Egypte & Noord-Soedan

Rondreis Egypte & Noord-Soedan19 dagen

Hoewel Noord-Soedan niet een voor de hand liggende bestemming voor een vakantie lijkt te zijn, biedt Nubië een schat aan bijzondere archeologische bezienswaardigheden en een hartverwarmende gastvrije bevolking. De geschiedenis van deze regio is nauw verbonden met het oude faraonische Egypte. De imposante resten van de voormalige hoofdsteden Napata, Meroe en Dongola zijn fascinerende herinneringen aan de glorietijd van weleer. Dit is het land van de Zwarte Farao’s dat wacht op ontdekking.

Van:
Aan:
Routekaart Rondreis Egypte & Noord-Soedan, 19 dagen
 1. Amsterdam - Caïro
 2. Caïro
 3. Caïro, excursie Sakara, Gizeh en Egyptisch museum
 4. Caïro - vlucht naar Luxor
 5. Luxor, westoever excursie, vallei der koningen
 6. Luxor - Aswan
 7. Aswan - Abu Simbel
 8. Abu Simbel - Qostal - Wadi Halfa
 9. Wadi Halfa - Abri - Sai eiland
 10. Sai eiland - Sadenga - Soleb
 11. Soleb - Djebel Dosha - Sesibi - Sebu - Mesida - Tombos - 3e cataract
 12. 3e cataract - Duffufa - Dongola
 13. Dongola - Kawa tempel - Old Dongola
 14. Old Dongola - El Kurru - Karima
 15. Karima, Jebel Barkal - Nuri - Ghazali klooster
 16. Karima - Atrun krater - Bayudawoestijn - Meroë
 17. Meroë - Naqa
 18. Naqa - Mussawarat es Sufra - Omdurman - Khartoum
 19. Khartoum - Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Cairo

Dag 1  Amsterdam - Cairo
Dag 2  Cairo
Dag 3  Cairo , excursie naar Sakara, Gizeh en Egyptisch museum

Cairo, liefkozend door haar bewoners de Moeder van de Wereld genoemd, omarmt ons bij aankomst. We overnachten in een centraal gelegen hotel van waaruit we deze chaotische miljoenenstad kunnen ontdekken. Wandelend door het centrum worden we door de vriendelijke Egyptenaren welkom geheten. De citadel van Mohammed Saladin, de koptische kerken in het zuiden en de kleurrijke souks van Khan el Khali zijn tijdens je ontdekkingstocht een aanrader.

Djoser piramide EgypteWe verruilen de dag erna de hoofdstad voor het platteland. Een reis met Djoser is niet compleet zonder een bezoek aan de trappenpiramide van deze farao, de naamgever van onze organisatie. In de nabijheid zijn mooi versierde graven van edelen te bezoeken. Imposant is het indrukwekkende uitzicht op de piramides van Cheops, Chefren, Mykerinos en de sfinx bij Gizeh. Je hebt hier ruimschoots de tijd om rond te kijken. Vlakbij bezoeken we het nieuwe Egyptische museum met zijn indrukwekkende collectie. Bekijk de grafgiften van farao Toetanchamon, maar kijk ook uit naar de vondsten van de zwarte farao’s van de 25e  dynastie. 

Luxor & vallei der koningen

Dag 5  Luxor, westoever excursie, vallei der Koningen
Dag 6  Luxor - Aswan
Dag 7  Aswan - Abu Simbel

Luxor tempel EgypteEen vlucht brengt ons naar Luxor. De Luxortempel ligt op loopafstand van ons hotel. Vanuit dit complex leidt een met sfinxen geflankeerde laan naar het enkele kilometers noordelijker gelegen enorme tempelcomplex van Karnak. Een taxi of een rijtuigje brengt je hier zo. Het huidige Luxor was in de Egyptische oudheid een belangrijke stad, Thebe genaamd. Tijdens verschillende dynastieën was Thebe zelfs de hoofdstad van het rijk.

Op de westoever van de Nijl lag in die tijd het dodenrijk. Hier lieten de farao’s zich bijzetten in prachtig gedecoreerde rotsgraven in de vallei der Koningen. In dodentempels aan de voet van het dal konden de goden en de farao’s worden geëerd. De tempel van Deir el-Bahri, gebouwd door de vrouwelijke farao Hatsjepsoet, is spectaculair gesitueerd tegen de rotswand. De tempelwanden verhalen met mooie reliëfs en tekeningen over haar reis naar het land Punt, een gebied waar tegenwoordig Somalië ligt. We reizen zuidwaarts naar Aswan waar we in de namiddag aankomen.

Abu Simbel & Wadi Halfa

Dag 8   Abu Simbel - Qostal - Wadi Halfa

Abu Simbel Aswas EgypteNa het ontbijt verlaten we Aswan en nemen we de woestijnweg naar Abu Simbel. Onze kennismaking met Nubië is nu pas echt begonnen. In de namiddag bezoeken we de imposante iconische tempels bij Abu Simbel, die Ramses II hier voor zich zelf en zijn vrouw Nefartari in de berghelling liet uithakken. De tempels waren een provocerend gebaar van Ramses om zijn Koesjitische zuiderburen onder de indruk te brengen. Dit is de laatste plek waar we waarschijnlijk nog andere toeristen tegen komen.

De volgende dag nemen we de ferry over de Nijl en reizen we naar de grens bij Askait. We reizen Soedan in of beter Noord-Soedan, sinds haar afscheiding in 2011 van Zuid-Soedan. Hier ontmoeten we onze Nubische chauffeurs en hun Landcruisers. De havenplaats Wadi Halfa ligt aan het einde van de spoorlijn naar Khartoum en is door de aanleg van de Aswandam en het daarmee rijzende water enkele keren verplaatst. Enkele koptische kerken en de citadel van Bohen zijn daarbij onder het Nassermeer verdwenen.

Sai eiland, Sadenga en Soleb

Dag 9   Wadi Halfa - Abri - Sai eiland
Dag 10 Sai eiland - Sadenga - Soleb

We reizen in Noord Soedan met terreinwagens, deels offroad, overnachten in traditionele Nubische dorpen in simpele guesthouses en kamperen op enkele plekken in het wild. Een echte reis voor de liefhebber die het avontuur niet schuwt. Als je ooit er wel eens van gedroomd hebt om je tent op te zetten naast een piramide is dit je kans! In dit uitgestrekte woestijngebied zijn weinig wegen, het enige houvast is de spoorlijn die de Brit Lord Kitchener van Wadi Halfa naar Khartoum eind 19e eeuw liet bouwen. En daarnaast natuurlijk de Nijl. Net als Egypte dankt Nubië zijn welvaart aan deze rivier. Maar dit is niet het land van de farao’s. In de oudheid lagen vanaf Aswan tot aan Khartoem zes stroomversnellingen, zogenaamde cataracten in de Nijl. Rondom deze cataracten ontwikkelde zich vanaf de 16e eeuw voor christus een invloedrijke beschaving, het rijk van Koesj. Door de aanwezigheid van goud en andere luxe status producten speelde het koninkrijk een belangrijke spil in de handel tussen Egypte, donker Afrika, India en China. De Koesjiten lieten zich inspireren door hun Egyptische buren en namen veel van hun cultuur, architectuur en ook de piramidebouw over. In dit uitgestrekte woestijngebied, het oude Nubië, vind je een schat aan archeologische vindplaatsen. Deze worden slechts sporadisch bezocht en sommige zijn zelfs in de vergetelheid geraakt of onder het woestijnzand verdwenen. Je waant je hier soms een echte ontdekkingsreiziger.   

Soedan vrouwWe volgen de oostoever van de Nijl zuidwaarts en passeren daarbij afgelegen Nubische dorpen die nauwelijks door buitenlandse reizigers worden bezocht. De lemen huizen zijn soms rijkelijk beschilderd. Nubiërs hebben een eigen taal en een eigen schrift. In deze afgelegen streek, de passage naar donker Afrika, is de Islamitische invloed gering, vrouwen bedekken hier het hoofd niet.  In Abri steken we over naar het met dadelpalmen begroeide eiland Sai. In dit deel van de Nijl komen nog krokodillen voor. We maken kennis met de gastvrijheid van de Nubiërs tijdens een overnachting in een eenvoudig guesthouse. Sai is het grootste eiland in de Nijl. Vanwege haar strategische ligging heeft het altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. De omvang hiervan is nog niet geheel duidelijk. Verspreid over het eiland zijn verschillende restanten te vinden van de Kerma cultuur, maar ook sporen uit het Nieuwe Rijk uit de Egyptische periode. Farao Ahmose bouwde op Sai een versterkte stad en bouwde hier een tempel gewijd aan Amon. Verder zijn er funderingen van een Osmaans fort en een christelijke kathedraal te vinden.

We kruisen de Nijl naar de westelijk oever. In Sadenga stuiten we op de resten van een kleine tempel die Amenhoteb III liet bouwen voor zijn vrouw Tee. De tempel van Soleb, ook van Amenhoteb’s hand, is ongetwijfeld de best bewaarde tempel in Noord –Soedan. De tempel toont qua bouwstijl gelijkenis met de tempel in Luxor. Niet verwonderlijk aangezien beide zijn ontworpen door dezelfde bouwmeester.

Djebel Dosha, Sesibi, Mesida & Tombos

Dag 11  Soleb - Djebel Dosha - Sesibi - Sebu - Mesida - Tombos - 3e cataract
Dag 12  3e cataract - Duffufa - Dongola
Dag 13  Dongola - Kawa tempel - Oud Dongola

Op een mooie locatie, met uitzicht op de Nijl, vinden we uitgehakt in de rotsen van Djebel Dosha enkele inscripties van Ramses III en een in de rotsen uitgehakte kapel gewijd aan Thutmosis III. In Sesibi stoppen we bij de tempel van Ekhanaton en passeren het derde cataract in de Nijl. In de verlaten steenhouwerij van Tombos ligt al 2800 jaar lang een onafgemaakt beeld van de zwarte farao Tharaqa. We parkeren de Landcruisers bij de stroomversnellingen in de Nijl en slaan hier in het wild onze tenten op aan de oevers.

We rijden de volgende dag door verschillende Nubische dorpen waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Soms hebben we wat oponthoud omdat we een kopje thee écht niet kunnen afslaan. We kunnen natuurlijk ook niet de reputatie van onze chauffeurs op het spel zetten. We bereiken de archeologische vindplaatsen van Kerma, de plek waar drieduizend jaar geleden het tweede machtige Nubische koninkrijk werd gesticht. Een invloedrijke civilisatie die uiteindelijk uit de koninklijke gelederen farao’s voortbrachten die het Egyptische rijk bestuurden. Het Egyptische imperialisme verwoeste veel vestingwerken en gebouwen en schoof haar zuidgrenzen op naar de streek tussen het vierde en vijfde cataract. We verlaten het moderne Dongola en steken opnieuw de Nijl over. Wat de functie was van de Defuffa, een imposant uit leem opgetrokken gebouw uit de Kerma periode, is nog steeds een raadsel.

Dongola SoedanWe vervolgen onze route naar het antieke Dongola, in de 6e eeuw de hoofdstad van het Nubische christelijke koninkrijk Makoeria. Het oude Dongola bestond in het begin uit niet meer dan een fort. Na de val van het Aksumitische koninkrijk in Ethiopië floreerde Dongola en zijn hier meer woningen, paleizen en enkele kerken gebouwd. De meeste kerken zijn in de 14e door de komst van de Arabieren verwoest, maar de restanten geven een goed beeld van de glorie van weleer. We bekijken ook de islamitische begraafplaats met de eivormige koepelgraven aan de rand van de woestijn. We nemen de tijd om hier ‘s middag en de volgende ochtend rond te kijken. We kamperen in de woestijn. 

Kurru, Karima & Jebel Barkal

Dag 14  Old Dongola - El Kurru - Karima
Dag 15  Karima, Jebel Barkal - Nuri - Ghazali klooster
Dag 16  Karima - Atrun krater - Bayudawoestijn - Meroe

Het ochtendlicht zet de omgeving in een mooie gloed. In de koele ochtend maken we thee en worden we verwend door de meereizende kok. Op weg naar Kurru maken de zandduinen en zandvlaktes plaats voor heuvels en rotsen. Markant oprijzend uit het landschap is het bergmassief van Jebel Bharkal, een plek die al duizenden jaren door veel volken die over dit gebied heersten als heilig werd beschouwd. Het was aan de voet van deze berg dat de oude Nubische hoofdstad Napata zo’n 3000 jaar geleden werd gesticht. Dit was de tijd dat de Nubische heersers de banden met Egypte sterk aanhaalden. Uiteindelijk was er zelfs een periode dat de zogenaamde zwarte farao’s hun macht over heel Egypte uitbreidden. El Kurru en het op de oostelijke Nijloever gelegen Nuri waren de koninklijke necropoli van deze hoofdstad. Kurru heeft enkele kleine piramides en fraai gedecoreerde graftombes waarin je kunt afdalen. We keren terug naar de Nijl in de nabijheid van het 4e cataract. Hier is door de aanleg van een dam een meer ontstaan waar we een boottochtje kunnen maken. We brengen de nacht door in het stadje Karima.

In de ochtend onderzoeken we de omgeving van Jebel Barkel. De legendarische berg draagt sporen van godenverering uit verschillende tijdperken, waaronder een aan Amon gewijde tempel. Vanaf de top heb je een spectaculair uitzicht over de omliggende woestijn. In de zandduinen bij Nuri worden we verrast door de imposante piramide van de laatste zwarte farao Tharaqa. We rijden verder de Bayudawoestijn in op weg naar de restanten van het Gazali klooster. Zand en grindvlaktes wisselen elkaar af met lage basaltheuvels. In de namiddag keren we terug naar Karima. Na een rit door de bayudawoestijn bereiken we de Atrun krater. Hier verzamelen bisharin nomaden zout uit het verdampende kratermeer. Op ezels en kamelen vinden de uitgehakte zoutbokken hun weg naar de omliggende markten.

Meroe piramide SoedanDe Nubische heersers werden na de Perzische invasie in Egypte gedwongen om hun bakens verder naar het zuiden te verzetten. Hier verrees in de derde eeuw na Christus de nieuwe hoofdstad Meroe. Dat de rijkdom en macht van de Nubiërs nog niet passé was getuigt de ontwikkeling van een eigen schrift. Ook bleven zij piramides bouwen waarvan sommige mooi zijn gedecoreerd met voorstellingen uit het leven van de overledenen en de goden. In de woestijn tref je er bij de necropolis van Meroe er tientallen aan. Een spectaculair gezicht vooral als je ernaast je tent opzet. Niet ver van de Nijl bezoeken we de opgravingen van de koninklijke stad Meroe. Een Pools team is hier al enkele jaren met opgravingen bezig. Onderzoek wijst op een flinke ommuurde stad met omringende buitenwijken. Zowel de necropolis als de koninklijke stad maken onderdeel uit van de werelderfgoed lijst van UNESCO.

Naga, Mussawarat es Sufra & Omdurman

Dag 17  Meroe - Naqa
Dag 18  Naqa - Musawwarat es Sufra - Omdurman - Khartoum
Dag 19  Khartoum - Amsterdam

Musawwarat es Sufra SoedanNa een korte stop op de rommelige markt van het plaatsje Shendi rijden we dwars door de woestijn naar Naga. De imposante overblijfselen van deze afgelegen stad uit de periode van het Koesjitsiche koninkrijk van Meroe, weerspiegelen het belang van deze plaats als een kruispunt van handelsroutes tussen Afrika en het Middellandse zeegebied. De zogenaamde Romeinse kiosk is een ratjetoe aan bouwstijlen. Hier komen Egyptische, Griekse en Nubische elementen samen. Onze laatste stop op weg naar Khartoum is Musawwarat es Sufra. In dit afgelegen complex bevinden zich verschillende heiligdommen. De vele afbeeldingen van olifanten op een tempel getuigen van de aanwezigheid van deze enorme dieren in vroegere tijden.

In de namiddag bereiken we de bewoonde wereld bij Omdurman. Hier stond ooit de tombe van de charismatische mahdi, de vrijheidsstrijder Mohammed Achmed. Hij bevrijdde Soedan van het juk van de Britten. Iedere vrijdag trekt de tombe van soefileider Hamed al Nil een wat ongeregelde groep derwisjen, aanhangers van het soefisme, die opgezweept door monotone drums en gezang in trance zich dansend, springend en schreeuwend voortbewegen. Als de zon bijna onder is nemen we in Khartoum onze intrek in een comfortabel hotel om het woestijnstof af te spoelen. We nemen afscheid van onze chauffeurs. Hier eindigt ons Nubische avontuur en vliegen we met een schat aan nieuwe ervaringen en mooie herinneringen terug naar Amsterdam.

Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata 2018

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

06 nov - 24 nov
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

beperkt beschikbaar
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.495,-

Vertrekdata 2019

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

05 feb - 23 feb

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.595,-

Voorwaarden gegarandeerd vertrek

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en stellige verwachting deze ook uit te voeren. Dit op basis van eerdere resultaten en ervaringen en op basis van een minimum aantal deelnemers.

Om het karakter van een groepsreis te garanderen en de reis fysiek uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling'.

Conform artikel 4 lid 2 van de ANVR-reisvoorwaarden behouden wij ons het recht voor de overeenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen, indien het aantal aanmeldingen kleiner is dan het vereiste minimum aantal.

Het kan voorkomen dat (definitieve) deelnemers van een reis met 'vertrek gegarandeerd' moeten annuleren, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. De vertrekgarantie vervalt op dat moment.

Daarnaast behoudt Djoser zich het recht voor om in onvoorziene, gewichtige omstandigheden en of overmacht situaties de reis te annuleren en geen doorgang te laten vinden.

In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoort u dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. In dat geval komt de huidige boeking te vervallen en kunt u een nieuwe reis of vertrekdatum boeken, waarbij u per persoon eenmalig € 100,- korting krijgt. Restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Cairo – Luxor
 • Hotelovernachtingen in Egypte met ontbijt
 • Vervoer per bus en terreinwagen
 • Drie maaltijden per dag tijdens verblijf in Noord Soedan (dag 9 t/m 18)
 • Excursies volgens programma
 • Entreegelden in Soedan
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale Engels sprekende gids in Noord-Soedan
 • Lokale gids tijdens excursies in Egypte (dag 3 & 5)
   

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 20,-, bij 2 of meer personen € 30,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Hotelovernachtiging Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €2.195,-.

Houdt bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer en voor het programma in Soedan een eigen tent boeken tegen een geringe toeslag. Het aantal eenpersoonskamers in Soedan is beperkt. Voor deze reis bedraagt de toeslag vanaf € 225,-.

Hotelverlenging

Vervroeging mét accommodatie is in Caïro bij te boeken. In Caïro verblijf je voorafgaand aan het programma in een centraal gelegen middenklasse hotel. De prijs is vanaf € 30,- per persoon per nacht op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt € 40,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven in Caïro.
 

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrek gegarandeerd’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Praktische informatie

Accommodatie

In Egypte maken we gebruik van goede centraal gelegen middenklasse hotels. Het ontbijt is hierbij inbegrepen. Alle kamers zijn voorzien van douche/toilet en airconditioning. De meeste hotels hebben (gratis) wifi en personeel dat je met zijn persoonlijke service en glimlach graag naar je zin wil maken. In Cairo overnachten in een centraal gelegen hotel vanwaar je zelf makkelijk het centrum kunt verkennen. Zo ligt het hotel in Luxor op steenworp afstand van Luxortempel, de Nijl en de bazaar. Vanuit je kamer in ons hotel in Aswan heb je een fantastisch uitzicht op de Nijl.

In Noord-Soedan staat het toerisme in de kinderschoenen. Hier is het aanbod van hotels zeer beperkt. Op sommige plekken zijn zelfs nog geen hotels! De meeste hotels en guesthouses waar we overnachten tijdens ons verblijf in Wadi Halfa, Sai Island, Soleb, Dongola en Karima zijn kleinschalig en worden veelal door families gerund. Gastvrijheid en persoonlijke aandacht overstijgen de zeer beperkte faciliteiten. Tijdens het verblijf in deze accommodaties zijn alle maaltijden inbegrepen. De kamerinrichting is simpel en rudimentair. Op sommige plekken dien je de badkamer te delen met je reisgenoten. Soms is er een fan, maar houdt rekening met stroom – en waterstoringen.

Op enkele plekken kamperen we vier nachten in het wild in tweepersoons nylon koepeltenten, die je zelf dient op te zetten. Voor de kampeeruitrusting (tenten, matrassen, stoeltjes, kookgerei ed.) wordt gezorgd. Je dient uitsluitend nog een slaapzak mee te nemen. De locaties waar je tent op slaat zijn spectaculair; het 3e cataract in de Nijl, in de woestijn bij antiek Dongola, naast de piramides van de necropolis van Meroe en in de nabijheid van Naga. Een meereizende kok verzorgt tijdens deze overnachtingen voor smakelijke maaltijden.  
 

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer en voor het programma in Soedan een eigen tent boeken tegen een geringe toeslag. Het aantal eenpersoonskamers in Soedan is beperkt. Voor deze reis bedraagt de toeslag vanaf € 225,-.

 • Accommodatie 1
 • Accommodatie 2
 • Accommodatie 3
 • Accommodatie 4
 • Accommodatie 5
 • Accommodatie 6

Vliegreis

Turkish airlines

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Amsterdam - Istanbul

  Vertrek

  12:10

  Aankomst

  17:20

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Istanbul - Caïro

  Vertrek

  19:10

  Aankomst

  20:25

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Khartoum - Istanbul

  Vertrek

  01:50

  Aankomst

  07:10

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Istanbul - Amsterdam

  Vertrek

  08:45

  Aankomst

  10:40


Tijdverschil: in Egypte is het één uur later dan bij ons. In Noord-Soedan is het in de winter 2 uur later.   

 

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €2.195,-.

Houdt bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Hotelovernachtiging Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

We reizen in Egypte met een comfortabele bus voorzien van airconditioning. Onderweg worden er tijdens de busritten regelmatig stops gemaakt. De afstand tussen Cairo en Luxor overbruggen we met een korte tijdbesparende binnenlandse vlucht.

In Noord-Soedan verruilen we in Wadi Halfa de bus voor terreinwagens, type Toyota Landcruiser. Naast de chauffeur deel je met maximaal 4 personen een auto. In Noord-Soedan zijn langs de Nijl inmiddels geasfalteerde wegen aangelegd. Veel archeologische sites liggen echter niet bij de Nijl, zodat we regelmatig off road gaan om deze plekken te bereiken. 
 

 • Vervoer 1
 • Vervoer 2
 • Vervoer 3
 • Vervoer 4

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Cairo – Luxor
 • Hotelovernachtingen in Egypte met ontbijt
 • Vervoer per bus en terreinwagen
 • Drie maaltijden per dag tijdens verblijf in Noord Soedan (dag 9 t/m 18)
 • Excursies volgens programma
 • Entreegelden in Soedan
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale Engels sprekende gids in Noord-Soedan
 • Lokale gids tijdens excursies in Egypte (dag 3 & 5)
   

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de Khan el Khalili souk in Cairo op zoek naar koopjes of wandelt langs de Nijl in Luxor, de ander strijkt neer op het terras, om onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er  te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij alle excursies die in Egypte bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is. Tijdens alle bezoeken aan de archeologische vindplaatsen in Noord Soedan is het entreegeld daarentegen inbegrepen in de reissom.

Tijdens deze reis door Egypte en Noord-Soedan zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Vanuit Cairo bezoeken we met een ervaren gids de bijzondere trappenpiramide van Djoser bij Sakkara. Daarna bezoeken we drie piramides bij Gizeh, de sfinx en het nieuwe Egyptische museum. Exclusief entreegelden.
 • In Luxor maken we een dagexcursie per bus naar de westoever waar het Dal der Koningen, de tempel van Hatsjepsoet en de graven van de handwerkers liggen. Exclusief entreegelden
 • De beroemde door Ramses II spectaculair gelegen tempels bij Abu Simbel. Exclusief entreegeld.
 • Bezoek aan de archeologische sites op Sai eiland. Inclusief entreegeld.
 • Sadenga en Soleb; bezoek tempel van Tee en tempel van Amenhoteb III. Inclusief entreegeld.
 • Bezoek rots inscripties jebel Dosha, tempel van Echnaton bij Sesibi en steengroeve van Tombos. Inclusief entreegeld.
 • Bezoek aan Jebel Barkha en omliggende archeologische UNESCO sites van Napata. Inclusief entreegeld.
 • Bezoek aan de tombes van El Kurru en een plek waar versteende boomstammen zijn te vinden. Inclusief entreegeld.
 • Dagexcursie vanuit Karima naar de necropolis van Nuri en de restanten van het Ghazali klooster. Inclusief entree.
 • Bezoek aan de op de Werelderfgoed van UNESCO geplaatste opgravingen van Meroë en de bijbehorende necropolis met de piramides van Meroë. Inclusief entreegeld.
 • Bezoek aan de archeologische vindplaatsen van Naga en Mussawarat es Sufra. Beide eveneens op de UNESCO wereld erfgoedlijst geplaatst. Entreegeld inclusief
 • Bezoek aan Omdurman met zijn dansende derwisjen

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek
 • Internationale reispas die nog minimaal zes maanden geldig is bij vertrek uit Khartoum
 • Visum voor Egypte. De kosten zijn € 25,- per persoon en wordt bij aankomst op de luchthaven van Caïro afgegeven. (kosten staan vermeld op de bevestigingsfactuur).
 • Visum voor Noord-Soedan. De kosten bedragen USD.130,-. Het visum wordt ter plekke geregeld. Voor vertrek dienen wij te beschikken over scan van je internationale reispas. 
 

Geldzaken

In Egypte wordt er betaald met de Egyptische pond. In Noord-Soedan hanteert men de Soedanese pond. Kijk voor de actuele koers van deze valuta op oanda.com.

Pinnen: in Egypte in Cairo, Luxor en Awan. In Noord-Soedan kan niet worden gepind
Contant: Amerikaanse dollars in onbeschadigde coupures
Creditcards worden uitsluitend in Egypte geaccepteerd. In Noord-Soedan nergens

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals de maaltijden in Egypte, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 175,- per persoon per week. Bij de meeste bezienswaardigheden in Egypte betaal je EGP. 200,- omgerekend zo’n €9,-. In Noord-Soedan zijn alle maaltijden en entreegelden voor de bezienswaardigheden al in de reissom inbegrepen. Hier geef je dan ook niet veel geld uit.

In beide landen is gebruikelijk om voor verleende diensten fooien te geven. Om te voorkomen dat je steeds kleingeld aan fooien moet uitdelen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld waaruit gezamenlijke tips voor hotelpersoneel, de lokale gids, chauffeurs, de meereizende kok e.a. worden betaald. Deze pot wordt door een deelnemer of de reisbegeleider beheert. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 40,-.
 

Maaltijden

Tijdens het verblijf in Egypte is het ontbijt inbegrepen. Aangezien de lunch en het diner in Egypte niet zijn inbegrepen, heb je alle vrijheid om op eigen gelegenheid de Egyptische keuken te verkennen. Lekker eten vormt tenslotte een groot deel van een geslaagde vakantie. De reisbegeleiding informeert je over goede restaurantjes, zodat je direct kennis kunt maken met lokale gerechten.

In Noord-Soedan zijn drie maaltijden per dag, koffie, thee en een flesje mineraal water in de reissom inbegrepen. Tijdens de kampeerovernachtingen verzorgt een meereizende kok de maaltijden.

In Egypte en Soedan wordt in theehuizen overal thee en koffie aangeboden. Frisdranken als Fanta en cola zijn overal voorhanden. In Egypte is er ook bier en wijn te koop. In Noord-Soedan is geen alcohol verkrijgbaar. Het leidingwater in Egypte en Soedan is niet geschikt als drinkwater. Mineraalwater is in Egypte voor een klein bedrag te koop. In Noord-Soedan ontvang je van ons iedere dag een fles mineraal water.
 

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties aangeraden tegen DTP, Gele Koorts en hepatitis A.

Het is verstandig goed te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. Een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging komt zeker van pas. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.
 

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Vervroeging mét accommodatie is in Caïro bij te boeken. In Caïro verblijf je voorafgaand aan het programma in een centraal gelegen middenklasse hotel. De prijs is vanaf € 30,- per persoon per nacht op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt € 40,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven in Caïro.
 

Klimaat en geografie

Egypte en Noord-Soedan bestaan grotendeels uit woestijngebieden. Dit betekent dat de zomers warm en droog zijn en de wintermaanden erg mild. De kans op neerslag is nihil. In de wintermaanden kan het soms ’s avonds in woestijngebieden afkoelen. We voeren onze reizen uitsluitend uit in de aangename wintermaanden. 

Noord-Soedan maakte kort geleden nog deel uit van het grootste land in Afrika; Soedan. Net als Egypte is de intrigerende geschiedenis van Noord-Soedan nauw verbonden met de Nijl. De landstreek Nubië, die zicht uitstrekt over Zuid-Egypte en Noord-Soedan, vormde de oorsprong van verschillende machtige koninkrijken, waarvan enkele tot de oudste beschavingen ter wereld behoren. De relatie tussen Egypte en Noord-Soedan bestaat al eeuwenlang. Uitwisseling van cultuur en gewoonten, waarbij handel via de Nijl een belangrijke rol speelde, is niet alleen boeiend, maar ook complex.
 

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Onze reisbegeleider wordt op de excursiedagen (dag 3 & 5) in Egypte geassisteerd door een Nederlands of Engels sprekende lokale gids. Deze gids zal uitgebreid uitleg geven op  de archeologische sites, maar weet ook veel over de lokale gebruiken, religieuze- en culturele achtergronden. In Noord-Soedan is er naast de Nederlandse begeleiding een Engels sprekende gids aanwezig.
 

FAQ

Waarom met Djoser naar Noord-Soedan?

 • Djoser organiseert al 32 jaar verre avontuurlijke reizen.  
 • Geen lokale inzameling van gelden voor paspoortregistratie, entreegelden of permits
 • tijdbesparende binnenlandse vlucht van Cairo naar Luxor inbegrepen
 • organisatie visum Egypte en Soedan makkelijk en voordelig bij aankomst
 • alle entreegelden van de archeologische sites in Soedan inbegrepen
 • alle maaltijden, koffie/thee én een fles mineraal water per dag in Soedan inbegrepen
 • meereizende kok in Noord-Soedan die maaltijden verzorgt
 • Nederlandse reisbegeleiding gedurende hele reis
 • Lokale gidsen met veel archeologische kennis tijdens excursies in Egypte en gedurende het hele verblijf in Noord-Soedan.

   

Wat is de beste reistijd?

Waar wordt er overnacht?

Kun je een één- of driepersoonskamer boeken?

Hoe is het vervoer geregeld op deze reis?

Is er Nederlandstalige begeleiding op de reis?

Welke maaltijden zijn bij de reissom inbegrepen?

Hoeveel bagage mag ik meenemen en in wat voor een tas?

Welke reisdocumenten heb ik nodig voor deze reis?

Kan ik pinnen in Egypte en Noord- Soedan

Kan ik mobiel bellen en is er Wifi?

Kan ik onderweg de batterijen/accu van mijn digitale camera of video opladen?

Bekijk alle veelgestelde vragen

Daarom Djoser

 • Combinatie Egypte en Noord-Soedan; in het spoor van de Zwarte Farao’s
 • Alle entreegelden Noord-Soedan inbegrepen
 • Verblijf in Noord-Soedan inclusief alle maaltijden
 • Bezoek aan veel UNESCO werelderfgoederen
 • Nederlandse reisbegeleider en lokale gidsen met veel archeologische kennis
 • Vervoer per terreinwagen in Noord-Soedan
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol
Terug naar boven
Chat met Djoser