Overzicht Thailand rondreizen van Djoser

Vier Loi Krathong in Thailand

Loi Krathong, ook wel het lichtjesfestival genoemd, is een van de bekendste festivals in Thailand en vindt plaats aan het einde van het regenseizoen, tijdens het oogsten van de rijst. Bij volle maan in november worden honderden bootjes te water gelaten, een indrukwekkend gezicht. De Thaise bevolking is op hun mooist gekleed voor dit bijzondere festival.

Het festival vindt volgens de legende haar oorsprong in de tijd van het koningsschap van koning Sukhothai, ongeveer 700 jaar geleden. Een dochter van een priester wilde door het laten drijven 'Loi' van van kleine bootjes 'Krathong' in de rivier de watergodin Mae Kong Ka bedanken voor de regen die voor een goede rijstoogst had gezorgd. Tegenwoordig wordt de oorsprong van Li Krathong vaak toegewezen aan de verering van Boeddha.

De bootjes hebben meestal de vorm van een lotusbloem. Traditioneel worden ze gemaakt van bananenbladeren, maar tegenwoordig zie je ook bootjes van brood en soms plastic. Op de bootjes vind je een offer in de vorm van een kaars, wierrookstokjes, geld en vaak ook bloemen en fruit. Soms worden er stukjes haar of nagels door de maker toegevoegd. Zo gaat een deel van de maker mee naar de goden. Ook worden er honderden lampions opgelaten, een spectaculair gezicht.

In 2023 vindt het festival waarschijnlijk plaats op 28 november (onder voorbehoud). Bezoek Loi Krathong in Chiang Mai op de 22-daagse reis Laos & Cambodja met vertrek op 27 november. In Chiang Mai vieren ze het festival extra uitgebreid omdat het samenvalt met het Yi Peng festival.