Ethiopië

Rondreis Ethiopië

23 dagen

De prachtige natuur, de bijzondere historische monumenten en de interessante etnische minderheden in de Omovallei maken Ethiopië tot één van de boeiendste bestemmingen op het Afrikaanse continent. De hartelijkheid waarmee Ethiopiërs de buitenlandse bezoekers ontvangen, is overweldigend. Je kunt verschillende excursies ondernemen, zoals een boottocht op het Lake Chamo. Dit meer ligt binnen de grenzen van Nechitsar Nationaal Park. Tijdens de boottocht kun je veel dieren van dichtbij zien, zoals enorme krokodillen, nijlpaarden en diverse vogelsoorten.

Van:
Aan:
Routekaart Rondreis Ethiopië, 23 dagen
 1. Brussel - Addis Abeba
 2. aankomst Addis Abeba
 3. Addis Abeba - Chencha, bezoek Dorsestam - Arba Minch
 4. Arba Minch, optionele boottocht Chamomeer
 5. Arba Minch - bezoek Arborestam - Turmi
 6. Turmi, optioneel bezoek Omo Rate
 7. Turmi - bezoek Karostam - Dimeka - Jinka
 8. Jinka, bezoek Mago nationaal park en Mursistam
 9. Jinka, bezoek Ari - Key Afar - Konso
 10. Konso - Yirga Alem
 11. Yirga Alem - Awassa - Bale gebergte (Dinsh)
 12. Bale - Tulu Dimtu - Addis Abeba
 13. Addis Abeba - Debre Libanos - Debre Markos
 14. Debre Markos - Bahir Dar, boottocht Lake Tana
 15. Bahir Dar, bezoek watervallen Blauwe Nijl - Gondar
 16. Gondar - Simiengebergte
 17. Wandeling in Simiengebergte
 18. Debark - Limalimopas - Axum
 19. Axum, bezoek steles en archeologische sites
 20. Axum - vlucht naar Lalibela
 21. Lalibela
 22. Lalibela - vlucht naar Addis Abeba - Brussel
 23. aankomst Brussel

Route op datum?

Reisbeschrijving

Addis Abeba en Arba Minch

Dag 1 Brussel - Addis Abeba
Dag 2 aankomst Addis Abeba
Dag 3 Addis Abeba - Chencha, bezoek Dorse - Arba Minch
Dag 3 Arba Minch, facultatieve boottocht Lake Chamo

Na de vlucht naar Addis Abeba word je op Bole International opgewacht door onze Nederlandse reisbegeleid(st)er en onze chauffeur. Zij brengen je naar het hotel in Addis Abeba. In de middag heb je tijd om Addis Abeba te verkennen. Zo kun je een kijkje nemen in het Nationaal Museum en in het Archeologisch Museum, dat is gevestigd in het vroegere paleis van Haile Selassie. Naast de unieke collectie op etnografisch gebied kun je hier rondwandelen in de oude slaapkamer van de keizer. Niet ver hier vandaan liggen de heuvels van Entoto. Met helder weer heb je hier vanaf de bont beschilderde Maagd Maria kerk een mooi uitzicht over de stad. Een bezoek aan de Mercato, Afrika's grootste markt, mag je zeker niet missen. Er is hier van alles te koop.

Ethiopië Omovallei Karo Djoser We hebben een lange reisdag voor de boeg naar Arba Minch. Afhankelijk van de omstandigheden (gesteldheid van de weg)  brengen we onderweg een bezoek aan Chencha. Anders bezoeken we dit dorp de volgende dag. Dit is het is leefgebied van de Dorze, een bevolkingsgroep die woont tegen de hellingen van het  Gughegebergte. De Dorze staan bekend om hun verfijnde weefkunst en maken prachtige dekens en kleden. Hun hoge hutten, die lijken op bijenkorven, zijn gemaakt van hout en bamboe vallen meteen in het oog. Uiteraard kun je hier een kijkje binnen nemen. Aan het eind van de dag bereiken we Arba Minch waar we de komende twee nachten blijven.

De volgende dag hebben we een vrije dag in Arba Minch. Degene die het vandaag rustig aan willen doen kunnen in de ochtend op eigen gelegenheid Arba Minch ontdekken. Als we de dag ervoor de Dorze nog niet hebben bezocht, dan gaan we hier in de ochtend naar toe. In de middag kun je deelnemen aan een optionele boottocht op het Lake Chamo. Dit meer ligt binnen de grenzen van Nechitsar nationaal park. Tijdens de boottocht kun je veel dieren van dichtbij zien, zoals enorme krokodillen, nijlpaarden en diverse vogelsoorten.

Turmi

Dag 5 Arba Minch - Arbore - Turmi
Dag 6 Turmi, optioneel bezoek Omo Rate

Vanuit Arba Minch rijden we verder naar ons einddoel van vandaag, Turmi. Onderweg stoppen we bij een kleine nederzetting van de Arbore. In Turmi kun je op de marktdag zien, dat het nomadenvolk de Hamar erg gesteld is op zijn uiterlijk. Zo smeren de vrouwen hun lichaam in met olie en roodbruine klei. Om hun armen, nek en benen dragen zij tinnen armbanden en vaak siert een brede leren riem die met schelpjes is afgezet hun middel. Zowel mannen als vrouwen besteden veel tijd aan hun kapsel. Mannen die een vijand hebben verslagen of een wild dier hebben gedood smeren klei in hun haar.

Opgedroogd wordt dit een kapje dat beschilderd wordt of verder versierd met een struisvogelveer. Bij de vrouwen zijn vlechtjes niet de laatste mode maar een eeuwenoude gewoonte die van moeder op dochter wordt doorgegeven. Tijdens je bezoek aan de markt is de kans groot dat je zelf het middelpunt van de belangstelling wordt en uitbundig bekeken wordt! Op de markt wisselen geiten, tabak en gebruiksvoorwerpen van eigenaar en worden de laatste nieuwtjes besproken.

Vanuit Turmi kunnen we een bezoek brengen aan Omo Rate en belanden in streken die tot op heden vrijwel niet ontsloten zijn. De bevolkingsgroepen, zoals de Dessanch, die hier leven realiseren zich nauwelijks dat zij deel uitmaken van Ethiopië. Ons jachtige westerse leven is hier onbekend en lijkt haast absurd. Metershoge termietenheuvels en acacia's tot aan de horizon geven het gebied een desolate aanblik. De felroze bloemen van de woestijnroos vormen hier een schril contrast. Langs de weg zien we af en toe verbaasde Hamar, die hun vee aan het hoeden zijn.

Jinka, Mago National Park en bezoek Mursistam

Dag 7  Turmi - bezoek Karo - Dimeka - Jinka
Dag 8 Jinka, bezoek Mago National Park en Mursistam

Ethiopië Omovallei Mursi DjoserOnze Landcruisers hebben het zwaar om het leefgebied van de nomadische Karo te doorkruisen. Onderweg stoppen we bij een van hun kleine dorpen om kennis te maken. Op de kleurrijke markt van Dimeka ontmoet je diverse stammen en kun je mooie souvenirs voor het thuisfront kopen.Het levendige plaatsje Jinka is het economische hart van deze regio en heeft een kleine airstrip.

Vanuit Jinka maken we excursie naar het Mago nationaal park en de bevolkingsgroep de Mursi. Bereid je voor op een pittige rit want de "wegen" kunnen hier erg slecht zijn. Het park staat bekend om zijn landschappelijke diversiteit. Bergen en savanne worden afgewisseld met glooiende heuvels. Op de savanne kun je dik -diks, bavianen, verschillende antilopensoorten en met enige geluk olifanten observeren. In de Neri rivier leven krokodillen en nijlpaarden.

Na onze 'gamedrive' doorkruisen we een vallei die wordt geflankeerd door de Mursi Mountains. We gaan in dit ruige landschap op zoek naar de nog steeds geïsoleerde levende Mursistam. Het is een van de meest fascinerende bevolkingsgroep van Ethiopië. De vrouwen staan bekend om de lipschotels, die een esthetische functie vervullen. Hoe groter de schijf is hoe mooier de vrouw is en hoe groter de bruidsschat is. De mannen versieren hun lichaam met inkervingen wat symbool staat voor de verrichte heldendaden. Na ons bezoek keren we terug naar Jinka.

Jinka en Konso

Dag 9 Jinka - bezoek Ari - Key Afar -Konso
Dag 10 Konso - Yirga Alem

Ethiopie mannen weg DjoserVanuit Jinka rijden we verder naar het noorden. Op de markt van Key Afer verhandelen diverse bevolkingsgroepen waaronder de halfnomadische Banna, Ari en Tsemay, hun waren op de markt. Een kleurrijk schouwspel. In de middag bereiken we Konso. Vanaf de weg heb je een goed uitzicht op hun dorpen en terrassen die hier tegen de bergen aangelegd zijn. Hun dorpen zijn omgeven door hoge muren. De Konso staan bekend om hun graven met opvallende uit hout gesneden totems ter ere van de overleden. De totems zijn bijzonder geliefd bij kunsthandelaren en verdwijnen helaas steeds vaker uit het landschap.

De ongeasfalteerde weg naar Yirga Alem voert door een laagvlakte met een moerassig gebied aan weerszijde van de weg.  Soms zie je hier maraboes, aasetende ooievaars,-  en witte reigers in de bomen zitten. In kleine dorpjes bieden kinderen bananen en mango's aan. In Yirga Alem overnachten we in sfeervolle traditionele tukuls (ronde huisjes) op een koffieplantage.

Bale gebergte

Dag 11 Yirga Alem - Awassa - Bale gebergte (Dinsh)
Dag 12 Bale gebergte - Tulu Dimtu - Addis Abeba
Dag 13 Addis Abeba - Debre Libanos - Wushavallei - Debre Markos

Boot Awassa meer EthiopieWe rijden verder naar Awassa. Aan de oevers van het meer verhandelen vissers hun dagvangst, die ter plekke direct wordt schoongemaakt. Het visafval trekt steevast pelikanen en maraboe ooievaars aan. Na onze stop rijden we verder naar Dinsh, onze uitvalsbasis voor het Balegebergte. We maken hier een wandeling op het Senetiplateau. De heuvels zijn hier bedekt met Juniper- en Ericastruiken. Afhangende mos geeft een sprookjesachtig effect. We kijken uit naar endemische diersoorten als de bergnyala en Menelik bos antilopen. Ook komen er in dit gebied fraaie colobusapen voor.

De volgende dag rijden we via het rastadorp Shashemene terug naar Addis Abeba. We verlaten voor het tweede gedeelte van onze reis Addis Abeba al in de vroege ochtend. We hebben onze terreinwagens verruild voor een bus. Zwaar bepakte ezels, geiten en koeien delen de drukke wegen met gammele bussen, oude Fiat-vrachtauto's en blauwe minibusjes. We beginnen nu aan de historische route. 's Middags bereiken we het in de 13e eeuw gestichte klooster Debre Libanos, dat in een 700 meter hoge canyon ligt. Het beroemde klooster is gewijd aan de heilige Tekle Haimanot. Een smal weggetje voert naar een grot met het graf van deze heilige, dat een drukbezocht pelgrimsoord is.

Na ons bezoek trekken we noordwaarts naar de indrukwekkende kloof van de Blauwe Nijl. Een weg met vele scherpe haarspeldbochten brengt ons bij een bewaakte brug over de Nijl waarvan het water eerder bruin dan blauw te noemen is! De weg voert verder via Dejem en Debre Markos, waar we de nacht doorbrengen.

Debre Libanos, Debre Markos, Bahir Dar & watervallen van  de Blauwe Nijl

Dag 14 Debre Markos - Bahir Dar, boottocht Lake Tana
Dag 15 Bahir Dar- watervallen van de Blauwe Nijl - Gondar

De volgende dag rijden we verder naar de middelgrote stad Bahir Dar. We maken hier een boottochtje op het Tana-meer. Dit grootste meer in Ethiopië wordt bijna geheel omzoomd door dicht papyrusriet. Van deze papyrus maken de lokale vissers hun bootjes, tanqwa's genaamd. In het meer liggen twaalf eilanden waarop zich kloosters en kerken bevinden.

Tijdens onze boottocht bezoeken we één van de eilandjes. In de eenvoudige veelal uit leem en hout opgetrokken kerken tref je rijk beschilderde muren met scènes uit de Bijbel. Daarnaast bevatten de kerken prachtige geïllustreerde manuscripten en kostbare religieuze voorwerpen.

Ethiopie Bahir Dar watervallen Blauwe Nijl DjoserDe volgende ochtend reizen we over een slechte weg naar de watervallen van de Blauwe Nijl, die lokaal bekend staan als Tissisat. Om hier te komen dien je de oude stenen brug van Tisoha Dildil te passeren, waaronder de Nijl in een nauwe en diepe kloof stroomt. Een kleine klim brengt je bij de watervallen, die over een breedte van zo'n 400 m naar beneden storten. In de ochtend word je hier steevast getrakteerd op een spectaculaire regenboog. Door de waterdamp is de omgeving permanent vochtig wat niet alleen een weelderige plantengroei oplevert, maar ook glibberige paadjes.

We reizen daarna verder naar Gondar, dat kastelen en paleizen bezit uit de 16e tot de 19e eeuw, toen het de hoofdstad van het Ethiopische rijk was.

Vanaf het kasteel van Fasilades heb je een goed uitzicht op de omgeving. Hier is ook de leeuwenkooi waar tot 1992 de Abessijnse koninklijke leeuwen werden gehouden. Tegenwoordig biedt de overwoekerde kooi 's nachts onderdak aan loslopende geiten.

De ruïnes van het paleis van keizerin Mentwab zijn indrukwekkend. Dwaal door de grote zalen waar je prachtige houten en stenen plafonds aantreft. De baden gesitueerd in een rechthoekig complex boden de heersers van Gondar de nodige ontspanning. Aan de rand van de stad ligt het mooie ommuurde kerkje van Debre Birhan Selassie, die in de 17e eeuw is gebouwd tijdens de regering van Yohanis I. Hij bevat een fraai plafond dat beschilderd is met 80 engelengezichten en enkele prachtige wandschilderingen.

Gondar en de Simien mountains

Dag 16  Gondar - Simien mountains
Dag 17  Wandeling Simien mountains

De rit naar het Simiengebergte biedt onderweg mooie uitzichten op de omliggende bergen en in september staan hier veel wilde bloemen in bloei. In het plaatsje Debark, waar we zullen overnachten, is het hoofdkwartier gelegen van het Simien Nationale Park.

Het Simiengebergte is één van de grootste bergmassieven van Afrika met een unieke flora en fauna. In het Simiengebergte bevindt zich de Ras Dashan (4550 m), de hoogste bergtop van het Ethiopisch Hoogland, en de op tien na hoogste berg van Afrika. We maken hier een prachtige dagwandeling. Je kunt onderweg genieten van de mooie vergezichten en met enig geluk vang je een glimp op van de endemische Gelada-bavianen, lammergieren of de Simienvos.

Axu

Dag 18 Debark - Limalimopas - Axum
Dag 19 Axum - stadwandeling olv lokale gids 
Dag 20 Axum - vlucht naar Lalibela

We vervolgen onze reis door de provincie Tigray. Ons einddoel, - de stad Axum- , is voor Ethiopiërs een belangrijke religieuze plaats en de vermeende verblijfplaats van de beroemde Ark des Verbonds. De stad was eeuwenlang het centrum van een groot Ethiopische rijk. Indrukwekkende grafsteles, waarschijnlijk opgericht ter nagedachtenis aan koningen, getuigen van de welvaart van dit Aksumitisch imperium. De reusachtige stèles zijn aan de voor en zijkant versierd met afbeeldingen die lijken op de ramen en deuren van een huis.

Ethiopië Bijbel DjoserRondom Axum vind je ruïnes van onder meer het paleis van de koningin van Sheba en verschillende ondergrondse tombes van diverse koningen. Ook de eeuwenoude bijbels die bewaard worden in de Maryam Zionkerk zijn bijzonder. Priesters kunnen je hier tevens de collectie kronen van de voormalige keizers tonen. Er naast ligt een klein archeologisch museum. We maken hier onder begeleiding van een lokale gids een wandeling.

Lalibela

Dag 21 Lalibela
Dag 22 Lalibela - vlucht Addis Abeba - Brussel
Dag 23 aankomst Brussel

De volgende dag vliegen we van Axum naar Lalibela. Lalibela, gelegen op een plateau, is een groot dorp met dicht op elkaar geplaatste hutten. De tijd lijkt er te hebben stilgestaan. Je hebt hier de gelegenheid om de rotskerken van Lalibela te bezoeken en eventuele korte uitstapjes te maken in de omgeving.

Ethiopie Lalibela kerk DjoserDe legende vertelt dat koning Lalibela in een tijdsbestek van twintig dagen met de hulp van engelen zo'n twaalf kerken uit de rotsen liet verrijzen. In hoeverre dit waar is valt te betwijfelen. Onbetwistbaar vormen deze kerken echter de meest indrukwekkende monumenten in Ethiopië. De kerken zijn in twee groepen opgedeeld en door tunnels met elkaar verbonden. In enkele kerken zijn fraaie muurschilderingen aangebracht die in het oplichtend kaarslicht een spookachtig effect geven.

In de ochtend wanneer de gelovigen toestromen om een gebedsdienst bij te wonen is de sfeer intens. Monotoon gezang, de geur van wierook en doffe klanken van grote drums laten zeker een onvergetelijke indruk bij je achter. In donkere ruimten staan priesters met een bijbel in de hand bij ramen of kaarsen te lezen. Graag tonen ze je de grote heilige kruizen. Loop ook eens rond de kerken.

In kleine nissen in de rotswand tref je hier kluizenaars aan die zich in leven houden met giften van gelovigen. In de omgeving van Lalibela kun je te voet of per muilezel leuke tochten maken naar een aantal mooie kerken en kloosters. Zo kun je bijvoorbeeld het kerkje Naäkuto Laäb bezoeken. De rit erheen voert door een fantastisch landschap met pittoreske dorpjes waar kinderen je steevast met ‘’faranjii’’ (vreemdeling) naroepen. Vanuit Lalibela vliegen we terug naar de hoofdstad Addis Abeba. Hier kan je nog een middag rondkijken voordat we terugvliegen naar Brussel.

Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 19 personen.

Lees de volledige beschrijving
Boek in september en ontvang € 50 korting. Gebruik de actiecode: SEP17.

Vertrekdata 2017

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

16 nov - 08 dec

Beschikbaarheid

vol

Prijs

€ 2.945,-

Start - einde

30 dec - 21 jan
V
Vertrek gegarandeerd
i

Extra informatie

Timkat festival in Lalibela

Beschikbaarheid

beperkt beschikbaar
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.095,-

Vertrekdata 2018

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

03 jan - 27 jan
V
Vertrek gegarandeerd
i

Extra informatie

Timkat festival in Gondar. 25 daagse reis

Beschikbaarheid

8 plaatsen vrij
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.195,-

Start - einde

14 feb - 09 mrt
i

Extra informatie

24-daagse reis, extra dag Awassa

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.845,-

Inclusief

 • Vlucht
 • Alle vluchttoeslagen
 • Twee binnenlandse vluchten
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Vervoer per bus én terreinwagens
 • Bezoek verschillende weekmarkten
 • Bezoek bevolkingsgroepen in de Omovallei
 • Boottocht Lake Tana
 • Bezoek watervallen van de Blauwe Nijl
 • Stadswandeling met gids in Axum
 • Stadswandeling met gids in Gondar
 • Excursies volgens programma

Exclusief

Reisverzekering, maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 20,-, bij 2 of meer personen € 30,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Hotelovernachtiging Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je een eigen kamer boeken dan kan dat tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 355,-.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Addis Abeba bij te boeken. In Addis Abeba verblijf je na afloop in een centraal gelegen middenklasse hotel. De prijs is vanaf € 50,- op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt € 80,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. In de gepubliceerde reissom is een totaalbedrag voor deze toeslagen opgenomen. Deze bedragen zijn frequent onderhevig aan veranderingen door nieuwe belastingen/toeslagen en wijzigingen in de kosten van brandstof. Indien van toepassing berekent Djoser een verhoging alsnog door. Voor deze reis is in de reissom een totaalbedrag aan luchthavenbelastingen/toeslagen opgenomen van ongeveer €280,-

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrek gegarandeerd’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 19.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Praktische informatie

Accommodatie

Het toerisme staat in Ethiopië in de kinderschoenen. De wat grotere hotels zijn in handen van de staat. Tijdens deze reis overnachten we in Addis Abeba, Bahir Dar, Arba Minch, Konso, Lalibela en in Turmi in comfortabele middenklasse hotels. Andere hotels in het zuiden zijn eenvoudig met een rudimentaire inrichting. In Yirga Alem overnachten we in traditionele comfortabele tukuls, hier deel je het sanitair met je reisgenoten. Houd er rekening mee dat stroom- en waterstoringen terugkerende problemen zijn in Ethiopië en voor ongemak kunnen zorgen.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Addis Abeba Ghion Hotel
Gonder Fasil Lodge
Turmi Turmi Lodge
Konso Kanta Lodge
Yirgalem Aregash Lodge
Lalibela Lal Hotel


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je een eigen kamer boeken dan kan dat tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 355,-.

 • Accommodatie 1
 • Accommodatie 2
 • Accommodatie 3
 • Accommodatie 4
 • Accommodatie 5
 • Accommodatie 6
 • Accommodatie 7
 • Accommodatie 8
 • Accommodatie 9
 • Accommodatie 10
 • Accommodatie 11
 • Accommodatie 12
 • Accommodatie 13
 • Accommodatie 14

Vliegreis

Ethiopian Airlines

De vluchten worden uitgevoerd met Ethiopian Airlines. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema. Het meest voorkomende vluchtschema ziet er als volgt uit, onder voorbehoud van wijzigingen:
 

Brussel - Addis Abeba 20:00 - 07:10*
   
Axum - Lalibela 11:15 - 11:55
Lalibela - Addis Abeba 12:15 - 14:20
   
Addis Abeba - Brussel  23:45 - 07:15*


*aankomst volgende dag

Tijdsverschil
In Ethiopië is het in de zomer één uur en in de winter twee uur later. Afgezien van dit tijdsverschil kent Ethiopië niet alleen een andere tijdrekening dan ons, ook klokkijken kan hier een verwarrende bezigheid worden. De dag wordt hier namelijk in twee keer twaalf uur gedeeld!

Hotelovernachtiging Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

In het zuiden reizen wij met onze eigen 4x4 Landcruisers. In het noorden van Ethiopië (dag 12 t/m 18) maken we gebruik van een eigen bus. Hierdoor kunnen wij onderweg stoppen waar we willen. De doorgaande wegen in Ethiopië zijn grotendeels niet geasfalteerd wat betekent dat in de droge periode de wegen stoffig kunnen zijn en in het regenseizoen in modder veranderen.

Reistijden zijn flexibel al naar gelang de gesteldheid van de weg, maar enkele pittige reisdagen in dit grote land zijn onvermijdelijk. De enorme afstanden van Axum - Lalibela - Addis Abeba overbruggen we met comfortabele binnenlandse vluchten.


 

 • Vervoer 1
 • Vervoer 2
 • Vervoer 3
 • Vervoer 4
 • Vervoer 5
 • Vervoer 6
 • Vervoer 7
 • Vervoer 8
 • Vervoer 9
 • Vervoer 10
 • Vervoer 11
 • Vervoer 12

Bij de reis inbegrepen

 • Vlucht
 • Alle vluchttoeslagen
 • Twee binnenlandse vluchten
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Vervoer per bus én terreinwagens
 • Bezoek verschillende weekmarkten
 • Bezoek bevolkingsgroepen in de Omovallei
 • Boottocht Lake Tana
 • Bezoek watervallen van de Blauwe Nijl
 • Stadswandeling met gids in Axum
 • Stadswandeling met gids in Gondar
 • Excursies volgens programma

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt op zoek naar leuke Ethiopische souvenirs, de ander wil op zijn gemak rondkijken in de stadjes onderweg of strijkt neer op het terras. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er  te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies of het vervoer zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Eventuele entreegelden zijn echter niet inbegrepen, zodat je ter plekke altijd de vrijheid hebt om te bepalen of je iets al dan niet wil bekijken.

Tijdens deze reis door Ethiopië zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
 

 • Bezoek Dorze bevolkingsgroep in Chencha
 • Bezoek Arboredorp
 • Bezoek Karodorp
 • Bezoek Mago nationaal park en Mursidorpje
 • Bezoek Konsodorp
 • Boottocht op Lake Tana en bezoek kloostereilanden
 • Bezoek watervallen van de Blauwe Nijl
 • Stadswandeling met gids in Gondar
 • Stadswandeling met gids in Axum

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Een internationale reispas dat na vertrek nog minstens zes maanden geldig is.
 • Visum. Dit kan eenvoudig voor USD.50,- bij aankomst op de luchthaven in Addis Abeba worden verkregen. Organiseer je liever het visum voor vertrek, dan kun je in dat geval de visumaanvraag zelf regelen bij de betreffende ambassade in Brussel, maar je kunt dit ook laten verzorgen door Visumburo/CIBT. In dit laatste geval brengen we naast de kosten van het visum € 60,- bemiddelingskosten per visum in rekening. Je paspoort dien je dan op te sturen naar het Visumburo/CIBT. In beide gevallen ontvang je ongeveer 6 weken voor vertrek een e-mail met meer informatie over de visumaanvraag. 
 

Geldzaken

In Ethiopië wordt er betaald met de Ethiopische birr. Kijk voor de actuele koers op oanda.com.

 
Geld afhalen: beperkt mogelijk in Addis Abeba, Bahir Dar en Arba Minch. Bankautomaten zijn vaak buiten werking.
Contant: zowel euro als Amerikaanse dollars kunnen in banken worden gewisseld
Creditcards: wordt op enkele plaatsen in Addis Abeba geaccepteerd, maar zijn fraudegevoelig
 
Indien u geld wisselt, is het raadzaam de wisselbewijzen van de banken goed te bewaren. Bij terug wisselen van Birr naar Euro wordt hier om gevraagd. Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 225,- per persoon per week.
 
Het is in Ethiopië gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 30,-.
 

Maaltijden

De reis wordt aangeboden op basis van logies met ontbijt. De overige maaltijden, lunch en diner, zijn voor eigen rekening. Dit heeft als voordeel dat je vrij bent om te bepalen waar je gaat eten en je ook eens de lokale keuken kan proeven. Het nationale gerecht in Ethiopië is injera dat 's morgens, 's middags en 's avonds wordt gegeten. Injera is een grote platte sponsachtige, licht zure pannenkoek waar vlees, kip, vis en groenten op worden gelegd. Steevast wordt dit gerecht, dat men op een grote schaal serveert, op smaak gebracht met 'wat', een (soms zeer) pittige saus. Van één portie kun je meestal met zijn tweeën eten.

In Addis Abeba, Arba Minch, Bahir Dar, Axum en Lalibela worden in de wat grotere restaurants tevens westerse maaltijden geserveerd. Als overblijfsel van de Italiaanse overheersing vind je hier altijd spaghetti op de kaart.

Coca Cola, Mirinda (soort Fanta) en Sprite zijn de enige frisdranken die je op het platteland kunt krijgen. Mineraal water, Ambo genaamd, is evenals bier overal verkrijgbaar. Houd je van koffie dan is Ethiopië hét land voor jou. Koffie drinken is belangrijk in de Ethiopische cultuur en gaat gepaard met een uitgebreide ceremonie.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

- vaccinaties tegen DTP, hepatitis A, gele koorts en soms cholera-verklaring
- malariatabletten

Het is verstandig goed te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. Een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging komt zeker van pas. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

In het Simiengebergte zijn er wandelingen mogelijk boven de 3.000 meter. Hierbij moet je rekening houden met hoogteziekte. Het is belangrijk om dan veel water te drinken, waardoor de zuurstof makkelijker wordt opgenomen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Meditel. Je kunt bij Meditel gemakkelijk online een afspraak maken en ben je aanvullend verzekerd bij Zilveren Kruis of Avéro, dan dient Meditel de rekening in en hoef je niets voor te schieten. Voor andere verzekeraars krijg je een factuur achteraf en hoef je dus niet ter plaatse af te rekenen. Informeer in elk geval bij je huisarts of de plaatselijke GGD, die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Meditel logo site

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Addis Abeba bij te boeken. In Addis Abeba verblijf je na afloop in een centraal gelegen middenklasse hotel. De prijs is vanaf € 50,- op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt € 80,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Aangezien Ethiopië dicht bij de evenaar ligt, zou je een tropisch klimaat met een constante temperatuur verwachten. Dit gaat voor het laagland zeker op. Het hele jaar door ligt de gemiddelde temperatuur hier rond 25° C. In de hoger gelegen gebieden, zoals bijvoorbeeld het Simiengebergte, ligt de gemiddelde temperatuur veel lager en kan het kwik 's nachts tot 5° dalen.

Warme kleding is dan ook een vereiste. Ethiopië kent twee regenseizoenen, een korte van februari tot maart en een langere van juli tot september. In die perioden vallen aan het einde van de dag korte hevige buien. Na het regenseizoen is de natuur op zijn mooist. Jacaranda bomen staan in prachtige paarse bloesem en op het land zie je wuivend tef, het graan waar injera mee wordt gemaakt.

Reisbegeleiding en gidsen

Deze reis wordt begeleid door een ervaren Nederlandssprekende reisbegeleider die al jaren reizen begeleidt. Onze reisbegeleiders zijn verantwoordelijk voor de organisatorische en technische aspecten van de reis. Hun reiservaring en deskundigheid geeft een meerwaarde aan de Djoserreizen. Een zorgvuldige en uitgebreide training legt hiervoor de basis.

FAQ

Waarom zou ik bij Djoser deze reis boeken?

Dit zijn de punten om voor onze organisatie te kiezen:

 • Djoser organiseert al 14 jaar reizen in Ethiopie en is al 30 jaar verre reizen specialist
 • overnachten in middenklasse hotels, niet kamperen
 • twee tijdsbesparende binnenlandse vluchten inbegrepen
 • boottocht op Lake Tana inbegrepen
 • bezoek aan verschillende stammen als Dorze, Arbore, Konso, Tsmay, Hamar,Mursi etc. inbegrepen
 • reisroute aangepast op belangrijke marktdagen Jinka, Turmi etcetera
 • verschillende festivalreizen
 • bezoek watervallen van de Blauwe Nijl inbegrepen
 • stadswandeling olv deskundige gids in Axum inbegrepen
 • stadswandeling olv deskundige gids in Gondar inbegrepen
 • geen inzameling lokale maaltijd - of excursiepot 
 • U betaalt €.35,- aan een fooienpot die een groepslid beheert
 • Nederlandse ervaren reisbegeleider kan u ter plekke adviseren, assisteren en u het land laten zien zoals het écht is!
 • aangesloten bij ANVR, SGR & calamiteitenfonds

Van welke accommodaties maken we gebruik?

Hoe reis je met Djoser door Ethiopië?

Kan ik de accu’s/batterijen van mijn camera opladen?

Is een visum voor Ethiopie noodzakelijk?

Kan ik pinnen in Ethiopie?

Zijn de reisdagen lang?

Wat is het voltage in Ethiopië?

Is het mogelijk om een festival mee te maken?

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 9,1

 • Sil Castelein

  Prachtige en zeer gevarieerde reis door zowel het zuiden als het noorden van dit indrukwekkende en prachtige land met zijn uiterst vriendelijke en behulpzame bevolking. Met extra stip voor de koffieliefhebbers en vogelspotters! Enneh . . in de restaurants vragen om 'local food' als je injera wilt.

  9,0

  9,0
 • JP P.

  PRACHTIGE reis. Zie mijn filmverslag in afleveringen op: https://www.youtube.com/watch?v=GKqw5iEYrvo

  10,0

  10,0
 • Nelleke P.

  Door Ethiopië reizen is een bijzondere beleving. Schitterende landschappen met de geur van heerlijke koffie. Kinderen zwaaien enthousiast als je voorbijrijdt of loopt. Een flexibele houding is wel gewenst, want er is niet altijd warm water of stroom, maar dat weegt niet op tegen al het positiefs.

  10,0

  10,0
 • De Preester

  Ethiopië is nog puur, prachtige natuur, vriendelijke mensen, ongelooflijke stammen. Je geniet van dag 1 tot de laatste dag.

  10,0

  10,0
 • Antoon Tychon

  Een mooie en uniek reis. Goede verdeling van het zuiden en het noorden. Het reistempo is vanaf dag 1 hoog met iedere dag tal van indrukken. Er was altijd gelegenheid om het programma aan te passen om een ceremonie bij te wonen. Mooie combinatie van mensen en natuur.

  9,0

  9,0
 • Perry R.

  De rondreis door Ethiopië was geweldig! De mooie uitzichten de stammen de vriendelijke mensen de kinderen die youyouyou riepen als de bus door hun dorpje reed onvergetelijk. Het toerisme staat nog in de kinderschoenen ik hoop dat er meer mensen deze reis gaan maken het is de moeite waard!

  9,0

  9,0
 • J. Janssen

  Ethiopië is een prachtig land met geweldige landschappen en prachtige mensen. De meest in het oog springende stammen zijn de Mursi, de Hamar en de Konso. Het Simiengebergte is een geweldig mooie attractie. Als kers op de taart heb je dan nog het bezoek aan de rotskerken van Lalibela.

  8,0

  8,0
 • Gerard R.

  Ria, onze reisbegeleidster heeft voor mij, de reis naar Ethiopië tot een hele mooie reis gemaakt. Ria wist ontzettend veel te vertellen over Ethiopië. Zij houdt van Ethiopië; van de mensen. Het was een zeer intensieve reis; heel veel gezien ; mensen; cultuur; natuur. Timkat was top!

  8,0

  8,0
Bekijk alle reviews

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Twee binnenlandse vluchten Axum-Lalibela-Addis Abeba
 • Terreinwagens in het zuiden
 • Comfortabele hotel rondreis 
 • Bezoek aan Turmi markt
 • Boottocht Lake Tana inclusief
 • Verschillende festivalreizen tijdens Timkat

Klantwaardering

9,1

Prachtige en zeer gevarieerde reis door zowel het zuiden als...
Prachtige en zeer gevarieerde reis door zowel het zuiden als het noorden van dit indrukwekkende en prachtige land met zijn uiterst vriendelijke en behulpzame bevolking. Met extra stip voor de koffieliefhebbers en vogelspotters! Enneh . . in de restaurants vragen om 'local food' als je injera wilt.

Sil Castelein - 9,0
PRACHTIGE reis. Zie mijn filmverslag in afleveringen op: ht...
PRACHTIGE reis. Zie mijn filmverslag in afleveringen op: https://www.youtube.com/watch?v=GKqw5iEYrvo

JP P. - 10,0
Door Ethiopië reizen is een bijzondere beleving. Schitterend...
Door Ethiopië reizen is een bijzondere beleving. Schitterende landschappen met de geur van heerlijke koffie. Kinderen zwaaien enthousiast als je voorbijrijdt of loopt. Een flexibele houding is wel gewenst, want er is niet altijd warm water of stroom, maar dat weegt niet op tegen al het positiefs.

Nelleke P. - 10,0

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Ethiopië

Het weer in Ethiopië

20°C

Terug naar boven
Chat met Djoser