Bekijk de Wandelreis Bulgarije van Djoser

Wandelreis Bulgarije

Wandelen door Europa's laatste wildernis

Vanaf € 1.445,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Wandelend door Bulgarije ontdek je één van de laatste wildernissen van Europa. Hier kun je dagen rondlopen, langs pieken van meer dan 2000 meter, zonder ook maar een gehucht tegen te komen. Je voelt je één met de natuur. In de brede valleien aan de voet van de bergen ontdek je eeuwenoude steden met knusse terrasjes, kloosters en kerken. Bezoek bijvoorbeeld het indrukwekkende Rila-klooster en geniet van de heerlijke restaurantjes in bruisend Sofia. 

Daarom Djoser

 • Ontdek het veelzijdige Bulgarije
 • Wandelen door de natuur én stad
 • Bezoek Rila-klooster
 • Ongerepte wildernis, zoals het Pirin nationaal park
 • Bezoek Berzog-meer
 • Nederlandssprekende reisbegeleider
 • Eigen touringcar voor vervoer naar mooiste wandelgebieden
 • Bezoek hoofdstad Sofia
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Wandelreis Bulgarije
 1. Amsterdam - Sofia
 2. Sofia - wandeling Koprivshtitsa - Koprivshtitsa
 3. Koprivshtitsa, wandeling Sredna Gora - Plovdiv
 4. Plovdiv - wandeling Rodopegebergte - Bansko
 5. Bansko, wandeling Pirin nationaal park
 6. Bansko - Rila-klooster - Stob Piramdes - Separeva Banya
 7. Separeva Banya - Rila-meren - Sofia
 8. Sofia - Amsterdam

Reisbeschrijving

Tijdens Djoser wandelreizen maak je dagwandelingen vanuit een verblijfplaats of een meerdaagse trekking. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je extra wandelingen maken of andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde wandeling of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden. We reizen in groepen van gemiddeld 12 en maximaal 18 personen.

Onze wandelreizen worden ingedeeld in categorieën van één tot vijf schoentjes, waarbij één schoentje eenvoudig is en vijf zwaar, voor de ervaren wandelaar. Drie schoentjes is voor iedereen met een goede conditie, die regelmatig wandelt, goed te doen. Deze reis krijgt drie schoentjes. Meer informatie over de wandelduur per dag vind je hieronder in de dag-tot-dagbeschrijving en een toelichting over de zwaarte lees je in de praktische informatie. De zwaarte van de reis wordt uitgebreid uitgelegd op de pagina wandel en fiets zwaarte.


Hoog in de heuvels van Bulgarije

Dag 1 - 2 Amsterdam - Sofia - Koprivshtitsa

Koprivshtitsa BulgarijeWe beginnen onze reis in het charmante Koprivshtitsa, hoog in de heuvels van Bulgarije. Dit pittoreske dorp beleefde een ongekende opleving in de 18e eeuw. De rijkelui van Bulgarije bouwden hier elegante vakantiehuizen, allemaal in dezelfde traditionele Bulgaarse stijl. Tijdens een wandeling door de oude kasseienstraatjes krijg je een goed gevoel van hoe het hier vroeger is geweest. Bezoek ook zeker één van de vele kleine musea, die vertellen over de geschiedenis en ambachten van de streek.

 • Duur wandeling: ca. 2,5 uur
 • Hoogteverschil: ca. 380 m. bergop en -af


Het leefgebied van de oude Thraciërs

Dag 3 Koprivshtitsa - Plovdiv

Vrouw boerin BulgarijeWe rijden met onze bus dieper de bergen in, richting de piek van de Sredna Gora. De flanken van deze berg waren het leefgebied van de oude Thraciërs, tijdsgenoten van de oude Grieken en Romeinen. We maken een wandeling langs verschillende overblijfselen en bezoeken een oude tempel uit de 4e eeuw voor Christus. Behalve van ruïnes genieten we tijdens het lopen van een idyllisch uitzicht, waarin bossen, akkers en weides elkaar continu afwisselen. We eindigen de dag in Plovdiv.

 • Duur wandeling: ca. 3,5 uur
 • Hoogteverschil: ca. 350 m. bergop en -af


Plovdiv BulgarijeNet als Rome is Plovdiv op zeven heuvels gebouwd. En net als Rome is Plovdiv erg oud, ouder zelfs: de geschiedenis gaat terug tot 6000 v.C.! Dat merk je in de oude stad, waar je onder andere stuit op een oud amfitheater en een Romeins stadium, die alle twee nog steeds in gebruik zijn. Het straatbeeld wordt bepaald door vakwerkhuisjes, overhangende balkons met fraai houtsnijwerk en vele kerken. Vergeet hier niet de lokaal geproduceerde wijn te proeven!

 

Dag 4 Plovdiv - Rodopegebergte - Pirin NP - Bansko
We pakken de bus naar het Rodopegebergte, dat de natuurlijke grens vormt met Griekenland. De laatste kilometers leggen we te voet af, waarbij we een oud herderspad volgen langs kleine schuurtjes en adembenemende uitzichten. Onze bestemming is het idyllische Ortsevo. Nadat we weer op krachten zijn gekomen brengt de bus ons naar Bansko, waar we kunnen kiezen uit één van de 120 traditionele Bulgaarse restaurants.

 • Duur wandeling: ca. 3,5 uur
 • Hoogteverschil: ca. 300 m. bergop


Door de pieken van Pirin Nationaal Park

Dag 5 Bansko, Pirin nationaal park, Popovo Meer

Bezbog meer BulgarijeDe volgende ochtend brengt een stoeltjeslift ons vanuit Bansko naar het Bezbog-meer: een uitstekend begin van een mooie wandeling door de pieken van het Pirin nationaal park. We passeren onderweg het Popovo-meer, bekend om een piepklein eilandje dat in het midden ligt. De ruige berghellingen rondom het meer, die met goed weer een weerspiegeling werpen op het water, zijn spectaculair. Na een kleine vijf uur lopen eindigen we de wandeling waar we zijn begonnen. We nemen de lift weer naar beneden en overnachten in Bansko.

 • Duur wandeling: ca. 5 uur
 • Hoogteverschil: ca. 650 m. bergop en -af


Rila, het mooiste klooster van Bulgarije

Dag 6 Bansko - Rila - Separeva Banya

Rila klooster BulgarijeHet klooster van Rila, gelegen in een diepe kom van de Rila-berg, is het grootste en mooiste klooster van Bulgarije. Aan de galerijen, zuilen en koepels zie je duidelijk dat het Midden-Oosten hier om de hoek ligt. En toch is het klooster onmiskenbaar orthodox. Binnen kun je prachtige fresco's en rijk versierde iconen bewonderen, die voor Bulgaren magische krachten bezitten en daarom een centrale rol hebben in de kerk. Het klooster is gesticht door Sint Ivan Rilski, wiens graf een kleine wandeling verderop ligt, hoger de berg op.

 • Duur wandeling: ca. 1,5 uur
 • Hoogteverschil: ca. 250 m. bergop en -af


Er staat vandaag nog een wandeling op het programma, namelijk naar de 'Piramides van Stob'. Een rotsformatie met pieken van 10 tot 12 meter hoog die wat weghebben van stenen paddenstoelen. De lokale bevolking maakt er een sport van om figuren en verhalen te herkennen in de formaties. Zoals 'het bruidspaar', 'de hamers' en 'de karteltanden'.

 • Duur wandeling: ca. 1,5 uur
 • Hoogteverschil: ca. 150 m. bergop en -af


Wandelen langs de fotogenieke Rila-meren

Dag 7-8 Separeva Banya - Sofia
Rila meer BulgarijeNa de overnachting in Banya, waar we hebben kunnen genieten van warmwaterbronnen, rijden we met de bus naar de Pionerska-berghut op 1500 meter. Een stoeltjeslift brengt ons nog eens 600 meter omhoog, waar we onze wandeling beginnen naar de fotogenieke Rila-meren. We maken onze weg door een echt alpenlandschap. Elk meer heeft zijn eigen naam, zoals 'oog' of 'traan'. Die laatste is onze eindbestemming. Hier genieten we van een panorama over de meren en de omliggende bergpieken. Achter ons ligt de top van Rila, de hoogste van Oost-Europa. Een prachtige plek om ons wandelavontuur door Bulgarije af te sluiten. We keren terug naar Sofia, waar we nog één nacht blijven voordat we terugvliegen. 

 • Duur wandeling: ca. 5 uur
 • Hoogteverschil: ca. 400 m. bergop en -af

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
31 mei - 07 jun
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

Korting

Incl. € 50,- korting

1.445,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen 
 • Ontbijt inbegrepen 
 • Vervoer ter plaatse
 • Wandeltochten volgens programma
 • Wandeling door Pirin nationaal park
 • Bezoek aan het Rila klooster
 • Wandeling naar de ‘Piramides van Stob’
 • Lokale Nederlandssprekende reisbegeleider

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking. 

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €995,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 180,-.

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging met accommodatie is in Sofia bij te boeken. Hier verblijf je in een centraal gelegen middenklasse hotel. De prijs is vanaf € 60,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 78,- per nacht.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het komt bij deze reis soms voor dat ook enkele Duitstalige reizigers zich hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 12 deelnemers, het maximum is 18.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. Heb je via Djoser een verzekering bij VAB afgesloten, neem dan contact met ons op.

Reviews Bulgarije

Gemiddelde beoordeling: 8,9

 • Fijne reis om kennis te maken met Bulgarije. Alles klopte: opbouw van de reis met de pittigste wandelingen aan het eind, leuke dorpjes, mooie steden, prachtige landschappen, genoeg cultuur, goede hotels, heerlijk eten, fijne groep, vintage stoeltjeslift, leuke belevenissen. Reisleidster Denitsa top!

  9,0

 • Mooi opgebouwde reis qua wandelingen. Denitsa is een uitstekende Bulgaarse reisbegeleidster/gids, die heel goed Nederlands spreekt. Het eten is heerlijk en in vergelijking met Nederland niet duur en zeer gevarieerd.

  9,0

 • Wat een verrassende land! Super reis gehad, de wandelingen waren zeer afwisselend. Door de zeer kundige reisleider heb ik een geweldige week gehad en veel geleerd over het voor mij onbekende land. Hotels waren netjes, ontbijt goed. Lunch werd gehaald de dag er voor in de supermarkt, wat prima werkt.

  10,0

 • Een heel geslaagde reis, met heel mooie gevarieerde wandelingen, goed opgebouwd, en niet al te moeilijk. Je leert Bulgarije goed kennen door alle informatie die de gids vertelt. Uitstekende gids die goed Nederlands kan. Eenvoudige maar prima, gezellige hotels, en heerlijk eten. Absoluut een aanrader

  9,0

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in eenvoudige maar comfortabele middenklasse hotels, waarbij de kamers voorzien zijn van eigen douche en toilet. De hotels zijn geselecteerd op basis van de centrale ligging of gunstige locatie ten opzichte van openbaar vervoer én natuurlijk de mooiste wandelroutes. Zo kun je eenvoudig een leuk lokaal restaurantje opzoeken vanuit het hotel. Ook kijken we naar de lokale authentieke bouwstijl bij de keuze van de accommodaties. Geniet bijvoorbeeld van het uitzicht over de vallei vanaf het terras van het authentieke familie-hotel Panorama in Koprivshtitsa.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Koprivshtitsa Hotel Panorama
Plovdiv Hotel Dafi
Bansko Hotel Chichin
Separeva Banya Hotel Emaly
Sofia Hotel Zdravets


 
Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 180,-.

 • Koprivshtitsa Panorama hotel Bulgarije
 • Koprivshtitsa Panorama hotel kamer Bulgarije

  De hotelkamers hebben een eigen douche en toilet

 • Koprivshtitsa Panorama hotel - Uitzicht Bulgarije
 • Hotel Dafi ontbijt Plovdiv Bulgarije

  Het ontbijt is inbegrepen tijdens de reis

 • Hotel Dafi kamer Plovdiv Bulgarije
 • Hotel Chichin zwembad Bansko Bulgarije

  Sommige hotels hebben een zwembad, heerlijk na het wandelen

 • Hotel Chichin kamer Bansko Bulgarije
 • Hotel Emaly 2 restaurant Separeva Bulgarije

  De hotels liggen op loopafstand van de gezellige binnensteden

 • Hotel Emaly 2 kamer Separeva Bulgarije
 • Hotel Emaly 2 zwembad Separeva Bulgarije

Vliegreis

Lufthansa / AustrianAirlines

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Amsterdam - München

  Vertrek

  07:00 - 08:25

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  München - Sofia

  Vertrek

  09:20 - 12:10

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Sofia - Frankfurt

  Vertrek

  18:45 - 20:15

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Frankfurt - Amsterdam

  Vertrek

  21:05 - 22:15


In Bulgarije is het 1 uur later dan in Nederland

Lufthansa is de nationale luchtvaartmaatschappij van Duitsland en heeft al jaren een zeer goede reputatie op gebied van service, kwaliteit en veiligheid. De vloot is zeer modern, bestaande uit onder andere de A350 en de B747-8. Deze toestellen zijn milieuvriendelijker door hun lagere CO2-uitstoot.

Austrian is de grootste Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij en voert vluchten uit vanaf Wenen. Aan boord word je verwelkomd door vriendelijk cabinepersoneel en tref je een comfortabele en ergonomische stoel.

Samen met Swiss maken de luchtvaartmaatschappijen deel uit van de Lufthansa Group. Aan boord is een uitgebreid in-flight entertainment systeem boordevol films, series en games. Zo hoef je je zelfs op de langste vlucht niet te vervelen. De catering aan boord is uitstekend.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €995,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

Voor de transfers van en naar de luchthaven van Sofia maken we gebruik van een eigen bus. Ook voor de transfers van en naar begin- en eindpunt van een wandeling maken we gebruik van een eigen bus.

 • Vliegtuig Lufthansa
 • Bus wandelreis Bulgarije
 • Bus deur Wandelreis Bulgarije
 • Bus binnenkant Wandelreis Bulgarije
 • Bus Wandelreis Bulgarije

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen 
 • Ontbijt inbegrepen 
 • Vervoer ter plaatse
 • Wandeltochten volgens programma
 • Wandeling door Pirin nationaal park
 • Bezoek aan het Rila klooster
 • Wandeling naar de ‘Piramides van Stob’
 • Lokale Nederlandssprekende reisbegeleider

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de wandeltochten die tijdens de reis gemaakt worden. De een bekijkt graag één van de vele musea in Koprivshtitsa, terwijl de ander liever deelneemt aan een wijnproeverij.

Vanuit onze accommodatie kun je zelf eenvoudig te voet  of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.

Tijdens de wandelreis in Bulgarije zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Bezoek aan Rila klooster 
 • Wandeling naar 'Piramides van Stob'
 • Wandelen door Pirin nationaal park 

Ter plaatse zijn ook andere excursies mogelijk, zoals:

 • Bezoek aan één van de vele musea in Koprivshtitsa
 • Bezoek aan een Kerk tijdens de wandeling langs de Stob piramides 

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Geldige Belgische identiteitskaart.

Geldzaken

De Bulgaarse Iev is de nationale munteenheid. Kijk voor de actuele koers op oanda.com

Geld afhalen: Er zijn in Bulgarije voldoende bankautomaten. Afhalen is vaak mogelijk, houd echter voldoende contanten op zak.
Contant: euro’s, kunnen gewisseld worden bij banken en op het vliegveld van Sofia.
Creditcards: worden bij de meeste hotels geaccepteerd.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. Daarnaast staat het je vrij om als blijk van waardering een fooi aan de reisbegeleider te geven.

Maaltijden

Op deze reis zijn de ontbijten bij de hotelovernachtingen inbegrepen, meestal in de vorm van een buffet. Het ontbijt bestaat uit brood, kaas en worst en een gebakken of gekookt ei. Soms is er vruchtensap en yoghurt, in ieder geval koffie en thee.

Bulgaars eten op tafelIn de Bulgaarse keuken zijn veel elementen uit de Griekse en Turkse keukens te herkennen; veel frisse yoghurt met komkommer en tomaat. Dille wordt in Rusland veel gebruikt en ook hier kunnen we veel frisse gerechten met dille proeven. Er worden ook veel stoofpotjes gemaakt van vis en/of vlees en groenten. 

Je kunt zelf de keuze maken voor lunch en diner. Er is in de grotere plaatsen voldoende aanbod van verschillende restaurants waaruit je kunt kiezen, in de kleinere plaatsen is de keuze beperkter. Soms nemen we een picknick-lunch mee om onderweg op een mooie plek in de natuur te lunchen. Naast restaurants met de gewone Europese gerechten zijn er ook internationale restaurants gekomen. Zuivelproducten en salades zijn over het algemeen volop verkrijgbaar. Kraanwater is over het algemeen goed en schoon, maar smaakt niet altijd even lekker. Mineraal water is vrijwel overal verkrijgbaar.

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties aangeraden tegen:

 • DTP
 • Hepatitis A

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging met accommodatie is in Sofia bij te boeken. Hier verblijf je in een centraal gelegen middenklasse hotel. De prijs is vanaf € 60,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 78,- per nacht.

Klimaat en geografie

Bulgarije heeft een gematigd landklimaat. Net als in Nederland zijn er vier seizoenen. De temperatuur kan oplopen tot net onder de 30°C in de zomermaanden, tijdens de winter is het een stuk kouder.

In het voor- en najaar is het enorm prettig om te wandelen, het is dan rond de 20°C.

Zwaarte van de reis

 • Zwaarte wandelreis
 • Zwaarte wandelreis
 • Zwaarte wandelreis

We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de duur van de tochten, de niveauverschillen, de hoogten waarop we wandelen en de verhouding van rust- en wandeldagen. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid.

 • Hoogste punt wandeltocht: 2535 meter
 • Gemiddeld stijgen per dag: 360 meter
 • Maximaal hoogteverschil: 650 meter
 • Gemiddelde wandelduur: 3,5 uur

De wandelreis Bulgarije bestaat uit wandelingen over bergpaden, over het algemeen goed begaanbaar, echter wel over ongelijk terrein en met de nodige hoogteverschillen. We maken wandelingen vanuit onze accommodaties. Je stijgt maximaal 650 meter per dag en gemiddeld genomen 360 meter. De wandelingen zijn voor iedereen met een normale tot goede conditie goed te doen en je kunt er iedere dag zelf voor kiezen of je wel of niet met een wandeling meegaat. Goede wandelschoenen zijn een vereiste voor deze reis.


Voor meer informatie over de wandelduur en hoogteverschillen verwijzen we je graag naar de dag-tot-dagbeschrijving van deze route. De zwaarte van de reis wordt uitgebreid uitgelegd op de pagina wandel en fiets zwaarte.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandstalige reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. De reisbegeleider zorgt dat de reis soepel verloopt en is het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie voor wandelen, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Hoe zwaar zijn de wandelingen?

De wandelreis Bulgarije bestaat uit wandelingen over bergpaden, over het algemeen goed begaanbaar, echter wel over ongelijk terrein en met de nodige hoogteverschillen. We maken wandelingen vanuit onze accommodaties of worden per touringcar naar de mooiste plekken gebracht om te wandelen. Je stijgt maximaal 650 meter per dag en gemiddeld genomen 360 meter en gemiddeld genomen duren de wandeleing 3 - 5 uur per dag. De wandelingen zijn voor iedereen met een normale tot goede conditie goed te doen en je kunt er iedere dag zelf voor kiezen of je wel of niet met een wandeling meegaat. Goede wandelschoenen zijn een vereiste voor deze reis.

Moet ik mijn eigen bagage dragen tijdens de wandelingen?

Je draagt alleen een dag(rug)zak tijdens het wandelen voor snacks en water. De overig bagage wordt per touringcar naar de volgende locatie gebracht.

Leggen we alle afstanden wandelend af?

Niet alle afstanden leggen we wandelend af. Vanuit het vliegveld van Sofia worden we opgehaald met onze eigen, comfortabele bus. Deze brengt ons naar ons hotel. Voor de verplaatsingen tussen verschillende accommodaties gebruiken we ook onze eigen touringcar. De wandelingen vinden soms plaats vanuit de verschillende accommodaties en soms rijden we per touringcar naar de mooiste wandelgebieden.

Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?

Het is belangrijk dat je bagage niet te groot is, vanwege de beperkte opslagruimte in de bussen. Harde koffers raden wij om deze reden af. We verzoeken je om maximaal 12 tot 15 kg mee te nemen.

Hoe is de begeleiding geregeld tijdens deze reis?

De reis wordt begeleid door een Nederlandssprekende reisbegeleid(st)er die je bij aankomst in Pisa opwacht en de groep gedurende de gehele reis assisteert. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. De reisbegeleiders zijn enthousiaste wandelaars en doen er alles aan om van je wandelreis een succes te maken.

Hebben we vrije tijd om er zelf op uit te trekken?

Djoser hanteert het ‘vrijheid blijheid’ principe, dit betekent dat er voldoende tijd is vrijgemaakt om er zelf op uit te trekken of gewoon wat rust te nemen. Vanaf dag 2 tot en met dag 7 staan er wandelingen op het programma. Uiteraard ben je vrij om te kiezen of je wel of niet meegaat met een wandeltocht. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een van de wandeldagen in te ruilen voor een rustdag of de omgeving op eigen gelegenheid te verkennen.

Is het mogelijk om een éénpersoonskamer te boeken?

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een éénpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze meerprijs is te vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS.

Welke wandelschoenen kan ik het beste dragen tijdens deze reis?

We adviseren stevige en goed ingelopen wandelschoenen met voldoende profiel. Zo heb je voldoende steun en goede grip en door het gebruik van ingelopen schoenen voorkom je blaren tijdens de reis.

Bij een buitensportzaak kun je vragen naar wandelschoen ‘categorie A/B of B’.

Foto's en video