Reisverslag kampeerreis Kenia en Tanzania juli
Rondreis Kenia en Tanzania juli
1. Vrijdag: Amsterdam - Nairobi
Eindelijk is het zover... Vandaag vertrekken we naar Kenia en Tanzania. Helaas is het vliegtuig overboekt en is het nog de vraag of we mee kunnen. Maar nadat we aangegeven hebben dat we onze reisgenoten van Djoser moeilijk kunnen laten wachten in Kenia, krijgen we toch een plaatsje. De vlucht verloopt voorspoedig en een kleine acht uur later landen we in Nairobi. Vrij snel zijn we door de douane en hebben we onze koffers. Een man met een bord met daarop Djoser wijst ons waar we met de groep zullen verzamelen. Daar ontmoeten we onze reisleider, Jaap Lagaaij, en onze mede-reizigers. De groep bestaat uit twee gezinnen, een aantal jonge stellen en twee dames van rond de 50. Een leuk gemêleerd gezelschap dus! Eerste even geld wisselen (want zowel de Keniaanse als de Tanzaniaanse schillingen zijn alleen in het land zelf verkrijgbaar) en daarna stoppen we snel onze spullen in de truck (een voor personenvervoer omgebouwde vrachtwagen) waarna we op weg gaan naar ons eerste overnachtingshotel in Nairobi: The Heron Hotel (een prima hotel). Een half uur later verzamelt iedereen zich in de lobby. Jaap geeft ons instructies en deelt de vertrektijden voor de eerste dagen mee (het is ons duidelijk: we hebben geen vakantie, we gaan op reis!) Voor het slapen gaan geniet iedereen van z’n glas wijn of bier. Gezellig, de toon is gezet!
2. Zaterdag: Nairobi - Mount Kenya
De volgende ochtend wordt er op de deur geklopt. “Zijn jullie al klaar?”, roept onze reisleider. Nee he! Wel onze horloges een uur vooruit gezet, maar ons mobiel (die tevens dient als wekker) vergeten. Gelukkig zitten we net op tijd (maar zonder ontbijt) in de truck. Stan zit naast George, onze chauffeur, en ik - enigszins opgelaten - achterin. Na ruim twee uur hebben we een “pipi-stop” bij een curioshop (de eerste souvenirs worden al ingeslagen) en is het tijd voor koffie: oploskoffie met een scheutje melk, prima te doen!
Daarna rijden we door naar ons hotel: Bantu Lodge, een wat eenvoudig maar prima onderkomen. De lunch bestaat uit rijst, vis, vlees en wat groente (dit eten we bijna iedere dag, blijkt later). Na de lunch wordt iedereen in de gelegenheid gesteld zich voor te stellen. De leeftijden blijken divers (van 12 t/m ergens in de 50) en de beroepen zeer identiek: we hebben wel vijf onderwijzers aan boord. Jaap benoemt twee assistentes: Mischa (12) wordt Directeur Snoeppot en Myrna gaat de kas beheren.
’s Middags kunnen we kiezen uit een drietal excursies: twee dames kiezen voor paardrijden en de rest van de groep (waaronder wij) kiezen voor een wandeltocht door de omgeving om vogels en wild te spotten. Helaas spotten we alleen wat sporen van wild (uitwerpselen en voetsporen van olifanten), stekels van een stekelig beest, etc. Ook worden de eerste apen gespot (leuk!) We moeten lachen als onze gids vraagt “do you hear that smell?”Hij doelt op de koeienkadavers die even verderop liggen. Het heeft al tijden niet geregend en de koeien zijn door gebrek aan water overleden. Wat een lucht!!
Na het eten worden we getrakteerd op een wervelende show door het personeel van de lodge. We zien hier wel veel (vreemde) vogels, vooral Julius maakt ons aan het lachen met zijn zang- en dansact.
3. Zondag: Mount Kenya - Buffalo Springs - Shaba National Park
Na het ontbijt (en de nu al legendarische “Okay folks, lets Rock ’n Role!” van Jaap) vertrekken we richting Shaba National Park, Buffalo Springs en de Samburu’s. We zullen overnachten in het Sarova Shaba in het wildreservaat. Maar eerst hebben we nog een stop bij een curioshop (+ koffie). Pam heeft waarschijnlijk weinig kleding meegenomen, want ondanks dat de reis net begonnen is, laat zij zich ook hier verleiden tot een mooi souvenirtje. Daarna volgt onze eerste game-drive. Al snel spotten we de eerste dieren (impala’s, gazellen en zebra’s). Niet lang daarna zien we buffels en spotten we twee leeuwen. De camera’s klikken onophoudelijk en iedereen is ‘wild’ van enthousiasme. De eerste dieren van de Big Five (= olifant, leeuw, luipaard, neushoorn en buffel) kunnen we afstrepen. Jaap legt uit waarom deze dieren tot de Big Five behoren: zij zijn het meest gevaarlijk als ze aangevallen worden of gewond zijn).
Voor de lunch hadden we lunchboxen meegekregen die we in het reservaat mochten opeten. Dan zien we bij de lunch voor het eerst een grote groep olifanten. Ze zijn op weg naar een waterplas waar ze komen drinken. Wat een machtig gezicht, die grote olifanten zo vlakbij. We zijn er stil van! In het park zien we ook nog een grevy zebra (leven alleen hier). De Lodge waar we slapen, is werkelijk prachtig. We hebben een huisje aan het einde van het park. Het is zelfs mogelijk om een massage te reserveren en ook het diner is fantastisch (zijn we dan toch op vakantie ipv op reis, zoals Jaap zegt?)
4.Maandag: Shaba NP – Nyahurururu watervallen
Vanochtend vertrokken we alweer vroeg richting de Nyahurururu watervallen waar we zullen overnachten in de Thomson Falls Lodge. Het landschap is ontzettend afwisselend (soms mooi groen en soms erg droog). De kinderen langs de weg zwaaien allemaal vriendelijk: Jambo! Erg grappig is dat iedere man “papa” genoemd wordt en iedere vrouw “mama” omgeacht hoe oud je bent of dat je wel of geen kinderen hebt.
Onderweg brengen we een bezoek aan een Samburu dorp. Dit dorp is opengesteld voor de toeristen, maar geeft toch een goede weergave van de manier van leven zoals deze stam nog steeds doet. De dames krijgen kettingen om en worden uitgenodigd om mee te dansen. Ook de heren moeten mee dansen en springen. De eerste minuut voelt iedereen zich nog wat ongemakkelijk in z’n nieuwe rol als Samburu vrouw of krijger, maar daarna zingt en springt iedereen dat het een lieve lust is. Vervolgens worden we nog getrakteerd op een lied, gezongen door alle kindjes in het dorp. Als we bij de lodge aankomen, brengen we direct een bezoek aan de Thomson fall. Het water ziet er niet erg fris uit en we worden overvallen door dames die kleedjes, sieraden, etc. verkopen. Helaas, onze tassen zijn nog te vol voor souvenirtjes. We gaan snel naar het restaurant voor een borrel (en om een beetje op te warmen, het is hier best fris!) en daarna lekker ‘snavelen’ (Jaaps’ uitdrukking voor eten).
5.Dinsdag: Nyahurururu - Lake Nakuru nationaal park – Baringomeer
Vandaag wordt een hele drukke dag, via Lake Nakuru nationaal park rijden we naar het Baringomeer waar we twee dagen in de Soi Safari Lodge zullen verblijven. Maar eerst brengen we een bezoek aan de Evenaar-man. Ik word door evenaar-man uitgenodigd om de assistent van de evenaar-man te assisteren bij zijn trucje. Het is grappig om te zien dat een lucifer in water aan de ene kant van de evenaar links om draait en aan de andere kant rechtsom. Ik krijg betaald voor mijn diensten (een mooie stenen hippo) en iedereen ontvangt een certificaat voor het bezoek aan de evenaar. Daarna vertrekken we naar Lake Nakuru. Bij Lake Nakuru spotten we voor het eerst de (witte) neushoorns (en later ook de zwarte). Verder zien we nog net een luipaard wegsluipen. Het ging te snel voor een mooie foto, maar we hebben wel de BIG FIVE gezien! Dit levert ons een gratis drankje van Djoser op; nog niet eerder zag een groep zo snel de Big Five!
We slapen in de Soi Safari Lodge aan het Baringo meer. De lodge heeft zelfs een zwembad! ’s Avonds na het eten drinken we nog wat met z’n allen. De hilariteit is groot als er een vleermuis tegen een paal vliegt en bijna op schoot valt bij een van onze reisgenoten.
6.Woensdag: Baringomeer
Vandaag staat een relatief rustige dag op het programma omdat we nog een extra nacht in de Soi Safari Lodge zullen verblijven en dus niet hoeven te reizen. De Lodge is mooi en gezellig ingericht en heeft een prachtig uitzicht op het meer waarin nijlpaarden en krokodillen zitten. We hebben ons aangemeld voor een boottocht over het meer om de visarend te zien en mogelijk krokodillen en nijlpaarden te spotten. Al snel zien we de nijlpaarden verscholen in het riet. Het is een grappig gezicht als zij met oortjes en ogen boven het water komen (je moet er overigens niet aan denken dat er één onder je bootje zit). De vissers kunnen door middel van een lokroep de arenden lokken zodat ze vlak voor je neus een vis uit het water halen. En ondertussen zit iedereen onder hoogspanning in het bootje om precies op het juiste moment een foto te maken. Na de boottocht gaan we kijken hoe een aantal locals krokodillen voeren. De krokodillen hebben blijkbaar genoeg gegeten, want echt gretig zijn ze niet. Wel een geruststelling, want er zitten er heel wat in de plas waarin wij net gevaren hebben. Terwijl we teruglopen naar de lodge steekt er een grote doorn door mijn zool, zo mijn voet in. Een Keniaan komt toegesneld, hij verwijdert met z’n tanden (!) de doorn uit mijn zool. Na de enerverende trip, lunchen we in de lodge. Daarna schieten we allemaal in ons zwembroek om nog even te genieten van de zon en het zwembad. Heerlijk! ’s Avonds worden de tafels op het terras gedekt. Masai krijgers komen optreden en uiteindelijk is er een grote taart voor Manuel en Linda omdat zij binnenkort gaan trouwen en dit een soort pre-huwelijksreis is. Helaas zijn beiden niet lekker en daarom vroeg richting kamer vertrokken. Gelukkig gaan Arjen en Fenita ook trouwen, zij hebben voor de gelegenheid de plek van Manuel en Linda ingenomen en de taart aangesneden.
7. Donderdag: Baringomeer - Naivashameer
Vandaag gaan we op weg naar Lake Naivasha. Tot onze verbazing blijken hier veel Nederlandse rozenkwekers gevestigd. 80% van de Nederlandse exportrozen komt uit Kenia en niet uit Nederland! Wel fijn, als ik voortaan een bos rozen zie, moet ik vanzelf aan onze fantastische vakantie in Kenia denken. We zijn redelijk op tijd bij onze lodge, Fish Eagle Inn. We krijgen een leuke kamer en genieten van een prima lunch. Na de lunch gaan we op loopsafari. We worden verdeeld in twee groepen (grappig, want we krijgen maar één ranger met geweer mee en zij loopt mee met de andere groep ;-)) Al snel staan we midden tussen de giraffen en zebra’s. Het is een prachtig gezicht. Hun kleuren steken fantastisch af tegen de donkere lucht. Ik informeer nog voorzichtig of er regen of onweer verwacht wordt, maar nee, de bui waait over.... Na een kwartier staan we te schuilen tegen de regen. In de verte zie we de andere groep lopen. Zij zijn op zoek naar een dode hippo die rechtop in een plas zou moeten staan. Deze dode hippo willen wij natuurlijk ook niet missen, dus ook wij vertrekken door de regen. Na een lastig parcours over modderschotsen (het meer is volledig opgedroogd) komen we doorweekt maar voldaan aan bij de dode hippo. Geen gezicht, het arme beest is blijven steken in een opgedroogde poel en zeer tragisch aan zijn einde gekomen. Gelukkig heeft Piet als enige een foto van de hippo gemaakt zodat we in ieder geval een herinnering hebben aan onze barre tocht. Als we terug komen bij de trucks is iedereen totaal doorweekt. Snel onder de warme douche en daarna lekker met een drankje en een nootje in de bar om op te warmen en na te kletsen over het bizarre schouwspel van vanmiddag.
8. Vrijdag: Naivashameer - Masai Mara NP
Vandaag vertrekken we ontzettend vroeg richting Masai Mara. Hier zullen we kamperen in de Hippo Safari Lodge Camp. Onderweg zijn we gestopt bij een masai dorp. Ook hier worden we ontvangen door zingende masai dames en springende masai krijgers. Daarna krijgen we een rondleiding door het dorp (pff, wat is het benauwd in de hutjes van koeienvla). De koeien en geiten worden ’s avonds binnen de manyatta (dit zijn omheinde terreinen door doornstruiken tegen wilde dieren) gebracht. Overal ligt dus poep. De hutten zijn erg klein en in de hutten wordt geslapen en gekookt. Al gamedrivend zijn we vervolgens op weg gegaan naar de Masai Mara voor onze eerste tentovernachting. We slapen in mooie, ruime tenten waar een soort houten tent (overkapping) overheen zit. Aan de voorkant en aan de achterkant is er gewoon tentdoek en in de tent is zelfs plaats voor een heuse badkamer (natuurlijk wel met koud water). ’s Avonds in het restaurant worden we getrakteerd op heerlijke pasta en kalkoen. Na het avondeten vertrekken we met onze zaklampjes naar de tenten.
9. Zaterdag: Masai Mara NP
Spannend, vandaag varen we met een luchtballon over de Masai Mara. We moeten daarom echt vroeg op. Al om vier uur worden we gewekt. Helaas geeft de douche alleen koud water, dus we stappen lekker fris de donkere nacht in. Om vijf uur worden we opgehaald door twee Jeeps en na drie kwartier rijden door de Masai Mara (we zien nog een kleine cheeta oversteken) komen we aan bij de ballonnen. Al snel krijgen we instructies (je schuift horizontaal in een soort van kerkbankje) en daarna wordt de ballon volgeblazen en zit je recht overeind. Daarna krijg je een teken dat je mag gaan staan en dan word je stil van al het moois om je heen. Wat een prachtig gezicht! We genieten van de opkomende zon. Het is behoorlijk groen in de Masai Mara en er zijn dan ook ontzettend veel dieren; we zien grote kuddes gnoes, zebra’s en antilopen. Verder spotten we olifanten, giraffen en zelf een wildcat. Als de piloot geen gas geeft, dan hoor je alleen de dierengeluiden uit de Masai mara. Wat een ervaring! In ieder geval één om nooit meer te vergeten... Na ruim een uur (natuurlijk veel te snel naar ons zin) zet de ballon de daling in. Veilig en wel landen we in het veld waarna we met de jeeps verder rijden naar onze ontbijtplek. Midden in de Masai Mara staan gedekte ontbijttafels voor ons klaar met daarop heel veel lekkers, als croissants, gekookte eitjes, quiches, etc. Maar eerst toasten we met een glas champagne op de mooie ballonvlucht. Stan blijkt een krukje op een grote rode-mierenhoop gekozen te hebben. Hij zit uiteindelijk met twee plastic zakken om z’n schoenen aan de ontbijttafel ;-)
Na het luxe ontbijt rijden we verder. Eerst zien we heel veel nijlpaarden en niet veel later zien we een vrouwtjesleeuw waar we heel dichtbij kunnen komen. We schieten prachtige plaatjes en daarna gaan we naar het verzamelpunt waar we met de rest van de groep afgesproken hebben. Ook zij hebben enthousiaste verhalen over twee spelende cheeta’s. We vervolgen onze trip en ’s middag zien we ook nog een luipaard.
10. Zondag: Masai Mara NP - Isebania
Vandaag hebben we ons opgemaakt voor een lange dag in de truck naar het grensplaatsje Isebania, waar we zullen overnachten in het Isebania Border Point Hotel. Jaap heeft ons gewaarschuwd dat we geen hoge verwachtingen moeten hebben van dat hotel maar dat het het beste hotel is, dat er in die omgeving te krijgen is. Hierdoor worden we natuurlijk alleen maar nieuwsgierig wat ons te wachten staat. Onderweg stoppen we nog bij een supermarkt om chips en andere lekkernijen in te slaan en bij een souvenirshop. Daar gaan we ook naar de wc op een niet al te proper wc-tje. Verder geven we nog wat pennen weg aan kleine kinderen (maar ook volwassenen staan in de rij voor een pen). De aankomst in het hotel valt ons alles mee. Alles ziet er eenvoudig, maar ook redelijk schoon uit. De meeste kamers hebben een wc (ipv een gat in de grond, zoals verwacht na alle verhalen) en er zijn zelfs mensen met een wc bril op het toilet! (ha, ha... mooi om te zien hoe blij je kan zijn met kleine dingen). Eerst nog even een aperitiefje gedaan in de bar en daarna op naar de eetzaal. De eetzaal had wat weg van een kantine, maar dat mocht de pret niet drukken. Het eten was verder prima.
11. Maandag: Isebania - Victoriameer
Richting Tanzania
’s Ochtends begrepen we toch hoe primitief de faciliteiten bij Isebania waren toen Stan uitvond hoe hij warm water uit de douche kon krijgen en hij enthousiast een draadje van een soort elektronisch apparaat aan de douchekop beetpakte. Het was dan geen hoogspanning, maar helemaal safe leek het ook niet. We waren gewaarschuwd door Jaap dat je bij de grensovergang geen hoofdbedekking of zonnebril op mag hebben. Natuurlijk konden we het niet laten om met 19 man met petten, shawls en brillen uitgedost voor de truck te staan. Jaap keek alsof hij water zag branden en voor vertrek heeft hij nog snel een paar foto’s geschoten, daarna gingen we op weg naar de grens. De formaliteiten aan de grens verliepen soepel; wat formuliertjes invullen en binnen een uur waren we in Tanzania. Wat ons direct opviel in Tanzania was dat alles er schoner en meer verzorgd uitziet en dat de huidskleur van de mensen donkerder is.
Om 13.00 uur kwamen we aan in ons nieuwe onderkomen, Speke Bay Lodge, aan het Victoria meer. Bij aankomst zag het er al geweldig uit. De Lodge wordt gerund door Nederlanders (Jan en Melanie) en alles ziet er erg verzorgd uit. In eerste instantie zou iedereen hier in tenten overnachten, echter er staan ook bungalows op het terrein en hiervan bleken er nog 4 beschikbaar. Jaap vroeg wie er interesse had en of er geloot moest worden, maar er bleken voldoende bungalows voor de mensen die graag wilden (waaronder wij). Heerlijk, wat een luxe! Een grote kamer, een mooie badkamer en fantastisch uitzicht op het meer! ’s Middags hebben we eerst genoten van een heerlijke lunch en daarna van het mooie uitzicht op het meer. Met Piet en Rina drinken we een borrel en daarna mogen we weer aan tafel voor wederom een heerlijk diner.
12. Dinsdag: Victoriameer
Na het ontbijt hebben we een excursie gemaakt met de plaatselijke vissers naar een dorpje verderop. In het dorpje hebben we een uitgebreide rondleiding gehad en al snel liepen we allemaal met 1 of 2 kinderen aan de hand. Wel werden we gewaarschuwd om onze ringen in de gaten te houden. En inderdaad, de kindertjes friemelen af en toe aan je sieraden (maar geef ze eens ongelijk). Wat zien wij er allemaal rijk en verzorgd uit in vergelijk met deze mensen..... Op de terugweg werd er gezongen door de vissers.
’s Middags hebben wij ons met Jasper en Nicole ingeschreven voor een mountainbike tocht met Jan. Rond een uur of twaalf (op het heetst van de dag, het was een graad of 30/35) gaan we op pad. Het eerste stuk is best pittig. Je rijdt door het mulle zand en af en toe moeten we door het water. We komen onderweg langs dorpjes en langs mensen die aan het werk zijn en op een bepaald moment moeten we van de fiets afstappen omdat we tussen een kudde koeien staan. Onderweg worden we uitgenodigd door een jongen die ons trots zijn tomatenkwekerij wil laten zien. Hij vraagt of ik een foto wil maken en naar hem op wil sturen. Jan heeft er flink de sokken in, hij fietst dit parcours dan ook elke dag. Na 15 km moeten we een berg op en als we boven komen, ziet iedereen sterretjes. Gelukkig is er een winkeltje (hutje van 1 bij 1 waar alleen cola verkocht wordt). Wij drinken er cola terwijl er wel 30 kindjes om ons heen staan te kijken en daarna vervolgen we onze tocht. Spannend wordt het als ik achterop raak en ik bij een splitsing aan kom. Welke kant moet ik op? Maar ik wordt geholpen door een aantal Tanzanianen die “Mzungu” roepen en me de juiste richting in dirigeren.
Als we terugkomen bij de lodge (het is inmiddels een uur of vijf en het wordt al schemerachtig) hebben we een voldaan gevoel en genieten we na van de mooie en indrukwekkende tocht.
13. Woensdag: Victoriameer - Serengeti nationaal park
Na ontbijt zijn we vertrokken naar de Serengeti. De Serengeti is een enorme uitgestrekte vlakte, die bestaat uit geel gras en acacia’s. Omdat de regentijd daar nog moet aanbreken is het allemaal erg droog en zijn er weinig dieren in vergelijking met de Masai Mara waar het groen was. Dit geeft wel het beeld van Afrika zoals je het altijd op de plaatjes ziet. Op weg naar ons nieuwe onderkomen zien we veel dieren, de meeste hebben we al eerder gezien maar nu zien we grotere kuddes. Jaap vertelt ons over de che che vliegen. Als je meer dan vijf keer gestoken wordt bestaat het gevaar dat je een ziekte oploopt, waarbij je snel moe wordt. De vliegen worden aangetrokken door zwart en donker blauw. Ons wordt aangeraden om felle kleidng te dragen. In de parken zien we donkerblauwe en zwarte doeken, die de vliegen aan moeten trekken (en bij ons vandaan moeten houden). Als de weg hobbelig wordt en we langzaam moeten rijden, komen de vliegen in de truck. Iedereen is met boekjes in de weer om de vliegen de truck uit te werken (wel erg gelachen!) We zullen de komende twee nachten doorbrengen in tenten op Ikoma Tented Camp. De “manager” staat ons al op te wachten. Zij vertelt dat ze problemen hebben met het water omdat er een storm boven het kamp gewoed heeft. Later horen we dat er naar water geboord is, maar zonder resultaat. Er moet eerst gespaard worden voordat er opnieuw naar water geboord kan worden. In Ikoma hebben we wederom tenten met een aangebouwde badkamer (en inderdaad geen water). We krijgen een sleutel met een fluitje. In geval van nood moeten we op het fluitje blazen. Later blijkt dat onze tent helemaal achterin het kamp ligt (ongeveer tien minuten lopen vanaf het restaurant). We hopen maar dat we ons fluitje niet nodig hebben....
Na het eten zitten we nog even buiten bij het kampvuur. Indrukwekkend om midden in de Serengeti te zitten, slechts verlicht door de maan. Op het kamp lopen bewakers met pijl en boog. Zij begeleiden je naar de tent als het donker is (tenslotte slapen we midden in een wildreservaat). Op onze vraag welke dieren er hier gesport worden, krijgen we als antwoord: olifanten en hyena’s. Toch wel een prettig idee dat we naar de tent begeleid worden. ’s Nachts horen we inderdaad het gehuil van hyena’s. Slaap lekker!
14. Donderdag: Serengeti NP
Vandaag was het ontbijt weer lekker vroeg, al om 6.00 uur zodat we de hele dag de tijd hebben om te gamedriven. De vlaktes zijn enorm, vooral kaal, maar af en toe is er echter een poel met water en dan sta je zowaar midden in een soort oase met palmbomen. De che che vliegen laten ons vandaag met rust (misschien omdat we een ander gedeelte van het immense park verkennen). ’s Middags zien we op korte afstand een aantal leeuwen. Na een poosje wordt onze chauffeur geïnformeerd over een luipaard die gesignaleerd is. We gaan er op af omdat we er weliswaar een gezien hebben, maar we nog geen mooie foto’s hebben kunnen schieten. Even verderop zien we inderdaad de luipaard,wat een fantastisch beest! Als we klaar zijn met bewonderen en fotograferen rijden we terug langs de leeuwen. We blijken wat gemist te hebben. Op de plek waar we een uur geleden nog stonden, hebben de leeuwen een buffel gedood. Ze zijn net aan de maaltijd begonnen.
’s Avonds bij het kampvuur zet jaap de boel op stelten door zich vermomd als een dier in de bosjes te verschuilen. Terwijl Jaap in de bosjes heen en weer beweegt en spannende geluiden maakt, schiet Mischa (onze jongste reisgenoot) het restaurant in. Hij vertrouwt het niets. Ook de bewakers houden pijl en boog gereed dus Stan voelt zich toch genoodzaakt om ze te informeren dat het hier om onze gids gaat ;-) Hilariteit al om als inderdaad blijkt dat Jaap in de bosjes ligt. Iedereen kan vannacht gelukkig weer rustig slapen (en de zin “Jaap deed een hye-na” is geboren!)
15. Vrijdag: Serengeti NP - Ngorongorokrater
Vandaag weer voor dag en dauw uit de veren. Er staat een lange rit op het programma naar de Ngorongorokrater, alwaar we zullen overnachten in de Ngorongoro Safari Resort. Feitelijk wordt dit onze laatste safari-dag want vanaf morgen zien we alleen nog steden en strand. Dwars door de Serengeti gaan we op weg naar de Ngorongorokrater. We leggen een heel parcours af over een enorme hobbelweg in een grote rode stofwolk. Vroeg in de middag arriveren we bij de Ngorongorokrater en moeten we de jeep verruilen voor landrovers. Onze grote truck kan de afdaling van 600 meter niet maken. Het was erg leuk om in de jeeps met open dak te rijden. De krater is erg mooi maar door de vele jeeps krijg je een beetje het Beeksebergen-gevoel. Het is er erg mooi maar door de verhalen hadden we er meer van verwacht. We zien wel leeuwen, maar allemaal op grote afstand (wat zijn we toch verwend ;-)) en we spotten een zwarte neushoorn (maar deze is zo ver weg, dat het van alles kan zijn). De hellingen van de krater zijn wel erg indrukwekkend. Op het einde van de rit (als we de krater bijna uitrijden), roept Jaap dat hij een luipaard ziet, gevolgd door “o nee, het is een leeuw”en daarna “het is een kill!!!” We springen omhoog in de jeep en volgen het schouwspel. Een leeuw achtervolgt een gewonde zebra. Ik kijk door mijn camera en schrik zo van het bloed dat ik met een dikke traan onder in de jeep duik om meteen te beseffen dat ik dit niet meer mee ga maken. Snel ga ik weer staan. De leeuw springt bovenop de rug van de zebra en trekt hem omver. Stan schiet de “mooiste” plaatjes die later door iedereen bewonderd worden. Wat een indrukwekkend schouwspel. Met kippenvel en gemengde gevoelens rijden we de krater uit. Het was een machtig gezicht, maar natuurlijk ook zielig voor de zebra. Op de terugweg volgt een mooie rit door de bergen naar onze Lodge, helaas wel met een lekke band.
16. Zaterdag: Ngorongorokrater - Arusha
Vandaag weer vroeg op en na een verkwikkende koude douche zijn we snel fris en wakker. Om 8.00 uur zijn we vertrokken op weg naar Arusha, waar we zullen overnachten in de Moivari Lodge, zodat we morgen de grens over kunnen terug naar Kenia. In Arusha stoppen we om souvenirs te kopen en te lunchen. We eten bij een soort Mc Donalds die ook pizza’s verkoopt. In Arusha is verder weinig te beleven daarom rijden we na de lunch door naar de Lodge die in een weelderige tropische bloementuin ligt. Het blijkt om een oude koffieplantage te gaan, hoewel we meer banenbomen dan koffiestruiken zien. We besluiten de middag in de tuin en aan het zwembad door te brengen. ’s Avonds hebben we een lekker diner op het terras van de lodge.
17. Zondag: Arusha – Nairobi
Al snel zijn we op weg naar Nairobi waar we weer in The Heron Hotel overnachten om de volgende avond met de trein naar Mombassa te vertrekken. Rond 12.00 uur zijn we bij de grens waar we weer de nodige formulieren moeten invullen. De douane blijkt een stuk minder streng dan in Tanzania en lopend gaan we de grens over.
Vlak over de grens lunchen we aan een lange gedekte tafel in de buitenlucht daarna rijden we in een ruk door naar Nairobi. Onderweg hopen we een glimp op te vangen van de Kilimanjaro, helaas is het te bewolkt. Nu maar hopen dat we ‘m op de terugweg vanuit het vliegtuig kunnen bewonderen. Rond 5 uur zijn we bij het hotel. Om 7.30 uur worden we opgehaald door de discobus (een bus met blacklights en swingende discomuziek) om met elkaar te gaan eten bij de Carnivoor, het beroemde vleesrestaurant van Nairobi. Het is een groot restaurant wat helemaal vol zit met toeristen. Een paar honderd man doet zich tegoed aan al het heerlijke vlees wat op spiesen geserveerd wordt. Na een heerlijk diner worden we met de discobus terug naar het hotel gebracht.
18. Maandag: Nairobi, nachttrein Mombasa
Vandaag mogen we uitslapen want we vertrekken pas om 10.00 uur met een aantal taxi’s naar het centrum van Nairobi. De groep verspreidt zich en met een aantal mensen gaan we op zoek naar de Mac Donalds. Allereerst gaan we een soort overdekte markt in waar alleen souvenirs verkocht worden. Papa en mama worden overal aangesproken en iedereen heeft de mooiste handelswaar. Na ingeslagen te hebben gaan we weer op zoek naar de Mac. Uiteindelijk belt Arjen, de Mac Donalds heet hier Sheers en dan hebben we de friettent snel gevonden. Heerlijk zo’n hamburger met frietjes! Daarna gaan we nog bij een supermarkt langs, want Jaap heeft ons geadviseerd om in te slaan voor de lange treinreis . Redelijk op tijd zijn we terug bij het hotel waar we nog even wat drinken en een potje kaarten en om 16.30 uur komt Gerard ons met de truck ophalen om ons naar het station te brengen. Het is een redelijke chaos op het station maar al snel hebben we onze spullen uit de truck en door het poortje en daar zitten we dan met z’n allen op plastic stoeltjes met onze tassen er tussenin..
De trein is een belevenis op zich. Met de hele groep hebben we een eigen wagon die onder verdeeld is in compartimenten voor 4 personen. Het diner wordt ook in de trein gebruikt. Op advies van Jaap blijft er in ieder coupe iemand achter om op de spullen te letten. Het eten is niet bijzonder, maar met zilver bestek smaakt alles goed. ‘Avonds is het in onze coupe erg gezellig! We hebben muziek bij ons en hebben er tot in de late uurtjes een feestje van gemaakt.
19. Dinsdag: Mombasa - Nyali Beach
Wonderlijk genoeg hebben we allemaal redelijk goed geslapen en de treinreis duurde nog wel even voort. Langs het spoor staan veel kindjes in de hoop dat er pennen en snoep naar buiten werd gegooid. Het is voor ons onvoorstelbaar dat ouders hun kinderen zo dicht bij de rails laten komen.
Uiteindelijk brengen we meer dan 15 uur in de trein door. Bij aankomst in Mombasa staat er al een bus op ons te wachten die ons naar ons laatste hotel brengt, het Reef Hotel in Nyali Beach. Daar aangekomen zijn we eerst allemaal onder de douche gesprongen want je wordt wel wat plakkerig en stoffig van zo’n treinreis en daarna op naar het zwembad voor een verfrissende duik! Bij het zwembad worden pizza’s en cocktails geserveerd, wat een verwennerij!
20. Woensdag: Nyali Beach
’s Ochtends gaan we varen. Arjen heeft een deal gesloten met een paar locals en zij komen aan met een hele oude boot. Eerst moeten we door waterplanten en zee-egels naar de boot, daarna moeten we overstappen op een andere boot en uiteindelijk varen we naar een zandbank met zee-egels, zeesterren en andere zeedieren. We komen ook op een plek met allemaal gekleurde zeesterren, heel bijzonder. ‘s Middags bereiden we ons voor op de verjaardag van Rina. We schrijven een lied en kopen cadeaus bij de plaatselijke souvenirwinkel. Daar aangekomen blijkt de eigenaar van de winkel nog niet aanwezig. Linda en ik worden door zijn assistent meegenomen achter de winkel. Daar zitten twee gehandicapte mensen beeldjes te poetsen en te schilderen. De mensen zijn blij dat ze afleiding hebben en kletsen wat met ons. De jongen droomt ervan om ooit naar het buitenland te gaan om daar met zijn koor te zingen. De jongen heeft misvormde benen en kan niet lopen en je vraagt je af of zijn droom ooit uit zal komen. Ik hoop het!
We kiezen een mooie houten schaal en een sla couvert en laten alles vakkundig inpakken.
Voor het eten versieren we de ruimte die voor ons gereserveerd is met ballonnen. Rina is verrast, mede door ons zelfgeschreven lied en het is wederom een gezellige avond.
21. Donderdag: Nyali Beach
Vandaag de laatste dag met de groep en daar worden we toch een beetje melancholisch van. We eten met elkaar en Jaap heeft een quiz bedacht met vragen over de reis. Piet is de grote winnaar. Hij wint een mooi t-shirt. Martijn en Marieke komen op de valreep nog met mooi nieuws. Martijn heeft Marieke op het strand ten huwelijk gevraagd en zij gaan volgend jaar trouwen! We drinken er nog een borrel op en beseffen allemaal dat de reis nu echt voorbij is. We zetten onze wekker om half vier om iedereen uit te zwaaien. Piet, Rina en Mischa en wij hebben onze reis nog met twee dagen verlengd, maar wat een raar gevoel om met z’n vijven over te blijven...
22. Vrijdag: Nyali Beach
Vannacht om kwart voor vier de wekker gezet om iedereen uit te zwaaien. Wel raar dat het grootste gedeelte van de groep nu vertrekt. Als we wat later opnieuw wakker worden blijkt dat het weer ook niet meewerkt. Het is bewolkt en af en toe worden we getrakteerd op een bui. Gelukkig is het tussendoor ook zonnig dus we rennen heen en weer tussen parasol en strandbed. s’ Avonds eten we met Piet, Rina en Mischa in het restaurant.
23. Zaterdag: Nyali Beach
Vandaag gelukkig weer wat beter weer. We genieten van de laatste zonnestralen en kopen nog wat souvenirtjes bij het winkeltje tegenover het hotel.
’s Avonds gaan we met Piet, Rina en Mischa eten bij een Japans restaurant in de buurt van het hotel. Het eten is heerlijk en we genieten van onze laatste avond. We gaan op tijd naar bed want ook wij moeten morgen vroeg op.
24. Zondag: Nyali Beach – Mombasa – Nairobi - Amsterdam
We worden heel vroeg opgehaald bij ons hotel en checken in op het vliegveld van Mombasa. In de wachtruimte valt de stroom uit zodat we een kwartier lang in het pikkedonker zitten. Gelukkig hebben we na een kwartier weer stroom en vertrekken we niet lang daarna richting Nairobi. Onderweg proberen we een glimp op te vangen van de Kilimanjaro. We zien wel witte toppen maar weten niet zeker of het ‘de Kili’ of Mount Kenya is. We hebben tijdens deze reis al zoveel moois gezien dat de Kilimanjaro natuurlijk niet mag ontbreken dus we houden het er gewoon op dat we “de Kili” ook nog gespot hebben aan het einde van onze fantastische reis!!!
En we komen zeker terug om hem nog eens van dichtbij te bewonderen...... Jambo!
Rondreis Kenia, Tanzania, Zanzibar, Malawi, Zambia & Zimbabwe 26 dagen kampeerreis
Van Nairobi naar de Victoria watervallen