Namibie: de schoonheid van de leegte
Namibië behoort tot de beste landen in Afrika om wild te kijken. Maar ook het grotendeels verlaten landschap vertoont vele overweldigende hoogtepunten. Een flink deel van het landoppervlak is tot nationaal park verklaard.
Etosha
Etosha is het beroemdste en grootste park van Namibië. Het is genoemd naar de enorme, oogverblindende zoutpan die het hart van het park vormt. Daaromheen leven meer dan honderd verschillende zoogdieren en maar liefst 340 vogelsoorten. In het park zijn drie terreinen om te overnachten, voorzien van restaurants, kampwinkels en (verlichte) drinkplaatsen om het wild dag en nacht te kunnen observeren.
Twijfelfontijn
Maar liefst 2.000 rotsgravures, gemaakt door de Bosjesmannen op gladde roodbruine rotsen, werden in de jaren ’50 ontdekt in het onherbergzame Damaraland. De meeste afbeeldingen stellen dieren voor en zijn tussen de 1.000 en 10.000 jaar oud. Tijdens een wandeling naar de gravures bij Twijfelfontijn heb je mooie uitzichten op de ruige omgeving.
Fish River Canyon
De Fish River Canyon is een groots natuurfenomeen in het zuiden van het land. De 160 kilometer lange en op sommige plekken 550 meter diepe kloof hoort tot de grootste ter wereld. Niet alleen de kolossale afmetingen maken indruk, de uitzichtpunten, met voor zichzelf sprekende namen als Hell’s Bend, bieden overweldigende aanblikken.
Sossusvlei
‘s Werelds hoogste zandduinen zijn het beroemdste visitekaartje van Namibië. Ze omringen de Sossusvlei, een met klei bedekte duinpan die zich eens in de tien jaar vult met water. Het uitzicht op de zandzee is vooral ‘s avonds en ‘s morgens vroeg, wanneer de duinen rozerood kleuren, overweldigend.
Bizarre flora
Namibië heeft 200 endemische plantensoorten, die dus nergens anders voorkomen en zich goed hebben aangepast aan het woestijnklimaat. Sommige hebben een bizar uiterlijk. De welwitschia mirabilis bijvoorbeeld, heeft 25 meter lange, leerachtige bladeren en kan 1500 jaar oud worden. De tanige kokerbomen zul je niet over het hoofd zien, in tegenstelling tot de litophs, ‘bloeiende stenen’, waar je soms per ongeluk op trapt.
Cape Cross
De plaats waar Diego Cão in 1485 als eerste Europeaan voet aan wal zette, is tegenwoordig vooral bekend vanwege de luidruchtige robbenkolonie. Behalve de aanblik van de duizenden robben is vooral de penetrante vislucht werkelijk adembenemend!
Tok-tokkies
Minder opvallend dan de ‘big fi ve’ (olifant, luipaard, buffel, leeuw en neushoorn), maar niet minder interessant, zijn de verschillende kevers die in de zandduinen voorkomen. Deze tok-tokkies, zoals ze in de volksmond worden genoemd, hebben zich volledig aangepast aan de vegetatieloze omgeving. Bij zonsopkomst beklimmen de kevers de zandduinen om met opgericht achterlijf de ochtendmist uit zee op te vangen waarna ze de waterdruppels naar hun bek laten rollen. Dit gedrag wordt wel ‘mistzonnen’ genoemd.
Bekijk de rondreizen door Namibië