Bekijk de Fietsreis Baltische Staten, 9 dagen van Djoser

Fietsreis Baltische Staten 9 dagen

Fietsen op de grens van oost en west

Vanaf € 1.545,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Deze afwisselende fietsreis door Litouwen, Letland en Estland combineert een verblijf in de historische steden Vilnius, Riga en Tallinn met fietstochten in de ongerepte natuurgebieden. De fietsvakantie door de Baltische Staten biedt een grote verscheidenheid aan cultuur en natuur en je geniet van het aangename fietsklimaat. We fietsen in het historische nationale park Trakai, langs het unieke duinengebied over de Koerse schoorwal, door de bossen bij Jurmala en in het Lahemaa nationaal park in Estland.

Daarom Djoser

 • Goede mix van verblijf in steden en fietstochten in natuur
 • Mooie fietsroutes over veelal vlak terrein
 • Inclusief goede sportieve fietsen
 • Overnachtingen in goede en centraal gelegen hotels
 • Verblijf in Lahemaa nationaal park
 • Ontbijt inclusief
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Mogelijkheid e-bike
 • Fietstocht door de bossen van Trakai nationaal park
 • Bezoek aan schiereiland de Koerse schoorwal
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Fietsreis Baltische Staten, 9 dagen
 1. Amsterdam - Vilnius
 2. Vilnius, Trakai
 3. Vilnius - Pazaislis - Kaunas - Zapyskis - Klaipeda
 4. Klaipeda - Nida - Curonian Spit nationaal park - Klaipeda
 5. Klaipeda - Palanga - Riga
 6. Riga, Jurmala
 7. Riga - Lahemaa nationaal park
 8. Lahemaa NP - Tallinn
 9. Tallinn - Amsterdam

Reisbeschrijving

Tijdens Djoser fietsreizen maak je fietstochten vanuit een verblijfplaats of een meerdaagse fietstocht. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde fietstocht of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden. We reizen in groepen van gemiddeld 16 en maximaal 20 personen.

Onze fietsreizen worden ingedeeld in categorieën van één tot vijf fietsjes, waarbij één fietsje eenvoudig is en vijf pittig en voor de ervaren fietser. Een fietsjes is makkelijk en voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Deze reis krijgt een fietsje en gaat over vlak terrein. Meer informatie over de fietsduur per dag vind je hieronder in de dag-tot-dagbeschrijving en een toelichting over de zwaarte lees je in de praktische informatie. De zwaarte van de reis wordt uitgebreid uitgelegd op de pagina wandel en fiets zwaarte.


Van knus Vilnius naar weidse duinlandschappen

Dag 1 Amsterdam - Vilnius
Naast Gedimino-heuvel witte Kathedraal DjoserDe reis begint in Litouwen. In Vilnius, sinds 1990 de hoofdstad van het zelfstandige Litouwen, kun je aan het begin van deze fietsreis heerlijk ronddwalen in de oude straatjes van de binnenstad, die een barok Pools karakter heeft. Langs de kronkelende straten staan kerken en kloosters uit de late Gotiek en de Barok en de frisse pastelkleurige woonhuizen geven de stad een aangename sfeer.

De stad strekt zich uit langs de beide oevers van de snelstromende Neris, gelegen tussen met naaldbossen begroeide heuvels. Het hart van de oude stad ligt naast de Gedimino-heuvel. Aan de voet ervan staat de witte kathedraal, die in 1990 voor de katholieke Litouwers de herleving van het nationale bewustzijn symboliseerde.

Dag 2 Vilnius, Trakai

Fietsreis Baltische staten Trakai houten huis groep DjoserWe maken onze eerste fietstocht van ongeveer 30 kilometer bij Trakai, dat 30 kilometer ten zuidwesten van Vilnius ligt. Het mooie dorpje heeft houten huizen en op het bekendste en grootste meer, Galve, ligt het prachtige eilandkasteel waar in 1253 de eerste koning van Litouwen werd gekroond. In dit gebied met zo’n 200 meertjes is het heerlijk fietsen langs het water en door de omliggende bossen van het historische nationale park Trakai. Aan het einde van de middag brengt de bus ons terug naar Vilnius.

 • Afstand: ca. 30 kilometer


Dag 3 Vilnius - Pazaislis - Kaunas - Zapyskis - Klaipeda
We verlaten Vilnius en de bus brengt ons naar het Pazaislis klooster. We stappen weer op onze fietsen en de fietstocht vervolgt zich door de prachtige landschappen van Lithuania, een combinatie van kloosters in barokstijl, prachtige rivieroevers en rustgevende landschappen. Halverwege komen we Kaunas tegen, deze stad is uitgeroepen tot één van de Europese culturele hoofdsteden van 2022.

We vervolgen de fietstocht langs de pitoreske Nemunas rivier, de grootste rivier in Lithuania. Onderweg fietsen we langs kleine dorpjes en mooie strandjes.

Aan het einde van de fietstocht brengt de bus ons naar Klaipeda voor de overnachting.

De Baltische landen staan bekend om hun vindplaatsen van amber of barnsteen, versteende hars, dat miljoenen jaar oude insecten gevangen houdt en bij opwrijven een aantrekkingskracht krijgt. Deze eigenschap heeft ervoor gezorgd dat barnsteen zijn naam (via het Griekse elektron) aan de elektriciteit heeft gegeven. Het wordt nu gevonden in bruinkoollagen. Op de markt van Klaipeda vind je een groot aanbod.

 • Afstand: ca. 40 kilometer

 
Dag 4 Klaipeda - Nida - Curonian Spit nationaal park - Klaipeda
Koerse schoorwal litouwen Vanaf Klaipeda bezoeken we de volgende dag de Koerse schoorwal. Dit schiereiland is een bijzonder vogelrijk natuurgebied met prachtige schone stranden, hoge witte zandduinen en uitzichten op de weidse lagune en de Oostzee. De bus brengt ons naar het oude vissersdorp Nida, dat aan de oever van de Koerse haf ligt. In Nida had de Duitse schrijver Thomas Mann een zomerverblijf, dat nu te bezichtigen is. Het plaatsje was ooit een exclusieve vakantiebestemming voor de communistische elite. Vanaf het mooie dorp met kleurrijke houten huizen en een enorme zandduin die dreigend tegen het dorp aanligt, stap je weer op de fiets en maak je een tocht in het Curonian Spit nationaal park.

De fietstochten van ongeveer 40 kilometer gaan langs de duinen en door de bossen. We fietsen niet voorbij aan Pervalka waar je een wandeling kunt maken over houten vlonders naar de Dode Duinen. Vanaf hier geniet je van een prachtig uitzicht over de zee en de Curonian lagune. In Juodkrante stoppen we bij de Heksenheuvel met een bospad vol houten sculpturen en hier ontdek je de kolonies aalscholvers en reigers die hier leven. Liefhebbers kunnen uiteraard de gehele route terug naar Klaipeda op de fiets afleggen.

 • Afstand: ca. 40 kilometer


Monumentaal Riga en authentieke vissersdorpjes

Dag 5 Klaipeda - Palanga - Riga
Vanaf Klaipeda fietsen we vandaag het lange afstandspad van ongeveer 30 kilometer. We fietsen door het bos van Giruliai en het mooie natuurpark langs de kust. De ‘Olandu Kepures’, of ‘Hollandse Pet’ is een 24 meter hoge klif voor het vissersdorp Karkle die we onderweg bewonderen. Centraal in het botanische park van Palanga staat een paleis dat nu dienst doet als Ambermuseum waar prachtige sieraden zijn te vinden. Na aankomst in Palanga laden we onze fietsen in de bus en heb je nog even de tijd om een bezoek te brengen aan een van de cafés of restaurants of je ‘ loopt’ via de lange pier van Palanga de Baltische Zee in. In de namiddag rijden we door naar Riga.

 • Afstand: ca. 30 kilometer
   

Dag 6 Riga, Jurmala
Riga plein LetlandIn de Letse hoofdstad Riga is de oude binnenstad, Vecriga genaamd, voor een groot deel voetgangersgebied. De 800 jaar oude stad is ontstaan als handelsnederzetting van Duitse ridders. Vanaf de toren van de St. Pieterskerk, die in de 17e eeuw de hoogste toren ter wereld zou zijn geweest, heb je een fantastisch uitzicht over de stad.

Onder de talrijke monumenten en musea vind je ‘de drie broers’, woningen uit de 15e en 16e eeuw. Aan de Alberta Iela vind je een hele reeks huizen in Jugendstil. Talrijke winkels, cafés en theaters getuigen van de hervonden vitaliteit na de Sovjetoverheersing. Riga wordt ook wel het kloppend hart van het Balticum genoemd. Even buiten de stad vind je aan de oever van het Juglas-meer het volkenkundig museum, dat een overzicht biedt van Letse architectuur, folklore en leefwijze in het gebied door de eeuwen heen.

Het dichtbijgelegen Jurmala, eigenlijk een langgerekte keten van vissersdorpjes, is van oudsher bekend als sjieke badplaats en kuuroord. Vele villa’s getuigen van dit rijke verleden. De omliggende bossen zijn uitermate geschikt voor een fietstocht waarbij we een speciale fietsroute volgen die langs alle plaatsjes gaat.

 • Afstand: ca. 15 tot 25 kilometer


Dag 7 Riga - Lahemaa nationaal park/Rakvere
Fietsreis Baltische staten groep Fietsen DjoserWe verlaten vandaag Letland en de bus brengt ons naar het laatste Baltische land op deze fietsreis, Estland. We verblijven de eerste nacht in Lahemaa nationaal park, 'het land van inhammen'. Dit is het oudste en grootste nationale park van Estland met een prachtige kustlijn die versierd wordt door opvallende zwerfkeien afkomstig van gletsjers in Finland en Zweden. We fietsen een route van ongeveer 40 kilometer door pittoreske dorpen als Vosu en Verig en genieten van de veelzijdige Estse flora en fauna. Maar ook hier kun je de lengte van je fietstocht zelf bepalen.

 • Afstand: ca. 40 kilometer


Langs de Baltische Zee naar bruisend Tallinn

Dag 8 Lahemaa NP/Rakvere - Tallinn
Talinn Estland Stad De fietsreis eindigt in Tallinn met zijn romantische middeleeuwse binnenstad. De oude Hanzestad Tallinn aan de Finse Golf maakte de grootste bloei door van de 13e tot de 16e eeuw, toen ze stapelplaats was in het oostelijk deel van de Baltische Zee. De oude kern met zijn gotische kerken, binnen de hoge muren, is vrijwel ongeschonden bewaard gebleven. Wandelend door de met keitjes bestrate steegjes kun je je makkelijk verplaatsen in de sfeer uit die lang vervlogen tijd. Heel speciaal is het pas weer opengelegde steegje Katariina käik, waar nu in de middeleeuwse muren allerlei werkplaatsen gehuisvest zijn. De oude stad bestaat uit een boven- en benedendeel.

In de bovenstad ligt op de gelijknamige heuvel het Toompeakasteel, waar het Estse parlement zetelt. Van het oorspronkelijke kasteel zijn alleen drie van de vier torens bewaard gebleven, waarvan ‘lange Herman’, getooid met de nationale vlag, een duidelijk oriëntatiepunt is. Tegenover het parlement ligt de Russisch-orthodoxe Alexander Nevsky-kathedraal met zijn uivormige koepels en mozaïeken. Er is veel gediscussieerd over de sloop van dit symbool van tsaristisch imperialisme.

De benedenstad, rond het raadhuisplein, is het levendige deel van de oude stad, met veel winkels en restaurantjes. Tegenover het station kun je een drankje nuttigen in Wagon Lits café, gezeten op de ongemakkelijke banken van sobere Sovjettreinen. 2 kilometer buiten het oude ommuurde centrum ligt in het Kadriorg-park een zomerpaleis van Peter de Grote, nu de residentie van de Estse president. Even verderop in het park vind je de halve koepel van het landelijke songfestival. De Esten staan bekend als uitstekende zangers, er treden hier duizenden koren op bij het festival. Ten westen van de stad vind je het openluchtmuseum Rocca al Mare, waar vele fraaie voorbeelden te zien zijn van houten bouwkunst uit de 18e en 19e eeuw.

Dag 9 Tallinn - Amsterdam

Vandaag vliegen we terug naar Amsterdam met mooie herinneringen aan drie diverse landen.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
20 jul - 28 jul
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.745,-

Start - einde
17 aug - 25 aug
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.695,-

Start - einde
14 sep - 22 sep
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

Korting

Incl. € 50,- korting

1.545,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
10 mei - 18 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.595,-

Start - einde
07 jun - 15 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.595,-

Start - einde
21 jun - 29 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.595,-

Inclusief

 • Vluchten
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen
 • Ontbijt tijdens alle overnachtingen
 • Fietshuur
 • Vervoer
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Fietstocht door de bossen van Trakai nationaal park
 • Fietstocht langs de kust naar Vente Horn
 • Bezoek aan schiereiland de Koerse schoorwal
 • Bezoek aan het oude vissersdorp Nida
 • Fietstocht door Curonian Spit nationaal park
 • Fietstocht door het bos van Giruliai
 • Bezoek aan de kustplaats Palanga
 • Bezoek aan Jurmala
 • Fietstocht door de pittoreske dorpen Vosu en Verig

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fietshelm, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking. 

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.345,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 270,-.

Hotelverlenging

Het is mogelijk om je reis te vervroegen en accommodatie bij te boeken in Vilnius. De prijs is vanaf € 40,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 70,- per nacht.

Het is ook mogelijk om je reis te verlengen en accommodatie bij te boeken in Tallinn. In Tallinn is de prijs vanaf € 54,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 102,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 9.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Reviews Baltische Staten, 9 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,3

 • De reis voldeed aan mijn verwachtingen. Zelfs meer dan dat. Op reis gaan met gelijkgezinden is echt leuk. Zowel op sportief en cultureel vlak was dit een voltreffer. 3 landen bezoeken in 9 dagen kon alleen op deze manier. In kleine groep met degelijk transport en een toffe reisbegeleidster. TOPPIE

  10,0

 • Zeer mooie reis met bezoek aan 3 Baltische hoofdsteden. Te kort om steden grondig te ontdekken maar toch voldoende om een eerste indruk te krijgen. Al bij al lange busritten tussen de steden. Heel bosrijk maar verwonderlijk weinig diversiteit. Uitstekende fiets infrastructuur! Leuke groep

  8,0

 • Goed georganiseerd. Jacky is een professionele begeleider. Evt. Een stadsrit met fiets in Riga of Tallin met lokale gids had er bij gemogen.

  7,0

 • Het was onze eerste fietsreis en eerste Djoserreis. Even wennen aan grote hotels en dat het even duurt voordat je echt aan het fietsen bent. Alles is heel goed georganiseerd. De fietstochten net iets te kort. Prachtige steden. Veel water, mooie maar niet overweldigende natuur.

  7,0

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in goede middenklasse hotels, waarbij de kamers altijd voorzien zijn van een eigen douche en toilet. De hotels zijn liggen op loopafstand van de binnensteden, zodat je te voet veel bezienswaardigheden kunt bekijken of hebben een gunstige ligging ten opzichte van de fietsroutes. Het IBIS center Hotel ligt midden in de binnstad van Tallinn, zodat je eenvoudig een lekker restaurantje opzoekt of het historische centrum verkent. Het Aurora Hotel in het Lithouwse Klaipeda heeft ligt net buiten het centrum van de stad en vanuit hier is ook eenvoudig de ferry te bereiken, van waaruit je de beroemde Koerse Schoorwal kunt bezoeken. 

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Vilnius Ibis City Inn
Klaipeda Aurora Hotel Klaipeda
Riga Rixwell Old Riga Palace
Lahemaa NP Palmse Distillery Guesthouse
Rakvere Aqva Hotel & Spa
Tallinn IBIS Tallinn Center


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we tijdens deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 270,-.

 • Vilnius Ecotel Hotel kamer
 • Vilnius Ecotel Hotel ontbijt

  Het ontbijt is inclusief tijdens de reis

 • Klaipeda Memel Hotel kamer
 • Vilnius Ecotel Hotel buitenkant

  De hotels liggen op loopafstand van het centrum

 • Klaipeda Memel Hotel restaurant
 • Riga Hotel Tia kamer
 • Riga Hotel Tia restaurant
 • Tallinn Rija Old Town Hotel kamer

  De hotelkamers hebben een eigen badkamer

 • Tallinn Rija Old Town Hotel ontbijt

Vliegreis

Air Baltic

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Air Baltic

  Traject

  Amsterdam - Vilnius

  Vertrek

  10:20 - 13:40

 • Vlucht met

  Air Baltic

  Traject

  Tallinn - Riga

  Vertrek

  15:20 - 16:10

 • Vlucht met

  Air Baltic

  Traject

  Riga - Amsterdam

  Vertrek

  17:00 - 18:20


Tijdverschil: in de Baltische landen is het één uur later.

Air Baltic is de nationale luchtvaartmaatschappij van Letland en vliegt naar maar liefst 40 bestemmingen. De Airbus A220, welke deel uitmaakt van hun vloot, stoot 20 procent minder CO2 uit dan andere vliegtuigen. De airline staat bekend om zijn stiptheid en is in 2019 uitgeroepen tot de meest punctuele luchtvaartmaatschappij van Europa. Je kunt vanuit huis je maaltijd al selecteren en afrekenen, zo ben je verzekerd van een maaltijd naar keuze. Inchecken kan bij Air Baltic vanaf 5 dagen voor vertrek.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.345,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

Fietsen
De reis is inclusief het gebruik van een fiets van goede kwaliteit met versnellingen. We maken bij deze fietsreis fietstochten tussen de drie Baltische hoofdsteden (Vilnius, Riga en Tallinn) en Klaipeda in Litouwen. De fietstochten gaan met name door de omliggende natuurgebieden. We fietsen tussen de 15 en 40 kilometer per dag over goed begaanbaar terrein. Het landschap is overwegend vlak waardoor deze fietsreis voor iedereen met een normale conditie goed te doen is. Je dient er wel rekening mee te houden dat een enkel hoogteverschil voor kan komen.

Elektrische fiets (e-bike)
Het is voor deze fietsreis mogelijk om een elektrische fiets te reserveren. De toeslag voor een elektrische fiets is € 180,- voor de gehele reis. De fiets dien je voor vertrek te reserveren bij uw boeking (beperkt beschikbaar, maximaal 6).

Bus
We leggen gedeeltes van de reis af met onze eigen, comfortabele bus, die tot aankomst in Tallinn bij ons blijft. De bussen zijn comfortabel en beschikken over ventilatie en verwarming. De wegen in de Baltische Staten zijn de laatste jaren sterk verbeterd, waardoor de gedeeltes die we afleggen in de bus goed af te leggen zijn. De bus gaat de gehele reis met ons mee en zet ons vaak op een bepaald punt af, waar wij op onze fietsen stappen. Aan het einde van de fietstocht (als we niet doorfietsen naar onze accommodatie in de steden) pikt de bus ons weer op. De fietsen gaan mee in een aanhangwagen.

 • Air Baltic vliegtuig
 • Fietsreis baltische staten mountainbike djoser

  We fietsen op een goede mountainbike met versnellingen

 • Bus fietsreis Baltische staten
 • Bus Baltische Staten binnenkant fietsreis

  We verplaatsen ons met comfortabele bussen

 • Trailer fietsreis Baltische staten

Bij de reis inbegrepen

 • Vluchten
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen
 • Ontbijt tijdens alle overnachtingen
 • Fietshuur
 • Vervoer
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Fietstocht door de bossen van Trakai nationaal park
 • Fietstocht langs de kust naar Vente Horn
 • Bezoek aan schiereiland de Koerse schoorwal
 • Bezoek aan het oude vissersdorp Nida
 • Fietstocht door Curonian Spit nationaal park
 • Fietstocht door het bos van Giruliai
 • Bezoek aan de kustplaats Palanga
 • Bezoek aan Jurmala
 • Fietstocht door de pittoreske dorpen Vosu en Verig

Excursies

Trakai Litouwen Baltische Staten Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de fietstochten die tijdens de reis gemaakt worden. De een bezoekt graag nog een museum in de veelzijdige stad Riga, terwijl de ander liever nog een extra fietstocht door de prachtige natuur maakt. Vanuit onze accommodaties kun je zelf eenvoudig te voet of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.

Tijdens de fietsreis Baltische Staten zijn de volgende excursies en fietstochten in het reisprogramma inbegrepen:

 • Vanuit Vilnius maken we een fietstocht door de bossen van Trakai nationaal park
 • We fietsen langs de kust naar Vente Horn, een ornithologisch station uit de 19e eeuw
 • We brengen een bezoek aan het schiereiland de Koerse schoorwal, een vogelrijk natuurgebied met prachtige schone stranden, hoge witte zandduinen en uitzichten op de weidse lagune en de Oostzee
 • We brengen een bezoek aan het oude vissersdorp Nida
 • We fietsen door het Curonian Spit nationaal park
 • Een 30 kilometer lange fietstocht leidt ons door het bos van Giruliai
 • We brengen een bezoek aan de kustplaats Palanga
 • We bezoeken Jurmala, een langgerekte keten van vissersdorpjes. We fietsen door de omliggende bossen
 • Een 40 kilometer lange fietstocht leidt ons door pittoreske dorpen als Vosu en Verig en onderweg genieten we van de Estse flora en fauna


Tijdens de fietsreis Baltische Staten zijn de volgende excursies optioneel:

 • Wandeling en bezoek aan de kathedraal op Katedros aikšte 
 • Bezoek aan het zomerverblijf van Duitse schrijver Thomas Mann
 • Bezoek aan Volkenkundig museum in Riga
 • Fietstocht of wandeling door Tallinn met een lokale gids 


De reisbegeleider kan je ter plaatse verder informeren over deze en andere mogelijkheden.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Geldige identiteitskaart.

Geldzaken

In Litouwen, Letland en Estland wordt er betaald met de Euro.

Geld afhalen: dit is de gemakkelijkste manier om aan geld te komen, in alle plaatsen waar overnacht wordt zijn bankautomaten aanwezig.
Creditcards: zijn op vele plaatsen te gebruiken.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 250,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. Daarnaast staat het je vrij om als blijk van waardering een fooi aan de reisbegeleider te geven.

Maaltijden

Het ontbijt is bij de reis inbegrepen. Het ontbijt bestaat in de meeste hotels uit een uitgebreid buffet.

De overige maaltijden, de lunch en het diner, zijn niet inbegrepen. Zo ben je in de gelegenheid om zelf of met je groepsgenoten er op uit te trekken en de lokale keuken te ontdekken. In de meeste plaatsen waar we verblijven is er een uitgebreide keus aan restaurants, van goedkoop tot luxe. In de grote hotels en restaurants worden o.a. de gewone Europese gerechten bereid: soep, vlees/vis met rijst of aardappels. Een bekende favoriet in Estland is het wrattenzwijn en in Litouwen de ‘zeppelin’. Dit is een dikke laag aardappeldeeg gevuld met vlees, groeten, kaas of wat je maar wilt en daar bovenop zure room. Men eet in de Baltische Staten graag in grote hoeveelheden en er bestaan grote verschillen tussen de zwaardere wintermaaltijden en de lichtere maaltijden die in de zomer worden gegeten. De magen worden dan gevuld met vis, paddenstoelen, bessen en andere bosvruchten. Yoghurt en salades zijn volop verkrijgbaar.

Kraanwater is goed en schoon, maar smaakt niet altijd even lekker. In Nida heeft het leidingwater overal een roestkleur en –geur, maar is verder niet gevaarlijk. Hier kun je het beste flessenwater gebruiken.

Gezondheid

Voor deze reis gelden geen specifieke gezondheid risico’s en de medische voorzieningen zijn goed. In het algemeen raden wij altijd aan om een kleine reisapotheek mee te nemen op reis. Meer tips en informatie hierover ontvang je via Mijn Djoser, na boeking. Omdat er op reis altijd iets kan gebeuren en sommige kosten hoog kunnen oplopen, stellen wij het verplicht aan onze reizigers om een reisverzekering af te sluiten. De wandel- en fietsreizen van Djoser zijn geschikt voor iedereen met een normale goede conditie die goed ter been is en in het geval van fietsreizen met enige regelmaat fietst. Kijk voor het maken van een goede afweging of de reis voor jou passend is bij ‘Zwaarte van de reis’. Neem bij twijfel gerust contact op.

 

Hotelverlenging

Het is mogelijk om je reis te vervroegen en accommodatie bij te boeken in Vilnius. De prijs is vanaf € 40,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 70,- per nacht.

Het is ook mogelijk om je reis te verlengen en accommodatie bij te boeken in Tallinn. In Tallinn is de prijs vanaf € 54,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 102,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

In de Baltische Staten heerst een gematigd zeeklimaat. De reizen vinden plaats in de periode van mei tot oktober. In het voor- en najaar moet je rekening houden met koele dagen en koude nachten, in de zomer is de temperatuur meestal aangenaam. De temperatuur overdag schommelt dan tussen de 20°C en 25°C.

Zwaarte van de reis

 • Zwaarte fietsreis

De fietsreizen zijn geschikt voor iedereen die een goede conditie en gezondheid heeft en regelmatig op de fiets stapt. We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de hoogten waarop we fietsen en de hoogteverschillen die we overbruggen en de duur van de fietstochten. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid.

De reizen met één fietsje gaan over vlak terrein. Bij reizen met vijf fietsjes fietsen we in bergachtig gebied op mountainbikes met forse stijgingen en steilere afdalingen. Regelmatig wordt de groep met de bus op de top van een pas afgezet om vervolgens met de fiets af te dalen. Liefhebbers kunnen er uiteraard ook voor kiezen om de uitdaging omhoog aan te gaan. Bij iedere fietsreis rijdt een bus mee, zodat je een fietstocht kunt onderbreken. Bij veel reizen kunnen we ter plaatse, afhankelijk van de wensen van de groep, de fietstochten inkorten of verlengen.

We maken bij deze fietsreis fietstochten tussen de drie Baltische hoofdsteden (Vilnius, Riga en Tallinn) en Klaipeda in Litouwen. De fietstochten gaan met name door de omliggende natuurgebieden. In de steden zelf laten we de fietsen staan. Vanwege de compacte centra, de drukte en de bestrating zijn de steden meer geschikt om te wandelen.

We fietsen tussen de 15 en 40 kilometer per dag over goed begaanbaar terrein. Op dag 4 en 7 kun je extra kilometers maken tot een tocht van ongeveer 60 kilometer. Het landschap is overwegend vlak waardoor deze reis wordt ingedeeld in onze categorie makkelijk toegankelijke fietsreizen. Deze fietsreis is hiermee voor iedereen met een normale conditie goed te doen.

Je dient er wel rekening mee te houden dat een enkel hoogteverschil voor kan komen. Dit komt met name voor bij de fietstocht bij de Koerse Schoorwal, de dagtocht vanuit Klaipeda op dag 4. De lange afstanden worden met de bus afgelegd die de gehele reis met ons meegaat. Deze zet ons vaak op een bepaald punt af, waar wij op onze fietsen stappen. Aan het einde van de fietstocht (als we niet doorfietsen naar onze accommodatie in de steden) pikt de bus ons weer op. De fietsen gaan mee in een aanhangwagen.

Meer informatie over de fietsduur per dag vind je hieronder in de dag-tot-dagbeschrijving. De zwaarte van de reis wordt uitgebreid uitgelegd op de pagina wandel en fiets zwaarte.


Ga goed voorbereid op reis!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je fietsreis te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie. Wij raden voor het gebruik van al onze fietsreizen het gebruik van een helm aan voor uw eigen veiligheid. Deze dient u zelf mee te nemen.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij begeleiden de fietstochten, zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie voor fietsen, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Hoe zwaar zijn de fietstochten?


We fietsen tussen de 15 en 40 kilometer per dag over goed begaanbaar terrein.
Op dag 4 en 7 kun je extra kilometers maken tot een tocht van ongeveer 60 kilometer. Het landschap is overwegend vlak waardoor deze fietsreis voor iedereen met een normale conditie goed te doen is. Je dient er wel rekening mee te houden dat een enkel hoogteverschil voor kan komen. Dit komt met name voor bij de fietstocht bij de Koerse Schoorwal, de dagtocht vanuit Klaipeda op dag 4.

Moet ik mijn eigen bagage dragen tijdens de fietstochten?

Tijdens de fietstochten wordt je bagage in de bus vervoerd. Je draagt dus alleen je dagrugzak of stuurtas op de fiets. Zo kan je bijvoorbeeld je fototoestel en lunch/tussendoortjes makkelijk bij de hand houden. De fietsen hebben een bagagedrager, je kan dus eventueel een fietstas meenemen of je dagrugtas onder de snelbinders binden.

Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?

Het is belangrijk dat je bagage niet te groot is, vanwege de beperkte opslagruimte in de bussen. Harde koffers raden wij om deze reden af. We verzoeken je om maximaal 12 à 14 kilo mee te nemen.

Leggen we alle afstanden met de fiets af?

We leggen gedeeltes van de reis af met onze eigen, comfortabele bus, die tot aankomst in Tallinn bij ons blijft. De bussen beschikken over ventilatie en verwarming. De wegen in de Baltische Staten zijn de laatste jaren sterk verbeterd, waardoor de gedeeltes die we afleggen in de bus goed te doen zijn. De bus gaat de gehele reis met ons mee en zet ons vaak op een bepaald punt af, waar wij op onze fietsen stappen. Aan het einde van de fietstocht (als we niet doorfietsen naar onze accommodatie in de steden) pikt de bus ons weer op. De fietsen gaan mee in een aanhangwagen.

Wat voor soort fietsen gebruiken we tijdens de reis?

Tijdens de reis zullen we gebruik maken van fietsen van goede kwaliteit met 7 versnellingen. Voor de reis zullen wij vragen je lengte door te geven, zodat de fietsen met de juiste lengtes worden klaargezet op de bestemming. Dit is geen garantie dat de fietsen altijd in de meest geschikte maat aanwezig zullen zijn. Het is niet mogelijk om een eigen fiets mee te nemen.

Kan ik de fiets gedurende de hele reis gebruiken?

We hebben de fietsen alleen tot onze beschikking tijdens de gezamenlijke fietstochten. Het is niet toegestaan om de fietsen op eigen gelegenheid in de steden mee te nemen.

Kan ik ook een elektrische fiets huren?

Het is mogelijk om een elektrische fiets voor deze reis te huren. De toeslag hiervoor is te vinden onder het tabblad PRAKTISCH INFORMATIE en vervolgens het kopje VERVOER. De fiets dien je voor vertrek te reserveren, dit kan bij boeking via de website of telefonisch/via een e-mail aan info@djoserwandelfiets.nl. Voor deze reis zijn een beperkt aantal e-bikes per vertrekdatum beschikbaar, het valt dus aan te raden het tijdig aan te vragen. 

Moet ik een fietshelm dragen?

We raden het ten zeerste aan een fietshelm te dragen, deze dien je zelf mee te nemen.

Hebben we vrije tijd om er zelf op uit te trekken?

Djoser hanteert het ‘vrijheid blijheid’ principe, dit betekent dat er voldoende tijd is vrijgemaakt om er zelf op uit te trekken of gewoon wat rust te nemen. Op de meeste dagen staan er fietstochten op het programma, daarnaast is er zeker genoeg tijd om zelf de omgeving te ontdekken of deel te nemen aan facultatieve excursies.

Waar overnachten we?

Djoser maakt gebruik van goede middenklasse hotels. Dit zijn centraal gelegen, comfortabele hotels, van waaruit je makkelijk te voet de omgeving kunt ontdekken. De kamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet.

Is er wifi aanwezig in de hotels?

In de hotels kun je van wifi gebruik maken. Ook is het vaak mogelijk bij restaurantjes en cafés in de grotere steden wifi te ontvangen.

Is het mogelijk om een eenpersoonskamer te boeken?

Het is mogelijk om een eenpersoonskamer te boeken. Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een éénpersoonkamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag.

Gaat er een Nederlandse reisbegeleider mee of een lokale gids?

Deze reis wordt begeleid door een Nederlandssprekende reisbegeleider die je bij aankomst in Vilnius op wacht en de groep gedurende de gehele reis assisteert. De reisbegeleider verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over de fietstochten, de route en andersoortige activiteiten tijdens rustdagen. Daarnaast vertelt de begeleider iets over het dagelijkse leven en de verschillende gewoontes van het land. De reisbegeleider is echter geen gids. Voor eventuele vragen, opmerkingen of problemen kun je altijd bij de reisbegeleiding terecht. De reisbegeleiders zijn enthousiaste fietsers en doen er alles aan om van je fietsreis een succes te maken.

Uit hoeveel personen bestaan de groepen?

De groepen bestaan gemiddeld uit 16 personen; de maximale groepsgrootte is 20 personen. Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Kan ik de reis vervroegen of verlengen?

Je kunt via Djoser de heen- of terugvlucht wijzigen, dit is op aanvraag. Wijzigingskosten bedragen € 50,- exclusief eventuele kosten die de luchtvaartmaatschappij in rekening brengt. Voor de vervroeging of verlenging kan de accommodatie worden bijgeboekt. De prijs hiervoor kunt u vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven. Deze kan eenvoudig ter plaatse geregeld worden.

Foto's en video