Litouwen, Letland, Estland & Finland

Rondreis Litouwen, Letland, Estland & Finland 14 dagen

Op reis door de drie Baltische Staten wisselen boeiende cultuur en ongerepte natuur elkaar moeiteloos af. De steden hebben een laatmiddeleeuws stadshart, dat redelijk ongeschonden alle oorlogen en woelingen heeft overleefd. Litouwen kent het unieke duinengebied van de Koerische landtong, in Letland bezoeken we het idyllische rivierdal van de Gaujas en op het lieflijke Estse eiland Saaremaa geniet je van de stilte en de dichte bossen. In Helsinki hebben we voldoende tijd om het historische centrum te verkennen en in het gezellige Turku sluiten we deze reis ontspannen af. 

Van:
Aan:


Routekaart Rondreis Litouwen, Letland, Estland & Finland, 14 dagen
 1. Amsterdam - Vilnius
 2. Vilnius
 3. Vilnius - Trakai - Kaunas - Klaipeda - boot naar Nida
 4. Nida
 5. Nida - Riga
 6. Riga
 7. Riga - Gaujas nationaal park - Saaremaa
 8. Saaremaa
 9. Saaremaa - Tallinn
 10. Tallinn
 11. Tallinn - boot naar Helsinki
 12. Helsinki - Turku
 13. Turku
 14. Turku - Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Litouwen 

Dag 1 Amsterdam - Vilnius
Dag 2 Vilnius
Dag 3 Vilnius - Trakai - Kaunas - Klaipeda - boot naar Nida
Dag 4 Nida
Dag 5 Nida - Riga

Kerk Vilnus LitouwenOnze reis begint in Litouwen, in Vilnius om precies te zijn. Sinds 1990 is dit hoofdstad van het zelfstandige Litouwen, kun je heerlijk rondslenteren in de oude straatjes van de binnenstad, dat een barok en Pools karakter heeft. De stad strekt zich uit langs de beide oevers van de snelstromende Neris, gelegen tussen met naaldbossen begroeide heuvels. Het hart van de oude stad ligt naast de Gedimino-heuvel. Aan de voet daarvan staat de witte kathedraal, die in 1990 voor de katholieke Litouwers de herleving van het nationale bewustzijn symboliseerde. Bij een stadswandeling kom je verder langs het universiteitscomplex en enkele andere kerken. Voor een inkijkje in het Sovjetverleden van Litouwen is het KGB-museum een aanrader.

Kasteel Trakai LitouwenOp weg naar de kust rijden we eerst naar Trakai, dat 30 kilometer ten zuidwesten van Vilnius ligt. In het dorpje met zijn houten huizen staat een prachtige waterburcht uit de 14e eeuw, waar in 1253 de eerste koning van Litouwen werd gekroond. We rijden verder naar de universiteitsstad Kaunas, in de jaren twintig en dertig nog ’s lands hoofdstad. In het centrum van de oude binnenstad vind je woonhuizen uit de 15e en 16e eeuw.

We varen in een paar minuten met de veerboot naar de Koerse Schoorwal: een uniek, vogelrijk natuurgebied met hoge witte zandduinen, waarvan je uitzicht hebt op het water aan beide kanten van de landtong, die maar vijf kilometer breed is. Je kunt er prachtige boswandelingen of fietstochten maken.

Koerse schoorwal LitouwenIn het plaatsje Nida, dat aan de oever van de Koerse Haf ligt, had de Duitse schrijver Thomas Mann een zomerverblijf, dat nu te bezichtigen is. Met de ferry aan de punt van de landtong steken we terug over naar Klaipeda, in het verleden speelbal van Duitse ridders, Zweden, nazi-Duitsland en Sovjettroepen. De havenstad, vroeger bekend onder de Duitse naam Memel, heeft een oud centrum, dat in zijn geheel onder monumentenzorg valt.

De Baltische landen staan bekend om hun vindplaatsen van amber of barnsteen, versteende hars, dat miljoenen jaren oude insecten gevangen houdt en bij opwrijven statisch wordt. Deze eigenschap heeft ervoor gezorgd dat barnsteen zijn naam (via het Griekse elektron) aan de elektriciteit heeft gegeven. Het wordt nu gevonden in bruinkoollagen. Op de markt van Klaipeda vind je een groot aanbod.

Verder rijdend stoppen we nog bij het merkwaardige gedenkteken voor slachtoffers van alle vervolgingen dat langs de weg naar het noorden ligt. Kryziu Kalnas is een lage heuvel, die bedekt is met allerlei kruisen die daar spontaan zijn neergezet.

Letland

Dag 6 Riga
Dag 7 Riga - Gaujas nationaal park - Saaremaa

Riga LetlandIn de Letse hoofdstad Riga is de oude binnenstad, Vecriga genaamd, voor een groot deel voetgangersgebied. De 800 jaar oude stad is ontstaan als handelsnederzetting van Duitse ridders. Vanaf de toren van de Sint-Pieterskerk, die in de 17e eeuw de hoogste toren ter wereld zou zijn geweest, heb je een fantastisch uitzicht over de stad.

Onder de talrijke monumenten en musea vind je 'de drie broers', woningen uit de 15e en 16e eeuw: drie huizen en drie verschillende stijlen. Aan de Alberta iela vind je een hele reeks huizen in de Art Nouveau stijl. Talrijke winkels, cafés en theaters getuigen van de hervonden vitaliteit na de Sovjetoverheersing. Even buiten de stad vind je aan de oever van het Juglas-meer het volkenkundig museum, dat een overzicht biedt van Letse architectuur, folklore en leefwijze in het gebied door de eeuwen heen.

Het dichtbijgelegen Jurmala, eigenlijk een langgerekte keten van vissersdorpjes, is van oudsher bekend als chique badplaats en kuuroord. De vele villa’s getuigen van dit rijke verleden. Vanuit Riga kun je met een lokaal treintje in het centrale dorp Majori komen.

In de Letse wouden komen nog talrijke plant- en diersoorten voor die elders in Europa zijn uitgestorven. We kunnen dit ervaren als we op weg naar Saaremaa een excursie maken naar het nationale park Gaujas, dat bekend staat als Lets Zwitserland. Hier kun je het romantisch gelegen Turaida-kasteel bezoeken.

Estland

Dag 8 Saaremaa
Dag 9 Saaremaa - Tallinn
Dag 10 Tallinn

Saaremaa bos EstlandIn Estland verblijven we eerst op het idyllische eiland Saaremaa, waar we met de ferry vanuit Virtsu arriveren. De hoofdstad Kuressaare is een klein rustig plaatsje bij een kasteel van de Duitse Orde uit de 13e eeuw. Houten woningen geven het stadje een rustiek aanzien. Fietsen is een prima manier om ontspannen het vlakke eiland te verkennen. De bevolking heeft hier haar eigen tradities, liederen en kledingdracht bewaard. Verder zijn er heidevelden en weilanden en zie je houten boerderijen en windmolens, met daartussen een heuse Hollandse molen! Onderweg is het mogelijk om bij Kaali een groep van 9 meteorietenkraters te bezoeken.

Talinn Finland Djoser De oude Hanzestad Tallinn aan de Finse Golf maakte de grootste bloei door van de 13e tot de 16e eeuw, toen het dé handelsplaats was van het oostelijk deel van de Baltische Zee. De oude kern is met zijn gotische kerken, binnen de hoge muren, vrijwel ongeschonden. Wandelend door de met keitjes bestrate steegjes kun je je makkelijk verplaatsen in de sfeer uit die lang vervlogen tijd. Heel speciaal is het pas weer opengelegde steegje Katariina käik, waar nu in de middeleeuwse muren allerlei werkplaatsen gehuisvest zijn. De oude stad bestaat uit een boven- en benedendeel.

In de bovenstad ligt op de gelijknamige heuvel het Toompeakasteel, waar het Estse parlement zetelt. Van het oorspronkelijke kasteel zijn alleen drie van de vier torens bewaard gebleven, waarvan ‘lange Herman’, getooid met de nationale vlag, een duidelijk oriëntatiepunt is. Tegenover het parlement ligt de Russisch-orthodoxe Alexander Nevsky-kathedraal met zijn uivormige koepels en mozaïeken. Er is veel gediscussieerd over de sloop van dit symbool van tsaristisch imperialisme.

Tallin terras EstlandDe benedenstad, rond het raadhuisplein, is het levendige deel van de oude stad, met veel winkels en restaurantjes. Tegenover het station kun je een drankje nuttigen in Wagon Lits café, gezeten op de ongemakkelijke banken van sobere Sovjettreinen. Twee kilometer buiten het oude ommuurde centrum ligt in het Kadriorg-park, een zomerpaleis van Peter de Grote, nu de residentie van de Estse president. Even verderop in het park vind je de halve koepel van het landelijke songfestival.

De Esten staan bekend als uitstekende zangers, er treden hier duizenden koren op bij het festival. Ten westen van de stad vind je het openluchtmuseum Rocca al Mare, waar vele fraaie voorbeelden te zien zijn van houten bouwkunst uit de 18e en 19e eeuw.

Helsinki en Turku

Dag 11 Tallinn - boot naar Helsinki
Dag 12 Helsinki - Turku 
Dag 13 Turku 
Dag 14 Turku - Amsterdam

Uitzicht kerk Helsinki FinlandWe steken per veerboot de Oostzee over, naar Helsinki. Al gelijk wanneer je van boord stapt zie je aan de gebouwen hoeveel de landen aan de Oostzee met elkaar verbonden zijn. Maar ook Helsinki onderscheidt zich met wat typerende architectuur, van Jugendstil tot de werken van de modernistische architect Alvar Aalto. We blijven één nacht in de Finse hoofdstad en hebben genoeg tijd om enkele van de hoogtepunten te bezoeken.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Helsinki, gesticht in 1550, een handelsconcurrent zou worden voor Tallinn. In de praktijk bleek dit toch lastiger dan gedacht, waardoor Helsinki lange tijd een vrij kleine stad is geweest, totdat in 1812 besloten werd om de stad tot hoofdstad te maken.

Tegenwoordig is Helsinki de Europese hoofdstad van, met name moderne, architectuur. Waar de Domkerk doet denken aan wat je aantreft in Sint-Petersburg, lijkt de moderne ronde Rotskerk op geen een andere kerk waar dan ook ter wereld. En wat te denken van het treinstation? Volgens veel liefhebbers is het neoromantische bouwwerk één van de mooiste ter wereld! Helsinki heeft wat architectuur betreft nog veel meer te bieden. Liefhebbers van wat meer rust kunnen het stadsgedruis achter zich laten tijdens een wandeling langs de charmante kust van de stad.

Fietsers Turku FinlandVan de huidige hoofdstad reizen we naar de voormalige hoofdstad van het land. Turku is gesticht in 1229 en de lange geschiedenis is, ondanks diverse Russische bombardementen in 1940, nog steeds goed zichtbaar. De grote 14e-eeuwse kathedraal van Turku en het 13e-eeuwse (gerestaureerde) kasteel zijn mooie voorbeelden van de oude geschiedenis van de stad. Ook het Ambachtsmuseum van Luostarinmäki geeft een interessant beeld van hoe het leven er in de stad in de 18e en 19e eeuw aan toe ging. In 1827 is een groot deel van de stad in een brand verwoest en de locatie van het museum, is een van de enige gebieden van de stad die toen niet in vlammen is opgegaan. Turku is een heerlijke stad om op je gemak rond te dwalen, dus ook voor de reizigers die zelf op onderzoek uit willen gaan, is Turku uitermate geschikt.

Vanuit Turku vliegen we na twee nachten weer terug naar Amsterdam.

Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 22 personen.

Lees de volledige beschrijving
Boek en reis met Djoser zekerheid Boek en reis met Djoser zekerheid

Vertrekdata 2021

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

06 jun - 19 jun

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.695,-

Start - einde

20 jun - 03 jul

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.695,-

Start - einde

11 jul - 24 jul

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 1.695,-

Start - einde

18 jul - 31 jul

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.795,-

Start - einde

15 aug - 28 aug

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 1.795,-

Start - einde

19 sep - 02 okt

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 1.695,-

Vertrekdata 2022

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

05 jun - 18 jun

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 1.695,-

Start - einde

19 jun - 02 jul

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 1.695,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Comfortabele eigen bus met airco
 • Ferry naar Nida
 • Ferry naar Saaremaa
 • Hotelovernachtingen met eigen badkamer
 • Alle overnachtingen met ontbijt
 • Twee nachten op het eiland Saaremaa
 • Bezoek diverse Unesco monumenten, waaronder de steden Vilnius, Riga en Tallinn
 • Bezoek aan het kasteel in Trakai  
 • Wandel door het oude centrum, vol monumenten, van Klaipedia
 • Excursie naar de Kruisheuvel
 • Hele dag op de Koerse landtong
 • Bezoek aan Gaujas nationaal park
 • Bezoek aan Helsinki
 • Bezoek aan Turku

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Hotelovernachtiging Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.495,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 228,-.

Omdat het in deze tijd prettig is om een eigen kamer te hebben tijdens je reis bieden we 30% korting aan op álle eenpersoonskamers als je voor 31 oktober 2020 boekt. Deze korting is reeds verwerkt in de hiervoor genoemde vanaf prijs.

Hotelverlenging

Vervroeging/verlenging met accommodatie is in Vilnius of Sint-Petersburg bij te boeken.

De prijs in Vilnius is € 29,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. Een eenpersoonskamer op basis van logies en ontbijt kost € 49,-.

Verlenging met accommodatie in Turku is € 35,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 40,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 22.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 14 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Praktische informatie

Accommodatie

In de grote steden overnachten in middenklassehotels, waarbij de kamers altijd zijn voorzien van eigen douche en toilet. De hotels liggen op loopafstand van de binnensteden. Het hotel in Nida heeft een hele centrale ligging met prachtig uitzicht over de duinen van het Koerse schiereiland en het hotel op Saaremaa ligt vlak naast een kasteel.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Vilnius Ecotel
Riga Hotel TIA
Saaremaa Hotel Staadioni
Tallin City Hotel Portus
Helsinki Scandic Kallio
Turku Scandic Atrium


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 228,-.

Omdat het in deze tijd prettig is om een eigen kamer te hebben tijdens je reis bieden we 30% korting aan op álle eenpersoonskamers als je voor 31 oktober 2020 boekt. Deze korting is reeds verwerkt in de hiervoor genoemde vanaf prijs.

 • Ecotel Vilnis
 • Ecotel kamer Vilnis

  De hotelkamers hebben een eigen douche en toilet

 • Ecotel kamer Vilnis
 • Ecotel ontbijt Vilnis

  Het ontbijt is inbegrepen tijdens de reis

 • Hotel Jurate Nida Litouwen
 • Hotel Jurate kamer Nida Litouwen
 • Hotel Tia kamer Riga Letland
 • Hotel Tia kamer dubbel Riga Letland

  De hotels liggen op loopafstand van de stadscentra

 • Hotel Tia ontbijt Riga Letland
 • Hotel Staadioni kamer Saaremaa Estland

Vliegreis

Air Baltic

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Air Baltic

  Traject

  Amsterdam - Vilnius

  Vertrek

  10:20

  Aankomst

  13:40

 • Vlucht met

  Air Baltic

  Traject

  Turku - Riga

  Vertrek

  05:25

  Aankomst

  06:30

 • Vlucht met

  Air Baltic

  Traject

  Riga - Amsterdam

  Vertrek

  07:45

  Aankomst

  09:05


Tijdverschil: in de Baltische landen en Finland is het één uur later.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.495,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Hotelovernachtiging Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

Tijdens de rondreis beschikken we over eigen bussen met airconditioning. Per land gebruiken we een andere bus. Onderweg is vaak veel te zien en omdat het vervoer geheel tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of markt onderweg te bezoeken.

Tussen Nida en Saaremaa varen we met de lokale ferry. Van Tallinn naar Helsinki reizen we ook per boot. 

 • Vliegtuig Air Baltic
 • Letland bus vervoersmiddel Djoser
 • Letland bus vervoersmiddel Djoser
 • Letland bus vervoersmiddel Djoser
 • Ferry Tallin naar Helsinki

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Comfortabele eigen bus met airco
 • Ferry naar Nida
 • Ferry naar Saaremaa
 • Hotelovernachtingen met eigen badkamer
 • Alle overnachtingen met ontbijt
 • Twee nachten op het eiland Saaremaa
 • Bezoek diverse Unesco monumenten, waaronder de steden Vilnius, Riga en Tallinn
 • Bezoek aan het kasteel in Trakai  
 • Wandel door het oude centrum, vol monumenten, van Klaipedia
 • Excursie naar de Kruisheuvel
 • Hele dag op de Koerse landtong
 • Bezoek aan Gaujas nationaal park
 • Bezoek aan Helsinki
 • Bezoek aan Turku

Excursies

Plein Riga LetlandBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een gaat het liefst op een terrasje zitten om de lokale kaart uit te proberen, de ander wil op zijn gemak rondslenteren door de historische straatjes van Vilnius, Riga en Tallinn, en weer iemand bezoekt het liefst een museum. In Helsinki en Turku kan zelf bepaald worden hoe de dag wordt ingedeeld, bijvoorbeeld de hele dag opzoek naar alle architetonische schatten van de steden, je onderdompelen in de lokale geschiedenis, of lekker ronddwalen en de stad op je eigen manier in je opnemen. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze 14-daagse reis door de Baltische Staten en Finland zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
 

 • Het kasteel van Trakai, één van de meest gefotografeerde burchten in de Balticum
 • Bezoek aan de Kruisheuvel in Litouwen. Deze heuvel is in niemands bezit, waardoor iedereen kruizen kan plaatsen. Het resultaat is een chaotisch geheel van veel verschillende soorten kruizen. Katholieke pelgrims plaatsen nog steeds kruizen, het precieze aantal is niet bekend
 • Bezoek aan het Turaida kasteel in het Gaujas nationaal park
 • Fietsen over de Koerse Schoorwal
 • Bustocht over het eiland Saaremaa
 • Krater van een van de grootste toegankelijke meteorietinslagen in Europa op Saaremaa


Ter plaatse zijn er nog vele andere mogelijkheden, zoals:
 

 • Een opera bezoek in Riga
 • Een mooie fietstocht maken over het eiland Saaremaa
 • Bezoek diverse kerken, de markt en het treinstation van Helsinki
 • Bezoek het kasteel, de katedraal en het openluchtmuseum in Turku

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Internationale reispas die nog zes maanden na de terugreis geldig moet zijn.

Geldzaken

In Letland, Estland, Litouwen én Finland kan er worden betaald met de euro. 

 
Geld afhalen: dit is de gemakkelijkste manier om aan geld te komen, in alle plaatsen waar overnacht wordt zijn geldautomaten aanwezig. 
Creditcards: zijn op vele plaatsen te gebruiken.
 
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 225,- per persoon per week.
 
Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 20,-.
 
 

Maaltijden

Eten Baltische statenBij deze reis is het ontbijt inbegrepen. Het ontbijt bestaat in de meeste hotels uit een uitgebreid buffet. Je kunt zelf je keus maken voor lunch en diner. Hierin is heel veel keuze en voor ieder wat wils. In de meeste plaatsen waar we verblijven is er een uitgebreide keus aan restaurants, van goedkoop tot luxe. In de meeste restaurants kun je de gewone alledaagse Europese gerechten krijgen zoals soep, vlees/vis met rijst maar ook pizza of burgers. Probeer ook de lokale keuken, deze is zeer de moeite waard.

In Litouwen eten ze graag aardappels, denk maar aan de lokale favoriet de Litouwse ‘zeppelins’. In Letland eten ze graag vlees en/of vis en de keuken van Estland is weer een mengeling van alles wat de buurlanden op tafel hebben staan. Speciaal is het Estse wrattenzwijn en de Russische gevulde pannenkoekjes. Yoghurt en salades zijn volop verkrijgbaar.

In Finland mag de zoetekouw het 'rijstevlaaitje' - de Karjalanpiirrrakka - of de 'kaneelbroodjes' - de Korvapuusti - niet missen! De reizigers die meer van hartig houden kunnen hun hart ophalen bij verschillende visgerechten en de Finse variant van de Zweedse gehaktballetjes, - de Lihapullat. 

Gezondheid

Voor deze reis worden geen vaccinaties aangeraden. Het is wel verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. Het drinken van kraanwater in Nida wordt afgeraden.

Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

De hygiënische omstandigheden in de landen zijn kunnen minder zijn dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel, reinig de handen, neem een middel tegen darmstoornissen mee en een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging. Het is ook verstandig goed te letten op wat je eet. Het leidingwater is veilig om te drinken, mineraalwater is voor een klein bedrag te koop. Een goede muggenolie wordt ook aangeraden om vanuit Nederland mee te nemen

Reizen en Covid-19

Wij zijn ervan overtuigd dat we met de benodigde aanpassingen veilig en verantwoord op reis kunnen gaan. Daarbij volgen we de adviezen en richtlijnen van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De reis gaat door als de bestemming code groen of geel heeft, we reizen dus niet naar een land of gebied met een negatief reisadvies (code oranje: "alleen noodzakelijke reizen" of code rood). Uiteraard hebben we ook veel contact met onze lokale agent, waardoor we goed op de hoogte zijn van de lokale omstandigheden en regels. Met deze lokale assistentie, onze 24/7 hulp en bijstand én de aanwezigheid van een Nederlandse reisbegeleider die extra goed is voorbereid, reis je met een gerust gevoel. Verrassingen onderweg kunnen we zo prima ondervangen. Na boeking houden wij je via "Mijn Djoser" op de hoogte van de laatste informatie.

Hotelverlenging

Vervroeging/verlenging met accommodatie is in Vilnius of Sint-Petersburg bij te boeken.

De prijs in Vilnius is € 29,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. Een eenpersoonskamer op basis van logies en ontbijt kost € 49,-.

Verlenging met accommodatie in Turku is € 35,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 40,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

In Noordoost Europa heerst net als in Nederland en België een gematigd zeeklimaat. De reizen vinden plaats in de periode van april tot oktober. In het voor- en najaar moet je rekening houden met koele dagen en koude nachten, in de zomer is de temperatuur meestal aangenaam. De temperatuur overdag schommelt dan tussen 20° en 25°C.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

FAQ

Van wat voor accommodaties maakt Djoser gebruik in de Baltische Staten en Finland?

We maken gebruik van goede middenklasse hotels, die centraal zijn gelegen zijn ten opzichte van de belangrijkste bezienswaardigheden. In alle gevallen logeer je in een modern hotel, met airconditioning, douche/toilet en zelfs (kabel-)TV op de kamer. In de meeste hotels bestaat het ontbijt, dat bij deze reis inclusief is, uit een uitgebreid buffet.

Is het ontbijt inclusief tijdens de reis?

Hoe reis je met Djoser door de Baltische Staten?

Kan ik met euro’s betalen of pinnen?

Welke excursies zijn inclusief?

Uit hoeveel personen bestaan de groepen?

Hoe zwaar is deze reis?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Daarom Djoser

 • Goede afwisseling tussen cultuur in charmante steden en mooie natuur
 • Bezoek Trakai-kasteel 
 • Wandel over de Heuvel der Kruizen
 • Relaxen op de Koerse landtong in Litouwen
 • Goede hotels met eigen douche en toilet
 • Bezoek aan Helsinki en Turku in Finland
 • Ontbijt inbegrepen
 • Nederlandse reisbegeleider
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol
Terug naar boven