Bekijk de Wandelreis Marokko, 8 dagen van Djoser

Wandelreis Marokko 8 dagen

Ontdek het Atlasgebergte vanuit de Bougmez Vallei

Vanaf € 995,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

De Bougmez-vallei is misschien wel het best bewaard gebleven geheim in Marokko. De groene, vruchtbare vallei in het hart van het Atlasgebergte wordt ook wel de ‘Happy Valley’ genoemd. Tijdens deze wandelreis ontdek je al snel waarom de vallei in de Hoge Atlas deze bijnaam verdient en maak je kennis met het dagelijks leven van de lokale berberbevolking en hun cultuur.

Daarom Djoser

 • Bijzondere reis in onontdekt gebied
 • Uniek: overnachten in een mini Kasbah!
 • Wandeltochten door de Happy Valley
 • Genieten in Marrakech
 • Bezoek aan Aguerd n’Ouzrou, bekend vanwege de voetafdrukken van dinosaurussen
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Maaltijden in de Bougmez-vallei inbegrepen
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Wandelreis Marokko, 8 dagen
 1. Amsterdam - Marrakech
 2. Marrakech - Ikfn N'Ighir (Bougmez-vallei), Tabant
 3. Ikfn N'Ighir, Ahbak-vallei
 4. Adazen - Ibaklioun - Ait Imi - Ikfn N'Ighir
 5. Ikfn N'Ighir - Lake Izourar - Zawyat Oulmzi
 6. Zawyat Oulmzi - Ikfn N'Ighir
 7. Ikfn N'Ighir - Agouti - Marrakech
 8. Marrakech - Amsterdam

Reisbeschrijving

Tijdens Djoser wandelreizen maak je dagwandelingen vanuit een verblijfplaats of een meerdaagse trekking. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je extra wandelingen maken of andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde wandeling of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden. We reizen in groepen van gemiddeld 12 en maximaal 16 personen.

Onze wandelreizen worden ingedeeld in categorieën van één tot vijf schoentjes, waarbij één schoentje eenvoudig is en vijf zwaar, voor de ervaren wandelaar.  Twee schoentjes is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Deze reis krijgt twee schoentjes. Meer informatie over de wandelduur per dag vind je hieronder in de dag-tot-dagbeschrijving en een toelichting over de zwaarte lees je in de praktische informatie. De zwaarte van de reis wordt uitgebreid uitgelegd op de pagina wandel en fiets zwaarte.

Het imposante Marrakech

Dag 1 Amsterdam - Marrakech
Wandelvakantie Djoser MarrakechDe stad Marrakech is het beginpunt van de reis. De stad is beroemd om zijn oude medina en het levendige Djemaa-el-Fna, het grootste en bekendste plein in het hart van de stad. In de middag en avond verandert het plein in een grote attractie. Goochelaars, slangenbezweerders, waarzeggers en bedelaars mengen zich tussen de verkopers en bieden een fascinerend schouwspel. De medina telt ontelbaar veel straatjes met elk een eigen specialiteit. In een straat koop je alleen maar groente en fruit en in een ander straatje zijn alleen tapijten te koop. U krijgt aan het einde van de reis een middag en avond om deze boeiende stad te verkennen.


De Hoge Atlas in & overnachten in 'mini kashba's'

Dag 2 Marrakech - Ikfn N’Ighir (Bougmez-vallei), Tabant
Wandelreis marokko Bougmez Djoser We verlaten Marrakech op tijd en rijden de Hoge Atlas in waar we verschillende passen op hoogtes rond de 2.000 meter passeren. Na ongeveer vier uur rijden komen we aan in Aït Bougmez (onderweg zullen we nog een stop maken bij de watervallen van Ouzoud) De zeer groene en vruchtbare vallei wordt omgeven door prachtig berggebied dat als een amfitheater om je heen schittert. De bevolking onderhoudt het gebied erg goed. Je treft er fruitplantages, graanvelden en waterstroompjes. De wandelpaden en ezelspaden verbinden de clusters van de rode, architectonische kleihuizen met elkaar. Een aantal van deze ‘mini kasbahs’ is omgebouwd tot gastenverblijven waar wij overnachten. Ons logeeradres staat in Ikfn N’Ighir, een klein boerendorp in het midden van de vallei op 1.850 meter hoogte.

Op zondag treffen de Berbers uit de weide omgeving en de nomaden elkaar op de markt in Tabant. De souk in Tabant, het administratieve centrum van de Bougmez-vallei, is een schouwspel van kleuren, geuren en mensen. Hier worden schapen, geiten en ezels verhandeld en etenswaren ingeslagen. Een bezoek aan de markt is onderdeel van onze wandeltocht. We lopen hiervoor dwars door de vallei, over oude karavaanroutes en via het dorp Aït Imi. We lopen in ongeveer twee uur naar onze accommodatie. In het dorpje worden we met open armen ontvangen en al snel begrijp je waar de vallei zijn bijnaam ‘Happy Valley’ aan dankt. Een kok bereidt voor ons de heerlijkste Marokkaanse maaltijden (inbegrepen in de reissom).

 • Wandelduur: 2 uur
   

Dag 3 Ikfn N’Ighir, Ahbak-vallei
Wandelvakantie Djoser Marokko BougmezDeze dag staat een wandeling van vier uur op het programma naar de nabijgelegen, smalle Ahbak-vallei. We volgen de paden langs de gecultiveerde velden. In deze vallei zie je dat de bevolking terrassen heeft aangelegd om zo meer ruimte te creëren voor landbouw.

 • Wandelduur: 4 uur 
 • Hoogteverschil: ca. 200 meter stijgen en dalen
   

Dag 4 Adazen 2.250m - Ibaklioun - Ait Imi
Na het ontbijt in de Gite start onze wandeling door de velden, richting het dorp Ait Ouanougdal, waarna we de berg Adazen beklimmen naar de top, 2.250m. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht over de vallei en de omliggende bergen. Na een korte rust dalen we af door een pijnbomen bos naar het dorp Ibaklioun. Hier kunnen we de voetafdrukken van een dinosaurus bewonderen. In het dorp, Ait Imi, verderop zullen we een picknick lunch nuttigen. Na de lunch is er nog tijd om te rusten onder de walnootbomen, voor we weer terug lopen naar het guesthouse.

 •   Wandelduur: ongeveer 5 uur

Dag 5 Ikfn N’Ighir - Lake Izourar - Zawyat Oulmzi
We verlaten ons dorp voor een dag en een nacht en worden door een taxi aan het einde van de Bougmez-vallei afgezet. Hier start de wandeling omhoog, naar Lake Izourar. In de zomermaanden trekken de nomaden uit Zuid-Marokko en de Sahro naar dit gebied om hun veestapel te laten grazen rond het op 2.540 meter hoogte gelegen meer. Na een wandeling van zo’n vijf uur dalen we af naar onze gîte in Zawyat Oulmzi.

 • Wandelduur: 5 uur
 • Hoogteverschil: ca. 690 meter stijgen en dalen


Dag 6 Zawyat Oulmzi - Ikfn N’Ighir

Wandelvakantie zwayat Marokko Djoser Vandaag passeren we graan-, maïs- en aardappelvelden, walnoot- en appelbomen en we doorkruisen dorpen waar de bevolking bezig is met de dagelijkse activiteiten. Mannen werken op het land, kleurrijk geklede vrouwen wassen kleding in de waterstroompjes en kinderen sprokkelen brandhout. De architectuur van de berberhuizen is verbazingwekkend. Er staan huizen die zelfs hoger zijn dan 20 meter. Onze bagage wordt gedragen door muildieren of vervoerd door een taxi. Aan het einde van de middag, na een wandeling van ongeveer vijf uur, komen we terug bij ons verblijf in Ikfn N’Ighir.

 • Wandelduur: 5 uur
 • Hoogteverschil: ca. 300 meter stijgen en dalen


Langs groene velden terug naar Marrakech

Dag 7 Ikfn N’Ighir - Agouti - Marrakech
wandelvakantie Marokko Ikfn N'lghir Djoser Na een vroeg ontbijt nemen we afscheid van ons gastenverblijf en lopen naar het dorp Aguerd n’Ouzrou. Via een mooie wandelroute van 2 uur langs groene velden komen we aan in Ait Ziri, waar busjes ons terugbrengen naar Marrakech. In de middag en avond heb je nog tijd om je laatste inkopen te doen en de sfeer van Marrakech te ontdekken. Genoeg tijd om rond te struinen op het Djemaa el Fna plein en de Souks, vol met winkeltjes, kraampjes en entertainment.

 • Wandelduur: 1,5-2 uur


Dag 8 Marrakech - Amsterdam
Helaas is uiteindelijk toch de tijd gekomen om onze wandelschoenen en souvenirs in te pakken. Gelukkig kunnen we mooie herinneringen meenemen als we vanuit Marrakech weer terugvliegen naar Amsterdam.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
07 sep - 14 sep
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
nog 1 deelnemer nodig

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 995,-

Start - einde
12 okt - 19 okt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.095,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
15 mrt - 22 mrt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 995,-

Start - einde
29 mrt - 05 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.095,-

Start - einde
05 apr - 12 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.145,-

Start - einde
03 mei - 10 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.145,-

Inclusief

 • Vliegreis met Royal Air Maroc
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer van en naar luchthaven
 • Vervoer van en naar begin- en eindpunt van de wandeltocht in de Bougmez-vallei
 • Bagagevervoer per muildier
 • Hotelovernachtingen in Marrakech met ontbijt
 • Overnachtingen in gastenverblijf en gîte tijdens trekking inclusief maaltijden
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Wandeling door de Bougmez-vallei
 • Bezoek aan de markt in Tabant
 • Wandeling door de Ahbak-vallei
 • Wandeltocht in de vallei naar Sidi Moussa
 • Wandeling naar Lake Izourar
 • Wandeling vanuit Zawyat Oulmzi
 • Wandeltocht naar het dorp Aguerd n’Ouzrou

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking. 

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €795,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je voor Marrakech een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 75,-. Je bent dan in Marrakech verzekerd van een eenpersoonskamer. Tijdens het verblijf in de Bougmez-vallei is het niet mogelijk om een eenpersoonskamer te reserveren. 

Hotelverlenging

Het is mogelijk om de reis in Marrakech te vervroegen of te verlengen. De prijs voor een tweepersoonskamer met ontbijt is vanaf € 26,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 42,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. Heb je via Djoser een verzekering bij VAB afgesloten, neem dan contact met ons op.

Reviews Marokko, 8 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,9

 • Een fantastische wandelreis o.l.v. gids Omar. Hele fijne groep. Wandelingen gedaan die ik alleen nooit zou durven (hoogtevrees, steil met grind) maar met een groep wel. Alles was perfect geregeld met voldoende vrije tijd. Mogelijk wat weinig tijd in Marrakech als je er nog nooit bent geweest.

  9,0

 • Wandelingen en eten onderweg prima. Heen- en terugreis onnodig lang door overstap in Casablanca. Daardoor nauwelijks gelegenheid voor Marrakesh. Laatste loopdag wandeling laten vervallen om nog tijd voor Marrakesh te hebben. Stokken is een must. Verschillende wandelaars geen.

  7,0

 • Een mooie reis door Happy Valley, prachtige natuur, de stilte, de rust, heerlijk eten.....

  8,0

 • Erg mooie reis, Omar heeft m.i. de groep goed begeleid. Op de terugvlucht had ik de pech op de achterste rij te zitten en was er geen vegetarische maaltijd meer. De tip van de e-sim; misschien wat meer benadrukken dat er gewoon in dat gebied geen bereik is

  8,0

Praktische informatie

Accommodatie

In Marrakech overnachten we in een goed middenklasse hotel. De kamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet. Vanuit ons hotel bezoek je eenvoudig de levendige arabische medina, vol met sfeervolle steegjes en souks. In de Bougmez-vallei overnachten we in verschillende 'guesthouses' die gunstig gesitueerd zijn voor de meest prachtige wandelingen. Je deelt de eenvoudige kamers en de faciliteiten (douche & toilet) met meerdere reisgenoten. Voor het verblijf in het 'guesthouse' dien je zelf een slaapzak mee te brengen.

Ikhf n Ighir village (dag 2, 3, 4 and 6). Er wordt verbleven in een guesthouse met 9 kamers met een prive badkamer. Er zijn drie en twee persoonskamers.
Zaouit Oulemzi - Ait Ouchi (dag 5). Een eenvoudig guesthouse met 5 kamers met gedeelde faciliteiten. Kamers worden gedeeld met 3 tot 5 personen.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je voor Marrakech een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 75,-. Je bent dan in Marrakech verzekerd van een eenpersoonskamer. Tijdens het verblijf in de Bougmez-vallei is het niet mogelijk om een eenpersoonskamer te reserveren. 

 • Marokko Marrakech Hotel Imilchil kamer

  De hotelkamers in Marrakech hebben een eigen douche en toilet

 • Marokko Marrakech Hotel Imilchil
 • wandelreis Marokko accommodatie overnachting Djoser

  In de Bougmez-vallei verblijven we in een gastenverblijf

 • wandelreis Marokko accommodatie overnachting Djoser

Vliegreis

Royal Air Maroc

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Royal Air Maroc

  Traject

  Amsterdam - Casablanca

  Vertrek

  17:40 - 20:20

 • Vlucht met

  Royal Air Maroc

  Traject

  Casablanca - Marrakech

  Vertrek

  22:50 - 23:40

 • Vlucht met

  Royal Air Maroc

  Traject

  Marrakech - Casablanca

  Vertrek

  10:25 - 11:15

 • Vlucht met

  Royal Air Maroc

  Traject

  Casablanca - Amsterdam

  Vertrek

  12:15 - 16:40


Tijdverschil: In de zomer is het twee uur vroeger en in de wintermaanden één vroeger dan in Nederland.


 

Royal Air Maroc is de nationale luchtvaartmaatschappij van Marokko. De thuisbasis is Casablanca. De vloot bestaat uit 52 vliegtuigen die naar 92 bestemmingen vliegen. Aan boord geniet je van de typische Marrokaanse gastvrijheid en worden smaakvolle Marokkaanse maaltijden geserveerd.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €795,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

Voor het vervoer van en naar de luchthaven en van en naar de Bougmez-vallei, maken we gebruik van eigen busjes. Op dag 5 brengt een taxi ons naar het beginpunt van de wandeltocht voor een mini trektocht van 2 dagen. Tijdens de trekking worden we bijgestaan door muildieren die de bagage dragen. Bagage die je tijdens de trekking niet nodig hebt, kun je in het hotel achterlaten.
 

 • Royal Air Maroc vliegtuig
 • Wandelreis marokko Djoser bus vervoersmiddel
 • Wandelreis Marokko ezel Djoser

  Tijdens de trekking wordt de bagage gedragen door muildieren

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met Royal Air Maroc
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer van en naar luchthaven
 • Vervoer van en naar begin- en eindpunt van de wandeltocht in de Bougmez-vallei
 • Bagagevervoer per muildier
 • Hotelovernachtingen in Marrakech met ontbijt
 • Overnachtingen in gastenverblijf en gîte tijdens trekking inclusief maaltijden
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Wandeling door de Bougmez-vallei
 • Bezoek aan de markt in Tabant
 • Wandeling door de Ahbak-vallei
 • Wandeltocht in de vallei naar Sidi Moussa
 • Wandeling naar Lake Izourar
 • Wandeling vanuit Zawyat Oulmzi
 • Wandeltocht naar het dorp Aguerd n’Ouzrou

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de wandeltochten die tijdens de reis gemaakt worden. De een bezoekt graag het levendige Djemaa-el-Fna in Marrakech, terwijl de ander liever één van de mooie parken in de stad bezoekt. Vanuit onze accommodatie kun je zelf eenvoudig te voet of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.

Tijdens deze wandelreis zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Wandeling door de Bougmez-vallei
 • Bezoek aan de markt in Tabant
 • Wandeling door de Ahbak-vallei
 • Wandeltocht in de vallei naar Sidi Moussa
 • Wandeling naar Lake Izourar
 • Wandeling vanuit Zawyat Oulmzi
 • Wandeltocht naar het dorp Aguerd n’Ouzrou


Tijdens de reis zijn de volgende excursies en bezoeken van bezienswaardigheden optioneel:

 • Maak een stadstour door Marrakech met een lokale gids
 • Breng een bezoek aan een hammam
 • Bezoek het Djemaa-el-Fna-plein en de souks

Reisdocumenten

 •     E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek
 •     Internationale reispas die nog minimaal 3 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko.
   

Geldzaken

In Marokko wordt er betaald met de Marokkaanse dirham. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Geld afhalen: is mogelijk in Marrakech
Contant: euro’s in kleine coupures die je ter plaatse omwisselt
Creditcard: bruikbaar in Marrakech

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 125,- per persoon per week.


Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald

Maaltijden

In het hotel in Marrakech is het ontbijt inbegrepen. Tijdens de overnachting in de Bougmez-vallei zijn het ontbijt, lunch en diner inbegrepen. De meereizende kok verzorgt hier de maaltijden in de gite en het gastenverblijf en maakt de lunches onderweg klaar. De enige maaltijden die dus niet zijn inbegrepen tijdens de reis zijn de lunches en diners tijdens het verblijf in Marrakech.

Beroemd in Marokko is de Marokkaanse tajine, een stoofschotel van vlees en groente; je kunt het voor weinig geld in ieder restaurant en op ieder terras eten. Ook couscous kom je in alle variëteiten en prijsklassen tegen. Daarnaast heeft de Franse koloniale overheersing haar sporen nagelaten in het menu. Naast stokbrood bij het ontbijt wordt de ‘Salade Nicoise’ veel geserveerd. Typisch Arabisch zijn de vele salades, die vaak als bijgerecht geserveerd worden. Populair zijn ook spiesjes met vlees, een soort Marokkaanse saté. Het kraanwater in Marokko smaakt niet erg lekker. We raden je dan ook aan om water uit flessen als drinkwater te gebruiken. Deze zijn overal te verkrijgen.

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties aangeraden tegen:

 • DTP
 • Hepatitis A

In het algemeen raden wij altijd aan om een kleine reisapotheek mee te nemen op reis. Meer tips en informatie hierover ontvang je via Mijn Djoser, na boeking. Omdat er op reis altijd iets kan gebeuren en sommige kosten hoog kunnen oplopen, stellen wij het verplicht aan onze reizigers om een reisverzekering af te sluiten. De wandel- en fietsreizen van Djoser zijn geschikt voor iedereen met een normale goede conditie die goed ter been is en in het geval van fietsreizen met enige regelmaat fietst. Kijk voor het maken van een goede afweging of de reis voor jou passend is bij ‘Zwaarte van de reis’. Neem bij twijfel gerust contact op.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Het is mogelijk om de reis in Marrakech te vervroegen of te verlengen. De prijs voor een tweepersoonskamer met ontbijt is vanaf € 26,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 42,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Marokko heeft een gematigd klimaat met koele winters en warme zomers. In de bergen verschilt de temperatuur van die in het binnenland: in de bergen is het koeler. In voor- en najaar kan het in de bergen fris zijn. In mei en juni kun je hier bergbloemen aantreffen. De zomers zijn warm, maar ook droog; in de bergen ook koel waardoor je hier altijd een trui nodig hebt. In september en oktober kan het alweer licht gaan sneeuwen.

Temperatuur voor en najaar:
In de Bougmez vallei ligt de temperatuur tussen 15-25 graden, 's nachts iets koeler. In bergen ligt de temperatuur tussen de 12-24 graden, 's nachts kan het afkoelen naar 8 graden.

In de bergen is het weer zeer onvoorspelbaar, neem dus ook zeker waterdichte en warme kleding mee tijdens de trekking en een slaapzaak voor koude nachten.

Zwaarte van de reis

 • Zwaarte wandelreis
 • Zwaarte wandelreis

We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de duur van de tochten, de niveauverschillen, de hoogten waarop we wandelen en de verhouding van rust- en wandeldagen. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid.

Laagste punt wandeltocht: 1808 meter
Hoogste punt wandeltocht: 2540 meter
Maximaal stijgen: 600 meter
Maximaal dalen: 390 meter
Gemiddelde wandelduur: 4,5 uur


De 8-daagse wandelreis Marokko bestaat uit wandelingen vanuit een accommodatie waar je aan het einde van de middag ook weer terugkomt, met uitzondering van één nacht. Dit is de overnachting in Zwayat Oulmzi. We wandelen zo’n 4 à 5 uur per dag. Voor iedereen met een normale conditie is deze wandelreis goed te doen. De hoogteverschillen die we soms overbruggen zijn minimaal. Ikfn N’Ighir, waar we 4 nachten overnachten, ligt op 1850 meter. Voor de wandeltocht naar de Ahbak-vallei overbruggen we 200 meter, stijgend en dalend. De Ahbak-vallei ligt op 2050 meter. De wandeltocht naar Zwayat Oulmzi via Lake Izourar is de zwaarste van de reis. Het hoogteverschil dat we overbruggen is op deze dag 690 meter. We hebben voldoende tijd voor de wandeltocht. Vanaf Zwayay Oulmzi op 2150 meter dalen we weer af naar 1850 meter op dag 6. Voor meer informatie over de wandelduur en hoogteverschillen verwijzen we je graag naar de dag-tot-dagbeschrijving van deze route. 

Ga goed voorbereid op reis!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je wandelreis te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie. Een goede uitrusting is ook van belang. Zorg altijd voor goed ingelopen schoenen en neem de juiste kleding mee. Niets is zo vervelend als gebrekkig materiaal.

Reisbegeleiding en gidsen

De groep wordt begeleid door een enthousiaste lokale Engelssprekende gids, in dienst van ons agentschap in Marokko. Deze gidsen zijn zeer ervaren wandelaars en vertellen uitgebreid over het land, de geschiedenis, de religieuze invloeden of de culturele achtergronden, maar natuurlijk ook over de lokale gebruiken en de alledaagse zaken in het leven. Ze verschaffen zoveel mogelijk praktische informatie over de wandelingen, zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie voor wandelen, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Hoe zwaar is deze wandelreis?

De 8-daagse wandelreis Marokko bestaat uit wandelingen vanuit een accommodatie waar je aan het einde van de middag ook weer terugkomt, met uitzondering van één nacht. Dit is de overnachting in Zawyat Oulmzi. We wandelen zo’n 4 à 5 uur per dag. Voor iedereen met een normale conditie is deze wandelreis goed te doen. De hoogteverschillen die we soms overbruggen zijn minimaal. Het grootste hoogteverschil is een kleine 700 meter, verspreid over de totale wandelduur van 5 uur. Voor exacte informatie over de lengte, wandelduur en stijging/daling, zie de dag-tot-dag-beschrijving.

Moet ik mijn eigen bagage dragen?

De bagage wordt naar de accommodatie in de Bougmez-vallei gebracht. Tijdens de tweedaagse trektocht naar Zawyat Oulmzi wordt de bagage vervoerd door muildieren. Je hoeft de bagage dus niet te dragen, met uitzondering van een eigen dag(rug)zak.

Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?

Het is belangrijk dat je bagage niet te groot is, vanwege de beperkte opslagruimte in de taxi's en bussen. Harde koffers raden wij om deze reden af. We verzoeken je om maximaal 10 tot 15 kilo mee te nemen. Tijdens de trekking wordt de bagage gedragen door muildieren. Deze bagage dien je in een weekendtas of plunjezak mee te nemen. De overige bagage kan je achterlaten in het hotel.

Leggen we alle afstanden wandelend af?

Niet alle afstanden leggen we wandelend af. Een gedeelte van de routes leggen we af met comfortabele mini busjes en taxi's. Deze zetten ons op bepaalde punten af, waar wij onze wandelroute beginnen, en haalt ons vervolgens aan het eind van de tocht weer op.

Welke wandelschoenen kan ik het beste dragen tijdens deze reis?

We adviseren stevige en goed ingelopen wandelschoenen met voldoende profiel. Zo heb je voldoende steun en goede grip en door het gebruik van ingelopen schoenen voorkom je blaren tijdens de reis.

Bij een buitensportzaak kun je vragen naar wandelschoen ‘categorie A/B of B’.

Hebben we vrije tijd om er zelf op uit te trekken?

Djoser hanteert het ‘vrijheid blijheid’ principe, dit betekent dat er voldoende tijd is vrijgemaakt om er zelf op uit te trekken of gewoon wat rust te nemen. Op de meeste dagen staan er wandeltochten op het programma, daarnaast is er af en toe tijd om zelf de omgeving te ontdekken of deel te nemen aan facultatieve excursies in Marrakech.

Hoe zijn de overnachtingen?

In Marrakech overnachten we in een goed middenklasse hotel. De kamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet. In de Bougmez-vallei overnachten we in een gîte en in een gastenverblijf. Je deelt de eenvoudige kamers en faciliteiten (douche & toilet) met meerdere reisgenoten. Voor het verblijf in de gîte en het gastenverblijf dien je zelf een slaapzak mee te brengen. Een 3-seizoenen slaapzak is voldoende, de nachten zullen niet kouder worden dan 10 graden.

Is er wifi aanwezig tijdens de reis?

In het hotel in Marrakech kun je gebruik maken van wifi. De rest van de reis is er geen wifi aanwezig.

Is het mogelijk om een éénpersoonskamer te boeken?

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je voor Marrakech een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Je bent dan in Marrakech verzekerd van een eenpersoonskamer. Tijdens het verblijf in de Bougmez-vallei is het niet mogelijk om een eenpersoonskamer te reserveren.

Waar bestaan de maaltijden uit tijdens de wandeldagen?

De maaltijden tijdens de trekking zijn bij de reis inbegrepen. De meereizende kok verzorgt dan de maaltijden. Het ontbijt bestaat meestal uit brood, eieren en fruit. Je eet vaak typische Berbergerechten als tajine (een stoofschotel van vlees en groente) en couscous. Enige hulp bij het koken wordt altijd gewaardeerd.

Hoe is de begeleiding tijdens deze reis?

De groep wordt begeleid door een Engelssprekende lokale gids die je bij aankomst in Marrakech opwacht en de groep gedurende de gehele reis assisteert. De gids kent zijn eigen land goed en verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over de wandeling en de route.

Hoe groot zijn de groepen?

De wandelreizen bestaan gemiddeld uit 12 personen. De maximale groepsgrootte is 16 personen. Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Kan ik deze reis vervroegen of verlengen?

Je kunt via Djoser de heen- of terugvlucht wijzigen, dit is op aanvraag. Wijzigingskosten bedragen € 50,- p.p. exclusief eventuele kosten die de luchtvaartmaatschappij in rekening brengt. Voor de vervroeging of verlenging kan de accommodatie in Marrakech worden bijgeboekt. De prijs hiervoor kun je vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS. De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven. Deze kan eenvoudig ter plaatse geregeld worden.

Zijn er speciale kledingvoorschriften?

Marokko is een islamitisch land en zeker op het platteland wordt gepaste kleding op prijs gesteld. Dit betekent voor zowel mannen als vrouwen: kleding die de schouders, bovenarmen en knieën bedekt.

Wat is de beste reistijd?

Tijdens het voor- en najaar tref je de meest aangename temperaturen voor een wandelreis. In de zomermaanden kan het in Marrakech en ook in de Bougmez-vallei op 1850 meter erg warm worden. Het voor- en najaar zijn zodoende de beste periodes voor deze wandelreis.

Foto's en video