ANVR

Wandelvakantie Andorra, 8 dgn

Andorra wordt omringd door de machtige Pyreneeën en ligt op de grens van Frankrijk en Spanje. Het kleine bergdorpje Soldeu is een week lang onze uitvalsbasis voor diverse wandeltochten. Zo gaan we eropuit in de door Unesco beschermde gletsjervallei van Madriu-Perafita-Claror en de Sortenyvallei, die meer dan 700 soorten bloemen en planten herbergt.

Beschrijving

Tijdens Djoser wandelreizen maak je dagwandelingen vanuit een verblijfplaats of een meerdaagse trekking. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je extra wandelingen maken of andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde wandeling of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden. We reizen in groepen van gemiddeld 12 en maximaal 18 personen.


Dag 1 Amsterdam - Barcelona – Soldeu
Na aankomst in Barcelona rijden we naar het kleine bergdorpje Soldeu, diep in het hart van de Andorrese Pyreneeën. Soldeu ligt op circa 1710 meter boven zeeniveau en is in de winter een populair skioord. Als er tijd is, maken we in Soldeu een korte wandeling door het dorp. Er zijn leuke restaurants, terrasjes en café’s.


Dag 2 Soldeu; Inclesvallei - Cabana Sorda-meer
Onze eerste wandeling voert door de prachtige gletsjerlandschappen van de Inclesvallei. Deze vallei is het thuis van de grove dennenboom, de Pyrenese gems en één van de grootste alpinemeren in Andorra. De wandeling begint rustig en we volgen de loop van de rivier tot aan het Cabana Sorda-meer. Het meer ligt op een hoogte van 2290 meter en vormt een ideaal decor voor onze picknicklunch. Misschien hebben we nog kans om een stukje verder te wandelen, richting de Incles-pas, voordat we teruglopen naar ons hotel.

 • Wandelduur: ± 5 uur
 • ± 550 meter stijgen en dalen


Dag 3 Soldeu; Sortenyvallei en Estanyómeer
In de ochtend brengt een korte rit met de bus ons naar het Sorteny natuurreservaat. Dit ligt in de vruchtbare vallei van noordoost Andorra. Het reservaat is bekend vanwege de enorme hoeveelheid en diversiteit aan plantensoorten. Er komen meer dan 700 florasoorten voor en er groeien en leven enkele heel speciale soorten die nergens anders ter wereld voorkomen: de gele lelie, de Pyrenese bergsalamander en de Andorraberghagedis. De trail die we vandaag lopen, brengt ons naar het Estanyómeer op 2390 meter hoogte en voert door een alpenlandschap met wilde zwijnen, gemzen en sneeuwhoenderen. Op de weg terug naar Soldeu kunnen we even stoppen in het mooie bergdorpje Ordino.

 • Wandelduur: ± 5 uur
 • ± 600 meter stijgen en dalen


Dag 4 Soldeu; optioneel Andorra la Vella
Vandaag staan er geen wandelingen op het programma. Wie wil kan een bezoek brengen aan de hoofdstad Andorra la Vella. Het is een stadje met maar 23.000 inwoners, maar het is er altijd een drukte van belang. Dit komt doordat veel dagjesmensen en toeristen komen voor de vele belastingvrije winkels. Er zijn ook enkele pareltjes van de romaanse kunst te bewonderen, zoals de kerk van Santa Coloma of de brug van Margineda. In het Casa de la Vall, een gebouw van groot historisch belang, zetelt de Algemene Raad van de Valleien van Andorra. Enkele minuten buiten het centrum bevind je je meteen in de vrije natuur. Uiteraard kun je de dag ook doorbrengen in Soldeu en daar een wandeling maken.


Dag 5 Soldeu; Vall de Riu
Een korte rit brengt ons in het naburige plaatsje Ransol, waar we onze wandeling in de Vall de Riu beginnen. Omringd door enorme bergen wandelen we in vijf uur naar het bergdorpje Canillo, dat een middeleeuwse sfeer ademt. Hier vind je nog traditionele huizen gemaakt van steen en hout, typerend voor het hooggebergte. De kerktoren is één van de hoogste van Andorra.

 • Wandelduur: ± 5 uur
 • ± 450 meter stijgen en dalen

Dag 6 Soldeu; Madriu-Perafita-Claror-vallei
Vandaag verkennen we de onaangetaste wildernis van de mooie en desolate Madriu-Perafita-Claror-vallei, Andorra’s enige vermelding op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het gebied beslaat bijna 50 hectare en is één van de meest authentieke en verrassende wandelgebieden van het vorstendom. Madriu, van het Latijnse ‘madre río’, was oorspronkelijk een gletsjer, vandaar de u-vorm die zo typisch is voor valleien die ontstaan zijn uit ijs. De vallei ligt op 1200 meter hoogte en de hoogste flanken reiken tot 2500 meter. We rijden naar het gehucht Sant Miquel d’Engolasters en wandelen dan naar de op 1880 meter hoogte gelegen berghut van Fontverd. Hier stoppen we om van een picknicklunch te genieten om daarna met de bus terug te keren naar Soldeu.

 • Wandelduur: ± 4½  uur
 • ± 500 meter stijgen en dalen


Dag 7 Soldeu
Op deze rustdag kun je optioneel met 4WD’s de Spaanse grens oversteken naar het middeleeuwse gehucht Tor. Je passeert de 2328 meter hoge bergpas Port de Cabús. Bij aankomst in het dorpje Llavorsi is er de mogelijkheid om te raften op de Noguerarivier. Je kunt er ook voor kiezen om in Soldeu te blijven en de omgeving te verkennen.

Dag 8 Soldeu - Barcelona – Amsterdam
Helaas is onze reis tot een einde gekomen. We stappen met mooie herinneringen in de bus naar Barcelona voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Reisschema

 1. Amsterdam - Barcelona - Soldeu
 2. Soldeu, Inclesvallei - Cabana Sorda-meer
 3. Soldeu, Sortenyvallei en Estanyomeer
 4. Soldeu, optioneel Andorra la Vella
 5. Soldeu, Vall de Riu
 6. Soldeu, Madriu-Perafita-Claror-vallei
 7. Soldeu
 8. Soldeu - Barcelona - Amsterdam
Routekaart Wandelvakantie Andorra, 8 dgn

Vertrekdata/prijs

Prijs v.a.: € 895,-

Toeslag eenpersoonskamer: € 85,-

Vertrekdata 2016

Datum Meer informatie Beschikbaarheid Prijs  
11 Juni vol € 945,-
16 Juli
Vertrek gegarandeerd

Korting

Incl. €50.- korting
beperkt € 945,- Boek nu
10 Sep­tember
Vertrek gegarandeerd
beperkt € 945,- Boek nu

Vertrekdata 2017

Datum Meer informatie Beschikbaarheid Prijs  
27 Mei voldoende € 895,- Boek nu

Inclusief

Vliegreis, luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag, brandstoftoeslag, hotelovernachtingen met ontbijt, vervoer, excursies volgens programma, lokale Nederlands sprekende reisbegeleiding.

Exclusief

Reisverzekering, maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 20,-, bij 2 of meer personen € 30,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €745,-.

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrek gegarandeerd’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 12 deelnemers, het maximum is 18.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in een middenklasse hotel in Soldeu, wat de standplaats is tijdens deze reis. De kamers zijn voorzien van douche en toilet, haardroger, kabel tv en kluisje en het ontbijt is inbegrepen.

Bekijk hotelreviews op

Soldeu Hotel Soldeu Maistre
Terug naar boven

Vliegreis

De vluchten worden uitgevoerd met Transavia. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema. Het meest voorkomende vluchtschema ziet er als volgt uit, onder voorbehoud van wijzigingen:

Amsterdam - Barcelona   06:00 - 08:10
             
Barcelona - Amsterdam   15:20 - 17:45

*aankomst volgende dag

Tijdsverschil: het is dezelfde tijd als in Nederland.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €745,-.

Terug naar boven

Vervoer

Tijdens de reis wordt gebruik gemaakt van verschillende vervoersmiddelen. We reizen met een eigen bus van en naar de luchthaven van Barcelona. Voor het vervoer naar het beginpunt van een wandeling en/of het vervoer terug vanaf het eindpunt van een wandeltocht maken we gebruik van onze bus.

Terug naar boven

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de wandeltochten die tijdens de reis gemaakt worden. De een bekijkt graag nog een museum, terwijl de ander liever een markt bezoekt. Vanuit onze accommodatie kun je zelf eenvoudig te voet  of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.

Tijdens de wandelreis in Andorra zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
 

 • Wandeltochten op dag 2 tot en met 6 met Nederlandse reisbegeleiding
 • Bezoek aan bergdorpje Ordino

Ter plaatse zijn ook andere excursies mogelijk. De reisbegeleider kan je hierover adviseren en regelt eventueel een excursie voor de groep. Zo kun je een bezoek brengen aan de hoofdstad Andorra la Vella. Op dag 7 kun je optioneel met 4WD's de Spaanse grens oversteken naar het middeleeuwse gehucht Tor.

Terug naar boven

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Geldig paspoort of Europese identiteitskaart. 
   
Terug naar boven

Geldzaken

In Andorra wordt er betaald met de Euro.

Pinnen: op de luchthaven van Barcelona en in het plaatsje Soldeu
Contant: euro’s
Creditcards: te gebruiken in grotere restaurants en winkels.

De hoofdstad Andorra la Vella heeft zich gespecialiseerd in de verkoop van belastingvrije producten zoals elektronica en luxe artikelen. Ook andere producten zijn er spotgoedkoop. Voor drank betaal je de helft minder dan in bijvoorbeeld Frankrijk en supermarkten zijn gemiddeld 20% tot 30% goedkoper.

Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven is minimaal € 250,-  per persoon per week.
Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, evt. gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald.
 

Terug naar boven

Maaltijden

In de reissom is het ontbijt inbegrepen. Alle overige maaltijden zijn niet inbegrepen. Je kunt dan zelf bepalen, waar, wanneer en met wie je gaat eten.

De rivierforel, de jacht, vlees op steen en geroosterd op houtskool, knoflookmayonaise, charcuterie (donja, bringuera (een grote zwoerdworst), bull (bloedworst) of bisbe (andouille)), galettes, champignons en proeverijen van tapas en wijnen zijn enkele specialiteiten die horen bij de verfijnde internationale keuken van Andorra.

In de “borda” (oude berghuizen) vind je een typische keuken voor lekkerbekken. Hier worden specialiteiten zoals de “Trinxat”, een gerecht op basis van kool, aardappelen en spek geserveerd. Of “Pan con tomate” brood ingewreven met tomaat en olie. Er is ook een keur aan diverse soorten vlees: hazenpeper of everzwijnragout, de “coca madegada”. Uiteraard gaan al deze heerlijke gerechten gepaard met een lekkere landwijn, die ze in Andorra drinken uit een fles met een dunne zijtuit, een porró. Het wordt afgeraden kraanwater te drinken.
 

Terug naar boven

Gezondheid

Voor Andorra wordt geen vaccinaties aangeraden. Wel is het verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

Houd er rekening mee dat reizen en wandelen vermoeiend kan zijn. Het is verstandig in een goede conditie en uitgerust op reis te gaan. Zorg er tijdens de reis voor dat je goed eet, veel drinkt en steeds voldoende rust neemt.
 

Terug naar boven

Bagage

Wij raden je aan om 15-20 kg bagage mee te nemen  in een (zachte) koffer, rugzak of reistas. Je draagt tijdens de wandelingen alleen je eigen dag(rug)zak met water, fototoestel, evt. lunch, regenkleding etc. Het maximum gewicht

Denk bij het inpakken in ieder geval aan de volgende zaken:
 

Kleding/Schoenen

 • wandelschoenen; wij adviseren je om bergwandelschoenen mee te nemen met een goed profiel en steun voor de enkels. Zorg ervoor dat je de schoen goed in gelopen hebt en dat ze comfortabel zitten lichte schoenen of sandalen
 • lichte schoenen of sandalen
 • voorjaarskleding
 • (fleece) trui en eventueel een lichtgewicht jas. Andorra ligt in de Pyreneeën, het kan hier ‘s avonds flink afkoelen
 • regenkleding
 • zwemkleding

Overige bagage

 • dag(rug)zak om tijdens de wandelingen bijvoorbeeld regenkleding, water, fototoestel etc. mee te nemen
 • waterfles (minimale inhoud 1 liter)
 • reserveveters
 • zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor
 • zonnebril of petje
 • lippenbalsem
 • filmapparatuur met extra geheugenkaartje en batterijen
 • reiswekker
 • wandelstokken; deze zijn niet noodzakelijk maar kun je evt. meenemen
 • evt. kompas en verrekijker
 • EHBO-setje inclusief blarenpleisters, ontsmettingsmiddel en tape en aspirine en medicijnen tegen maag- en darmstoornissen
 • toiletartikelen
   
Terug naar boven

Klimaat en geografie

Andorra heeft een mediterraan bergklimaat met warme, droge zomers en koude winters met overvloedige sneeuwval. De temperaturen kunnen verschillen met 4 tot 5 graden tussen de minder hoog gelegen gebieden en de hogere gebieden. In de dalen wordt gemiddeld gedurende vier maanden per jaar overdag vorst geregistreerd. De gemiddelde laagste temperatuur bedraagt -2°C en de gemiddelde hoogste temperatuur ongeveer 24°C. De neerslag valt voornamelijk tussen oktober en mei, in de winters in de vorm van sneeuw en vooral aan het eind van de herfst in de vorm van regen (tussen 700 en 1000 mm per jaar).

Terug naar boven

Zwaarte van de reis

We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de duur van de tochten, de niveauverschillen, de hoogten waarop we wandelen en de verhouding van rust- en wandeldagen. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid.

Laagste punt wandeltocht: 1710 meter
Hoogste punt wandeltocht: 2390 meter
Maximaal stijgen: 600 meter
Maximaal dalen: 600 meter
Totaal aantal km wandelen:  km
Gemiddelde wandelduur: 5 uur


Voor meer informatie over de wandelduur en hoogteverschillen verwijzen we je graag naar de dag-tot-dagbeschrijving van deze route.

De wandelreis Andorra bestaat uit wandelingen vanuit één accommodatie in bergachtig gebied. We wandelen tussen de 5 en 7 uur per dag. De wandelingen gaan over goed begaanbare paden en kennen soms een pittige klim of afdaling. De meeste wandelingen stijg je ca. 500 meter.
De wandelingen zijn voor iedereen met een normale conditie goed te doen en je kunt er iedere dag zelf voor kiezen of je wel of niet met een wandeling meegaat.

Ga goed voorbereid op reis!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je wandelreis te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie. Een goede uitrusting is ook van belang. Zorg altijd voor goed ingelopen schoenen en neem de juiste kleding mee. Niets is zo vervelend als gebrekkig materiaal.

Terug naar boven

Reisbegeleiding en gidsen

Deze reis wordt begeleid door een lokale Nederlandssprekende reisbegeleid(st)er die je bij aankomst op de luchthaven van Barcelona opwacht en de groep tijdens de wandelingen begeleidt. De reisbegeleider verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over de wandeling, de route en de andersoortige activiteiten tijdens rustdagen. Daarnaast vertelt de begeleider iets over het dagelijkse leven en de verschillende gewoontes van het land.

Terug naar boven

FAQ

Hoe is de begeleiding geregeld tijdens deze reis?

Deze reis wordt begeleid door een lokale Nederlandssprekende reisbegeleid(st)er die je bij aankomst op de luchthaven van Barcelona opwacht en de groep tijdens de wandelingen begeleidt.
 

Hoe zijn de overnachtingen tijdens deze wandelreis?

We overnachten in een middenklasse hotel in Soldeu. De tweepersoonskamers zijn voorzien van douche, toilet, wastafel, tv, airco en verwarming.

Hoe zwaar is de reis?

De wandelreis Andorra bestaat uit wandelingen vanuit één accommodatie in bergachtig gebied. We wandelen tussen de 5 en 7 uur per dag. De wandelingen gaan over goed begaanbare paden en kennen soms een pittige klim of afdaling. De meeste wandelingen stijg je ca. 500 meter.
De wandelingen zijn voor iedereen met een normale conditie goed te doen en je kunt er iedere dag zelf voor kiezen of je wel of niet met een wandeling meegaat.

Moet ik mijn eigen bagage dragen tijdens de wandelingen?

De wandelreis Andorra bestaat uit wandelingen vanuit één accommodatie in bergachtig gebied. Tijdens alle tochten draag je zelf alleen een dagrugzakje met daarin alles wat je voor die dag nodig hebt (lunch, water, zonnebrand, camera, etc.).
 

Welke maaltijden zijn inclusief?

In de reissom is het ontbijt inbegrepen. Alle overige maaltijden zijn niet inbegrepen. Je kunt dan zelf bepalen, waar, wanneer en met wie je gaat eten.

Hebben we vrije tijd om er zelf op uit te trekken?

Djoser hanteert het ‘vrijheid blijheid’ principe, dit betekent dat er is voldoende tijd vrijgemaakt om er zelf op uit te trekken of gewoon wat rust te nemen. Ook is het mogelijk extra facultatieve wandeltochten en excursies te maken. Op dag 4 en dag 7 is er geen programma. Op dag 4 kun je facultatief de hoofdstad Andorra la Vella bezoeken en op dag 7 heb je de mogelijkheid om optioneel met 4WD’s de grens met Spanje over te steken naar het middeleeuwse gehucht Tor.

Hoe groot zijn de groepen?

De groepen op deze wandelreizen bestaan uit maximaal 16 deelnemers. Gemiddeld gaan er 12-14 personen mee.

Is het mogelijk om een eenpersoonskamer te boeken?

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een éénpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag € 95,-.
 

Stel hier je eigen vraag

Foto's en video

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 9,0

Een echte uitdaging die Pyreneeën, maar het uitzicht is uiteindelijk fenomenaal. Daarbovenop nog een ontzettend lieve, behulpzame reisbegeleider, die ook nog eens van allerhande extra,s organiseert maakt dat deze reis zeer geslaagd is.

Naam: Theresa I.

Cijfer: 9

Review plaatsen

Prijs vanaf € 895,-

8 dagen v.a. € 895,-

Boek deze reis

Tel: 09 223 00 69

Stuur door
Van:
Aan:
Bewaar als favoriet

Waarom Djoser?

 • Rechtstreekse vlucht naar en van Barcelona
 • Deskundige lokale Nederlandssprekende reisbegeleiding
 • Wandelingen vanuit ons comfortabele standplaatshotel
 • Unieke wandeling in de door UNESCO beschermde Madriu-Perafita-Claror-vallei
 • Bezoek aan de hoofdstad mogelijk
 • Middeleeuwse sferen
 • Optionele excursie met 4WD

i Dit cijfer is een gemiddelde waardering van onze reizigers. Klantwaardering: 9,0

Een echte uitdaging die Pyreneeën, maar het uitzicht is uite...
Een echte uitdaging die Pyreneeën, maar het uitzicht is uiteindelijk fenomenaal. Daarbovenop nog een ontzettend lieve, behulpzame reisbegeleider, die ook nog eens van allerhande extra,s organiseert maakt dat deze reis zeer geslaagd is.

Naam: Theresa I.
Cijfer: 9

Bekijk ook...

ANVR