Bekijk de Wandelreis Noord-Spanje, 8 dagen van Djoser

Wandelreis Noord-Spanje 8 dagen

Ontdek de natuur, cultuur en gastronomie van het groene Spanje

Vanaf € 1.745,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Het noorden van Spanje is verrassend ongerept. Eeuwenoude historie is bewaard gebleven in de meest pittoreske dorpjes en de groene, bergachtige omgeving nodigt uit tot het maken van vele wandelingen. Baskenland, Asturias en Cantabrië zijn bij uitstek regio’s om te voet te ontdekken! 

Daarom Djoser

 • Rechtstreekse vlucht
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Combinatie van natuur, cultuur en gastronomie
 • Ontdek het groene Spanje
 • Wandelen langs ruige kust en natuurgebieden
 • Bezoek historische steden
 • Wandelen in natuurgebied Picos de Europa
 • Ontdek wijnstreek La Rioja
 • Overnachtingen inclusief ontbijt
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Wandelreis Noord-Spanje, 8 dagen
 1. Amsterdam - Bilbao
 2. Bilbao
 3. Bilbao - Navarides - Laguardia
 4. Laguardia
 5. Laguardia - Santillana del Mar
 6. Santillana del Mar - Comillas en el Tejo - San Vicente de la Barquera - Llanes
 7. Llanes, Picos de Europa en de Careskloof
 8. Llanes - Bilbao - Amsterdam

Reisbeschrijving

Tijdens deze Djoser wandelreis maak je wandelingen vanuit meerdere verblijfplaatsen. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je extra wandelingen maken of andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde wandeling of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden. We reizen in groepen van gemiddeld 12 en maximaal 16 personen.

Onze wandelreizen worden ingedeeld in categorieën van één tot vijf schoentjes, waarbij één schoentje eenvoudig is en vijf zwaar, voor de ervaren wandelaar. Een schoentjes is voor iedereen goed te doen. Deze reis krijgt één schoentje. Er is echter een wandeling die twee schoentjes krijgt. Meer informatie over de wandelduur per dag vind je hieronder in de dag-tot-dagbeschrijving en een toelichting over de zwaarte lees je in de praktische informatie. De zwaarte van de reis wordt uitgebreid uitgelegd op de pagina wandel en fiets zwaarte.


Bilbao: het artistieke hart van Baskenland

Dag 1 en 2 Amsterdam - Bilbao

Bilbao SpanjeWe vliegen met KLM naar Bilbao, de grootste stad van Baskenland. ‘Bilbo’ stond vroeger vooral bekend om zijn staalindustrie en scheepswerven. De stad heeft zich echter, dankzij de komst van het Guggenheimmuseum in 1997, bij een nieuw publiek op de kaart gezet. Oude havens en scheepswerven zijn ingewisseld voor gezellige horeca en interessante architectuur. We wandelen door het ‘Casco Viejo’, de wijk met zijn zeven straatjes die het historische hart van de stad vormt. Je vindt er oude geveltjes, smalle straten en bijzondere gebouwen, zoals de kathedraal van Santiago en de kerk van San Antón. In Casco Viejo tref je veel gezellige barretjes en restaurants waar je kunt aanschuiven voor een Chiquiteo (txikito), een klein glaasje wijn. Dankzij de ligging tussen zee en bergen is er in heel Baskenland een ruime keuze aan ingrediënten voorhanden. Proef bijvoorbeeld de pintxos - Baskische tapas - of een van de vele gerechten met kabeljauw of champignons.

Aan het einde van de middag is er tijd om een bezoek te brengen aan het wereldberoemde Guggenheim Museum. Dit is een absolute aanrader!

Op dag 2 nemen we de Metro naar Larrabasterra, ten noorden van Bilbao voor een prachtige wandeling langs de Golf van Biskaje. De steile kliffen zorgen voor indrukwekkende uitzichten! 

 • Duur: +/- 4 uur
 • Hoogteverschil: +/- 150 m.


De belangrijke en prachtige wijnstreek La Rioja

Dag 3 Bilbao - Navarides - Laguardia

Rioja wijn bergen SpanjeWe rijden naar La Rioja, een regio die wijnliefhebbers goed in de oren zal klinken. La Rioja is een van de belangrijkste wijnstreken van Europa en dankt zijn naam aan de Rio Oja die er stroomt. In het dorp Navarides beginnen we onze wandeling door de prachtige wijngaarden rond Laguardia, we worden omringd door druivenplanten en verschillende bodegas. Het wijnhuis, gebouwd door de beroemde Spaanse architect Calatrava is een highlight in dit gebied. We sluiten de wandeling af met een wijnproeverij in één van de wijnkelders, waar we kunnen proeven welke wijnen er in de Rioja worden geproduceerd. Dan is het nog maar een klein stukje wandelen naar ons gezellige hotel in Laguardia waar we twee nachten verblijven.

 • Duur: +/- 3 uur
 • Hoogteverschil: +/- 100 m.


Middeleeuwse invloeden in Laguardia

Dag 4 Laguardia

Laguardia SpanjeIn Laguardia heb je de mogelijkheid er zelf op uit te trekken. Wandel door dit mooie stadje, strijk neer op een terras, of ga de omgeving verkennen. Zo kun je bijvoorbeeld naar Logroño gaan voor een bezoek aan het bekende wijnhuis Ontañón of wandel 6 km naar Elciego en bezoek het bewonderenswaardige wijnhuis Marques de Riscal, ontworpen door de beroemde architect Frank O. Gehry. Het stadscentrum van Laguardia, dat aan het begin van de 13e eeuw is gebouwd, is volledig ommuurd en aan elke kant van de calle mayor vinden we een kerk; de romaanse kerk van San Juan en de Gotische kerk Santa María de los Reyes.


Op naar de groene kustregio Cantabrië

Dag 5 Laguardia - Santillana del Mar

Santander SpanjeWe ruilen de wijngaarden van La Rioja in voor de groene kuststreek van Cantabria. Twee kortere wandelingen laten ons het grandioze kustlandschap zien van Noord-Spanje. Eerst wandelen we van Cerdigo naar het prachtige strand van Islares (4km). Deze wandeling is een klein stukje van de Camino de Santiago, hier begroeten wandelaars elkaar met 'buen camino'. In Islares staat de bus weer te wachten en rijden we naar het beginpunt van de 2e wandeling. Deze begint met een klimmetje en een afdaling en dan kom je op een schitterend strand uit. Ook deze wandeling is onderdeel van de Camino de Santiago.

Voor wie zin heeft kan er een duik genomen worden in zee, voordat we in de bus stappen die ons naar Santillana brengt.

Santillana del Mar, volgens sommigen het mooiste dorpje van Spanje. Dit middeleeuws aandoende dorp lijkt vanwege alle historische gebouwen op een openluchtmuseum. Herenhuizen met oude adellijke wapens erop, de benedictijnenabdij Colegiata Santa Juliana uit de 12e eeuw... Ons hotel ligt net in het centrum en in de namiddag is er tijd om het plaatsje te verkennen.

 • Duur: +/- 2,5 uur
 • Hoogteverschil: +/- 100 m.


Het pittoreske San Vicente de la Barquera

Dag 6 Santilana del Mar - Comillas en el Tejo - San Vicente de la Barquera - Llanes

El Capricho de Gaudi SpanjeWe wandelen in de ochtend naar de Altamiragrot, ook dit is onderdeel van de Camino de Santiago route. De grot is bekend vanwege de rotstekeningen die maar liefst 15.000 jaar oud zijn. Vanwege de conservering van deze unieke tekeningen is de grot slechts beperkt opengesteld voor publiek, maar de nabijgelegen replica kan wel bezocht worden.

We rijden verder naar Comillas, waar we een bijzonder bouwwerk van de Catalaanse architect Antoni Gaudí kunnen bewonderen. ‘El Capricho de Gaudi’ is een huis dat hij gebouwd heeft aan het eind van de 18e eeuw en waarin verschillende bouwstijlen verenigd zijn. Vanuit El Tejo wandelen we in ongeveer anderhalf uur naar het pittoreske San Vicente de la Barquera. Van hier heb je een schilderachtig uitzicht op de Cantabrische kust met zijn stranden, het oude dorp en op de achtergrond de met sneeuw bedekte bergen van de Picos de Europa. Onze bus brengt ons naar Llanes, waar we de komende twee nachten verblijven.

 • Duur: +/- 2,5 uur
 • Hoogteverschil: +170/- 100 m.


Wandelen door spectaculair groen kustlandschap

Dag 7 Llanes, Picos de Europa en de Careskloof

Picos de Europa SpanjeIn de ochtend rijden we naar het Nationaal Park Picos de Europa, waar we in drie uur door de Cares-kloof wandelen. De kloof is anderhalve kilometer diep en wordt omgeven door twee bergmassieven. Deze wandeling is ongetwijfeld de meest spectaculaire van de reis. Na een picknick in de bergen rijden we terug naar de Atlantische kust en wandelen we van Celorio naar ons hotel, met een prachtig uitzicht op de zee vanaf de kliffen. Llanes maakt deel uit van de Spaanse Costa Verde (Groene Kust), een regio die bekend staat om zijn spectaculaire kustlandschap van witte stranden en groene bergen.

 • Duur: +/- 3 uur (Cares-kloof), hoogteverschil +/- 250m (2 schoentjes wandeling)
 • Duur:  +/- 2,5 uur (Celorio - llanes), hoogteverschil +/- 50m

Dag 8 Llanes - Bilbao - Amsterdam

Op de laatste dag rijden we na het ontbijt terug naar Bilbao, waar we het vliegtuig pakken naar Amsterdam. Vergeet niet even te kijken naar de architectuur van de luchthaven, want ook deze is van de Spaanse architect Calatrava.

KLM

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
08 sep - 15 sep
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
nog 1 deelnemer nodig

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.845,-

Start - einde
15 sep - 22 sep
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

Korting

Inclusief € 100 korting

1.895,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
18 mei - 25 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.745,-

Start - einde
25 mei - 01 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.795,-

Inclusief

 • Vliegreis met KLM
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer
 • Hotelovernachtingen
 • Ontbijt inbegrepen
 • Excursies volgens programma
 • Wandeling door Bilbao
 • Wandeling langs de Golf van Baskaje
 • Wijnproeverij in La Rioja
 • Bezoek aan het pittoreske San Vincente
 • Bezoek aan Picos de Europa
 • Nederlandstalige reisbegeleiding

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking. 

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.395,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 345,-.

Vanwege de beperkte capaciteit in de hotels, dient een eenpersoonskamer altijd aangevraagd te worden.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in een centraal gelegen hotel in Bilbao is mogelijk om bij te boeken (op aanvraag). De prijs is vanaf € 84,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 152,- per nacht.

Houd er rekening mee dat je zelf de transfer van/naar de luchthaven dient te regelen indien je een afwijkende vlucht boekt.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. Heb je via Djoser een verzekering bij VAB afgesloten, neem dan contact met ons op.

Reviews Noord-Spanje, 8 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,6

 • Mooi gebied, verschillend door steden (Bilbao en kleinere stadjes zoals Laguardia en Llanes), bergen (Picos), architecten (Gehry, Calatrava, Gaudi), strand (Islares), wijngaarden en proeverijen. Fantastisch eten (en drinken). Veel afwisseling, prima afstanden. En tot slot; groep toppie.

  10,0

 • Een leuke, mooie reis! De wandelingen zijn goed te doen. Door de verschillende hotels wandel je in steeds verschillende, mooie landschappen. Fijne begeleiding, alles goed geregeld!

  9,0

 • Heel gevarieerde wandelvakantie in het mooie, groene Noord-West Spanje. Bilbao met het Guggenheim en heerlijke horeca, wandelroutes langs de kust en door de wijnvelden, grotten, een dag Picos de Europa. Fijne hotels, genoeg vrije tijd. Een echte cultuur-natuur wandelreis.

  9,0

 • Prima reis. Dag 5:erg teleurstellend, on-Djoser Tocht vanaf Cerdigo: na 1,5 km asfaltweg langs huizen/camping. Echt geen kustwandeling. Wandeling 2 verviel: risico ivm weer. Valt te billijken maar ipv: Santander! Weinig aan en type reis vraagt om wandelalternatief. Opties genoeg in omgeving Zonde!!

  7,0

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in kleinschalige, sfeervolle hotels, die waar mogelijk, centraal gelegen zijn, om zodoende te voet de prachtige historische binnensteden te kunnen bezoeken. De tweepersoonskamers zijn voorzien van eigen badkamer. Het ontbijt is inbegrepen. In Bilbao verblijven we bijvoorbeeld in het goed aangeschreven en centraal gelegen hotel Barceló Bilbao Nervión. Vanuit het hotel zijn er vele restaurantjes op loopafstand bereikbaar en het wereldberoemde Guggenheim Museum is op een kwartiertje wandelen gelegen. In het pittoreske stadje Santillana del Mar verblijven we in een prachtige historisch hotel "Los Infantes". Hotel don Paco in Llanes kenmerkt zich door de authentieke bouwstijl én door haar centrale ligging: op enkele minuten wandelen van het hanventje en de baai, maar ook omgeven door meerdere leuke restaurantjes. 

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Bilbao Barceló Bilbao Nervión
Laguardia Sercotel Laguardia
Santillana del Mar Los Infantes Hotel
Llanes Hotel don Paco
Laguardia Sercotel Laguardia

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 345,-.

Vanwege de beperkte capaciteit in de hotels, dient een eenpersoonskamer altijd aangevraagd te worden.

 • Barcelo Bilbao Nervion
 • Barcelo Bilbao Nervion kamer
 • Barceló Bilbao Nervión hotel Bilbao Spanje

  Tijdens de reis is het ontbijt inbegrepen

 • Los Infantes Hotel Santillana
 • Los Infantes Hotel kamer Santillana
 • Los Infantes Hotel receptie Santillana
 • Hotel Don Paco Llanes kamer

  De kamers hebben een eigen douche en toilet

 • Hotel Arrope kamer Haro
 • Hotel Arrope Haro

  Hotels liggen zoveelmogelijk centraal gelegen

 • Hotel Arrope kamer Haro

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Amsterdam - Bilbao

  Vertrek

  09:15 - 11:20

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Bilbao - Amsterdam

  Vertrek

  11:50 - 14:00


Spanje kent geen tijdsverschil met Nederland en België.
 

KLM, Nederlands nationale trots, bestaat al meer dan 100 jaar en is hiermee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De vloot is hypermodern. Zo zijn de Boeing 787-9 en 10  voorzien van de laatste technische hoogstandjes, zoals speciale moodlighting. De nieuwste generatie luchtfiltersystemen zorgt ervoor dat je minder vermoeid aankomt op de bestemming. Bovendien stoten deze nieuwe vliegtuigen minder broeikasgassen uit. Aan boord ontbreekt het je aan niets: op elke vlucht word je voorzien van een snack en een drankje en op intercontinentale vluchten krijg je uiteraard een warme maaltijd. KLM biedt (behalve in Europa) een persoonlijk in-flight entertainment systeem aan, voorzien van talloze films, series en games. Zo hoef je je niet te vervelen. Wil je tijdens de vlucht extra beenruimte, dan kun je tegen bijbetaling upgraden naar 'economy comfort'.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.395,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

Voor de verplaatsingen conform programma wordt gebruik gemaakt van een touringcar.

 • KLM vliegtuig
 • Rijdende bus Spanje
 • Bus binnenkant Spanje
 • Bus wandelreis noord Spanje

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met KLM
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer
 • Hotelovernachtingen
 • Ontbijt inbegrepen
 • Excursies volgens programma
 • Wandeling door Bilbao
 • Wandeling langs de Golf van Baskaje
 • Wijnproeverij in La Rioja
 • Bezoek aan het pittoreske San Vincente
 • Bezoek aan Picos de Europa
 • Nederlandstalige reisbegeleiding

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de wandeltochten die tijdens de reis gemaakt worden. De een bekijkt graag het wereldberoemde Guggenheim Museum, terwijl de ander liever een extra andeling maakt langs de prachtige wijnvelden. Vanuit onze accommodaties kun je zelf eenvoudig te voet  of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.

Tijdens de wandelreis in Noord Spanje zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 •     Bezoek Altamira Grot (entreekosten niet inbegrepen);
 •     Bezoek Capricho de Gaudi an Comillas (entreekosten niet inbegrepen);
 •     Bezoek Picos de Europa;
 •     Wijnproeverij in La Rioja (inbegrepen)


Tijdens de wandelreis in Noord Spanje zijn de volgende excursies optioneel:

 • Bezoek aan Logroño
 • Bezoek Guggenheim Museum


Ter plaatse zijn ook andere excursies mogelijk. De reisbegeleider kan je hierover adviseren.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Geldige identiteitskaart.

Geldzaken

In Spanje wordt er betaald met de euro.

 
Geld afhalen: mogelijk op de luchthaven en in de verschillende steden/dorpen die tijdens de reis worden aangedaan;
Contant: euro’s
Creditcards: te gebruiken in grotere restaurants en winkels.
 
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 250,-  per persoon per week.
 
Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. Daarnaast staat het je vrij om als blijk van waardering een fooi aan de reisbegeleider te geven.

Maaltijden

In de reissom is het ontbijt inbegrepen. Alle overige maaltijden zijn niet inbegrepen. Je kunt dan zelf bepalen, waar, wanneer en met wie je gaat eten.

De keuken in Noord-Spanje - Baskenland, Cantabrië  en Asturias en de Rioja-streek - wordt geroemd om haar lokale streekgerechten met een voorkeur voor verse producten van goede kwaliteit. In de kustplaatsen is overal verse vis te verkrijgen. De Rioja-streek staat bekend om de heerlijke wijnen, die u in de lokale barretjes uiteraard kunt proeven. De lunch is een belangrijke maaltijd in Spanje en het ontbijt is vaak klein.

Gezondheid

Voor deze reis gelden geen specifieke gezondheid risico’s en de medische voorzieningen zijn goed. In het algemeen raden wij altijd aan om een kleine reisapotheek mee te nemen op reis. Meer tips en informatie hierover ontvang je via Mijn Djoser, na boeking. Omdat er op reis altijd iets kan gebeuren en sommige kosten hoog kunnen oplopen, stellen wij het verplicht aan onze reizigers om een reisverzekering af te sluiten. De wandel- en fietsreizen van Djoser zijn geschikt voor iedereen met een normale goede conditie die goed ter been is en in het geval van fietsreizen met enige regelmaat fietst. Kijk voor het maken van een goede afweging of de reis voor jou passend is bij ‘Zwaarte van de reis’. Neem bij twijfel gerust contact op.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in een centraal gelegen hotel in Bilbao is mogelijk om bij te boeken (op aanvraag). De prijs is vanaf € 84,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 152,- per nacht.

Houd er rekening mee dat je zelf de transfer van/naar de luchthaven dient te regelen indien je een afwijkende vlucht boekt.

Klimaat en geografie

Spanje kent verschillende klimaatzones, afhankelijk van breedteligging, hoogte, afstand van de zee etc. In het algemeen kun je zeggen dat het klimaat van het noorden naar het zuiden een overgang vormt van het zachte en regenrijke klimaat van West-Europa naar het hete, droge Afrika. Het noorden van Spanje staat bekend om het - in tegenstelling tot de rest van Spanje - gematigde klimaat: ideaal voor een actieve vakantie. In het voor- en najaar kunnen we een aangename 20°C verwachten als maximumtemperatuur. In de regio Rioja vallen de temperaturen doorgaans enkele graden warmer uit en in de bergen ligt de temperatuur een aantal graden lager.

Zwaarte van de reis

 • Zwaarte wandelreis

We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de duur van de tochten, de niveauverschillen, de hoogten waarop we wandelen en de verhouding van rust- en wandeldagen. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid.

 • Laagste punt wandeltocht: 250 meter
 • Maximaal stijgen: 250 meter
 • Maximaal dalen: 250 meter
 • Gemiddelde wandelduur: 2,5 uur


Voor meer informatie over de wandelduur en hoogteverschillen verwijzen we je graag naar de dag-tot-dagbeschrijving van deze route. De zwaarte van de reis wordt uitgebreid uitgelegd op de pagina wandel en fiets zwaarte.

De wandelreis Noord-Spanje bestaat uit wandelingen vanuit verschillende accommodaties in heuvelachtig gebied. Je stijgt maximaal 250 meter. De meeste wandelingen stijg je ca. 150 meter. De wandelingen gaan over goed begaanbare paden.
De wandelingen zijn voor iedereen met een normale conditie goed te doen en je kunt er iedere dag zelf voor kiezen of je wel of niet met een wandeling meegaat.
Alleen de wandeling door de Cares-Kloof is een 2 schoentjes wandeling en daardoor een uitdagende wandeling.


Ga goed voorbereid op reis!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je wandelreis te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie. Een goede uitrusting is ook van belang. Zorg altijd voor goed ingelopen schoenen en neem de juiste kleding mee. Niets is zo vervelend als gebrekkig materiaal.

Reisbegeleiding en gidsen

Deze reis wordt begeleid door een lokale Nederlandssprekende reisbegeleid(st)er* die je bij aankomst op de luchthaven van Bilbao opwacht en de groep tijdens de wandelingen begeleidt. De reisbegeleider verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over de wandelingen, de route en de andersoortige activiteiten tijdens rustdagen. Daarnaast vertelt de begeleider iets over het dagelijkse leven en de verschillende gewoontes van het land.

* In een enkel geval kan het voorkomen dat de Nederlandstalige reisbegeleider wordt vervangen door een Engelstalige reisbegeleider.

Veelgestelde vragen

Hoe zwaar is de reis?

De wandelreis Noord-Spanje is ingedeeld met zwaarte van één schoentje, een lichte wandelreis. De reis bestaat uit wandelingen vanuit verschillende locaties over vlak of licht heuvelachtig terrein. We wandelen tussen de 2 á 3 uur per dag. De wandelingen gaan over goed begaanbare paden en kennen en geringe hoogteverschil.
De wandelingen zijn voor iedereen met een normale conditie goed te doen en je kunt er iedere dag zelf voor kiezen of je wel of niet met een wandeling meegaat.

Voor exacte informatie over de lengte, wandelduur en stijging/daling, zie de dag-tot-dag-beschrijving op deze website.

Moet ik mijn eigen bagage dragen tijdens de wandelingen?

Je draagt tijdens de wandelingen alleen je eigen dagrugzak met water, fototoestel, lunchpakket, regenkleding etc. De grote bagage blijft achter in het hotel.

Welke wandelschoenen kan ik het beste dragen tijdens deze reis?

We adviseren stevige en goed ingelopen wandelschoenen met voldoende profiel. Zo heb je voldoende steun en goede grip en door het gebruik van ingelopen schoenen voorkom je blaren tijdens de reis.

Bij een buitensportzaak kun je vragen naar wandelschoen ‘categorie A/B of B’.

Foto's en video