Fietsreis Zuid-Afrika 15 dagen
Vanaf € 2.595,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)
Op de fiets ontdek je gevarieerde en nog ongerepte landschappen van Zuid-Afrika. We fietsen door wijngaarden, nationale parken en door het prachtige binnenland. De fietsroute start in Knysna waar we via het schitterende Tuinroute-district eindigen in het levendige Kaapstad, waar je de mogelijkheid hebt om de indrukwekkende Tafelberg te bewonderen.
Daarom Djoser
- Rechtstreekse vlucht met KLM
- Verblijf in comfortabele hotels en bungalows met ontbijt
- Lokale Engelssprekende reisbegeleiding en extra fietsgids
- Inclusief mountainbike huur
- Eigen vervoer met bus die de gehele reis meegaat
- Schitterende fietstochten door het Zuid-Afrikaanse landschap
- Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol
Alle reisinformatie
Route en kaart
- Amsterdam - Kaapstad
- Kaapstad - Knysna
- Knysna - Gouna River Loop - Knysna
- Knysna - George
- George - Herold Wine Estate - Chandelier Game Lodge - Oudtshoorn
- Oudtshoorn - Swartberg Pass - Calitzdorp
- Calitzdorp - Klein Karoo - Barrydale
- Barrydale - Tradouw Pass - Barrydale
- Barrydale - Montagu
- Montagu - Bonnievale - Robertson
- 11 Robertson - Villiersdorp - Overberg - Botrivier
- Botrivier - Franschhoek
- Franschhoek - Stellenbosch
- Stellenbosch - Kaapstad - Amsterdam
- aankomst Amsterdam
Reisbeschrijving
Tijdens Djoser fietsreizen maak je fietstochten vanuit een verblijfplaats of een meerdaagse fietstocht. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je extra fietstochten maken of andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde fietstocht of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden. We reizen in groepen van maximaal 20 personen voor deze fietsreis.
Onze fietsreizen worden ingedeeld in categorieën van één tot vijf fietsjes, waarbij één fietsje eenvoudig is en vijf pittig en voor de ervaren fietser. Deze reis krijgt drie fietsjes. Drie fietsjes is voor iedereen met een goede conditie en ervaring goed te doen en gaat over vlak en heuvelachtig terrein met af en toe een pittige klim in de bergen of een steile afdaling. Houdt ook rekening met de warmte. . Meer informatie over de fietsduur per dag vind je hieronder in de
dag-tot-dagbeschrijving en een toelichting over de zwaarte lees je in de praktische informatie. De zwaarte van de reis wordt uitgebreid uitgelegd op de pagina wandel en fiets zwaarte.
Dag 1 en 2 Amsterdam - Kaapstad - Knysna
We vliegen naar Kaapstad, waar we in de avond aankomen en overnachten. 's Ochtends vroeg nemen we de bus naar het startpunt van onze fietsreis, Knysna, een knus stadje aan een lagune met witte stranden en een helderblauwe zee. Hier kun je een optionele zonsondergang cruise doen met een heerlijk glaasje wijn en verse oesters, een mooie introductie van deze prachtige regio.
Dag 3 Knysna - Gouna River Loop - Knysna
Vandaag maken we onze eerste fietstocht van ongeveer 40 kilometer. De fietstocht is alvast een opwarmer voor de rest van reis met een aantal heuvels en af en toe een stevige klim. We rijden door heuvelachtige landschappen en oerbossen langs de Gouna rivier en volgen de meanderende rivier terug naar Knysna. Eenmaal terug hebben we tijd om het sfeervolle stadje te verkennen of een verfrissende duik te nemen in zee.
- Afstand: ± 42 km (gravel)
- Hoogteverschil: maximaal 700 meter stijgen
Dag 4 Knysna - George
Na het ontbijt stappen we op de fiets en zetten we koers naar het levendige stadje George. Onderweg genieten we van adembenemende vergezichten op de glooiende heuvels en weelderige bossen. De fietstocht is ongeveer 60 kilometer waarvan het grooste gedeelte op geasfalteerde wegen. Het landschap is bergachtig met hier en daar een flinke klim.
George is prachtig gelegen tussen de Indische Oceaan en de Outeniqua bergen. Het stadje werd tijdens de Engelse bezetting vernoemd naar koning George de derde. De St. Marks kathedraal en de Nederlandse Gereformeerde kerk zijn zeker een bezoek waard. Je kunt 's avonds heerlijk dineren in een van de vele eetgelegenheden.
- Afstand: ± 58 km (Geasfalteerd)
- Hoogteverschillen: maximaal 900 meter stijgen
Dag 5 George - Herold Wine Estate - Chandelier Game Lodge - Oudtshoorn
We laten George achter ons en fietsen naar het pittoreske landgoed Herald Wines. Het is een korte fietstocht, maar wel eentje waar je veel energie van krijgt, vanwege de prachtige landschappen waar we doorheen fietsen.
Aangekomen bij Herold Wines nemen we de tijd om het landgoed te verkennen en liefhebbers kunnen uiteraard een glaasje wijn proeven. Met de bus gaan we naar de luxe Chandelier Game Lodge, waar je heerlijk kunt lunchen. De bus brengt ons daarna naar Oudtshoorn. Deze stad staat wereldwijd bekend om het fokken van struisvogels. Onderweg zie je al grote boerderijen, waar ze in grote getalen tussen de struiken hun kostje bij elkaar scharrelen. ’s Middags is er gelegenheid voor een rondleiding op één van de struisvogelboerderijen. Tijdens deze rondleiding kom je heel veel te weten over deze fascinerende vogels.
- Afstand: ± 20 km (geasfalteerd)
- Hoogteverschil: maximaal 600 meter stijgen
Dag 6 Oudtshoorn - Swartberg Pas - Calitzdorp
De bus brengt ons naar de voet van de Swartberg Pass. Vanaf hier klimmen we via scherpe haarspeldbochten naar 'die Top' op 1.583 meter hoogte, terwijl we genieten van een schitterend uitzicht op de ruige bergketen Swartberge. Voor vele Zuid-Afrikanen is de Swartberg Pass de gravel pas die je gedaan moet hebben. Het is ook een nationaal monument en staat op vele must-do-lists. Als de tocht je te zwaar lijkt, kun je er ook voor kiezen om je op de top af te laten zetten.
Onderaan de berg stoppen we bij een bekende lunchplek om even bij te komen. De bus brent ons naar ons hotel in Calitzdorp.
- Afstand: ± 16 km (gravel)
- Hoogteverschil: maximaal 750 meter stijgen
Dag 7 Calitzdorp - Klein Karoo - Barrydale
Vandaag fietsen we door de Kleine Karoo naar Barrydale via de beroemde route 62. Onderweg zie je het groene landschap langzaam veranderen in de halfwoestijn van de Kleine Karoo. De klein Karoo wordt omringd door drie bergketens, Outenique, Langeberg en Swartberg. De hoge bergruggen om het gebied heen houden bijna alle regen tegen. Als gevolg hiervan zien we in korte tijd het weelderige groene landschap veranderen in een droger gebied met taaie struiken. Desondanks is het een erg kleurrijke en vruchtbare omgeving, voor wijn, noten en tabak. Dichterbij Barrydale rijden we ook langs veel fruitplantages, omdat de grond hier zo vruchtbaar is. In dit gebied leven veel zeldzame dieren zoals, otters en jakhalsen, maar ook kunnen we onderweg apen, dassies of klipspringers zien.
- Afstand: ± 28 km (geasfalteerd)
- Hoogteverschil: maximaal 250 meter stijgen
Dag 8 Barrydale - optioneel Tradouw Pas - Barrydale
Je kunt vandaag naar eigen idee invullen. Begin de dag in dit charmante maar ook tikkeltje excentrieke dorpje in het hart van de mooie Tradouw vallei. Er is een aantal restaurantjes en winkeltjes om te bezoeken. Een leuke en spectaculaire optie is om de Tradouw pas te fietsen. De heenweg is 25 kilometer en sinds 1974 volledig geasfalteerd. Het is een mooie route door groene bergen, valleien en kleine dorpjes.
- Afstand (optioneel): ± 25 km (geasfalteerd)
- Hoogteverschil: maximaal 500 meter stijgen
Dag 9 Barrydale - Montagu
De volgende dag volgen we de beroemde Route 62 verder lans ruige bergen, rivieren en wijnranken naar onze volgende bestemming Montagu. Er zit een kleine klim in, waarna we rustig de rest van de kilometers kunnen afdalen. Eenmaal aangekomen in Montagu heb je alle tijd om dit historische dorpje te ontdekken. Je vindt hier veel Victoriaanse en Kaaps-Hollandse huisjes en een Ibis kolonie. Na de inspannende tocht kun je heerlijk bijkomen in een van de warmwaterbronnen. Of bezoek een van de vele interessante musea, zoals het Joubert House, waar je een goed beeld krijgt van het plattelandsleven in de 19e eeuw. Sluit de dag af met een heerlijk diner en de beroemde wijn uit Montagu.
- Afstand: ± 63 km (geasfalteerd)
- Hoogteverschil: maximaal 620 meter
Dag 10 Montagu - Bonnievale - Robertson
We fietsen via Bonnievale naar Robertson. Een weg vol met wijngaarden en fruitplantages. Het charmante stadje was ooit het centrum van de struisvogelkweek, maar is de laatste jaren uitgegroeid tot een mondaine wijnstreek. Er zijn hier veel wijnboerderijen, waarvan je een groot aantal gratis kunt bezoeken. De weg is glooiend en je zal regelmatig willen stoppen voor het maken van foto's van het zoveelste adembenemende uitzicht. We lunchen onderweg.
Robertson ligt in het dal van de Breede Rivier en wordt omringd door de bergketen Langeberg. Het stadje staat bekend om zijn gedroogde fruit, zoete dessertwijnen en Chardonnay's. Je ziet langs de weg veel boerderijkraampjes met verse producten, zoals olijfolie, gedroogd fruit en zelfgemaakte jam.
- Afstand: ± 62 km (geasfalteerd)
- Hoogteverschil: maximaal 400 meter stijgen
Dag 11 Robertson - Villiersdorp - Overberg - Botrivier
We stappen weer op onze fiets voor een heerlijke tocht naar Villiersdorp. Dit dorp is ontstaan in 1843 en heeft ongeveer 10.000 inwoners. Het ligt in de buurt van de Theewaterskloofdam, een stuwdam met een hoogte van 38 meter. Het dorp heeft als bijnaam 'Pêrel van die Overberg', dat zegt genoeg. De weg er naar toe brengt ons steeds dieper in het hart van de wijnstreek van Zuid-Afrika. Glooiende heuvels, ruige bergketens en groene wijngaarden wisselen elkaar hier af. We stoppen bij een lokale wijnmakerij voor een lunch. Hierna rijden we met de bus naar ons hotel in Botrivier.
- Afstand: ± 76 km (46km geasfalteerd/ 30km gravel)
- Hoogteverschil: maximaal 700 meter stijgen
Dag 12 en 13 Botrivier - Franschhoek - Stellenbosch
De laatse twee dagen fietsen we door het hart van de wijnstreek en bezoeken we de twee meest bekende dorpen in deze regio, Franschhoek en Stellenbosch. Franschhoek is één van de oudste plaatsen in Zuid-Afrika. Het dorp heette eerst Olifantshoek, vanwege de vele olifanten die in deze vallei voorkwamen. Door de kolonisten veranderde dit al snel in 'Fransche Kwartier' en later werd dit dus Franschhoek. Stellenbosch heeft een rijke geschiedenis met oude straatjes en historische gebouwen.
- Afstand dag 12: ± 55 km (gravel)
- Afstand dag 13: ± 30 km (geasfalteerd)
Dag 14 en 15 Stellenbosch - Kaapstad - Amsterdam
Onze fietsreis eindigt in Kaapstad, waar we nog een hele dag hebben om deze bruisende stad te ontdekken. De geschiedenis van deze stad vol tegenstellingen spreekt tot ieders verbeelding. De koloniale gebouwen en natuurlijk de beroemde Tafelberg bepalen het gezicht van de stad. Waar je ook staat, altijd zie je de imposante steile bergwanden oprijzen. Wolken of mistflarden vormen vaak een fraai tafelkleed. Aan het begin van de avond brengt de bus ons naar de luchthaven van Kaapstad voor de terugvlucht naar Amsterdam.
Vertrekdata 2025
Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 2.595,-
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
€ 2.595,-
Vertrekdata 2026
Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
€ 2.695,-
Inclusief
- Vliegreis met KLM
- Ruimbagage
- Alle vluchttoeslagen
- Fietshuur en helm
- Vervoer van en naar de luchthaven
- Vervoer van en naar het begin- en eindpunt van een fietstocht
- Hotel- en chaletovernachtingen
- Fietstochten en excursies volgens programma
- Fietstocht door verschillende wijngaarden in Franschhoek
- Lokale Nederlands en/of Afrikaanssprekende reisbegeleiding.
Exclusief
Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.
Landarrangement
Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.695,-.
Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.
Eenpersoonskamer
Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag van € 455,-.
Hotelverlenging
Vervroeging of verlenging mét accommodatie in Kaapstad is bij te boeken. De prijs is vanaf € 40,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 65,- per nacht.
De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.
Vluchttoeslagen (inbegrepen)
Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.
Groepssamenstelling en groepsgrootte
Onze groepen bestaan uit een zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.
Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.
Gemiddeld bestaan de groepen uit 14 deelnemers, het maximum is 18.
De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.
Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.
Vertrek informatie
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.
Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.
Reviews Zuid-Afrika, 15 dagen
-
Een fietsvakantie met alle elementen; mooie omgeving,(extreem) warm weer, 1 dag regen en pittige wegen en heuvels (voor een NHer). Reisleider Warren heeft met zijn flexibiliteit en zijn enthousiasme ervoor gezorgd dat we zo veel mogelijk uit deze vakantie konden halen.
-
Prachtige reis in de bijzondere Kaapprovincie die bol staat van de historie en voor de natuurliefhebber veel te bieden heeft. De reis biedt een goede afwisseling van ontspannende bus- en inspannende fietstrajecten. Voor de inwendige mens is er een verrassend trekkersontbijt en natuurlijk een braai!
-
Als enige vreemde (Belgen)eend in een bijt vol met Nederlanders, gooide ik me in mijn eerste groepsreis-avontuur! Het werd een reis om nooit te vergeten! Adembenemende natuur, super sympathieke mensen, pittige fietstochten, prachtige verblijfplaatsen en piekfijne organisatie! 100% fan van Djoser!!!
-
Fantastisch mooie reis, echt wel een aanrader. We hadden ook een uitstekende gids Peter die een meerwaarde gaf aan de reis.
Praktische informatie
Accommodatie
We maken in Zuid-Afrika gebruik van verschillende vormen van accommodatie. We overnachten veelal in goede middenklasse hotels. Op een aantal plaatsen overnacht je in een chalet of bungalow, meestal met eigen douche/ toilet. Soms is er een eenvoudig keukentje waar je koffie en thee kunt zetten of zelfs een complete maaltijd kunt bereiden. De chalets hebben soms een eigen terras of patio en meestal ook een ‘braai’.
Bekijk hotelreviews op
Kaapstad | Fountains Hotel |
Knysna | Knysna Chalets |
George | Oakhurst Hotel |
Oudtshoorn | KleinPlaas Resort |
Barrydale | Karoo Lodge |
Montagu | Avalon Springs Resort |
Robertson | Green Olive Guesthouse |
Franschhoek | Neighbourgood Franschhoek |
Stellenbosch | Stellenbosch Hotel |
Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.
Eenpersoonskamer
Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag van € 455,-.
Vliegreis
Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Vlucht met
KLM
Traject
Amsterdam - Kaapstad
Vertrek
10:10 - 21:25
Vlucht met
KLM
Traject
Kaapstad - Amsterdam
Vertrek
23:15 - 10:45
Tijdens de zomertijd is er geen tijdsverschil met Zuid-Afrika, maar in de wintertijd is het er één uur later.
KLM, Nederlands nationale trots, bestaat al meer dan 100 jaar en is hiermee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De vloot is hypermodern. Zo zijn de Boeing 787-9 en 10 voorzien van de laatste technische hoogstandjes, zoals speciale moodlighting. De nieuwste generatie luchtfiltersystemen zorgt ervoor dat je minder vermoeid aankomt op de bestemming. Bovendien stoten deze nieuwe vliegtuigen minder broeikasgassen uit. Aan boord ontbreekt het je aan niets: op elke vlucht word je voorzien van een snack en een drankje en op intercontinentale vluchten krijg je uiteraard een warme maaltijd. KLM biedt (behalve in Europa) een persoonlijk in-flight entertainment systeem aan, voorzien van talloze films, series en games. Zo hoef je je niet te vervelen. Wil je tijdens de vlucht extra beenruimte, dan kun je tegen bijbetaling upgraden naar 'economy comfort'.
Landarrangement
Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.695,-.
Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.
Hotelovernachting Schiphol
Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.
Vervoer
Fietsen
De reis is inclusief het gebruik van een sportieve fiets/type mountainbike met 24 versnellingen en fietshelm. We fietsen tussen de 16 en 76 kilometer per dag. De fietstochten zijn ter plaatse, afhankelijk van de wensen van de groep en de mogelijkheden, in te korten of te verlengen. We fietsen zowel door vlak, heuvelachtig als bergachtig gebied. We beklimmen geen bergen (tenzij je er voor kiest de Swartbergpas of de Tradouwpas te beklimmen), maar enkele langere hellingen en afdalingen komen voor.
Elektrische fiets (e-bike)
Het is voor deze fietsreis mogelijk om een elektrische (e-bike) fiets te reserveren. De toeslag voor een elektrische fiets is € 300,- voor de gehele reis. Je geeft dan bij boeking aan dat je een e-bike wenst te reserveren. Er is een beperkt aantal e-bikes per reisdatum beschikbaar, dus reserveer tijdig! (maximaal 6)
Bus
We leggen gedeeltes van de reis af met onze eigen, comfortabele bus, die is voorzien van airconditioning. De bus gaat de gehele reis met ons mee en zet ons vaak op een bepaald punt af, waar je op je fiets stapt. Aan het einde van de fietstocht (als we niet doorfietsen naar onze accommodatie) pikt de bus ons weer op. Op momenten dat we geen gebruik maken van onze fietsen, gaan de fietsen mee in een aanhangwagen.
Bij de reis inbegrepen
- Vliegreis met KLM
- Ruimbagage
- Alle vluchttoeslagen
- Fietshuur en helm
- Vervoer van en naar de luchthaven
- Vervoer van en naar het begin- en eindpunt van een fietstocht
- Hotel- en chaletovernachtingen
- Fietstochten en excursies volgens programma
- Fietstocht door verschillende wijngaarden in Franschhoek
- Lokale Nederlands en/of Afrikaanssprekende reisbegeleiding.
Excursies
Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de fietstochten die tijdens de reis gemaakt worden. De een bekijkt graag nog een museum, terwijl de ander liever een markt bezoekt. Vanuit onze accommodaties kun je zelf eenvoudig te voet of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.
Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.
Tijdens de fietsreis in Zuid-Afrika zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen (naast de fietstochten die gemaakt worden):
- Fietsen door het Tuinroute district
- Bezoek aan verschillende wijngaarden
- Bezoek aan de bekende dorpen Stellenbosch en Franschhoek
Ter plaatse zijn ook andere excursies mogelijk. De reisbegeleider kan je hierover adviseren en regelt eventueel een excursie voor de groep. In Kaapstad kun je Robbeneiland bezoeken en met een kabelbaan de Tafelberg op.
Reisdocumenten
- E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
- Internationale reispas die nog minimaal een maand na vertrek uit Zuid-Afrika geldig is
- Het ministerie van Binnenlandse zaken in Zuid Afrika heeft de immigratiewetten voor het inreizen met minderjarige kinderen (tot 18 jaar) aangepast. Wanneer het kind niet met beide biologische ouders reist, dien je in het bezit te zijn van een originele geboorteakte OF een internationaal uittreksel uit het geboorteregister. De geboorteakte vraag je aan in de gemeente waar het kind geboren is. Het internationale uittreksel kan vaak online worden aangevraagd bij de gemeente. Het certificaat moet niet alleen de gegevens van het kind, maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met de gemeente voor de procedure.
Geldzaken
In Zuid-Afrika wordt er betaald met de Zuid-Afrikaanse. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.
Geld afhalen: overal zijn geldautomaten.
Contant: euro’s.
Creditcards: veelvuldig te gebruiken.
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt voor deze reis minimaal € 350,- per persoon per week. De toegang van de nationale parken is niet bij de reissom inbegrepen.
Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald.
Maaltijden
Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen, de overige maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen, zodat je zelf kunt bepalen waar en met wie je gaat eten. Bij enkele afgelegen overnachtingsplaatsen is er bij de accommodatie een restaurant en is dit de enige mogelijkheid om te eten.
Veel gerechten in de Zuid-Afrikaanse keuken hebben hun oorsprong in India of Maleisië. Er staan echter ook veel typerend Afrikaanse specialiteiten op de menukaart: bobotie bijvoorbeeld, en miliepap en biltong. Bobotie is een verrukkelijk gehaktmengsel met gele rijst en kokos. Biltong wordt vooral als borrelhapje of snack tussendoor gegeten. Het is in reepjes of stukjes gedroogd vlees, dat van een grote variëteit aan dieren gemaakt wordt - van buffel tot struisvogel. Een geliefde bezigheid van Zuid-Afrikanen is het houden van een 'braai', onze barbecue.
Fruit vind je in Zuid-Afrika in overvloed, dankzij het milde klimaat. Vers fruit en vruchtensappen zijn dan ook overal te krijgen. Het ontbijt is vaak een keuze uit eieren met spek of 'boerewors', broodjes met jam of kaas en de traditionele miliepap, gemaakt van maïsmeel.
Wat betreft alcohol zijn niet alleen de lokale biersoorten zeker aan te raden, ook Zuid-Afrikaanse wijnen zijn van bijzonder goede kwaliteit en zeer betaalbaar.
Gezondheid
Voor deze reis worden vaccinaties aangeraden tegen:
- DTP
- Hepatitis A
Zuid-Afrika is op medisch gebied een modern land met uitstekende voorzieningen. Het kraanwater is overal drinkbaar en restaurants zijn goed en schoon. Het blijft echter aan te bevelen om water uit flessen te drinken.
Houd er rekening mee dat reizen en fietsen vermoeiend kan zijn. Het is verstandig in een goede conditie en uitgerust op reis te gaan. Zorg er tijdens de reis voor dat je goed eet, veel drinkt en steeds voldoende rust neemt.
Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.
Hotelverlenging
Vervroeging of verlenging mét accommodatie in Kaapstad is bij te boeken. De prijs is vanaf € 40,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 65,- per nacht.
De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.
Klimaat en geografie
Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen in Zuid-Afrika tegengesteld aan de Nederlandse; juli is de koudste maand, januari de warmste. Het land kent een gematigd klimaat; de winters zijn mild, de zomers warm. In de wintermaanden van juni tot augustus is de weersituatie in het zuiden langs de kust wisselvallig. Het ene moment is het door een bries fris te noemen, de dag erna kan het aangenaam weer zijn.
Het voor- en najaar kennen vrijwel constant aangename temperaturen, vergelijkbaar met onze zomer. De zomer zelf is lang en heerlijk warm, met strakblauwe luchten en temperaturen variëren meestal tussen de 25°C en 35°C. Ook in de zomerperiode kan het wel vrij fris worden in plaatsen die meer landinwaarts en hoger liggen. Er is geen duidelijke regenperiode aan te wijzen; elk gebied kent zijn eigen nattere en drogere seizoenen.
Zwaarte van de reis
De fietsreizen zijn geschikt voor iedereen die een goede conditie en gezondheid heeft en regelmatig op de fiets stapt. We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de hoogten waarop we fietsen en de hoogteverschillen die we overbruggen en de duur van de fietstochten. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid.
De reizen met één fietsje gaan over vlak tot heuvelachtig terrein. Bij reizen met drie fietsjes fietsen we in bergachtig gebied met steilere hellingen en afdalingen. Regelmatig wordt de groep met de bus op de top van een pas afgezet om vervolgens met de fiets af te dalen. Liefhebbers kunnen er uiteraard ook voor kiezen om de uitdaging omhoog aan te gaan. Bij iedere fietsreis rijdt een bus mee, zodat je een fietstocht kunt onderbreken. Bij veel reizen kunnen we ter plaatse, afhankelijk van de wensen van de groep, de fietstochten inkorten of verlengen.
Maximaal stijgen: 1563 meter (optioneel bij beklimming Swartberg pas)
Totaal aantal km fietsen: ca 495 kilometer
Gemiddeld aantal km fietsen: 45 kilometer
We fietsen tussen de 16 en 76 kilometer per (fiets)dag. De fietstochten zijn ter plaatse, afhankelijk van de wensen van de groep en de mogelijkheden, in te korten of te verlengen. We fietsen zowel door vlak als heuvelachtig gebied. We beklimmen geen bergen (tenzij je er voor kiest de Swartbergpass te beklimmen), maar enkele langere hellingen komen voor.
Ga goed voorbereid op reis!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je fietsreis te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie.
Reisbegeleiding en gidsen
De groep wordt begeleid door een lokale Engels sprekende of Nederlands/Afrikaans sprekende reisbegeleider, in dienst van ons agentschap in Zuid-Afrika. Deze wacht de groep bij aankomst op de luchthaven in Kaapstad en gaat de gehele reis met de groep mee. Daarnaast is er nog een fietsgids die de groep begeleid.
De reisbegeleiding verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over de reis, de route en de andersoortige activiteiten tijdens rustdagen. Omdat ze woonachtig zijn in Zuid-Afrika kunnen ze meer vertellen over het dagelijkse leven en de verschillende gewoontes van het land. Voor eventuele vragen, opmerkingen of problemen kun je altijd bij de reisbegeleiding terecht.
Veelgestelde vragen
Hoe zwaar is deze reis?
Deze reis krijgt 3 fietsjes
We fietsen deze reis afstanden van ca. 16 tot maximaal 76 kilometer per dag. Iedereen die een goede conditie en gezondheid heeft en regelmatig op de fiets stapt is geschikt voor deze reis. Ervaring op een mountainbike raden wij wel aan. Optioneel is deze reis te verzwaren of te verkorten door facultatief extra tochten te maken of stukken met de bus te doen.
Moet ik mijn eigen bagage dragen tijdens de fietstochten?
Tijdens de fietstochten wordt je bagage in de bus vervoerd. Je draagt dus alleen je dagrugzak of stuurtas op de fiets. Zo kan je bijvoorbeeld je fototoestel en lunch/tussendoortjes makkelijk bij de hand houden.
Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?
Het is belangrijk dat je bagage niet te groot is, vanwege de beperkte opslagruimte in de bussen. Harde koffers raden wij om deze reden af. We verzoeken je om 12 tot 14 kg mee te nemen.
Leggen we alle afstanden met de fiets af?
Vanaf Kaapstad gaat er de hele reis een bus mee. De stukken met de bus worden afgewisseld met mooie fietstochten. Dit zorgt voor een mooie afwisseling tijdens de route. Ook bestaat er de mogelijkheid, indien je dit wenst, om gedeeltes met deze volgwagen mee te gaan waar een fietstocht op het programma staat.
Wat voor soort fietsen gebruiken we tijdens de reis?
We maken gebruik van een sportieve fiets/type mountainbike met 24 versnellingen. Voor de reis zullen wij vragen je lengte door te geven zodat de fietsen met de juiste lengtes worden klaargezet op de bestemming. Dit is geen garantie dat de fietsen altijd in de meest geschikte maat aanwezig zullen zijn.
Het is niet mogelijk om een eigen fiets mee te nemen.
Moet ik een fietshelm dragen?
Het is verplicht om in Zuid-Afrika tijdens het fietsen een fietshelm te dragen. Deze zit bij de fietshuur inbegrepen.
Hebben we vrije tijd om er zelf op uit te trekken?
Djoser hanteert het ‘vrijheid blijheid’ principe, dit betekent dat er ook ruimte is voor individuele vrijheid. Er is voldoende tijd vrijgemaakt om er zelf op uit te trekken of gewoon wat rust te nemen. Ook is het mogelijk extra facultatieve fietstochten en excursies te maken, zoals bijvoorbeeld een boottocht in Plettenberg Bay.
Waar overnachten we tijdens deze reis?
We overnachten in goede middenklasse hotels en een paar keer in chalets of bungalows. In alle gevallen heeft u een eigen badkamer. Soms is een keukentje aanwezig en meestal een braai.
Is er wifi aanwezig in de hotels?
In de meeste hotels kun je van wifi gebruik maken, dan wel tegen betaling. Ook is het vaak mogelijk bij restaurantjes en cafés in de grotere steden wifi te ontvangen.
Is het mogelijk om een éénpersoonskamer te boeken?
Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld op een tweepersoonskamer met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een éénpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. De eenpersoonskamer-meerprijs is te vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS.
Hoe is de begeleiding geregeld tijdens deze reis?
Direct na aankomst staat een Engelssprekende (Nederlands/Afrikaans) sprekende reisbegeleiding u op te wachten, deze begeleidt u tijdens alle tochten, bij het in en uit checken van hotels en voor het regelen van eventuele facultatieve excursies. Er zal ook nog een fietsgids meegaan.
Hoe groot zijn de groepen?
Onze groepen bestaan gemiddeld uit 15 à 16 personen. De maximale groepsgrootte bedraagt 18 personen. Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.
Heb ik een visum nodig voor Zuid-Afrika?
Wanneer u in het bezit bent van een Nederlands paspoort heeft u voor Zuid Afrika geen visum nodig. Wanneer u een buitenlands paspoort heeft kunt u meer informatie hierover vinden op de website van de visumdienst via volgende link: http://www.visumdienst.nl/
Kan ik deze reis verlengen?
Je kunt via Djoser de heen- of terugvlucht wijzigen, dit is op aanvraag. Wijzigingskosten bedragen € 50,- exclusief eventuele kosten die de luchtvaartmaatschappij in rekening brengt.
Voor de vervroeging of verlenging kan de accommodatie in Kaapstad worden bijgeboekt. De prijs hiervoor kunt u vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS.
De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven. Deze kan eenvoudig ter plaatse geregeld worden.
Welk betaalmiddel kan ik het beste meenemen?
Het is handig om je pinpas mee te nemen. Daarnaast zijn contante euro’s ook erg handig. Deze kun je ter plaatse omwisselen tegen Zuid-Afrikaanse randen. Verder zijn er veel mogelijkheden om de lokale valuta te pinnen.
Heb ik voor de reis naar Zuid-Afrika vaccinaties nodig?
Voor Zuid-Afrika worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden. Kijk voor de meest actuele gezondheidsadviezen op www.lcr.nl (Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering) of raadpleeg de plaatselijke GGD of je huisarts.
Welke regels mbt reisdocumenten gelden voor minderjarige kinderen?
Voor Zuid-Afrika is geen visum nodig. Alleenreizende ouders of samengestelde gezinnen die met kinderen onder de 18 jaar reizen, moeten naast hun paspoorten en tickets ook in het bezit te zijn van een meertalig uittreksel van de geboorteakte (bewijs van inschrijving van geboorte bij de burgerlijke stand) met hierop de namen van de gezaghebbende ouder(s). Dit vraagt u op bij de gemeente waar het kind is geboren.
Middels deze regelgeving probeert de Zuid-Afrikaanse regering kinderhandel en ontvoeringen sterk te verminderen. In het kort omvat de regelgeving omtrent reizen met minderjarigen naar Zuid-Afrika het volgende:
- Biologische ouders die met kinderen reizen hoeven sinds 2019 geen geboorteakte te overleggen.
- Als slechts een van de ouders met gezag met het kind meereist moet u meenemen:
- Internationale geboorteakte;
- een schriftelijke verklaring van de andere gezaghebbende ouder, die het kind toestemming geeft om te reizen met de andere ouder. Dit formulier vind u op de website van de rijksoverheid (gebruik bij voorkeur het Engelse formulier);
- een kopie van het paspoort van de ouder die het toestemmingsformulier tekent.
- Indien bovenstaande niet mogelijk is dan heeft u in plaats van de schriftelijke verklaring een officieel bewijs nodig dat u als alleenstaande ouder volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap over het reizende kind heeft, of een officiële overlijdensakte van de andere ouder van het kind.
- Wanneer kinderen zonder hun ouders reizen met een andere volwassene, dan moeten zij naast de geboorteakte, een officiële verklaring bij zich hebben waarin beide ouders toezeggen dat het kind toestemming heeft om te reizen, evenals kopieën van de paspoorten van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind.
Het uittreksel geboorteakte moet niet alleen de gegevens van het kind maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met je gemeente voor de procedure of het centrum internationale kinderontvoering, specialist in reizen met minderjarigen.