Bekijk de Wandelreis Madeira - Portugal, 8 dagen van Djoser

Wandelreis Madeira - Portugal 8 dagen

Verken bloemeneiland Madeira van alle kanten

Vanaf € 1.445,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Vanuit Santana maken we een mooie kustwandeling en in het binnenland vanuit Pico das Pedras. Via de met de hand aangelegde kustweg rijden we naar Porto Moniz. Onderweg naar de zuidkust volgen we een levada vanuit Cristo Rei naar Florencas. Vanuit Encumeada kun je de Pico Ruivo beklimmen, Madeira’s hoogste berg op 1862 meter. Tijdens de laatste wandeling lopen we ten zuiden van Encumeada, we lopen langs de levada do Norte. In Funchal heb je nog de tijd om een boottocht te maken op zoek naar dolfijnen.

Daarom Djoser

 • Afwisselende wandelingen over het gehele eiland
 • Wandelen langs de Levada's en watervallen
 • Wandeling door het oorspronkelijke laurisilvabos
 • Balconwandeling naar Pico Ruivo
 • Bezoek bloemenhoofdstad Funchal
 • Verblijf in comfortabele hotels met ontbijt
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Wandelreis Madeira - Portugal, 8 dagen
 1. Amsterdam - Funchal - Santana
 2. Santana, kustwandeling São Lourenço
 3. Santana - levadawandeling Queimadas naar Ilha - Ponta do Sol
 4. Ponta do Sol - levadawandelingen do Moinho en do Risco
 5. Ponta do Sol, wandeling Boca da Corrida
 6. Ponta do Sol - balkonwandeling Pico Ruivo - Funchal
 7. Funchal
 8. Funchal - Amsterdam

Reisbeschrijving

Tijdens Djoser wandelreizen maak je dagwandelingen vanuit een verblijfplaats of een meerdaagse trekking. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je extra wandelingen maken of andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde wandeling of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden. We reizen in groepen van gemiddeld 12 en maximaal 15 personen.

Onze wandelreizen worden ingedeeld in categorieën van één tot vijf schoentjes, waarbij één schoentje eenvoudig is en vijf zwaar, voor de ervaren wandelaar. Drie schoentjes is voor iedereen met een goede conditie, die regelmatig wandelt, goed te doen. Deze reis krijgt drie schoentjes. Meer informatie over de wandelduur per dag vind je hieronder in de dag-tot-dagbeschrijving en een toelichting over de zwaarte lees je in de praktische informatie. De zwaarte van de reis wordt uitgebreid uitgelegd op de pagina wandel en fiets zwaarte.

Het traditionele leven in Santana

Dag 1 Amsterdam - Funchal - Santana
Palheiro huisje MadeiraWe komen aan in Funchal, dat gedeeltelijk op palen boven de zee gebouwd is. Vanuit de luchthaven rijden we direct door naar onze overnachtingsplaats, het rustige dorp Santana. Het ligt op een van de weinige plaatsen langs deze ruige kust waar de grond geschikt is voor landbouw. Met overvloedig resultaat, want de rijke vulkanische bodem maakt drie oogsten per jaar mogelijk.

Hoewel Santana de belangrijkste stad van het noorden is, is ze niet te vergelijken met Funchal. De moderne wereld heeft er het traditionele leven nog niet weten te verdringen en de intensief bebouwde terrassen lijken een kruising tussen Bali en de Alpen. In deze landelijke omgeving vind je nog ‘palheiros’, traditionele rietgedekte kleine huizen. De bewoners koken vanwege het brandgevaar meestal buiten. Tegenwoordig zijn de meeste palheiros vervallen en in gebruik als koeienstal.


Mooie uitzichten vanaf spectaculair klifpad

Dag 2 Santana, kustwandeling São Lourenço
Madeira Wandelreis Djoser kustwandeling São LourençoDe volgende dag bereiken we na een korte busrit São Lourenço, het beginpunt van onze eerste wandeling. Dit oostelijke uiteinde van het eiland daalt niet gracieus af in zee, maar het land houdt hier abrupt op: een steile rotswand van minstens 180 meter hoog stort zich rechtstandig in zee. We volgen een spectaculair klifpad dat mooie uitzichten op de zee biedt. Dit droge, ruige en verlaten oostelijk deel van Madeira staat in groot contrast tot de rest van het overwegend groene eiland. Na onze kustwandeling rijden we terug naar het Santana.

 • Afstand: 8 kilometer
 • Wandelduur: ca. 3 uur
 • Hoogteverschil: 180 meter stijgen en dalen


Langs de levadas van Madeira

Dag 3 Santana - levadawandeling Queimadas naar Ilha - Ponta do Sol
Over een bochtige weg door de bossen brengt de bus ons naar Queimadas, in het binnenland. Vanaf hier lopen we in ongeveer vijf uur via Caldeirão Verde, waar we kunnen lunchen bij de waterval, naar Ilha. We volgen de irrigatiekanalen die het overtollige hemelwater van de nattere noordzijde naar het drogere zuiden vervoeren. De wandeling is afwisselend en spectaculair. Weelderig, bijna primair bos maakt plaats voor mooie uitzichten op de noordkust en de Atlantische Oceaan. We lopen vandaag door verschillende tunnels. Hou dus altijd een zaklantaarn bij de hand. 

Madeira Wandelreis Djoser Tunnel levadawandeling Rabaçal naar Florenças - Ribeira BravaNa een lange afdaling pikt de bus ons weer op in Ilha. We rijden naar Ponta do Sol, een mooi gelegen dorpje met uitzicht op de oceaan, waar we een aantal dagen verblijven. Na de mooie wandeling en bij de ondergaande zon smaakt een glaasje madeira extra goed. Deze lokale wijn is het bekendste exportproduct van het eiland. Pas na een jaar of vijftien rijpen op eikenhouten vaten krijgt deze zware wijn met ongeveer 20 procent alcohol de typische, verfijnde afdronk.

 • Afstand: 16 kilometer
 • Wandelduur: ca. 5 uur
 • Hoogteverschil: 50 meter stijgen en 530 meter dalen


Dag 4 Ponta do Sol - Porto Moniz - levadawandelingen do Moinho en do Risco 
We rijden na het ontbijt richting de kustplaats Porto Moniz. Het negentien kilometer lange stuk weg tussen São Vicente en Porto Moniz is volledig met de hand aangelegd. Het duurde zestien jaar om dit voor elkaar te krijgen! Bij Porto Moniz liggen enkele grillig gevormde rotspoelen die zijn ontstaan door vulkanische activiteit. De zon warmt het stilstaande water snel op en een duik is aanlokkelijk. Bij ruig weer spatten de golven hier dramatisch hoog tegen de rotsen en gaan de poelen schuil onder het kolkende water. 

We starten met een wandeling langs de Levada do Moinho, een grote levada, bekend vanwege de verscheidene watermolens die hier ooit dienst deden. De Levada is speciaal gebouwd op kosten van de gebruikers “de heréus” die het water voor irrigatie benutten. In de middag verkennen we de Levada do Risco. Vanwege de hoogte van het traject (boven 1000 meter!) zien we hier heide landschap met onder andere de inheemse “Erica scoparia ssp maderensis” en wanneer we lager komen, zien we het voor Madeira kenmerkende laurierbos. De wandeling leidt ons naar een indrukwekkende dubbele waterval die door haar kracht een spleet in de rotsen heeft uitgeslepen. We vervolgen onze wandeling langs een sprookjesachtig pad en een lange tunnel alvorens we per touringcar naar ons hotel teruggaan.

 • Afstand: ca. 7 kilometer en 6 kilometer
 • Wandelduur: ca. 3,5 en 2,5 uur
 • Hoogteverschil:
  • Wandeling 1: ca. 300 meter stijgen en 50 meter dalen
  • Wandeling 2: ca. 350 meter dalen


Klimmen en dalen langs ruige bergen

Dag 5 Ponta do Sol*, wandeling Boca da Corrida
Madeira wandelreis Djoser uitzicht berg Ribeira BravaVandaag maken we ons op voor een wandeling van ongeveer vijf uur ten zuiden van Encumeada. Dit pad was vroeger de belangrijkste noordzuid-route op het eiland. We beginnen de wandeling over een afwisselend klimmend en dalend pad langs de flanken van ruige bergen. Bij helder weer worden we deze dag regelmatig getrakteerd op schitterende uitzichten over het dal van Curral das Freiras en de Pico Grande. Tijdens de afdaling kunnen we genieten van prachtige bloemen zoals de paarse liefdesbloemen,"the pride of Madeira", en steile hellingen bedekt met gele brem. We passeren diverse watervalletjes, steken verschillende beekjes over en lopen het laatste uur door een heerlijk geurend eucalyptusbos. 

 • Afstand: 13 kilometer
 • Wandelduur: ca. 5 uur
 • Hoogteverschil: 300 meter stijgen en 500 meter dalen
   

Een balkonwandeling naar Pico Ruivo

Dag 6 Ponta do Sol, balkonwandeling Pico Ruivo - Funchal*
Vroeg in de ochtend verplaatsen we ons per bus naar Pico do Arieiro, het beginpunt van de uitdagende ‘balkonwandeling’ van ongeveer vijf uur naar de top van de Pico Ruivo, Madeira’s hoogste berg (1862 meter). Deze wandeling wordt beschouwd als één van de meest spectaculaire van het eiland! Het laatste stuk gaat langs een mooi geplaveid pad tussen blokken rotsen en verweerde bomen waaronder varens groeien. Bij mooi weer zijn de uitzichten spectaculair. Is het bewolkt dan loop je, terwijl je via de Pico do Gato en Pico das Torres naar de hoogste top klimt, door de nevels.

Na de wandeling rijden we door naar Funchal. Het is hier in de restaurants en op de terrassen aan de haven goed toeven. Probeer eens ‘espada’, een lange zwarte vis die, bijvoorbeeld geserveerd met banaan, een smakelijke lokale specialiteit is. 

 • Afstand: 9 kilometer
 • Wandelduur: ca. 5 uur
 • Hoogteverschil: 850 meter stijgen en 650 meter dalen  


Funchal: 'klein Lissabon'

Dag 7 Funchal*
Madeira Wandelreis Djoser Funchal StraatbeeldDe laatste dag in Funchal is ter vrije besteding. Zeelui noemden de stad Klein Lissabon vanwege de havengebouwen in typisch Portugese bouwstijl en de grandeur van de kathedraal. Op de ‘mercado dos lavradores’, de ommuurde markt in het hart van de stad zie je emmers vol met exotische bloemen. Maak alvast kennis met de lokale gewoonten en proef een ‘bolo’ (een broodje met allerlei smaken) en een ‘bica’ (een heel klein kopje sterke espresso) in een van de vele ‘pastelarias’. Je hebt verschillende mogelijkheden.

Treed bijvoorbeeld in de voetsporen van Columbus met een boottochtje op een replica van de Santa Maria, of speur op een catamaran naar dolfijnen. Of bezoek nog één van de vele borduurfabriekjes. Werden deze vroeger opgezet om de arme bevolking van een bescheiden inkomen te verzekeren, tegenwoordig werken hele families thuis aan enorme tafelkleden die bekend staan om hun prachtige bloemendessins en uitstekende kwaliteit. Natuurlijk kun je, ter afsluiting van je reis, ook gewoon doen wat iedere toerist doet: de kabelbaan nemen naar de botanische tuinen bij Monte.

Dag 8 Funchal - Amsterdam
Met spijt in ons hart stoppen we onze wandelschoenen weer in onze rugzak. We vliegen vanuit Funchal terug naar Nederland.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
06 aug - 13 aug
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.595,-

Start - einde
09 sep - 16 sep
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.595,-

Start - einde
24 sep - 01 okt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

Korting

Incl. € 100,- korting

1.495,-

Start - einde
01 okt - 08 okt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

i

Dag 3 verblijf Porto Moniz

Beschikbaarheid
2 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

Korting

Incl. € 100,- korting

1.445,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
01 apr - 08 apr
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.645,-

Start - einde
08 apr - 15 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.595,-

Start - einde
15 apr - 22 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.595,-

Start - einde
21 apr - 28 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.595,-

Start - einde
29 apr - 06 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.695,-

Start - einde
06 mei - 13 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.695,-

Start - einde
13 mei - 20 mei
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.595,-

Start - einde
19 mei - 26 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.595,-

Start - einde
27 mei - 03 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.595,-

Start - einde
09 jun - 16 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.695,-

Start - einde
17 jun - 24 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.695,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer van en naar luchthaven
 • Vervoer van en naar begin- en eindpunt wandeltocht
 • Hotelovernachtingen 
 • Ontbijt tijdens alle overnachtingen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Wandeltochten op dag 2 tot en met 6 inclusief begeleiding
 • Wandeling over een spectaculair klifpad bij São Lourenço
 • Afwisselende wandeling naar Ilha
 • Wandeltocht langs de Levada do Moinho en do Risco
 • Wandeling langs de flanken van ruige bergen bij Boca da Corrida
 • Balconwandeling naar Pico Ruivo
 • Bezoek aan hoofdstad Funchal

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking. 

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.095,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 295,-.

Hotelverlenging

Een vervroeging of verlenging in Funchal met accommodatie is bij te boeken. De prijs is vanaf € 45,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 68,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn exclusief de wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het komt bij deze reis soms voor dat ook enkele Duitstalige reizigers zich hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 12 deelnemers, het maximum 15.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. Heb je via Djoser een verzekering bij VAB afgesloten, neem dan contact met ons op.

Reviews Madeira - Portugal, 8 dagen

Gemiddelde beoordeling: 9,0

 • Mooie wandelreis op prachtig Madeira onder prima begeleiding van Wilfred. Reis is goed te doen voor de geoefende wandelaar. Wel de nodige trappen en afgronden, iets om rekening mee te houden. Ook zijn sommige wandelpaden druk. Ik vind het een aanrader, maar de 3 schoentjes zeker waard.

  9,0

 • Prachtig eiland, zeer leuk gezelschap. Van de gids had ik wel meer info verwacht zoals over de levada’s, planten, bloemen, het leven op Madeira enz. het bleef beperkt tot maken van afspraken, moeilijkheidsgraad van de wandelingen en verwijzing naar restaurantjes, een beetje jammer.

  8,0

 • Alles is quasi zonder problemen verlopen, gelukkig hadden we een chauffeur met veel goede tips want de reisbegeleider wist niet zoveel over Madeira, jammer genoeg. Dat is natuurlijk het nadeel van een begeleider die geen local is. Het was een mooie reis!

  9,0

 • Het was een topreis. Reisbegeleider Wilfred was eveneens top. Enkele wandelingen konden niet doorgaan door omstandigheden. Wilfred heeft hiervoor een alternatieve wandeling voor ingepland die zeker de moeite waard waren.

  10,0

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten tijdens de wandelreis Madeira in 3 verschillende accommodaties, gelegen in 3 verschillende gebieden van het eiland. De hotels zijn gunstig gelegen ten opzichte van de mooiste wandelroutes. Zo krijgen we een goed beeld van het hele eiland en hoeven we maar korte stukjes met de touringcar te rijden. Iedere kant van het eiland heeft namelijk een heel eigen karakter en natuurschoon en door onze rondreis verkennen we dit allemaal. We verblijven in goede, comfortabele middenklasse hotels. De hotels zijn gelegen in kleine, mooi gelegen kustplaatsjes.

De kamers zijn altijd voorzien van een eigen douche en toilet. In de hoofdstad Funchal verblijven we bijvoorbeeld in het centraal gelegen hotel Orquidea, van waaruit je eenvoudig de gezellige historische straatjes inloopt voor een terrasje of restaurantje, of om naar de bijzondere botanische tuinen te gaan. Ons hotel in Ponta do Sol heeft ook een zwembad, fijn om even lekker te onstpannen na een mooie wandeldag.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Santana Hotel O Colmo
Ponta do Sol Enotel Baía do Sol
Funchal Hotel Orquidea


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 295,-.

 • Hotel O Colmo Santana Madeira

  We overnachten in centraal gelegen hotels

 • Hotel O Colmo kamer Santana Madeira
 • Hotel O Colmo zwembad Santana Madeira

  Een aantal hotels beschikken over een zwembad voor een verfrissende duik

 • Enotel Baia do Sol Ponta do Sol Madeira

  Het kleurrijke hotel Baia do Sol

 • Enotel Baia do Sol terras Ponta do Sol Madeira
 • Enotel Baia do Sol kamer Ponta do Sol Madeira
 • Enotel Baia do Sol restaurant Ponta do Sol Madeira

  Het ontbijt is inbegrepen tijdens de reis

 • Enotel Baia do Sol zwembad Ponta do Sol Madeira
 • Hotel Orquidea restaurant Funchan Madeira
 • Hotel Orquidea kamer Funchan Madeira
 • Hotel Orquidea terras Funchan Madeira

  Sommige hotels liggen op steenworp afstand van het strand

Vliegreis

Tap Air Portugal

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  TAP Air Portugal

  Traject

  Amsterdam - Lissabon

  Vertrek

  07:00 - 09:00

 • Vlucht met

  TAP Air Portugal

  Traject

  Lissabon - Funchal

  Vertrek

  10:00 - 11:45

 • Vlucht met

  TAP Air Portugal

  Traject

  Funchal - Lissabon

  Vertrek

  12:35 - 14:15

 • Vlucht met

  TAP Air Portugal

  Traject

  Lissabon - Amsterdam

  Vertrek

  18:20 - 22:20


Tijdsverschil: het is op Madeira één uur vroeger.

 

TAP Portugal is dé nationale luchtvaartmaatschappij van Portugal en heeft haar basis in Lissabon. De vloot is modern en innovatief, met onder andere de nieuwe Airbus A330 Neo. Afhankelijk van de vluchtduur ontvang je een voortreffelijke snack of warme maaltijd met een drankje naar keuze. Het cabinepersoneel zorgt ervoor dat je je volkomen thuis voelt aan boord. In andere woorden: je vakantie begint goed met TAP.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.095,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

Tussen de verschillende wandelingen en overige transfers maken we meestal gebruik van minibusjes voor maximaal 8 personen. In Funchal hebben we geen beschikking over vervoer. Hier kun je lopend of met het openbaar vervoer op pad. Vanwege de relatief geringe afstanden zijn er weinig lange reisdagen.
 

 • Vliegtuig TAP

  De vluchten worden uitgevoerd door TAP Air Portugal

 • Bus Wandelreis Madeira
 • Bus Wandelreis Madeira
 • Bus binnenkant Wandelreis Madeira

  We reizen met comfortabele bussen

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer van en naar luchthaven
 • Vervoer van en naar begin- en eindpunt wandeltocht
 • Hotelovernachtingen 
 • Ontbijt tijdens alle overnachtingen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Wandeltochten op dag 2 tot en met 6 inclusief begeleiding
 • Wandeling over een spectaculair klifpad bij São Lourenço
 • Afwisselende wandeling naar Ilha
 • Wandeltocht langs de Levada do Moinho en do Risco
 • Wandeling langs de flanken van ruige bergen bij Boca da Corrida
 • Balconwandeling naar Pico Ruivo
 • Bezoek aan hoofdstad Funchal

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de wandeltochten die tijdens de reis gemaakt worden. De een maakt graag nog een extra wandeling, terwijl de ander liever de ommuurde markt ‘mercado dos lavradores’ bezoekt. Vanuit onze accommodaties kun je zelf eenvoudig te voet  of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.

Tijdens de wandelreis op Madeira zijn de volgende excursies en wandelingen in het reisprogramma inbegrepen:

 • Bezoek aan palheiro's, traditioneel rietgedekt huisjes
 • Wandeltocht langs de Levada do Risco 
 • Balconwandeling naar Pico Ruivo 
 • Bezoek aan hoofdstad Funchal
 • Wandeling over een spectaculair klifpad bij São Lourenço
 • Afwisselende wandeling naar Ilha
 • Wandeltocht langs de Levada do Moinho en do Risco
 • Wandeling langs de flanken van ruige bergen bij Boca da Corrida


Ter plaatse zijn ook andere excursies mogelijk zoals: 

 • Boottocht met een catamaran op zoek naar dolfijnen
 • Een boottocht op een replica van de Santa Maria
 • Bezoek aan de botanische tuinen in Funchal 
 • Bezoek één van de vele borduurfabriekjes 
 • Met de kabelbaan naar de botanische tuinen bij Monte 

Reisdocumenten

 • Geldige identiteitskaart.
 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.

Geldzaken

In Madeira wordt er betaald met de Euro. In al onze overnachtingsplaatsen kun je gebruik maken van een bankautomaat. Verder kun je op veel plaatsen met creditcards betalen.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 200,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds zelf fooien moet betalen voor hotelpersoneel, chauffeurs en bij gebruik van andere diensten, wordt aan het begin van de reis een gemeenschappelijke fooienpot ingesteld. Daarnaast staat het je vrij om als blijk van waardering een fooi aan de reisbegeleider te geven.
 

Maaltijden

Tijdens de reis is het ontbijt inbegrepen. Je kunt zelf bepalen waar je wilt lunchen en 's avonds gaat eten.

Groente markt Madeira PortugalIn Funchal is een flink aantal restaurants waaruit je kunt kiezen, in de kleinere plaatsen is de keus wat beperkter. Naast restaurants met de gewone Europese gerechten zijn er ook internationale restaurants gekomen. Op Madeira ziet men maaltijden als een sociale gebeurtenis, zodat het op etenstijden extra gezellig is in de restaurantjes. Sommige gerechten, vooral vis en schaaldieren, worden naar gewicht en dagprijs berekend. Importvis is een stuk duurder. Voordat je een bijgerecht bestelt, moet je eraan denken dat elk hoofdgerecht wordt opgediend met sla en aardappelen en/of rijst.

Gezondheid

Voor deze reis gelden geen specifieke gezondheid risico’s en de medische voorzieningen zijn goed. In het algemeen raden wij altijd aan om een kleine reisapotheek mee te nemen op reis. Meer tips en informatie hierover ontvang je via Mijn Djoser, na boeking. Omdat er op reis altijd iets kan gebeuren en sommige kosten hoog kunnen oplopen, stellen wij het verplicht aan onze reizigers om een reisverzekering af te sluiten. De wandel- en fietsreizen van Djoser zijn geschikt voor iedereen met een normale goede conditie die goed ter been is en in het geval van fietsreizen met enige regelmaat fietst. Kijk voor het maken van een goede afweging of de reis voor jou passend is bij ‘Zwaarte van de reis’. Neem bij twijfel gerust contact op.

Hotelverlenging

Een vervroeging of verlenging in Funchal met accommodatie is bij te boeken. De prijs is vanaf € 45,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 68,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn exclusief de wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Madeira heeft een gelijkmatig, zacht en vochtig subtropisch klimaat, met warme zomers en milde winters. De gemiddelde jaarlijkse temperaturen liggen tussen de 16 en 22°C. In de zomer brengen passaatwinden koelte en de opstijgende winden doen een wolkenkroon boven het eiland ontstaan die de hete middagzon tempert. Alleen wanneer de Afrikaanse leste-wind uit zuidoostelijke richting waait worden temperaturen boven de 30°C gemeten.

Ondanks de naam ‘eiland van de eeuwige lente’, regent het vaak op Madeira, met name in de periode oktober tot en met maart. Zelfs in de zomer zijn er maar weinig dagen die wolkeloos voorbijgaan. Typisch is dat het vaak ’s nachts regent, uiteraard gunstig voor de toeristen. De noordkust is veel onbestendiger en vochtiger dan de zuidkust. Het schiereiland São Lourenço is waarschijnlijk het droogste gebied van Madeira. Er valt weinig regen en vaak waait er een felle zeewind over het vreemde rotslandschap.
 

Zwaarte van de reis

 • Zwaarte wandelreis
 • Zwaarte wandelreis
 • Zwaarte wandelreis

We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de duur van de tochten, de niveauverschillen, de hoogten waarop we wandelen en de verhouding van rust- en wandeldagen. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid. Klik hier voor meer informatie over zwaarte indeling van de reizen.

Laagste punt wandeltocht:
25 meter
Hoogste punt wandeltocht:
1867 meter
Maximaal stijgen:
650 meter
Maximaal dalen:
850 meter
Totaal aantal km wandelen:
65 kilometer
Gemiddelde wandelduur:
4,7 uur

Voor meer informatie over de afstand, wandelduur en hoogteverschillen per dag verwijzen we je naar de dag-tot-dag beschrijving van deze route.

Op deze wandelreis vertrekken we ’s ochtends veelal vanuit onze accommodatie per minibus en maken we onderweg naar onze volgende accommodatie een wandeling. De wandelingen zijn voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Het landschap is divers; bergachtig terrein, vlakte, stijgende en dalende paden wisselen elkaar af. Een aantal wandelingen gaat over smalle paden en langs steile afgronden. Een enkele keer lopen we door levada tunnels; deze zijn donker en smal. Een goede zaklantaarn is noodzakelijk. In de langste tunnel, loop je 15 minuten in het donker, op dag 4. Houdt hier rekening mee, mocht je deze wandeling niet willen maken, dan kunnen we proberen alternatief vervoer te regelen naar het eindpunt. We maken wandelingen van 3 tot 6 uur. Op dag 6 beklimmen we de Pico Ruivo; een wandeling van ongeveer 3 uur naar de top op 1862 meter (vanaf het beginpunt op 1818 meter). Het is een pittige klim. Indien je deze wandeling niet wenst te maken, kun je in de buurt van het hotel een wandeling op eigen gelegenheid maken.

Ga goed voorbereid op reis!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je wandelreis te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie. Een goede uitrusting is ook van belang. Zorg altijd voor goed ingelopen schoenen en neem de juiste kleding mee. Niets is zo vervelend als gebrekkig materiaal.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij begeleiden de wandeltochten, zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie voor wandelen, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Hoe zwaar zijn de wandelingen?

De duur van de wandelingen varieert van 3 tot 6 uur per dag. Het landschap is divers; bergachtig terrein, vlakte, stijgende en dalende paden wisselen elkaar af. De smalle paden langs de levada’s lopen soms langs diepe afgronden. Voor mensen met hoogtevrees raden wij deze reis niet aan. De hoogteverschillen variëren per dag en zijn het grootst op de zesde dag (1862 meter). Voor exacte informatie over de lengte, wandelduur en stijging/daling, zie de dag-tot-dag-beschrijving op deze website.

Moet ik mijn eigen bagage dragen tijdens de wandeltochten?

Je draagt tijdens de wandelingen alleen je eigen dagrugzak met water, fototoestel, lunchpakket, regenkleding etc. De grote bagage blijft achter in het hotel of de bus.

Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?

Het is belangrijk dat je bagage niet te groot is, vanwege de beperkte opslagruimte in de bussen. Harde koffers raden wij om deze reden af. We verzoeken je om maximaal 12 tot 15 kg mee te nemen.

Wat mag niet in mijn bagage ontbreken?

Goed schoeisel is een must (bergwandelschoenen), evenals regenkleding, deet, zonnebrandcrème en een zaklantaarn (de kanalen lopen soms door onverlichte tunnels). Voor de meeste dagen heb je voldoende aan voorjaarskleding. Een fleecekledingstuk is handig voor de koudere avonden en ook voor dag 6 dien je warmere kleding mee te nemen want het kan op 1862 meter erg fris zijn.

Leggen we alle afstanden wandelend af?

Niet alle afstanden leggen we wandelend af. Een gedeelte van de routes leggen we af met onze eigen, comfortabele minibusjes waar maximaal 8 personen in passen. Deze busjes reizen met ons mee vanaf dag 2 tot en met dag 6 en zetten ons op bepaalde punten af, waar wij onze wandelroute beginnen, en halen ons vervolgens aan het eind van de tocht weer op (als we niet door wandelen naar onze accommodatie).

Welke wandelschoenen kan ik het beste dragen tijdens deze reis?

We adviseren stevige en goed ingelopen wandelschoenen met voldoende profiel. Zo heb je voldoende steun en goede grip en door het gebruik van ingelopen schoenen voorkom je blaren tijdens de reis.

Bij een buitensportzaak kun je vragen naar wandelschoen ‘categorie A/B of B’.

Hebben we vrije tijd om er zelf op uit te trekken?

Djoser hanteert het ‘vrijheid blijheid’ principe, dit betekent dat er voldoende tijd is vrijgemaakt om er zelf op uit te trekken of gewoon wat rust te nemen. Op de meeste dagen staan er wandeltochten op het programma, daarnaast is er af en toe tijd om zelf de omgeving te ontdekken of deel te nemen aan facultatieve excursies. Op dag 7 staat er geen wandeling op het programma, maar kan je zelf Funchal ontdekken of een optionele excursie doen.

Zijn er naast het wandelen nog andere dingen te doen op Madeira?

Naast de vele wandelmogelijkheden kent Madeira tal van leuke interessante bezienswaardigheden. Een bezoek aan Funchal mag niet ontbreken. Bezoek ook de kleine dorpjes in de omgeving en maak kennis met de lokale tradities op het gebied van eten, drinken en oude ambachten. Bezoek een wijnboerderij, neem de ferry naar het nabijgelegen Porto Santo of bezoek de botanische en/of tropische tuinen met de kabelbaan. Gedurende het jaar vinden er diverse festivals plaats waaronder het bloemenfestival (laatste weekend april of het eerste in mei), muziekfestival (eind mei, begin juni), de Madeira rally (augustus) en de wijnfestivals van Funchal en Câmara (september).

Van welke accommodaties maakt Djoser gebruik op Madeira?

We overnachten in centraal gelegen comfortabele hotels, waarbij de kamers altijd zijn voorzien van een eigen douche en toilet. De hotels liggen op loopafstand van de binnensteden en een enkele keer hebben ze een zwembad.

Is er wifi aanwezig in de hotels?

In de meeste hotels kun je van wifi gebruik maken, dan wel tegen betaling. Ook is het vaak mogelijk bij restaurantjes en cafés wifi te ontvangen.

Is het mogelijk om een éénpersoonskamer te boeken?

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een éénpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze meerprijs is te vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS.

Gaat er een Nederlandse reisbegeleider mee of een lokale gids?

Deze reis wordt begeleid door een Nederlandssprekende reisbegeleider die je bij aankomst in Funchal opwacht en de groep gedurende de gehele reis assisteert. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. De reisbegeleiders zijn enthousiaste wandelaars en doen er alles aan om van je wandelreis een succes te maken.

Hoe groot zijn de groepen?

De wandelreizen bestaan gemiddeld uit 12 personen. De maximale groepsgrootte is 15 personen. Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Kan ik deze reis vervroegen of verlengen?

Je kunt via Djoser de heen- of terugvlucht wijzigen, dit is op aanvraag. Wijzigingskosten bedragen € 50,- exclusief eventuele kosten die de luchtvaartmaatschappij in rekening brengt.

Voor de vervroeging of verlenging kan de accommodatie in Funchal worden bijgeboekt. De prijs hiervoor kunt u vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven. Deze kan eenvoudig ter plaatse geregeld worden.

Wat is het voltage op Madeira?

De netspanning is 220 volt. Buiten Funchal heb je soms een verloopstekker nodig, omdat de stopcontacten en stekkers daar nog van een kleiner type zijn.

Foto's en video