Bekijk de Wandelreis Schotland, 8 dagen van Djoser

Wandelreis Schotland 8 dagen

Wandelen door de Schotse 'Highlands'

Vanaf € 1.795,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Zeg je Schotland, dan denk je aan de beroemde hooglanden, legendes, Loch Ness en kilts. Deze wandelreis voert door de adembenemende Western Highlands en over een deel van de Great Glen Way, met mooie ruige vergezichten, donkere mysterieuze ‘lochs’ afgewisseld met kleine dorpjes met gezellige pubs. Uiteraard mag een wandeling bij Ben Nevis niet ontbreken! Fort William en Inverness zijn onze uitvalsbases tijdens deze afwisselende wandelweek die we afsluiten met een bezoek aan Edinburgh.

Daarom Djoser

 • Wandelingen in de Western Highlands
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Bezoek Glasgow 
 • Dagwandeling Glencoe
 • Treinrit West Highland Railway
 • Wandeling lange afstandspad Great Glen Way
 • Bezoek Edinburgh
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Wandelreis Schotland, 8 dagen
 1. Amsterdam - Glasgow - Fort William
 2. Fort William, Glen Nevis en Polldubh Falls
 3. Fort William, De Pap of Glencoe (optioneel Three Sisters wandeling)
 4. Fort William, Loch Ossian
 5. Fort William (optioneel beklimming Ben Nevis)
 6. Fort William - Great Glen Way - Loch Ness - Inverness
 7. Inverness, wandeling Caledonisch Kanaal
 8. Inverness - Edinburgh - Amsterdam

Reisbeschrijving

Tijdens Djoser wandelreizen maak je dag wandelingen vanuit één verblijfplaats of een meerdaagse trekking. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je extra wandelingen maken of andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde wandeling of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden. We reizen in groepen van gemiddeld 12 en maximaal 15 personen.

Onze wandelreizen worden ingedeeld in categorieën van één tot vijf schoentjes, waarbij één schoentje eenvoudig is en vijf zwaar, voor de ervaren wandelaar. Drie schoentjes is voor iedereen met een goede conditie, die regelmatig wandelt, goed te doen. Deze reis krijgt drie schoentjes. Meer informatie over de wandelduur per dag vind je hieronder in de dag-tot-dagbeschrijving en een toelichting over de zwaarte lees je in de praktische informatie. De zwaarte van de reis wordt uitgebreid uitgelegd op de pagina wandel en fiets zwaarte.


Fort William en het prachtige meer Loch Linnhe

Dag 1 Amsterdam - Glasgow - Stirling Castle - Fort William
Schotland Glasgow DjoserNa aankomst op de luchthaven van Glasgow, de grootste stad van Schotland, brengen we - indien het vluchtschema het toestaat - een kort bezoek aan het centrum. Deze van oudsher industriestad heeft zich in de loop der jaren ontpopt tot een moderne metropool. Op de weg naar Fort William bezoeken we Stirling Castle dat is gebouwd op een vulkanische rots. Het 14e eeuwse kasteel torent hoog uit boven het gelijknamige universiteitsstadje. In de omgeving van Fort William ligt onze standplaats voor de eerste vijf dagen, gelegen aan het prachtige meer Loch Linnhe, de perfecte uitvalbasis voor onze wandelingen. 

De Glenn Nevis Vallei en beroemde dal Glencoe

Dag 2 Fort William, Glen Nevis vallei en Polldubh Falls
Glen Nevis vallei SchotlandMet onze eigen bus rijden we naar het startpunt van de wandeling door de Glen Nevis vallei. Glen Nevis ligt in een door gletsjerijs uitgesleten dal. Enkele scenes van de film 'Braveheart', over het leven van de Schotse vrijheidsstrijder William Wallace, zijn hier opgenomen. De route voert ons langs de Nevis-rivier over een smal, soms rotsachtig pad naar de Polldubh watervallen. Wil je de wandeling extra uitdagend maken dan kun je terugwandelen via de hoger gelegen Steall watervallen. Voor wie het rustiger aan wil doen, kan via de andere kant van de rivier terugwandelen naar het beginpunt.

 • Lengte: ca. 14  km 
 • Wandelduur: ± 5 - 5,5  uur (ex stops)
 • Hoogteverschil: ±  288 meter stijgen en dalen
 • Zwaarte: 3 schoentjes


Dag 3 Fort William, Glencoe de Pap (optioneel Three Sisters)
Pap of Glencoe SchotlandVandaag verkennen we de omgeving van Glencoe, het beroemdste dal van Schotland. In de 17e-eeuw vond hier een zeer bloederige veldslag plaats tussen de MacDonalds-clan en de Campbells-clan. We wandelen vandaag de Pap of Glencoe, een kenmerkende top (741 meter) aan de westzijde van het dal, recht boven het dorp Glencoe. Een behoorlijke klim wordt beloond met een geweldig uitzicht op Glencoe, de bergen en Loch Leven. Wie het vandaag wat rustiger aan wil doen, kan een alternatieve wandeling maken in hetzelfde gebied, langs de Three Sisters.

 • Lengte: 10-12 km 
 • Wandelduur: ± 5 - 5,5 uur (ex stops)
 • Hoogteverschil: ± 716 meter stijgen en ± 716 meter dalen
 • Zwaarte: 4 schoentjes


Loch Ossian: prachtige ongerepte natuur

Dag 4 Fort William, Loch Ossian
Schotland Glencoe DjoserDe wandeling van vandaag begint en eindigt bij het hoogst- en meest afgelegen station van Groot-Brittannië: Corrour Station. Vanuit Fort William duurt de treinrit over de West Highland Railway ongeveer 45 minuten. Omdat er behalve de spoorlijn geen wegen naar dit gebied leiden is het meer Loch Ossian ook het meest afgelegen van het land. We wandelen in ongeveer vijf uur een mooie route rond het meer door zowel bossen als open terrein. Het pad is grotendeels vlak en zo nu en dan glooiend. Vrijwel overal hebben we goed zicht op het loch en de omringende bergen. We hebben een grote kans om edelherten, steenarenden en sneeuwhoenders te zien.

 • Lengte: ca. 15 km 
 • Wandelduur: ± 4,5 - 5,5 uur (ex stops)
 • Hoogteverschil: ± 50 meter stijgen en dalen
 • Zwaarte: 2 schoentjes


Fort William verkennen

Dag 5 Fort William, vrije dag (optioneel beklimming Ben Nevis)
Vandaag bepaal je zelf je programma. Zo kun je een bezoek brengen aan Fort William, de Ben Nevis whisky destilleerderij of een stukje met de trein om het beroemde Glenfinnan viaduct te bezichtigen. Je kunt er ook voor kiezen een andere mooie wandeling in de buurt te maken of de dag gebruiken om uit te rusten van de wandeltochten. De fanatiekelingen kunnen zich wagen aan de beklimming van de Ben Nevis.
                    
Beklimming Ben Nevis (optioneel):

 • Lengte: 17  km 
 • Wandelduur: ± 7-9  uur (ex stops)
 • Hoogteverschil: ±1352 meter stijgen en dalen
 • Zwaarte: 4 schoentjes


Het wereldberoemde Loch Ness

Dag 6 Fort William - Great Glen Way - Loch Ness - Inverness
Schotland Inverness DjoserOnze bus brengt ons naar Fort Augustus, een levendig plaatsje dat aan de zuidpunt van het wereldberoemde Loch Ness ligt. Het meer dat misschien wel het monster Nessie huisvest, spreekt al eeuwen lang tot de verbeelding. We wandelen hier een deel van de lange afstand wandelroute, de Great Glen Way. Langs de oever van Loch Ness en over de flanken van Great Glen hebben we voortdurend prachtige uitzichten over het donkere meer. De tocht eindigt na drieënhalf uur met een afdaling naar het plaatsje Invermoriston waar onze bus klaar staat. We maken een korte stop in Drumnadrochit, bekend vanwege de kasteelruïne Urquhart Castle. Vervolgens rijden we door naar Inverness, hoofdstad van de Highlands en tevens eindpunt van de Great Glen Way. 

 • Lengte: ca. 12,5 km 
 • Wandelduur: ± 4 uur (ex stops)
 • Hoogteverschil: ±120 meter stijgen en dalen
 • Zwaarte: 3 schoentjes


Schotse cultuur in Inverness

Dag 7 Inverness, optionele wandeling Caledonisch kanaal of Culloden Battlefield
Inverness SchotlandIn de omgeving van Inverness kun je de optie te kiezen om een wandeling te maken langs het Caledonisch Kanaal of te kiezen voor de wandeling naar het Culloden Battlefield waar op 16 april 1746 een van de beroemdste en bloederigste veldslagen in heel Groot-Brittanië heeft plaatsgevonden. In het visitors centre krijg je inzicht waarom deze gebeurtenis zo'n belangrijke plek heeft in de geschiedenis van Schotland. Ook bezoek je tijdens de wandeling een belangrijke prehistorische plek met grafvelden uit de bronstijd die zo’n 2000 jaar voor christus zijn gebouwd. 

In de middag heb je de tijd om op eigen gelegenheid Inverness te bezoeken. Bij het Scottisch Kiltmaker Visitor Centre kom je alles te weten over de geschiedenis van de cultuur en traditie van de kilt.

Wandeling Caledonisch kanaal

 • Lengte: 16 km 
 • Wandelduur: ± 3,5 - 4 uur (ex stops)
 • Hoogteverschil: ± 10 meter stijgen en dalen
 • Zwaarte: 1 schoentjes

Wandeling Culloden Battlefield

 • Lengte: 14 km 
 • Wandelduur: ± 3,5 uur (ex stops)
 • Hoogteverschil: ± 195m
 • Zwaarte: 2 schoentjes


De Schotse hoofdstad Edinburgh

Dag 8 Inverness - Edinburgh - Amsterdam
Edinburgh kasteel SchotlandWe verlaten Inverness en rijden naar Edinburgh, de Schotse hoofdstad waar we twee uur de tijd hebben om rond te kijken. Op een hoge rots torent Edinburgh Castle boven het oude centrum uit. Binnen de kasteelmuren staat One O’Clock Gun, het kanon dat dagelijks om 13.00 uur wordt afgevuurd. Wie nog niet genoeg heeft van het wandelen kan Arthur’s Seat, een uitgestorven vulkaan, beklimmen. In de smalle middeleeuwse zijstraatjes van de ‘Royal Mile’, de hoofdstraat, bevinden zich veel bezienswaardigheden van de stad.

Wil je langer de tijd hebben voor Glasgow of Edinburgh, dan is het mogelijk om de heen- of terugvlucht te verzetten. Hiervoor geldt vaak een meerprijs en er zijn standaard wijzigingskosten van € 50,- per persoon.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
14 jul - 21 jul
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.895,-

Start - einde
04 aug - 11 aug
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.895,-

Start - einde
18 aug - 25 aug
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.795,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
11 mei - 18 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.795,-

Start - einde
18 mei - 25 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.895,-

Start - einde
25 mei - 01 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.895,-

Start - einde
01 jun - 08 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.895,-

Start - einde
08 jun - 15 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.845,-

Start - einde
22 jun - 29 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.845,-

Inclusief

 • Vliegreis met KLM
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Transfers van/naar luchthaven Glasgow/Edinburgh
 • Vervoer van en naar begin- en eindpunt wandeltocht
 • Treinrit Fort William - Corrour Station (v.v.)
 • Wandeltochten op dag 2 tot en met 4 en dag 6 en 7 inclusief begeleiding
 • Bezoek Glasgow en Stirling Castle op de heenreis
 • Bezoek Edinburgh op de terugreis

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking. 

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.645,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze toeslag bedraagt vanaf € 445,-.

Er zijn per reisdatum een beperkt aantal 1-persoonskamers. Mochten we een 1-persoonskamer op aanvraag akkoord krijgen, dan geldt daarvoor een extra toeslag van € 85,-.

Hotelverlenging

Een vervroeging in Glasgow of verlenging in Edinburgh is mogelijk. Wij kunnen de vlucht voor u verzetten. De accomodatie dient u zelf te boeken.

Houd rekening met een eventuele meerprijs en wijzigingskosten van de vlucht en kosten voor de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 12 deelnemers, het maximum is 15.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Reviews Schotland, 8 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,8

 • Fijne relaxte sfeer en goed programma. Wel zou het aan te bevelen zijn om centraler bij de steden te gaan zitten zodat je minder afhankelijk bent van vervoer en mensen zelf makkelijker zich kunnen vermaken in hun vrije tijd. Al met al erg fijne reis/ervaring. Schotland is prachtig ook.

  8,0

 • Goed uitgedachte gevarieerde wandelingen in een zeer mooi landschap, groen en ruig, langs lochs en glens, en met een pittige bergtocht! Zeer goed begeleid door originele reisleider. Minpuntje: logies in Inverness: te ver, te lawaaierig…

  7,0

 • Ik beleefde samen met mijn Nederlandse reisgenoten een fantastische reis. Onze reisbegeleider Richard kreeg alles prima geregeld. De communicatie was zeker in orde. Een minpuntje in Inverness het Smithton Hotel. De kamers waren wel ok, doch erg horig en bijgevolg was het moeilijk inslapen.

  8,0

 • Dit was onze 5e keer in Schotland maar met deze wandelreis kom je pas echt in aanraking met het schitterende landschap en de stilte en ruimte van de Hooglanden. Afwisselende wandelingen met soms een uitdagend karakter maar goed te doen met een goede wandelconditie. We hebben genoten!!

  9,0

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten de eerste vijf nachten in een gezellig hostel zo'n 20 minuten rijden van Fort William. Het hostel ligt aan de oevers van Loch Linnhe. In de knusse woonkamer kun je samen de dag doornemen. De locatie vormt een uitstekende uitvalsbasis voor onze wandelingen. Voor het ontbijt wandelen we 10 minuten naar de lokale pub.

De laatste twee nachten verblijven we in een middenklasse hotel in Inverness. Het Hotel ligt een aantal kilometer buiten het historische hart van Inverness. Het is gebouwd op land dat oorspronkelijk in het bezit was van de familie Forbes, bewoners van het Culloden House. Dit huis speelde een belangrijke rol tijdens de Jacobitische opstand. Vanuit het hotel kun je wandelen naar het slagveld van Culloden waar ook een interactief bezoekerscentrum is met meer informatie de slag van Culloden.

Hotels in Groot-Brittanië worden vaak gebouwd in bestaande huizen, hierdoor kunnen de kamers van grootte verschillen en badkamers minder ruim zijn. 

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Corran  Corran Bunkhouse
Smithton Hotel Smithton Hotel

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze toeslag bedraagt vanaf € 445,-.

Er zijn per reisdatum een beperkt aantal 1-persoonskamers. Mochten we een 1-persoonskamer op aanvraag akkoord krijgen, dan geldt daarvoor een extra toeslag van € 85,-.

 • Corran Bunkhouse Fort William Schotland
 • Corran Bunkhouse kamer Fort William Schotland

  De comfortabele hotelkamers zijn van alle gemakken voorzien

 • Corran Bunkhouse twin kamer Fort William Schotland
 • Smithton Hotel Inverness buitenkant
 • Smithton Hotel Inverness double
 • Smithton Hotel Inverness Djoser badkamer
 • Smithton Hotel Inverness Djoser twin

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Amsterdam - Glasgow

  Vertrek

  09:25 - 10:00

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Edinburgh - Amsterdam

  Vertrek

  17:25 - 19:55


Tijdverschil: Het is in Schotland 1 uur vroeger dan in Nederland.
 

KLM, Nederlands nationale trots, bestaat al meer dan 100 jaar en is hiermee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De vloot is hypermodern. Zo zijn de Boeing 787-9 en 10  voorzien van de laatste technische hoogstandjes, zoals speciale moodlighting. De nieuwste generatie luchtfiltersystemen zorgt ervoor dat je minder vermoeid aankomt op de bestemming. Bovendien stoten deze nieuwe vliegtuigen minder broeikasgassen uit. Aan boord ontbreekt het je aan niets: op elke vlucht word je voorzien van een snack en een drankje en op intercontinentale vluchten krijg je uiteraard een warme maaltijd. KLM biedt (behalve in Europa) een persoonlijk in-flight entertainment systeem aan, voorzien van talloze films, series en games. Zo hoef je je niet te vervelen. Wil je tijdens de vlucht extra beenruimte, dan kun je tegen bijbetaling upgraden naar 'economy comfort'.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.645,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

Tijdens de gehele reis hebben we de beschikking over onze eigen bus. Op dag 4 maken we een treinrit van Fort William naar het hoogstgelegen station van Schotland: Corrour Station (v.v.). Dit is onder voorbehoud van weersomstandigheden en wijzigingen in de dienstregeling.

 • KLM vliegtuig
 • Bus Schotland
 • Binnenkant bus Schotland
 • Trein Schotland

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met KLM
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Transfers van/naar luchthaven Glasgow/Edinburgh
 • Vervoer van en naar begin- en eindpunt wandeltocht
 • Treinrit Fort William - Corrour Station (v.v.)
 • Wandeltochten op dag 2 tot en met 4 en dag 6 en 7 inclusief begeleiding
 • Bezoek Glasgow en Stirling Castle op de heenreis
 • Bezoek Edinburgh op de terugreis

Excursies

Landschap Glen Nevis en Polldubh Falls SchotlandBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de wandeltochten die tijdens de reis gemaakt worden. De een bekijkt graag nog een museum, terwijl de ander liever een markt bezoekt. Vanuit onze accommodaties kun je zelf eenvoudig te voet  of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.

Tijdens de wandelreis in Schotland zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Wandeltochten op dag 2 tot en met 4 en op dag 6 en 7 met Nederlandse reisbegeleiding
 • Treinrit v.v. van Fort William naar 's lands hoogstgelegen station Courrier Station
 • Bezoek (van 2 uur) aan Glasgow en Stirling Castle op de heenreis (dag 1)
 • Bezoek (van 2 uur) aan Edinburgh op de terugreis (dag 8)


Daarnaast zijn er diverse andere bezienswaardigheden te bezoeken
. De reisbegeleider kan je hierover adviseren.

 • Beklimming van de Ben Nevis, met 1345 meter de hoogste berg van Schotland.
 • Bezoek Whiskey distilleerderij Fort William.
 • Wandeling langs het Caledonisch Kanaal.
 • Wandeling en bezoek aan de battlefield van Culloden.
 • Ontdek het sfeervolle plaatsje Inverness met haar smalle middeleeuwse straatje en de hoofdstraat 'De Royal Mile'.

Reisdocumenten

 •     Geldige internationale reispas.
 •     E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.

Geldzaken

In Schotland wordt er betaald met de Britse Pond (GBP). Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

In alle plaatsen kun je gebruik maken van een bankautomaat. Met een creditcard kun je in veel verschillende restaurants betalen.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 275,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds zelf fooien moet betalen voor hotelpersoneel, chauffeurs en bij gebruik van andere diensten, wordt aan het begin van de reis een gemeenschappelijke fooienpot ingesteld. Daarnaast staat het je vrij om als blijk van waardering een fooi aan de reisbegeleider te geven.

Maaltijden

Fish and chips eten SchotlandBij de reis zijn de ontbijten inclusief in de reissom. Je kunt zelf bepalen waar je 's avonds gaat eten. In zowel Fort William als in Inverness zijn veel verschillende pubs, cafe's en restaurants te vinden. In veel pubs wordt fish and chips geserveerd, maar ook is er een ruime keuze aan restaurants waar je uitgebreid kunt dineren inclusief goede wijnen.

Het meest bekende gerecht in Schotland is haggis, schapenmaag gevuld met ingewanden en havermout. Wie toch kiest voor de wat meer traditionele keuken, kan kiezen uit een overvloed aan verse vis, zoals de Schotse zalm. Ook Cock a leekie (kippensoep met veel prei) is zeer de moeite waard.

Het ontbijt in Schotland is stevig. Je kunt in het hotel in Inverness kiezen uit warme en koude gerechten. Ei op allerlei manieren klaargemaakt, vis, witte bonen en tomaten, spek, maar ook cereals staan op tafel. Samen met een kop stevige thee met melk of een kop koffie vormt dit een goede basis voor de dag.

Gezondheid

Voor deze reis gelden geen specifieke gezondheidsrisico’s en de medische voorzieningen zijn goed. In het algemeen raden wij altijd aan om een kleine reisapotheek mee te nemen op reis. Meer tips en informatie hierover ontvang je via Mijn Djoser, na boeking. Omdat er op reis altijd iets kan gebeuren en sommige kosten hoog kunnen oplopen, stellen wij het verplicht aan onze reizigers om een reisverzekering af te sluiten. De wandel- en fietsreizen van Djoser zijn geschikt voor iedereen met een normale goede conditie die goed ter been is en in het geval van fietsreizen met enige regelmaat fietst. Kijk voor het maken van een goede afweging of de reis voor jou passend is bij ‘Zwaarte van de reis’. Neem bij twijfel gerust contact op.

Hotelverlenging

Een vervroeging in Glasgow of verlenging in Edinburgh is mogelijk. Wij kunnen de vlucht voor u verzetten. De accomodatie dient u zelf te boeken.

Houd rekening met een eventuele meerprijs en wijzigingskosten van de vlucht en kosten voor de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Schotland heeft een gematigd zeeklimaat dat sterk wordt beïnvloed door de oceaan en de zeeën die Schotland omringen. Het klimaat in Schotland is iets koeler dan het klimaat in Nederland. Het belangrijkste verschil met het Nederlandse klimaat is de hoeveelheid neerslag die er in Schotland valt. Naast de vele neerslag kenmerkt het Schotse klimaat zich door de stevige zuidwestelijke wind die hier met regelmaat waait. Het ruige landschap met veel bergen, heuvels en dalen zorgen voor een prachtig samenspel van natuur en weerselementen.

De wisselende aard van het klimaat betekent echter dat het niet ongewoon is om alle vier de seizoenen op één dag mee te maken.

Zwaarte van de reis

 • Zwaarte wandelreis
 • Zwaarte wandelreis
 • Zwaarte wandelreis

We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de duur van de tochten, de niveauverschillen, de hoogten waarop we wandelen en de verhouding van rust- en wandeldagen. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid. Klik hier voor meer informatie over zwaarte indeling van de reizen.

Laagste punt wandeltocht: 0 meter
Hoogste punt wandeltocht: 1344 meter (top Ben Nevis, optioneel)
Maximaal stijgen: 1352 meter (bij beklimming Ben Nevis)
Maximaal dalen: 1352 meter (bij beklimming Ben Nevis)
Totaal aantal kilometers wandelen: 60 km
Gemiddelde wandelduur: 4,5 uur

De wandelreis Schotland bestaat uit wandelingen door heuvelachtig gebied, meestal over goed begaanbare paden, maar soms moet je klimmen en klauteren over stenen die op het pad liggen. We maken wandelingen vanuit twee hotels. Je stijgt en daalt maximaal 1345 meter, mits je de Ben Nevis gaat beklimmen. Beklim je deze niet dan stijg en daal je maximaal 716 meter. We maken wandelingen van gemiddeld 4,5 uur en er zal regelmatig geklommen moeten worden. De wandelingen zijn voor iedereen met een goede conditie goed te doen, ervaring met wandelen in de heuvelachtig gebied, waar je af en toe moet klimmen en klauteren is aan te raden. Je kunt er iedere dag zelf voor kiezen of je wel of niet met een wandeling meegaat.

Ga goed voorbereid op reis!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je wandelreis te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie. Een goede uitrusting is ook van belang. Zorg altijd voor goed ingelopen schoenen en neem de juiste kleding mee. Niets is zo vervelend als gebrekkig materiaal.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij begeleiden de wandeltochten, zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie voor wandelen, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Hoe zwaar zijn de wandelingen?

Zwaarte wandelreis

De duur van de wandelingen is gemiddeld 4.5 uur per dag. Tijdens de reis is het maximaal dalen en stijgen 716 meter. Tijdens de optionele wandeltocht (beklimming van Ben Nevis) op dag 5 is het maximale hoogteverschil 1352 meter.

Voor exacte informatie over de lengte, wandelduur en stijging/daling, zie de dag-tot-dag-beschrijving op deze website.

Moet ik mijn eigen bagage dragen tijdens de wandeltochten?

Je draagt tijdens de wandelingen alleen je eigen dagrugzak met water, fototoestel, lunchpakket, regenkleding etc. De grote bagage blijft achter in het hotel of de bus.

Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?

Het is belangrijk dat je bagage niet te groot is, vanwege de beperkte opslagruimte in de bussen. Harde koffers raden wij om deze reden af. We verzoeken je om maximaal 12 tot 15 kg mee te nemen.

Leggen we alle afstanden wandelend af?

Niet alle afstanden leggen we wandelend af. Een gedeelte van de routes leggen we af met onze eigen, comfortabele bus. Deze bus reist met ons mee en zet ons op bepaalde punten af, waar wij onze wandelroute beginnen, en haalt ons vervolgens aan het eind van de tocht weer op (als we niet door wandelen naar onze accommodatie). Op dag 4 maken we gebruik van de trein.

Welke wandelschoenen kan ik het beste dragen tijdens deze reis?

We adviseren stevige en goed ingelopen wandelschoenen met voldoende profiel. Zo heb je voldoende steun en goede grip en door het gebruik van ingelopen schoenen voorkom je blaren tijdens de reis.

Bij een buitensportzaak kun je vragen naar wandelschoen ‘categorie A/B of B’.

Hebben we vrije tijd om er zelf op uit te trekken?

Djoser hanteert het ‘vrijheid blijheid’ principe, dit betekent dat er voldoende tijd is vrijgemaakt om er zelf op uit te trekken of gewoon wat rust te nemen. Op de meeste dagen staan er wandeltochten op het programma, daarnaast is er af en toe tijd om zelf de omgeving te ontdekken of deel te nemen aan facultatieve excursies.

Waar overnachten we?

We overnachten de eerste 5 nachten in een gezellig hostel, gelegen aan het prachtige meer Loch Linnhe. De kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet. Er is een gezellige huiskamer, waar je samen de dag door kunt nemen. En wie zin heeft kan in de goed uitgeruste keuken zijn eigen maaltijd bereiden. De laatste twee nachten verblijven we in een centraal gelegen hotel in Inverness.

Is er wifi aanwezig tijdens de reis?

In de hotels kun je van wifi gebruik maken, dan wel tegen betaling. Ook is het vaak mogelijk bij restaurantjes en cafés wifi te ontvangen.

Is het mogelijk om een éénpersoonskamer te boeken?

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een éénpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze meerprijs is te vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS.

Gaat er een Nederlandse reisbegeleider mee of een lokale gids?

Deze reis wordt begeleid door een Nederlandssprekende reisbegeleid(st)er die je bij aankomst in Glasgow opwacht en de groep gedurende de gehele reis assisteert. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. De reisbegeleiders zijn enthousiaste wandelaars en doen er alles aan om van je wandelreis een succes te maken.

Hoe groot zijn de groepen?

De wandelreizen bestaan gemiddeld uit 12 personen. De maximale groepsgrootte is 15 personen. Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Kan ik deze reis vervroegen of verlengen?

Je kunt via Djoser de heen- of terugvlucht wijzigen, dit is op aanvraag. Wijzigingskosten bedragen € 50,- exclusief eventuele kosten die de luchtvaartmaatschappij in rekening brengt. Komt je aan op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf de transfer te regelen. 

Voor de vervroeging of verlenging kan de accommodatie worden bijgeboekt.

Wat is het voltage in Schotland?

De netspanning is 230 Volt. Er is een ander type stopcontact in Schotland met drie pinnen. Je hebt dus een reisstekker nodig.

Hoe kan ik betalen in Schotland?

Je kunt Britse Ponden (GBP) pinnen in de grote steden. Verder kun je op veel plaatsen met creditcards betalen.

Foto's en video