• Slide 1
 • Slide 2
 • Slide 3

  Marokko

  15 dagen

  Afwisselende reis door de kleurrijke steden en natuur van Marokko

  We maken een mooie reis langs verschillende steden, zoals het moderne Casablanca met de grote Hassan II-moskee en de bekende, kleurrijke koningssteden Fes, Meknès en Marrakech. Wandel door de gezellige, smalle straatjes in de oude medina’s. Struin door de souks en koop je souvenirs in de kleine winkeltjes op de bazaar. We maken een tocht door de woestijn en rijden door de hoge Atlas langs Berberdorpjes waar kennis kunt maken met de vriendelijke bewoners. We eindigen de reis in het vissersplaatsje Essaouria met talloze koffiehuizen en gezellige terrasjes aan het strand.

  Reisschema

  1. Amsterdam - Casablanca
  2. Casablanca - Volubilis - Meknes - Fès
  3. Fès
  4. Fès - Ifrane - Midelt
  5. Midelt - Zouala
  6. Zouala - Rissani - Erfoud - Merzouga
  7. Merzouga - Todra kloof - Oaurzazate - Aït Benhaddou
  8. Aït Benhaddou - Marrakech
  9. Marrakech, bezoek souks
  10. Marrakech
  11. Marrakech - Essaouira
  12. Essaouira
  13. Essaouira
  14. Essaouira - Marrakech
  15. Marrakech - Amsterdam

  Route op datum:

  Reisbeschrijving

  We bezoeken de koningssteden van Marokko, trekken over de hoge Atlas en overnachten in de woestijn. We sluiten deze 15-daagse reis af aan het heerlijke strand van Essaouira.

  Het moderne Casablanca

  Dag 1 Amsterdam - Casablanca

  Met gerenommeerde vliegen we naar Casablanca toe. Casablanca, of 'Casa', zoals de Marokkanen Casablanca noemen, is niet echt een oude stad en het straatbeeld wordt bepaald door grote gebouwen, moderne winkelstraten en heel veel restaurants.

  Koningssteden Meknès en Fès

  Dag 2 Casablanca - Volubilis - Meknes - Fès
  Dag 3 Fès

  Hassan II Moskee Casablanca Marokko DjoserIn Casablanca, brengen we een bezoek aan de enorme Hassan II moskee, één van de grootste moskeeën ter wereld. Het is de enige moskee in Marokko die je als niet-moslim mag bezoeken. Binnen zijn aparte gebedsruimtes voor mannen en vrouwen. trek voordat je naar binnen gaat wel eerst je schoenen uit. 
  De minaret van de moskee is dan 200 meter hoog en is daarmee de hoogste minaret ter wereld! Rond de moskee komen families samen om te picknicken.
  Medina Rabat Marokko Junior Groepsreis

  Op weg naar Fès bezoeken we de Romeinse ruïnestad Volubilis dat ooit in het centrum van een vruchtbaar landbouwgebied lag. Vroeger werden hier koren en olijven maar ook wilde dieren verhandeld. In een aantal Romeinse villa’s kun je prachtige mozaïeken bewonderen. We stoppen ook in Meknès, de volgende koningsstad en lopen even door de medina met kleurrijke souks, ofwel smalle marktstraatjes met kleine winkeltjes waar van alles te koop is. De kans is groot dat als je tijdens je zoektocht naar het perfecte souvenir, je een lekker kopje muntthee aangeboden krijgt.

  Leerlooiers Fex MarokkoLater die dag arriveren we in Fès, de oudste koningsstad van Marokko en het religieuze centrum van het land. Het oude centrum is een kleurrijk doolhof waarin het een drukte van belang is, overal wringen volgeladen ezels, karren en sjouwende mannen zich tussen de drukte door. De wolververs geven hun wijk letterlijk een kleurrijk aanzien. Nadat ze de wol in enorme aardewerken kruiken geverfd hebben, hangen ze de strengen te drogen in de straten. Je ziet ook houtdraaiers, koperslagers en leerlooiers aan het werk. Ze bedrijven hun ambacht op traditionele wijze, zonder moderne machines. De dierenhuiden die door de leerlooiers zijn bewerkt, liggen te drogen op de daken van huizen. Het stinkt ontzettend, maar een muntblaadje voor je neus, moet de geurr verhullen! In de medina kun je naast stoffen en kruiden ook amuletten tegen het boze oog kopen.

  Arabisch sprookje in de woestijn

  Dag 4 Fès - Ifrane - Midelt
  Dag 5 Midelt - Zouala
  Dag 6 Zouala - Rissani - Erfoud - Merzouga
  Dag 7 Merzouga - Todra kloof - Oaurzazate - Ait Benhaddou

  We maken een schitterende tocht door het Atlasgebergte en rijden een woestijnachtige streek in. Onderweg passeren we karakteristieke bergdorpjes waar de Berbers nog op traditonele manier leven. We rijden door dichte cederwouden en als je goed kijkt, zie je apen van boom naar boom slingeren. De groene savanne maakt plaats voor de woestijn. We rijden door de ‘Tunnel du Légionnaire’ naar Midelt en volgen de loop van de rivier in de Ziz-vallei.

  Kamelentocht Sahara woestijn MarokkoVanuit Erfoud maken we een onvergetelijke woestijnsafari. We trekken met landrovers naar het oosten en rijden de ‘kleine woestijn’ Erg Chebbi bij Merzouga in waar je verrast wordt door de eerste, echte zandduinen. Het lijkt echt of je aan het einde van de wereld gekomen bent. Hier stappen we op de kamelen die voor ons klaar staan en trekken door de eindeloze zandvlakte van de Sahara. Die nacht logeren we in tenten in een traditioneel Berberkamp midden in de woestijn. De sfeer is oprecht sprookjesachtig; de ondergaande zon laat de gouden zandduinen rood gloeien en de vriendelijke Berbers zorgen voor een smakelijk diner. Daarna wordt er gedanst rond het kampvuur en tenslotte val je onder de uitzonderlijk heldere sterrenhemel heerlijk in slaap. De volgende ochtend zul je tijdens het ontbijt zien dat de zandzee weer langzaam kleur krijgen.

  Nadat we ons opgefrist hebben maken we ons op voor een lange maar schitterende tocht door  woestijngebied naar Aït Benhaddou. Onderweg stoppen we bij de indrukwekkende Todra Kloof, bijzonder mooie kloof van 300 meter diep en op sommige plaatsen niet meer dan 20 meter breed.

  Aï Benhaddou MarokkoHet gebied waar wij doorheen rijden, wordt de ‘Vallei van de duizend kashba’s genoemd en langs de weg staan dan ook nog veel oude kashba’s. De prachtig versierde, rode lemen bouwwerken vormen een harmonisch geheel met de omgeving en hebben al in menig film een belangrijke achtergrondrol gespeeld. Onderweg bezoeken we dan ook de Atlas Studio’s, het Hollywood van Marokko en overnachten bij Aït Benhaddou: de mooiste en bekendste vesting met talloze smalle straatjes en steegjes. De kans is groot dat je de kashba van Ait Ben Haddou al eens in een film hebt gezien. Scenes uit Game of Thrones, The Mummy, Gladiator en nog veel meer spectakelfilms zijn hier opgenomen.

  Het bruisende plein in Marrakech

  Dag 8 Ait Ben Haddou - Marrakech
  Dag 9 Marrakech, bezoek souks
  Dag 10 Marrakech
  Dag 11 Marrakech - Essaouira 

  Djemaa el-Fna Plein Marrakech We verlaten het relaxte Ait Ben Haddou en rijden door de Atlas over de Tizi-n-Tichkapas, de hoogste bergtop van Noord-Afrika naar  Marrakech. Dit is een prachtige route met mooie vergezichten. Wordt je snel wagenziek? Vergeet dan niet een primatour mee te nemen. Het kan onderweg wat bochtig zijn. Wist je dat Marokko zijn naam dankt aan de vroegere hoofdstad Marrakech? Marrakech wordt ook wel de roze stad genoemd. De stad is beroemd om zijn oude medina en het levendige Djemaa el-Fna, het grootste en bekendste plein in het hart van de stad.

  's Ochtends kun je hier de meest kleurrijke markt van Marokko bezoeken. In de middag verandert het plein in één grote vau-de-ville met goochelaars, slangenbezweerders, waarzeggers, bedelaars en verkopers. Maak vooral een ritje met een paardenkoets en verken de stad relaxt vanuit zo'n caleche. De medina telt ontelbaar veel straatjes met elk een eigen specialiteit. In een straat koop je alleen maar groente en fruit en in een ander straatje zijn alleen tapijten te koop. Pas op de je niet verdwaald in de chaos die de souks met zich meebrengen.

  Vissersplaatsje Essaouira

  Dag 12 Essaouira
  Dag 13 Essaouira
  Dag 14 Essaouira - Marrakech
  Dag 15 Marrakech - Amsterdam

  Marokko Essaouira bootjesNa de drukte van de steden en de ritjes door de warmte, brengt het verblijf in het vissersplaatsje Essaouira aan de kust een welkome afwisseling. Het stadje ligt aan zee en de bijna permanente wind zorgt voor aangename verkoeling. Essouira doet meer Portugees aan dan Marrokaans. Dat komt vooral door de  verweerde, witte huisjes in de vesting, de talloze koffiehuizen en de gezellige terrasjes. Vroeger was Essaouira een bloeiende handelsplaats door speciale belastingregels. Later kreeg deze stad ook faam als badplaats. De nauwe straatjes komen tot leven door de leuke souvenirwinkeltjes. In de haven kun je zien hoe de vissers de vangst van die ochtend in rieten mandjes aan wal gooien. Gegadigde kopers drommen eromheen; verser kun je het niet krijgen. Hou je van vis? Je kunt dus heerlijk vis eten. In Essaouira verblijven we in het luxe Altlas & Spa resort, direct aan het strand van Essaouira gelegen om de reis relax te kunnen afsluiten.

  Vanuit Essaouira rijden we terug naar Marrakech, zodat we de middag kunnen doorbrengen in de stad. Je hebt alle tijd om de hihglihgts te bewonderen en de laatste souvenir te shoppen. 

  De volgende dag vliegen we vanuit Marrakech weer naar Amsterdam.
   
  Op reis met Djoser
  Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. Uiteraard zijn de hotels en het vervoer van tevoren gereserveerd, maar ter plaatse kan het mogelijk zijn dat het programma aangepast dient te worden. Dit zal vanzelfsprekend in overleg met de groep plaatsvinden. De reisbegeleider biedt de meeste dagen een programma aan, maar men is zeker niet verplicht hier aan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen! De Family-groepen bestaan uit gemiddeld 16 personen, de maximale groepsgrootte is 26 personen.

  Vertrekdata/prijs

  Boek en reis met Djoser zekerheid Boek en reis met Djoser zekerheid

  2022

  Start - einde
  Beschikbaarheid
   
   
  Prijs
   
  Start - einde
  23 apr - 07 mei
  Beschikbaarheid
  Voldoende
  Prijs
  € 1.795,-
  € 1.695,- (kind t/m 11 jr)
  Start - einde
  30 apr - 14 mei
  Beschikbaarheid
  Voldoende
  Prijs
  € 1.795,-
  € 1.695,- (kind t/m 11 jr)
  Start - einde
  23 jul - 06 aug
  Beschikbaarheid
  Voldoende
  Prijs
  € 1.795,-
  € 1.695,- (kind t/m 11 jr)
  Start - einde
  30 jul - 13 aug
  Beschikbaarheid
  Voldoende
  Prijs
  € 1.795,-
  € 1.695,- (kind t/m 11 jr)
  Start - einde
  24 dec - 07 jan
  Beschikbaarheid
  Voldoende
  Prijs
  € 1.795,-
  € 1.695,- (kind t/m 11 jr)

  2023

  Start - einde
  Beschikbaarheid
   
   
  Prijs
   
  Start - einde
  22 apr - 06 mei
  Beschikbaarheid
  Voldoende
  Prijs
  € 1.645,-
  € 1.545,- (kind t/m 11 jr)
  Start - einde
  29 apr - 13 mei
  Beschikbaarheid
  Voldoende
  Prijs
  € 1.695,-
  € 1.495,- (kind t/m 11 jr)

  Inclusief

  • Vluchten met de gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Austrian Airlines
  • Alle vluchttoeslagen
  • CO2 compensatie vliegreis
  • Nederlandssprekende reisbegeleiding 
  • Vervoer per eigen bus met airconditioning
  • Spectaculaire tocht door de woestijn met terreinwagens
  • Overnachtingen in hotel met eigen douche/toilet
  • Inclusief 14 x ontbijt
  • Verblijf in de palmenoase Zouala
  • Jeepsafari door de woestijn
  • Kampeerovernachting in de woestijn van Erg Chebbi in een bedoeïenentent
  • Kamelensafari in de Sahrara
  • Diner bij het kampvuur in de woestijn
  • Rondleiding door de Atlas filmstudios
  • Bezoek aan de Hassan II Moskee
  • Rondleiding in Volubilis
  • Stadswandeling in Meknés  
  • Bezoek aan Aït Ben Haddou
  • Stadswandeling in Marrakech
  • Verblijf in het luxe Atlas & Spa resort direct aan het strand van Essaouira

  Exclusief

  Overige maaltijden, visum, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
  Reserveringskosten € 40,- per boeking. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

  Landarrangement

  Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 1.145,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 1.245,-.

  Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

  Vluchttoeslagen (inbegrepen)

  Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen. Bij een tussentijdse verhoging van de toeslagen door de luchtvaartmaatschappijen berekent Djoser deze kosten niet door. Je komt dus achteraf nooit voor verrassingen te staan.

  Groepssamenstelling en groepsgrootte

  Onze Familyreizen zijn speciaal samengesteld voor gezinnen met kinderen. Contact met andere gezinnen is dus zo gemaakt!

  De gezinnen kunnen verschillend zijn qua samenstelling; op onze reizen gaan zowel 1- als 2-oudergezinnen mee en ook samengestelde gezinnen. Omdat juist de leeftijd van de kinderen heel bepalend kan zijn voor de reis, is een aantal vertrekdata speciaal voor reizen met kinderen vanaf 10 en 16 jaar. Op de andere reizen zijn kinderen van alle leeftijden welkom, maar de minimum leeftijd is 6 jaar en de maximale leeftijd is 20 jaar. Is een kind jonger dan 6 jaar of ouder dan 20, overleg dan voor boeking met Djoser. Je vindt de beschikbaarheid en de leeftijden van de kinderen van reeds geboekte families bij de reisdata.  

  Het minimum aantal deelnemers op alle Familyreizen is 10 (3 gezinnen), het maximum aantal personen is 26.

  Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

  Praktische informatie

  Accommodatie

  We overnachten in comfortabele hotels met douche en toilet op de kamer. In de meeste hotels is gratis  WIFI en airconditioning aanwezig. Sommige hotels hebben ook een restaurant met een gezellig terras of een binnenplaats, waar je heerlijk kunt zitten eten. We gebruiken hotels met een eigen karakter en met een goede ligging, vaak op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden.


  In Fès overnachten we in typische Marokkaanse sferen. Het hotel ligt naast de ingang van de medina en op loop afstand ben je bij de kleine straatjes van Fès.
   

  In de woestijn overnachten we in tenten in een berberkamp. Hiervoor hoef je geen slaapzak mee te nemen; er staan bedden in je tent en voor schone lakens, dekens en een handdoek wordt gezorgd. 
   

  Vanuit het luxe 5-sterren Atlas Essouira & Spa resort in Essaouira loop je zo het strand op en de zee in. De gezinsvriendelijke omgeving en tal van restaurants en attracties in de buurt, maken dat dit hotel een uitstekende plek is om je rondreis te eindigen en te ontspannen. 

  Bekijk hotelreviews op Tripadvisor
   

  Casablanca Hotel Moroccan House
  Fés Hotel Batha
  Midelt Hotel Taddart
  Zouala Maison d'Hote Zouala
  Merzouga Erg Chebbi Sahara Garden
  Aït Ben Haddou Riad Maktoub
  Marrakech Hotel Gomassine
  Essaouira Atlas Essaouira & Spa resort


  Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

  Reis je met een familie van 3 personen dan verblijf je met je gezin op één kamer. Voor meer comfort is het mogelijk om, tegen betaling van een toeslag, een éénpersoonskamer bij te boeken. Kies je hiervoor, of bestaat het gezin uit vier, vijf of meer personen, reserveren we, indien mogelijk, aan elkaar grenzende kamers.
   

  Je overnacht in de sfeer van de sprookjes van 1000 en 1 nacht

  Veel van de hotels hebben een verfrissend zwembad

  We overnachting ook in een bedoeiëntent in de woestijn

  De comfortable kamers hebben een eigen badkamer en toilet

  Ontbijt is inbegrepen, soms kan je dit lekker buiten eten

  We sluiten de reis af in een luxe 5-sterren resort met heerlijk zwembad.

  Je overnacht in de sfeer van de sprookjes van 1000 en 1 nacht

  Veel van de hotels hebben een verfrissend zwembad

  We overnachting ook in een bedoeiëntent in de woestijn

  De comfortable kamers hebben een eigen badkamer en toilet

  Ontbijt is inbegrepen, soms kan je dit lekker buiten eten

  We sluiten de reis af in een luxe 5-sterren resort met heerlijk zwembad.

  Je overnacht in de sfeer van de sprookjes van 1000 en 1 nacht

  Veel van de hotels hebben een verfrissend zwembad

  We overnachting ook in een bedoeiëntent in de woestijn

  De comfortable kamers hebben een eigen badkamer en toilet

  Ontbijt is inbegrepen, soms kan je dit lekker buiten eten

  We sluiten de reis af in een luxe 5-sterren resort met heerlijk zwembad.

  Je overnacht in de sfeer van de sprookjes van 1000 en 1 nacht

  Veel van de hotels hebben een verfrissend zwembad

  We overnachting ook in een bedoeiëntent in de woestijn

  De comfortable kamers hebben een eigen badkamer en toilet

  Ontbijt is inbegrepen, soms kan je dit lekker buiten eten

  We sluiten de reis af in een luxe 5-sterren resort met heerlijk zwembad.

  Vliegreis

  Lufthansa

  Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

  Kies vertrekdatum:

  • Vlucht met

   Lufthansa

   Traject

   Amsterdam - Frankfurt

   Vertrek

   18:30

   Aankomst

   19:35

  • Vlucht met

   Lufthansa

   Traject

   Frankfurt - Casablanca

   Vertrek

   22:15

   Aankomst

   00:45*

  • Vlucht met

   Austrian Airlines

   Traject

   Marrakech - Wenen

   Vertrek

   14:00

   Aankomst

   19:00

  • Vlucht met

   Austrian Airlines

   Traject

   Wenen - Amsterdam

   Vertrek

   20:20

   Aankomst

   22:15

  * aankomst volgende dag


  Gedurende de zomertijd in Nederland is het in Marokko 2 uur vroeger; in de winter is het 1 uur vroeger.

  Lufthansa is dé nationale luchtvaartmaatschappij van Duitsland. Het is de enige Europese luchtvaartmaatschappij die behoort tot de exclusieve selectie van ‘5-Star Airlines’. Lufthansa heeft al jaren een zeer goede reputatie op gebied van service, kwaliteit en veiligheid. Samen met Swiss- en Austrian Airlines maakt het deel uit van de Lufthansa Group. De vloot is zeer modern, bestaande uit onder andere de A350 en de B747-8. Deze toestellen zijn milieuvriendelijker door hun lagere CO2-uitstoot. Aan boord is een uitgebreid inflight entertainment systeem boordevol films, series en games voor het hele gezin. Uiteraard ontvang je ook een warme maaltijd en een drankje. Op intercontinentale vluchten kan voor kinderen een speciale kindermaaltijd besteld worden. Kortom: bij Lufthansa begint je reis pas goed!

  Djoser compenseert de CO2-uitstoot van je vlucht

  Reizen is verrijkend, maar laat ook zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de vlucht te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen, want de vliegreis naar je bestemming is veruit het meest belastend voor ons milieu. Samen met de Southpole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten, en de ANVR hebben we gekozen voor verschillende projecten in Thailand en Indonesië.

  Met CO2-compensatie doen we dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Djoser compenseert alle vluchten van de Djoserreizigers en ook de vliegreizen van haar medewerkers.

  Landarrangement

  Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 1.145,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 1.245,-.

  Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

  Vervoer

  Tijdens de hele reis staat ons een comfortabele bus met eigen chauffeur ter beschikking. Omdat we ons eigen vervoer hebben is het altijd mogelijk om onderweg te stoppen voor een foto, een markt te bezoeken, of uit te stappen bij een mooi stukje natuur.

  Bij de reis inbegrepen

  • Vluchten met de gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Austrian Airlines
  • Alle vluchttoeslagen
  • CO2 compensatie vliegreis
  • Nederlandssprekende reisbegeleiding 
  • Vervoer per eigen bus met airconditioning
  • Spectaculaire tocht door de woestijn met terreinwagens
  • Overnachtingen in hotel met eigen douche/toilet
  • Inclusief 14 x ontbijt
  • Verblijf in de palmenoase Zouala
  • Jeepsafari door de woestijn
  • Kampeerovernachting in de woestijn van Erg Chebbi in een bedoeïenentent
  • Kamelensafari in de Sahrara
  • Diner bij het kampvuur in de woestijn
  • Rondleiding door de Atlas filmstudios
  • Bezoek aan de Hassan II Moskee
  • Rondleiding in Volubilis
  • Stadswandeling in Meknés  
  • Bezoek aan Aït Ben Haddou
  • Stadswandeling in Marrakech
  • Verblijf in het luxe Atlas & Spa resort direct aan het strand van Essaouira

  Excursies

  Erg Chebbi woestijn MarokkoBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de medina op zoek naar koopjes, de ander wil liever een museum bezoeken of geniet op een terras op het Djemaa-el-Fna-plein van de heelrijke Marrokaanse keuken. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

  In Marokko kijk je ogen uit! Sommige bezienswaardigheden mag je echter echt niet missen. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

  Tijdens deze reis door Marokko zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

  • Bezoek aan de Hassan II Moskee in Casablanca; Dit is de op twee na grootste moskee ter wereld en de enige moskee in Marokko waar je als niet-moslim naar binnen mag.
  • Rondleiding in Volubilis, Deze Romijnse ruïnestad werd in de 3de eeuw voor Chr. gesticht. Het archeologische Volubilis behoort tot de Unesco-werelderfgoedlijst
  • Stadswandeling door Meknès. Je bezoekt in deze koningstad onder andere de Medina, de reglieuze school Medersa Bu Inaiya en het Dar Jamai museum in een voormalig paleis.
  • Stadswandeling door Fez, na Casablanca de grootste stad van Marokko. Je bezoekt in deze stad onder andere het uitzichtpunt, de Moszaïek-werkplaats, de Mellah (de historisch Joodse wijk), de Medersa Bou Inania (religieuze school), de Kairouan-Moskee en uiteraard de traditionele leerlooierijen.
  • Makaken (aapjes) spotten bij de cederbossen in de buurt van Azrou.
  • Tocht per luxe terreinwagens door de woestijn inclusief stop bij fossielen vindplaats.
  • Kamelensafari door de zandduinen in het woestijngebied van Erg Chebbi, sommige zandduinen kunnen hier tot wel 150 hoog worden.
  • Bezoek aan de roestrode Todra kloof. Deze 15 kilometer lange kloof is het meest spectaculaire natuurgeveld op de Atlas.
  • Rondleiding in Atlas filmstudios van Ouarzazate het Holywood van Marokko, waar beroemde films producties, zoals: The mummy (1999), Gladiator (2000),  Astrix & Obelix: Missie Cleopatra (2002), Alexander (2004) en Sex and the City 2 (2010) zijn opgenomen.
  • Wandeltocht door de middeleeuwse stad Aït Benhaddou beroemd om zijn prachtige kashba's (het verdedigbare deel van de medina gemaakt van aangestampte leem)
  • Stadswandeling Marrakesh met bezoek aan de souks, waar in de nauwe steegjes allerlei soorten koopwaar wordt aangeboden en uiteraard nemen we ook een kijkje op het Djeema el Fna-plein, waar je slangenbezweerders en waarzeggers ziet
  • We nemen een verfrissende duik in de Atlantische ocean vanuit een van de prachtige zandstranden van Essaouira.


  Ter plaatse zijn er diverse andere excursies en activiteiten mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld in Essaioura leren surfen of tijdens een kookworkshop een heerlijke tajine op tafel toveren. Een bezoekje aan de hamman maakt je verblijf compleet!

  • Rondleiding met professionele gids in Fès.
  • Bezoek aan Kashba Myriem klooster in Midelt.
  • Gegidste wandeling door de palmenoase van Zouala
  • Gegidste wandeling door de Atlas Sudio
  • Rondeleiding met professionele gids door de prachtige woestijnstad, Marrakesh
  • Surfles in Essaioura
  • Kookworkshop

  Reisdocumenten

  • E-ticket. Meer informatie ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
  • Eigen internationale reispas voor alle reizigers dat minimaal geldig is voor de duur van het verblijf.
   

  Geldzaken

  In Marokko wordt er betaald met de Marokkaanse dirham. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

  Geld afhalen: bijna overal zijn geldautomaten.
  Contant: enkele euro’s voor noodgevallen (zoals niet werkende pinautomaten) is altijd handig.
  Creditcards: worden op veel plaatsen geaccepteerd.
   
  Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 200,- per persoon per week.
   
  Het is in Marokko gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald.

  Maaltijden

  Het ontbijt in de hotels is bij de reissom inbegrepen en bestaat meestal uit brood, boter en jam of honing. Ook het diner in de woestijn is inbegrepen in de reissom. Het eten in Marokko is gevarieerd, goed en niet duur. Je betaalt tussen € 5 en € 10 voor een maaltijd. Beroemd is de Marokkaanse tajine, een stoofschotel van vlees en groente; je kunt het voor weinig geld in ieder restaurant en op ieder terras eten. Ook couscous kom je in alle variëteiten en prijsklassen tegen. Daarnaast heeft de Franse koloniale overheersing haar sporen nagelaten in het menu. Naast stokbrood bij het ontbijt wordt de 'Salade Niçoise' veel geserveerd. Typisch Arabisch zijn de vele salades, die vaak als bijgerecht geserveerd worden. Het kraanwater in Marokko smaakt niet lekker. We raden dan ook aan om water uit flessen als drinkwater te gebruiken.

  Gezondheid

  Voor Marokko zijn geen inentingen verplicht, wel wordt aangeraden om vooraf vaccinaties tegen DTP en hepatitis A te nemen. Deze algemene richtlijnen zijn aan verandering onderhevig. Soms gelden voor (jonge) kinderen afwijkende richtlijnen, bijvoorbeeld omdat ze in de eerste jaren zijn ingeënt tegen DTP. 

  De hygiënische omstandigheden in Marokko zijn over het algemeen redelijk tot goed. Het is wel verstandig goed te letten op wat je eet. We adviseren om paracetamol en een middel tegen darmstoornissen mee te nemen.

  Bedenk ook dat kinderen extra gevoelig zijn voor de zon, dus zorg voor voldoende bescherming: zonnebrandmiddel, minimaal een kledingstuk met (lange) mouwen, hoofddeksel en zonnebril. De reisbegeleiding heeft een medische set bij zich met steriel hulpmateriaal voor noodgevallen.

  Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

  Logo ThuisVaccinatie.nl


  Reizen en Covid-19

  We kunnen naar steeds meer landen veilig en verantwoord op reis. Uiteraard voeren we reizen uit naar landen met een groen of geel reisadvies, maar ook zijn reizen naar een aantal landen met een oranje reisadvies mogelijk. Een overzicht van landen waar je nu met Djoser naar toe kan vind je hier. Voor actuele informatie over inreisbeperkingen en voorwaarden adviseren wij je de website met de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen. Om deel te kunnen nemen aan een Djoserreis moet je volledig gevaccineerd zijn, voor de veiligheid en een soepel verloop van de reis.

  Uiteraard hebben we frequent contact met onze agentschappen. Hierdoor zijn we goed op de hoogte van de lokale omstandigheden en regels. Houd er rekening mee dat lokale regelgeving aan verandering onderhevig kan zijn. Na boeking houden wij je over deze regels en voorwaarden via "Mijn Djoser" op de hoogte.

  Met onze lokale vertegenwoordiger, onze 24/7 bereikbaarheid/bijstand én de aanwezigheid van een reisbegeleider, reis je met Djoser met een gerust gevoel.

  Klimaat en geografie

  In de zomermaanden kan de temperatuur oplopen tot boven de 30˚C, vooral in de woestijn en in steden als Marrakech is dit het geval. Deze temperaturen zin zeker geen reden om het land in de zomer te vermijden. De temperaturen zijn in de ochtend en in de avond aangenaam en aan de kust is de temperatuur door de zeewind zeer aangenaam. ’s Nachts kan het afkoelen tot zón 20˚C in de steden en in de woestijn zal de temperatuur nog verder dalen. Regen hoef je in deze periode van het jaar niet te verwachten.

  Reisbegeleiding en gidsen

  Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij weten als geen ander dat kinderen een reis anders beleven dan volwassenen en kunnen haarfijn inspelen op de wensen en behoeften van beiden. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en ideeën. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

  Eventueel kan ter plaatse een lokale gids worden gehuurd als je wat meer wil weten over de achtergronden. Hij of zij kan je alles vertellen over de omgeving, stad of excursie. De gidsen reizen niet de gehele reis mee, maar sluiten bij de groep aan. Deze gidsen vertellen vol enthousiasme over de attractie en weten alle antwoorden op je vragen. We maken dus gebruik van de locals, waardoor de kennis over de stad en/of omgeving groter is dan wanneer een gids de gehele reis mee reist.

  Veelgestelde vragen

  Waarom met Djoser Family naar Marokko?

  Deze Family-reis wordt begeleid door een lokale enthousiaste Nederlands sprekende reisbegeleider/gids. Onze reisbegeleiders zijn verantwoordelijk voor de organisatorische en technische aspecten van de reis en houden daarbij rekening met de leeftijd en belevingswereld van de kinderen die meereizen. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en ideeën. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en ervaring, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

  Wat is de zwaarte van deze Family reis?

  De afstanden die tijdens deze reis worden afgelegd, zijn relatief kort. Tijdens de reis wordt gebruik gemaakt van bussen met airco.

  Welk weertype kan ik verwachten tijdens deze reis?

  Marokko heeft een gematigd klimaat. In voor-en najaar kan het in de bergen fris zijn en heb je een trui of jas nodig. De zomers in Marokko zijn warm, maar ook droog, waardoor de hitte beter te verdragen is da de vochtige warmte in Nederland. In de bergen en aan zee kan het ook in de zomer koel zijn, waardoor je een trui nodig hebt.

  Hebben we een visum nodig?

  Voor de reis naar Marokko is geen visum nodig. Er is alleen een paspoort nodig dat geldig is tijdens de hele reis.

  Hoe wordt een familie met een oneven aantal personen ingedeeld?

  Reis je met een familie van 3 personen, dan verblijf je met het gezin op één kamer. In sommige accommodaties kan het zijn dat er in dit geval een bed bijgezet wordt in een tweepersoonskamer. Voor een gezin dat bestaat uit 4 of 5 personen reserveren we 2 kamers, waar mogelijk aan elkaar grenzend. In de meeste gevallen is het ook mogelijk om een eénpersoonskamer te reserveren.

  Hebben de hotels op deze reis een zwembad?

  De meeste hotels op deze reis beschikken over een zwembad. In de woestijn overnacht je in tenten in een berberkamp. Zie voor meer details over de accommodatie die we gebruiken bij praktische informatie. Hier vind je afbeeldingen van de hotels en weblinks naar Tripadvisor.

  Is er Wifi aanwezig op deze reis?

  De meeste hotels tijdens deze reis beschikken, soms tegen betaling, over Wifi. Het kan ook voorkomen dat de Wifi alleen in de lobby aanwezig is. Bij de overnachtingen in de woestijn is geen Wifi aanwezig.

  Gelden er bijzondere kledingvoorschriften voor deze reis?

  Marokko is overwegend Islamitisch en zeker op het platteland wordt gepaste kleding gewaardeerd. Dit betekent zowel voor mannen als vrouwen: kleding die de schouders, bovenarmen en knieën bedekken. Religieuze bezienswaardigheden dienen altijd met bedekkende kleding bezocht te worden, anders wordt de toegang geweigerd.

  We hebben geboekt! En nu?

  Zodra je een reis hebt geboekt, ontvangt de hoofdboeker hiervan een bevestiging per e-mail. Tevens ontvangt deze de inloggegevebs voor de Mijn Djoser pagina. In je Mijn djoser kan je de persoonsgegevens (tot 6 weken voor vertrek) aanpassen en vind je alle informatie over de reis.

  Wat mag ik absoluut niet vergeten voor deze reis?

  Houd er rekening mee dat de zon erg fel kan zijn. Het is daarom van belang om voldoende bescherming mee te nemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zonnebrand en bedekkende kleding. Daarnaast kan het in het voor- en najaar fris zijn in de bergen waardoor het verstandig is een trui mee te nemen.

  Djoser Foto's en Video

  Go to top