Bekijk de Namibië, Botswana & Victoriawatervallen, 22 dagen van Djoser

Namibië, Botswana & Victoriawatervallen 22 dagen

Beleef het echte Afrika tijdens deze afwisselende rondreis

Vanaf € 4.495,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Deze indrukwekkende safarireis in zuidelijk Afrika voert je door Namibië en Botswana en langs de Victoriawatervallen. De omgeving is overweldigend en de kans is groot dat je dieren van heel dichtbij ziet. Altijd al een krokodil of een nijlpaardenfamilie in het echt willen zien? Dit is je kans!

Voor de dagexcursie in de Okavangodelta geldt een minimum leeftijd van 7 jaar.

Daarom Djoser

 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Inclusief een meereizende campcourier die voor inkopen en maaltijden zorgt
 • Entreegelden nationale parken en wildreservaten inbegrepen
 • Overnachtingen op leuke campings en sfeervolle hotels/lodges met vaak een zwembad
 • Alle ontbijten, 15 x lunch en 12 x diner inbegrepen
 • Twee dagen Etosha NP inclusief  'game drive'
 • Bezoek aan de indrukwekkende Sosusvlei
 • Beklimming Dune 45
 • Inclusief tochtje per 4x4 terreinwagen naar Deadvlei
 • Bezoek aan de spectaculaire Victoriawatervallen
 • Bezoek aan de Himba's
 • Bezoek aan Chobe NP inclusief een boottocht
 • Excursie door de Okavangodelta per uitgeholde boomstam
   
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Namibië, Botswana & Victoriawatervallen, 22 dagen
 1. Amsterdam - Windhoek
 2. aankomst Windhoek
 3. Windhoek - Sesriem
 4. Sesriem - Sossusvlei & Deadvlei - Sesriem Canyon - Solitaire
 5. Solitaire - bezoek boerderij - Swakopmund
 6. Swakopmund
 7. Swakopmund - Cape Cross - Brandberg
 8. Brandberg - Twijfelfontein - Kamanjab
 9. Kamanjab
 10. Kamanjab - Etosha nationaal park
 11. Etosha NP, gamedrive
 12. Etosha NP - Grootfontein
 13. Grootfontein - Rundu
 14. Rundu - Divundu
 15. Divundu - Maun/Okavangodelta
 16. Maun/Okavangodelta, excursie naar de delta
 17. Maun - Gweta
 18. Gweta - Chobe nationaal park (inclusief boottocht)
 19. Chobe NP - Victoriawatervallen
 20. Victoriawatervallen
 21. Victoriawatervallen - Johannesburg - Amsterdam
 22. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Onderstaand vind je eerst de beschrijving van de route van Windhoek naar Victoriawatervallen, daarna volgt de omgekeerde route van Victoriawatervallen naar Windhoek.

Van Windhoek naar Victoriawatervallen

Windhoek en rode zandduinen in de Sossusvlei

Dag 1 Amsterdam - Windhoek
Dag 2 aankomst in Windhoek
Dag 3 Windhoek - Sesriem, bezoek Sesriemcanyon
Dag 4 Sesriem - Sossusvlei - Solitaire

Sesriem NamibiëNa aankomst in Windhoek kun je in de middag Windhoek verkennen. Windhoek is niet groot en heeft een vriendelijke uitstraling. De invloed van het Duitse koloniale tijdperk is nog zichtbaar in de architectuur, de straatnamen en de ‘konditoreien’.

We laten de drukte van de stad achter ons en rijden in onze safaritruck naar Sesriem. Hier slaan we voor het eerst onze tenten op. 's Middags kun je een mooie wandeling maken naar de Sesriem Canyon. De canyon ligt niet ver, ongeveer 4 kilometer van onze accommodatie. Hij is ontstaan doordat de Tsauchab-rivier in de loop van duizenden jaren een 30 meter diepe en 1 kilometer lange kloof in de rots heeft uitgesleten. In de wintermaanden staat er geen water in de canyon, zodat je veilig in de kloof kunt afdalen. In andere tijden van het jaar tref je hier een klein stroompje of een poel aan.

Sossusvlei NamibiëDe volgende ochtend rijden we bij zonsopgang richting de indrukwekkende Sossusvlei, een grote duinpan aan de rand van het Namib-Naukluftpark. Deze pan die wordt omringd door 's werelds hoogste zandduinen is overweldigend, met name 's avonds en 's morgensvroeg. De zandzee is zo rood dat het lijkt of het zand aan je voeten gloeit. Wie is het eerste boven? Doe maar rustig aan, want het kost best veel inspanning om de 200 meter hoge duinen te beklimmen. Maar het uitzicht op het onwezenlijke maanlandschap loont de moeite. Je hebt de gelegenheid om in de bizarre omgeving van Sossusvlei een wandeling te maken en te ontdekken hoe dieren en taaie plantjes dapper weerstand bieden aan de zware omstandigheden van de woestijn. Om bij de deadvlei, het uiterste puntje van de Sossusvlei, te komen stappen we over van onze safaritruck in open 4x4 terreinwagens. Het mulle zand is voor deze terreinwagens geen probleem. De deadvlei is een zoutvlakte tussen de hoge zandduinen en is vooral bekend van de 600 jaar oude 'skeletten' van bomen die hier nog staan.  

Via het plaatsje Solitair, waar nog altijd het enige benzinestation tussen Sossusvlei en Walvisbaai staat en waar je bij de lokale bakker een heerlijk stuk appeltaart kunt eten, rijden we naar Swakopmund.

Zeeleeuwen en Sandboarden in Swakopmund

Dag 5 Solitaire - bezoek boerderij - Swakopmund
Dag 6 Swakopmund

Door de ruige natuur van het Namib-Naukluftpark rijden we via het havenplaatsje Walvis Bay naar Swakopmund. Vlakbij Walvis Bay verblijft een grote flamingokolonie en een bezoekje aan deze roze gemeenschap is absoluut een must. Hoewel Swakopmund door de inwoners van Namibië beschouwd wordt als badplaats, is het zeewater hier meestal ijzig koud. Als je een wandeling maakt over de brede Arnold Shad Promenade heb je meer kans om zeeleeuwen dan om zwemgasten in de zee te zien zwemmen.

Swakopmund is een bizar overblijfsel uit de Duits koloniale periode. Duitse straatnamen, Duitse bierstuben en vooral veel inwoners van Duitse afkomst geven aan deze plaats een speciale sfeer. We overnachten hier in een sfeervolle, centraal gelegen guesthouse. In het centrum van Swakopmund zijn enkele koloniale gebouwen te bewonderen, waarvan het voormalig treinstation zeker een aanrader is. 's Avonds kun je in enkele restaurants niet alleen goed wild eten, ook de 'bratwurst' ontbreekt vaak niet op de kaart. De volgende dag heb je de tijd om Swakopmund verder te verkennen of om deel te nemen aan (optionele) activiteiten zoals het spectaculaire 'sand-boarden' of een dolfijncruise.

Traditionele nomaden: De Himba

Dag 7 Swakopmund - Cape Cross - Brandberg
Dag 8 Brandberg - Kamanjab
Dag 9 Kamanjab

Cape Cross NamibiëDe volgende dag voert een kaarsrechte weg ons Swakopmund uit. Even ten noorden van de stad wordt zout gewonnen en tot daar komen we nog wat verkeer tegen. We stoppen bij Cape Cross, de plek waar de Portugese zeevaarder Diego Cáo als eerste Europeaan voet op de Namibische kust zette. We nemen een kijkje bij het kruis dat hij hier oprichtte ter ere van de Portugese koning João I. Naast een historisch belangrijke plaats geniet Cape Cross bekendheid door zijn grote kolonie pelsrobben. Deze zeezoogdieren liggen hier massaal uit te rusten en als je geluk hebt zie je jonge robben die kunt herkennen aan hun pluizige vacht.

Dan hebben we de civilisatie echt achter ons gelaten en rijden langs één van de meest onbarmhartige kusten van Afrika; de Skeleton Coast. Deze 40 kilometer brede kuststrook vormt een buffer tussen de zee en het achtergelegen Kaokoland en Damara. Het landschap is hier volkomen leeg en de enige oriëntatiepunten zijn de afstandspalen waarop het aantal 'miles' vanaf Swakopmund staat. In deze kuststrook liggen gravel- en zandvlakten waar jaarlijks niet meer dan drie centimeter regen valt. We verblijven een nacht in de omgeving van Brandberg. Zoek vooral een mooie plek voor de zonsondergang. Dan weet je precies waarom Brandberg Brandberg heet.

Humba NamibiëDe volgende dag rijden we verder naar Kamanjab in het afgelegen Kaokoland. In deze omgeving wonen de Himba die nog traditioneel leven. Wist je dat de Himba hun haar, lichaam en leren omslagschorten insmeren met een mengsel van rode aarde en dierlijk vet. Schijnbaar onaangetast door westerse invloeden houden zij trots vast aan hun traditionele nomadische manier van leven. Iedere familie woont in een kraal waar binnen verschillende hutten worden gebouwd van een geraamte van takken die afgesmeerd worden met mest.

De bewoners verhuizen regelmatig of verlaten soms tijdelijk hun dorp om naar goede weidegronden voor hun vee te zoeken. We reizen verder naar het beroemde Etosha Nationaal Park.

Wilde dieren spotten in Etosha Nationaal Park

Dag 10 Kamanjab - Etosha nationaal park
Dag 11 Etosha NP

Etosha is ongetwijfeld één van de beste wildparken in Zuidelijk Afrika. We nemen hier twee dagen de tijd om met onze truck te speuren naar het grote wild. De naam Etosha betekent letterlijk 'grote witte plek’. Deze naam verwijst naar de uitgestrekte, oogverblindende zoutpan die een groot deel van het park beslaat. Slechts enkele dagen per jaar ligt hier een klein laagje water waar flamingo's en andere watervogels op af komen. Het meeste grof wild houdt zich echter op in de aangrenzende graslanden en mopane-bosjes. Hier zullen we dan ook de kuddes zebra's en gnoes aantreffen. Het opsporen van de zeldzame zwarte neushoorn en de zwartkop-impala kost meer moeite. Bij Okaukuejo kun je ook plaatsnemen bij een drinkwaterplaats die 's nachts verlicht is. Van ver zie je hier kuddes olifanten aankomen om hun dorst te lessen.

Overnachten in traditionele huisjes in Rundu

Dag 12 Etosha NP - Grootfontein
Dag 13 Grootfontein  - Rundu
Dag 14 Rundu - Divundu

Giraffe BotswanaDe reis gaat verder, via Grootfontein naar Rundu, aan de oevers van de Okavango-rivier. Onze lodge bestaat uit traditionele huisjes en je kunt relaxen in de mooie tuin. We rijden door naar Divundu, waar je 's middags in Divundu een facultatieve boottocht op de rivier kunt maken. De volgende ochtend gaan we op weg naar Botswana.

Okavangodelta verkennen in uitgeholde boomstammen

Dag 15 Divundu - Maun/Okavangodelta
Dag 16 Maun/Okavangodelta

De eerste stad die we aan doen is Maun, onze uitvalsbasis voor een bezoek aan de Okavangodelta. Maun zelf is een snel groeiende stad en aan de doorgaande weg worden in rap tempo benzinestations en banken gebouwd. In een supermarkt doen we inkopen voor ons tweedaags verblijf op de campsite nabij de delta. De Okavangodelta is het restant van de Okavango-rivier waarvan de weg naar zee belemmerd werd en door de hitte van de Kalahari-woestijn werd opgeslokt. Op die plek ontstond een uniek natuurgebied dat we verkennen met kano's van uitgeholde boomstammen.

Okavangodelta BotswanaDeze zogenaamde mokoro’s zijn de perfecte manier om het doolhof van waterwegen te ontdekken. Je hoeft niet zelf te sturen, dat doen ingehuurde vissers. Behendig loodsen zij je door de met lelies en papyrus begroeide stroompjes en wijzen je op de vele nijlpaarden die er luieren. Als het mogelijk is, leggen we aan bij een of twee eilandjes om op zoek te gaan naar olifanten, buffels of de schuwe rode lechwe. De Okavango is bovendien een waar vogelparadijs en de indringende roepen van de vele visarenden zal je zeker niet ontgaan. In Maun kun je nog een kijkje nemen in het plaatsje zelf of deelnemen aan een optionele rondvlucht boven de delta.

Meer wilde dieren en de immense Victoriawatervallen

Dag 17 Maun - Gweta
Dag 18 Gweta - Chobe nationaal park
Dag 19 Chobe NP - Victoriawatervallen
Dag 20 Victoriawatervallen
Dag 21 vlucht Vicoriawatervallen - Johannesburg - vertrek naar Amsterdam
Dag 22 aankomst Amsterdam

In Gweta overnachten we op een camping die, omringt door eeuwenoude baobab bomen, midden op de enorme zoutvlakte staat. Die enorme zoutvlakte is een overblijfsel van een gigantische binnenzee die er ooit lag.

Chobe nationaal park ken je vast en zeker van beroemde natuurfilms die hier in opdracht van de National Geograpic Society zijn gemaakt. Vooral Eternal Enemies over de eeuwige strijd tussen leeuwen en hyena’s, is wereld beroemd. Het park is vooral bekend om zijn enorme olifantenpopulatie en er wonen veel verschillende dieren. In het Chobe Nationaal Park maken we een mooie boottocht op de rivier. Vanaf het water heb je perfect zicht op al het wild aan de oevers. Houd je camera gereed, dit is hét moment om olifanten, neushoorns, krokodillen en verschillende vogels te fotograferen.

Victoriawatervallen Vanuit Chobe Nationaal Park rijden we naar de Victoriawatervallen en treden we letterlijk in de voetsporen van David Livingstone op weg naar de grootste watervallen van het Afrikaanse continent. Het lawaai van het vallende water is oorverdovend. Niet voor niets staat de waterval bij de lokale bevolking bekend als Mosi-oa-Tunya, 'de rook die dondert'. Wie wil kan hier een riviersafari maken op de Zambezi. Stap eventueel op de ouderwetse stoomtrein die naar de brug bij de watervallen rijdt. We overnachten in een zeer comfortabel hotel met een mooi zwembad en een lekker restaurant. Na een geweldig avontuur stappen we op de vlucht naar Amsterdam.


Van Victoriawatervallen naar Windhoek

De immense Victoriawatervallen

Dag 1 Amsterdam - Johannesburg
Dag 2 Johannesburg - Victoriawatervallen
Dag 3 Victoriawatervallen

Na een overnachting in Johannesburg vliegen we door naar de Victoriawatervallen. We treden we letterlijk in de voetsporen van David Livingstone op weg naar de grootste watervallen van het Afrikaanse continent. Het lawaai van het vallende water is oorverdovend. Niet voor niets staat de waterval bij de lokale bevolking bekend als Mosi-oa-Tunya, 'de rook die dondert'. Wie wil kan hier een riviersafari maken op de Zambezi. Stap eventueel op de ouderwetse stoomtrein die naar de brug bij de watervallen rijdt.

Wilde dieren spotten in Chobe Nationaal Park

Dag 4 Victoriawatervallen – Chobe nationaal park
Dag 5 Chobe NP - Gweta
Dag 6 Gweta – Maun/Okavangodelta