Bekijk de Cuba, 15 dagen van Djoser

Cuba 15 dagen

Ontdek het levendige karakter van dit Caraïbische land

Vanaf € 2.395,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Op deze vakantie in Cuba met de kinderen leer je de salsa dansen, kijk je je ogen uit bij de prachtige oldtimers en kun je languit luieren op één van de tropische stranden. Het leven op dit Caraïbische eiland speelt zich grotendeels af in de buitenlucht zodat je makkelijk in contact komt met de vriendelijke Cubanen.

Daarom Djoser

 • Nederlandse reisbegeleiding.
 • Lokale gids die je het echte Cuba laat zien. 
 • Inclusief 13x ontbijt, 5x lunch, 3x diner
 • Verblijf in hotels met vaak een zwembad.
 • Excursie naar het Nationaal Park Topes de Collantes
 • Bezoek aan de koloniale steden Havana en Trinidad
 • Excursie naar de prachtige Vallei van Viñales
 • Excursie naar een authentieke koffieplantage.
 • Stadswandeling door "Oud" en "Modern" Havana
 • Afsluiting op de hagelwitte stranden van Varadero
 • Alle hoogtepunten in twee weken
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Cuba, 15 dagen
 1. Amsterdam - Havana
 2. Havana, stadswandeling door Oud Havana
 3. Havana, stadstour modern Havana
 4. Havana - Soroa
 5. Soroa - Viñales
 6. Viñales, excursie naar Vallei van Viñales
 7. Viñales - Playa Larga
 8. Playa Larga - Varkensbaai - Trinidad
 9. Trinidad
 10. Trinidad - Sierra del Escambray
 11. Sierra del Escambray - Santa Clara - Varadero
 12. Varadero
 13. Varadero
 14. Varadero - Havana - Amsterdam
 15. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Cuba is een reis terug in de tijd voor jong en oud! Het leven op het aller veiligste Caribische eiland lijkt stil te staan en speelt zich grotendeels af in de buitenlucht. Hierdoor is het gemakkelijk contact te leggen met de zeer vriendelijke Cubaanse bevolking. Naast een bezoek aan de prachtige koloniale steden Havana, Cienfuegos en Trinidad zijn er volop mogelijkheden om van de prachtige natuur en van het strand te genieten. Onze familiereis door Cuba is de perfecte cocktail van cultuur, natuur, strand en geschiedenis met een vleugje politiek. Kortom een onvergetelijke ervaring voor het hele gezin!

Havana: oldtimers en salsa

Dag 1 Vlucht Amsterdam - Havana
Dag 2 Havana, stadswandeling " Old Havana"
Dag 3 Havana, stadstour "Modern Havana"

Trinidad Straatbeeld Cuba Djoser Junior Als je door de straten van Cuba wandelt, vallen een aantal echte ‘eyecatchers’ op. De opvallende Cubaanse huizen in allerlei kleuren en de schitterende, oude Amerikaanse vintage auto's die door hun eigenaren worden vertroeteld en gepoetst. Het oudste deel, Habana Vieja, met veel monumenten uit het koloniale en het post-koloniale tijdperk, staan al sinds jaar en dag op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Real Fuerza Fort uit 1558 is het oudste monumentale pand van de stad.

Je kunt de stad op verschillende manieren verkennen, te voet, op de fiets of in zo’n mooie jaren 60 oldtimer. Aan de Plaza de Armas staat het Paleis van de Capitanes Generales. Dit fraaie, vierkante gebouw is nu stadsmuseum en op de plaats waar de stad in 1519 officieel werd gesticht, staat het monument Templete. De oude apotheek in de winkelstraat Obispo is ook een leuke bezienswaardigheid. Je zal niet de eerste en de enige zijn die op het terras van de beroemde bar Bodeguita del Medio een (virgin) mojito bestelt. Dit was het geliefde mixdrankje van de beroemde schrijver Hemingway. Het is altijd leuk om het leven op straat van een afstandje te bekijken. De kans is groot dat je in Havana een oude afgeschreven Nederlandse bus ziet rijden, met als eindbestemming Rotterdam Centraal op de voorruit!

Er is ook veel pracht en praal te ontdekken. In het vroegere presidentspaleis is nu het Museo de la Revolucion gevestigd en achter het museum staat het jacht 'Granma' in een glazen kist. Met dit jacht voer Fidel Castro in 1956 met zijn makkers van Mexico naar Cuba om de revolutie te beginnen. Aan de rand van de oude stad ligt het Capitolio uit 1929, dat vroeger het parlementsgebouw was. Het imposante interieur heeft veel bladgoud en is en replica van het Capitool in Washington.

's Avonds is het heerlijk flaneren over de zeeboulevard Malecón, dé ontmoetingsplaats van alle ' Habaneros'. Havana swingt! Want Cuba is het hart van de prettige Cubaanse Son-muziek. In la Casa de la Trova, een populair muziekcafé, kun je je heupen losgooien.

Het charmante dorpje Viñales

Dag 4 Havana - Soroa
Dag 5 Soroa - Viñales
Dag 6 Viñales,  excursie naar de vallei van Viñales

Na twee volle dagen in Havana verlaten we de hoofdstad en rijden we westwaarts naar de heuvelachtige provincie Pinar del Río, het sigarencentrum van Cuba. Allereerst maken we een stop in Soroa in de Sierra del Rosario. Hier bezoeken we een indrukwekkend natuurgebied. We maken een mooie wandeling, bezoeken koffieplantages en lunchen onderweg in een criools restaurantje. Je kunt hier ook een bezoek brengen aan de grootste en de meest kleurrijke orchideeëntuin van Cuba. Het is ook mogelijk om verfrissing te zoeken onder een waterval van 21 meter hoog.

De volgende dag rijden we verder door het vlakke land rond Viñales. Hier rijzen de 'Mogotes' op. Dit zijn dichtbegroeide kalkstenen heuvels met prachtige ronde vormen. Het landschap nodigt uit tot het maken van wandelingen of paardrijtochten. In de grot 'Cueva del Indio' kun je na een stukje lopen via een ondergrondse rivier naar buiten varen.

Meest pittoreske stad van Cuba: Trinidad

Dag 7 Viñales - Playa Larga
Dag 8 Playa Larga - Varkensbaai - Trinidad
Dag 9 Trinidad
Dag 10 Trinidad - Topes de Collantes

Varkensbaai Cuba Djoser Junior Een lange rit voert ons langs de zuidkust naar het schiereiland Zapata. Onderweg zien we langzaam het heuvelachtige landschap van Pinar del Rio overgaan in de moerassen van Zapata. Te midden van de moerassen aan de zuidkust ligt de historische 'Bahia de Cochinos', dé Varkensbaai. Hier werd in april 1961 een invasie gesteund door de Amerikaanse CIA na drie dagen afgeslagen, mede omdat de verwachte algemene opstand tegen Castro uitbleef. De verdediging werd geleid door Fidel in eigen persoon. Een klein museum herinnert aan deze voor Cubanen heroïsche strijd. Interessant en een must om te bezoeken voor iemand die in de geschiedenis geïnteresseerd is. Na een overnachting in het kleine vissersdorpje Playa Larga rijden we door naar Trinidad. Onderweg maken we nog een korte stop in Cienfuegos waar we deze Frans koloniale stad kunnen ontdekken.

We rijden verder over een mooie route door de 'Sierra del Escambray'. We verblijven in het authentieke plaatsje Trinidad dat sinds 1988 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. In de 19e eeuw zorgden slavenhandel en suikerrietproductie ervoor dat Trinidad een rijke stad werd. Het verdiende geld werd besteed aan de architectuur van de stad. Nu is het een museumstad met een zeer fraai koloniaal centrum. Steegjes met keienbestrating slingeren tussen de uitbundig gekleurde huizen en koloniale gebouwen door. Rond het rustieke centrale plein staan koloniale woonhuizen, die vandaag de dag meestal zijn verandert in musea. In het nabij gelegen 'Valle de los Ingenios' zijn te midden van de suikerrietvelden de oude suikerfabrieken te bewonderen. Vergeet in niet de heupen los te gooien tijdens een salsadansles! Net buiten Trinidad ligt het strand Ancon dat geschikt is om te relaxen en om heerlijk te snorkelen.

Na het bezoek aan het swingende Trinidad verruilen we het tropische klimaat voor de koelere vochtigere bergen. We gaan met een heuse truck op pad. Onderweg passeren we de hoogste piek, de 'Pico de Potrerillo. Het nationaal park Topes de Collantes is omgeven door eucalyptusbossen, hoge varens en koffieplantages. Je zult zeker verschillende prachtig gekleurde tropische vogelsoorten tegenkomen en schitterende watervallen ontdekken.

Relaxen aan de hagelwitte stranden van Varadero

Dag 11 Topes de Collantes -  Santa Clara - Varadero
Dag 12 Varadero
Dag 13 Varadero
Dag 14 Varadero - Havana, vlucht naar Amsterdam
Dag 15 Aankomst Amsterdam

De volgende dag verlaten we Sierra del Escambray. We rijden met onze eigen bus verder voor een bezoek aan Santa Clara. Deze stad werd in een klap beroemd in december 1958, toen de revolutionairen onder leiding van Ché Guevara deze strategische plaats veroverden op het regeringsleger. Het gebeente van Che is hier kort geleden herbegraven. Tijdens het verblijf is het mogelijk een bezoek te brengen aan het mausoleum. In een buitenwijk staan enkele wagons van de trein die dictator Batista hierheen stuurde met versterkingen. De verovering van deze 'Tren Blindado' was de beslissende slag voor het zegevieren van de Cubaanse revolutie.

Varadero Strand Cuba Djoser Junior In de loop van de middag rijden we verder naar Varadero, befaamd om zijn hagelwitte stranden en azuurblauwe wateren. Geniet van verfrissende duiken in de golven van de Atlantische Oceaan terwijl je huid vanzelf bruin kleurt. Denk er wel aan dat je je goed insmeert met zonnebrand want de Cubaanse zon is veel feller dan bij ons. Vanuit Varadero is het mogelijk een excursie naar Rio Canimar te maken, een rivier waar een boottocht over wordt gemaakt. Er is ook genoeg tijd voor andere leuke activiteiten zoals snorkelen. Misschien heb je eindelijk tijd voor het lezen van een goed boek, terwijl de kinderen zich op het strand vermaken of voel je er meer voor je golfvaardigheden te verhogen op de voormalige privé-course van de Amerikaanse miljonair Dupont.
Hij verkreeg dit schiereiland onder valse voorwendselen en verkocht het daarna voor een veel hogere prijs aan zijn vrienden. De weelderige buitenverblijven zijn inmiddels omgetoverd in verzorgde hotels. Heerlijk uitgerust vliegen we tenslotte vanuit Havana terug naar Amsterdam.

Op reis met Djoser
Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Binnen de steden is het in Cuba niet moeilijk om zelf op pad te gaan. Gemiddeld bestaan de Family-groepen uit 18 personen. De maximale groepsgrootte is 26 deelnemers.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
17 jul - 31 jul
Beschikbaarheid
9 plaatsen vrij

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.495,-

€ 2.345,- (kind t/m 11 jr)

Start - einde
22 jul - 05 aug
10+

Deze reis is voor gezinnen met kinderen vanaf 10 jaar.

Beschikbaarheid
4 plaatsen vrij

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.595,-

€ 2.445,- (kind t/m 11 jr)

Start - einde
27 jul - 10 aug
Beschikbaarheid
Vol

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.395,-

€ 2.345,- (kind t/m 11 jr)

Start - einde
21 dec - 04 jan
Beschikbaarheid
Nog 1 gezin nodig

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.795,-

€ 2.645,- (kind t/m 11 jr)

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
19 apr - 03 mei
Beschikbaarheid
Voldoende
Prijs

€ 2.395,-

€ 2.245,- (kind t/m 11 jr)

Start - einde
20 apr - 04 mei
Beschikbaarheid
Voldoende
Prijs

€ 2.395,-

€ 2.245,- (kind t/m 11 jr)

Inclusief

 • Vliegreis met Air Europa
 • Alle vluchttoeslagen (incl. vertrektax) 
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale gids
 • Excursie in Havana o.l.v. professionele gids
 • Stadsrondrit Vedado
 • Bezoek aan het NP van Soroa
 • Wandeling door de vallei van Viñales
 • Bezoek aan Cueva del Indio
 • Bezoek aan Museum Playa Girón
 • Stadstour Cienfuegos
 • Stadswandeling Trinidad onder leiding van professionele gids
 • Excursie per 4x4 trucks door de Topes de Collantes
 • Bezoek aan het masoleum van Che Guevarra
 • Vervoer per bus met airconditioning
 • Transfer van en naar de luchthaven
 • Hotelovernachtingen met vaak een zwembad
 • Het ontbijt
 • Maaltijden en drankjes tijdens het verblijf in Varadero

Exclusief

Overige maaltijden, visum, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 40,- per boeking, bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Landarrangement

Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 1.445,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 1.545,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelverlenging

Een verlenging van je reis mét accommodatie is in Havana en Varadero bij te boeken. In Varadero verblijf je na afloop van je reis in een op loopafstand van de zee gelegen hotel. De prijs is vanaf € 55,- op basis van vol pension in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. In Havana is de prijs voor een kamer met ontbijt vanaf € 48,- per persoon per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze Familyreizen zijn speciaal samengesteld voor gezinnen met kinderen. Contact met andere gezinnen is dus zo gemaakt!

De gezinnen kunnen verschillend zijn qua samenstelling; op onze reizen gaan zowel 1- als 2-oudergezinnen mee en ook samengestelde gezinnen. Omdat juist de leeftijd van de kinderen heel bepalend kan zijn voor de reis, is een aantal vertrekdata speciaal voor reizen met kinderen vanaf 10 en 16 jaar. Op de andere reizen zijn kinderen van alle leeftijden welkom, maar de minimum leeftijd is 6 jaar en de maximale leeftijd is 20 jaar. Is een kind jonger dan 6 jaar of ouder dan 20, overleg dan voor boeking met Djoser. Je vindt de beschikbaarheid en de leeftijden van de kinderen van reeds geboekte families bij de reisdata.

Het minimum aantal deelnemers op alle Familyreizen is 10 (3 gezinnen), het maximum aantal personen is 26.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Reviews Cuba, 15 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,6

 • Wat een geweldige reis, leuke groep en een prettige reisleiding. Niet alle hotels zijn allemaal even goed maar voor Cubaanse begrippen prima. De reis is met een hoog tempo waarbij je de laatste dagen rustig aan kan doen. De reis is een echte aanrader om te doen!

  9

 • Wat een heerlijke en mooie reis hebben wij gehad in Cuba! De reisbegeleidster was erg professioneel en voelde de groep goed aan. Samen met de lokale gids, met een zeer brede kennis van zaken, hebben zij ons op een hele leuke manier dit bijzondere land leren kennen. Dit vergeten wij nooit meer!

  9

 • Bijzondere vakantie! Fijne begeleiding, prachtig land en veel leuke en interessante activiteiten. Onze hele gezin heeft genoten!!

  9

 • Cuba heeft een weelderige groene natuur, omdat er ieder etmaal wel even een stortbui is. Meestal 's nachts zodat je er geen last van hebt. De stadswandelingen en excursies zijn leuk, eetgelegenheden heel divers. Onze reisleidster woont in Havana en weet veel te vertellen over Cuba. Heel interessant

  8

Wist je dat? 

Cuba ligt in het Caribisch gebied en is één van de vijf communistische landen ter wereld.

Praktische informatie

Accommodatie

In de miljoenenstad Havana overnachten we op een mooie locatie vlakbij de Malecon en het Hotel Nacional, waar veel internationale beroemdheden en politieke kopstukken hebben overnacht. 

De accommodatie in Soroa heeft gezellige huisjes omgeven door een mooie tuin. Het heeft ook een groot zwembad. Vanuit hier maken we een wandeling naar een prachtige waterval.

In Viñales verblijven wij ook in een groene omgeving met fijne bungalows, ofwel op een berg met schitterend uitzicht op de mogotes vanuit de ontbijtzaal, met een zwembad en terras, op loopafstand van de stad, ofwel in de natuur in huisjes omgeven door prachtige oerwoud, met een zwembad. 

In Trinidad verblijven we ook in een hotel met zwembad op een heuvel en op loopafstand van het centrum. 

Ons hotel in Varadero ligt aan het strand en heeft een zwembad met ligstoelen. Alle maaltijden en drankjes zijn inbegrepen. We verblijven hier een paar dagen om heerlijk te kunnen ontspannen na alle indrukken van de reis.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Havana Hotel Deauville
Soroa Hotel Soroa
Viñales La Ermita
Varadero Barcelo Solymar

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Reis je met een familie van drie personen dan verblijf je, waar mogelijk, met je gezin op één kamer. Voor meer comfort is het mogelijk om, tegen betaling van een toeslag, een éénpersoonskamer bij te boeken. Kies je hiervoor, of bestaat het gezin uit vier, vijf of meer personen, reserveren we, indien beschikbaar, aan elkaar grenzende kamers.

 • Cuba hotel accommodatie overnachting rondreis zwembad Djoser Family
 • Cuba lodge overnachting rondreis Djoser Family
 • Cuba rondreis hotel accommodatie overnachting Djoser Family

Vliegreis

Air Europa

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Air Europa

  Traject

  Amsterdam - Madrid

  Vertrek

  11:05 - 13:45

 • Vlucht met

  Air Europa

  Traject

  Madrid - Havana

  Vertrek

  15:35 - 19:30

 • Vlucht met

  Air Europa

  Traject

  Havana - Madrid

  Vertrek

  21:25 - 12:45*

 • Vlucht met

  Air Europa

  Traject

  Madrid - Amsterdam

  Vertrek

  15:00 - 17:35

* aankomst volgende dag


Tijdsverschil: In Cuba is het 6 uur vroeger.

Air Europa is de derde maatschappij van Spanje en is lid van de Skyteam alliantie waar onder andere KLM & Air France ook bij zijn aangesloten. Air Europa beschikt over een moderne vloot, waaronder de nieuwe Boeing 787, een toestel met de laatste technologieën, dat zorgt voor een zeer comfortabele reis. Zo heeft de Boeing 787 een aangepaste cabinedruk waardoor het lichaam meer zuurstof opneemt en je je tijdens én na de vlucht prettiger en energieker voelt. De ‘moodlightning’, een high-tech verlichtingssysteem dat zonsopgang en zonsondergang simuleert, is een van de vele andere voordelen van de Boeing 787.

Tijdens de vlucht is er volop entertainment beschikbaar op het scherm in de stoel voor je. Air Europa serveert tijdens de vlucht een goed verzorgde maaltijd en drankjes. Mocht je willen blijven appen aan boord of even de mail checken, dan kun je een WiFi-bundel kopen. Vervelen is dus nergens voor nodig!

Landarrangement

Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 1.445,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 1.545,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

In Cuba reizen we in een bus die is voorzien van airconditioning. De reisafstanden tussen de verschillende plaatsen zijn niet groot. Onderweg is er voldoende gelegenheid om te stoppen waar we willen, bijvoorbeeld voor een mooi uitzicht of een leuke markt.

Eenmaal op de plaats van bestemming laten we de bus meestal staan en gaan erop uit met lokaal vervoer, zoals een taxi of een fiets. In sommige plaatsen is het mogelijk om deze te huren, een leuke manier om de landelijke omgeving te verkennen.

De oldtimers: 'Almendrones" fungeren als taxi en ook de fietstaxi’s en cocotaxi’s brengen je altijd snel naar een bezienswaardigheid.

 • Air Europa Dreamliner 787

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met Air Europa
 • Alle vluchttoeslagen (incl. vertrektax) 
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale gids
 • Excursie in Havana o.l.v. professionele gids
 • Stadsrondrit Vedado
 • Bezoek aan het NP van Soroa
 • Wandeling door de vallei van Viñales
 • Bezoek aan Cueva del Indio
 • Bezoek aan Museum Playa Girón
 • Stadstour Cienfuegos
 • Stadswandeling Trinidad onder leiding van professionele gids
 • Excursie per 4x4 trucks door de Topes de Collantes
 • Bezoek aan het masoleum van Che Guevarra
 • Vervoer per bus met airconditioning
 • Transfer van en naar de luchthaven
 • Hotelovernachtingen met vaak een zwembad
 • Het ontbijt
 • Maaltijden en drankjes tijdens het verblijf in Varadero

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. Iedere plek heeft zijn eigen bijzonderheden. De een wil graag een rondrit maken in een oude oldtimer,.sommige reizigers vinden het leuk om op hun gemak rond te kijken bij een museum of neer te strijken op het terras, om onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. Uiteraard kun je ook heerlijk relaxen aan de rand van het zwembad of lekker snorkelen.

Je hebt alle vrijheid om je eigen plan te trekken en je programma naar eigen inzicht in te vullen. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen. Ter plaatse kunnen er verschillende excursies worden geregeld door de reisbegeleider of de gids. Het aanbod wordt afgestemd op de wensen van de groep.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij een onvermijdelijk entree, zoals van een nationaal park waarin je verblijft of bezoekt, is dat toegangsgeld inbegrepen. In andere gevallen is dit entreegeld exclusief.

Tijdens deze 15-daagse Family-reis door Cuba zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen waarvoor je uitsluitend nog eventuele entreegelden hoeft te betalen om naar binnen te mogen:

 • Stadswandeling door Old Havana waar we zeker Parque Central, Plaza Vieja en Plaza de Armas zullen bezoeken.
 • Stadstour door nieuw Havana
 • Excursie naar het nationale park van Soroa, met bezoek aan de waterval, de koffieplantages en de orchideëntuin.
 • Wandeltocht door de vallei van Viñales. Je ziet tijdens de wandeling de beroemde: Mongotos (ronde bergen typerend voor landschap van Viñales), de tabaksplantages en je brengt een bezoek aan een authentieke: Veguero (tabaksboer)
 • Stadswandeling Cienfuegos, met bezoek aan het central plein, het Tomas Terry Theater en het Park José Martí.
 • Stadswandeling door Trinidad, met bezoek aan de kerk van Santa Trinidad, plaza mayor en een bezoekje aan el Paleque, waar je op de Cubaanse life muziek lekker salsa kunt gaan dansen.
 • Bezoek aan het nationale park aan de topes de collantes, waar je twee 4x4 trucks de bergen in trekt om prachtige watervallen te bezoeken.
 • Vanuit Trinidad vertrekken we naar Santa Clara voor het bezoek aan het Che Guevara Mausoleum en vanuit hier gaan we door naar Varadero

Ter plaatse zijn er nog meer excursies mogelijk, zoals:

 • Bezoek aan het varkensbaai museum in playa Girón.
 • Paardrijtochten in Viñales of in de omgeving van Trinidad
 • Bezoek aan Manaca Iznaga suikerrietplantage
 • Bezoek aan Tren Blindado, waar Che en 18 anderen een trein vol wapens onderschepten die op weg waren naar Havana als versterking van de troepen van Batista (1958)

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Internationale reispas dient minstens geldig te zijn gedurende het gehele verblijf (inclusief de vertrekdatum vanuit deze bestemming) en dient minstens twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten.
 • Visum/toeristenkaart (Carta Turistica). Deze kost € 25 en wordt door Djoser geregeld en 2 weken voor vertrek per post naar je opgestuurd. De kosten worden bij boeking op de factuur verwerkt. 
 • Verzekeringsbewijs medische kosten (zie nieuws voor meer info).


 

Geldzaken

In Cuba wordt er betaald met de Cuban peso. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

In Cuba kun je moeilijk geld afhalen. Neem daarom genoeg euro's mee, dollars worden met een meerprijs geaccepteerd. Tijdens de reis kun je  het geld wisselen bij banken en officiële wisselkantoren (Casas de Cambio van Cadeca). Met een creditcard kun je geld opnemen bij de bank, hierop berekenen ze wel commissie.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 300,- per persoon per week. Cuba is geen goedkoop land, houd rekening met de vele excursies die mogelijk zijn en zorg dat je altijd wat extra te besteden hebt.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te  voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. 

 

Maaltijden

Op deze reis is het ontbijt inbegrepen. Voor lunch en diner kun je zelf bepalen waar je, al dan niet met anderen, gaat eten. De reisbegeleid(st)er kan je ook tips voor leuke restaurantjes geven. De eenvoudige, maar betrouwbare restaurantjes doen vaak in kwaliteit niet onder voor de meer luxe restaurants. Heel populair zijn de paladares, privé-restaurantjes bij mensen thuis.

De kosten van een maaltijd liggen tussen $ 10 en $ 15. Gedurende het verblijf  in Varadero is het ontbijt, de lunch en het diner inbegrepen.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • Vaccinaties voor DTP en Hepatitis A


De hygiënische omstandigheden in het land zijn beduidend minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel, reinig de handen. Het is ook verstandig goed te letten op wat je eet. Neem in de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren, te wennen aan de andere temperatuur en de vele nieuwe indrukken. Het leidingwater is niet veilig om te drinken, mineraalwater is voor een klein bedrag overal in hele en halve literflessen te koop. Cuba is een warm land, drink voldoende water.

Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine, zonnebrand iets tegen diarree en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging). De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal. Gebruik je speciale medicijnen, neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Een verlenging van je reis mét accommodatie is in Havana en Varadero bij te boeken. In Varadero verblijf je na afloop van je reis in een op loopafstand van de zee gelegen hotel. De prijs is vanaf € 55,- op basis van vol pension in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. In Havana is de prijs voor een kamer met ontbijt vanaf € 48,- per persoon per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Cuba ligt op de rand van de tropen. Het hele jaar door is de temperatuur zeer aangenaam en komt deze maar zelden onder de 25°C. De droge periode zijn onze wintermaanden, van oktober tot april. Tijdens de zomermaanden van mei tot augustus kan het af en toe regenen. De kans op zo'n kort maar hevig tropisch regenbuitje is eigenlijk vooral aanwezig in het zuidoosten van het eiland. Het klimaat op de strandlocaties aan de noordkust is vrijwel het hele jaar door zeer aangenaam.

Cuba is met 115.000 km² het grootste eiland van de Antillen en is drie keer zo groot als Nederland. Geografisch gezien ligt het eiland slechts 180 km ten zuiden van de Amerikaanse staat Florida. Het landschap op Cuba is zeer gevarieerd. Het oosten wordt beheerst door de onherbergzame Sierra Maestra, de hoogste bergketen van het eiland. De natuur in het westen wordt gekenmerkt door de mysterieuze nevelwouden van de Sierra del Escambray en de kalkstenen heuvels rond Viñales. Veel bossen op Cuba hebben inmiddels moeten wijken voor suikerrietplantages die je over het hele eiland tegenkomt. De mooiste zandstranden vind je bij Varadero, aan de noordkust.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij weten als geen ander dat kinderen een reis anders beleven dan volwassenen en kunnen haarfijn inspelen op de wensen en behoeften van beiden. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en ideeën. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. 

Een meereizende lokale gids vertelt uitgebreid over het land; over de geschiedenisen de culturele achtergronden. Maar natuurlijk ook over de lokale gebruiken en de alledaagse zaken in het leven, de omgeving, stad of excursie.

Veelgestelde vragen

Waarom met Djoser Family naar Cuba?

De reizen met Djoser Family zijn speciaal ontwikkeld voor gezinnen. Je verblijft in sfeervolle otels die vaak over een zwembad beschikken. Cuba is een divers land waar kinderen zich zeker zullen vermaken: salsa, oude auto's, koloniale steden en tropische stranden. Tevens wordt de reis begeleid door een ervaren reisbegeleider die affiniteit met kinderen heeft, dit geeft onze Family reizen een belangrijke meerwaarde.

Wat is de zwaarte van deze Family reis?

De afstanden die tijdens deze reis worden afgelegd zijn relatief kort en er wordt gebruik gemaakt van bussen met airco.

Welk weertype kan ik verwachten tijdens deze reis?

Aangezien Cuba in de tropen ligt, is de temperatuur hier vrij constant. Vrijwel het hee jaar is het 20 tot 25 graden. Tijdens onze zomermaanden regent het in Cuba meer dan tijdens onze wintermaanden. Dit zijn echter vaak korte buien, die net zo snel weer verdwijnen als ze opkomen. Het tropische weer wordt voor het gevoel wat getemperd door de aangename wind.

Hebben we een visum nodig?

Voor Cuba dien je in bezit te zijn van een paspoort dat bij vertrek uit Cuba nog een half jaar geldig is. Het visum voor cuba is in de vorm van een toeristenkaart. Deze kaart dien je in te vullen en te laten zien bij aankomst in Cuba. De toeristenkaart staat standaard op de Djoser factuur aangegeven, wij zorgen dat je 2 weken voor vertrek thuis ontvangt.

Hoe wordt een familie met een oneven aantal personen ingedeeld?

Reis je met een familie van 3 personen, dan verblijf je met het gezin op één kamer. In sommige accommodaties kan het zijn dat er in dit geval een bed bijgezet wordt in een tweepersoonskamer. In Cuba zijn driepersoons niet overal gebruikelijk, in sommige accommodaties komt het daarom voor dat je bij 3 personen een tweepersoons,- en eenpersoonskamer ontvangt. Voor een gezin dat bestaat uit 4 of 5 personen reserveren we 2 kamers, waar mogelijk aan elkaar grenzend. In de meeste gevallen is het ook mogelijk om een éénpersoonskamer te reserveren.

Hebben de hotels op deze reis een zwembad?

De meeste hotels op deze reis beschikken over een zwembad en tijdens veel wandelingen is er de mogelijkheid om een verfrissende duik te nemen in een waterval.

Is er Wifi aanwezig op deze reis?

De meeste hotels tijdens deze reis beschikken over Wifi. Vaak zal de Wifi echter alleen in de lobby aanwezig zijn en soms tegen betaling. Daarnaast zijn er veel restaurantjes die beschikken over Wifi.

Gelden er bijzondere kledingvoorschriften voor deze reis?

Er zijn voor deze reis geen speciale kledingvoorschriften, maar houd er rekening mee dat het 's avonds wat kan afkoelen. Zorg voor praktische kleding en eventueel luchtige kleding met lange mouwen/pijpen tegen de muggen. Goed lopende schoenen komen van pas en ook een hoofddeksel tegen de zon is handig.

We hebben geboekt! En nu?

Zodra je een reis hebt geboekt, ontvangt de hoofdboeker hiervan een bevestiging per e-mail. Tevens ontvangt deze de inloggegevens van de Mijn Djoser pagina. In je Mijn Djoser kan je de persoonsgegevens (tot 6 weken voor vertrek) aanpassen en vind je alle informatie over de reis.

Wat mag ik absoluut niet vergeten voor deze reis?

Pinnen is in Cuba niet tot nauwelijks mogelijk. In Havana, Viñales, Trinidad en Varadero is het mogelijk om geld op te nemen met een creditcard. Zorg in ieder geval dat je altijd wat euro's bij je hebt om te wisselen voor de convertibele peso, de munteenheid in Cuba. De eurobiljetten dienen onbeschadigd te zijn, anders kunnen ze worden geweigerd. Amerikaanse dollars worden niet geaccepteerd in Cuba.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video