Bekijk de Albanië & Noord-Macedonië, 18 dagen van Djoser

Albanië & Noord-Macedonië 18 dagen

Een avontuurlijke reis door een onbekend stukje Balkan

Vanaf € 2.295,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Avontuurlijke family rondreis door het nog onbekende Albanië en Noord-Macedonië. Na een bezoek aan hoofdstad Tirana reizen we over de oude route tussen Rome en Constantinopel, de Via Egnatia, de bergen in naar het beeldschone meer van Ohrid. Onderweg komen we langs de pittoreske bergstadjes Korca, Gjirokastra en Berat. We reizen naar Adriatische Riviera waar je de resten van oude beschavingen kan ontdekken in Apollonia. Of heerlijk ontspannen aan de prachtige stranden van Saranda en Vlora. Albanië en Macedonië zijn fascinerende ontdekkingen!

Daarom Djoser

 • Combinatie Albanië en Noord-Macedonië
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Overnachtingen inclusief ontbijt
 • Overnachtingen in goede hotels met soms een zwembad
 • Excursie St. Naum, Voskopoje, Blue Eye nationaal park en Apollonia inbegrepen
 • Mooie combinatie van cultuur, natuur en het strand 
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Albanië & Noord-Macedonië, 18 dagen
 1. Amsterdam - Tirana
 2. Tirana, stadswandeling
 3. Tirana - Fishta - Shkodër
 4. Shkodër - Shala rivier
 5. Shala rivier - Shkodër
 6. Shkodër - Kruje, bezoek Skanderbeg-kasteel – Berat
 7. Berat
 8. Berat - Elbasan - Ohrid
 9. Ohrid
 10. Ohrid - St. Naum - Tushemisht - Korca, optionele excursie Voskopoje
 11. Korca - Benja - Permet - Gjirokastra
 12. Gjirokastra
 13. Gjirokastra - Blue Eye - Saranda
 14. Saranda - Porto Palermo - Old-Qeparo - Llogara
 15. Llogara - Vlora
 16. Vlora, excursie Zvernec en Apollonia
 17. Vlora
 18. Vlora - Tirana - Amsterdam

Reisbeschrijving

Gastvrij onthaal in Tirana

Dag 1 Amsterdam - Tirana
Dag 2 Tirana, stadswandeling

Tirana AlbaniëNa een korte vlucht komen we aan in Tirana, op Moeder Theresa-luchthaven, natuurlijk vernoemd naar de beroemde Albanese katholieke zuster. De volgende dag staat er een wandeling op het programma door de stad en is er voldoende vrije tijd om Tirana zelf te ontdekken. Het indrukwekkende Skanderbergplein ligt centraal en wordt omgeven door het Nationaal Historisch Museum en de meer dan tweehonderd jaar oude Haxhi Et’hem Beg-moskee. Opvallend overblijfsel van het communistische bewind van Enver Hoxha is de 'piramide'. Een gebouw dat oorspronkelijk dienst zou doen als museum, maar nu gebruikt wordt als multifuctionele bestemming, zo kun je onder andere het gebouw beklimmen en heb je een prachtig uitzicht over de stad. 

Op de markt zie je de traditionele handelswaar van het platteland naast moderne artikelen uit omringende landen als Bulgarije, Griekenland en Turkije. Tirana is nu een levendige stad met zomerse terrassen en veel bars en restaurants. Je hebt dan ook volop mogelijkheden om kennis te maken met de Albanese keuken, waarin je Italiaanse en Turkse invloeden herkent. Maak een ritje met de familie in de: Dajti-Ekspres. Deze kabelbaan vlakbij het Oorlogsmuseum BUNK'ART, brengt je naar de top van de Dajti-berg. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad Tirana en over de prachtige bergachtige omgeving.

Traditioneel eten onderweg naar Shkodër

Dag 3 Tirana - Fishta – Shkodër

We reizen door naar Shkodër. Daarbij komen we langs het kleine dorp Fishta,Uitzicht Rozafa kasteel Albanië waar we een biologische boerderij bezoeken die traditionele Albanese etenswaren teelt. Van al dat lekkere eten krijg je natuurlijk honger, dus we sluiten het bezoek af met een lunch (exclusief). Shkodër, een van de oudste steden in Europa en het economische centrum van Noord-Albanië, staat op ons programma. Het letterlijke hoogtepunt van de stad is het indrukwekkende Rozafa-kasteel, vanwaar je kunt genieten van een adembenemend uitzicht. Voor de avontuurlijke reizigers is het mogelijk om op de fiets te stappen, want Shkodër staat bekend als de fietsstad van Albanië, ook wel het "Amsterdam van Albanië" genoemd.

Rond lunchtijd kan er een bezoek gebracht worden aan een authentieke bakkerij, waar ze nog steeds brood op traditionele wijze maken. Proeven is uiteraard toegestaan! 

Natuurlijke pracht in Noord-Albanië

Dag 4 Shkodër - Shala rivier 
Dag 5 Shala rivier - Shkodër

Shala RiverWe vertrekken richting de Shala rivier, een waar juweeltje voor natuurliefhebbers die op zoek zijn naar ongerepte schoonheid. De omgeving van de rivier wordt door haar bezoekers ook wel beschreven als het Thailand van Albanië. Het kristalheldere water slingert zich een weg door de Albanese Alpen omringd door weelderige bossen en indrukwekkende kloven. De rivier biedt bezoekers de perfecte gelegenheid voor ontspanning en zwemmen met prachtige uitzichten. We overnachten in een eco-resort aan de oever van de rivier, waar je na een dag ondergedopeld te zijn in de betoverende natuur, kunt genieten van een huisgemaakt diner. De dag erna, rijden we weer terug naar Shkodër waar nog veel te zien en beleven is. 

Shkodër biedt een verzameling aan culturele schatten, waardoor je een waardevol en onvergetelijk verblijf te wachten staat. Ga langs het Marubi Fotografiemuseum voor een uniek inzicht in de culturele evolutie van Albanië. De tentoonstellingen maken een bezoek aan dit museum een verrijkende ervaring tijdens je verblijf in Shkodër. Daarnaast is het mogelijk om te zien hoe vakmanschap en creativiteit samenkomen in de werkplaats van een van de weinige makers van Venetiaanse maskers.

Berat: de stad van duizend vensters

Dag 6 Shkodër - Kruja - Berat, bezoek kasteel van Kruja 
Dag 7 Berat

Het imposante stadje en kasteel van Kruja is één van de hoogtepunten van de reis. In deze burcht verzette de lokale 15e-eeuwse held Skanderbeg zich 25 jaar lang tegen Ottomaanse belegeringen, waarna Albanië 30 jaar vrijheid genoot. We nemen uitgebreid de tijd om de burcht en het lokale museum te bekijken. Tegenwoordig is het fort een waar pelgrimsoord en populair bij de etnische Albanezen uit de hele wereld. De middeleeuwse bazaar is gespecialiseerd in wollen kelims en houten gebruiksvoorwerpen. Hier vind je zeker een mooi souvenir. Dan rijden we door naar Berat: 'de stad van de duizend vensters'.

Berat AlbaniëHet authentieke bergstadje Berat is één van de UNESCO wereldmonumenten van Albanië. De witgeschilderde huisjes, rode daken en oude klinkerstraten steken prachtig af tegen de ruige omgeving, met de Osumi-rivier aan de ene kant en de 2416 meter hoge Tomori-berg aan de andere kant. Verder kun je er een fort, oude moskeeën en prachtige kerken bekijken. Het Onufri-museum is met een collectie iconen en andere religieuze objecten ook zeker een bezoek waard. Aan het eind van de dag kun je lekker slenteren over de Gorica-brug: hier heb je het mooiste uitzicht over de stad. Dan begrijp je pas waarom het 'de stad van de duizend vensters' genoemd wordt.

Route door de bergen langs vier prachtige steden

Dag 8 Berat - Elbasan - Ohrid
Dag 9 Ohrid 
Dag 10 Ohrid - St. Naum - Tushemisht - Korca, optionele excursie Voskopoje

Langs de oude weg van Rome naar Constantinopel, de Via Egnatia, reizen we via Elbasan naar Ohrid. Hier staat de oudste moskee van het land! Elbasan staat in heel Albanië bekend om zijn gebak, dus sla zeker een snack of lunch in. Dan komen we aan bij het schitterende meer van Ohrid, op de grens van Albanië en Noord-Macedonië. We overnachten aan de Noord-Macedonische kant in het gelijknamige Romeinse vestingstadje.

Kerk Ohrid MacedoniëVoor de oorlog in Joegoslavië was Ohrid een populair vakantieoord, inmiddels is het herontdekt. Het heeft een lange, turbulente geschiedenis als een van de oudste nederzettingen van Europa. Hier is het Cyrillisch schrift ontstaan, wat nu nog in de hele Slavische wereld gebruikt wordt. Er staat een standbeeld voor de samenstellers, de monniken Kyrillos en Methodios. Overigens staat er ook een monument voor de Nederlandse schrijver A. den Doolaard. Hij schreef in de jaren '30 vol lof over het meer, waardoor veel rijke Nederlanders hier op vakantie gingen in die tijd. UNESCO heeft de stad en de nabije omgeving op de werelderfgoedlijst geplaatst, niet alleen omdat het zo mooi is, maar ook omdat hier een groot fort, kloosters en heel veel middeleeuwse kerken staan.

Het meer van Ohrid is niet alleen het diepste van Europa, maar ook een van de oudste ter wereld. Daarom komen hier heel veel bijzondere dieren voor! Zoals de Ohrid-forel: één van de lekkernijen van de streek, zeker als je hem eet op een zonovergoten terras. Het water is trouwens heerlijk verkoelend, dus ga zeker even zwemmen.

Voordat we terug gaan naar Albanië, stoppen we bij Sveti Naum, een mooi klooster bij de bronnen van het meer van Ohrid, dat vanuit Ohrid zowel met een boot als met de bus te bereiken is. Het brengt ons alvast in de stemming voor Tushemisht, dat ook wel het Venetië van Albanië wordt genoemd. Deze naam heeft het te danken aan zijn vele kanalen dwars door het dorp. 

We vervolgen onze weg terug naar Albanië waar we kennis maken met het prachtige berglandschap van het land. Tijdens de busrit geniet je van het ene vergezicht na het andere. Uiteindelijk strijken we neer in Korca, op een kruispunt van wegen naar Griekenland, Macedonië, Bulgarije en Turkije. Dit dorp wordt op zijn beurt ook wel 'klein Parijs in Albanië' genoemd vanwege zijn vele villa’s in Franse stijl en vanwege de Franse koffiecultuur. Bestel eens een koffie op een terrasje in de mooiste wijk van Korca, namelijk Pazari I Vjetër, en je vergeet heel even dat je in Albanië zit.

Er is ook de mogelijkheid om een excursie te maken naar het bergdorpje Voskopoje. Dit was in de 14e-eeuw een belangrijk kunstcentrum en ontwikkelde zich in de 17e-eeuw tot de grootste stad van de Balkan met zo’n 40.000 inwoners en 24 kerken. Nu is het een ingeslapen dorpje. We bezoeken in ieder geval de Sint-Nicolaaskerk, met van binnen kleurrijke fresco’s van heiligen.

Bewandel de duizend trappen van Gjirokastra

Dag 11 Korca - Benja - Permet - Gjirokastra
Dag 12 Gjirokastra

Albanië wandelen mensenGisteren ontdekten we al hoe mooi de bergen zijn, tijd om ze beter te verkennen! Over de Witte Bergen en de 1157 meter hoge Barmash-pas, met prachtige uitzichten over Albanië én Griekenland, rijden we door. De toppen om ons heen zijn het grootste deel van het jaar met sneeuw bedekt. Na een kronkelige afdaling bereiken we het plaatsje Permet, midden in het belangrijkste wijngebied van het land. Maar leuk en lieflijk blijft het landschap niet: door de spectaculaire Kelcyra-kloof, uitgesleten door de Vjosarivier, maken we onze weg naar de Adriatische Zee. In deze omgeving komen veel vogelsoorten voor die in de rest van Europa nog maar weinig te zien zijn, zoals de adelaar!

Straat Gjirokastra AlbaniëHet bergstadje Gjirokastra staat bekend als de stad van duizend trappen. Het is tegen een berg aangebouwd, en alhoewel er om het oude centrum in de jaren '50 en '60 flats zijn gebouwd, is het oude Ottomaanse centrum nog helemaal intact. Je wandelt er over smalle straten, geplaveid met kinderkopjes, ontdekt middeleeuwse huizen en helemaal bovenaan een imposant kasteel, strategisch geplaatst op een doorgangsroute van de Ionische Zee naar Griekenland. Het klokkentorentje is van alle kanten zichtbaar. Gjirokastër is in de 13e-eeuw rondom dit kasteel opgebouwd en uitgegroeid tot één van de grootste steden van het land. Het speelde bijvoorbeeld een belangrijke rol in de bevrijding na 400 jaar van het Ottomaans gezag.

Gjirokastra is ook de geboorteplaats van Enver Hoxha, de wrede dictator die Albanië tot zijn dood in 1985 afgesloten hield van de rest van de wereld. Daarna duurde het nog tot begin jaren ’90 voordat het volk het onderdrukkende communistische regime wegstuurde. Het huis van Hoxha is nu een klein museum. Ook de in eigen land beroemde hedendaagse Albanese schrijver Ismael Kadare is er geboren. De winkelstraten in het oude centrum bieden levensmiddelenwinkels, koffiehuizen, kappers en wat souvenirwinkeltjes aan. Voor moderne winkels ga je naar het nieuwe centrum van de stad.

Saranda & Vlora: de Rivièra van Albanië

Dag 13 Gjirokastra – Blue Eye – Saranda
Dag 14 Saranda - Porto Palermo - Oud-Qeparo - Llogora 
Dag 15 Llogora - Vlora
Dag 16 Vlora, excursie Zvernec en Apollonia
Dag 17 Vlora 
Dag 18 Vlora - Tirana - Amsterdam


We reizen door, via het Blue Eye national park naar Saranda. De Blue Eye is een grote onwaarschijnlijk blauwe bron waar het water naar boven borrelt

Boulevard Saranda AlbaniëIn Saranda ontdek je waarom dit deel van de Albanese kust ook wel de 'riviera' wordt genoemd. Langs de gezellige winkeltjes en terrasjes van de boulevard kun je blijven slenteren. Probeer zeker één van de restaurants uit en bestel een heerlijke 'fergese' (gekruid kalfsvlees met geitenkaas) of 'speca te mbushura' (gevulde paprika) terwijl je de zon ziet ondergaan in de Ionische zee!

In het Llogara nationaal park kunnen we nog een keer genieten van het uitzicht over de Adriatische zee. We bezoeken hier in Porto Palermo, het indrukwekkende fort van Ali Pasha. Het werd ooit gebouwd door een Franse architect, die onder het kasteel een geheim tunnelstelsel aanlegde. De lokale legende zegt dat Ali Pasha de architect en zijn werknemers direct na de voltooiing van het kasteel heeft omgebracht, zodat zij het geheim niet konden onthullen. Onderweg stoppen we eerst in Qeparo. Dit dorpje is opgedeeld in een oud en nieuw gedeelte en Oud-Qeparo geeft je een bijzondere inkijk in de eeuwenoude architectuur.

Meisje Vlora AlbaniëVlora is een heerlijke badplaats aan de Adriatische zee en een mooie afsluiter van de reis. Ga op souvenirsjacht of neem de tijd om wat bij te bruinen aan het strand. Cultuurliefhebbers die geen genoeg kunnen krijgen van Albanië kunnen mee met een uitstapje naar het Zvernec-klooster. Dit 14e-eeuwse Byzantijnse klooster ligt op een prachtig eiland in de lagune van Narta. De lagune wordt verbonden met het vaste land door een houten loopbrug. De omgeving is een belangrijke broedplaats voor vogels en daardoor een beschermd natuurgebied, ideaal voor de vogelspotters onder ons. Als je geluk hebt zie je misschien zelfs een flamingo!

Apollonia AlbaniëHet archeologische park van Apollonia is een Griekse nederzetting die, in 588 voor de jaarteling, door Griekse kolonisten is gesticht. De stad werd vernoemd naar de Griekse god Apollon. 's Avonds kun je nog voor de laatste keer aan het strand genieten van een heerlijke 'tave kosi' (gebakken lamsvlees met yoghurtsaus) of een van de andere heerlijke gerechten die de Albanese keuken rijk is!

Dan zit onze reis door Albanië en Noord-Macedonië er weer op. Na het ontbijt rijden we terug naar de luchthaven van Tirana, waar we boordevol mooie herinneringen afscheid nemen van deze prachtige landen!

Op reis met Djoser
Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. Het principe 'vrijheid-blijheid' houdt in, dat enkele excursies die bij de reis zijn inbegrepen vastliggen, maar dat de resterende tijd vrij is in te vullen. Uiteraard ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief zodat je zelf kan bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Op die manier leer je Albanië immers het beste kennen. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 26 personen.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
21 jul - 07 aug
Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.295,-

€ 2.195,- (kind t/m 11 jr)

Start - einde
28 jul - 14 aug
10+

Deze reis is voor gezinnen met kinderen vanaf 10 jaar.

Beschikbaarheid
9 plaatsen vrij

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.295,-

€ 2.195,- (kind t/m 11 jr)

Start - einde
04 aug - 21 aug
Beschikbaarheid
Vol

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.295,-

€ 2.195,- (kind t/m 11 jr)

Inclusief

 • Vliegreis met Austrian Airlines
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per bus met airconditioning
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Excursie en boottocht over Shala Rivier
 • Bezoek aan Elbasan
 • Bezoek aan St. Naum
 • Bezoek kanalen van Tushemisht
 • Bezoek aan Ecofarm Fishta
 • Bezoek aan de thermale baden van Benja
 • Bezoek aan Blue Eye (incl entree)
 • Bezoek aan het Porto Palermo kasteel
 • Excursie naar Zvernec eiland
 • Bezoek aan het archeologische park van Apollonia (incl entree)

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 40,- per boeking. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Landarrangement

Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 1.795,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 1.895,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelverlenging

Vervroeging in Tirana is mogelijk op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. Een verlenging in Vlora in een centraal gelegen hotel is ook bij te boeken. De prijs is €45,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze Familyreizen zijn speciaal samengesteld voor gezinnen met kinderen. Contact met andere gezinnen is dus zo gemaakt!

De gezinnen kunnen verschillend zijn qua samenstelling; op onze reizen gaan zowel 1- als 2-oudergezinnen mee en ook samengestelde gezinnen. Omdat juist de leeftijd van de kinderen heel bepalend kan zijn voor de reis, is een aantal vertrekdata speciaal voor reizen met kinderen vanaf 10 en 16 jaar. Op de andere reizen zijn kinderen van alle leeftijden welkom, maar de minimum leeftijd is 6 jaar en de maximale leeftijd is 20 jaar. Is een kind jonger dan 6 jaar of ouder dan 20, overleg dan voor boeking met Djoser. Je vindt de beschikbaarheid en de leeftijden van de kinderen van reeds geboekte families bij de reisdata.

Het minimum aantal deelnemers op alle Familyreizen is 10 (3 gezinnen), het maximum aantal personen is 26.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Reviews Albanië & Noord-Macedonië, 18 dagen

Gemiddelde beoordeling: 7,5

 • Albanië is een mooi land. We hebben intens genoten van deze reis.

  7

 • Albanië is een fantastisch land met mooie natuur, een vriendelijke bevolking, lekker weer, is goed betaalbaar en veilig. Een echte aanrader.

  8

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in middenklasse hotels, waarbij de kamers altijd zijn voorzien van eigen douche en toilet. Het verblijf is op basis van logies met ontbijt. De hotels zijn in de laatste jaren gerenoveerd en hebben soms een traditionele uitstraling behouden.

Sommige hotels vallen op vanwege de unieke ligging of uitstraling. Zo verblijven we in Shkodër (Shkodra in het Albanees) in een traditioneel ingericht boetiekhotel. Vrijwel alles in dit hotel is traditioneel, van de massief houten steunbalken, tot de meubels in de kamers en de inrichting met oud-Albanese decoraties.


Bekijk hotelreviews op

Tirana Hotel Comfort
Shkodra

Hotel Tradita

Shala River

Bee Eco Guest House 

Berat Hotel Portik
Ohrid Hotel Garden 
Korca Hotel Kocibelli
Gjirokastra Hotel Korda 
Saranda Hotel Vola
Llogara National Park Hotel Alpin
Vlora Hotel Vlora International 

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

 • Hotel Tradita Shkodra Albanie
 • Hotel Tradita twin Shkodra Albanie
 • Hotel Tradita triple Shkodra Albanie
 • Hotel Tradita tuin Shkodra Albanie
 • Hotel Onufri Berat Albanie
 • Hotel Onufri kamer Berat Albanie
 • Hotel Royal View Ohrid Macedonie
 • Hotel Royal View kamer Ohrid Macedonie
 • Farma Sotira kamers Germenj Albanie
 • Hotel Cajupi kamer Gjirokastra Albanie
 • Hotel Cajupi kamer double Gjirokastra Albanie

Vliegreis

Austrian Airlines

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Austrian Airlines

  Traject

  Amsterdam - Wenen

  Vertrek

  07:00 - 08:50

 • Vlucht met

  Austrian Airlines

  Traject

  Wenen - Tirana

  Vertrek

  09:50 - 11:20

 • Vlucht met

  Austrian Airlines

  Traject

  Tirana - Wenen

  Vertrek

  12:05 - 13:35

 • Vlucht met

  Austrian Airlines

  Traject

  Wenen - Amsterdam

  Vertrek

  14:55 - 16:50

Tijdsverschil: in Tirana is het dezelfde tijd.

Austrian is de grootste luchtvaartmaatschappij van Oostenrijk met Wenen als thuisbasis. Ze is lid van de Lufthansa Groep en Star Alliance en werkt onder andere nauw samen met andere gerenommeerde airlines zoals Lufthansa, Swiss en Emirates. Aan boord word je verwelkomd door vriendelijk cabinepersoneel. De stoelen zijn comfortabel en ergonomisch, voorzien van alle gemakken, zoals voldoende beenruimte en een uitstekend inflight entertainment systeem. Er wordt maar liefst 400 uur aan films, series en tv aangeboden! Zo hoef je je op een lange vlucht niet te vervelen. De catering aan boord is uitstekend.

Landarrangement

Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 1.795,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 1.895,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

Tijdens deze rondreis beschikken we over een eigen bus, aangepast aan de groepsgrootte. Onderweg is vaak veel te zien en omdat de bus tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of markt onderweg te bezoeken.

In de steden zijn fietsen een deel van het dagelijkse straatbeeld, en derhalve hier zeer handig als vervoermiddel. In sommige steden is het eventueel mogelijk om fietsen te huren. In de kleinere plaatsen is wandelen vaak het handigst.

 • Albanië Macedonië Bus Djoser
 • Albanië Macedonië binnenkant Bus Djoser

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met Austrian Airlines
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per bus met airconditioning
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Excursie en boottocht over Shala Rivier
 • Bezoek aan Elbasan
 • Bezoek aan St. Naum
 • Bezoek kanalen van Tushemisht
 • Bezoek aan Ecofarm Fishta
 • Bezoek aan de thermale baden van Benja
 • Bezoek aan Blue Eye (incl entree)
 • Bezoek aan het Porto Palermo kasteel
 • Excursie naar Zvernec eiland
 • Bezoek aan het archeologische park van Apollonia (incl entree)

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de oude bazaar op zoek naar koopjes, de ander gaat liever relaxen op het strand bij Velipoja, weer een ander trekt liever de natuur in om een boottocht te maken op het Komani-meer. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Albanië en Noord-Macedonië zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen. Let op entréegelden en lokale gidsen zijn exclusief: 

 • Stadswandeling door Tirana de levendige hoofdstad van Albanië. We bezoeken hier onder andere het Skanderbegplein, de beroemde Ethem Bay Moskee, het bunker museum, de pyramide en het huis van de dictator Enver Hoxha.
 • Bezoek aan de ecofarm Mirizi i Zanave in Fishta.
 • Excursie naar de Shala rivier. 
 • Stadswandeling Shkodër, met bezoek aan het Rozafa kasteel, oude stadscentrum, het communistische detentiecentrum en een lokale ambachtelijke bakkerij.
 • Stadswandeling Kruja de stad op de heuvel, met onder andere bezoek aan het Skanderbeg kasteel, het Etnographische museum.
 • Stadswandeling in de Unesco-stad Berat, met onder andere bezoek aan het Berat kasteel, traditionele huizen, mangalem en de beroemde Gorica brug
 • Bezoek aan het Elbasan kasteel, met de oudste moskee van het land
 • Stadswandeling Ohrid stad met bezoek onder andere aan het klooster St. Jovan Kaneo, het fort van Tsar Samuel, de Sint Sophia kerk en het oude theater.
 • Bezoek aan Sveti Naum (oud klooster) en de bronnen van het meer van Ohrid
 • Bezoek aan Tushemisht, het Venetië van de Albanië. Bekend om veelvoud aan kanalen door de hele stad.
 • Stadswandeling Korca met onder andere bezoek aan de oude bazaar, de kathedraal en de St. George boulevard.
 • Bezoek aan de thermale baden van Benja
 • Excursie naar Voskopoje, een belangrijk kunstcentrum uit de 14e eeuw
 • Stadswandeling Gjirokastra Unesco stad met bezoek aan het kasteel, de moskee, een traditioneel Skenduli huis en de lokale bazaar.
 • Bezoek aan Blue Eye nationaal park
 • Bezoek aan het kasteel van Porto Palermo
 • Excursie naar het eiland Zvernec


Ter plaatse kunnen eventueel nog meer excursies geboekt worden.

 • Excursie naar Dajti Mountain nationaal park - ga met de kabelbaan omhoog
 • Fietsexcursie in Shkodër, de culturele fietsstad van Albanië
 • Boottocht over het Komani meer.
 • Excursie naar Velipoja strand, het bekendste strand van Noord-Albanië
 • Excursie per boot over het Ohridmeer

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort of Europese identiteitskaart, dat na het einde van de reis nog 6 maanden geldig is. 

Geldzaken

In Albanië wordt er betaald met de Lek en in Macedonië wordt er betaald met de Denar. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Geld afhalen: in alle steden zijn bankautomaten aanwezig. Houd er wel rekening mee dat deze leeg of buiten gebruik kunnen zijn.
Contant: euro’s zijn gemakkelijk in te wisselen bij wisselkantoren, neem een klein bedrag aan contant geld mee voor geval van nood.
Creditcards: wordt weinig gebruik van gemaakt (alleen in Tirana en de kustplaatsen).

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 175,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Aan het begin van de reis wordt een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 25,-.

Maaltijden

Bij de reis zijn de ontbijten inbegrepen. Je kunt zelf bepalen wanneer en waar je wilt lunchen en 's avonds gaat eten. In de grotere steden kun je inmiddels kiezen uit een aantal restaurants. In de kleinere plaatsen is de keuze beperkt. De reisbegeleider kan je wel altijd een restaurant aanraden.

De prijzen van maaltijden (inclusief een drankje) variëren in de grotere steden van € 8,- tot € 12,-. In kleinere plaatsen zijn de maaltijden iets goedkoper.

De Albanese keuken kent met name Turkse en Italiaanse invloeden. In elke bakkerij vind je bijvoorbeeld de typisch Turkse lekkernijen baklava of byrek. De Griekse keuken is duidelijk te herkennen in het gebruik van feta en olijven. Bij het ontbijt worden omeletten, brood en jam gegeten. Soms is er vruchtensap en yoghurt, in ieder geval thee en koffie. In een aantal hotels is er een ontbijtbuffet.

De lunch en het avondeten bestaan normaal gesproken uit een vleesgerecht (zoals moussaka) met een ´Griekse salade´, waarin fetakaas zit. Ook pastagerechten kom je regelmatig tegen op de menukaart. Populaire groente is de okra, een langwerpige boon. Een echte Albanese specialiteit is de yoghurt, ofwel kos genaamd. Bij de maaltijd wordt meestal bier of wijn gedronken. Een nationaal drankje is raki, een sap van druiven of pruimen.

Gezondheid

Aangeraden vaccinaties: DTP en hepatitis A.

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Vervroeging in Tirana is mogelijk op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. Een verlenging in Vlora in een centraal gelegen hotel is ook bij te boeken. De prijs is €45,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Albanië is langs de kust gezegend met een prachtig middellandse zeeklimaat: droge, hete zomers en milde winters. In het binnenland kent men een landklimaat. Dit betekent warme zomers en regenachtige, koude winters. De beste tijden om te reizen zijn het voorjaar en de zomer. De gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer varieert van 25 tot 35 °C. Juli is in Tirana de warmste maand, de gemiddelde temperatuur ligt dan rond 25 °C en er is volop zonneschijn. In het voor- en najaar moet je rekening houden met koelere dagen en frisse nachten. In de hoger gelegen gebieden kan het ook in de zomermaanden´s avonds fris zijn. De gemiddelde neerslag per jaar ligt op 1300 mm.

Het grootste gedeelte van het Albanese landschap heeft een bergachtige structuur. Langs de kust ziet het landschap er vlakker en veel vruchtbaarder uit. Oorspronkelijk kwamen er in dit gebied veel moerassen voor.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij weten als geen ander dat kinderen een reis anders beleven dan volwassenen en kunnen haarfijn inspelen op de wensen en behoeften van beiden. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en ideeën. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Eventueel kan ter plaatse een lokale gids worden gehuurd als je wat meer wil weten over de achtergronden. Hij of zij kan je alles vertellen over de omgeving, stad of excursie. De gidsen reizen niet de gehele reis mee, maar sluiten bij de groep aan. Deze gidsen vertellen vol enthousiasme over de attractie en weten alle antwoorden op je vragen. We maken dus gebruik van de locals, waardoor de kennis over de stad en/of omgeving groter is dan wanneer een gids de gehele reis mee reist.

Veelgestelde vragen

Waarom met Djoser Family naar Albanië en Noord-Macedonië?

De reizen met Djoser Family zijn speciaal ontwikkeld voor gezinnen. Je verblijft tijdens deze reis is knusse familiehotels waarvan er een aantal over gelegen zijn bij meren of dicht bij de zee waar de kinderen lekker kunnen afkoelen. De Familyreis door Albanië en Noord-Macedonië is een mooie combinatie van cultuur en ontspanning. Tevens wordt de reis begeleid door een ervaren reisbegeleider die affiniteit met kinderen heeft, dit geeft onze Family reizen een belangrijke meerwaarde.

Wat is de zwaarte van deze Family reis?

Tijdens de rondreis beschikken we over onze eigen comfortabele bus. De afstanden in Albanië zijn klein maar de wegen zijn relatief slecht, vooral in het binnenland om deze reden ben je relatief lang onderweg. Daarnaast maken we ook gebruik van een veerboot op het Ohrid-meer. De overtocht duurt ongeveer 2,5 uur.

Welk weertype kan ik verwachten tijdens deze reis?

Albanië en Macedonië kennen aan de kust een stabiel mediterraan klimaat. In het algemeen is het aan de kustlijn warmer en droger dan in de hoger gelegen gebieden in het binnenland.

Hebben we een visum nodig?

Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart. Voor zowel Noord-Macedonië als Albanië heb je geen visum nodig. Het document moet nog ten minste 3 maanden geldig zijn bij aankomst.

Hoe wordt een familie met een oneven aantal personen ingedeeld?

Reis je met een familie van 3 personen, dan verblijf je met het gezin op één kamer. In sommige accommodaties kan het zijn dat er in dit geval een bed bijgezet wordt in een tweepersoonskamer. Voor een gezin dat bestaat uit 4 of 5 personen reserveren we 2 kamers, waar mogelijk aan elkaar grenzend. In de meeste gevallen is ook mogelijk om een éénpersoonskamer te reserveren.

Hebben de hotels op deze reis een zwembad?

Een enkel hotel op deze reis beschikt over een zwembad. De meeste van onze hotels zijn wel mooi gelegen aan meren of standen waar zowel de kinderen als de ouders een frisse duik kunnen nemen.

Is er Wifi aanwezig op deze reis?

De meeste hotels tijdens deze reis beschikken over Wifi. Tevens betaal je binnen Europa tegenwoordig geen extra kosten meer voor bellen en internetten op je telefoon, naast je gewone abonnementskosten. Check dit wel goed met je telefoonprovider, want bij sommige providers geldt geen extra kosten binnen de EU en bij andere geen extra kosten binnen Europa. Je betaalt hetzelfde als wanneer je in Nederland zou bellen, sms'en. Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met je telefoonprovider.

Gelden er bijzondere kledingvoorschriften voor deze reis?

Er zijn voor deze reis geen speciale kledingvoorschriften. Wel adviseren we om iets warmere kleding mee te brengen omdat het in de hooglanden 's avonds iets kan afkoelen.

We hebben geboekt! En nu?

Zodra je een reis hebt geboekt, ontvangt de hoofdboeker hiervan een bevestiging per e-mail. Tevens ontvangt deze de inloggegevens voor de Mijn Djoser pagina. In je Mijn Djoser kan je de persoonsgegevens (tot 6 weken voor vertrek) aanpassen en vind je alle informatie over de reis.

Wat mag ik absoluut niet vergeten voor deze reis?

Vergeet niet je rijbewijs mee te nemen, voor het geval je zelf een dagje een auto wilt huren om leuke dorpjes in de omgeving te ontdekken!

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video