Bekijk de Rondreis Albanië & Noord-Macedonië, 15 dagen van Djoser

Rondreis Albanië & Noord-Macedonië 15 dagen

In twee weken door een bijzonder stukje Balkan

Vanaf € 1.695,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Een bijzondere en complete rondreis door het nog weinig bereisde Albanië en Noord-Macedonië. Langs de oude route tussen Rome en Constantinopel, de Via Egnatia, reizen we naar Ochrid via Elbasan. We drinken koffie bij één van de de oudste moskeeën van het land, voordat we aankomen aan het schitterende meer van Ohrid, op de grens van Albanië en Macedonië. We komen langs interessante bergstadjes als Korca, Gjirokastra en Berat. Aan de Adriatische Riviera kun je resten zien van oude beschavingen in Butrinti en Apollonia. En natuurlijk bezoeken we de noordelijke stad Shkoder. Albanië en Macedonië zijn fascinerende ontdekkingen.

Daarom Djoser

 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Combinatie Albanië en Macedonië
 • Excursie Sv Naum, Voskopoja, Blue Eye nationaal park, Butrinti en Apollonia inbegrepen
 • Bezoek aan Elbesan en Dürres inbegrepen
 • Comfortabele hotels met ontbijt
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Rondreis Albanië & Noord-Macedonië, 15 dagen
 1. Amsterdam - Tirana
 2. Tirana
 3. Tirana - Elbasan - Ohrid
 4. Ohrid
 5. Ohrid - Sv Naum - Korca
 6. Korca, excursie Voskopoja
 7. Korca - Baramsh pas - Kekyrakloof - Gjirokastra
 8. Gjirokastra
 9. Gjirokastra - Blue Eye nationaal park - Butrinti - Saranda
 10. Saranda - Apollonia - Berat
 11. Berat
 12. Berat - Durrës - Shkoder
 13. Shkoder
 14. Shkoder - Kruja
 15. Kruja - Tirana - Amsterdam

Reisbeschrijving

Imposant Skanderbegplein in hip Tirana

Dag 1 Amsterdam - Tirana
Dag 2 Tirana

albanie Theresa Djoser We arriveren in de hoofdstad Tirana op de Moeder Theresa-luchthaven, genoemd naar de grootste in Albanië geboren beroemdheid van de afgelopen eeuw. In de vruchtbare vallei van Tirana bouwden de Romeinen al een belangrijk fort, maar pas in 1920 werd hier, in het geografische midden van het land, het machtscentrum gevestigd.

Het Nationaal Historisch Museum geeft een uitstekend beeld van de geschiedenis van de streek. Voor een overzicht van de moderne Albanese kunst van 1850 tot heden kun je in de Nationale Kunstgalerij terecht .

Rondom het centrale Skanderbegplein is het politieke en culturele centrum van de stad gelegen. Zo vind je hier het in een traditionele Sovjetstijl gebouwde Cultuurpaleis uit 1971. Binnen is de concerthal, waar de nationale opera optreedt.

Andere bezienswaardigheden zijn de meer dan tweehonderd jaar oude Haxhi Et’hem Beg-moskee, de Turkse villa Dervish Khorosani en de moderne orthodox Albanese kathedraal die in 2012 geopend is. Op de markt zie je de traditionele handelswaar van het platteland naast hedendaagse artikelen uit omringende landen als Bulgarije, Griekenland en Turkije.

Wie het interessant vind kan op eigen gelegenheid in het centrum het bunker en museum Bunk'Art 2 bezoeken, en buiten het centrum kun je naar Bunk'Art 1. Hiernaast ligt ook de kabelbaan, waar je na een kort ritje een prachtig uitzicht over de stad zult krijgen.

Kanaal Tirana AlbaniëDe eerste gekozen burgemeester Edi Rama heeft vanaf zijn aantreden het verwaarloosde uiterlijk van de hoofdstad voortvarend aangepakt. De Lanarivier is uitgebaggerd, oude boulevards zijn opnieuw aangelegd, tonnen puin werden afgevoerd, vele hectaren park ingezaaid, 4000 bomen geplant en de grijze stalinistische woonblokken kregen vrolijke Caraïbische kleurtjes. Tirana is nu een levendige stad met zomerse terrassen en veel bars en restaurants. Je hebt dan ook volop mogelijkheden om kennis te maken met de Albanese keuken, waarin je Italiaanse, Franse en Turkse invloeden herkent.

Verken het herontdekte Ohrid

Dag 3 Tirana - Elbasan - Ohrid
Dag 4 Ohrid
Dag 5 Ohrid - Sv Naum - Korca
Dag 6 Korca, excursie Voskopoja

Langs de oude route tussen Rome en Constantinopel, de Via Egnatia, reizen we naar Ochrid via Elbasan. We drinken koffie bij één van de de oudste moskeeën van het land, voordat we aankomen aan het schitterende meer van Ohrid, op de grens van Albanië en Macedonië. We overnachten aan de Macedonische kant in het gelijknamige Romeinse vestingstadje.

Albanie Ohrid resort Djoser Voor de oorlog in Joegoslavië was Ohrid een populair vakantieoord, inmiddels is het herontdekt. Het heeft een lange, turbulente geschiedenis als een van de oudste nederzettingen van Europa. Hier is het Cyrillisch schrift ontstaan, wat nu nog in de hele Slavische wereld gebruikt wordt. Er staat een standbeeld voor de samenstellers, de monniken Kyrillos en Methodios. Overigens staat er ook een standbeeld van de Nederlandse schrijver A. den Doolaard, die het boek ”De herberg met het hoefijzer“ heeft geschreven. Unesco heeft de stad en de nabije omgeving op de werelderfgoedlijst geplaatst. Niet alleen vanwege de prachtige ligging, maar ook vanwege de restanten van een groot fort, de kloosters en de talrijke middeleeuwse kerken. Deze laatsten bevatten een rijkdom aan fresco’s en iconen. Je kunt kiezen voor een begeleidde stadstour (exclusief), waar we deze schatten nader onderzoeken.

Het meer van Ohrid is niet alleen het diepste van Europa, maar ook een van de oudste ter wereld. Omdat in het meer bijzondere, oude organismen voorkomen, is het een populaire plek voor onderzoekers. De dagverse Ohrid-forel kun je op je bord krijgen op de terrassen aan het water.

Sveti Naum MacedoniëOp weg naar Albanië stoppen we bij het Sveti Naum, een mooi klooster bij de bronnen van het meer van Ochrid. Terug in Albanië maken we kennis met het bergachtige deel van het land, in een regio waar met name maïs, granen en druiven worden verbouwd. We strijken neer in Korça, op een kruispunt van wegen naar Griekenland, Macedonië, Bulgarije en Turkije, en bezoeken het bergdorpje Voskopoja. Dit was in de 14e eeuw een belangrijk kunstcentrum en ontwikkelde zich in de 17e eeuw tot de grootste stad van de Balkan met zo’n 40.000 inwoners en 24 kerken. Nu is het een ingeslapen dorpje. We bezoeken in ieder geval de Sint-Nicolaaskerk, met vanbinnen kleurrijke fresco’s van heiligen. 

Gijrokastra, stad van de duizend trappen

Dag 7 Korca - Baramsh pas - Kekyrakloof - Gjirokastra
Dag 8 Gjirokastra
Dag 9 Gjirokastra - Blue Eye nationaal park - Butrinti - Saranda

Via een prachtige route reizen we door de Witte Bergen over de 1157 meter hoge Barmash pas, met weidse uitzichten over de Gramos bergketen die de grens vormt tussen Albanië en Griekenland. De toppen zijn het grootste deel van het jaar met sneeuw bedekt.

Na een kronkelige afdaling dalen we tot het plaatsje Permeti, het belangrijkste wijngebied van het land en rijden dan door de spectaculaire Kelcyrakloof, uitgesleten door de Vjosarivier op weg naar de Adriatische Zee. In deze omgeving komen veel vogelsoorten voor die in de rest van Europa nog maar weinig te zien zijn. De adelaar is hier een voorbeeld van. Het leven kent in deze regio geen haast.

Gjirokastra stad Albanië DjoserHet bergstadje Gjirokastra staat bekend als de stad van de duizend trappen. Het is tegen een berg aangebouwd en alhoewel er om het oude centrum in de jaren ’50 en ‘60 flats zijn gebouwd is het oude, Ottomaanse centrum in tact gebleven. Je wandelt er over smalle straten, geplaveid met kinderkopjes, ontdekt middeleeuwse huizen en een imposant kasteel, strategisch geplaatst op een doorgangsroute van de Ionische Zee naar Griekenland. Het klokkentorentje op dit kasteel is van alle kanten zichtbaar. Gjirokastra is in de 13e eeuw rondom dit kasteel opgebouwd en uitgegroeid tot één van de grootste steden van het land. Het speelde een belangrijke rol in de bevrijding na 400 jaar van het Osmaanse gezag.

Gjirokastra is bovendien de geboorteplaats van Enver Hoxha, de stalinistische heerser die Albanië tot zijn dood in 1985 afgesloten hield van de rest van de wereld. Daarna duurde het nog tot begin jaren ’90 voordat het volk het onderdrukkende communistische  regime wegstuurde. Het huis van Hoxha is nu een klein museum. Ook de in eigen land beroemde hedendaagse Albanese schrijver Ismael Kadare is er geboren. De winkelstraten in het oude centrum bieden levensmiddelenwinkels, koffiehuizen, kappers en wat souvenirwinkeltjes. Voor moderne winkels ga je naar het nieuwe centrum van de stad.

Albanië Blue EyeHet kristalheldere water van de Blue Eye , de bron van de Bristicarivier, doet je onmiddellijk naar je camera grijpen. Blauwe libellen en de weelderige vegetatie leveren mooie plaatjes op. 

We vervolgen onze reis naar de spectaculaire opgravingen van de antieke Griekse stad Butrinti. Het visite kaartje van Albanië. De mooie ligging in een bos aan een lagune, imposante stadsmuren, toegangspoorten, mooie mozaïekvloeren van de basiliek en goed bewaard gebleven resten van tempels en een theater geven een goed beeld van de grandeur van de stad in een ver verleden. In de verte kan je het Griekse eiland Korfu zien liggen. Daarna vervolgen we onze reis naar de badplaats Saranda.

Mooi gelegen Apollonia en Berat

Dag 10 Saranda - Apollonia - Berat
Dag 11 Berat

Apollonia AlbanëWe rijden over een mooie route langs onontdekte baaien naar Apolonnia via Himarë en Vlora, waar we lunchen. Apolonnia werd in 588 v. Chr. gesticht door kolonisten uit Corfu en Korinthe. De meeste indruk maakt de façade van de raadzaal, het Bouleuterion, uit de 2e eeuw, waarvan alle zes kolommen nog overeind staan. De stad werd gesticht ter ere van de god Apollo en behield haar machtspositie tot in de 3e eeuw een aardbeving de loop van de Vosja-rivier wijzigde en de grond moerassig en improductief maakte.

Berat AlbaniëBerat, in het binnenland gelegen, wordt ook wel de stad van de 1000 vensters genoemd. Berat staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO omdat het een zeer authentiek stadsgezicht heeft. De witgeschilderde huisjes met rode daken tussen de Osumirivier en de 2416 meter hoge berg Tomori, vormen de belangrijkste attracties van deze spectaculair gelegen stad. Verder kun je er een fort, oude moskeeën en kerken en een stenen brug uit de 18e eeuw bekijken. Interessant is het Onufri Museum met een collectie iconen en andere religieuze objecten. Om de authentieke sfeer te behouden is nieuwbouw sterk aan regels gebonden.

Vanuit Kruja verzette Skanderbeg zich tegen de Otomanen

Dag 12 Berat - Durrës - Shkoder
Dag 13 Shkoder, optionele excursie naar meer van Koman    
Dag 14 Shkoder - Kruja
Dag 15 Kruja - Amsterdam

Vandaag hebben we een reisdag van Berat via Durrës naar Shkoder. Durrës ligt aan de Adriatische kust en is sinds lang vervlogen tijden een belangrijke havenplaats waarvan nu de veerboten naar Italië vertrekken. De stad heeft nog een aantal historische overblijfselen. Zo wordt Durrës omringd door muren uit de Byzantijnse tijd, waarbinnen het grootste amfitheater van de hele Balkan te vinden is. Het werd gebouwd ten tijde van keizer Hadrianus en bood zitplaatsen aan 15.000 mensen.

We reizen door naar Shkoder, één van de oudste steden van Europa en het economische centrum van Noord-Albanië. Het kasteel van Rozafa en de bijzondere Marubi fotocollectie zijn een bezoek waard. Ook kunt u een excursie maken naar het schitterrende Komani-meer.

Kruja fort AlbaniëEen van de laatste hoogtepunten van deze reis is de bergvesting Kruja. In de burcht verzette de lokale 15e-eeuwse held Skanderbeg zich 25 jaar lang met zijn legers tegen Osmaanse belegeringen, waarna Albanië, vanaf 1443, 30 jaar vrijheid genoot. We nemen uitgebreid de tijd om de burcht en het lokale museum te bekijken. Het fort is een waar pelgrimsoord en populair bij de etnische Albanezen uit de hele wereld. De middeleeuwse bazaar is gespecialiseerd in wollen kelims en houten gebruiksvoorwerpen. Hier vind je zeker een mooi souvenir.

De volgende dag rijden we naar de luchthaven en nemen we afscheid van Albanië.


Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 22 personen.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
08 jun - 22 jun
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.895,-

Start - einde
15 jun - 29 jun
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.895,-

Start - einde
13 jul - 27 jul
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
1 plaats vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.095,-

Start - einde
27 jul - 10 aug
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.995,-

Start - einde
24 aug - 07 sep
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.995,-

Start - einde
31 aug - 14 sep
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.895,-

Start - einde
07 sep - 21 sep
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.995,-

Start - einde
21 sep - 05 okt
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.995,-

Start - einde
28 sep - 12 okt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
nog 1 deelnemer nodig

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.795,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
26 apr - 10 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.695,-

Start - einde
10 mei - 24 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.695,-

Start - einde
17 mei - 31 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.695,-

Start - einde
24 mei - 07 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.695,-

Start - einde
31 mei - 14 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.695,-

Start - einde
07 jun - 21 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.695,-

Start - einde
14 jun - 28 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.695,-

Inclusief

 • Vliegreis met Austrian Airlines
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per bus met airconditioning
 • Hotelovernachtingen
 • Ontbijt
 • Enthousiaste Nederlandse reisbegeleiding
 • Stadswandeling in Tirana met lokale gids
 • Uitgebreid bezoek aan het mooi gelegen archeologische park Butrinti
 • Bezoek aan Sveti Naum
 • Excursie naar Voskopoja
 • Bezoek Apollonia
 • Excursie Blue Eye nationaal park
 • Trip naar Burtrinti

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 375,-.

Er is maar een beperkt aantal eenpersoonskamers beschikbaar, het kan dus zijn dat er niet aan deze wens kan worden voldaan.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging in Tirana mét accommodatie in een centraal gelegen hotel is bij te boeken. De prijs is € 42,50 op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is € 52,50 per nacht.

Een verlenging in Kruja is ook mogelijk. Een tweepersoonskamer op basis van logies/ontbijt kost hier vanaf € 37,50 per persoon per nacht. De prijs van een eenpersoonskamer vanaf  € 42,50,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.395,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrek gegarandeerd’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 22.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. Heb je via Djoser een verzekering bij VAB afgesloten, neem dan contact met ons op.

Reviews Albanië & Noord-Macedonië, 15 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,3

 • Mooie mix van cultuur, natuur en ontspanning. Veel ruimte voor eigen inbreng, goede reisleidster.

  8,0

 • Het was een mooie reis. De Albanese bevolking is heel vriendelijk. Veel te zien in dit prachtige land en voldoende vrije tijd om je eigen ding te doen, zelf dingen te bezoeken en ontdekken.

  8,0

 • Leuke, afwisselende en relaxte reis naar een land met een veelbewogen geschiedenis. Mooie natuur, verschillende steden en oudheden. Niet duur. Prima reisleidster.

  9,0

 • Een mooie reis door een land dat zich toeristisch snel aan het ontwikkelen is. Interessant vanwege haar vroegere en recente geschiedenis in de 20ste eeuw, waaruit blijkt dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

  8,0

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in middenklasse hotels, waarbij de kamers altijd zijn voorzien van eigen douche en toilet. De hotels zijn van goede kwaliteit met meestal een gezellige ligging in of nabij het centrum van de stad. Soms neem je een taxi of reis je met locals in een lokale bus of tram om in het centrum te komen.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Tirana Hotel Oxford
Ohrid Hotel Garden
Korca Hotel Kocibelli
Gjirokastra Hotel Cajupi
Berat Hotel Portik
Shkoder Hotel Tradita

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 375,-.

Er is maar een beperkt aantal eenpersoonskamers beschikbaar, het kan dus zijn dat er niet aan deze wens kan worden voldaan.

 • Hotel Oxford Tirana Albanië

  We verblijven in goede hotels.

 • Hotel Oxford Tirana Albanië
 • Royal View Ohrid

  De hotels hebben een gunstige ligging

 • Royal View Hotel Ohrid

  Enkele hebben hotels een bijzonder fraai uitzicht

 • Hotel Cajupi restaurant Gjirokaster Albanie

  Gezellige zithoekjes om bij te praten na een drukke dag.

 • Hotel Cajupi kamer Gjirokaster Albanie
 • Hotel Mangalemi restaurant Berat Albanie
 • Hotel Mangalemi kamer Berat Albanie

  De moderne hotelkamers zijn van alle gemakken voorzien

 • Hotel Tradita tuin Shkoder Albanie

  Soms hebben hotels een mooie buitenruimte

 • Hotel Tradita kamer Shkoder Albanie

Vliegreis

Austrian Airlines

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Austrian Airlines

  Traject

  Amsterdam - Wenen

  Vertrek

  07:00 - 08:50

 • Vlucht met

  Austrian Airlines

  Traject

  Wenen - Tirana

  Vertrek

  09:50 - 11:20

 • Vlucht met

  Austrian Airlines

  Traject

  Tirana - Wenen

  Vertrek

  12:05 - 13:35

 • Vlucht met

  Austrian Airlines

  Traject

  Wenen - Amsterdam

  Vertrek

  14:55 - 16:50


Tijdsverschil: er is geen tijdsverschil met Albanië en Macedonië.

Austrian is de grootste luchtvaartmaatschappij van Oostenrijk met Wenen als thuisbasis. Ze is lid van de Lufthansa Groep en Star Alliance en werkt onder andere nauw samen met andere gerenommeerde airlines zoals Lufthansa, Swiss en Emirates. Aan boord word je verwelkomd door vriendelijk cabinepersoneel. De stoelen zijn comfortabel en ergonomisch, voorzien van alle gemakken, zoals voldoende beenruimte en een uitstekend inflight entertainment systeem. Er wordt maar liefst 400 uur aan films, series en tv aangeboden! Zo hoef je je op een lange vlucht niet te vervelen. De catering aan boord is uitstekend.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.395,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

Tijdens de rondreis beschikken we over een eigen bus, aangepast aan de groepsgrootte. Onderweg is vaak veel te zien en omdat de bus tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of markt onderweg te bezoeken.

In de steden zijn fietsen een deel van het dagelijkse straatbeeld, en derhalve hier zeer handig als vervoermiddel. In sommige steden is het eventueel mogelijk om fietsen te huren. In de kleinere plaatsen is wandelen vaak het handigst.

 • Austrian Airlines luchtvaartmaatschappij Djoser
 • Albanië Macedonië Bus Djoser

  Comfortabel vervoer met airco.

 • Albanië Macedonië Bus Djoser

  We beschikken over onze eigen bus.

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met Austrian Airlines
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per bus met airconditioning
 • Hotelovernachtingen
 • Ontbijt
 • Enthousiaste Nederlandse reisbegeleiding
 • Stadswandeling in Tirana met lokale gids
 • Uitgebreid bezoek aan het mooi gelegen archeologische park Butrinti
 • Bezoek aan Sveti Naum
 • Excursie naar Voskopoja
 • Bezoek Apollonia
 • Excursie Blue Eye nationaal park
 • Trip naar Burtrinti

Excursies

Straat winkels AlbaniëBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een leert graag alles over het communistsche verleden van Albanië, terwijl een ander meer geinteresseerd is in de Griekse geschiedenis of juist liever de natuur in trekt. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Albanië zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
 

 • Bezoek aan Elbasan, met de oudste moskee van het land
 • Bezoek aan Sveti Naum (oud klooster) en de bronnen van het meer van Ochrid
 • Excursie naar Voskopoja, een belangrijk kunstcentrum uit de 14e eeuw
 • Bezoek aan Blue Eye nationaal park
 • Excursie naar Butrinti, een site met Griekse, Romeinse, Byzanteinse en Venetiaanse overblijfselen, ook nog eens mooi gelegen aan de kust.
 • Bezoek aan Apolonnia, een Griekse kolonie vernoemd naar de god Apollon. Vanaf de ruines is er ook een mooi uitzicht over de vlakte van Myzeqe. 
 • Wandelexcursie door Tirana langs de bekende en minder bekende bezienswaardigheden

Optionele excursies die ter plaatse kunnen worden geboekt

 • Stadswandeling met gids door Ohrid naar ondermeer het amfitheater, de burcht en diverse kerken
 • Breng een ontspannen strandbezoek nabij Pestani of maak er een boottochtje
 • Geniet van een wijnproeverij op wijngaard Cobo
 • Een boottocht over het meer van Komani vanuit Shkoder

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Internationale reispas of Identiteitskaart, minimaal 3 maand geldig bij aankomst 

Geldzaken

In Albanië wordt er betaald met de Lek en in Macedonië wordt er betaald met de Denar. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

 
Geld afhalen: in alle steden zijn geldautomaten aanwezig. Houd er wel rekening mee dat deze leeg of buiten werking kunnen zijn.
Contant: euro’s zijn gemakkelijk in te wisselen bij wisselkantoren, neem een klein bedrag aan contant geld mee voor geval van nood. 
Creditcards: wordt weinig gebruik van gemaakt (alleen in Tirana en de kustplaatsen).
 
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 175,- per persoon per week.
 
Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Aan het begin van de reis wordt een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 25,-.

Maaltijden

Bij de reis zijn de ontbijten inbegrepen. Je kunt zelf bepalen wanneer en waar je wilt lunchen en 's avonds gaat eten. In de grotere steden kun je inmiddels kiezen uit een aantal restaurants. In de kleinere plaatsen is de keuze beperkt. De reisbegeleider kan je wel altijd een restaurant aanraden.

De prijzen van maaltijden (inclusief een drankje) variëren in de grotere steden van € 8,- tot € 12,-. In kleinere plaatsen zijn de maaltijden iets goedkoper.

De Albanese keuken kent met name Turkse en Italiaanse invloeden. In elke bakkerij vind je bijvoorbeeld de typisch Turkse lekkernijen baklava of byrek. De Griekse keuken is duidelijk te herkennen in het gebruik van feta en olijven. Bij het ontbijt worden omeletten, brood en jam gegeten. Soms is er vruchtensap en yoghurt, in ieder geval thee en koffie. In een aantal hotels is er een ontbijtbuffet.

De lunch en het avondeten bestaan normaal gesproken uit een vleesgerecht (zoals moussaka) met een ´Griekse salade´, waarin fetakaas zit. Ook pastagerechten kom je regelmatig tegen op de menukaart. Populaire groente is de okra, een langwerpige boon. Een echte Albanese specialiteit is de yoghurt, ofwel kos genaamd. Bij de maaltijd wordt meestal bier of wijn gedronken. Een nationaal drankje is raki, een sap van druiven of pruimen.

Gezondheid

Aangeraden vaccinaties: DTP en hepatitis A. Zie voor verdere informatie het kader <Reizen & Covid-19>.

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging in Tirana mét accommodatie in een centraal gelegen hotel is bij te boeken. De prijs is € 42,50 op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is € 52,50 per nacht.

Een verlenging in Kruja is ook mogelijk. Een tweepersoonskamer op basis van logies/ontbijt kost hier vanaf € 37,50 per persoon per nacht. De prijs van een eenpersoonskamer vanaf  € 42,50,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Albanië is langs de kust gezegend met een prachtig middellandse zeeklimaat: droge, hete zomers en milde winters. In het binnenland kent men een landklimaat. Dit betekent warme zomers en regenachtige, koude winters. De beste tijden om te reizen zijn het voorjaar en de zomer. De gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer varieert van 25 tot 35 °C. Juli is in Tirana de warmste maand, de gemiddelde temperatuur ligt dan rond 25 °C en er is volop zonneschijn. In het voor- en najaar moet je rekening houden met koelere dagen en frisse nachten. In de hoger gelegen gebieden kan het ook in de zomermaanden ´s avonds fris zijn. De gemiddelde neerslag per jaar ligt op 1300 mm.

Het grootste gedeelte van het Albanese landschap heeft een bergachtige structuur. Langs de kust ziet het landschap er vlakker en veel vruchtbaarder uit. Oorspronkelijk kwamen er in dit gebied veel moerassen voor.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Hoe zijn de hotels?

We overnachten in middenklassehotels, waarbij de kamers altijd zijn voorzien van eigen douche en toilet. De hotels zijn in de laatste jaren gerenoveerd, maar hebben soms een ouderwets aandoende uitstraling. Ze liggen bijna alle in, of op loopafstand van, de binnensteden en de belangrijkste bezienswaardigheden.
 

Kan ik met euro’s betalen of pinnen?

Het handigst is om te pinnen, dat kan overal. Voor de zekerheid kun je een klein bedrag aan euro’s meenemen die je kunt wisselen.

Kan ik onderweg de batterijen/accu van mijn digitale camera of video opladen?

In de hotels kun je accu’s of batterijen opladen. 

Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of e-mailen?

Je kunt overal gemakkelijk telefoneren. De bereikbaarheid van mobiele telefonie is ook redelijk goed. Informeer voor vertrek even bij je provider. De hotels beschikken over WiFi, het ene hotel heeft een betere verbinding dan het andere. Je kunt ook in Internetcafés terecht.

Hoe is het vervoer?

We hebben de beschikking over een eigen bus en chauffeur tijdens de reis door Albanië en Macedonië. Het reizen met eigen vervoer heeft als voordeel dat we regelmatig kunnen stoppen in de dorpjes en plaatsen waar we doorheen rijden, bijvoorbeeld voor een mooi uitzicht of voor een bezoek aan een markt of andere bezienswaardigheden. De bus wordt aangepast aan de groepsgrootte.

Welke excursies zijn inbegrepen?

Vanuit Korca bezoeken we Voskopoja. Ook een aantal stadsbezoeken zijn inbegrepen, zoals in Elbasan, Apollonia en Kruja. Verder stoppen we onderweg bij belangrijke bezienswaardigheden.

Kan ik deze reis verlengen?

Het is mogelijk om de datum van je heen- en/of terugvlucht te wijzigen. De vluchtverlenging is uiteraard slechts mogelijk indien er plaats beschikbaar is op de vlucht van je keuze. Wij brengen hiervoor per persoon, per aanvraag, € 50,- kosten in rekening, met een maximum van € 150,- per factuur. Eventuele meerkosten of afwijkende tarieven van luchtvaartmaatschappijen worden apart doorberekend. Indien je een verlenging boekt, ben je zelf verantwoordelijk voor de transfer van- en/of naar de luchthaven.
 

Wat is het voltage in Albanië en Macedonië?

De netspanning is 220 Volt, de stopcontacten zijn gelijk aan die in Nederland.

Hoe kan ik mijn kleren wassen tijdens de reis?

Het is mogelijk om gedurende de reis de was te (laten) doen, in de verschillende hotels of in een wasserette in de buurt.

Uit hoeveel personen bestaan de groepen?

De Djoser groepen op deze reizen bestaan uit gemiddeld 16 personen. De maximale groepsgrootte is 22.

Heb ik wandelschoenen nodig tijdens deze reis?

Tijdens de reis heb je geen speciale wandelschoenen nodig. Wel raden wij je aan om comfortabele schoenen mee te nemen met een goed profiel.

Waarom kiest Djoser voor een reis door Albanië?

Albanië is een nog onbekend land dat veel te bieden heeft voor reizigers. Schitterende meren, bergen en een kustlijn worden in dit land afgewisseld met historische steden. Ook vind je er bijzondere opgravingen die herinneren aan de Romeinse en Griekse periodes en herinneren woonwijken en monumenten aan het communistische tijdperk waarin Hoxha het land regeerde.

Bezoeken we tijdens de reis ook het meer van Ohrid?

Tijdens de reis door Albanië en Macedonië bezoeken we ook het meer van Ohrid. Dit meer, gelegen in Macedonië, is het diepste meer van Europa. Vanuit Ohrid kan je op bezoek bij oude kloosters en middeleeuwse kerken waarbij je meer leert van de turbulente geschiedenis van deze regio.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video