Bekijk de Baltische Staten & Finland, 20 dagen van Djoser

Baltische Staten & Finland 20 dagen

Combineert de highlights van de Baltische staten met Finland

Vanaf € 2.695,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Op deze afwisselende rondreis reizen we door de drie Baltische Staten en Finland, waarbij we onderweg genieten van heel veel cultuur en een ongerepte natuur. De steden zouden zo het decor van een fantasy-, ridder- of sprookjesfilm kunnen zijn. In Litouwen struinen we door een uniek duingebied op de Koerische landtong, in Letland bezoeken we het idyllische rivierdal van de Gaujas en op het prettige Estse eiland Saaremaa genieten we van de dichte bossen en vooral van de stilte. Ook brengen we een bezoek aan de hippe hoofstad van Finland, Helsinki. We nemen een duik in de Oostzee bij Hanko en eindigen de reis in de oudste stad van Finland: Turku.

Daarom Djoser

 • Nederlandssprekende reisbegeleiding
 • Inclusief 19x ontbijt
 • Comfortabele hotels
 • Bijzondere combinatie met Finland
 • Kano-excursie over de Gaujas-rivier inbegrepen
 • Goede afwisseling tussen historische steden en prachtige natuur en strand
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Baltische Staten & Finland, 20 dagen
 1. Amsterdam - Vilnius
 2. Vilnius
 3. Vilnius - Trakai - Kaunas - Klaipeda
 4. Klaipeda - ferry naar Nida (strand) - Klaipeda
 5. Klaipeda - Heuvel der Kruizen - Rundale - Riga
 6. Riga
 7. Riga - Gaujas nationaal park
 8. Gaujas NP, kano-excursie
 9. Gaujas NP - Saaremaa
 10. Saaremaa
 11. Saaremaa - ferry naar Tallinn
 12. Tallinn
 13. Tallinn
 14. Tallinn - ferry naar Helsinki
 15. Helsinki
 16. Helsinki - Ekanäs (strand)
 17. Ekanäs
 18. Ekanës - Turku
 19. Turku
 20. Turku - Helsinki - Amsterdam

Reisbeschrijving

De ouders kennen Estland, Letland en Litouwen nog vanuit de Sovjetperiode toen een bezoek aan de Baltische Staten niet echt voor de hand lag. Maar deze landen zijn stuk voor stuk echte pareltjes met ieder zijn eigen karakter. Er valt voor het gehele gezin veel te beleven. Verwacht schilderachtige pleinen met terrassen, middeleeuwse huizen in pasteltinten en uitgestrekte stranden en bossen. Je kunt op deze reis boogschieten als een ridder, afdalen in een oude Sovjetbunker of per kano door het Gaujas nationaal park varen. We bezoeken tijdens deze gezinsreis ook de Finse steden Helsiniki en Turku.

Litouwen, een speurtocht door het verleden

Dag 1 Amsterdam - Vilnius
Dag 2 Vilnius
Dag 3 Vilnius - Trakai - Kaunas - Klaipeda
Dag 4 Klaipeda - ferry naar Nida - Kaipeda
Dag 5 Klaipeda - Heuvel der Kruisen - Rundale - Riga

Vilnius LitouwenAan de voet van een burchtheuvel bij de rivier de Neris ligt de hoofdstad van Litouwen, Vilnius. Dit is het beginpunt van deze reis. Langs de kronkelende straten staan indrukwekkende kerken en kloosters. Sfeervolle steegjes nodigen je uit voor een speurtocht door het verleden. Litouwen bestaat voor een kwart uit bos en ook de steden zijn opvallend groen. Huizen hebben een frisse tint van pastelkleuren en de gezellige terrasjes in de binnenstad zijn een goede plek om even een lokaal gerecht te proberen. Wat dacht je van Spangouoliu kisilius, een cranberrypudding met suiker en kaneel?

Kasteel Trakai LitouwenOp weg naar de kust bezoeken we het kasteel van Trakai dat op een eiland in het meer van Galve ligt. Met zijn felrode daken steekt het kasteel strak af tegen de waterrijke omgeving. De burcht is de uitgelezen plek voor een wedstrijd boogschieten of om te waterfietsen op het meer. We nemen de veerboot vanaf de zeehaven van Klaipeda en bereiken zo de Koerische landtong. Dit vogelrijke natuurgebied met witte zandduinen is ideaal om per fiets te verkennen. Het plaatsje Nida is in de loop van de jaren meerdere malen verplaatst door het oprukkende zand, maar door een lokaal initiatief om bomen te planten is verhuizen niet meer nodig. Nu kun je de oude houten vissershuisjes bewonderen en een klim maken naar één van de hoge duintoppen. Vanaf daar kun je genieten van een prachtig uitzicht over de Oostzee.

Letland met hoofdstad Riga: Parijs van het noorden

Dag 6 Riga 
Dag 7 Riga - Gaujas nationaal park
Dag 8 Gaujas NP, kano-excursie
Dag 9 Gaujas NP - Saaremaa

Riga plein LetlandDe Letse hoofdstad Riga is ontstaan als handelsnederzetting van Duitse ridders. Kerktorens steken uit boven de daken van de oude stad met veel musea en prachtige gebrouwen uit alle tijden, zoals ‘De Drie Broers’ en de oudste stenen huizen van Riga. In de stad zijn nog ongeveer twintig pakhuizen uit de 17e, 18e  en 19e eeuw bewaard gebleven. Vroeger hadden de huizen hier geen nummer maar namen. ‘De Witte Duif’ in de Alksnajastraat is een daar een goed voorbeeld van. De stad heeft het de sombere Sovjetoverheersing goed van zich afgeschud. Dat kun je zien aan de vele winkel, theaters en drukbezochte terrassen. In mijnen langs de kust van Letland, soms zelfs aan de stranden, wordt barnsteen gevonden. Dit barnsteen wordt vaak verwerkt in ambachtelijk vervaardigde sieraden. Barnsteen, ook wel amber genoemd, is versteend hars dat uit dennenbomen is gelopen. Vaak blijven insecten er in plakken, waardoor je prachtige fossielen krijgt.

Kano Gaujas nationaal park LetlandIn de namiddag vertrekken we vanuit Riga naar Sigulda, een klein dorpje in het Gaujas nationaal park. De volgende dag liggen de kano’s en de zwemvesten klaar voor een tocht over de Gauja rivier. We peddelen langs de zandstenen kliffen die op sommige plekken wel 90 meter hoog zijn. In deze regio kun je een paar bijzondere uitstapjes maken. Wat dacht je van een rit in een bobslee op een Olympische baan of een bezoek aan een ondergrondse Sovjetbunker?

Estland en het sprookjesachtige eiland Saaremaa

Dag 10 Saaremaa
Dag 11 Saaremaa - ferry naar Tallinn
Dag 12 Tallinn
Dag 13 Tallinn
Dag 14 Tallinn - ferry naar Helsinki

Saaremaa bos EstlandWe steken na de grens met Estland over naar het grootste Estse eiland, Saaremaa, waar de dorpjes met houten huizen in de bossen verscholen liggen. Het is een ideaal eiland om met de fiets te ontdekken. Op deze strategische plaatsen lagen tijdens de Sovjetheerschappij verschillende militaire bases. Nog niet zo lang geleden was het voor Esten verboden gebied. Buitenlanders mochten hier al helemaal niet komen. Door dit isolement krijg je nog steeds een goede indruk van hoe het platteland van Estland er decennia geleden uit heeft moeten zien, nog voordat de grootschalige modernisering in de landbouw zich voltrok. Enkele molens zijn behouden gebleven. Deze molens samen met brood en bier zijn de symbolen van Saarema.

Kadriorg Paleis Tallinn EstlandIn de hoofdstad Tallinn, aan de Finse Golf, proef je nog heel goed de sfeer van de middeleeuwen. De historische kern met gotische kerken, binnen de hoge muren, is vrijwel ongeschonden gebleven. Bij het Raadhuis op het plein bevindt zich een gezellige markt. De oude stad bestaat uit een boven- en een benedengedeelte. De bovenstad is van oudsher de zetel van de macht. Nu vergadert hier het Estse parlement. Tegenover het parlement staat de Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal. De benedenstad, rond het Raadhuisplein, is het levendige deel van de oude stad, met veel winkels en restaurantjes.

De jongste hoofdstad van Europa: Helsinki

Dag 15 Helsinki
Dag 16 Helsiniki - Ekenäs, strandverblijf
Dag 17 Ekenäs
Dag 18 Ekenäs - Turku
Dag 19 Turku
Dag 20 Turku - Helsinki -  Amsterdam

Helsinki FinlandWe steken per veerboot de Oostzee over naar Helsinki, de hipste hoofdstad van Europa. Wist je dat Helsinki de jongste hoofdstad van Europa is? Finland is pas sinds 1918 onafhankelijk. Voor die tijd was het verbonden aan Zweden en in 1809 werd het veroverd door Rusland. De straatnamen worden nog steeds in het Zweeds en in het Fins aangegeven. Zweeds is de tweede officiële taal van Finland. Nu is Helsinki een hippe hoofdstad beroemd om z'n Scandinavische design, waar veel bouwstijlen te bezichtigen zijn van klassieke stijl tot artdeco. Architectuur saai? Wel nee! Ga eens naar de moderne rotskerk. Deze kerk lijkt op geen andere kerk ter wereld. Bezoek het Sueomenlinna forteiland, een van de meest populaire bezienswaardigheden van Helsinki. Het complex bestaat uit zes eilandjes waar nog steeds mensen wonen. We bezoeken ook de markthallen aan de kust waar we de sfeer kunnen proeven van het stadsleven in Helsinki. Heb je geen zin meer in kunst en cultuur, dan kun je lekker relaxen in het Allas Sea Pool, drie verwarmde baden en sauna's die direct aan de haven van Helsinki liggen.

Na twee dagen te hebben genoten van deze hippe levendige stad, gaan we lekker relaxen in Ekenäs. Ekenäs is een leuke badplaats in Finland. Je hebt er heerlijke zandstranden voor een frisse duik in de Oostzee en gezellige restaurantjes direct aan het strand. Je kunt ook een fiets huren om heerlijk door de bossen te fietsen of deel te nemen aan een zeehonden safari. Kortom in Ekenäs kom je weer helemaal tot rust.

Fietsers Turku FinlandWe eindigen deze mooie familiereis met een bezoek aan Turku, de voormalige hoofdstad van het land. Turku is gesticht in 1229 en de lange geschiedenis is, ondanks diverse Russische bombardementen in 1940, nog steeds goed zichtbaar. De grote 14e-eeuwse kathedraal van Turku en het 13e-eeuwse (gerestaureerde) kasteel zijn mooie voorbeelden van de oude geschiedenis van de stad. Ook het Ambachtsmuseum van Luostarinmäki geeft een interessant beeld, hoe het leven er in de stad in de 18e en 19e-eeuw aan toe ging. In 1827 is een groot deel van de stad in een brand verwoest en de locatie van het museum, is een van de enige gedeeltes van de stad die toen niet in vlammen is opgegaan. Turku is een heerlijke stad om op je gemak rond te dwalen en voor de kinderen is er niet te vergeten het Juku park! Dit outdoor waterparadijs heeft mee dan 17 glijbanen en is de ultieme plek voor kinderen om deze mooie Family-reis af te sluiten!

Vanuit Turku rijden wij terug naar Helsinki, en vliegen wij weer terug naar Amsterdam.

Op reis met Djoser
Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. Het principe 'vrijheid-blijheid' houdt in, dat enkele excursies die bij de reis zijn inbegrepen vastliggen, maar dat de resterende tijd vrij is in te vullen. Uiteraard ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief zodat je zelf kan bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Op die manier leer je Estland, Letland, Litouwen en Finland immers het beste kennen.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
21 jul - 09 aug
Beschikbaarheid
Vol

Leeftijd kinderen

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.695,-

€ 2.595,- (kind t/m 11 jr)

Inclusief

 • Vliegreis met Air Baltic
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer van en naar de luchthaven
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Comfortabele eigen bus met airco
 • Hotelovernachtingen met eigen badkamer
 • Alle overnachtingen met ontbijt
 • Bezoek diverse Unesco monumenten, waaronder de steden Vilnius, Riga en Tallinn
 • Bezoek aan het kasteel in Trakai  
 • Wandel door het oude centrum, vol monumenten, van Klaipedia
 • Excursie naar de Kruisheuvel
 • Hele dag op de Koerse landtong
 • Bezoek aan Gaujas nationaal park
 • Overtocht per ferry van Klaipeda naar Nida
 • Overtocht per ferry naar Saarema van Virtsu naar Kuivastu
 • Overtocht per ferry richting Talinn van Kuivastu naar Virtsu
 • Overtocht per ferry van Talin naar Helsinki
 • Bus transfers van Helsinki naar Ekenas
 • Bezoek aan de Kaali krater
 • Stadswandeling Vilnius
 • Stadswandeling Riga
 • Kanotocht over de Gaujas-rivier
 • Excursie in Helsinki
 • Bezoek aan Turku

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 40,- per boeking. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Landarrangement

Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 2.295,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 2.395,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelverlenging

Vervroeging/verlenging met accommodatie is in Vilnius of Turku bij te boeken.

De prijs in Vilnius is € 29,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. Een eenpersoonskamer op basis van logies en ontbijt kost € 49,-.

Verlenging met accommodatie in Turku is € 35,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 40,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze Familyreizen zijn speciaal samengesteld voor gezinnen met kinderen. Contact met andere gezinnen is dus zo gemaakt!

De gezinnen kunnen verschillend zijn qua samenstelling, op onze reizen gaan zowel 1- als 2-oudergezinnen mee en ook samengestelde gezinnen. Omdat juist de leeftijd van de kinderen heel bepalend kan zijn voor de reis, is een aantal vertrekdata speciaal voor reizen met kinderen vanaf 10 en 16 jaar. Op de andere reizen zijn kinderen van alle leeftijden welkom, maar de minimum leeftijd is 6 jaar. Je vindt de beschikbaarheid en de leeftijden van de kinderen bij de reisdata. 

Onze reizen hebben gemiddeld 16 deelnemers, zowel twee- als eenoudergezinnen. Het minimum aantal deelnemers op alle Familyreizen is meestal tien, het maximum aantal voor deze reis is 26.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Praktische informatie

Accommodatie

In de grote steden overnachten in middenklassehotels, waarbij de kamers altijd zijn voorzien van eigen douche en toilet. De hotels liggen op loopafstand van de binnensteden. Het hotel in Nida heeft een hele centrale ligging met prachtig uitzicht over de duinen van het Koerse schiereiland en het hotel op Saaremaa ligt vlak naast een kasteel.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Vilnius Art City Inn
Kaipeda Green Park 
Riga Old Riga Palace
Saaremaa Hotel Staadioni
Gauja National Park  Sigulda hotel 
Talinn Ibis Centre Tallinn 
Talinn Metropol Hotel Talinn
Helsinki Sokos Albert 
Turku Seaport Hotel 

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Reis je met een familie van drie personen dan verblijf je met je gezin op één kamer. Voor meer comfort is het mogelijk om, tegen betaling van een toeslag, een éénpersoonskamer bij te boeken. Kies je hiervoor, of bestaat het gezin uit vier, vijf of meer personen, reserveren we, indien beschikbaar, aan elkaar grenzende kamers.

 • Ecotel Vilnis
 • Ecotel kamer Vilnis

  De hotelkamers hebben een eigen douche en toilet

 • Ecotel kamer Vilnis
 • Ecotel ontbijt Vilnis
 • Hotel Jurate Nida Litouwen
 • Hotel Jurate kamer Nida Litouwen
 • Hotel Rija Domus Riga family kamer
 • Hotel Cesis Gaujas
 • Hotel Cesis Gaujas ontbijtzaal

  Het ontbijt is inbegrepen tijdens de reis

 • Hotel Staadioni kamer Saaremaa Estland
 • Hotel Ibis Center Tallinn family kamer
 • Hotel Ibis Center Tallinn ontbijt
 • Metropol hotel Talinn zwembad Talinn

  Enkele hotels hebben een zwembad voor een frisse duik

 • Metropol hotel Talinn familiekamer Talinn
 • Scandic Kallio kamer Helsinki Finland
 • Scandic Kallio restaurant Helsinki Finland
 • Scandic Atrium Turku Finland
 • Scandic Atrium zwembad Turku Finland
 • Scandic Atrium kamer Turku Finland

Vliegreis

Air Baltic

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Air Baltic

  Traject

  Amsterdam - Vilnius

  Vertrek

  10:20 - 13:40

 • Vlucht met

  Air Baltic

  Traject

  Turku - Riga

  Vertrek

  05:25 - 06:30

 • Vlucht met

  Air Baltic

  Traject

  Riga - Amsterdam

  Vertrek

  07:45 - 09:05

Tijdverschil: in de Baltische landen en Finland is het één uur later.

Air Baltic is de nationale luchtvaartmaatschappij van Letland en vliegt naar maar liefst 40 bestemmingen. De Airbus A220, welke deel uitmaakt van hun vloot, stoot 20 procent minder CO2 uit dan andere vliegtuigen. De airline staat bekend om zijn stiptheid en is in 2019 uitgeroepen tot de meest punctuele luchtvaartmaatschappij van Europa. Je kunt vanuit huis je maaltijd al selecteren en afrekenen, zo ben je verzekerd van een maaltijd naar keuze. Inchecken kan bij Air Baltic vanaf 5 dagen voor vertrek.

Landarrangement

Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 2.295,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 2.395,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

Tijdens de rondreis beschikken we over eigen bussen met airconditioning. Per land gebruiken we een andere bus. Onderweg is vaak veel te zien en omdat het vervoer geheel tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of markt onderweg te bezoeken.

Tussen Nida en Saaremaa varen we met de lokale ferry. Van Tallinn naar Helsinki reizen we ook per boot.

 • air baltic
 • Letland bus vervoersmiddel Djoser
 • Letland bus vervoersmiddel Djoser
 • Letland bus vervoersmiddel Djoser
 • Ferry Tallin naar Helsinki

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met Air Baltic
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer van en naar de luchthaven
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Comfortabele eigen bus met airco
 • Hotelovernachtingen met eigen badkamer
 • Alle overnachtingen met ontbijt
 • Bezoek diverse Unesco monumenten, waaronder de steden Vilnius, Riga en Tallinn
 • Bezoek aan het kasteel in Trakai  
 • Wandel door het oude centrum, vol monumenten, van Klaipedia
 • Excursie naar de Kruisheuvel
 • Hele dag op de Koerse landtong
 • Bezoek aan Gaujas nationaal park
 • Overtocht per ferry van Klaipeda naar Nida
 • Overtocht per ferry naar Saarema van Virtsu naar Kuivastu
 • Overtocht per ferry richting Talinn van Kuivastu naar Virtsu
 • Overtocht per ferry van Talin naar Helsinki
 • Bus transfers van Helsinki naar Ekenas
 • Bezoek aan de Kaali krater
 • Stadswandeling Vilnius
 • Stadswandeling Riga
 • Kanotocht over de Gaujas-rivier
 • Excursie in Helsinki
 • Bezoek aan Turku

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een gaat het liefst op een terrasje zitten om de lokale kaart uit te proberen, de ander wil op zijn gemak rondslenteren door de historische straatjes van Vilnius, Riga en Tallinn, en weer iemand bezoekt het liefst een museum. In Helsinki en Turku kan zelf bepaald worden hoe de dag wordt ingedeeld, bijvoorbeeld de hele dag opzoek naar alle architetonische schatten van de steden, je onderdompelen in de lokale geschiedenis, of lekker ronddwalen en de stad op je eigen manier in je opnemen. In de meeste gevallen kun je zelf of met andere familie's, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze 20-daagse reis door de Baltische Staten en Finland zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • We maken een stadswandeling door Vilnius en bezichtigen onder andere de Katedros Kathedraal, Het bovenkasteel, de Pilies Gatve (voornaamste voetgangerstraat) en de Uzupis wijk, een kleine kunstenaarswijk, die zich binnen de stad tot een onafhankelijke staat heeft verklaard.
 • Bezoek aan het 14de eeuwse waterkasteel Trakai, één van de meest gefotografeerde burchten in de Baltische staten.
 • We maken een stadswandeling door de middeleeuwse Hanzestad Kaunas.
 • Bezoek en verblijf in het nationaal park Koerse Schoorwal. Het landschap bestaat uit duinen en bossen op de smalle landtong die tot aan Kaliningrad grenst.
 • We bezoeken de Heksenheuvel in Juodkrante. De vele houtsnijwerken beelden Litouwse volkslegendes of sages uit. De Litouwse houtsnijkunst en symboliek behoort tot het immateriële erfgoed van de mensheid.
 • Bezoek aan de Heuvel der Kruisen in Litouwen. Deze heuvel is in niemands bezit, waardoor iedereen kruisen kan plaatsen. Het resultaat is een chaotisch geheel van veel verschillende soorten kruisen. Katholieke pelgrims plaatsen nog steeds kruisen, het precieze aantal is niet bekend.
 • Stadswandeling door Riga met een bezoek aan onder andere de volgende highlights: De Dom, Het kasteel van Riga (het museum voor buitenlandse kunst en het Lets historisch Museum), De Drie Broeders (prachtige middeleeuwse huizen in de binnenstad), de St. Pieterskerk en de markthallen.
 • Kanotocht over de Gaujas-rivier in het Gaujas nationaal park. De schilderachtige zandsteenformaties in dit park hebben het park de bijnaam geleverd: 'Het lijflandse Zwitserland.
 • Bezoek aan de Kaali krater, een van de grootste toeganelijke meteorietinslagen van Europa.
 • Stadswandeling door Tallinn met ondere andere een bezoek aan de volgende highlights: Het 14de eeuwse stadhuis, de Raeapteek,een middeleeuwse apotheek in volle glorie, de Nlgullistekerk, De Viru-poort uit de 14de eeuw, de 3 Zusters, 3 middeleeuwse koopmanshuizen en de Alexander Nevski Kathedraal.
 • Rondleiding met Engelssprekende gids door een ondergrondse gangenstelsel daterend uit de 18de eeuw.
 • Bezoek aan het Lennusadam maritiem museum. In dit interactieve museum vind je historische schepen vliegtuigen etc. die het het Estische maritieme leven tonen.
 • Stadswandeling door Helsinki met bezoek aan highlights zoals de domkerk, het senaatplein, de Uspenski kathedraal en niet te vergeten de rotskerk (Tempeliaukio kerk)
 • Ontspannen strandverblijf op Hanko
 • Stadswandeling door Turku. Je bezoekt tijdens de stadswandeling Het middeleeuwse kasteel Turku, de middeleeuwse stad, de domkerk, het oude grote plein en het prachtige stadhuis.


Ter plaatse kunnen eventueel nog meer excursies geboekt worden. Onze reisbegeleider zal jullie assisteren bij het boeken van b.v. een operabezoek in Riga of in Sint-Petersburg, of fietsen over het eiland Saaremaa, het grootste eiland van Estland. De volgende optionele excursies zijn mogelijk:

 • 28 Kilometer lange fietstocht vanuit Nida naar Juodkrante met prachtige uitzichten over de Oostzee.
 • Rondleiding door Riga onder leiding van een professionele gids.
 • Bezoek aan het 17 de eeuwse Turaida kasteel in het Gaujas nationaal park.
 • 25 Kilometer lange fietstocht op Saarema van Kuressaare naar Viidumäe.
 • Bezoek aan het Kasteel en museum van Kuressaare. 
 • Excursie per boot langs de pittoreske kustlijn van Saaremaa.
 • Bezoek aan het Openluchtmuseum Rocca al Mare. Dit historische museum geeft een beeld van het leven op het Estische platteland in de periode 1750-1900.
 • Rondleiding door het Kadriorgpaleis, het barokke zomerpaleis van Peter de Grote.
 • Bezoek aan het Allas Sea pool in Helsinki. Zwembad ligt direct aan de haven met een prachtig uitzicht over de stad.
 • Bezoek aan het Moeminwereld, op stripfiguren geïnspireerd thema park in Turku.
 • Bezoek aan het Jukupark waterparadijs in Turku

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Geldig paspoort of identiteitskaart.

Geldzaken

In Letland, Estland, Litouwen én Finland kan er worden betaald met de euro.

Pinnen: dit is de gemakkelijkste manier om aan geld te komen, in alle plaatsen waar overnacht wordt zijn geldautomaten aanwezig.
Creditcards: zijn op vele plaatsen te gebruiken.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 180,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald.

Maaltijden

Bij deze reis is het ontbijt inbegrepen. Het ontbijt bestaat in de meeste hotels uit een uitgebreid buffet. Je kunt zelf je keus maken voor lunch en diner. Hierin is heel veel keuze en voor ieder wat wils. In de meeste plaatsen waar we verblijven is er een uitgebreide keus aan restaurants, van goedkoop tot luxe. In de meeste restaurants kun je de gewone alledaagse Europese gerechten krijgen zoals soep, vlees/vis met rijst maar ook pizza of burgers. Probeer ook de lokale keuken, deze is zeer de moeite waard.

In Litouwen eten ze graag aardappels, denk maar aan de lokale favoriet de Litouwse ‘zeppelins’. In Letland eten ze graag vlees en/of vis en de keuken van Estland is weer een mengeling van alles wat de buurlanden op tafel hebben staan. Speciaal is het Estse wrattenzwijn. Yoghurt en salades zijn volop verkrijgbaar.

In Finland mag de zoetekouw het 'rijstevlaaitje' - de Karjalanpiirrrakka - of de 'kaneelbroodjes' - de Korvapuusti - niet missen! De reizigers die meer van hartig houden kunnen hun hart ophalen bij verschillende visgerechten en de Finse variant van de Zweedse gehaktballetjes, - de Lihapullat. 

Gezondheid

Voor deze reis worden geen vaccinaties aangeraden. Het is wel verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. Het drinken van kraanwater in Nida wordt afgeraden.

Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

De hygiënische omstandigheden in de landen zijn kunnen minder zijn dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel, reinig de handen, neem een middel tegen darmstoornissen mee en een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging. Het is ook verstandig goed te letten op wat je eet. Het leidingwater is veilig om te drinken, mineraalwater is voor een klein bedrag te koop. Een goede muggenolie wordt ook aangeraden om vanuit Nederland mee te nemen

Hotelverlenging

Vervroeging/verlenging met accommodatie is in Vilnius of Turku bij te boeken.

De prijs in Vilnius is € 29,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. Een eenpersoonskamer op basis van logies en ontbijt kost € 49,-.

Verlenging met accommodatie in Turku is € 35,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 40,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

In Noordoost Europa heerst net als in Nederland en België een gematigd zeeklimaat. De reizen vinden plaats in de periode van april tot oktober. In het voor- en najaar moet je rekening houden met koele dagen en koude nachten, in de zomer is de temperatuur meestal aangenaam. De temperatuur overdag schommelt dan tussen 20° en 25°C.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij weten als geen ander dat kinderen een reis anders beleven dan volwassenen en kunnen haarfijn inspelen op de wensen en behoeften van beiden. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en ideeën. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Eventueel kan ter plaatse een lokale gids worden gehuurd als je wat meer wil weten over de achtergronden. Hij of zij kan je alles vertellen over de omgeving, stad of excursie. De gidsen reizen niet de gehele reis mee, maar sluiten bij de groep aan. Deze gidsen vertellen vol enthousiasme over de attractie en weten alle antwoorden op je vragen. We maken dus gebruik van de locals, waardoor de kennis over de stad en/of omgeving groter is dan wanneer een gids de gehele reis mee reist.

Veelgestelde vragen

Wat is de zwaarte van deze Family reis?

Tijdens de rondreis beschikken we over eigen bussen, die voorzien zijn van ventilatie en verwarming indien noodzakelijk. In elk land gebruiken we een lokale bus. De wegen in de Baltische Staten zijn de laatste jaren sterk verbeterd waardoor de reisdagen niet al te lang zijn. Onderweg is vaak veel te zien en omdat het vervoer geheel tot onze beschikking staat kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of markt onderweg te bezoeken. Van Trakai naar Nida, van Virtsu naar Saaremaa en van Tallin naar Helsinki maken we gebruik van de ferry.

Welk weertype kan ik verwachten tijdens deze reis?

In Noord-Oost-Europa heerst net als in Nederland en België een gematigd zeeklimaat. De reizen vinden plaats in de periode van april tot en met oktober. In de zomer is de temperatuur meestal aangenaam.

Hebben we een visum nodig?

Voor de Baltische staten en Finland heb je geen visum nodig. Je dient in het bezit te zijn van een geldige identiteitskaart.

Hoe wordt een familie met een oneven aantal personen ingedeeld?

Reis je met een familie van 3 personen, dan verblijf je met het gezin op één kamer. In sommige accommodaties kan het zijn dat er in dit geval een bed bijgezet wordt in een tweepersoonskamer. Voor een gezin dat bestaat uit 4 of 5 personen reserveren we 2 kamers, waar mogelijk aan elkaar grenzend. In de meeste gevallen is het ook mogelijk om een éénpersoonskamer te reserveren.

Hebben de hotels op deze reis een zwembad?

De hotels op deze reis beschikken niet over een zwembad.

Is er Wifi aanwezig op deze reis?

De meeste hotels tijdens deze reis beschikken over Wifi. Tevens betaal je binnen de Europese Unie tegenwoordig geen extra kosten meer voor bellen en internetten op je telefoon, naast je gewone abonnementskosten. Je betaalt hetzelfde als wanneer je in Nederland zou bellen, sms'en. Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met je telefoonprovider.

Gelden er bijzondere kledingvoorschriften voor deze reis?

Er zijn voor deze reis geen speciale kledingvoorschriften.

We hebben geboekt! En nu?

Zodra je een reis hebt geboekt, ontvangt de hoofdboeker hiervan een bevestiging per e-mail. Tevens ontvangt deze de inloggevens voor de Mijn Djoser pagina. In je Mijn Djoser kan je de persoonsgegevens (tot 6 weken voor vertrek) aanpassen en vind je alle informatie over de reis.

Waarom met Djoser Family naar de Baltische Staten en Finland?

De reizen met Djoser Family zijn speciaal ontwikkeld voor gezinnen. Je verblijft in goede middenklasse hotels. De Familyreis door de Baltische Staten en Finland biedt een grote verscheidenheid aan cultuur en ongerepte natuur. Tevens wordt de reis begeleid door een ervaren reisbegeleider die affiniteit met kinderen heeft, dit geeft onze Family reizen een belangrijke meerwaarde.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video