Bekijk de Zuid-Afrika Selfdrive, 21 dagen van Djoser

Zuid-Afrika Selfdrive 21 dagen

De nadruk bij deze reis langs de hoogtepunten van het oosten van Zuid-Afrika ligt op de spectaculaire en veelzijdige natuur met speurtochten naar wild, waarbij we in groepsverband zelf rijden. Tijdens deze reis kampeer je op prachtige plekken en slaap je in leuke hotels. We bezoeken de Drakensbergen, Kruger nationaal park en eSwatini (voorheen Swaziland).

Daarom Djoser

 • Rechtstreekse vlucht met KLM
 • Unieke Selfdrive ervaring!
 • Eigen terreinwagen per gezin inbegrepen
 • Lokaal Nederlands/Afrikaanssprekende reisbegeleider
 • 3-daags verblijf in het Kruger nationaal park
 • Overnachtingen in hotel/lodge met eigen sanitair en meestal een zwembad.
 • Verblijf op campings midden in de natuur
 • Panoramaroute met stops bij de Blyde River Canyon
 • Volledige afkoop van het eigen risico (€ 0,- eigen risico)
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Zuid-Afrika Selfdrive, 21 dagen
 1. Amsterdam - Johannesburg
 2. Johannesburg - Golden Gate nationaal park
 3. Golden Gate NP
 4. Golden Gate NP - Drakensberg (Underberg)
 5. Drakensberg
 6. Drakensberg
 7. Drakensberg - Ballito
 8. Ballito - St. Lucia
 9. St. Lucia
 10. St. Lucia
 11. St. Lucia - Kosi Bay
 12. Kosi Bay
 13. Kosi Bay - Swaziland, Eswatini
 14. Swaziland, Eswatini
 15. Swaziland, Eswatini - Kruger nationaal park
 16. Kruger NP
 17. Kruger NP
 18. Kruger NP - Mpumalanga
 19. Mpumalanga - Johannesburg
 20. Johannesburg- Soweto tour - Amsterdam
 21. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Dé manier om de overweldigende natuur van Zuid-Afrika te ontdekken is om zelf achter het stuur te kruipen. Tijdens deze selfdrive tour rijden we in terreinwagens langs de hoogtepunten van Zuid-Afrika en eSwatini. We overnachten in sfeervolle hotels en op mooi gelegen kampeerterreinen midden in de natuur.
 
1 Amsterdam - Johannesburg
2 Johannesburg - Golden Gate nationaal park
3 Golden Gate nationaal park

We vliegen met KLM rechtstreeks naar Johannesburg waar we in de avond aankomen. Op de luchthaven worden we met een vriendelijk ‘Goeienaand’ welkom geheten door onze Nederlands-/Afrikaanssprekende reisbegeleider. Na een overnachting halen we de terreinwagens en de kampeerspullen op, waarmee we de komende weken gaan toeren. Houd bij vertrek vanuit Nederland er rekening mee dat er weinig ruimte is voor eigen bagage. De kofferbak zal goed gevuld zijn met de uitrusting voor onderweg. Dan gaan we op pad en zullen in de namiddag arriveren in Golden Gate nationaal park. Het park dankt zijn naam aan de gouden gloed van de zon op de zandstenen kliffen. De ruige rotsen van Golden Gate np lenen zich perfect voor verschillende outdoor activiteiten. Je kunt je goed vermaken met allerlei optionele activiteiten die worden aangeboden. De omgeving is ideaal voor mooie kanotochten, paardrijdtochten en wandelingen. Maak kennis met de architectuur en leefstijl van de Basotho in het lokale museum.

Drakensbergen
4 Golden Gate NP - Drakensberg (Underberg)
5 Drakensberg
6 Drakensberg

Drakensbergen nationaal park, Zuid-Afrika	Onze volgende bestemming is Underberg aan de voet van de zuidelijke Drakensbergen. Wij rijden over een spectaculaire weg onder de bergketen langs en nemen de tijd voor de vele uitzichtpunten op deze route naar het hoogste bergmassief van Zuid-Afrika. We hebben een hele dag om dit prachtige gebied te verkennen en te genieten van de spectaculaire rotspartijen, snelstromende beken en klaterende watervallen. Er zijn verschillende wandeltochten uitgezet die langs de mooiste plekken voeren en je kunt een bezoek brengen aan Phezulu Cultural Village om meer te weten te komen over de gebruiken en rituelen van de Zulu-cultuur. Als je wilt, kun je mee met de spectaculaire excursie over de Sani Pass naar het kleine koninkrijk Lesotho. Vroeger was deze weg een smal pad waar te voet en per ezel goederen omhoog werden gebracht. Tegenwoordig is de weg een stuk breder, maar is nog steeds spectaculair. Op het hoogste punt, is er tijd voor een lunch met een onvergetelijk uitzicht.


Nijlpaarden en krokodillen in St. Lucia
7 Drakensberg - Ballito
8 St. Lucia
9 St. Lucia

Hippo restaurant St LuciaVia de ‘Vallei met de duizend heuvels’ rijden we de volgende dag naar Ballito aan de Dolphin Coast met zijn vele stranden en baaien. Tijd voor een dagje relaxen aan de rand van het zwembad of op het strand. Sportievelingen kunnen paardrijden en kitesurfen.

Niet alleen fantastische vergezichten, ook de ongereptheid van het gebied en de stilte om je heen maken je verblijf onvergetelijk. Vanaf hier kun je een interessant uitstapje maken naar Zulu-land. Dit vroegere koninkrijkje werd geregeerd door de beruchte Shaka Zulu die het zijn onderdanen niet echt gemakkelijk heeft gemaakt. In het culturele centrum in het binnenland kun je speren en armbanden maken, potten beschilderen en bierbrouwen. Deze creatieve activiteiten laten je goed kennis maken met het energieke Zulu volk.

Onze volgende bestemming is St. Lucia in het iSimangaliso Wetland Park dat eveneens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het reservaat vormt een lagune door een brede riviermonding. Het ondiepe meer vormt een uitstekende leefomgeving voor nijlpaarden en krokodillen. We overnachten in het centrum van het gezellige stadje met een ruime keuze aan restaurants en cafés.

Tijdens je verblijf in St. Lucia kun je kiezen uit verschillende activiteiten. Begin de dag bijvoorbeeld met een boottocht op de lagune om de vele nijlpaarden en krokodillen te spotten. De gids wijst je waar krokodillen zich schuilhouden en waar nijlpaarden dobberen. Het meer wordt omringd door dichte bossen en moerassen en mangroven waar talloze vogels leven. Een verrekijker komt hier zeker van pas. Je kunt ook het nabijgelegen strand bezoeken of een heerlijke wandeling maken. Een andere aanrader is een safari door het Hluhluwe-Imfolozi Park. Het park is lichtglooiend en opmerkelijk groen. Met je eigen auto ga je op zoek naar de Big Five. Naast de speurtocht naar wild geniet je van prachtige uitzichten op de Afrikaanse wildernis.

Kosi Bay en Swaziland
10 St. Lucia - Kosi Bay
11 Kosi Bay
12 Kosi Bay
13 Kosi Bay - Eswatini

Krokodil in St Lucia nationaal park, Zuid-AfrikaEen gravelweg voert je naar Kosi Bay nabij de grens van Mozambique. In dit waterrijke gebied vormen vier met elkaar in verbinding staande meren een paradijs voor watervogels, nijlpaarden en krokodillen. Aan de kust liggen hier mooie stranden en riffen waar kan worden gesnorkeld. We zetten ons kamp op op een mooie camping in de delta aan de kust en vermaken we ons de dagen erop met zwemmen, snorkelen, wandelen en culturele uitstapjes. Na ons bezoek rijden we door naar eSwatini. De natuur van eSwatini is prachtig. In de omgeving zijn tientallen watervallen waar je wandelend heen kunt en het gebied wordt bewoond door veel verschillende vogelsoorten. Dus, vogelaars neem vooral een notieblok en verrekijker mee! Als je wilt kun je deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals een jeepsafari en een wandeltocht in de mooie omgeving. Een absolute aanrader is een excursie naar Eswatini Wildlife Sanctuary waar je kunt fietsen, wandelen en paardrijden.

Kruger nationaal park

14 eSwatini
15 eSwatini - Kruger nationaal park
16 Kruger nationaal park
17 Kruger nationaal park

Selfdrive ToyotaVanaf eSwatini is het niet ver rijden naar Kruger nationaal park. De weg er naartoe is wederom adembenemend. Kruger nationaal park is een van de grootste en mooiste wildparken ter wereld. Het park is uniek door de omvang, opzet en grote verscheidenheid aan dieren die hier leven. We zetten ons kamp op in het zuiden van het park. Vanaf hier kun je verschillende 'gamedrives' maken met je eigen auto op zoek naar olifanten, leeuwen, giraffen, neushoorns en talloze andere dieren. Zebra’s, buffels, impala’s en talloze kleurrijke vogels kruisen je pad. Met een beetje geluk kun je je lijstje met ‘big five-must meet’ afvinken. Het is ook mogelijk om mee te doen aan een ‘gamewalk’, een spannende voettocht op zoek naar wild onder leiding van een ‘ranger’, een ervaren parkwachter. Hij weet aan de hand van sporen precies te vertellen welke dieren zich in de buurt ophouden. Na drie nachten breken we het kamp op en kunnen nog genieten van een laatste 'gamedrive' door het park voordat we naar Blyde rivier Canyon rijden.

Mpumalanga (Blyde rivier)
18 Kruger nationaal park - Mpumalanga
19 Mpumalanga - Johannesberg - Amsterdam
20 Johannesberg - (Soweto tour) - Amsterdam
21 aankomst Amsterdam

Blyde river canionBlyde River Canyon in Mpumalanga is een van de natuurlijke wonderen van Zuid-Afrika. Door de 26 kilometer lange kloof stroomt de Blyde rivier en de kliffen en rotsplateaus langs de rivier hebben door wind en water met de eeuwen bijzondere vormen aangenomen. Er zijn drie wandeltochten uitgezet, waaronder de Leopard trail die vanaf het uitzichtpunt bergafwaarts naar de rivier voert. Je passeert watervallen en kreken. Onderweg word je scherp in de gaten gehouden door de apen en bavianen die zich hier ophouden.

De volgende dag besteden we aan de veel besproken Panoramaroute. We rijden door de spectaculaire omgeving met adembenemende vergezichten. Onderweg stoppen we bij diverse uitkijkpunten en bezoeken we de Drie Rondavels en God’s Window. Bij Bourke’s Luck Potholes komen Blyde rivier en Treur Rivier samen. De omgeving is ongekend met indrukwekkende rotsformaties en tientallen kleine watervallen. De volgende dag rijden we terug naar Johannesburg en leveren onze terreinwagens in.

Op de laatste dag brengen we een bezoek aan Soweto, het grootste en bekendste ‘township’ in Zuid-Afrika. Leuk weetje… Soweto staat voor SOuth- WEst- TOwnship en is nu een creatief bolwerk van kleurrijk Zuid-Afrika met een wrang verleden. Veel bekende Zuid-Afrikaners zijn hier opgegroeid. Tijdens de rondrit passeren we Vilikazi Street waar voormalig president Nelson Mandela en de oud-bisschop Desmond Tutu hebben gewoond. We bezoeken het Mandela Huis, het Hector Pieterson Memorial, de Regina Mundi-kerk en Freedom Square. In de avond vlieg je vanuit Johannesburg terug naar Nederland.

KLM

Inclusief

 • Rechtstreekse vlucht naar KLM
 • Alle vluchttoeslagen
 • Transfer van en naar de luchthaven
 • Lokale Nederlands-/Afrikaanssprekende reisbegeleiding
 • Vervoer per eigen auto, inclusief verzekeringen
 • Verzekering huurauto:
  - Volledige afkoop van het eigen risico (€ 0,- eigen risico)
  - TLW: diefstalverzekering
  - CDW: materiële schade aan de eigen huurauto
  - Ongelimiteerd aantal kilometers
 • Combinatie van overnachtingen in hotels en campings met soms een zwembad
 • Bezoek aan het prachtige eSwatini
 •  'Gamedrive' (wildspeurtocht) met eigen voertuig in Kruger nationaal park
 • Driedaags kampeerverblijf in Kruger nationaal park
 • Bezoek Panoramaroute en Blyde River Canyon

Exclusief

Reisverzekering, visa, maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, brandstof huurauto, internationaal rijbewijs, borg huurauto (R5500, op creditcard), reserveringskosten € 40,- per factuur. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Wijzigingen voorbehouden.

Opmerkingen

De prijs is gebaseerd op Toyota Hilux 2.5L Diesel (of gelijkwaardig) met bezetting van vier personen per auto. Het minimum aantal personen per auto is twee, het maximum is vier. Indien het gezin uit drie personen bestaat dan is er een toeslag van € 260,- per persoon. Bestaat het gezin uit twee personen dan is de toeslag € 775,- per persoon.

Bestaat het gezin uit meer dan 4 personen, neem dan even contact met ons op. We kunnen een aanvraag doen voor een 5 of 6 persoons wagen (prijzen zijn op aanvraag).

Hotelverlenging

Een vervroeging van je reis mét accommodatie in Johannesburg is bij te boeken. De prijs voor een tweepersoonskamer is vanaf € 30,- per persoon per nacht.
De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze Familyreizen zijn speciaal samengesteld voor gezinnen met kinderen. Contact met andere gezinnen is dus zo gemaakt!

De gezinnen kunnen verschillend zijn qua samenstelling; op onze reizen gaan zowel 1- als 2-oudergezinnen mee en ook samengestelde gezinnen. Omdat juist de leeftijd van de kinderen heel bepalend kan zijn voor de reis, is een aantal vertrekdata speciaal voor reizen met kinderen vanaf 10 en 16 jaar. Op de andere reizen zijn kinderen van alle leeftijden welkom, maar de minimum leeftijd is 6 jaar en de maximale leeftijd is 20 jaar. Is een kind jonger dan 6 jaar of ouder dan 20, overleg dan voor boeking met Djoser. Je vindt de beschikbaarheid en de leeftijden van de kinderen van reeds geboekte families bij de reisdata.

Het minimum aantal deelnemers op alle Familyreizen is 10 (3 gezinnen), het maximum aantal personen is 26.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Praktische informatie

Accommodatie

We verblijven op campings midden in de natuur (16 nachten) met  een indrukwekkende uitzicht. We kamperen drie nachten bij het Kruger Nationaal Park en twee nachten in Kosi Bay. Ook verblijven we in leuke sfeervolle hotels. Hier kun je heerlijk genieten van de rust met een drankje en een lekkere maaltijd.

Het leuke van deze reis is dat je in je tent in slaap valt onder de sterrenhemel en de volgende ochtend wakker wordt door het fluiten van de vogels. Midden in de natuur dus! De campings hebben beperkte faciliteiten, maar beschikken wel over de basisbenodigdheden zoals douche en toilet. Wij hebben juist bewust gekozen voor deze manier van overnachten, omdat je dan in de natuur overnacht. Tijdens de kampeernachten slaap je in tenten die je zelf op moet zetten. Natuurlijk helpt de gids graag mee met het opzetten van de koepeltentjes, maar tijdens het kamperen verwachten we van iedereen een actieve houding. 

De tenten zijn voorzien van een muskietengaas. Matrasjes zijn aanwezig zodat je zelf slechts je slaapzak en een kussen(sloop) of klein kussentje hoeft mee te nemen.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Johannesburg Birchwood Hotel
Golden Gate NP Glen Reenen
Underberg Highland Nook
Ballito Palm Dune Lodge
St Lucia Charters Creek
Kosi Bay Utshwayelo Lodge & Camp
eSwatini Mlilwane Wildlife Sanctuary
Kruger Park Skukuza Rest Camp
Mpumalanga Forever Resort Blyde Camp

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels en campings waar we op deze reis verblijven.

Reis je met een familie van drie personen dan verblijf je met je gezin op één kamer. Voor meer comfort is het mogelijk om, tegen betaling van een toeslag, een éénpersoonskamer bij te boeken. Kies je hiervoor, of bestaat het gezin uit vier, vijf of meer personen, reserveren we, indien beschikbaar, aan elkaar grenzende kamers.

 • Airport Game Lodge kamer Johannesburg Zuid-Afrika
 • Zuid afrika rondreis hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser Family
 • Zuid afrika zwembad hotel acommodatie overnachting rondreis Djoser Family
 • Zuid Afrika hotel overnachting rondreis accommodatie Djoser Family
 • Airport Game Lodge zwembad Johannesburg Zuid-Afrika
 • The Old Hatchery uitzicht Underberg Zuid-Afrika
 • The Old Hatchery kamer Underberg Zuid-Afrika

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Amsterdam - Johannesburg

  Vertrek

  10:35 - 21:20

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Johannesburg - Amsterdam

  Vertrek

  23:10 - 10:20*

* aankomst volgende dag

Tijdens de zomer is er geen tijdsverschil met Zuid-Afrika.

KLM, Nederlands nationale trots, bestaat al meer dan 100 jaar en is hiermee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De vloot is hypermodern. Zo zijn de Boeing 787-9 en 10  voorzien van de laatste technische hoogstandjes, zoals speciale moodlighting. De nieuwste generatie luchtfiltersystemen zorgt ervoor dat je minder vermoeid aankomt op de bestemming. Bovendien stoten deze nieuwe vliegtuigen minder broeikasgassen uit. Aan boord ontbreekt het je aan niets: op elke vlucht word je voorzien van een snack en een drankje en op intercontinentale vluchten krijg je uiteraard een warme maaltijd. KLM biedt (behalve in Europa) een persoonlijk in-flight entertainment systeem aan, voorzien van talloze films, series en games. Zo hoef je je niet te vervelen. Wil je tijdens de vlucht extra beenruimte, dan kun je tegen bijbetaling upgraden naar 'economy comfort'.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

We reizen in groepsverband, maar je reist met je eigen gezin in terreinwagen. Wij zorgen voor de kampeeruitrusting gedurende de kampeernachten, (zelf mee te nemen nog: slaapzak en eventueel een kussen) En natuurlijk regelen wij de campings en de hotels/lodges.

De prijs van de reis is gebaseerd op een bezetting van vier personen per auto. Het minimum aantal personen per auto is twee, het maximum is vier. Indien het gezin uit drie personen bestaat dan is er een toeslag van € 235,- per persoon. Bestaat het gezin uit twee personen dan is de toeslag € 695,- per persoon.

Bestaat je gezin uit 5 of 6 personen dient er een grote auto met meer bagageruimte gereserveerd te worden. Hiervoor wordt een toeslag berekend vanaf € 95,- per persoon.

De auto is van het type Toyota Hillux 2.4L Diesel of vergelijkbaar. De auto is standaard verzekerd, inclusief ongelimiteerde kilometers, een volle watertank en gasfles, 24 uur noodhulp, dekking door derden, en diefstal dekking.  Niet te verzekeren is schade aan de onderzijde van de auto of de 'roll- over', welke niet door een aanrijding is veroorzaakt, de banden, de velgen en de voorruit. Ter plaatse betaal je nog en borg van R5500,00 die alleen per Credit Card te voldoen is.

Onderweg kan er van bestuurder worden gewisseld. Twee bestuurders staan geregistreerd per auto. Ervaring in het rijden van off road is niet nodig.

De reis wordt begeleid door een ervaren gids. De lokale gids assisteert bij technische problemen onderweg, uiteraard geven zij ook graag uitleg over Zuid Afrika, haar bevolking, geschiedenis en de boeiende flora en fauna. De gids rijdt in zijn eigen auto.

 • Toyota
 • KLM

Bij de reis inbegrepen

 • Rechtstreekse vlucht naar KLM
 • Alle vluchttoeslagen
 • Transfer van en naar de luchthaven
 • Lokale Nederlands-/Afrikaanssprekende reisbegeleiding
 • Vervoer per eigen auto, inclusief verzekeringen
 • Verzekering huurauto:
  - Volledige afkoop van het eigen risico (€ 0,- eigen risico)
  - TLW: diefstalverzekering
  - CDW: materiële schade aan de eigen huurauto
  - Ongelimiteerd aantal kilometers
 • Combinatie van overnachtingen in hotels en campings met soms een zwembad
 • Bezoek aan het prachtige eSwatini
 •  'Gamedrive' (wildspeurtocht) met eigen voertuig in Kruger nationaal park
 • Driedaags kampeerverblijf in Kruger nationaal park
 • Bezoek Panoramaroute en Blyde River Canyon

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een wil in St Lucia een boottocht maken en de ander maakt liever een wandeltocht of gaat naar het strand. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met eigen wagen op uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

We maken game drives in onze eigen wagen in het Krugerpark

We rijden via de beroemde Panoramaroute, hier zijn vele stops onderweg mogelijk bij bekende uitkijkpunten als God's Window en Drie Rondavels.

Ter plaatse zijn er nog meer excursies mogelijk. In het Krugerpark kun je naast de gamedrive in je eigen wagen, extra gamedrives boeken. Bijvoorbeeld een gamedrive in een jeep, of een 'gamewalk'. In St. Lucia kun je een boottocht maken of je maakt een gamedrive naar het Imfolozi-Hluhluwe park. In de Drakensbergen kun je diverse wandelingen maken of je gaat mee met een optionele excursie en tocht over de Sani Pass naar Lesotho.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Internationale reispas die nog minimaal 6 maanden na binnenkomst in Swaziland geldig is.
 • Internationaal rijbewijs
 • Het ministerie van Binnenlandse zaken in Zuid Afrika heeft de immigratiewetten voor het inreizen met minderjarige kinderen (tot 18 jaar) aangepast. Wanneer het kind niet met beide biologische ouders reist, dien je in het bezit te zijn van een originele geboorteakte OF een internationaal uittreksel uit het geboorteregister. De geboorteakte vraag je aan in de gemeente waar het kind geboren is. Het internationale uittreksel kan vaak online worden aangevraagd bij de gemeente. Het certificaat moet niet alleen de gegevens van het kind, maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met de gemeente voor de procedure.

Geldzaken

In Zuid-Afrika wordt er betaald met de Zuid-Afrikaanse rand. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.  
 
Geld afhalen: overal zijn geldautomaten.
Contant: euro’s, dollars.
Creditcards: veelvuldig te gebruiken. 
 
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 350,- per persoon per week.
 
Het is in Zuid-Afrika gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Voor het gemak wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De eventuele fooi voor de lokale reisbegeleider valt hierbuiten.

Maaltijden

Tijdens deze reis zijn de maaltijden (ontbijt, lunch, diner)  niet bij de reissom inbegrepen, zodat je zelf kunt bepalen waar en met wie je gaat eten. Bij enkele hotels/chalets die midden in de natuur liggen, is een restaurant aanwezig waar je kunt eten. Het ontbijt is vaak een keuze uit eieren met spek of 'boereworst', broodjes met jam of kaas en de traditionele miliepap, gemaakt van maïsmeel.

Wanneer we kamperen is er de mogelijkheid zelf te koken, de reisbegeleider doet samen met jullie de boodschappen hiervoor.

Zuid-Afrika is een westers land, waardoor de keuken grotendeels overeenkomt met de Europese keuken. Restaurants van verschillende westerse ketens zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Sommige gerechten in de Zuid-Afrikaanse keuken hebben hun oorsprong in India of Maleisië. Er staan echter ook veel typerend Afrikaanse specialiteiten op de menukaart, zoals bobotie en biltong. Bobotie is een verrukkelijk gehaktmengsel met gele rijst en kokos. Biltong wordt vooral als borrelhapje of snack tussendoor gegeten. Het is in reepjes of stukjes gedroogd vlees, dat van een grote variëteit aan dieren gemaakt wordt - van buffel tot struisvogel.

Een geliefde bezigheid van Zuid-Afrikanen is het houden van een 'braai', onze barbecue. Fruit vind je in Zuid-Afrika in overvloed, dankzij het milde klimaat. Vers fruit en vruchtensappen zijn dan ook overal te krijgen. De Zuid-Afrikaan zelf eet ook graag 'rusks': een specialiteit die zich nog het best laat omschrijven als een brok muesli, die in de thee of koffie gedoopt dient te worden.

Gezondheid

Voor Zuid-Afrika wordt aangeraden: vaccinaties tegen DTP en hepatitis A.

Deze (algemene) richtlijnen zijn aan verandering onderhevig en soms gelden voor (jonge) kinderen afwijkende richtlijnen, bijvoorbeeld omdat ze in de eerste jaren zijn ingeënt tegen DTP.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Een vervroeging van je reis mét accommodatie in Johannesburg is bij te boeken. De prijs voor een tweepersoonskamer is vanaf € 30,- per persoon per nacht.
De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Je kunt het hele jaar door goed rondreizen in Zuid-Afrika. Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegengesteld aan de Nederlandse. Het land kent een gematigd klimaat; de winters zijn mild, de zomers warm. In de berggebieden kan het wel flink afkoelen. In de wintermaanden van juni tot augustus kan het overdag in het noorden zo'n 20°C en zonnig zijn, terwijl het in hoger gelegen gebieden met name 's nachts koud kan worden.

In het zuiden langs de kust is de weersituatie grilliger. Het ene moment is het door een bries buitengewoon fris te noemen, de dag erna kan het aangenaam weer zijn. 's Nachts daalt de temperatuur echter niet noemenswaardig. Er is geen duidelijke regenperiode aan te wijzen; elk gebied kent zijn eigen nattere en drogere seizoenen.

Reisbegeleiding en gidsen

Deze Family-reis wordt begeleid door een enthousiaste lokaal Nederlands/Afrikaanssprekende reisbegeleider. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij weten als geen ander dat kinderen een reis anders beleven dan volwassenen en kunnen haarfijn inspelen op de wensen en behoeften van beiden. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en ideeën. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Waarom met Djoser Family naar Zuid-Afrika?

De reizen met Djoser Family zijn speciaal ontwikkeld voor gezinnen. De reis heeft een avontuurlijk karakter doordat je met eigen auto rondreist. Daarnaast zijn de natuur en gamedrives een prachtige ervaring voor de kinderen. Tevens wordt de reis begeleid door een ervaren reisbegeleider die affiniteit met kinderen heeft, wat onze Family reizen een belangrijke meerwaarde geeft.

Wat is de zwaarte van deze Family reis?

Je reist rond met je eigen gezin in een terreinwagen, waar plek is voor vier personen. De wegen zijn redelijk goed en onderweg kan er gewisseld worden van chauffeur. Er zal afwisselend gebruik gemaakt worden van campings en hotels/lodges.

Welk weertype kan ik verwachten tijdens deze reis?

Het klimaat in Zuid-Afrika is tegenover gesteld van het Nederlandse klimaat. De winters zijn mild en de zomers warm. De maanden april en december zijn warme maanden waarbij de temperatuur boven de 25 graden komt. In de avond kan het flink afkoelen en ook aan de kust kan een frisse bries zijn.

Hebben we een visum nodig?

Voor Zuid-Afrika is geen visum nodig. Voor kinderen tot 18 jaar is het belangrijk om in het bezit te zijn van een orginele geboorteakte of internationaal uittreksel uit het geboorteregister.
 
Volgens immigratiewet 6(12)(a) moeten ouders die met hun minderjarige kinderen willen reizen in het bezit zijn van een geboortecertificaat van hun kind, waarop de gegevens van de ouders zijn vermeld.

Een gecertificeerd kopie van het origineel voldoet ook. Deze is verkrijgbaar bij de gemeente waarin iemand is geboren. Wel is een internationale versie van belang, ook deze kan bij de gemeente worden opgevraagd.

In het kort omvat de nieuwe regelgeving het volgende:
•    Ouders die met kinderen reizen moeten naast hun paspoorten en tickets ook een geboortecertificaat van het reizende kind(eren) kunnen tonen (vertaald in het Engels);
•    Wanneer kinderen zonder hun ouders reizen (maar met een familielid, kennis of andere begeleider), dan moeten zij een officiële verklaring bij zich hebben waarin beide ouders toezeggen dat het kind toestemming heeft om te reizen, evenals kopieën van de paspoorten van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind;
•    Als slechts een van de ouders met het kind meereist, dan moet hij/zij naast het geldige geboortecertificaat een schriftelijke verklaring van de andere ouder hebben, die het kind toestemming geeft om te reizen;
•    Indien nodig een officieel bewijs dat deze alleenstaande ouder volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap over het reizende kind heeft, dan wel een officiële overlijdensakte van de andere ouder van het kind.

Je vraag het certificaat aan in de gemeente van geboorte. Om het geboortecertificaat aan te vragen heb je een geldig legitimatiebewijs van zowel jezelf als het kind nodig. Het geboortecertificaat moet niet alleen de gegevens van het kind maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met je gemeente voor de procedure.

Met dit initiatief hoopt Zuid-Afrika kinderhandel en ontvoeringen sterk te verminderen.

Hoe wordt een familie met een oneven aantal personen ingedeeld?

Reis je met een familie van 3 personen, dan verblijf je met het gezin op één kamer. In sommige accommodaties kan het zijn dat er in dit geval een bed bijgezet wordt in een tweepersoonskamer. Voor een gezin dat bestaat uit 4 of 5 personen reserveren we 2 kamers, waar mogelijk aan elkaar grenzend. In de meeste gevallen is het ook mogelijk om een éénpersoonskamer te reserveren.

Hebben de hotels op deze reis een zwembad?

De accommodaties tijdens deze reis beschikken niet over een zwembad.

Is er Wifi aanwezig op deze reis?

De meeste hotels tijdens deze reis beschikken over Wifi. Vaak zal de Wifi echter alleen in de lobby aanwezig zijn en soms tegen betaling.

Gelden er bijzondere kledingvoorschriften voor deze reis?

Voor deze reis gelden geen speciale kledingvoorschriften. Als je in de maanden juli/augustus reist is het winter in Zuid-Afrika en daarom is het aan te raden om warme kleding mee te nemen voor de verschillende weertypen. Daarnaast zal er redelijk veel gelopen worden en komen schoenen met een goed profiel goed van pas.

We hebben geboekt! En nu?

Zodra je een reis hebt geboekt, ontvangt de hoofdboeker hiervan een bevestiging per e-mail. Tevens ontvangt deze de inloggegevens voor de Mijn Djoser pagina. In je Mijn Djoser kan je de persoonsgegevens (tot 6 weken voor vertrek) aanpassen en vind je alle informatie over de reis.

Wat mag ik absoluut niet vergeten voor deze reis?

Houd er rekening mee dat het weer erg kan veranderen en dat het in juli/augustus winter is, het kan dus aan te raden zijn een winterjas mee te nemen. Daarnaast is het van belang om een muggen werend middel mee te nemen en een wereldstekker. In Zuid-Afrika gebruiken ze driepotige stekkers met ronde pinnen. Vind je het leuk om dieren te spotten? Dan is het aan te raden om een verrekijker mee te nemen!

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video