Bekijk de Rondreis Zuid-Afrika Noord & Swaziland, 15 dagen van Djoser

Rondreis Zuid-Afrika Noord & Swaziland 15 dagen

Natuur in KwaZulu-Natal & Drakensbergen

Vanaf € 2.095,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

De nadruk bij deze reis, langs de hoogtepunten van het oosten van Zuid-Afrika, ligt op de spectaculaire en veelzijdige natuur, met speurtochten naar wild, een kijkje in de lokale Zoeloe-cultuur en de geschiedenis van Zuid-Afrika. Een aanrader is een jeepsafari door het Hluhluwe-Imfolozi nationaal park. Het park is lichtglooiend en opmerkelijk groen en er is een grote kans om de Big Five te zien. Tot slot kun je een bezoek brengen aan het grootste en bekendste township in Zuid-Afrika, Soweto. Tijdens deze reis overnacht je in hotels en chalets aan de voet van de Drakensbergen, in de nationale parken Kruger en Golden Gate en in het koninkrijkje Swaziland. 

Daarom Djoser

 • 3-daags verblijf bij Kruger nationaal park
 • Kennismaking met de cultuur van de Zoeloe's
 • Verschillende wandelmogelijkheden in prachtige Drakensbergen
 • Panoramaroute met stops o.a. bij de Blyde River Canyon
 • Verlenging in Pretoria mogelijk
 • Comfortabele eigen bus
 • Lokale Nederlands/Afrikaanssprekende of Engelssprekende reisbegeleiding
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Rondreis Zuid-Afrika Noord & Swaziland, 15 dagen
 1. Amsterdam - Johannesburg
 2. aankomst Johannesburg - Middelburg
 3. Middelburg - Panoramaroute - Omgeving Kruger NP
 4. Omgeving Kruger NP
 5. Omgeving Kruger NP, Game drive transfer met terrein wagen door Kruger NP
 6. Omgeving Kruger NP - Matsamo cultureel dorp - Swaziland (eSwatini)
 7. Swaziland (eSwatini)
 8. Swaziland - St. Lucia
 9. St. Lucia, optionele excursie naar Hluhluwe-Imfolozi NP
 10. St. Lucia - Drakensbergen
 11. Drakensbergen
 12. Drakensbergen - Golden Gate nationaal park
 13. Golden Gate NP - Pretoria
 14. Pretoria stadstour - Soweto - Johannesburg - Amsterdam
 15. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Historie in Pretoria en panoramische uitzichten

Dag 1 Amsterdam - Johannesburg
Dag 2 aankomst Johannesburg - Middelburg
Dag 3 Middelburg - Panoramaroute - Omgeving Kruger NP

We vliegen naar Johannesburg en worden daar op de luchthaven met een vriendelijk 'Goeie more' welkom geheten door de lokale reisbegeleider. We rijden door de drukke stad naar het rustiger gelegen Middelburg waar je voor het eerst kennis maakt met de landschappen van Zuid-Afrika. Hier overnachten we een nachtje zodat we de volgende dag de hele dag de tijd hebben om de wereldberoemde Panoramaroute naar het Kruger nationaal park te rijden.

Zuid Afrika Blyde River Canyon DjoserDe route gaat langs de Blyde River Canyon, een kloof van zo’n 26 kilometer lang. Het is een van de natuurlijke wonderen van Zuid-Afrika. We stoppen onderweg bij diverse uitkijkpunten. Zo bezoeken we de 'Drie Rondavels' en 'God's Window'. En bij 'Bourke's Luck Potholes' maken de indrukwekkende rotsformaties en kleine watervallen in een prachtige omgeving grote indruk. De diversiteit van Zuid-Afrika’s adembenemende landschap komt hier absoluut tot zijn recht. Na deze prachtige rit komen we aan in het Manyeleti private game reserve, dat onderdeel is van het Greater Kruger nationaal park. 

Op zoek naar de big five in het Kruger

Dag 4 Omgeving Kruger park
Dag 5 Omgeving Kruger park, Game drive transfer met open voertuig door het Kruger NP - Omgeving Kruger Park zuid

Zuid Afrika Krugerpark zonsondergang DjoserHet Kruger nationaal park is een van de grootste en mooiste wildparken ter wereld. Het park is uniek door de omvang, opzet en grote verscheidenheid aan dieren die hier leven. Je kunt tijdens je verblijf verschillende gamedrives maken, waarbij je op zoek gaat naar olifanten, leeuwen, giraffen, neushoorns en talloze andere dieren. Zebra's, buffels, impala's en talloze kleurrijke vogels kruisen je pad. Met een beetje geluk zie je de 'Big Five'. Het is ook mogelijk om mee te doen aan een gamewalk, een spannende voettocht op zoek naar wild. Onder leiding van een ranger, een ervaren parkwachter, ga je op zoek naar wild. Aan de hand van sporen weet hij precies te vertellen welke dieren zich in de buurt ophouden. Een gamedrive transfer is bij de reissom inbegrepen.

Een leuke afwisseling is wellicht een wandeling naar het nabijgelegen dorpje waarbij je kennismaakt met de lokale bevolking en ziet hoe ze leven. Van het Manyeleti private game reserve rijden we onze accommodatie in regio Lowveld, nabij het zuidelijke gedeelte van het Krugerpark.

Unieke cultuur in het koninkrijk Swaziland

Dag 6 Omgeving Kruger NP - Matsamo cultureel dorp - Swaziland (eSwatini)
Dag 7 Swaziland (eSwatini)
Dag 8 Swaziland - St.-Lucia
Dag 9 St. Lucia

Zuid Afrika Swaziland DjoserWe verlaten Zuid-Afrika en rijden het bergachtige koninkrijk Swaziland (tegenwoordig eSwatini) binnen waar we overnachten in een prachtig wildreservaat. Onze accommodatie bestaat uit traditionele Bee-hives, ronde typisch Zuid-Afrikaanse huisjes. De sfeer is echt Afrikaans. Er is een restaurant waar ze heerlijke maaltijden serveren of je kunt gebruik maken van de braai boven het kampvuur. In het reservaat zitten onder andere giraffen, wrattenzwijntjes en antilopen zoals de impala en de blesbok. In het overnachtingskamp zie je regelmatig een impala tussen de bomen wegschieten en 's avonds is het gezellig napraten bij een kampvuur. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd waar je aan deel kunt nemen, zoals een jeepsafari en een wandeltocht in de mooie omgeving. Ook wordt er regelmatig een optreden geregeld van een Afrikaanse dans door het kamppersoneel. Het is een plek die je niet snel zult vergeten.

Zuid-afrika safari Djoser We rijden door het prachtige berglandschap van Swaziland naar het zuiden en steken de grens weer over naar Zuid-Afrika. 

St. Lucia in het iSimangaliso Wetland Park, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is ons volgende reisdoel. Het moerasreservaat is in feite een lagune, gevormd door een brede riviermonding van maar liefst 65 kilometer lang. Het meer is niet diep en blijkt een uitstekende leefomgeving voor nijlpaarden en krokodillen. St. Lucia is een gezellig stadje waar we in het centrum overnachten. Er is een ruime keuze aan restaurantjes en barretjes.

Hippo's in St. Lucia Zuid AfrikaJe kunt in St. Lucia een boottocht maken op het meer waarbij je vele nijlpaarden en krokodillen kunt spotten. De gids wijst je precies waar de krokodillen zich schuilhouden en de nijlpaarden dobberen. Het meer wordt omringd door dichte bossen en moerassen met mangroven, waar talloze vogels leven. Een verrekijker komt hier zeker van pas. In het Hluhluwe-Imfolozi park leeft de 'Big Five' en je kunt tijdens een jeepsafari op zoek naar de zeldzame witte neushoorn, die hier als een speciaal project is uitgezet. Naast de speurtocht naar wild geniet je van prachtige uitzichten op de Afrikaanse wildernis. 

De machtige Drakensbergen

Dag 10 St. Lucia - Drakensbergen
Dag 11 Drakensbergen, tocht naar Sani Pass
Dag 12 Drakensbergen - Golden Gate Nationaal Park

We nemen afscheid van de kust en vervolgen onze weg landinwaarts naar centraal Drakensbergen waar we twee nachten verblijven. De Drakensbergen zijn het hoogste en langste bergmassief van Zuid-Afrika. Er zijn talloze snelstromende beekjes en klaterende watervallen en er zijn mooie wandeltochten uitgezet. Je kunt kiezen uit verschillende wandeltochten die je naar de mooiste plekjes brengen. 

Zuid Afrika Sani Pass naar Lesotho DjoserNiet alleen fantastische vergezichten, ook de ongereptheid van het gebied en de stilte om je heen maken je verblijf onvergetelijk. De Zoeloe's noemen het uKhahlamba: barrière van de speren. In 2000 is uKhahlamba of Drakensbergpark als gemengd natuurerfgoed en cultuurgoed toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je hebt een hele dag om dit prachtige gebied te verkennen. Ook kun je er voor kiezen om mee te gaan op een spectaculaire tocht over de Sani Pass naar het koninkrijkje Lesotho. Vroeger was het een smal pad waar je te voet en per ezel omhoog werd gebracht. Tegenwoordig gaat er een bredere, spectaculaire route omhoog. Deze route is alleen toegankelijk met een 4x4. Vanaf het hoogst gelegen punt op 2874 meter geniet je onder het genot van een drankje van een schitterend uitzicht. Vergeet niet je paspoort mee te nemen. Je verlaat, net als in Swaziland, Zuid-Afrika.

Bijzondere rotsformaties in het Golden Gate nationaal park

Dag 13 Golden Gate NP - Pretoria
Dag 14 Pretoria stadstour - Soweto - Johannesburg - Amsterdam
Dag 15 aankomst Amsterdam

Zuid-Afrika tafelberg rondreis Djoser Het laatste park dat we bezoeken is het Golden Gate nationaal park, dat aan zijn naam komt door de briljante schaduwen van de zon op de zandsteen kliffen. Het gebied kenmerkt zich door grasbedekte hellingen, heldere bergstroompjes en spectaculaire kleurtinten. Het natuurpark huisvest verschillende soorten dieren zoals het zwarte wildebeest, de eland, blesbok, springbok en de steppezebra. En ook zijn er vele vogelsoorten, voor je het weet vliegt er een lammergier boven je. Vanuit ons kamp, waar we in sfeervolle, ronde Zuid-Afrikaanse huisjes overnachten, kun je in de namiddag nog een mooie wandeltocht maken naar prachtige uitzichtpunten, zoals naar Zoeloehoek, het derde hoogste punt in het park, Generaalskop, 'Drakensberg view' of het Oribibekken.

Je kunt ook een bezoek brengen aan de rotsformatie van Brandweg of een vogelplaats bij de Langtoon dam.

In de ochtend rijden we vanuit Golden Gate nationaal park in enkele uren terug naar Pretoria waar de laatste overnachting zal plaatsvinden. De volgende dag beginnen we met een stadstour door de hoofdstad van Zuid-Afrika. In Pretoria bekijken we Church Square, het historische centrum van de stad met prachtige gebouwen uit eind 19e eeuw. Daarna staan de Zuid-Afrikaanse regeringsgebouwen, de Union Buildings, op het programma. Tevens nemen we een kijkje bij het Voortrekkermonument, dat is opgericht ter herinnering aan de grote trek van de blanke pioniers en waar de geschiedenis van de Afrikaner in zandsteen is uitgehouwen. Tot slot kunnen we het grootste en bekendste township in Zuid-Afrika bezoeken: Soweto. Hier zijn verschillende bezienswaardigheden zoals Vilikazi Street waar zowel Nelson Mandela als Desmond Tutu hebben gewoond, Mandela Huis, het Hector Pieterson Museum, de Regina Mundi-kerk en Freedom Square. Aan het begin van de avond vlieg je vanuit Johannesburg terug naar Nederland.

Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
18 jul - 01 aug
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.295,-

Start - einde
31 jul - 14 aug
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.195,-

Start - einde
12 sep - 26 sep
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
4 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.295,-

Start - einde
26 sep - 10 okt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
8 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.295,-

Start - einde
10 okt - 24 okt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
2 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.395,-

Start - einde
14 nov - 28 nov
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.095,-

Start - einde
19 dec - 02 jan
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
8 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.395,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
02 jan - 16 jan
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.195,-

Start - einde
27 feb - 13 mrt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.195,-

Start - einde
13 mrt - 27 mrt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.195,-

Start - einde
27 mrt - 10 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.195,-

Inclusief

 • Vluchten
 • Alle vluchttoeslagen
 • Engels- of Nederlands-/Afrikaanssprekende reisbegeleiding
 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • Hotel-/chalet-overnachtingen
 • Overnachtingen in het Manyeleti private game reserve
 • Bezoek aan Drakensbergen met verschillende wandelmogelijkheden
 • Bezoek aan Hluhluwe-Imfolozi nationaal park
 • Bezoek aan Golden Gate nationaal park
 • Mooie rit over de Panoramaroute langs Blyde River Canyon,
 • Gamedrive (wildspeurtocht) transfer met open voertuig in Kruger nationaal park

Exclusief

Maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 295,-.

Houd er rekening mee dat je in de chalets/appartementen wel de beschikking hebt over een eenpersoons slaapkamer maar dat je de sanitaire voorzieningen en zitkamer deelt met andere reizigers.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Pretoria bij te boeken. Je verblijft voorafgaand aan je reis, en/of aan het einde, in een centraal gelegen accommodatie. De prijs voor Pretoria is vanaf € 40,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer in Pretoria bedraagt € 75, - per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.
 

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.475,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. Heb je via Djoser een verzekering bij VAB afgesloten, neem dan contact met ons op.

Reviews Zuid-Afrika Noord & Swaziland, 15 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,6

 • Een reis om nooit meer te vergeten. Mn de wildparken zijn geweldig. De big 5, little 5 én de ugly 5 gezien en nog veel meer. Wakker worden in een hut met zebra's voor je deur. Uitstekende reisleiding en chauffeur. Enkele hotels iets minder okay vanwege de staat of de locatie.

  9,0

 • We hebben echt een geweldige reis gehad met veel hoogtepunten. Af en toe zitten er een paar lange reisdagen tussen, maar dat is het helemaal waard. De verschillende Safari’s waren het absolute hoogtepunt. En de reisleiding zorgde dat het ons aan niks ontbrak. Heb nu alweer heimwee naar de dieren.

  9,0

 • Hele gave reis! De big 5 meerdere malen mogen zien. We hebben dan ook veel geluk gehad op de safaris. Geweldige gids en ervaren lokale rangers.

  9,0

 • Een ontzettend mooie reis met als hoogtepunt het Paul Krugerpark. Onze groep had het geluk om de complete Big Five te zien. Wat geweldig om oog in oog te staan met de vele dieren en de prachtige natuur. Een nadeel is dat niet alle slaapgelegenheden schoon waren. Een reis om nooit te vergeten!!!

  8,0

Praktische informatie

Accommodatie

We maken in Zuid-Afrika gebruik van verschillende vormen van accommodatie. We slapen in goede middenklasse hotels en een enkele keer in appartementen of chalets.

Een nacht in het Golden Gate nationaal park overnachten we in een eenvoudige 'rondavel', een typisch Zuid-Afrikaans rond huisje, waarbij de sanitaire faciliteiten gemeenschappelijk zijn.

Ook overnachten we bij het Krugerpark in een 'tented-camp' in een ruime tweepersoonstent, voorzien van normale bedden en sanitaire voorzieningen of je slaapt in een rondavel met eigen sanitair.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor
 

Middelburg Olfiants river lodge
Kruger NP Shalati Adventure Lodge
Swaziland Maguga Lodge
St. Lucia Shonalanga lodge
Drakensbergen Himeville Arms
Golden Gate Glen Reenen
Pretoria Town Lodge Menlo

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 295,-.

Houd er rekening mee dat je in de chalets/appartementen wel de beschikking hebt over een eenpersoons slaapkamer maar dat je de sanitaire voorzieningen en zitkamer deelt met andere reizigers.

 • Zuid-afrika hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Zuid-Afrika lodge accommodatie overnachting Djoser

  Overnachtingen in tented camps midden in de natuur

 • Zuid-Afrika accommodatie Djoser
 • Zuid-Afrika accommodatie Djoser
 • Zuid-afrika accommodatie overnachting Djoser

  We verblijven in typisch Zuid-Afrikaanse rondavels

 • Zuid-Afrika accommodatie Djoser
 • Zuid-Afrika accommodatie overnachting Djoser

  's Avonds gezellig rondom het kampvuur bij de lodge

 • Zuid-Afrika accommodatie overnachting Djoser
 • Zuid-Afrika accommodatie overnachting Djoser
 • Zuid-Afrika hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Zuid-afrika accommodatie overnachting Djoser
 • Zuid-Afrika hotel accommodatie overnachting Djoser

  Meerdere accommodaties hebben een zwembad

 • Zuid-Afrika hotel accommodatie overachting Djoser

Vliegreis

Lufthansa

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Amsterdam - Frankfurt

  Vertrek

  19:35 - 20:40

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Frankfurt - Johannesburg

  Vertrek

  22:05 - 08:30*

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Johannesburg - Frankfurt

  Vertrek

  19:00 - 05:35

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Frankfurt - Amsterdam

  Vertrek

  08:05 - 09:20

* aankomst volgende dag

Tijdens de zomertijd is er geen tijdsverschil met Zuid-Afrika maar in de wintertijd is het er één uur later.
 

De vluchten worden verzorg door Lufthansa of haar partner Eurowings. Lufthansa is dé nationale luchtvaartmaatschappij van Duitsland. Het is de enige Europese luchtvaartmaatschappij die behoort tot de exclusieve selectie van ‘5-Star Airlines’. Lufthansa heeft al jaren een zeer goede reputatie op gebied van service, kwaliteit en veiligheid. Samen met Swiss- en Austrian Airlines maakt het deel uit van de Lufthansa Group. De vloot is zeer modern, bestaande uit onder andere de A350 en de B747-8. Deze toestellen zijn milieuvriendelijker door hun lagere CO2-uitstoot. Op lange afstandsvluchten is een entertainment systeem aan boord met persoonlijk scherm aanwezig. Je kunt kiezen uit verschillende films, televisieseries/programma’s, muziek en spelletjes. Tijdens de vlucht kun je een uitgebreide keuze aan warme en koude dranken verwachten - plus een kleine snack of een warme maaltijd , afhankelijk van de route. De maaltijden/snacks die worden aangeboden passen bij de vertrektijd en de bestemming. Kortom: bij Lufthansa begint je reis pas goed! Eurowings is de prijs-kwaliteitsverhouding luchtvaartmaatschappij van het Lufthansa-concern en is gespecialiseerd in voordelige rechtstreekse vluchten binnen en buiten Europa.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.475,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

In Zuid-Afrika reizen we met een eigen bus voorzien van airconditioning. We kunnen overal stoppen waar we willen. De wegen zijn in uitstekende staat. Meestal rijd je in vier tot zeven uur naar de volgende plaats, maar als er onderweg veel te zien is, doen we er ook wel eens langer over. De uitzichten onderweg maken tijdens de langere reisdagen veel goed!
 

 • Lufthansa Dreamliner
 • Bus Zuid-Afrika
 • Bus buitenkant Zuid-Afrika

  De comfortabele bus is voorzien van airconditioning

 • Bus binnenkant stoelen Zuid-Afrika
 • Bus stoelen Zuid-Afrika
 • Bus binnenkant Zuid-Afrika

Bij de reis inbegrepen

 • Vluchten
 • Alle vluchttoeslagen
 • Engels- of Nederlands-/Afrikaanssprekende reisbegeleiding
 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • Hotel-/chalet-overnachtingen
 • Overnachtingen in het Manyeleti private game reserve
 • Bezoek aan Drakensbergen met verschillende wandelmogelijkheden
 • Bezoek aan Hluhluwe-Imfolozi nationaal park
 • Bezoek aan Golden Gate nationaal park
 • Mooie rit over de Panoramaroute langs Blyde River Canyon,
 • Gamedrive (wildspeurtocht) transfer met open voertuig in Kruger nationaal park

Excursies

Leeuw Zuid-AfrikaBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een wil in St. Lucia een gamedrive maken naar Hluhluwe-Imfolozi en de ander maakt liever een wandeltocht. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer op uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Zuid-Afrika zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Een gamedrive met jeeps vanuit Manyeleti game reserve in en aan de rand van het Krugerpark. Je speurt samen met de lokale gids naar het wild en wie weet kom je de big five tegen!
 • We rijden via de beroemde Panoramaroute van Sabie naar het Krugerpark. Er zijn vele stops onderweg mogelijk bij bekende uitkijkpunten als God's Window en Drie Rondavels.


Ter plaatse zijn er nog meer excursies mogelijk.

 • In het Krugerpark kun je naast de gamedrive die is inbegrepen, extra gamedrives boeken. Bijvoorbeeld een gamedrive aan het einde van de dag/begin van de avond, waarbij je weer hele andere dieren kunt tegenkomen in het donker.
 • In Swaziland zijn er diverse mogelijkheden.
 • In St.-Lucia kun je een boottocht maken en van juni t/m november kun je hier een walvistocht maken.
 • In Hluhluwe-Imfolozi kun je een gamedrive maken op zoek naar de witte neushoorn.
 • In de Drakensbergen kun je diverse wandelingen maken.
 • Ga mee met een optionele excursie en tocht over de Sani Pass naar Lesotho.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Internationale reispas die nog minimaal 6 maanden na binnenkomst in Swaziland geldig is.
 • Het ministerie van Binnenlandse zaken in Zuid Afrika heeft de immigratiewetten voor het inreizen met minderjarige kinderen (tot 18 jaar) aangepast. Wanneer het kind niet met beide biologische ouders reist, dien je in het bezit te zijn van een originele geboorteakte OF een internationaal uittreksel uit het geboorteregister. De geboorteakte vraag je aan in de gemeente waar het kind geboren is. Het internationale uittreksel kan vaak online worden aangevraagd bij de gemeente. Het certificaat moet niet alleen de gegevens van het kind, maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met de gemeente voor de procedure.
 

Geldzaken

In Zuid-Afrika wordt er betaald met de Zuid-Afrikaanse rand. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

 
Geld afhalen: overal zijn bankautomaten.
Contant: euro’s.
Creditcards: veelvuldig te gebruiken. 
Reischeques: op veel plaatsen in te wisselen, maar is vaak tijdrovend.
 
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt voor deze reis minimaal € 400,- per persoon per week.
 
Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 30,-.
 

Maaltijden

De maaltijden (ontbijt, lunch en diner) zijn niet bij de reissom inbegrepen, zodat je zelf kunt bepalen waar en met wie je gaat eten. Bij enkele afgelegen overnachtingsplaatsen is er bij de accommodatie een restaurant. Dit is dan ook de enige mogelijkheid om te eten. 

Veel gerechten in de Zuid-Afrikaanse keuken hebben hun oorsprong in India of Maleisië. Er staan echter ook veel typerend Afrikaanse specialiteiten op de menukaart: bobotie bijvoorbeeld, en mieliepap en biltong. Bobotie is een verrukkelijk gehaktmengsel met gele rijst en kokos. Biltong wordt vooral als borrelhapje of snack tussendoor gegeten. Het is in reepjes of stukjes gedroogd vlees, dat van een grote variëteit aan dieren gemaakt wordt - van buffel tot struisvogel.

Een geliefde bezigheid van Zuid-Afrikanen is het houden van een 'braai', onze barbecue. Bij een aantal overnachtingplaatsen kun je je eigen 'braaivleis' bereiden: een barbecue ontbreekt namelijk nooit. Fruit vind je in Zuid-Afrika in overvloed, dankzij het milde klimaat. Vers fruit en vruchtensappen zijn dan ook overal te krijgen. Het ontbijt is vaak een keuze uit eieren met spek of 'boerewors', broodjes met jam of kaas en de traditionele mieliepap, gemaakt van maïsmeel. Wat betreft alcohol zijn niet alleen de lokale biersoorten zeker aan te raden, ook Zuid-Afrikaanse wijnen zijn van bijzonder goede kwaliteit en zeer betaalbaar.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • Vaccinaties tegen DTP en hepatitis A
 • Malariatabletten. Alleen in het oostelijk deel van Zuid-Afrika komt malaria voor. Van het verblijf in het Krugerpark tot en met St. Lucia en dan vooral van september tot en met mei.


Zuid-Afrika is op medisch gebied een modern land met uitstekende voorzieningen. Het kraanwater is overal drinkbaar en restaurants zijn goed en schoon. Het blijft echter aan te bevelen om water uit flessen te drinken. Het is wel verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Pretoria bij te boeken. Je verblijft voorafgaand aan je reis, en/of aan het einde, in een centraal gelegen accommodatie. De prijs voor Pretoria is vanaf € 40,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer in Pretoria bedraagt € 75, - per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.
 

Klimaat en geografie

Je kunt het hele jaar door goed rondreizen in Zuid-Afrika. Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegengesteld aan de Nederlandse; juli is de koudste maand, januari de warmste. Het land kent een gematigd klimaat; de winters zijn mild, de zomers warm. In de berggebieden kan het wel flink afkoelen. In de wintermaanden van juni tot augustus kan het overdag in het noorden zo'n 20°C en zonnig zijn, terwijl het in hoger gelegen gebieden met name 's nachts koud kan worden.

In het zuiden langs de kust is de weersituatie grilliger. Het ene moment is het door een bries buitengewoon fris te noemen, de dag erna kan het aangenaam weer zijn. 's Nachts daalt de temperatuur echter niet noemenswaardig. Het voor- en najaar heeft aangename temperaturen, vergelijkbaar met onze zomer. De zomer zelf is lang en heerlijk warm, met strakblauwe luchten en temperaturen variëren meestal tussen de 25°C en 35°C. Ook in de zomerperiode kan het wel vrij fris worden in plaatsen die meer landinwaarts en hoger liggen. Er is geen duidelijke regenperiode aan te wijzen; elk gebied kent zijn eigen nattere en drogere seizoenen.
 

Reisbegeleiding en gidsen

De groep wordt begeleid door een lokale Engels sprekende of Nederlands/Afrikaans sprekende reisbegeleider, in dienst van ons agentschap in Zuid-Afrika. Deze wacht de groep bij aankomst op de luchthaven in Johannesburg op en gaat de gehele reis met de groep mee.

De reisbegeleiding verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over de reis, de route en de andersoortige activiteiten tijdens rustdagen. Omdat ze woonachtig zijn in Zuid-Afrika kunnen ze meer vertellen over het dagelijkse leven en de verschillende gewoontes van het land. Voor eventuele vragen, opmerkingen of problemen kun je altijd bij de reisbegeleiding terecht.
 

Veelgestelde vragen

Waar overnachten we in Zuid-Afrika?

We maken in Zuid-Afrika gebruik van verschillende vormen van accommodatie. We slapen in goede middenklasse hotels en een enkele keer in appartementen of chalets. Deze chalets worden ook wel 'rondavels'  genoemd en zijn losstaande of aan elkaar geschakeld huisjes. Vaak is er een keukentje waar je koffie en thee kunt zetten of zelfs een complete maaltijd kunt bereiden. Regelmatig is er ook een patio met een zitje. Een nacht in het Golden Gate nationaal park overnachten we in een eenvoudige 'rondavel', een typisch Zuid-Afrikaans rond huisje, waarbij de sanitaire faciliteiten gemeenschappelijk zijn.

Van welk vervoer maken wij gebruik in Zuid-Afrika?

We maken gebruik van een eigen comfortabele bus waarmee we kunnen stoppen waar we willen. De bussen zijn voorzien van airconditioning.

Wat zijn de extra kosten voor facultatieve excursies?

In Zuid-Afrika zijn veel facultatieve excursies te maken. Om je een idee te geven van de prijzen in Zuid-Afrikaanse rand noemen we hier een aantal mogelijkheden:
 

* Krugerpark sunset gamedrive Manyeleti - 1810 rand (excl entree 310 rand)
* Krugerpark Fullday gamedrive Krugerpark - 1810 rand (excl entree 500 rand)
* Mlilwane sunset gamedrive - 435 rand
* Mlilwane mountainbiken incl gids/uur - 210 rand volwassenen/145 kinderen
* Hluluwe fullday gamedrive - 1555 rand volwassenen/774 kinderen
* St Lucia boottocht - 400 rand volwassenen/ 188 kinderen
* Eswatini sunset cruise - 180 rand
* Paardrijden Swaziland ca. 175 rand per uur

De entreegelden zijn niet inbegrepen. Deze zijn voor de belangrijkste (nationale) parken als volgt:
- Mlilwane ca. 75 rand per dag
- Kruger Nationaal Park - 440 rand (per dag) volwassenen/220 rand kinderen
- Panoramaroute entrees - Three Rondavels + Bourkes Luck + God's Window = 310 / 200 rand kinderen
- Hluhluwe / Imfolozi Park - 125 rand volwassenen/65 kinderen
- Drakensbergen Royal Natal Nationaal Park - 50 rand volwassenen/25 kinderen

Alle hierboven genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Voor overige uitgaven tijdens de reis dien je te rekenen op minimaal € 400,- per week. Als je aan de meeste excursies deelneemt en uit eten gaat, kan het oplopen tot ca. € 500,- per week.

Kan ik mijn kleren wassen tijdens de reis?

Het is om verschillende plaatsen mogelijk om je was te doen. In de meeste accommodaties kun je je was bij de receptie afgeven of je maakt gebruik van een wasserette in de buurt.
 

Hoeveel bagage mag ik meenemen?

Gezien de vaak beperkte bagageruimte in de bussen verzoeken we om de bagage te beperken tot maximaal 15 kg per persoon. We verzoeken daarnaast om een weekendtas, zachte koffer of rugzak mee te nemen. Deze zijn gemakkelijker op te bergen in de bussen dan hardschalen koffers.
 

Moet ik handdoeken meenemen op reis?

Het is niet noodzakelijk om handdoeken mee te nemen. Deze zijn aanwezig in de hotels/chalets waar we gebruik van maken.
 

Heb ik malariapillen nodig?

In sommige gebieden komt malaria voor. Raadpleeg voor de meest actuele informatie de plaatselijke GGD of de huisarts.
 

Welk betaalmiddel kan ik het beste meenemen?

In Zuid-Afrika kun je overal pinnen. Daarnaast is het handig om je creditcard mee te nemen. Verder kun je ook contant euro’s wisselen tegen Zuid-Afrikaanse randen.
 

Hoe is de elektriciteitsvoorziening in Zuid-Afrika?

De netspanning is 220 Volt, voor de stopcontacten heb je driepolige stekkers met ronde pinnen nodig. Deze zijn in Nederland moeilijk verkrijgbaar, dus je kunt ze het beste in Zuid-Afrika aanschaffen.
 

Welke excursies zijn bij de reis inbegrepen?

De gamedrive vanuit Maneyelti Game reserve/Greater Kruger nationaal park is bij de reissom inbegrepen.
 

Werken jullie samen met duurzame projecten in Zuid-Afrika?

Een echte aanrader vanuit onze accommodatie aan de rand van het Kruger Park/Manyeleti in Zuid Afrika is een bezoek aan HESC: Hoedspruit Endangered Species Centre. Het centrum is vanuit een passie ontstaan en de medewerkers staan hier volledig achter. Ga mee met een van de dagelijkse rondleidingen in dit toonaangevende particuliere centrum om te leren over bedreigde en beschermde wilde dierensoorten. Er is onder andere een cheeta project, een bedreigde neushoorn project en een project waarbij de lokale bevolking wordt getraind. Bekijk ook eens de website van HESC voor meer informatie over het centrum, het ontstaan en de projecten die er zijn.

Welke regels mbt reisdocumenten gelden voor minderjarige kinderen?

Voor Zuid-Afrika is geen visum nodig. Alleenreizende ouders of samengestelde gezinnen die met kinderen onder de 18 jaar reizen, moeten naast hun paspoorten en tickets ook in het bezit te zijn van een meertalig uittreksel van de geboorteakte (bewijs van inschrijving van geboorte bij de burgerlijke stand) met hierop de namen van de gezaghebbende ouder(s)Dit vraagt u op bij de gemeente waar het kind is geboren.

Middels deze regelgeving probeert de Zuid-Afrikaanse regering kinderhandel en ontvoeringen sterk te verminderen. In het kort omvat de regelgeving omtrent reizen met minderjarigen naar Zuid-Afrika het volgende:

 • Biologische ouders die met kinderen reizen hoeven sinds 2019 geen geboorteakte te overleggen.
 • Als slechts een van de ouders met gezag met het kind meereist moet u meenemen:
  • Internationale geboorteakte;
  • een schriftelijke verklaring van de andere gezaghebbende ouder, die het kind toestemming geeft om te reizen met de andere ouder. Dit formulier vind u op de website van de rijksoverheid (gebruik bij voorkeur het Engelse formulier);
  • een kopie van het paspoort van de ouder die het toestemmingsformulier tekent.
 • Indien bovenstaande niet mogelijk is dan heeft u in plaats van de schriftelijke verklaring een officieel bewijs nodig dat u als alleenstaande ouder volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap over het reizende kind heeft, of een officiële overlijdensakte van de andere ouder van het kind.
 • Wanneer kinderen zonder hun ouders reizen met een andere volwassene, dan moeten zij naast de geboorteakte, een officiële verklaring bij zich hebben waarin beide ouders toezeggen dat het kind toestemming heeft om te reizen, evenals kopieën van de paspoorten van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind.

Het uittreksel geboorteakte moet niet alleen de gegevens van het kind maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met je gemeente voor de procedure of het centrum internationale kinderontvoering, specialist in reizen met minderjarigen. 

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Zuid-Afrika

Bekijk alle reisblogs over Zuid-Afrika