Bekijk de Rondreis Indonesië, 40 dagen van Djoser

Rondreis Indonesië 40 dagen

Sumatra, Java, Sulawesi, de Kleine Sunda-eilanden en Bali

Indonesië is één van de meest uitgestrekte en gevarieerde landen ter wereld. Dit eilandenrijk van maar liefst 17.000 kleine en grote eilanden ligt bovenop de evenaar en kent een ongelooflijke diversiteit aan cultuur en natuur. Eilanden verschillen van elkaar in bevolking, landschap en flora en fauna. Van het fonkelgroene en met jungle begroeide Sumatra, tot de uitgestrekte rijstvelden en historische steden van Java en het droge landschap met primitieve dorpjes op de kleine Sunda eilanden. Tijdens deze reis maak je kennis met alle facetten van deze fascinerende tropische archipel.

Daarom Djoser

 • Uniek programma over veel verschillende eilanden
 • Cultuur, natuur en historie perfect in balans
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Alle hotelovernachtingen met ontbijt
 • Alle binnenlandse vluchten inbegrepen
 • Veel excursies met een grote afwisseling
 • Inclusief driedaagse boottocht naar de Komodo eilanden
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Rondreis Indonesië, 40 dagen
 1. Amsterdam - Jakarta
 2. aankomst Jakarta
 3. Jakarta - Medan - Bohorok
 4. Bohorok
 5. Bohorok - Berastagi
 6. Berastagi - Samosir
 7. Samosir
 8. Samosir - Medan
 9. Medan - Yogyakarta
 10. Yogyakarta, excursie Borobudur en Prambanan
 11. Yogyakarta
 12. Yogyakarta - Malang
 13. Malang - Bromovulkaan
 14. Bromovulkaan, jeepexcursie - Surabaya - Makassar
 15. Makassar - Rantepao (Torajaland)
 16. Rantepao
 17. Rantepao, trekking Torajaland
 18. Torajaland trekking - Rantepao
 19. Rantepao - Sengkang 
 20. Sengkang - Makassar 
 21. Makassar - Kupang 
 22. Kupang - Maumere 
 23. Maumere - Moni 
 24. Moni - Kelimutuvulkaan - Riung
 25. Riung, boottocht naar omliggende eilanden
 26. Riung - Bajawa
 27. Bajawa, bezoek Luba, Bena en Soa
 28. Bajawa - Ruteng
 29. Ruteng - Lembor - Labuan Bajo
 30. Boottocht Komodo eilanden
 31. Boottocht Komodo eilanden
 32. Boottocht Komodo eilanden - Labuan Bajo
 33. Labuan Bajo - Ubud
 34. Ubud
 35. Ubud
 36. Ubud - Sanur
 37. Sanur
 38. Sanur
 39. Sanur - Denpasar - Amsterdam
 40. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Op zoek naar orang-oetans in de jungle van Sumatra

Dag 1 Amsterdam - Medan
Dag 2 aankomst Jakarta
Dag 3 Jakarta - Medan - Bohorok
Dag 4 Bohorok
Dag 5 Bohorok - Berastagi

Orang-Oetans Sumatra Na de internationale vlucht en een overnachting in de hoofdstad Jakarta, start de reis op Sumatra, het noordelijkste eiland van Indonesië. Dit eiland heeft een heel ander gezicht dan bijvoorbeeld Java of Bali. Het is dunbevolkt en heeft uitgestrekte, ongerepte natuurgebieden met een unieke flora en fauna. Bij aankomst rijden we met onze eigen bus naar Bohorok, Onderweg passeer je diverse rubber- en palmolieplantages. Bohorok is een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan één van de oudste nationale parken van Indonesië; Gunung Leuser. Hier leven zo’n 500 vogelsoorten, maar ook olifanten, tijgers, beren en orang-oetans. Onder begeleiding van een gids kun je hier een trekking door het tropisch regenwoud maken op zoek naar de verschillende dieren die hier in de jungle leven. Grote kans dat je een of meerdere orang-oetans tegen komt!

Vanuit Bohorok rijden we via een mooie route naar Berastagi, gelegen aan de rand van de Karo-hooglanden. Hier leeft de Karo-Batakbevolking. Het hooggelegen stadje kent een heerlijk koel klimaat en was mede daardoor geliefd bij de Nederlanders. Tegenwoordig is Berastagi vooral bekend om de groente- en fruitmarkt. Door het klimaat is de omgeving niet tropisch en dus zeer geschikt om er wortelen, tomaten, aardappels, sinaasappels en bloemen te verbouwen. Op de lokale markt kom je die dan ook veelvuldig tegen.

Maak kennis met de Batakcultuur en zwem in het Tobameer

Dag 6 Berastagi - Samosir
Dag 7 Samosir
Dag 8 Samosir - Medan

Toba Meer Sumatra Indonesie We verlaten Berastagi en rijden naar het zuidelijker gelegen Tobameer. Met de ferry steken we hier van Prapat over naar Tuk Tuk op het in het meer gelegen schiereiland Samosir. Ons hotel ligt aan het heldere en diepe meer, dat is ooit is ontstaan door een van de grootste vulkaanuitbarstingen uit de geschiedenis.

Tuk Tuk is een prima uitvalsbasis voor een wandel-, fiets- of brommertocht naar de Batakdorpen Ambarita en Tomok met hun oude stenen monumenten. Ook kan er een boottocht worden georganiseerd rond het schiereiland naar het openluchtmuseum in Simanindo, de heetwaterbronnen of de markt van Pangururan. Maar het is ook een heerlijke plaats om gewoon wat te luieren en te zwemmen. De volgende dag steken we weer over naar het vaste land en rijden we terug naar Medan.

Bezoek de culturele schatten en rokende vulkanen van Java

Dag 9 Medan - vlucht naar Yogyakarta
Dag 10 Yogyakarta, excursie Borobudur en Prambanan
Dag 11 Yogyakarta
Dag 12 Yogyakarta - Malang

Borobudur IndonesieVanaf Medan vliegen we naar het eiland Java, waar we we beginnen met een aantal dagen in Yogyakarta en omgeving. Het is een prettige, vriendelijke stad en in cultureel opzicht een van de hoogtepunten van Java. We maken een excursie naar de beroemde boeddhistische tempel Borobudur. Deze tussen 750 en 850 gebouwde grote stoepa is prachtig gedecoreerd met o.a. reliëfs uit het leven van Boeddha. We maken ook een excursie naar de dichterbij gelegen Hindoeïstische Prambanan tempel. Bij een aardbeving in 2006 zijn delen van dit complex beschadigd geraakt, maar de nog resterende tempels zijn nog steeds zeer de moeite waard.

De volgende dag heb je voldoende tijd om er zelf op uit te trekken. Je kunt een bezoek brengen aan de kraton met het paleis van de sultan, de vogeltjesmarkt en de talloze batikateliertjes. De lange winkelstraat Jalan Malioboro is een waar mekka voor winkelliefhebbers. De keuze aan moderne en traditionele batik, zilver, leer en allerlei andere handwerkproducten is enorm en in de talloze ateliers kun je het productieproces bekijken. Ook kun je ervoor kiezen om een bezoek te brengen aan de rustieke sultansbegraafplaats bij Imogiri. Verder kun je overwegen een uitstapje te maken naar de dorpen Kota Gede (zilver), Bantul (batik), Kasongar (keramiek), het strand van Parangtritis of de Merapi-vulkaan. 's Avonds kun je genieten van één van de vele traditionele muziek- en dansvoorstellingen, zoals het prachtige Ramayanaballet.

De volgende dag staan we vroeg op, want we reizen naar de hooggelegen oud-koloniale gouvernementsstad Malang. Hier komen we in de loop van de middag aan. Start je ontdekkingstocht op de Alun-Alun, een brede laan met een fraai park. 

Bekijk de zonsopkomst over de Bromovulkaan

Dag 13 Malang - Bromovulkaan
Dag 14 Bromovulkaan, jeepexcursie - Surabaya - Makassar

Bromovulkaan IndoenesieWe reizen door richting de Bromovulkaan en in de loop van de middag komen we aan bij ons eenvoudige hotel in de bergen. Afhankelijk va de tijd is er een wandeling mogelijk naar de kraterrand, waar we genieten van de laatste zonnestralen. En dan vroeg naar bed, want rond 03:00 uur vertrekken de jeeps naar het uitzichtpunt waar we de zonsopkomst over de Bromovulkaan kunnen meemaken. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op het indrukwekkende maanlandschap van de verschillende vulkanen van het Bromo-Tenger massief.

We keren terug naar het hotel voor het ontbijt, waarna we op weg gaan naar de luchthaven van Surabaya. Vanaf hier vliegen we door naar Makassar, de hoofdstad van het eiland Sulawesi.

Dodencultuur in Torajaland

Dag 15 Makassar - Rantepao (Torajaland)
Dag 16 Rantepao
Dag 17 Rantepao, trekking Torajaland
Dag 18 Torajaland trekking – Rantepao

Suwalesi Rantepao land van Toraja's rondreis Djoser Via een lange maar prachtige rit door het hart van Zuid-Sulawesi, trekken we de heuvels in naar Rantepao, het land van de Toraja’s. We overnachten in een comfortabel hotel met zwembad. Een bezoekje aan de lokale markt is een absolute aanrader. Hier wordt fruit, groenten en kleding verhandeld, maar je vindt er ook lokale specialiteiten zoals palmwijn, waterbuffels en varkens. Vanuit Rantepao maken we een trekking door Torajaland waar je de typische woningen op palen ziet met prachtig gedecoreerd houtsnijwerk en hoge daken als een omgekeerd zadel. De Toraja’s hebben hun eigen tradities en rituelen die je goed terugziet in hun voorouderverering en wonderlijke dodencultuur. Met een beetje geluk ben je getuige van een bruiloft of begrafenis.

Bijzonder zijn ook de Toraja-graven in rotsen en grotten versierd met tau tau, levensgrote houten dodenbeelden.Tijdens de tweedaagse trekking overnachten we in een typische Toraja-woning. Na de tweedaagse trekking door het Torajaland gaan we weer terug naar Rantepao. Indien je wenst om niet deel te nemen aan de trekking, dan kun je met lokaal vervoer zelf naar de overnachtingsplek komen, of een extra nacht in Rantepao verblijven. Hier kun je eventueel een busje met chauffeur huren om zo nog enkele bezienswaardigheden in de omgeving te bekijken. Dit kan de reisbegeleider ter plaatse voor je regelen.

Drijvende huizen op het Tempemeer

Dag 19 Rantepao - Sengkang 
Dag 20 Sengkang - Makassar 

Via een waterrijke route rijden we weer richting het zuiden, naar onze volgende bestemming Sengkang. Dit lommerrijke plaatsje ligt aan het Tempemeer. Hier maken we een boottochtje door kanalen, rivieren en over het uitgetrekte meer met de typisch Buginese drijvende huizen, de zijdekwekerijen en visakkers. Na een overnachting keren we terug naar Makassar. Indien de tijd dat toelaat kunnen we nog een bezoek brengen aan het sinds de VOC-periode intact gebleven Fort Rotterdam.

Beklim een vulkaan en ontdek de onderwaterwereld

Dag 21 Makassar - Kupang 
Dag 22 Kupang - Maumere 
Dag 23 Maumere - Moni 
Dag 24 Moni - Kelimutuvulkaan - Riung
Dag 25 Riung, boottocht naar Kalong, Pulau Tiga en Rutong eiland

Moni Kelimutu vulkaan DJoser Met een tussenstop in Kupang op het eiland Timor, vliegen we door naar Flores. Dit is zowel letterlijk als figuurlijk de andere kant van Indonesië, een deel dat veel droger is dan het westelijk deel van de archipel en waar de flora en fauna veel gemeen heeft met die van het Australische continent. We overnachten aan de mooie baai van Maumere en vanuit het kleine plaatsje Moni maken we een tocht naar de Kelimutu vulkaan. Als je de dichtbeboste top beklimt heb je een onvergetelijk uitzicht op het mooiste dat de eilandengroep aan natuurschoon te bieden heeft: drie schitterende meren gelegen in diepe kraters. Opmerkelijk genoeg veranderen de meren regelmatig van kleur: van turkoois naar groen of naar rood en zwart. Een fascinerend fenomeen waarvan niemand precies weet hoe dit gebeurt.

Van hier gaan we verder naar Riung vanwaar we een boottocht maken naar de tropische eilanden Rutong, Pulau Tiga en Kalong. Deze eilanden liggen in het '17 Islands Marine Park'. We ontdekken de heerlijke stranden, bijzondere onderwaterwereld en bekijken een vleerhondenkolonie. 

Authentieke dorpen en bijzondere ontmoetingen

Dag 26 Riung - Bajawa
Dag 27 Bajawa, bezoek Luba, Bena en Soa
Dag 28 Bajawa - Ruteng

Strand Indonesie Sunda eilandenOnderweg van Riung naar Bajawa passeren we het traditionele dorp van de Nagakeo-stam, waar we een korte stop maken als de tijd het toelaat. Het hoog gelegen Bajawa heeft een prettig klimaat. Hier leven de Ngada, een traditionele bevolkingsgroep. Hun opvallende symbolen - de ‘ngadhu’, een parasolachtig bouwsel van zo’n drie meter hoog en de ‘bhaga’, een miniatuurhuisje met een rieten dak - verbeelden de voortdurende aanwezigheid van hun voorouders. Meer van de Ngadacultuur zie je als we rondlopen in de omliggende dorpjes Luba en Bena. Ook de hotsprings bij Soa bezoeken we deze dag. Vanuit Bajawa reizen we door naar Ruteng. Deze rit biedt spectaculaire en afwisselende landschappen. Onderweg stoppen we regelmatig, bijvoorbeeld bij een strand, plantage, dorp of arak-stokerij, om een en ander te bezichtigen en tegelijkertijd de benen te strekken.

Ruteng ligt in de bergen en is hierdoor aangenaam koel. Het vormt de hoofdstad van de Manggarai-stam. De omgeving leent zich uitstekend voor een wandelingetje met schitterende uitzichtpunten over de heuvels, valleien en rijstvelden. De plaats heeft bovendien een levendige markt waar mensen uit de omliggende heuvels dagelijks hun waren verhandelen.

Driedaagse boottocht naar de Komodo eilanden

Dag 29 Ruteng - Lembor - Labuan Bajo
Dag 30 Labuan Bajo - boot naar Kanawa eiland - Kelor - Kalong eiland
Dag 31 Kalong eiland - Pink Beach - Komodo
Dag 32 Komodo - Labuan Bajo

Labuan Bajo Kalong Eiland Djoser We rijden verder naar het westen en kunnen onder andere stoppen bij unieke rijstvelden in de vorm van een spinnenweb, een wijze van rijstbouw die alleen in dit deel van Indonesië voorkomt. Na een lange afdaling komen we aan in de havenplaats Labuanbajo. In een prettig hotel kun je deze avond genieten van het zicht op de haven met ondergaande zon als achtergrond.

KomodovaraanIn de havenplaats Labuan Bajo ligt de boot klaar waarmee we de komende drie dagen de bijzondere Komodo archipel zullen verkennen. Via een aantal kleine eilandjes varen we eerst naar Kalong eiland. Onderweg kun je heerlijk zonnen op het dek en is er de mogelijkheid om te snorkelen bij onbewoonde eilandjes. Uiteraard bezoeken we ook het bekende eiland Komodo waar we met een gids de binnenlanden intrekken op zoek naar deze unieke reptielen. Deze prehistorisch aandoende, vleesetende hagedissen kunnen een lengte van bijna drie meter bereiken. We overnachten twee nachten op de boot en hebben alle gelegenheid om te snorkelen en te zwemmen. Tijdens de boottocht worden heerlijke Indonesische maaltijden bereid. UIteindelijk keren we op de derde dag terug naar Labuan Bajo.

Tempels en rijstterrassen in het culturele hart van Bali

Dag 33 Labuan Bajo - Ubud
Dag 34 Ubud
Dag 35 Ubud

Vanaf Labuan Bajo vliegen we naar Bali en reizen we naar het culturele hart van het eiland: Ubud. Hier proef je de typische sfeer van Bali waar het hindoeïsme het leven kleurt. In elke tuin staat wel een klein altaar en overal zie je vrouwen bezig met het maken van tempeldecoraties of het brengen van offers. Op Bali worden regelmatig ceremonies en processies gehouden, mogelijk maak je er één mee.  Vanuit Ubud ontdekken we de culturele en landsschappelijke hoogtepunten van Bali, met een dagtocht langs rijstterrassen, tempels en het Baturmeer. 

Ubud is ook de perfecte uitvalbasis voor andere gevarieerde uitstapjes. Een wandeling of een (georganiseerde) fietstocht door de prachtige omgeving met zijn groene, terrasvormige rijstvelden en verscholen tempeltjes is zeker de moeite waard. Uiteraard heb je in Ubud zelf ook volop mogelijkheden om je dag in te vullen. Aan de rand van Ubud ligt Monkey Forest waar brutale aapjes worden gevoerd. De talloze handwerkateliertjes vormen verder een waar lustoord voor winkelaars. Wie lekker wil ontspannen kan terecht in één van de vele spa’s die Ubud rijk is. Verder kun je iedere avond genieten van dansvoorstellingen met live gamelan-muziek die op verschillende podia in het plaatsje worden opgevoerd. En vergeet niet enkele typische Balinese gerechten te proeven, zoals bebek betutu (Balinese eend), lawar (Balinese groenten) en sate lilit (Balinese sate) in een van de fantastische restaurants in Ubud.

Ontspannen aan het strand van Sanur

Dag 36 Ubud - Sanur 
Dag 37 Sanur
Dag 38 Sanur
Dag 39 Sanur - Denpasar - Amsterdam
Dag 40 aankomst Amsterdam

Tot slot van deze reis nemen we nog een aantal dagen heerlijk rust aan het strand van Sanur, om terug te kijken op deze bijzondere reis. Sanur is een kalme badplaats, waar een looppad langs hjet strand voert en waar je aan zee kunt genieten van goed eten in sfeervolle restaurants. Je kunt deze laatste dagen genieten van zon, zee, strand en een goed boek, maar ook vanuit Sanur zijn nog vele dagtocjhten mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de rotstempel van Uluwatu of de zeetempel van Tanah Lot, maar ook een dagtocht over zee naar de eilanden van Nusa Penida zijn een aanrader. Van Sanur reizen we op de laatste dag naar het vliegveld van Bali bij Denpasar en keren we huiswaarts.


Op weg met Djoser
Bij onze reizen is er geen sprake van een strak van dag tot dag gepland excursieschema. De reisroute voor de verschillende reizen staat van dag tot dag in de brochure genoemd en staan vast, maar de in de brochure beschreven excursies worden uitgevoerd in overleg met de groep en zijn afhankelijk van de belangstelling. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen een programma aan, maar je bent nooit verplicht om hieraan deel te nemen. Bovendien is er ruim gelegenheid om je eigen plan te trekken en er zonder de groep op uit te gaan. Juist dan ervaar je de bekende Indonesische gastvrijheid en behulpzaamheid en kom je op plaatsen waar andere toeristen nooit komen. Houd er wel rekening mee, dat zich door het karakter van de reizen en de landen onvoorziene omstandigheden voor kunnen doen, waardoor sommige activiteiten niet door kunnen gaan of gewijzigd moeten worden. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 22 personen.

- geen -

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
14 mei - 22 jun
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.595,-

Start - einde
17 sep - 26 okt
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.595,-

Inclusief

 • Internationale vliegreis met alle vluchttoeslagen
 • Alle binnenlandse vluchten
 • Nederlands sprekende reisbegeleiding tijdens de gehele reis
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Retour ferry overtocht naar Samosir op Sumatra
 • Excursie Borobudur en Prambanan tempels op Java
 • Excursie per jeep naar de Bromovulkaan op Java
 • Trekking met lokale gids op Sulawesi
 • Boottocht naar Kalong, Pulau Tiga en Rutong eiland op Flores
 • Bezoek aan traditionele dorpen met lokale gids rondom Bajawa op Flores
 • Driedaagse bootexcursie Komodo inclusief alle maaltijden
 • Excursie Gunung Kawi, Tirta Empul en Gunung Batur op Bali

Exclusief

Overige maaltijden, visum, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc. 
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 995,-.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Verlenging in Ubud en Sanur is met accommodatie bij te boeken.

De prijs in Ubud is v.a.€ 22,50 op basis van logies mét ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. € 45,- per nacht. Voor de maand augustus en van 24 december t/m 5 januari geldt een toeslag van € 15,50 per kamer per nacht.

De prijs in Sanur is v.a.€ 27,50 op basis van logies mét ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. € 55,- per nacht. Voor de maanden juli, augustus en van 23 december t/m 3 januari geldt een toeslag van € 17,- per kamer.

Deze prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar het hotel en de luchthaven in Bali.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 22. 

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Praktische informatie

Accommodatie

Tijdens je reis door Indonesië overnacht je in comfortabele en sfeervolle hotels waarvan de kamers zijn voorzien van douche, toilet en airco. We boeken zoveel mogelijk hotels die centraal gelegen zijn, zodat je te voet veel kunt bekijken. Een enkele keer maak je gebruik van een taxi om in het centrum te komen. Een deel van de hotels beschikt over een zwembad voor een verfrissende duik.

Tijdens de tweedaagse trekking op Sulawesi verblijven we in een lokaal gerund eenvoudig 'guesthouse'. Dit is eenvoudiger dan het verblijf in de hotels en hier zijn gedeelde faciliteiten. Het is een unieke kans om van dichtbij een kijkje te nemen in het dagelijkse leven van de Toraja's.

Het eiland Flores op de kleine Sunda eilanden is een onderontwikkelde bestemming en er is weinig keuze in hotels. U moet hier rekening houden met simpele hotels met weinig faciliteiten in de plaatsen Riung, Bajawa en Ruteng. Tijdens de boottocht naar de Komodo eilanden overnacht u 2 nachten in een cabine die u deelt met medereizigers.

Bekijk hotelreviews op

Jakarta Mercure Batavia
Bohorok Rindu Alam Hotel
Berastagi Sinabung Hotel
Samosir Toledo Inn
Medan Le Polonia
Yogyakarta 101 Yogyakarta Tugu Hotel
Malang 101 Malang OJ Hotel
Bromo Bromo Permai
Makassar Best Western Makassar
Rantepao Misiliana Hotel
Sengkang BBC hotel
Kupang Swiss Belcourt
Maumere Seaworld Club Resort
Moni Kelimutu Crater Lakes Eco Lodge
Riung Nirvana Riung
Bajawa JJ Virgo Bajawa
Ruteng Sindha Hotel Ruteng
Labuan Bajo Jayakarta Hotel
Ubud Ubud Wana
Sanur Prime Plaza Hotel


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 995,-.

 • Indonesie hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Indonesie hotel accommodatie overnachting Djoser

  Het ontbijt is bij de reissom inbegrepen

 • Indonesie hotel accommodatie overnachting Djoser

  Het hotel op Samosir ligt aan het Tobameer

 • Indonesie accommodatie overnachting Djoser

  In Bohorok verblijf je aan de rand van de jungle

 • Ontbijtzaal hotel Indonesië Djoser
 • The 101 Yogyakarta hotel

  Vanuit het hotel in Yogyakarta loop je gemakkelijk naar de grootste en bekendste winkelstraat: Jalan Malioboro

 • Indonesie hotel accommodatie overnachting Djsoer
 • Indonesie hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Indonesie hotel accommodatie overnachting Djoser

  De reis eindigt in een prachtig resort aan het strand op Lombok

 • Boot SUSU Djoser Family
 • rondreis kleine sunda eilanden accommodatie overnachting Djoser

  Je slaapt in cabines afgeschermd met een gordijn

Vliegreis

- geen -


Tijdsverschil: in de zomer is het op Sumatra en Java 5 uur later en op Sulawesi, Bali en de kleine Sunda eilanden 6 uur later. Gedurende onze wintertijd komt er een uur bij.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

We reizen met onze eigen comfortabele bussen met ruime zitplaatsen en airconditioning. De oversteek naar het Tobameer maken we per veerboot en ook bij de Komodo eilanden reizen we per boot. Tussen de eilanden maken we gebruik van binnenlandse vluchten. Houd er rekening mee dat Indonesië een uitgestrekt land is en dat de af te leggen afstanden over de weg soms behoorlijk groot zijn. Bepaalde trajecten nemen, inclusief de stops, een hele dag in beslag. In de plaatsen zelf maken we geen gebruik van de bus.

Wil je ergens op eigen gelegenheid heen, dan is het heel makkelijk om vervoer te regelen. Voor een klein bedrag kun je snel met een becak, een taxi, bemo of bus op de plaats van bestemming komen. Op verschillende plaatsen kun je een fiets huren.

 • Busvervoer Indonesië Djoser

  We reizen in onze eigen comfortabele bus

 • Jeep Bromo Indonesië

  Per jeep reizen we naar de Bromovulkaan

 • Boot SUSU Djoser Family

Bij de reis inbegrepen

 • Internationale vliegreis met alle vluchttoeslagen
 • Alle binnenlandse vluchten
 • Nederlands sprekende reisbegeleiding tijdens de gehele reis
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Retour ferry overtocht naar Samosir op Sumatra
 • Excursie Borobudur en Prambanan tempels op Java
 • Excursie per jeep naar de Bromovulkaan op Java
 • Trekking met lokale gids op Sulawesi
 • Boottocht naar Kalong, Pulau Tiga en Rutong eiland op Flores
 • Bezoek aan traditionele dorpen met lokale gids rondom Bajawa op Flores
 • Driedaagse bootexcursie Komodo inclusief alle maaltijden
 • Excursie Gunung Kawi, Tirta Empul en Gunung Batur op Bali

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag door de prachtige flora en fauna op Sumatra, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een zilverwerkfabriekje of maakt graag een flinke wandeling door de prachtige rijstvelden. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer op uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zoals de Prambanan en de Borobudur, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats, zoals de Bromovulkaan. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Excursie Borobudur. Een prachtig gedecoreerde stoepa, een echte must see!
 • Excursie Prambanantempel. Ontdek deze bijzondere hindoeïstische tempel.
 • Excursie per jeep naar Bromovulkaan. Ontdek dit prachtige maanlandschap tijdens de zonsopkomst.
 • We maken een 2-daagse trekking door Torajaland onder leiding van een gids, waarbij de maaltijden zijn inbegrepen, we overnachten in een typische Toraja-woning.
 • Excursie Soa hot spring en Wologai
 • Bootexcursie naar Kalong, Pulau Tiga en Rutong eiland met 1x lunch inbegrepen
 • Excursie Bena en Luba. Ontdek zo de Ngadacultuur
 • 3-Daagse bootexcursie met 3x lunch en 2x diner inbegrepen


Ter plaatse zijn er nog veel andere mogelijkheden, zoals:

 • Een jungletocht op zoek naar de orang-oetans
 • Een wandeling naar de Sibayak vulkaan
 • Leer Indonesisch koken tijdens een kookcursus
 • Een fietstocht door de rijstvelden van Ubud

Vooraf te boeken excursies

Voorkom teleurstelling en reserveer bij het boeken van deze reis reis alvast een plaats bij (een van) onderstaande excursies. Je bent zeker van een plek en je hoeft het tijdens de reis niet meer te regelen. Wel zo gemakkelijk.

 • Borobudur – de grootste boeddhistische tempel ter wereld

  De Borobudur is de grootste boeddhistische tempel ter wereld. De prachtig gedecoreerde stoepa is een echte must see. Het complex dat werd gebouwd rond de achtste eeuw is maar liefst 123 meter bij 123 meter groot. Als je de Borobudur beklimt kun je de meer dan 1.500 reliëfs, ruim 70 kerkklokachtige stoepa’s en Boeddha’s en de grote egale stoepa op de top van dichtbij bewonderen onder leiding van een gids. Zo achterhaal je het levensverhaal van Boeddha. Aangezien er maar een beperkt aantal bezoekers per uur worden toegelaten, dien je voor vertrek aan te geven of je de Borobudur wilt beklimmen. Indien je de Borobudur niet wilt beklimmen, kun je ook ter plaatse een ticket kopen om uitsluitend het plein rondom de tempel te bezoeken.

  Inbegrepen: Entreeticket Borobudur inclusief beklimming, Upanat (speciale sandalen), gids

  Prijs € 32,- p.p.

Reisdocumenten

 • Paspoort, dat bij vertrek uit Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Visum. Voor deze reis heeft u een visum nodig dat u van tevoren online kunt aanvragen. Met dit visum kun je maximaal 60 dagen in Indonesië verblijven.
 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Binnenlandse vluchten: voor het reserveren van de tickets voor de binnenlandse vluchten dienen wij uiterlijk 3 maanden voor vertrek in het bezit te zijn van de paspoortgegevens waarmee wordt gereisd.

Geldzaken

In Indonesië wordt er betaald met de Indonesische Rupiah (IDR). Kijk voor een actuele koers op oanda.

Pinnen: in de grote plaatsen op Sumatra, Java, Sulawesi, Flores en Bali zijn geldautomaten.

Contant: we adviseren een bedrag van € 100,- mee te nemen voor noodgevallen.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 300,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 40,-.

Maaltijden

De Indonesische keuken is een van de bekendste van Azië en is buitengewoon gevarieerd. Voor de liefhebbers kan de reis een ware culinaire ontdekkingstocht worden. Indonesië bestaat uit duizenden eilanden, waarvan velen hun eigen recepten en specifieke kruiden hebben. Zo zijn de gerechten op Sumatra in het algemeen veel pittiger dan op Java. De gerechten van Oost-Java zijn doorgaans wat zoeter van smaak. Daar wordt onder andere ook meer gebruikgemaakt van palmsuiker. De Indonesische keuken heeft onder invloed gestaan van de Chinese, Indiase, Arabische en ook de Nederlandse keuken. Elk heeft zijn bijdrage geleverd aan de grote verscheidenheid aan gerechten.

In Indonesië gebruikt men veel kruiden, zoals laos, djintan (komijn), djahé (gemberwortel), koenjit (kurkuma, geelwortel) en ketoembar (korianderzaad). In vrijwel ieder gerecht wordt gebruikgemaakt van uien, knoflook en sambal en vaak wordt er kokosmelk toegevoegd voor de speciale, zachte smaak. Ook het gebruik van ketjap (sojasaus) is algemeen. Als bijgerecht is er vaak kroepoek, atjar en sambal.

Het ontbijt is bij de reissom inbegrepen. Er wordt een continentaal ontbijt geserveerd, maar wie dit prefereert kan veelal ook een Indonesisch ontbijt krijgen. Lunch en diner zijn niet bij de reissom inbegrepen, waardoor je alle vrijheid hebt te bepalen waar, wat en met wie je gaat eten. Dit geldt trouwens niet voor de boottochten. Op dag 6, 11, 12 en 13 is de lunch inbegrepen en op dag 11 en 12 is eveneens het diner inbegrepen in de reissom. De reisbegeleiding kan je adviseren over het Indonesische eten en geschikte eetgelegenheden. Er is een scala aan mogelijkheden, variërend van restaurants tot kleine warungs langs de weg. Overigens bieden verschillende restaurants ook een keuze aan westerse gerechten.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • Vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A
 • Malariatabletten


Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. De hygiënische omstandigheden in het land zijn redelijk tot goed. Uiteraard is het handig om een middel tegen darmstoornissen mee te nemen. De reisbegeleiding is in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

Hotelverlenging

Verlenging in Ubud en Sanur is met accommodatie bij te boeken.

De prijs in Ubud is v.a.€ 22,50 op basis van logies mét ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. € 45,- per nacht. Voor de maand augustus en van 24 december t/m 5 januari geldt een toeslag van € 15,50 per kamer per nacht.

De prijs in Sanur is v.a.€ 27,50 op basis van logies mét ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. € 55,- per nacht. Voor de maanden juli, augustus en van 23 december t/m 3 januari geldt een toeslag van € 17,- per kamer.

Deze prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar het hotel en de luchthaven in Bali.

Klimaat en geografie

Indonesië heeft een tropisch klimaat. De temperatuur is het gehele jaar vrij constant en ligt rond 30°C. Op alle eilanden van deze reis is de temperatuur het hele jaar door zeer gelijkmatig tussen 28° en 32°C. Op zowel Bali als Flores is de temperatuur het hele jaar door zeer gelijkmatig tussen 28° en 30°C. In de hoger gelegen plaatsen op Flores kunnen de temperaturen ’s avonds het hele jaar door afkoelen. De droge periode begint rond april en eindigt rond november. De regentijd valt in de tussenliggende maanden. Per jaar kan de aanvang en lengte van de droge en natte periode enigszins verschillen.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste lokale Nederlandssprekende reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn verantwoordelijk voor de organisatorische en technische aspecten van de reis en houden daarbij rekening met de leeftijd en belevingswereld van de kinderen die meereizen. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Hoe is het vervoer in Indonesië?

In Indonesië wordt er gebruik gemaakt van comfortabele bussen met airconditioning. Meer informatie over het vervoer is te vinden bij de praktische informatie.

Is er Nederlandstalige begeleiding op de reis?

Ja, de gehele reis word je begeleid door een Nederlandstalige reisbegeleider. De reisbegeleider geeft je tips over de bezienswaardigheden en restaurants en zorgt samen met onze deskundige lokale partner voor een soepel verloop van de reis.

Is het mogelijk de reis te verlengen?

Het is mogelijk de datum van je terugvlucht te wijzigen, om langer in Indonesië te verblijven en later dan de groep terug te vliegen. Dit dien je bij boeking op te geven en Djoser vraagt dit dan aan bij de luchtvaartmaatschappij. Zo’n verlenging is altijd onder voorbehoud van beschikbare plaatsen op de vlucht. Komt de vlucht akkoord, dan rekent Djoser hier € 50,- per persoon aan wijzigingskosten voor. Ook sommige luchtvaartmaatschappijen rekenen wijzigingskosten.

Heb ik een klamboe nodig?

Nee, voor deze reis is het niet nodig om een klamboe mee te nemen. Deze is, daar waar nodig, aanwezig. De hotelkamers zijn verder voorzien van een airco of fan om muggen op afstand te houden. Wel raden we aan een goed muggenmiddel met DEET mee te nemen.

Is het mogelijk een eenpersoonskamer te boeken voor deze reis?

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag.

Kun je een driepersoonskamer boeken?

Tijdens deze reis zijn er geen driepersoonskamers beschikbaar. Er wordt overnacht in een- en tweepersoonskamers.

Boek je met drie (of vijf) personen, dan deelt één van de reizigers een kamer met een medereiziger van het zelfde geslacht. Wil je geen kamer op indeling, dan kun je voor de derde reiziger, tegen een meerprijs, een eenpersoonskamer boeken.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Indonesië

Bekijk alle reisblogs over Indonesië