Bekijk de Rondreis Sumatra, Java & Bali, 21 dagen van Djoser

Rondreis Sumatra, Java & Bali 21 dagen

3 weken met afwisselende natuur en cultuur

Vanaf € 2.595,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Het grootste eiland, Sumatra, kent diverse hoogtepunten. Denk aan de orang-oetan die nog in het wild leeft in Gunung Leuser NP, het indrukwekkende Tobameer en de Karo-hooglanden bij Berastagi. Op Java start je reis in Yogyakarta met het Kraton en de gezellige Jalan Malioboro. Bezoek de tempels Borobodur en Prambanan bij Yogyakarta. Bij de Bromovulkaan geniet je van de spectaculaire zonsopkomst. Na de oversteek naar Bali kun je genieten van het strand van Lovina Beach en de natuur in het centraal gelegen Ubud, het uitgangspunt voor wandelingen en tochtjes over het fantastische eiland.

Daarom Djoser

 • Vluchten met Garuda Indonesia
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Eigen Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Inclusief binnenlandse vlucht
 • Afwisseling natuur en cultuur
 • Verblijf aan de rand van Gunung Leuser NP
 • Excursie naar Borobudur en Prambanan
 • Slapen aan de rand van de Bromovulkaan
 • Excursie per jeep naar Bromovulkaan
 • Verlenging aan het strand van Bali mogelijk
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Rondreis Sumatra, Java & Bali, 21 dagen
 1. Amsterdam - Medan
 2. aankomst Medan
 3. Medan - Bohorok
 4. Bohorok
 5. Bohorok - Berastagi
 6. Berastagi
 7. Berastagi - Samosir
 8. Samosir
 9. Samosir - Medan
 10. Medan - vlucht naar Yogyakarta
 11. Yogyakarta, excursie Borobodur en Prambanan
 12. Yogyakarta
 13. Yogyakarta - Malang
 14. Malang - Bromovulkaan
 15. Bromovulkaan, jeepexcursie - Kalibaru
 16. Kalibaru - ferry Bali - Lovina Beach
 17. Lovina Beach
 18. Lovina Beach - Gitgit Watervallen - Ulun Danu Bratan tempel - Ubud
 19. Ubud
 20. Ubud - Denpasar - Amsterdam
 21. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Ontmoet de orang-oetans op Sumatra

Dag 1 Amsterdam - Medan
Dag 2 aankomst Medan
Dag 3 Medan - Bohorok
Dag 4 Bohorok
Dag 5 Bohorok - Berastagi
Dag 6 Berastagi

Sumatra, het orang-oetans Bohoroknoordelijkste eiland van Indonesië, heeft een heel ander gezicht dan Java en Bali. Het is dunbevolkt en heeft uitgestrekte, ongerepte natuurgebieden met een unieke flora en fauna. We vliegen naar Medan en rijden vandaar verder naar Bohorok, het einddoel van vandaag. Onderweg passeer je diverse rubber- en palmolieplantages.

Bohorok is een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan één van de oudste nationale parken van Indonesië; Gunung Leuser. Hier leven zo’n 500 vogelsoorten, maar ook olifanten, tijgers, beren en orang-oetans. De volgende ochtend kun je onder begeleiding van een gids een trekking door het tropisch regenwoud maken op zoek naar de dieren die hier in de jungle leven.

Vanuit Bohorok rijden we via een mooie route naar Berastagi, gelegen aan de rand van de Karo-hooglanden. Hier leeft de Karo-Batakbevolking. Het hooggelegen stadje kent een heerlijk koel klimaat en was mede daardoor geliefd bij de Nederlanders. Nu is Berastagi vooral bekend om de fruitmarkt. Door het klimaat  is de omgeving niet tropisch en dus zeer geschikt om er wortelen, tomaten, aardappels, sinaasappels en bloemen te verbouwen. Op de lokale markt kom je die dan ook veelvuldig tegen.

Maak kennis met de Batakcultuur

Dag 7 Berastagi - Samosir
Dag 8 Samosir
Dag 9 Samosir - Medan

Toba meer IndonesieVanuit Berastagi vervolgen we de reis naar Parapat aan het enorme Tobameer. Met de ferry steken we van Parapat over naar Tuk Tuk op het in het meer gelegen eilandje Samosir. Het meer is ontstaan door een reusachtige vulkaanuitbarsting.

Tuk Tuk is een prima uitvalsbasis voor een wandel- of fietstocht naar de Batakdorpen Ambarita en Tomok met hun oude stenen monumenten. Ook kan er een boottocht worden georganiseerd rond het schiereiland naar het openluchtmuseum in Simanindo, de heetwaterbronnen of de markt van Pangururan. Ook is het een heerlijke plaats om wat te luieren en te zwemmen.

Bezoek de culturele schatten van Java

Dag 10 Medan - vlucht naar Yogyakarta
Dag 11 Yogyakarta, excursie Borobudur en Prambanan
Dag 12 Yogyakarta
Dag 13 Yogyakarta - Malang
Dag 14 Malang - Bromovulkaan

Borobudur IndonesieWe steken weer over naar het vaste land en via uitgestrekte palmplantages rijden we terug naar Medan. Vandaar vliegen we naar onze volgende bestemming op Java. Yogyakarta is een prettige, vriendelijke stad en in cultureel opzicht een van de hoogtepunten van Java. We maken een excursie naar de beroemde boeddhistische tempel Borobudur. Deze tussen 750 en 850 gebouwde grote stoepa is prachtig gedecoreerd met o.a. reliëfs uit het leven van Boeddha. We maken ook een excursie naar de dichterbij gelegen Hindoeïstische Prambanan tempel. Bij een aardbeving in 2006 zijn delen van dit complex beschadigd geraakt, maar de nog resterende tempels zijn nog steeds zeer de moeite waard.

De volgende dag heb je voldoende tijd om er zelf op uit te trekken. Je kunt een bezoek brengen aan de kraton met het paleis van de sultan, de vogeltjesmarkt en de talloze batikateliertjes. De lange winkelstraat Jalan Malioboro is een waar mekka voor winkelliefhebbers. De keuze aan moderne en traditionele batik, zilver, leer en allerlei andere handwerkproducten is enorm en in de talloze ateliers kun je het productieproces bekijken. Ook kun je ervoor kiezen om een bezoek te brengen aan de rustieke sultansbegraafplaats bij Imogiri. Verder kun je overwegen een uitstapje te maken naar de dorpen Kota Gede (zilver), Bantul (batik), Kasongar (keramiek), het strand van Parangtritis of de Merapi-vulkaan. 's Avonds kun je genieten van één van de vele traditionele muziek- en dansvoorstellingen zoals het prachtige Ramayanaballet.

Vroeg op vandaag want we reizen naar de hooggelegen oud-koloniale gouvernementsstad Malang. Hier komen we in de loop van de middag aan. Start je ontdekkingstocht op de Alun-Alun, een brede laan met een fraai park. De volgende dag reizen we door richting de Bromovulkaan.

Bekijk de zonsopkomst op de Bromovulkaan

Dag 15 Bromovulkaan, jeepexcursie - Kalibaru
Dag 16 Kalibaru - ferry Bali - Lovina Beach

Bromovulkaan IndoenesieIn de loop van de middag komen we aan bij ons eenvoudige hotel op de Bromo. Afhankelijk va de tijd is er een wandeling mogelijk naar de kraterrand, waar we genieten van de laatste zonnestralen. En dan vroeg naar bed, want rond 03:00 uur vertrekken de jeeps naar het uitzichtpunt waar we de zonsopkomst boven de Bromovulkaan kunnen meemaken. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op het indrukwekkende maanlandschap van de verschillende vulkanen van het Bromo-Tenger massief.

Na het ontbijt vertrekken we voor het laatste traject op Java. Na een lange rit bereiken we de uiterste punt van Java, Kalibaru, waar we één nacht verblijven. De volgende dag steken we met de ferry over naar Bali waarna we doorrijden naar Lovina Beach aan de noordkust van het eiland. Dit deel van Bali is nog relatief rustig en een prima plek om bij te komen van alle opgedane indrukken van de reis tot nu toe. 

Snorkel op de koraalriffen van Bali

Dag 17 Lovina Beach
Dag 18 Lovina Beach - Gitgit Watervallen - Ulun Danu Bratan tempel - Ubud

Lovina mensen IndonesieHet hotel bij Lovina, dat beschikt over een zwembad, ligt pal aan het strand. Bijzonder is een boottochtje ‘s ochtends vroeg om de in de buurt zwemmende dolfijnen te observeren. Ook kun je hier uitstekend zwemmen, snorkelen en duiken boven het koraalrif. Bij plaatselijke duikscholen kun je een snorkel- of duikuitrusting huren. Andere mogelijke uitstapjes zijn naar de grote markt van Singaraja en het boeddhistische klooster en de warmwaterbaden in Banjar. ’s Avonds heb je een ruime keuze aan restaurants in het dorp.

Op weg van Lovina naar Ubud is een bezoek aan de Gitgit watervallen een absolute must. De watervallen zijn prachtig gelegen in het tropisch regenwoud en hebben een hoogte van 35 meter. Een andere bijzondere plek waar we onderweg stoppen is de Balinese Pura Ulun Danu Bratan. Deze hindoeïstische tempel werd in 1633 gebouwd in het Bratan meer, ook wel bekend als het 'heilige bergmeer.' De tempel is gewijd aan de godin Dewi Danu, de godin van het water, meren en rivieren.

Proef de sfeer van het kunstenaarsdorp: Ubud

Dag 19 Ubud
Dag 20 Ubud - Denpasar - Amsterdam
Dag 21 aankomst Amsterdam

Reistvelden Ubud IndoenesieWe arriveren later op de dag in het gezellige Ubud, onze eindbestemming. Hier proef je de typische sfeer van Bali waar het hindoeïsme letterlijk het leven kleurt. In elke tuin staat wel een klein altaar en overal zie je vrouwen bezig met het maken van tempeldecoraties of het brengen van offers. Op Bali worden regelmatig ceremonies en processies gehouden, mogelijk maak je er één mee. Geen plaats is méér geschikt als uitvalbasis voor gevarieerde uitstapjes. Lopend of met de fiets kun je vanuit Ubud alle kanten op. Niet ver van Ubud liggen de badplaatsen Kuta, Candidasa, Sanur en Padangbai met uitstekende mogelijkheden om te zwemmen en te snorkelen, te winkelen of uit te gaan. Vanuit Ubud kun je snel enkele culturele hoogtepunten op Bali bereiken zoals het stadje Klungkung en het Besakih tempelcomplex. Een optionele excursie naar de Gunung Batur vulkaan, het tempelcomplex Tirta Empul en de rotstempel Gunung Kawi behoren tot de mogelijkheden, maar ook de beroemde rijstterrassen van Tegalalang zijn vanuit Ubud prima te bezoeken.

Een wandeling of een fietstocht door de prachtige omgeving met zijn groene, terrasvormige rijstvelden en verscholen tempeltjes is zeker de moeite waard. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de apentempel van Sangeh of de zeetempel van Tanah Lot. Uiteraard heb je in Ubud zelf ook volop mogelijkheden om je dagen te vullen. Aan de rand van Ubud ligt Monkey Forest waar brutale aapjes worden gevoerd. De talloze handwerkateliertjes vormen verder een waar lustoord voor winkelaars. Degene die lekker willen ontspannen kunnen terecht in één van de vele spa’s die Ubud rijk is. Vanuit Ubud reizen we in een uur naar het vliegveld van Bali en keren we weer huiswaarts.

Op weg met Djoser
Het principe 'vrijheid-blijheid' houdt in, dat de reisdagen en enkele excursies die bij de reis zijn inbegrepen vastliggen, maar dat de resterende tijd vrij is in te vullen. Uiteraard ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief zodat je zelf kan bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Op die manier leer je Indonesië immers het beste kennen. Houd er wel rekening mee, dat zich door het karakter van de reizen en de landen onvoorziene omstandigheden voor kunnen doen, waardoor sommige activiteiten niet door kunnen gaan of gewijzigd moeten worden.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
08 jun - 28 jun
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
5 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

Korting

Incl. € 100,- korting

2.895,-

Start - einde
13 jul - 02 aug
i

Vlucht met Singapore Airlines

Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.595,-

Start - einde
10 aug - 30 aug
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.395,-

Start - einde
14 sep - 04 okt
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.895,-

Start - einde
26 okt - 15 nov
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

i

Lokale NL-sprekende reisbegeleider

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
02 nov - 22 nov
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
3 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.895,-

Start - einde
16 nov - 06 dec
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.595,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
29 mrt - 18 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.595,-

Start - einde
05 apr - 25 apr
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

i

Lokale NL-sprekende reisbegeleider

Beschikbaarheid
nog plaatsen beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.595,-

Start - einde
26 apr - 16 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.695,-

Start - einde
17 mei - 06 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
31 mei - 20 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
07 jun - 27 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
16 jun - 07 jul
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.795,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Medan - Yogyakarta
 • Eigen Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Ferry naar Bali
 • Hotelovernachtingen
 • Alle overnachtingen inclusief ontbijt
 • Excursie Borobudur
 • Excursie Prambanan
 • Excursie per jeep naar Bromovulkaan
 • Excursie naar de Gitgit watervallen
 • Bezoek aan de Pura Ulun Danu Bratan tempel

Exclusief

Overige maaltijden, visum, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 445,-.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Verlenging in Ubud en Sanur is mét accommodatie bij te boeken.

De prijs in Ubud is v.a. € 25,- op basis van logies mét ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. € 50,- per nacht. Voor de maand augustus en van 24 december t/m 5 januari geldt een toeslag van € 14,- per kamer.

De prijs in Sanur is v.a.€ 27,50 op basis van logies mét ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. € 55,- per nacht. Voor de maanden juli, augustus en van 23 december t/m 3 januari geldt een toeslag van € 17,- per kamer.

Deze prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar het hotel en de luchthaven op Bali.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 22.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. Heb je via Djoser een verzekering bij VAB afgesloten, neem dan contact met ons op.

Reviews Sumatra, Java & Bali, 21 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,7

 • Ik en mijn vriend hebben een geweldige reis gehad, leuk gezelschap en heel veel gelachen. Ook veel gezien, en prachtige dingen beleefd in het mooie Indonesië. We hadden een fijne reisleider, Robbert, we hoefde maar te vragen en hij regelde het voor ons… Top Vakantie.

  10,0

 • Beter laat dan nooit. We hebben als gezin met 8 volwassenen een geweldige reis gehad. De tijd op Bali was eigenlijk te kort om dit eiland goed te bezoeken. Achteraf zeggen we allemaal Sumatra en Java en dan vanuit Jakarta bezoeken. We hadden trouwens een geweldige reisleider.

  10,0

 • Deze reis was 1 groot avontuur, leuke groep van 20 mensen vanaf begin tot eind een waanzinnige vakantie beleefd, reisbegeleiding olv Ellen was meer dan goed, ze was zeer betrokken en deed bijzonder haar best ons het naar de zin te maken. Leuke excursies, volgend jaar weer met Djoser!

  9,0

 • Prachtige reis! Mooie ervaringen waren het zien van orang oetans, de tempels van Borobodur en Prambanan, de Sibayak en de Bromo vulkaan, snorkelen met mantaroggen, kookworkshop,... Vriendelijke bevolking. Prima reisleider (Chris).

  8,0

Praktische informatie

Accommodatie

Tijdens je reis door Indonesië overnacht je in comfortabele en sfeervolle hotels waarvan de kamers zijn voorzien van douche, toilet en airco. We boeken zoveel mogelijk hotels die centraal gelegen zijn, zodat je te voet veel kunt bekijken. Een enkele keer maak je gebruik van een taxi om in het centrum te komen. Een deel van de hotels beschikt over een zwembad voor een verfrissende duik.

Het hotel in Bohorok is eenvoudig, maar een prima uitgangspunt voor een jungle trekking. Ditzelfde geldt voor het hotel bij de Bromo-vulkaan. De overige hotels op de drie eilanden zijn sfeervol en comfortabel.

In Yogyakarta overnacht je in een nieuw en modern hotel wat midden in het centrum ligt. Het hotel beschikt over een ruim zwembad. Elke kamer heeft een balkon.

In Malang verblijven we in een comfortabel en centraal gelegen hotel met zwembad. In Lovina verblijf je in een heerlijk hotel aan zee, met zwembad en op loopafstand van het strand.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor
 

Medan Le Polonia Hotel
Bohorok Rindu Alam Hotel
Berastagi Sinabung Resort Hotel
Samosir Toledo Inn
Yogyakarta 101 Yogyakarta Tugu Hotel
Malang 101 Malang OJ Hotel
Bromo Bromo Permai
Lovina New Sunari Beach Resort
Ubud Cendana Resort & Spa


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we tijdens deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 445,-.

 • Bohorok hotel Indonesie

  In Bohorok verblijf je aan de rand van de jungle

 • Het hotel op Samosir ligt aan het Tobameer

 • Hotelkamer Indonesie

  Alle hotelkamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet

 • Hotel Indonesië

  Het ontbijt is bij de reissom inbegrepen

Vliegreis

Garuda Indonesia

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Garuda Indonesia

  Traject

  Amsterdam - Jakarta

  Vertrek

  12:05 - 08:10*

 • Vlucht met

  Garuda Indonesia

  Traject

  Jakarta - Medan

  Vertrek

  13:35 - 16:00

 • Vlucht met

  Garuda Indonesia

  Traject

  Medan - Jakarta

  Vertrek

  11:10 - 13:30

 • Vlucht met

  Garuda Indonesia

  Traject

  Jakarta - Yogyakarta

  Vertrek

  14:45 - 16:10

 • Vlucht met

  Garuda Indonesia

  Traject

  Denpasar - Jakarta

  Vertrek

  19:00 - 20:10

 • Vlucht met

  Garuda Indonesia

  Traject

  Jakarta - Amsterdam

  Vertrek

  21:45 - 07:50*

* aankomst volgende dag


Tijdsverschil: in de zomer is het op Sumatra en Java 5 uur later en op Bali 6 uur later. Gedurende onze wintertijd komt er een uur bij.

Garuda Indonesia is de nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië en vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Jakarta. Vanuit Jakarta vliegt Garuda door naar de vele andere Indonesische eilanden. Aan boord van de Boeing 777-300ER ontbreekt het je aan niets. De drankjes en maaltijden zijn een weerspiegeling van de rijke Indonesische cultuur. Daarnaast beschik je over een eigen in-flight entertainment system en er is zelfs WiFi.  Sinds 2014 behoort Garuda tot de exclusieve selectie van '5-Star Airlines'. Je bent dus gegarandeerd van goede service.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

We reizen met onze eigen comfortabele bussen met ruime zitplaatsen en airconditioning. De oversteek van Java naar Bali maken we per veerboot en tijdens de excursie naar de Bromovulkaan maken we gebruik van jeeps. Houd er rekening mee dat Indonesië een uitgestrekt land is en dat de af te leggen afstanden soms behoorlijk groot zijn. Een bepaald traject kan inclusief de stops een hele dag in beslag nemen. Vanaf Medan vliegen we met Citylink, dochtermaatschappij van Garuda naar Yogyakarta.

In de plaatsen zelf maken we geen gebruik van de bus. Wil je ergens op eigen gelegenheid heen, dan is het heel makkelijk om vervoer te regelen. Voor een klein bedrag kun je snel met een becak, een taxi of bus op de plaats van bestemming komen. Op verschillende plaatsen kun je een fiets huren.

 • Bus Indonesië

  We reizen met onze eigen comfortabele bussen

 • Jeep Bromo Vulkaan Indonesië

  Per jeep reizen we naar de Bromovulkaan

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Medan - Yogyakarta
 • Eigen Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Ferry naar Bali
 • Hotelovernachtingen
 • Alle overnachtingen inclusief ontbijt
 • Excursie Borobudur
 • Excursie Prambanan
 • Excursie per jeep naar Bromovulkaan
 • Excursie naar de Gitgit watervallen
 • Bezoek aan de Pura Ulun Danu Bratan tempel

Excursies

Lovina Beach Indonesie DolfijnenBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt in Ubud op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of fietst graag door de rijstvelden. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zoals de Prambanan en de Borobudur, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats, zoals de Bromovulkaan. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Sumatra, Java en Bali zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Excursie Borobudur. Een prachtig gedecoreerde stoepa, een echte must see!
 • Excursie Prambanantempel. Ontdek deze bijzondere hindoeïstische tempel.
 • Een bezoek aan de de Gitgitwatervallen, met zestig meter de hoogste waterval van Bali
 • Een bezoek aan de Pura Ulun Danu Bratan tempel
 • Excursie per jeep naar Bromovulkaan. Ontdek dit prachtige maanlandschap tijdens de zonsopkomst.

Ter plaatse zijn er nog veel andere mogelijkheden, zoals:

 • Een jungletocht op zoek naar de orang-oetans
 • Een wandeling naar de Sibayak vulkaan
 • Fietstocht door de Balinese rijstvelden
 • Een snorkeltour bij het koraalrif voor de kust van Lovina

Vooraf te boeken excursies

Voorkom teleurstelling en reserveer bij het boeken van deze reis reis alvast een plaats bij (een van) onderstaande excursies. Je bent zeker van een plek en je hoeft het tijdens de reis niet meer te regelen. Wel zo gemakkelijk.

 • Borobudur – de grootste boeddhistische tempel ter wereld

  De Borobudur is de grootste boeddhistische tempel ter wereld. De prachtig gedecoreerde stoepa is een echte must see. Het complex dat werd gebouwd rond de achtste eeuw is maar liefst 123 meter bij 123 meter groot. Als je de Borobudur beklimt kun je de meer dan 1.500 reliëfs, ruim 70 kerkklokachtige stoepa’s en Boeddha’s en de grote egale stoepa op de top van dichtbij bewonderen onder leiding van een gids. Zo achterhaal je het levensverhaal van Boeddha. Aangezien er maar een beperkt aantal bezoekers per uur worden toegelaten, dien je voor vertrek aan te geven of je de Borobudur wilt beklimmen. Indien je de Borobudur niet wilt beklimmen, kun je ook ter plaatse een ticket kopen om uitsluitend het plein rondom de tempel te bezoeken.

  Inbegrepen: Entreeticket Borobudur inclusief beklimming, Upanat (speciale sandalen), gids

  Prijs € 32,- p.p.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Internationale reispas die bij aankomst in Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Voor Nederlandse en Belgische reizigers is het nodig om voor IDR 500.000 (+- € 35,-) bij aankomst een visum te kopen. Indien je langer dan 30 dagen verblijft, dien je het visum voor vertrek bij de ambassade in België aan te vragen.


 

Geldzaken

In Indonesië wordt er betaald met de Indonesische Rupiah (IDR). Kijk voor een actuele koers op oanda.

Geld afhalen: is mogelijk in vrijwel alle plaatsen.
Contant: we adviseren een bedrag van € 50,- tot € 100,- mee te nemen voor noodgevallen.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 250,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 40,-.

Maaltijden

Indonesië etenDe Indonesische keuken is een van de bekendste van Azië en is buitengewoon gevarieerd. Voor de liefhebbers kan de reis een ware culinaire ontdekkingstocht worden. Indonesië bestaat uit duizenden eilanden, waarvan velen hun eigen recepten en specifieke kruiden hebben. Zo zijn de gerechten op Sumatra in het algemeen veel pittiger dan op Java. De gerechten van Oost-Java zijn doorgaans wat zoeter van smaak. Daar wordt onder andere ook meer gebruikgemaakt van palmsuiker. De Indonesische keuken heeft onder invloed gestaan van de Chinese, Indiase, Arabische en ook de Nederlandse keuken. Elk heeft zijn bijdrage geleverd aan de grote verscheidenheid aan gerechten.

In Indonesië gebruikt men veel kruiden zoals laos, djintan (komijn), djahé (gemberwortel), koenjit (kurkuma, geelwortel) en ketoembar (korianderzaad). In vrijwel ieder gerecht wordt gebruikgemaakt van uien, knoflook en sambal en vaak wordt er kokosmelk toegevoegd voor de speciale, zachte smaak. Ook het gebruik van ketjap (sojasaus) is algemeen. Als bijgerecht is er vaak kroepoek, atjar en sambal.

Het ontbijt is bij de reissom inbegrepen. Er wordt een continentaal ontbijt geserveerd, maar wie dit prefereert kan veelal ook een Indonesisch ontbijt krijgen. Lunch en diner zijn niet bij de reissom inbegrepen, waardoor je op vrije dagen alle vrijheid hebt te bepalen waar, wat en met wie je gaat eten. De reisbegeleiding kan je adviseren over het Indonesische eten en geschikte eetgelegenheden. Er is een scala aan mogelijkheden, variërend van restaurants tot kleine warungs langs de weg. Overigens bieden verschillende restaurants ook een keuze aan westerse gerechten.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • Vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A
 • Malariatabletten


Deze algemene richtlijnen zijn aan verandering onderhevig. Informeer in elk geval bij uw huisarts of een erkend reisadviescentrum, die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Verder raden wij je aan om op reis medicijnen mee te nemen tegen maag- en darmstoornissen, die kunnen ontstaan door het vele reizen en de wisseling van klimaat en voedsel.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging in Ubud en Sanur is mét accommodatie bij te boeken.

De prijs in Ubud is v.a. € 25,- op basis van logies mét ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. € 50,- per nacht. Voor de maand augustus en van 24 december t/m 5 januari geldt een toeslag van € 14,- per kamer.

De prijs in Sanur is v.a.€ 27,50 op basis van logies mét ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. € 55,- per nacht. Voor de maanden juli, augustus en van 23 december t/m 3 januari geldt een toeslag van € 17,- per kamer.

Deze prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar het hotel en de luchthaven op Bali.

Klimaat en geografie

Indonesië heeft een tropisch klimaat. De temperatuur is het gehele jaar vrij constant en ligt rond 30°C. Sumatra wordt in tweeën gesneden door de evenaar en het noordelijke deel van het eiland heeft andere klimaatskenmerken dan het zuidelijke deel. Het klimaat op Java verschilt van regio tot regio. Zo is Oost-Java droger dan West-Java.

Op Bali is de temperatuur het hele jaar door zeer gelijkmatig tussen 28° en 30°C. De droge periode begint rond april en eindigt rond november. De regentijd valt in de tussenliggende maanden. Per jaar kan de aanvang en lengte van de droge en natte periode enigszins verschillen. Bovendien trekt de moesson van Sumatra naar beneden de archipel over en op elk eiland begint de regentijd dus op een ander tijdstip. Ook de hoeveelheid regen varieert per streek. Het reizen in de regentijd hoeft niet nadelig te zijn. Een regenbui valt meestal 's middags, is vaak kort en hevig en kan de natuur een lekkere opfrisser geven. Na een bui klaart het vaak snel weer op.

Reisbegeleiding en gidsen

Een Nederlandssprekende reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en zij zorgen ervoor dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Waar overnacht je met Djoser in Indonesië?

Djoser maakt gebruik van goede, sfeervolle middenklasse hotels in Indonesië. Het type accommodatie is erg afwisselend: van typisch Indonesische bouwstijl met een mooie tropische tuin, tot kleine hotels beheerd door een familie en moderne, wat luxere hotels. In een aantal gevallen zijn de accommodaties voorzien van een zwembad voor een verkoelende duik of ligt het strand op loopafstand.

Hoe is het vervoer in Indonesië?

In Indonesië wordt er gebruik gemaakt van comfortabele bussen met airconditioning. Meer informatie over het vervoer is te vinden bij de praktische informatie.

Is er Nederlandstalige begeleiding op de reis?

Ja, de gehele reis word je begeleid door een Nederlandstalige reisbegeleider. De reisbegeleider geeft je tips over de bezienswaardigheden en restaurants en zorgt samen met onze deskundige lokale partner voor een soepel verloop van de reis.

Welke maaltijden zijn er tijdens de reis inbegrepen?

Alleen het ontbijt is bij alle accommodaties inbegrepen.

Hoe groot zijn de groepen naar Indonesië?

Deze reis naar Indonesië gaat met 10 personen gegarandeerd door. De reis heeft maximaal 22 deelnemers.

Is het mogelijk de reis te verlengen?

Het is mogelijk de datum van je terugvlucht te wijzigen, om langer in Indonesië te verblijven en later dan de groep terug te vliegen. Dit dien je bij boeking op te geven en Djoser vraagt dit dan aan bij de luchtvaartmaatschappij. Zo’n verlenging is altijd onder voorbehoud van beschikbare plaatsen op de vlucht. Komt de vlucht akkoord, dan rekent Djoser hier € 50,- per persoon aan wijzigingskosten voor. Ook sommige luchtvaartmaatschappijen rekenen wijzigingskosten.

Hou er echter wel rekening mee dat het bij aankomst op de luchthaven van Indonesië alleen mogelijk is om een visum voor 30 dagen te kopen. Indien je door je verlenging langer dan 30 dagen in Indonesië verblijft, dien je voor vertrek in Nederland bij de ambassade een visum voor 60 dagen aan te vragen.

Is een visum voor Indonesië noodzakelijk?

Voor Nederlandse en Belgische reizigers is het nodig om voor IDR 500.000 (+- € 35,-) bij aankomst een visum te kopen. Indien je langer dan 30 dagen verblijft, dien je het visum voor vertrek bij de Indonesische ambassade aan te vragen.

Kan ik langer dan 30 dagen in Indonesië blijven?

Ja, het is mogelijk langer dan 30 dagen in Indonesië te blijven. Je dient dan voor vertrek in Nederland een visum voor 60 dagen aan te vragen bij de Indonesische ambassade in den Haag. In drukke periodes kan er een wachttijd zijn bij de ambassade, start dus tijdig met je aanvraag.

Heb ik een klamboe nodig?

Nee, voor deze reis is het niet nodig om een klamboe mee te nemen. Deze is, daar waar nodig, aanwezig. De hotelkamers zijn verder voorzien van een airco of fan om muggen op afstand te houden. Wel raden we aan een goed muggenmiddel met DEET mee te nemen.

Is het mogelijk een eenpersoonskamer te boeken voor deze reis?

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen een toeslag.

Kun je een driepersoonskamer boeken?

Tijdens deze reis zijn er geen driepersoonskamers beschikbaar. Er wordt overnacht in een- en tweepersoonskamers.

Boek je met drie (of vijf) personen, dan deelt één van de reizigers een kamer met een medereiziger van het zelfde geslacht. Wil je geen kamer op indeling, dan kun je voor de derde reiziger, tegen een meerprijs, een eenpersoonskamer boeken.

Wanneer valt de Ramadan in 2024?

De Ramadan begint in 2024 rond 10 maart en eindigt rond 9 april. Het daadwerkelijke begin van de Ramadan is echter afhankelijk van de stand van de maan. Tijdens de Ramadan zie je 's avonds families met elkaar genieten van uitgebreide maaltijden. Overdag kan het zijn dat sommige restaurants of musea eerder dicht gaan of gesloten zijn. Aan het eind van de Ramadan wordt het Suikerfeest oftwel Idul Fitri gevierd. In de periode voorafgaand en daarna kan het druk zijn op de wegen en in de hotels omdat veel mensen op familiebezoek en/of vakantie gaan.

Zijn er mogelijkheden om te duiken tijdens de reis?

Tijdens de reis bestaat op Bali de mogelijkheid om te duiken bij het noordelijke plaatsje Lovina. U heeft hier de mogelijkheid een introductieduik te maken of een professionele duik als u uw brevet al in bezit heeft. U duikt bij het nationale park Pulau Menjangan op het westelijke puntje van het eiland. Omdat dit een nationaal park is, is het koraal prachtig bewaard gebleven en daardoor een van de mooiste duikplaatsen van Indonesië. Snorkel- en duikuitrusting kun je in ter plaatse goed en relatief goedkoop huren. Ook aan de noordoostkust van Bali kan er goed gedoken worden. Hier liggen enkele scheepswrakken voor de kust.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Indonesië

Bekijk alle reisblogs over Indonesië