Geweldig om te zien hoe belangrijk reizen is voor Nederlanders

Geweldig om te zien hoe belangrijk reizen is voor Nederlanders

Een interview met de Japanse ambassadeur in Nederland

Samurai, flitsende steden, robots, bergen en eeuwenoude tempels: Japan spreekt tot ieders verbeelding. Djoser ging langs bij de heer Horinouchi Hidehisa, de Japanse ambassadeur in Den Haag, om te praten over dit bijzondere land, maar natuurlijk ook over zijn ervaringen in Nederland.


Hoe lang bent u nu ambassadeur in Nederland? En aan wat moest u het meest wennen?
Ik ben nu vier maanden ambassadeur in Nederland. Hiervoor was ik drie jaar ambassadeur in Cambodja en consul-generaal in Los Angeles voor twee jaar. Toen ik hier kwam moest ik me vooral aanpassen aan het weer. Mijn ambt begon in september, en het is sindsdien alleen maar kouder en natter geworden. Daar moet ik erg aan wennen. Het weer is ook best een groot verschil met Japan. Ik kom zelf uit Tokyo en daar is het weer eigenlijk altijd wel goed, zelfs in de winter. We hebben dan veel meer zon.


Waarom zou iemand naar Japan moeten reizen? En als je gaat, welke plek mag je dan niet overslaan?
Om te beginnen hebben Japan en Nederland eigenlijk heel veel gemeen. We delen dezelfde sociale en politieke waarden, zeker als het gaat om vrijheid. Daarbij is Japan erg veilig, net als Nederland. Je kunt dus een volledig andere cultuur ontdekken, met veel verschillende tradities, terwijl je zonder zorgen om je veiligheid kunt rondreizen. Op reis in Japan kun je een bezoek aan Kyoto eigenlijk niet overslaan. Dat is het hart van de Japanse cultuur. Het was ten slotte meer dan 1000 jaar de hoofdstad van het land! Pas in 1868 werd de hoofdstad verplaatst naar Tokyo. Dus als je de traditionele Japanse cultuur wil ontdekken, dan is Kyoto de beste plek. Maar ook de omgeving van de stad is de moeite waard: het landschap en de natuur rondom Kyoto is heel anders dan rondom Tokyo. Er zijn veel bergen met overal oude tempels.

toen ik hier kwam, moest ik
vooral wennen aan het weer


Wat is uw favoriete seizoen in Japan?
Lente en herfst. In de lente, zeker van maart tot mei, kun je genieten van de kersenbloesem, een fenomeen in Japan. We hebben zelfs speciale weerberichten en apps die laten zien waar en wanneer de kersenbloesem begint en waar ze al vol in bloei staan. Van het uiterste noorden tot het zuiden van het land. Als je op dat moment in Japan reist ga je bijna gegarandeerd kersenbloesems zien, omdat elke plek zijn eigen bloeiseizoen heeft. De herfst is heel bijzonder omdat de bossen dan helemaal rood en geel kleuren, veel meer dan in andere landen. En de lucht is dan fantastisch: heel fris.

Japan en Nederland hebben een lange gedeelde geschiedenis, kun je daar als reiziger nog iets van terugzien?
Japan had vroeger maar één verbinding met het buitenland. Dat was Dejima-eiland in Nagasaki. Vooral Nederland had hier een handelsmissie, met veel panden en pakhuizen. Maar door moderne ontwikkelingen is het eiland bijna volledig verdwenen. Gelukkig wordt het nu gerestaureerd: het oude kanaal dat om het eiland lag wordt opnieuw uitgegraven en alle gebouwen worden herbouwd. Daar gebruiken ze als referentie trouwens tekeningen voor die opgeslagen liggen in de bibliotheek van de Universiteit Leiden. Maar ook in Tokyo kun je veel zien van onze gedeelde geschiedenis. Bijvoorbeeld bij het centraal station: dat zal voor veel Nederlanders een bekend gezicht zijn. Het lijkt heel veel op het station van Amsterdam! Maar als ik precies mag zijn, zijn er toch veel verschillen. Het station van Amsterdam is gebouwd in een neogotische stijl, terwijl het station van Tokyo een neovictoriaanse stijl heeft. De wijk naast Tokyo Station heet trouwens Yaesu. Die naam is afgeleid van de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jan Joosten. Hij was de eerste Nederlander die aankwam in Japan, in 1600, en werkte zijn leven lang als diplomatiek adviseur voor de shogun. Als teken van dank kreeg hij een stuk grond in Tokyo, en dat is nu Yaesu vlakbij het station.


in Tokyo kun je veel zien
onze gedeelde geschiedenis


Wat is uw meest memorabele ervaring als ambassadeur
Zoals ik in het begin al zei, ben ik pas in september als ambassadeur begonnen. Tot nu toe was Prinsjesdag één van mijn meest memorabele ervaringen. Alle ambassadeurs kwamen bijeen, en natuurlijk waren de koning en koningin aanwezig, met hun toespraak en aankomst in de gouden koets. Voor Nederlanders is dat heel normaal, maar niet voor buitenlanders. Het was net een sprookje, of een Disneyfilm. Mijn bezoek aan de Vakantiebeurs vond ik trouwens ook heel bijzonder. Het was geweldig om te zien hoe belangrijk reizen voor Nederlanders is, en hoe serieus ze het nemen. Die oprechte interesse voor andere landen en culturen is me erg bijgebleven.

Bekijk onze reizen door Japan.