IJsland kampeerreis

Rondreis IJsland 15 dagen kampeerreis

Van de prachtige gebaande paden van Thinvellir, Gysir en Gullfoss, reizen we dwars door de ongebaande woeste vulkanische hooglanden naar het noorden. Hier gaan we opzoek naar orca's en walvissen, alvorens we doorreizen naar spectaculaire watervallen, kraters, kloofen en de de machtige Askja. Via de Oostfjorden en de hoogtepunten van de zuidkust reizen we terug naar Reykjavik; een reis om nooit te vergeten. Tijdens deze reis wisselen we kamperen af met overnachtingen in accommodaties.

Van:
Aan:


Routekaart Rondreis IJsland, 15 dagen kampeerreis
 1. Amsterdam - Reykjavik
 2. Reykjavik - Thingvellir - Geysir - Gullfoss - Kerlingarfjöll
 3. Kerlingarfjöll, wandeling naar geothermisch gebied en ontspannen in natuurlijk bad
 4. Kerlingarfjöll - ‘Glaumbær Museum’ - Akureyri
 5. Akureyri - Goðafoss-waterval - walvissen spotten bij Husavik - Myvatn
 6. Myvatn, bezoek Namaskard geothermische veld en rotsformaties van Dimmuborgir
 7. Myvatn, excursie Askja-caldera, Herdubreidarlindir en Viti-krater
 8. Myvatn, excursie Jökulsá á Gljufur, Dettifoss, Vesturdalur en Asbyrgi
 9. Myvatn - Studlagil-kloof - Laugarfell
 10. Laugarfell - Oostfjorden - Oxi-vallei - Skaftafell
 11. Skaftafell, bezoek nationaal park en gletsjerwandeling
 12. Skaftafell, excursie Hjörleifshöfdi en Jökullsarlón-gletsjerlagune
 13. Skaftafell - Reynisfjara - Dyrholaey - Skogafoss - Seljalandfoss - Reykjavik
 14. Reykjavik
 15. Reykjavik - Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Reykjavik, de Gouden Cirkel en het woeste binnenland

Dag 1 Amsterdam - Reykjavik
Dag 2 Reykjavik - Thingvellir - Geysir - Gullfoss - Kerlingarfjöll (kamperen)
Dag 3 Kerlingarfjöll, wandeling naar geothermisch gebied en ontspannen in natuurlijk bad

Van Amsterdam vliegen we met een directe vlucht naar de IJslandse hoofdstad Reykjavik. We komen op tijd aan, zodat we eerst nog rustig kunnen bijkomen voordat de volgende ochtend het avontuur begint. Vanaf Reykjavik reizen we eerst naar een aantal klassieke hoogtepunten van de populaire 'gouden cirkel'.

Thingvellir is één van de drie nationale parken van het land en de eerste stop op onze route. Letterlijk vertaald betekent Thingvellir ’de vlakte van het parlement’, want het was hier dat al in het jaar 930 jaarlijks het IJslandse parlement bijeenkwam. Men vergaderde hier, sprak recht, maakte eventuele ruzies goed, wisselde het laatste nieuws uit en er werden huwelijken gesloten, alles in de open lucht.

Geysir IJslandDe moeder van alle geisers – alle andere geisers zijn ernaar genoemd – is Geysir. In het verleden haalde het opspuitende hete water hoogtes van wel 170 meter, maar tegenwoordig komt het water een stuk minder hoog. De nabijgelegen Strokkur-geiser is nu veel actiever en spuit iedere 10 minuten kokendheet water zo’n 30 meter de lucht in.

De derde stop op de populaire toeristische route is de spectaculaire Gullfoss-waterval. Gletsjerrivier Hvitá voert 50 tot 180 kubieke meter per seconde af, dat met groot geweld over twee trappen bij de waterval naar beneden stort. Na ons bezoek aan de highlights van de gouden cirkel, nemen we een onverharde afslag naar het noorden en verdwijnen wij voor de komende dagen in de woeste, minder toeristische hooglanden van IJsland.

Kerlingarfjöll IJslandKerlingarfjöll is een bergketen met een hoogste punt van 1477 meter, de vulkanische herkomst van de keten wordt verraden door de vele natuurlijke warmwaterbronnen en andere geothermische activiteit. Het landschap is bar, woest en desolaat. Het gekleurde, mineraalrijke oppervlak zorgt voor een buitenaardse sfeer, waardoor je er soms van overtuigd zal zijn op Mars of de set van een science fiction productie te zijn geland. We maken we een wandeling door dit bijzondere geothermische gebied en sluiten de middag af door te ontspannen in een van de heerlijke warmwaterbronnen.

Bij de ingang tot het gebied ligt onze kampeerplaats aan een kleine rivier en met prima faciliteiten, op een kwartier lopen ligt een supermooie hot pot verscholen aan de oever van een bergriviertje.

Akureyri en Mývatn

Dag 4 Kerlingarfjöll - ‘Glaumbær Museum’ - Akureyri
Dag 5 Akureyri - Goðafoss-waterval - walvissen spotten bij Husavik - Myvatn (kamperen)
Dag 6 Myvatn, bezoek geothermische veld van Namaskard en rotsformaties van Dimmuborgir
Dag 7 Myvatn, excursie Askja-caldera, Herdubreidarlindir en Viti-krater
Dag 8 Myvatn, excursie Jökulsá á Gljufur, Dettifos, Vesturdalur en Asbyrgi

Glaumbær Museum IJslandBij Hveravellir ontdekken we één van de meest dynamische geothermische gebieden van het land, gelegen tussen de Langjökull- en Hofsjökull-gletsjers. Het gebied wordt gezien als één van de laatste grote wildernissen van Europa, waar kraters, lavavelden, borrelende poelen en bergen het landschap domineren. In het 'Glaumbær Museum' staat een 18e-eeuws kerkje en een turfboerderij. Na twee nachten te hebben gekampeerd in de binnenlanden, rijden we naar Akureyri voor een nacht in een eenvoudige accommodatie. Daar kunnen we een nacht in een bed slapen en, ondanks dat we aan het einde van de wereld lijken te zijn, een wandeling maken door de bewoonde wereld.

Goðafoss waterval IJslandEén van de spectaculairste watervallen van IJsland is de Goðafoss. Niet alleen de imposante hoeveelheid water, de aanblik en het geluid zijn bijzonder – ook een bijbehorend verhaal over Thorgeir Thorelsson is interessant. 'Thorgeir de Wetgever' was een priester en stamhoofd en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de discussie over het behoud van de heidense godsdienst of het aannemen van het Christendom van IJsland. Na een meditatie van een dag en een nacht hakte Thorgeir de knoop door in het voordeel van het Christendom. Op weg terug naar huis wierp Thorgeir zijn heidense afgodsbeelden in de waterval, waardoor het nu bekend staat als Godenwaterval. Van deze reus van een waterval, gaan we opzoek naar andere reuzen vanaf het slaperige vissersplaatsje Húsavík.

Hoewel het op meerdere plaatsen mogelijk is om walvissen te spotten, wordt Husavik gezien als de 'walvishoofdstad' van Europa. Tijdens een prachtige tocht op zee, gaan we opzoek naar de diverse reusachtige zeebewoners die in het gebied voorkomen, en dat zijn er nogal wat! Onder andere bruinvissen, witsnuitdolfijnen, dwerg vinvissen, bultruggen, blauwe vinvissen en orca’s komen – afhankelijk van het seizoen – allemaal voor in de buurt van Húsavík. We rijden verder naar het meer Myvatn. Aan de noordzijde van het meer ligt nabij het plaatsje Reykjahlið de goed uitgeruste camping Hlið, vanwege de hogere ligging hebben we een prachtig uitzicht over het meer. In het dorpje is een kleine supermarkt, bar, restaurant en zwembad.

Namaskard modderpoelen IJslandIn de omgeving van Myvatn is veel te zien. Van de modderpolen van Namaskard, nabijgelegen pseudokraters en de warmwaterbronnen van Jardbodin, tot de grillige lavaformaties van Dimmuborgir. Deze zijn zo’n 2300 jaar geleden ontstaan na een vulkaanuitbarsting, en ze spreken al net zo lang tot de verbeelding. Zo is een bijnaam van de formaties 'het zwarte fort' en wordt het gebied ook gezien als de woonplaats van 'de joel-jongens', een soort kerstmannetjes en zoons van de griezelige oger Grýla en haar echtgenoot Leppalúði. Volgens de folklore komt Grýla rond kerst (oorspronkelijk joel) met haar zoons en haar grote kat uit de bergen om stoute kinderen op te eten. Wees gewaarschuwd…

De Askja-vulkaan ligt afgelegen in het binnenland en de trip er naartoe is al een avontuur op zich. Via onverharde wegen, uitsluitend begaanbaar met vierwielaandrijving en slechts een aantal maanden per jaar bereikbaar, rijden we door het vulkanische landschap naar de vulkaan waar pas in de 19e eeuw aandacht voor kwam. Vergeet vandaag niet je zwempak/-broek mee te nemen, want aan het einde van de wandeling naar de Viti ('hel') Krater, kunnen we een dipje nemen in het warme melk-blauwe water van de krater.

Dettifoss waterval IJslandTijdens de tour op de achtste dag van de reis, beleven we de immense diversiteit van het land. We bezoeken de imposante Dettifoss, een waterval van 100 meter breed en 44 hoog en door de ongelofelijke hoeveelheid water die er naar beneden stort, de krachtigste waterval van Europa. Het is geen wonder dat Ridley Scott hier een sleutelscene heeft opgenomen voor zijn science fiction film 'Prometheus'. De Asbyrgi-kloof, onze volgende stop, is volgens de legende ontstaan toen Sleipnir, Odin’s achtbenige paard, langskwam en er zijn hoefafdruk achter liet. De kloof heeft dan ook de vorm van een hoefijzer. In IJsland zijn niet heel veel bomen meer te vinden, echter staat Asbyrgi vol met berken, wilgen en enkele andere vanuit het buitenland geïntroduceerde bomen.

Laugarfell en Skaftafell

Dag 9 Myvatn - Studlagil-kloof - Laugarfell 
Dag 10 Laugarfell - Oostfjorden - Oxi-vallei - Skaftafell (kamperen)
Dag 11 Skaftafell, bezoek aan het nationaal park en gletsjerwandeling
Dag 12 Skaftafell, excursie Hjörleifshöfdi en Jökullsarlón-gletsjerlagune

Stuðlagil-kloof basalt IJslandVan Myvatn doorkruizen we voor de laatste keer de desolaatheid van de hooglanden op weg naar de bijzonder fotogenieke Stuðlagil-kloof. De vallei, bestaande uit basaltkolommen, is een goed bewaard geheim en relatief recentelijk door de bouw van een waterkrachtcentrale in haar volle schoonheid zichtbaar geworden. De bijzondere pilaren zijn gevormd door, zoals veel van de natuurwonderen op IJsland, vulkanische activiteit, echter gaat je fantasie al snel de vrije loop over hoe de pilaren er terecht moeten zijn gekomen. Zijn dwergen hier aan de slag gegaan? Stond er een elfenpaleis? Wie zal het zeggen… In Laugarfell overnachten we in het highlandhostel en kunnen we heerlijk ontspannen in een natuurlijke 'hotspot' voordat we aan onze langste reisdag beginnen naar Skaftafel. Geen zorgen, onderweg kijk je je ogen uit en zal je je geen moment vervelen met prachtige uitzichten over de Oostfjorden en werkelijk ontelbare watervallen! Skaftafell is onderdeel van het Vatnajökull National Park, een van de grootse in zijn soort van Europa. Ingeklemd tussen gletsjers ligt een groene oase waar het prima kamperen is met uitgebreide faciliteiten en ruige natuur binnen handbereik.

Vatnajökull IJslandDe volgende dag nemen we de tijd voor Skaftafell nationaal park, dat aan de voet ligt van de grootste ijskap in Europa, Vatnajökull. Met een oppervlakte van ongeveer 8500 km² is deze gletsjer een imposant overblijfsel van de laatste ijstijd. Het mooie nationale park Skaftafell toont een aaneenschakeling van zeer diverse landschappen die je ofwel tijdens een wandeling ofwel tijdens een optionele gletsjertocht kunt bekijken. Hoge bergen, gletsjers, diepe ravijnen, berkenbossen en heldere beekjes zorgen hier voor sterke contrasten. De bekende Svartifoss, de ‘zwarte’ waterval, stort zich hier van een wand van basaltblokken in het diepe. Tijdens de gletsjerwandeling ga je met pikhouwelen en stijgijzers onder leiding van een gids de gletsjer op. Een unieke ervaring!

Jökullsarlón IJslandWe vervolgen onze route naar de Jökullsarlón gletsjerlagune, een ijsmeer dat twee keer het decor is geweest voor scènes in James Bond-films. De flinke brokken ijs die in het gletsjermeer drijven, zijn afgebroken van de nabijgelegen twintig kilometer brede Breidamerkurjökullgletsjer. Doordat deze gletsjer iedere dag enkele meters vooruit glijdt, het meer in, kalft de ijsmassa af. Je kunt tijdens een optioneel boottochtje van een half uur de ijsbergen van dichtbij fotograferen. De avonturiers kunnen ijs proeven dat al meer dan 1000 jaar geleden bevroren is. Spoiler alert: het smaakt naar een ijsblokje uit je diepvries.

Zwart zand, basalt, watervallen en Reykjavik

Dag 13 Skaftafell - Reynisfjara - Dyrholaey - Skogafoss - Seljalandfoss - Reykjavik
Dag 14 Reykjavik
Dag 15 Reykjavik - Amsterdam

Skogafoss Waterval IJslandVan Skaftafell naar Reykjavik pakken we nog een heel aantal bijzondere hoogtepunten mee van de IJslandse zuidkust, voordat we weer aankomen in de hoofdstad. De zwarte stranden en basaltkolommen van Reynisfjara en Dyrholaey zijn een goed begin van de dag, echter zijn de Skogafoss en Seljalandfoss enkele van de mooiste watervallen van het land en de perfecte afsluiter van het natuurschoon van de reis. Skogafoss kan je van de onderkant bekijken, waardoor het naar beneden kletterende water extra spectaculair overkomt. Bij de Seljalandfoss is het zelfs mogelijk om achter de waterval langs te lopen, wat ook weer voor een uniek perspectief zorgt en bijzondere foto’s oplevert.

De laatste dag van de reis is ter vrije besteding in Reykjavik. Bezoek een van de vele musea of ga opzoek naar leuke souvenirs voor het thuisfront. Eventueel is ook een bezoek aan de 'Blue Lagoon' mogelijk om zo nog een laatste keer te ontspannen, met een klei maskertje op en een koel drankje in de hand, en in het warme IJslandse water en terug te denken aan al het moois dat we hebben gezien en meegemaakt.

Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de deelnemers en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen!

Gemiddeld bestaan de groepen uit 12 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 16 personen.

Lees de volledige beschrijving
Boek en reis met Djoser zekerheid Boek en reis met Djoser zekerheid

Vertrekdata 2021

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

03 jul - 17 jul
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.595,-

Start - einde

18 jul - 01 aug
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.695,-

Start - einde

07 aug - 21 aug
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.695,-

Start - einde

21 aug - 04 sep
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.595,-

Start - einde

04 sep - 18 sep
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.595,-

Inclusief

 • Rechtstreekse vliegreis met Icelandair
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per bus
 • Overnachtingen op kampeerplaatsen en herbergen met gedeelde faciliteiten
 • Lunch en diner inbegrepen op dag 2
 • Ontbijt, lunch en diner inbegrepen op dag 3 en 4
 • Bezoek Nationaal parken Thingvellir en Vatnajökkull
 • Excursie geisers Geysir en Strokkur
 • Bezoek watervallen Gullfoss, Godafoss, Dettifoss, Seljalandfoss en Skogafoss
 • Reis door de onverharde hooglanden van Kerlingarfjöll
 • Excurise naar het Glaumbær Museum
 • Optionele walvistocht Húsavík
 • Bezoek aan het geothermische veld van Namaskard en het grillige Dimmuborgir
 • Op avontuur naar de Askja-caldera met een plons in de hel-krater
 • Van de gebaande paden naar de fantastische Studlagil-kloof
 • Ontspan in het warme water van een 'hot pot'
 • Een rit langs de prachtige Oostfjorden
 • Verken de schitterende Jökullsarlón-gletsjerlagune
 • Wandel langs de zwarte waterval 'Svartifoss' waar het water langs basalt klettert
 • Reis langs de vele hoogtepunten van de zuidkust

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Hotelovernachtiging Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.295,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Hotelverlenging

Verlenging met accommodatie is in Reykyavik bij te boeken. In Reykyavik verblijf je na afloop in een centraal gelegen middenklasse guesthouse. Er wordt geprobeerd om de verlenging te boeken in de guesthouse waar we van dag 12 op dag 13 overnachten. In dat geval zijn de prijzen vanaf € 105,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht en vanaf € 160,- voor een eenpersoonskamer per nacht, in beide gevallen met gedeeld sanitair. Dit is helaas niet altijd mogelijk, in dat geval zijn guesthouse en de prijs op aanvraag.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 13 deelnemers, het maximum is 16.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Bij een aantal vertrekdata zie je 'Vertrek Gegarandeerd' of 'Vertrek Informatie' vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek: V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vetrekdatum aan te bieden, waarbij je per persoon eenmalig € 50,- korting krijgt. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 14 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Praktische informatie

Accommodatie

Tijdens onze reis wisselen we overnachtingen op mooie kampeerplaatsen af met herbergen en guesthouses. In totaal overnachten we in Kerlingarfjöll, Myvatn en Skaftafel, tien nachten in een tent. We overnachten vier nachten in kamers voor twee, vier of zes personen met gebruik van een beperkt aantal gezamenlijke douches en toiletten, in de guesthouses in Reykjavik, Akurreyri en Laugarfell. Bij een aantal accommodaties zijn er stapelbedden. In deze slaapgelegenheden worden mannen en vrouwen niet gescheiden. Je dient je eigen slaapzak mee te nemen.

Het is niet mogelijk om voor deze reis een eenpersoonskamer te boeken.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Reykjavik Student Hostel
Akureyri Akureyri Hostel
Laugarfell Highland Hostel Laugarfell


Deze selectie geeft een goed beeld van de accommodatie waar we op deze reis verblijven.

Op dag 2 is lunch en diner inbegrepen en op dag 3 en 4 zijn ontbijt, lunch en het diner inbegrepen. Voor de overige dagen wordt er een potje verzameld voor boodschappen en is er - bijvoorbeeld in Akureyri - de mogelijkheid om in een restaurant te dineren. 

 • We kamperen op mooi locaties.

 • Vanuit ons kamp maken we diverse dagtrips.

 • We zetten slechts drie keer een kamp op.

 • We helpen met z'n allen met koken.

 • Kamperen wisselen we af met hostels.

 • De hostels hebben gezellige lounges.

 • Na een drukke dag tijd voor een goed gesprek of een spelletje.

 • Eenvoudige kamers met comfortabele bedden.

 • We kunnen rekening houden met losse bedden.

 • Ook de hostels zijn centraal of mooi gelegen.

Vliegreis

Icelandair

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Icelandair

  Traject

  Amsterdam - Reykjavik

  Vertrek

  14:15

  Aankomst

  15:30

 • Vlucht met

  Icelandair

  Traject

  Reykjavik - Amsterdam

  Vertrek

  07:50

  Aankomst

  13:05

Tijdsverschil: in de zomermaanden is het in IJsland twee uur vroeger.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.295,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Hotelovernachtiging Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

Tijdens de rondreis beschikken we over een eigen four-wheel drive bus, voorzien van ventilatie en verwarming. Onderweg is veel te zien en daarom stoppen we waar we willen om een foto te maken, een plaatsje te bezoeken of een korte wandeling te maken.

 • Vlucht Icelandair Ijsland Djoser

  We vliegen rechtstreeks met Icelandair

Bij de reis inbegrepen

 • Rechtstreekse vliegreis met Icelandair
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per bus
 • Overnachtingen op kampeerplaatsen en herbergen met gedeelde faciliteiten
 • Lunch en diner inbegrepen op dag 2
 • Ontbijt, lunch en diner inbegrepen op dag 3 en 4
 • Bezoek Nationaal parken Thingvellir en Vatnajökkull
 • Excursie geisers Geysir en Strokkur
 • Bezoek watervallen Gullfoss, Godafoss, Dettifoss, Seljalandfoss en Skogafoss
 • Reis door de onverharde hooglanden van Kerlingarfjöll
 • Excurise naar het Glaumbær Museum
 • Optionele walvistocht Húsavík
 • Bezoek aan het geothermische veld van Namaskard en het grillige Dimmuborgir
 • Op avontuur naar de Askja-caldera met een plons in de hel-krater
 • Van de gebaande paden naar de fantastische Studlagil-kloof
 • Ontspan in het warme water van een 'hot pot'
 • Een rit langs de prachtige Oostfjorden
 • Verken de schitterende Jökullsarlón-gletsjerlagune
 • Wandel langs de zwarte waterval 'Svartifoss' waar het water langs basalt klettert
 • Reis langs de vele hoogtepunten van de zuidkust

Excursies

Walvis IJslandBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een kiest voor een excursie met walvissentocht, de ander wandelt liever door het havenplaatsje of gaat vogels spotten. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, te voet of met lokaal vervoer (als dat beschikbaar is) erop uit trekken. Toegangsgelden zijn niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij onderstaande excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door IJsland zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • 'De gouden cirkel': o.a. Reykjavik, geisers en watervallen. Deze populaire route is rijk aan bijzondere highlights met prachtige natuurverschijnselen. Tijdens deze reis rijden we dlangs de mooiste bezienswaardigheden van deze route. 
 • Excursie geisers Geysir en Strokkur. Geysir is een van de grootste natuurlijke attracties van het hele land. Het woord 'geiser' is zelfs afkomstig van de Geysir. Een deel van de geiser bevindt zich in de andere geiser: Strokkur. We maken een wandeling om de geisers te bewonderen.
 • We bezoeken nationaal park Thingvellir, een van de drie nationale parken van IJsland. Hier genieten we van de prachtige uitzichten en leren we over de rijke geschiedenis van het land. 
 • Bezoek aan de buitenaardse landschappen van Kerlingafjöll
 • Excursie naar het Glaumbaer Museum
 • In Húsavík is het mogelijk om een walvistocht te doen. Inmiddels wordt Húsavík ook wel de 'hoofdstad van de walvistochten' genoemd.
 • Bezoek aan de landschappelijke wonderen van Namaskard en Dimmuborgir
 • Een expeditie door de hooglanden naar de Askja-caldera met een dip in de Viti-krater
 • We bezoeken het gletsjermeer Jökullsarlón. Het ziet er indrukwekkend uit met zijn ronddrijvende ijsbergen en het is geen wonder dat hier vele avontuurlijke films zijn opgenomen, van Batman en Tomb Raider tot James Bond. 
 • Bezoek aan nationaal park Vatnajökull met de grootste ijskap van de wereld. Hier zijn ijstrekkings mogelijk over de gletsjers.
 • Bezoek aan de fotogenieke watervallen Seljalandfoss, Skógafoss en Dettifoss. De watervallen zijn tussen de 44 en 65 meter hoog, enorm indrukwekkend! We kunnen achter de Seljalandfoss waterval langs lopen. 


Ter plaatse zijn ook veel andere excursies mogelijk, zoals een walvissentocht bij Husavik of naar de 'Mývatn Nature Baths' of de 'Blue Lagoon' (credit card vereist).

Reisdocumenten

 • Geldige internationale reispas of identiteitskaart. 
 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.

Geldzaken

In IJsland betaal je met kronen. Koersen zijn echter sterk aan veranderingen onderhevig. Voor de actuele koersen kijk op oanda.com.

 
Geld afhalen: in de meeste plaatsen zijn geldautomaten. 
Contant: euro’s. 
Creditcards: zijn op veel plaatsen te gebruiken (handig voor duurdere excursies zoals gletsjerwandeling en walvistocht en vereist voor de Blue Lagoon).
 
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven, geldt een minimum van € 500,- per persoon per week.
 
Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te  voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 25,-.

Maaltijden

Op dag 2 is lunch en diner inbegrepen en op dag 3 en 4 zijn ontbijt, lunch en het diner inbegrepen. Voor de overige dagen wordt er een potje verzameld voor boodschappen en is er - bijvoorbeeld in Akureyri - de mogelijkheid om in een restaurant te dineren. 

Echte IJslandse specialiteiten zijn voor de doorzetters het proberen waard. Wat dacht je van ‘hákarl’, rottend haaienvlees of ‘súrsadir hrútspungar’, ramtestikels? De IJslandse visgerechten hebben wereldwijd een grote reputatie en zijn een echte aanrader. 

Gezondheid

De medische voorzieningen in IJsland zijn vergelijkbaar met die in Nederland en België. Voor deze reis worden geen vaccinaties aangeraden. We adviseren je een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. pleisters, pijnstillers en een middel tegen darmstoornissen.

Reizen en Covid-19

Wij zijn ervan overtuigd dat we met de benodigde aanpassingen veilig en verantwoord op reis kunnen gaan. Daarbij volgen we de adviezen en richtlijnen van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De reis gaat door als de bestemming code groen of geel heeft, we reizen dus niet naar een land of gebied met een negatief reisadvies (code oranje: "alleen noodzakelijke reizen" of code rood). Uiteraard hebben we ook veel contact met onze lokale agent, waardoor we goed op de hoogte zijn van de lokale omstandigheden en regels. Met deze lokale assistentie, onze 24/7 hulp en bijstand én de aanwezigheid van een Nederlandse reisbegeleider die extra goed is voorbereid, reis je met een gerust gevoel. Verrassingen onderweg kunnen we zo prima ondervangen. Na boeking houden wij je via "Mijn Djoser" op de hoogte van de laatste informatie.

Hotelverlenging

Verlenging met accommodatie is in Reykyavik bij te boeken. In Reykyavik verblijf je na afloop in een centraal gelegen middenklasse guesthouse. Er wordt geprobeerd om de verlenging te boeken in de guesthouse waar we van dag 12 op dag 13 overnachten. In dat geval zijn de prijzen vanaf € 105,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht en vanaf € 160,- voor een eenpersoonskamer per nacht, in beide gevallen met gedeeld sanitair. Dit is helaas niet altijd mogelijk, in dat geval zijn guesthouse en de prijs op aanvraag.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Het IJslandse klimaat is milder dan de noordelijke ligging doet vermoeden. Wel is het weer onvoorspelbaar; binnen een half uur kan een strakblauwe lucht verdrongen zijn door een flinke regen- of hagelbui. In voor- en najaar moet je rekening houden met koele dagen en koude nachten. De dagtemperatuur schommelt in de zomermaanden rond 15°C. In de periode mei tot en met augustus is er gemiddeld zo’n 20 uur daglicht. Tussen half juni en half juli gaat de zon zelfs nauwelijks onder, zodat je ook ’s avonds nog van alles kunt ondernemen.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

FAQ

Waar overnachten we tijdens deze reis?

We overnachten in Reykjavik, Akureyri en Laugarfell in herbergen en guesthouses, in kamers voor twee, vier, zes of zeven personen met gebruik van een beperkt aantal gezamenlijke douches en toiletten. Bij een aantal accommodaties zijn er stapelbedden. In deze slaapgelegenheden worden mannen en vrouwen niet gescheiden.

De rest van de reis slaap je in ruime tweepersoonstenten op goede kampeerterreinen. Djoser zorgt voor de kampeer- en kookuitrusting.

Voor deze reis dien je een slaapzak mee te nemen. En niet alle accommodaties beschikken over hoofdkussens, daarom adviseren we een klein (reis)kussen mee te nemen. Je kunt in plaats van een kussen een kussensloop mee nemen waar je b.v. een trui of handdoek in kan doen.

Het is voor deze reis niet mogelijk een eenpersoonskamer te boeken.

Hoe zijn de maaltijden georganiseerd?

Heb ik een slaapzak nodig?

Hoe lang zijn de reisdagen?

Welke munteenheid heeft IJsland?

Kan ik walvissen zien tijdens een reis naar IJsland?

Kan ik gebruikmaken van mijn eigen internetbundel?

Wanneer kan ik de midzomernachtzon zien?

Wat zijn de temperaturen in de zomerperiode?

Uit hoeveel personen bestaan de groepen?

Wat voor kleding en schoeisel moet ik meenemen?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Daarom Djoser

 • Rechtstreekse vlucht met Icelandair
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Kameren afgewisseld met accommodaties
 • Twee keer ontbijt en drie keer lunch en diner inclusief
 • Hoogtepunten van de 'Gouden Cirkel' 
 • Van de gebaande paden in het binnenland
 • Optioneel walvisspotten in Husavik  
 • De spectaculairste watervallen
 • Bezoek aan de Askja
 • De fantastische Studlagil kloof
 • Jökullsarlón gletsjerlagune
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol
Terug naar boven