Zijderoute 22 dagen
Oezbekistan, Kazachstan, Kirgizië & Turkmenistan
Vanaf € 3.595,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)
Centraal in Azië liggen verschillende voormalige Sovjetstaten met een rijk verleden. Het waren belangrijke schakels in de zijderoute van China naar de Middellandse Zee. De vele volkeren in dit gebied, waaronder een aanzienlijk aantal nomadenstammen, herontdekken steeds meer van hun historisch erfgoed. Tijdens deze fascinerende rondreis bezoek je Oezbekistan, Kazachstan en Kirgizië (en op diverse vertrekdata ook Turkmenistan). In deze landen leer je over de eeuwenoude culturen in Oezbekistan, verken je het legendarische Samarkand en ga je via het overweldigende landschap van Kirgizië naar de enorme canyons vlakbij Almaty.
Daarom Djoser
- Uitgekiende mix van cultuur en natuur
- Bezoek aan onontdekt Nukus
- Tijdbesparende binnenlandse vlucht
- Bijzondere overnachting in een yurt, incl. maaltijden
- Bezoek aan het ongerepte Aksu Djabagly en Kolsai meren
- Centraal gelegen hotels in Khiva, Boechara en Samarkand
- Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol
Alle reisinformatie
Route en kaart
- Amsterdam - Ashgabat (Turkmenistan)
- aankomst Ashgabat
- Ashgabat - vlucht naar Tashauz, excursie naar Kunya Urgench - Nukus
- Nukus, Excursie Toprak Kala Desert Fort - Khiva
- Khiva
- Khiva - Boechara
- Boechara
- Boechara, bezoek Shachrisabz - Samarkand
- Samarkand
- Samarkand - Tasjkent
- Tasjkent - Aksu Djabagly (Kazachstan)
- Aksu Djabagly
- Aksu Djabagly - Bishkek (Kirgizië)
- Bishkek - Tamga
- Tamga - Djeti Oghuz
- Djeti Oghuz - Karakol
- Karakol
- Karakol - Kegen Pass - Kolsai-meren (Kazachstan)
- Kolsai-meren
- Kolsai-meren - Charyn Canyon - Almaty
- Almaty
- Almaty - Amsterdam
Reisbeschrijving
Turkmenistan
Ashgabat, de statige hoofdstad
Dag 1 Amsterdam – Ashgabat
Dag 2 Ashgabat
Dag 3 Ashgabat – vlucht naar Tashauz – excursie Kune Urgench – Nukus
De reis begint in de hoofdstad van Turkmenistan, Ashgabat, die gelegen is aan de voet van het Kopet-Dag gebergte. De stad is in 1948 totaal verwoest door een zware aardbeving en in de jaren vijftig helemaal opnieuw opgebouwd in karakteristieke Sovjetstijl met veel wit marmer. De plotseling overleden alleenheerser Niyazov (Turkmenbashi) heeft de hele stad naar zijn idee herbouwd, met als middelpunt een gigantische triomfboog, de Neutraliteitsboog uit 1998. Bovenop staat een 12 meter hoog verguld standbeeld van de oud-president, dat langzaam met de zon meedraait. In Ashgabat kun je heerlijk slenteren, over de boulevards, langs moderne gebouwen en over markten waar kleurig geklede Turkmeense vrouwen hun waren verhandelen.
Vanuit Ashgabat vliegen we op dag 3 over de hete zandwoestijn Karakum (‘zwart zand’) naar Tashauz. Onderweg naar Nukus bezoeken we de oude stad Kune Urgench, voormalig hoofdstad van het belangrijke Centraal-Aziatisch koninkrijk Chorezmia.
Mausolea en moskeeën tonen de glorie van weleer van de Khorezm, een rijk dat zich uitstrekte over delen van Turkmenistan en Oezbekistan. Beroemde wetenschappers als Avicenna en Al Beruni verbleven ooit in deze stad. Daarna steken we de grens over naar Oezbekistan, waar we de nacht doorbrengen in Nukus.
Oezbekistan
Proef de sfeer van vroeger in het historische centrum van Khiva
Dag 4 Nukus - Khiva
Dag 5 Khiva
Nukus is een traditioneel plaatsje waar nauwelijks een toerist te vinden is. Een bezoek aan het Savitskymuseum met een bijzondere collectie aan zeldzame Russische avant-garde schilderijen is zeker de moeite waard. Ook kun je hier kennis maken met het nomadische leven: het museum herbergt een grote collectie typisch handwerk van de nomadenstammen in de omgeving, zoals tapijten, borduursels en yurt-decoraties.
De volgende dag rijden we in de middag richting Khiva. We maken onderweg een stop bij het oude woestijnfort Toprak-Kala, één van de 50 forten die al 2000 jaar geleden de geciviliseerde oasesteden bescherming moesten bieden tegen de gevreesde nomadenvolkeren uit het noorden. In Khiva slapen we in een eenvoudig familiehotel in de buurt van de stadsmuren.
We nemen ruim de tijd om alle bezienswaardigheden te bekijken. De goed bewaarde binnenstad, vol monumentale gebouwen, ligt omsloten door hoge lemen stadswallen. Je proeft hier de sfeer van weleer, toen Khiva een welvarende stad was op de zijderoute. Een schitterend voorbeeld hiervan is het 12e-eeuwse paleis Kukhna Ark met een prachtig gedecoreerde openluchtmoskee, een harem, een rechtszaal en nog veel meer. Vanaf het oudste deel, het Oq Shihbobo Bastion, heb je een prachtig uitzicht over de vesting en de oude stad. Het oude ommuurde deel van deze stad, de Itsjan-Kala, is een verzameling mausolea, medressen en moskeeën uit de 18e en 19e eeuw waarvan de meeste schitterend zijn versierd met blauw gekleurd tegelwerk.
Vanaf één van de vele minaretten heb je een goed uitzicht over de oase en de woestijn. Vanuit deze museumstad rijden we in een uur of zes, dwars door de Kyzylkum-woestijn, naar de heilige Oezbeekse stad: Boechara. Onderweg maak je kennis met de rivier Amudarya die je met de bus verschillende malen oversteekt.
In Boechara is het Lyab-i-Khauzplein 'the place to be'
Dag 6 Khiva - Boechara
Dag 7 Boechara
Dag 8 Boechara - Shachrisabz - Samarkand
Boechara is ongeveer 2000 jaar oud en biedt een overvloed aan heiligdommen, tombes en koranscholen. Het lijkt wel of Boechara, dat al in de 9e eeuw beroemd was, niet veel is veranderd in de laatste eeuwen. Door het gebruik van lokale materialen geeft de overheersende zandkleur een uniform uiterlijk aan de oude binnenstad. Tientallen karavanserais, medressen, moskeeën en overdekte markten liggen compact binnen de sjachristan, de oude stad.
Het hoogste bouwwerk is de 12e-eeuwse Kalon-minaret, die als enige de verwoesting door Dzjenghis Khan heeft overleefd. Oud Boechara werd midden in de woestijn door diverse kanalen van water voorzien dat werd opgevangen in stenen vijvers. Hier kwam de lokale bevolking samen om water te halen, thee te drinken en nieuwtjes uit te wisselen. Tegenwoordig is de rand van het sfeervolle Lyab-i-Khauzplein hiervoor 'the place to be'. Theeslurpende mannen komen hier een potje schaak of backgammon spelen in één van de traditionele theehuizen.
Van de 200 historische vijvers is Liabi Chauz de grootste en de omgeving het meest sfeervol. Eet hier, gelegen op grote divans, een sjasjliek of een plov, de traditionele schotels in Centraal-Azië. Dichtbij vind je nog een synagoge als overblijfsel van de eens grote joodse gemeenschap. Het oudste monument van Boechara is het fijnzinnige mausoleum in baksteen van Ismail Samani gelegen in een park even buiten de oude stad.
We trekken de woestijn door en rijden naar Shachrisabz, de geboorteplaats van Timoer Lenk, bijgenaamd ‘de kreupele’, die in de 14e eeuw een gebied van Turkije tot aan India veroverde. Hij bouwde hier zijn zomerverblijf. Van dit Ak-Saray paleis is slechts één kant van de 55 meter hoge triomfboog overgebleven. Verder zie je hier een moskee en een mausoleum dat Timoer voor zichzelf had bestemd.
Het legendarische Samarkand is één van de mooste steden ter wereld
Dag 9 Samarkand
Dag 10 Samarkand - Tasjkent
Het legendarische Samarkand was de belangrijkste plaats op de zijderoute en is onbetwist één van de hoogtepunten van deze reis. Samarkand wordt met recht één van de fraaiste steden ter wereld genoemd. Koepels en minaretten zijn versierd met ingewikkelde mozaiek- en reliefmotieven. Het toppunt zijn de spectaculaire medressen en moskee van het reusachtige Registanplein, versierd van binnen én buiten met een betoverende compsotie van mozaïek en bladgoud. Boven de bazaar van de stad torent de koepel van de Bibi Khanum uit.
Samarkand is de meest tot de verbeelding sprekende naam van alle steden aan de zijderoute. De stad is al meer dan 25 eeuwen oud en werd nog veroverd door Alexander de Grote. In deze parel van de zijderoute is het Registanplein zonder meer het grootste juweel van Centraal-Azië. Op dit plein pronken drie schitterend betegelde gebouwen met scheefgezakte minaretten daterend uit de 15e tot 17e eeuw. De Gur Emir, het sobere mausoleum van Timoer en twee van zijn zoons, heeft een majestueuze azuurblauw geglazuurde koepel.
Het meest 'romantische' oord is de begraafplaats Sjah-i-Zinda, een uitgestrekt gebied van graven met kleurige koepels. Dichtbij ligt het 15e-eeuwse observatorium van Ulug Bek, beroemd astronoom en Timoers kleinzoon. Rondom de Bibi Chanum moskee, genoemd naar de Chinese vrouw van Timoer, vind je de levendige markt waar verschillende volkeren in het Tadzjieks met elkaar onderhandelen. Drink hier een lekker kopje thee in een tsjaichana (theehuis) met de lokale bevolking.
In de moderne hoofdstad Tasjkent reis je per metro naar het antropologisch museum of de bazaar. Je kunt ook even ontspannen in een park waar je Russische en Oezbeekse families ziet genieten van hun vrije tijd. De brede boulevards in Sovjetstijl zijn aangelegd na de verwoestende aardbeving van 1966. Enkele mausolea uit de 15e eeuw en de Kukeldasj-medressa zijn een kijkje waard. De grote Chorsu-bazaar biedt allerlei koopjes. Geniet de laatste avond in Oezbekistan van een heerlijke maaltijd in een karakteristiek restaurantje-aan-huis in het sfeervolle centrum.
Kazachstan
Aksu Djabagly nationaal park, spectaculaire uitzichten met watervallen
Dag 11 Tasjkent - Aksu Djabagly
Dag 12 Aksu Djabagly
Na alle culturele hoogtepunten wordt het tijd voor natuurlijke hoogtepunten. Van de Oezbeekse hoofdstad reizen we naar de grens met Kazachstan. De grensprocedure zal nog enige tijd kosten, voordat we onze weg vervolgen over de noordelijke zijderoute en door het imponerende bergachtige landschap rijden. We verblijven in het Aksu Djabagly natuurreservaat, het oudste natuurreservaat van Centraal-Azië dat verschillende mogelijkheden biedt voor leuke wandelingen. De mooie bergachtige omgeving biedt spectaculaire uitzichten met watervallen en je ziet tal van verschillende vogelsoorten.
Kirgizië
Wandel langs het Yssik-Kul-meer of neem een thermaal bad
Dag 13 Aksu Djabagly - Bishkek
Dag 14 Bishkek - Burana toren - Tamga
Na twee overnachtingen in deze mooie natuurlijke omgeving bereiken we de grens van Kirgizië en niet veel later Bishkek. De hoofdstad van Kirgizië is een vrij nieuwe stad met veel groen op de grote pleinen en langs brede boulevards. Leninbeelden en Sovjetarchitectuur contrasteren hier met gezellig volle terrassen en groene parken. Cultuurliefhebbers kunnen hier een bezoekje brengen aan het museum over Lenin.
Ergens in de velden bij het plaatsje Tokmok vind je de eenzame Burana-toren uit de 11de eeuw. Een heuvel met historische opgravingen, een begraafplaats en deze toren zijn de enige tastbare overblijfselen van de Sogdische stad Balasagun. Kirgizië biedt een veelheid aan fraaie natuur, rust en ruimte. Het is een bergachtig land waar we ons bijna voortdurend op een hoogte van meer dan 1700 meter bevinden. De grootste attractie is het gebied rond het Issyk-Kul-meer dat een grote variatie in ecosystemen herbergt. Het meer zelf op zo’n 1700 meter hoogte bevat warm thermaal water, waardoor het niet bevriest. In Tamga, gelegen aan de oevers van het Issyk-Kul-meer, kun je heerlijk wandelen. Of misschien neem je liever een duik in het warme water!
Geniet van een sfeervolle overnachting in een traditionele yurt
Dag 15 Tamga - Barskoon Vallei - Djeti Oghuz
Dag 16 Djeti Oghuz - Karakol
Dag 17 Karakol
Vanuit Tamga rijden we naar de Barskoon Vallei, een schitterende vallei waar je een heerlijke wandeling kunt maken, watervallen kunt bezoeken en een monument van de eerste Russische astronaut, Yuri Gagarin, kunt bezichtigen. We brengen de nacht door in een traditionele yurt in Djeti Oghuz te midden van de schitterende natuur waarbij je de tent en de sanitaire voorzieningen deelt met enkele groepsgenoten. Voor de maaltijden wordt gezorgd.
De volgende ochtend rijden we verder langs het immense meer naar het stadje Karakol met haar typisch Russische uitstraling in de vorm van lage houten huizen en enkele Russisch-orthodoxe kerken. De straten worden hier beschaduwd door populieren. Op enkele kilometers van Karakol, bij de door een aardbeving ontstane Michailowska-kloof, bevindt zich het graf van de Russische onderzoeker Przewalski, die het naar hem genoemde paard ontdekte. Met de Hemelse Bergen op de achtergrond kun je een mooie wandeling maken.
Kazachstan
Een prachtige rit brengt ons bij de Kolsai-meren
Dag 18 Karakol - Kegen Pass - Kolsai-meren
Dag 19 Kolsai-meren
Dag 20 Kolsai-meren - Charyn Canyon - Almaty
We hervatten onze reis met een prachtige rit door de uitgestrekte natuur en rijden via een bergpas Kazachstan weer binnen. Rondom de schitterende Kolsai-meren in het Tien Shan-gebergte kun je uitstekend wandelen en een blik werpen op het traditionele Kazachse leven.
Onderweg naar Almaty stoppen we bij één van de grootste canyons ter wereld: de Charyn Canyon. Deze canyon wordt ook wel het kleine broertje van de Grand Canyon genoemd. Het dramatische uitzicht op de door erosie uitgesleten rotsformaties is meer dan indrukwekkend. We reizen door naar de oude hoofdstad Almaty die prachtig is gelegen aan de voet van het Alatau-gebergte.
Vanaf de heuvel Köktjube heb je een mooi uizicht op Almaty
Dag 21 Almaty
Dag 22 Almaty - Amsterdam
Almaty draagt nog een typische Sovjetstempel uit: boulevards op paradebreedte, classicistische architectuur en veel parken. Uit de tsarentijd dateren de hemelsblauwe Nikolaaskathedraal met een indrukwekkende verzameling relikwieën en iconen en de houten Zenkov-kathedraal in het Panfilow-park. Het zijn één van de weinige bouwwerken die de aardbeving van 1911 hebben overleefd. In het Gorki-park kun je nog op ouderwetse wijze genieten van uitgaan en ontspannen in Sovjetstijl: een roeivijver, een dierentuintje en een speelgoedtreintje.
Een ritje met de kabelbaan naar de heuvel Köktjube geeft je een mooi uitzicht over de stad en over de bergen aan de zuidkant. De beroemde ijsbaan Medeo ligt 15 km van de stad op 1.700 meter hoogte en schaatsliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Misschien kun je je persoonlijke record op de 500 meter nog verbreken!
Met een bezoek aan een badhuis kun je deze imponerende reis in stijl afsluiten. Vanuit Almaty vliegen we tenslotte weer terug naar Amsterdam.
Op weg met Djoser
Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.
Vertrekdata 2025
Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 3.795,-
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 3.795,-
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 3.795,-
Inclusief
- Vluchten
- Alle vluchttoeslagen
- Nederlandse reisbegeleiding
- Vervoer per bus
- Hotelovernachtingen
- Ontbijt tijdens alle overnachtingen
- Overnachting in een yurt inclusief maaltijden
- Entreegeld Kolsai nationaal park
- Overnachtingen Kolsai inclusief maaltijden
Exclusief
Overige maaltijden, visa, entreegelden, facultatieve excursies, toeristenbelasting, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc. Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking. Indien u de reis maakt waar Turkmenistan in zit, dan regelen wij voor u de benodigde LOI 'letter of invitation' om het land in te kunnen (€ 70,- per persoon).
Eenpersoonskamer
Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 495,-.
Met uitzondering van de overnachtingen in een yurt beschik je dan over een eigen kamer.
Vluchttoeslagen (inbegrepen)
Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.
Groepssamenstelling en groepsgrootte
Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.
Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.
Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.
De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.
Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.
Reviews Zijderoute, 22 dagen
-
De vele prachtige bouwwerken in Uzbekistan waren prachtig, Kirgizië voelde qua cultuur en natuur het meest authentiek en Kazachstan met de uitgestrekte natuurparken was adembenemend. De hitte maakte de wandelingen erg zwaar. De ontmoetingen met de bewoners waren heel leuk.
-
Was een mooie reis, maar er waren wel een paar lange reisdagen in. Ik vond Turkmenistan in verhouding van prijs kwaliteit wel erg duur nl visa en corona test (130 dollar). En de reisbegeleidster was goed maar iemand die de reis vaker had gedaan zou een pre zijn
-
Een succesvolle reis, veel moois gezien, prachtige indrukken gekregen. En dat allemaal onder "leiding" van Karin, een geweldige gids. Niets was haar te veel en ze loste problemen op voordat het echte problemen zouden worden. Door het mooie programma en Karin is het een geweldige reis geworden.
-
Grandioze culturele steden die je vol bewondering laten staan en indrukwekkende landschappen van droge woestijnen, golvende steppes tot aan groene alpine landschappen, wisselen elkaar in deze reis af. Je maakt bovendien kennis met eeuwenoude wereldgeschiedenissen. Een reis die je nog lang bijblijft.
Praktische informatie
Accommodatie
Tijdens de reis overnachten we in goede middenklasse hotels, waar kamers geboekt zijn met een badkamer. In de meeste steden maken we gebruik van centraal gelegen hotels, waardoor je makkelijk naar de bezienswaardigheden loopt. In de meer afgelegen gebieden verblijven we op bijzondere locaties, waarbij je in een aantal gevallen kunt genieten van een mooie fruittuin.
Een enkele keer overnachten we in authentieke Sovjet stijl. In Djeti Oghuz slapen we zoals echte Kirgiezen slapen, in een traditionele yurt (niet in april, mei onder voorbehoud). Je overnacht samen met een deel van de groep en deelt de sanitaire voorzieningen. Ook in Tamga, Aksu Djabagly en bij de Kolsai meren is er kans op gedeeld sanitair.
Bekijk hotelreviews op
Nukus | Hotel Jipek Joli |
Khiva | Hotel Euro Asia |
Boechara | Hotel Atlas |
Samarkand | Hotel Zarina |
Tasjkent | Hotel Grand Orzu |
Karakol | Green Yard Hotel |
Almaty | Otrar Hotel |
Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.
Eenpersoonskamer
Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 495,-.
Met uitzondering van de overnachtingen in een yurt beschik je dan over een eigen kamer.
Vliegreis
Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Vlucht met
Turkish Airlines
Traject
Amsterdam - Istanbul
Vertrek
14:45 - 19:20
Vlucht met
Turkish Airlines
Traject
Istanbul - Tashkent
Vertrek
20:20 - 02:00
Vlucht met
Turkish Airlines
Traject
Almaty - Istanbul
Vertrek
05:35 - 09:45
Vlucht met
Turkish Airlines
Traject
Istanbul - Amsterdam
Vertrek
14:05 - 16:40
Tijdverschil: gedurende onze zomertijd is het in Turkmenistan en Oezbekistan 3 uur later, maar in Kirgizië en Kazachstan 4 uur later dan bij ons. In de winter komt hier nog een uurtje bij en is het op deze bestemmingen respectievelijk 4 en 5 uur later dan bij ons.
Turkish Airlines is dé nationale luchtvaarmaatschappij van Turkije, met de thuisbasis in Istanbul. Vanuit de gloednieuwe en hypermoderne luchthaven wordt er wereldwijd gevlogen. De luchtvaarmaatschappij maakt deel uit van de Star Alliance, waar ook Lufthansa bij is aangesloten. De vloot is zeer jong en modern. Turkish onderscheidt zich door de unieke gastronomische ervaring aan boord. Met het inflight entertainmentsysteem kom je niets te kort. Er is een ruim aanbod met onder andere spelletjes, muziek en films voor alle leeftijden. Kortom bij Turkish Airlines begint je reis goed en ontbreekt het je aan niets.
Hotelovernachting Schiphol
Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.
Vervoer
Tijdens deze reis maken we gebruik van ruime comfortabele bussen met airconditioning. De reisdagen zijn soms lang, omdat de wegen minder goed zijn. Maar de bus staat tot onze beschikking, dus we kunnen onderweg stoppen waar we willen. Even de benen strekken, een foto maken of een lokale markt bezoeken.
Bij de reis inbegrepen
- Vluchten
- Alle vluchttoeslagen
- Nederlandse reisbegeleiding
- Vervoer per bus
- Hotelovernachtingen
- Ontbijt tijdens alle overnachtingen
- Overnachting in een yurt inclusief maaltijden
- Entreegeld Kolsai nationaal park
- Overnachtingen Kolsai inclusief maaltijden
Excursies
Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een gaat graag op pad met een lokale gids en geniet van alle verhalen over de nomaden en ontdekkingsreizigers, terwijl de ander er graag zelf op uit trekt of op koopjesjacht gaat op de Russische markt. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken.
Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.
Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij deze excursies zijn de entreegelden exclusief.
Tijdens deze reis zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
- Onderweg naar Khiva stoppen we bij het woestijnfort Toprak Kala.
- Bezoek aan het historische centrum van Shachrisabz .
- Inbegrepen is ook het transport naar het uitgestrekte gebied, Djeti Oghuz in Kirgizië. Je kunt hier genieten van de natuur, lunch en diner en ’s avonds slapen we in een traditionele yurt.
- Onderweg naar Almaty bezoeken we Charyn Canyon, het kleinere broertje van de Grand Canyon.
- Bezoek aan Kunya Urgench (alleen bij de reis waar Turkmenistan in zit), de oude hoofdstad van Chorasmië, een van de oorspronkelijke Centraal–Aziatische rijken. Beroemde wetenschappers als Avicenna en Al Beruni verbleven ooit in deze stad.
In Oezbekistan, Kazachstan en Kirgizië zijn nog vele andere excursies of bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Hieronder enkele voorbeelden:
- Bezoek het Savitsky museum in Nukus. De eigenaar Igor Savitsky gebruikte deze geïsoleerde stad om de, door de Sovjets zwaar verboden kunst, te verbergen. Het museum is door deze collectie wereldberoemd geworden.
- Bezoek Khiva, Boechara en Samarkand onder leiding van een gids en hoor alle ins en outs over deze prachtige steden.
- De bus excursie naar Aksu Djabagly, hier kun je prachtig wandelen over kleine bergpaadjes, bergweiden en langs een kabbelende rivier.
- Woon een arend jacht bij, een bijzondere oude Kirgizische traditie.
- Bij Karakol kun je de bergen in bij Altyn Arashan. Een Russische voertuig rijdt je langs een paarden pad naar boven. Hier kun genieten van Hot Springs in de overweldigende natuur.
Reisdocumenten
- E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
- Internationale reispas die nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek uit Almaty.
- Visum voor Turkmenistan. Deze dient u bij aankomst op de luchthaven te regelen. De kosten voor het visum zijn 75 dollar. Dit is exclusief 14 dollar immigratiekosten. Om het visum te kunnen aanvragen bij aankomst heeft u een uitnodiging nodig van Turkmenistan welke wij voor u zullen aanvragen. Hiervoor dient u informatie aan ons aan te leveren waarover wij u tijdig zullen informeren.
Geldzaken
De munteenheid in Turkmenistan is de Manat, in Oezbekistan en Kirgizië de Sum en in Kazachstan de Tenge. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.
Geld afhalen: is alleen in de steden in Kazachstan mogelijk;
Contant: Euro's en Amerikaanse dollars (in sommige landen hebben dollars de voorkeur boven Euro’s, in andere is het weer andersom). We adviseren aan het merendeel van het te besteden bedrag in contante euro's en dollars mee te nemen, bij voorkeur in nieuwe biljetten. Voor grotere coupures krijg je meestal een betere koers. Kleine coupures zijn af en toe ook handig.
Creditcard: is vrijwel nergens bruikbaar;
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 175,- per persoon per week.
Bij aankomst in Ashgabat dien je US$ 14,- te betalen voor toeristenbelasting.
Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 35,-.
Maaltijden
Ontbijt is inbegrepen in de reissom. Tijdens het verblijf in de yurt en het verblijf bij de Kolsai-meren zijn alle maaltijden inbegrepen. Voor de overige maaltijden kun je zelf op onderzoek uit. Zo blijft er voldoende ruimte over om op eigen gelegenheid de verschillende lokale keukens te verkennen. Lekker eten draagt bij aan een geslaagde vakantie! De reisbegeleiding geeft tips en adviezen over restaurants en de verschillende gerechten.
In de Centraal-Aziatische keuken worden vooral voedzame maaltijden gemaakt. Maar dat betekent niet dat ze niet lekker kunnen zijn! Probeer zeker een bord verse noedels, die hier lagman heten. Ze worden geserveerd in een soep of droog met geroosterde groenten, en altijd lekker gekruid. Een andere tip is Dimlama: hartige aardappels die samen met vlees gestoomd worden.
De twee bekendste maaltijden, die je overal wel kunt krijgen, zijn plov en sjasjliek. De laatste is een spiesje met vlees, variërend van gekruid gehakt in Oezbekistan tot verste stukken lamsvlees in Kazachstan. Plov is een stevig rijstgerecht met lamsvlees, wortelen en uien. De beste haal je in Samarkand, zeker als je de feestelijke bruiloftversie eet: deze wordt gegarneerd met amandelen, kikkererwten en rozijnen.
Brood is heilig in Centraal-Azië. Vooral de verse broden van Oezbekistan, de zogenaamde 'tandoor naan', zijn om bij weg te dromen als ze net uit de oven komen. Elke stad heeft zijn eigen versie, dus je ontdekt continu wat nieuws.
Je kunt uiteraard met de groep eten, maar bent ook vrij om zelf ergens een nieuw restaurantje te ontdekken, zodat je op eigen gelegenheid kennis kunt maken met lokale gerechten.
Het kan handig zijn om een paar basiswoorden Russisch te leren of een klein zakwoordenboekje mee te nemen, zodat je precies datgene uit de vele mogelijkheden kunt kiezen waar je trek in hebt. Menukaarten zijn namelijk heel vaak alleen in het Cyrillisch in de voormalige Sovjetstaten.
Gezondheid
Voor deze reis wordt aangeraden:
- Vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A.
- Malariatabletten
Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.
Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.
Klimaat en geografie
De landen van Centraal-Azië kennen een landklimaat met enorme temperatuurverschillen tussen de zomer- en wintermaanden. Daarnaast zijn er uiteraard ook grote verschillen in klimaat tussen de woestijn- en berggebieden. ’s Zomers kunnen de temperaturen in alle landen oplopen tot boven de 35°C. De hoge temperaturen zijn echter goed te verdragen vanwege de lage luchtvochtigheid in de meeste gebieden. Voornamelijk in Kirgizië en Kazachstan hangen de temperaturen af van de hoogte waar je verblijft. In de hoger gelegen gebieden zijn de temperaturen in de zomer bijzonder aangenaam, rond 25°C.
De beste periode om Centraal-Azië te bezoeken is het voorjaar en de maand september. De zomermaanden zijn gunstig om in de berggebieden wandelingen te maken.
Zonder dat er sprake is van een regenperiode valt in het voor- en najaar de meeste neerslag, maar ook in de zomermaanden kun je hier en daar op een bui rekenen. De regen kan invloed hebben op de gesteldheid van de wegen. Het kan betekenen dat wegen tijdelijk geblokkeerd kunnen zijn. Vanwege de koude temperaturen en de onbegaanbare passen wordt de reis niet in de wintermaanden uitgevoerd.
Reisbegeleiding en gidsen
Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.
Veelgestelde vragen
Hoe is het vervoer geregeld tijdens de reis?
De meeste trajecten worden uitgevoerd met een eigen, lokaal gehuurde bus. Per land zal van een andere bus gebruik gemaakt worden. Voordeel van onze eigen bus is dat we kunnen stoppen waar we willen voor een mooi uitzicht, leuke plek of voor de lunch. Indien de reis begint in Turkmenistan dan maken we voor het traject tussen Ashgabat en Tashauz gebruik van een binnenlandse vlucht. Begint de reis in Oezbekistan, dan maken we voor het traject tussen Tasjkent en Nukus gebruik van een binnenlandse vlucht.
Van wat voor accommodaties maakt Djoser gebruik tijdens deze reis?
Djoser maakt gebruik van goede middenklasse hotels tijdens deze reis. De tweepersoonskamers beschikken over een eigen douche en toilet. In Khiva, Boechara en Samarkand overnachten we in centraal gelegen hotels, zodat je gemakkelijk te voet deze oude steden kunt ontdekken.
In Djeti Oguz slapen we zoals de echte Kirgiezen slapen, in een traditionele yurt. Je deelt een tent en de sanitaire voorzieningen met andere deelnemers van de groep.
Wie begeleidt de reis?
De gehele reis wordt je bijgestaan door een Nederlandse reisbegeleider, die je tot vertrek uit Almaty terzijde staat. De reisbegeleiding zorgt samen met onze lokale agenten voor een goed verloop van de reis en geeft tips over de verschillende bezienswaardigheden en eetgelegenheden. In Khiva, Boechara en Samarkand kunnen we gebruik maken van lokale gidsen om de mooie verhalen over de imposante gebouwen en de avonturen van onze eerste ontdekkingsreizigers te horen.
Heb ik visa nodig voor deze reis?
Alleen als u ook naar Turkmenistan gaat (voor de andere landen is geen visum nodig). Het visum voor Turkmenistan dient u bij aankomst op de luchthaven te regelen. De kosten voor het visum zijn 85 dollar en daarnaast nog 18 dollar immigratiekosten. Om het visum te kunnen aanvragen bij aankomst heeft u een uitnodiging nodig van de autoriteiten in Turkmenistan. Dit zogeheten LOI ('letter of invitation') zullen wij voor u aanvragen en hiervoor dient u informatie aan ons aan te leveren (wij zullen u tijdig informeren).
Zijn de maaltijden inclusief in de reissom?
Het ontbijt is in de accommodaties inclusief in de reissom. Voor de overige maaltijden ben je vrij om te gaan eten waar je zelf wil. In de praktijk blijkt dat soms met de groep wordt gegeten, maar er bestaat ook gelegenheid om op eigen gelegenheid te gaan eten.
Wat moet ik meenemen op deze reis?
Probeer je bagage te beperken tot zo’n 15 kg in een zachte roltas of rugzak. Een hardschalige koffer is onhandig op deze reis. De reis voert je door een uitgebreid en gevarieerd gebied. Reis je de ene dag door woestijngebied, enkele dagen later reis je door hooggebergte. Temperaturen kunnen de gehele reis door variëren. We adviseren derhalve kleding mee te nemen die je over elkaar heen aan kunt trekken. Een goede fleecetrui mag in je bagage niet ontbreken. De reis biedt verschillende wandelmogelijkheden, waarvoor schoeisel met een goed profiel onontbeerlijk is.
Wat is het voltage in deze landen?
De netspanning in Turkmenistan, Uzbekistan, Kazachstan en Kirgizië is 220 volt. Er zijn verschillende soorten stopcontacten, meestal Europese en Amerikaanse soort. De netspanning wisselt, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken.
Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of e-mailen?
Mobiele telefonie: de dekking is in de grote steden redelijk. Informeer voor vertrek bij je provider.
Stel je vraag
Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.
Foto's en video
Reisblog Zijderoute
-
-
Marc Aurel Stein (1862-1943)
Deze portretfoto uit 1909 van Marc Aurel Stein laat een deftige, gesoigneerde heer zien in een fraai...
-
Het meest onwaarschijnlijke museum ter wereld ligt in Oezbekistan
Oezbekistan, met zijn extreme ligging, trekt niet alleen de avontuurlijke toerist: ook Russische ava...
-
Plov: Het familiegeheim van Oezbekistan
Plov is het symbool van de Oezbeekse keuken en is een traditioneel rijstgerecht met vlees, wortelen,...
-