Werelderfgoed in Ecuador

Werelderfgoed in Ecuador

De Werelderfgoedlijst is een lijst met monumenten, samengesteld door Unesco. Er staan in totaal 936 monumenten op de lijst verspreid over 153 landen, waarvan 89 in het Latijns Amerika en de Caraïben.

De Galapagoseilanden maken al sinds 1978 deel uit van het werelderfgoed in Ecuador, dit is uitgebreid in 2001. De Galapagos is een eilandengroep in de Stille Oceaan bestaande uit ruim 13 eilanden met een oppervlakte van meer dan 10 km2 en 115 kleinere eilanden. De eilanden zijn van vulkanische oorsprong en liggen ter hoogte van de evenaar op zo’n 1000 km van de kust. Door de afgelegen ligging van de eilanden waren er maar weinig dieren van het vasteland die ze bereikten en hebben deze dieren zich volledig onafhankelijk van hun soortgenoten op het vasteland kunnen ontwikkelen. Je vindt er veel verschillende vogelsoorten zoals albatrossen, pelikanen en stormvogels, de Galapagospinguïn en reuzeschildpadden. In september 1835 bezocht Charles Darwin met zijn schip de Beagle deze eilandengroep en bestudeerde er de biologie en geologie. Mede dankzij deze onderzoeksresultaten ontwikkelde hij zijn bekende evolutietheorie.

Het historische centrum van Cuenca, de derde stad van Ecuador, is ook UNESCO werelderfgoed. Je vindt er twee kathedralen, de oude uit 1557 en de nieuwe gothische kathedraal uit 1880 met aparte blauwe koepels, verschillende kloosters zoals El Carmen de Asuncion waar elke dag een bloemenmarkt plaatsvindt en interessante musea.

Cuenca wordt ook wel het Athene van de Andes genoemd. De stad is aan alle kanten omringd door bergen en ligt op zo’n 2500 meter hoogte. Er komen 4 rivieren samen bij Cuenca, de Tomebamba, Yanuncay, Tarqui en de Machangara. Deze rivieren maken onderdeel uit van het stroomgebied van de Amazone. De stad staat tegenwoordig bekend om de productie van de beroemde Panamahoeden.

Ook staat de hoofdstad Quito op de lijst. Deze stad werd in de 16e eeuw gesticht op de ruines van een oude Incastad. Ondanks de hevige aardbeving in 1917 is het historische centrum het best bewaard gebleven stadscentrum in heel Zuid-Amerika. De kloosters van San Francisco en Santo Domingo en de kerk en Jezuïeten school van La Compañía met hun uitbundige interieur zijn typische voorbeelden van de ‘barokke school van Quito' dat een mengeling is van Spaanse, Italiaanse, Moorse, Vlaamse en inheemse kunst.