Festivalreizen

Festivalreizen

Wil je je reis een extra bijzonder tintje geven, ga dan mee op één van de festivalreizen van Djoser*. Elk jaar zijn er diverse reizen die een bijzonder festival aandoen. In 2023 zijn festivalreizen te boeken naar verschillende bestemmingen. Azië spant de kroon met de hoeveelheid indrukwekkende festivals die door het jaar heen worden georganiseerd.

Festivals Bhutan

Paro Festival              
Paro Festival Bhutan DjoserIeder jaar vindt in het plaatsje Paro het gelijknamige festival plaats. Geniet van de optredens van dansende monniken, gekleed in indrukwekkende kostuums. Het toppunt van dit festival is het uitrollen van de Thangka of Thongdroel, een enorme religieuze afbeelding, geschilderd op zijde. Deze afbeelding is zo groot dat hij een buitenmuur van de dzong bedekt. Ze is slechts enkele uren op de laatste dag van het festival te zien. Veel mensen proberen dichtbij de afbeelding te komen om gezegend te worden. De letterlijke vertaling van Thongdroel is 'verleent vrijheid door er alleen naar te kijken'.

Thimphu Festival      
In de herfst vindt in Thimphu de hoofdstad het Thimphu Festival plaats. De voormalige koning woonde in de jaren '60 in de Tashichho Dzong. Tijdens het festival komt deze dzong tot leven doormiddel van muziek en dans. Elke dans heeft zijn eigen religieuze betekenis en wordt uitgevoerd door feestelijk uitgedoste monniken. De meeste dansen vinden hun oorsprong in de middeleeuwen. Bhutanezen geloven dat het geluk brengt om bij een festival aanwezig te zijn.

Thangbi Mewang (Mani) Festival   
Thangbi Mewang (Mani) Bhutan DjoserThangbi Mewang is een festival dat al sinds de dertiende eeuw plaatsvindt. Drie dagen lang zijn er feestelijkheden met zang, dans, kleurrijke kleding en muziek. Aan het einde van het festival vindt er een bijzonder ritueel plaats: monniken springen over vuren heen om zichzelf te zuiveren. De locals geloven dat het festival vrede en welvaart brengt, en voor een betere oogst zorgt.

Jakar Festival     
Het Jakar Festival vindt jaarlijks plaats in de Jakar Dzong in het Bumthangdistrict. De bewoners uit de regio komen in hun beste kledij de festiviteiten bijwonen. Er zijn zowel dansen van monniken als muziek- en dansoptredens van inwoners uit de buurt.

Jambay Lhakang    
Jakar Festival Bumthang Buthan DjoserDe Jambay Lhakang-tempel is één van de oudse tempels in Bhutan. Het zou één van de 108 tempels zijn, die 659 jaar na christus is gebouwd door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo. Het gelijknamige festival, is één van de meest spectaculaire festivals van het land. De highlights zijn het vuurritueel en de naakte mannendans. Tijdens het vuurritueel springt en rent iedereen onder de vlammen door om zich te zuiveren van zonden en het kwaad.

Festivals India

Holi festival
Happy Holi Jaipur India DjoserHoli, ook wel 'Festival of Colors' genoemd, is een lente-, overwinnings- en Nieuwjaarsfeest in één. Trek deze dag je oudste kleding aan, want het is gebruikelijk om te gooien met gekleurd poeder. Het verhaal gaat dat Prahlad, de zoon van de gemene koning Hiranyakashipu een aanhanger van Vishnu was. De koning accepteerde dit niet en daagde zijn zoon uit om samen met zijn tante Holika (die immuun zou zijn voor vuur) zichzelf in brand te steken. Uiteindelijk overleeft Prahlad het zonder enig litteken en sterft Holika in het vuur. Het kleurrijke poeder symboliseert de vlammen en de schoonheid van de lente.


Teej Festival -
Het Teej Festival is een symbool voor de liefde tussen Shiva en zijn vrouw Parvati. De mythe gaat dat Parvati 108 jaar heeft gevast om de liefde voor haar man te bewijzen. Het feest wordt met name gevierd door vrouwen die de godin Parvati vragen om voorspoed in hun huwelijk. Ze dragen hun mooiste sari’s en juwelen, brengen henna tattoos aan en gaan naar de tempel om te bidden.


Dussehra/Dashain Festival

Dussehra/Dashain is een 10-daags festival voorafgaand aan Diwali. In de westelijke provincies wordt er in deze periode een theaterstuk, de Ramlila opgevoerd. Welke is gebaseerd op werk van de 17e-eeuwse dichter Tulsidas. Hierin worden de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van prins Ram beschreven. Zo wordt hij door verraad verbannen uit het paleis om uiteindelijk de demon Ravan te verslaan. Aan het eind van voorstelling en Dussehra/Dashain worden drie metershoge poppen, gevuld met stro en vuurwerk, in brand gestoken.

Tijdens dit 10-daagse festival kunnen winkels en bezienswaardigheden gesloten en reisdagen langer zijn (door optochten en feestende mensen).


Diwali en Dev Diwali (lichtjesfeest)Diwali (lichtjesfeest) Festival India Djoser
Het lichtjesfeest is één van de belangrijkste festivals van India. Er wordt gevierd dat ‘het goede het kwade’ heeft overwonnen. Zoals met veel hindoefeestdagen heeft Divali verschillende betekenissen. De een viert de terugkomst van Rama, die de demonische koning Ravana heeft verslagen. De ander eert de godin Lakshmi. Vijftien dagen later vieren de Indiërs in Varanasi Dev Diwali, het lichtjesfeest van de goden. Meer dan een miljoen olielampjes verlichten de riviertrappen langs de Ganges; een bijzonder schouwspel!
Pushkar kamelenfestival India DjoserPushkar Festival
Wellicht één van de beroemdste festivals van India, de kamelenmarkt in Pushkar. Jaarlijks komen er duizenden veehandelaren van heinde en ver om hun paarden en kamelen te verkopen. Tijdens dit meerdaagse festijn worden er paardenraces, wedstrijden en muziek- en dansvoorstellingen gehouden. Naast het verhandelen van vee, komen deze dagen ook duizenden pelgrims naar het Pushkarmeer voor een ritueel bad.

Door de grote hoeveelheid bezoekers aan dit festival, overnachten we twee nachten in een tented camp.

Festivals Japan

In Japan zijn er regelmatig festivals. Zeker in de zomer is de kans groot dat je er tegenkomt tijdens je reis door Japan. De grootste festivals in Japan staan hieronder, met de reizen waarop je ze kunt meemaken.

Takayama Matsuri Festival
In Takayama vinden ieder jaar twee festivals plaats: één in de lente en één in de herfst. In de lente om te bidden voor een goede oogst, en in de herfst om hiervoor te bedanken. Grote praalwagens rijden door de stad. Er zij diverse festiviteiten en bovenop de wagens zijn houten marionetten te zien, die toneelstukjes opvoeren.


Gion Matsuri Festival
Het Gion Matsuri Festival is ontstaan in 869 en vindt plaats in de maand juli, waarbij er op verschillende dagen evenementen zijn. Hoogtepunt van deze evenementen is de parade van 'Yamaboko's' op 17 juli. Dit zijn enorme, prachtig uitgevoerde wagens die getrokken worden door tientallen vrijwilligers. Ook de avond ervoor is de moeite waard. Je ziet mensen over straat slenteren in klederdracht, kunt heerlijk snacken bij eettentjes en leuke souvenirs kopen bij een van de vele stalletjes. Ondertussen geniet je van diverse muzikale optredens.


Sumida River Fireworks Festival
Sumida River Fireworks festival JapanHet Sumida River Fireworks Festival in Tokyo is één van de bekendste en oudste vuurwerkfestivals in Japan. Het is ontstaan in 1732 als 'festival voor de doden' waar juist het leven gevierd werd in een zware tijd van economische crisis en hongersnood. Het vuurwerk wordt in de avond van 29 juli afgeschoten vanaf boten in de Sumida-rivier tussen de wijken Ryogoku en Asakusa en is te zien vanuit de parken die aan de rivier liggen. Misschien nog wel leuker dan het vuurwerk zelf is de sfeer tijdens het festival. Tienduizenden Japanners zijn op de been en velen van hen zijn gekleed in traditionele yukata.


Aoi Matsuri Festival
Het Aoi Matsuri op 15 mei is een van drie beroemdste en grootste festivals van Kyoto. Het festival is ontstaan in de 8e eeuw tijdens de Heian-periode, toen keizer Kinmei het festival startte na aanleiding van een hongersnood.


Kanda Matsuri Festival
Kanda matsuri Tokyo JapanHet Kanda Matsuri (festival) is één van de grootste en bekendste festivals van Tokyo. Het is een religieus festival van de shintoistische Kanda Myojin tempel. Het is ontstaan in Edo periode (1603-1867) toen de Tokugawa shogun (heerser) begon te regeren vanuit Edo (nu Tokyo). Het was een festival om de voorspoed onder het regime ten toon te stellen. Het Kanda matsuri en het Sanno matsuri waren de enige festivals die ook op het kasteelterrein mochten komen. Omdat twee grote festivals in het jaar wat te veel was zijn deze festivals elkaar gaan afwisselen, waarbij het Kanda matsuri elk oneven jaar in mei wordt gevierd.


Sanno Matsuri Festival
Het kleinere Sanno Matsuri vindt plaats gedurende 10 dagen in het midden van juni van even jaren. Het volgende festival vindt plaats in juni 2024.


Jidai Matsuri Festival
Het Jidai Matsuri Festival, letterlijk vertaald 'het festival van de tijdperken', vindt ieder jaar op 22 oktober plaats in Kyoto. Het festival wordt gekenmerkt door grote optochten, waarin de geschiedenis wordt uitgebeeld. Opvallend hierbij is de kleding van de deelnemers aan deze optocht: ze dragen traditionele klederdracht uit allerlei periodes van de Japanse geschiedenis.

Festivals Mongolië

Naadam
Naadam is het nationale festival van Mongolië, dat ieder jaar van 11 tot en met 13 juli wordt gehouden. Dit festival staat in het teken van paardenraces, worstelen en boogschieten; de nationale sporten van het land. De sportwedstrijden zijn enigszins te vergelijken met de Olympische Spelen. Tijdens dit festival komen vele families samen en dragen zij vaak traditionele kleding en drinken zij arak, een gefermenteerde paardenmelk.

Festivals Thailand

Loi Krathong
Loi Krathong Sukhothai ThailandHet Thaise Loi Krathong-feest wordt meestal in november gevierd. Mensen hebben een krathong, een klein vaartuigje in de vorm van een lotusbloem, gevuld met een kaars, wierookstaafjes, bloemen en muntjes. Tijdens Loi Krathong gaan ze met dit vaartuigje naar vijvers, rivieren of de zee, ze steken de kaars en de wierook aan en laten het te water. Daarnaast worden ballonnen met kaarsen eronder opgelaten. De lucht en het water zijn dus gevuld met lichtjes, en dat geeft een bijzonder schouwspel. In 2023 vindt het festival waarschijnlijk plaats op 28 november (onder voorbehoud).

Festivals Vietnam

Vietnamees Nieuwjaar
In januari of februari, afhankelijk van de maanstanden, wordt in Vietnam het nieuwe jaar ingeluid, met een groot feest dat Tet genoemd wordt. Dit gebeurt op dezelfde dagen als het Chinese Nieuwjaar. Drie dagen lang viert het hele land feest. In grote steden zijn veel versieringen voor dit feest, en wordt vuurwerk afgestoken. Families komen graag samen om uitgebreide feestmaaltijden te eten.

Festivals Peru

Inti Raymi
Inti Raymi is een oud traditioneel festival dat al bij de Inca’s gevierd werd. Het festival wordt op de kortste dag van het jaar gevierd (op het zuidelijk halfrond is dit 24 juni). Inti Raymi is bedoeld om de Inca-zonnegod Inti te vereren. Dit festival vindt plaats in Sacsayhuamán, vlak bij Cuzco. De lokale bevolking komt hier samen, gekleed in kleurrijke vermommingen. Volgens de traditie proberen de jongens de meisjes het hof te maken.

- Peru 14 dagen, 16 juni 2024
- Peru 21 dagen, 10 juni 2024
- Peru met jungle 24 dagen, 7 juni 2024

Festivals Chili

Tapati Rapa Nui Festival
Tapati BoliviaGa je mee op reis naar Bolivia, Chili en Paaseiland, dan maak je op Paaseiland het Tapati Rapa Nui Festival mee. Twee weken lang is het feest en staat de traditionele Rapa Nui-cultuur centraal. Er worden verschillende wedstrijden gehouden, waarbij de deelnemers traditioneel gekleed zijn en de lichamen mooi beschilderd. Er zijn spectaculaire bananenboomstamraces van een vulkaan, kanowedstrijden en speerviswedstrijden. In de hoofdstad Hanga Roa zijn dans- en muziekoptredens. De verschillende disciplines van het festival bieden een unieke kijk in de tradities van het eiland en haar bewoners.