Shiraz, het poëtische hart van Iran

Shiraz, het poëtische hart van Iran



Midden in het oude Perzische rijk en in het zuiden van huidige Iran vind je Shiraz, een stad die bekend staat om haar moskeeën, pleinen, tuinen, poëzie en nachtegalen. Hoewel Shiraz wereldwijd naam heeft gemaakt als kruidige wijn, heeft dit historische hart van Perzische rijk veel meer te bieden.


Van moskee tot druif

De heiligste plaats in Shiraz voor sjiitische moslims is de pelgrimsplaats Shah Cheragh, waar de broer van Imam Reza is begraven. Wat opvalt, is het vele spiegelwerk en de mooi versierde zilveren deuren. Een bezoek aan de Nasir-e-Molk, de roze moskee, is een ander hoogtepunt. Deze moskee heeft prachtig glas-in-loodwerk waardoor het zonlicht danst op de versierde muren en vloer. Het Vakilcomplex is een badhuis, bazaar en moskee in één. Het badhuis is niet meer in gebruik maar laat wel goed zien hoe het er vroeger aan toe ging. De moskee en bazaar daarentegen worden nog dagelijks gebruikt. De bazaar is overdekt (net zoals overal in Iran) en is dé plek waar alle lagen van de bevolking samenkomen.

Hier worden typische Iraanse producten verkocht zoals saff raan, chiazaad, gedroogd fruit, pistachenoten en gezouten appeltjes maar bijvoorbeeld ook koperwaar en - niet te vergeten - tapijten. In Iran kan je wel 100 verschillende soorten kebab eten, maar Shiraz heeft op culinair vlak veel meer te bieden. Wat te denken van Kalam Polow, een gerecht dat bestaat uit rijst, verse kruiden, kool en kleine gehaktballetjes, of de Shirazi salade, waarin de kleuren van de Iraanse vlag verwerkt zijn (groen van komkommer, wit van ui en rood van tomaat). Ook voor zoetekauwen is er genoeg lekkers te vinden. De Nokhodkoekjes, gemaakt van kikkererwten, zijn geliefd in heel Iran. Het ietwat bizarre Faloodeh Shirazi bestaat uit noedels gezoet in rozenwater, een lekkernij waar je even aan moet wennen.

Men zegt dat de shirazdruif zijn oorsprong vindt op de heuvels van het Ghalatgebergte, twintig kilometer van Shiraz. Deze druif is wereldwijd gecultiveerd en men maakt er een zeer smakelijke wijn van, die ook wel Syrah wordt genoemd. Helaas zijn de meeste wijngaarden gesloopt ten tijden van de islamitische revolutie. Er bestaan plannen om de wijngaarden te herstellen (voor alcoholvrij druivensap).


Hij die alles onthoudt

De dichter Hafez is bij iedereen in Iran bekend. Zijn echte naam is haje Shams od-Din Mohamed maar omdat hij op zijn 11e de koran al uit zijn hoofd kende, kreeg hij de naam Hafez. Wat ongeveer betekent ‘hij die alles onthoudt’. Zijn gedichten zijn moeilijk te vertalen , maar nachtegalen, hofmakerij en wijn spelen vaak een rol. De graftombe van Hafez is een heus bedevaartsoord geworden voor veel Iraniërs. Het is er heerlijk toeven in de geurige rozentuin. Oude mannetjes laten hun gekooide vogeltjes een papiertje met strofen van Hafez uit een doosje pikken.

Voor velen is een bezoek aan Persepolis hét hoogtepunt van een rondreis naar Iran. Dit was ooit het centrum van het Perzische rijk, zo’n 600 jaar voor christus opgericht door koning Darius de Grote. Persepolis is echter géén stad, aangezien er geen woonhuizen gevonden zijn, maar was met haar paleizen en gedenkplaatsen wel 200 jaar lang een belangrijk middelpunt. Tot het moment dat Alexander de Grote Persepolis plunderde en grotendeels in brand stak. Gelukkig zijn er tegenwoordig nog genoeg overblijfselen die tot de verbeelding spreken. Op ongeveer 10 minuten rijden van Persepolis ligt Naqsh-e-Rostam, ofwel vier koningsgraven die uit de rotsen zijn gehakt. 

De graven waren bedoeld als eeuwige rustplaats voor de koningen. Zowel Xerxes en Darius zijn er begraven. Naast de graven bevindt zich nog een zoroastrische tempel.

Het zoroastrisme is een oude religie afkomstig uit Perzië, gesticht door de profeet Zarathustra, die rond de 10e eeuw voor christus zou hebben geleefd. Cyrus de Grote (die ook begraven is in Naqsh-e-Rostam) riep het geloof uit tot het staatsgeloof van Perzië. De leer van de profeet Zarathustra steunt op drie pijlers: goede woorden, goede daden en goede gedachten. En dat is precies wat de vriendelijke bevolking ook nu nog lijkt uit te dragen.

> Rondreizen Iran