Cultuur
Met oog voor de wereld
Filter reisblogsGeselecteerde filters:
-
Etnische smeltkroes
Wist je dat Madagascar het op drie na grootste eiland ter wereld is? Alleen Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo zijn groter. De Madagassiërs zijn overwegend van Maleis-Indonesische afkomst, met in veel mindere mate negroïde en Arabische elementen.
-
Middeleeuws Vilnius
Alle Djoser rondreizen naar de Baltische staten, al dan niet in combinatie met Rusland, starten in Vilnius. De hoofdstad van Litouwen is een van de minst bekende hoofdsteden van de EU. De stad, die pas in de veertiende eeuw ontstond, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, en terecht.
-
Hindoe god Ganesha
Het Hindoeïsme kent vele goden, die vaak ook nog in verschillende gedaanten bekend zijn. Voor de niet-Hindoes is dit vaak heel verwarrend. Van alle Hindoe goden is Ganesha waarschijnlijk, bij westerse bezoekers, de bekendste. Zonder twijfel is het in ieder geval, met zijn olifantenhoofd, de meest herkenbare van de goden.
-
Heilige koeien
Reizen door India is een unieke belevenis! Midden tussen het drukke Indiase verkeer en het gekkenhuis op straat, sjokt een sereen schepsel zich voort. In het geheel niet beïnvloed door de drukte en de herrie is de koe: de Heilige Koe, op zoek naar voedsel, een plekje in de schaduw of wat dan ook.
-
Indiase curry
India is een ontzettend groot land met meer dan 1 miljard inwoners! Tijdens een rondreis in India zal het je dan ook opvallen dat de menu’s in de verschillende regio’s sterk uiteenlopen. Verschillen in klimaat, geografische ligging en godsdienst hebben een grote invloed op de keuken.
-
Badminton als volkssport
Badminton is dé volkssport van Indonesië en geniet daar dezelfde status als het voetbal in Europa. Oorspronkelijk verspreidden de Britten het spel na de Eerste Wereldoorlog over hun koloniën.
-
Durian
Tijdens een van de rondreizen door Indonesië kom je ongetwijfeld de durian tegen op een van de vele markten, de meest beruchte van de fruitsoorten die je in dit land tegen kan komen. De sterk geurende vrucht komt alleen in Zuidoost-Azië voor en voor veel toeristen is de sterke geur al genoeg om de vrucht links te laten liggen.
-
Gallo Pinto
‘Gallo pinto’ zal je tijdens een rondreis door Costa Rica veel tegenkomen op de menukaart. Voor veel Tico’s is een bord ‘Gallo Pinto’ de beste start van de dag, maar het wordt ook als lunch of diner gegeten. Laat je een keer verrassen door ‘Gallo Pinto’!
-
Koninklijke rode wijn
Liefhebbers van rode wijn zijn in nog beter gezelschap dan ze al dachten! Aan het illustere rijtje van beroemde wijndrinkers mogen zij namelijk de naam van farao Toetanchamon toevoegen.
-
Hiërogliefenschrift
Hiërogliefenschrift is de naam voor een van de soorten schrift die door de Egyptenaren in de oudheid werden gebruikt. De naam is afgeleid van twee Griekse woorden: hiëros wat 'heilig' betekent en glypho 'in steen gebeiteld'. De Grieken pasten de hiërogliefen alleen toe in godsdienstige teksten.