Eclipsreizen

Eclipsreizen

Djoser biedt bijzondere eclipsreizen aan over de hele wereld.

De eerstvolgende eclipsreis vindt plaats in augustus 2027 in Egypte.


Wat is een eclips?

Een eclips is de veel gebruikte naam voor de periodeEclipsreizen zonsverduistering Djoser tijdens een verduistering, waarbij de maan zich precies voor de zon bevindt. Bij een verduistering spelen de maan en de zon de hoofdrol. De maan cirkelt in een ellipsvormige baan rond onze aarde. De afstand van de maan tot de aarde verschilt echter, zodat de maan vanaf de aarde niet altijd even groot is. Bij een zonsverduistering staan de aarde, de zon en de maan nagenoeg op één lijn, hoewel de afstanden onderling veranderen. Op dat moment bestrijkt de schaduw van de maan de aarde en verduistert ze de zon geheel of gedeeltelijk.

Volledige zonsverduistering

Bij een volledige zonsverduistering lijken de zon en de maan vanaf de aarde gezien even groot. Bij een dergelijke verduistering neemt het daglicht aanzienlijk af en het lijkt alsof de natuur even de adem inhoudt. In al haar pracht toont de zon haar hete buitenatmosfeer, corona genaamd. Een indrukwekkend schouwspel dat de mens al eeuwenlang met ontzag vervult. Zonsverduisteringen komen gemiddeld één keer per 375 jaar op dezelfde plaats voor. In Nederland pas weer in oktober van het jaar 2135!

Cirkelvormige zonsverduistering

Een cirkelvormige eclips is een ongewone en interessante variant van een volledige eclips en de moeite waard om een reis voor te ondernemen. Zowel de baan van de aarde om de zon, als de baan van de maan om de aarde is niet cirkelvormige maar elliptisch. Wanneer de maan op zijn verste punt van de aarde staat en de zon het dichts bij de aarde is, kan de maan de zon niet geheel afdekken waardoor een rand van de zon zichtbaar blijft. Dit bijzondere verschijnsel was 1 september 2016 in Afrika en boven de Indische Oceaan waar te nemen. Voor deze verduistering organiseerden we een speciale eclipsreis in Madagascar.

Ruime ervaring met eclipsreizen

Djoser heeft een lange geschiedenis in het organiseren van eclipsreizen over de hele wereld:

2027 - op 2 augustus 2027 vindt er een volledige zonsverduistering plaats in Egypte. Nabij Luxor zal deze verduistering meer dan 6 minuten en 23 seceonden duren. In deze omgeving in de woestijn is de kans op een heldere hemel groot.

2024 - Op 8 april 2024 waren we bij de volledige zonsverduistering in het ruige noordwesten van Mexico. Nabij Durango aanschouwden we dit bijzondere fenomeen.

2019 - De totale zonsverduistering van 2 juli was perfect zichtbaar op het Zuid-Amerikaanse continent, o.a. in Chili en Argentinië. Het westen van het continent, nabij La Serena in Chili en het westen van Argentinië bij Villa Union, was de perfecte locatie om de eclips boven land te ervaren.

2017 - Op 21 augustus aanschouwden we in Nashville de eclips. Naast het zien van de bijzondere eclips was er ruimte voor een bijzondere reis door het hart van de Verenigde Staten, van de gebaande paden.

2016 - Op 1 september was er boven de Indische oceaan en Madagascar een cirkelvormige eclips waar te nemen. Tijdens de eclipsreis naar Madagascar bewonderden we niet alleen dit prachtige intrigerende eiland met zijn bijzondere flora en fauna, maar aanschouwden we ook deze bijzonder verduistering nabij Ankarafantsika.

2016 - Op 8 maart was er een totale zonsverduistering in Indonesië. We aanschouwden het unieke natuurfenomeen tijdens twee reizen. Op het bekende eiland Java en op de afgelegen Togian eilanden op Sulawesi. Uiteraard werd er ook volop genoten van de prachtige natuur en bijzondere cultuur van deze bestemmingen.

2013 - Volledige zonsverduistering in het noorden van Kenia, Oeganda en Ethiopië. In ons kampement aan de oevers van Lake Turkana in het uiterste noorden van Kenia observeerden samen met Turkana dit fascinerende schouwspel. In de nabijheid van Murchinson Falls nationaal park in Oeganda pakten we eveneens de eclipsbrillen en camera’s uit de tas om dit spektakel gade te slaan.

2012 - Volledige zonsverduistering in Queensland in Australië in november 2012. We organiseerden drie verschillende speciale eclipsreizen. Wij waren erbij op strand van Palmcove even boven Cairns!

2012 - Utah in de Verenigde Staten. Hier observeerden deelnemers in mei een bijzondere cirkelvormige eclips boven de Grand Canyon of in het mooie Bryce Canyon nationaal park. Awesome!

2008 - Op 1 augustus nabij Nizjnivartovsk in Siberië in Rusland bedekte de maan de zon gedurende 2 minuten volledig. Deelnemers aan onze eclipsreizen vierden dit verschijnsel met veel feestende Russen.

2006 - Egypte en Libië - op 29 maart van dit jaar bewoog de maan voor de zon. Vanuit een tentenkamp op de grens met Egypte en Libië in de woestijn waren de ogen van de Djoser reizigers op de hemel gericht.

2001 - Op 21 juni in de nabijheid van de Victoria watervallen op de grens van Zimbabwe en Zambia vond een volledige zonsverduistering plaats.