IJsland, een vulkanisch wandelparadijs

IJsland, een vulkanisch wandelparadijs

Door Wim Struijk (reisbegeleider)

Helemaal in het noorden van de Atlantische oceaan ligt IJsland net onder de poolcirkel. 50.000 geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen onder de oceaan. En nog steeds vulkanisch actief. En dat laat zijn sporen na in het landschap. Een mooi decor voor wandeltochten. Je kunt hier tochten maken van verschillende dagen bijvoorbeeld de doorsteek vanuit het binnenland tussen de beruchte vulkanen Eyjafjallajökkul en de Myrdallsjokkul via Thorsmok naar de kunst bij het plaatsje Skogar, waar je het laatste stuk tientallen watervallen passeert.

Maar ook kortere wandelingen zijn mogelijk. De twee onderstaande gebieden lenen zich goed voor kortere dagwandelingen!

Landmannerlaugar IJslandLandmannerlaugar: Het gebied rond Landmannerlaugar waar bovenstaande route begint is een waar natuurwonder! In dit gebied is een prachtig lavaveld te vinden met de naam Laugahraun, het resultaat van een vulkaan uitbarsting in 1477. Over een oppervlakte van wel 2 bij 2 km is de bodem bezaaid met gestolde lavasintels. Hier doorheen loopt een goed begaanbaar wandelpad. Wat pittiger zijn wandelingen over de omringende heuvels tot een hoogte van ongeveer 900 meter. Hier zie je het roodgekleurde gesteente Ryoliet, het resultaat van ijzeroxidatie. Van boven af heb je een geweldig uitzicht over het landschap dat doorsneden wordt door smeltwater riviertjes. In de verte zie je op een heldere dag besneeuwde bergtoppen. In dit gebied waar wij met de Djoser bus op een dagtour naartoe rijden zijn veel dagwandelingen te maken zijn. Je kunt kiezen uit tochten van 2 tot 6 uur. Ze zijn allemaal goed bewegwijzerd.

Skaftafell gletsjer uitzicht IJslandSkaftafell: Het gebied dat in het zuiden aan de kust ligt is een ander gebied waar het goed wandelen is. Ook hier heb je weer de keuze uit korte, vlakke, makkelijke en vlakke wandelingen en langere wandelingen door de heuvels. Als je de route naar de Sjornanipa kiest heb je op een gegeven moment een prachtig uitzicht over de Skaftafell gletsjer. In dit gebied worden ook gletsjer wandelingen georganiseerd die door iedereen met een redelijke conditie goed te doen zijn. Bij het bezoekerscentrum kun je na de inspanningen een authentieke IJslandse lamsvlees soep eten.
En zelfs als je vanuit een willekeurig dorp waar je verblijft over een secundaire weg de wijde natuur inloopt wordt je getrakteerd op mooie panorama’s. Met recht een wandelparadijs! Zowel voor getrainde experts als recreanten.

Bekijk de reizen door IJsland.