Eindeloos veel variatie in Nieuw-Zeeland

Eindeloos veel variatie in Nieuw-Zeeland

De natuur van Nieuw-Zeeland is misschien wel de mooiste ter wereld. Het is in ieder geval één van de meest diverse landen ter wereld als het gaat om natuur. Om dat te demonstreren leggen we in deze blog drie compleet verschillende natuurparken van Nieuw-Zeeland onder de loep.

1. Bay of Islands
Turquoise zeewater, wuivende palmbomen en prachtige stranden. Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij Nieuw-Zeeland – maar het is er wel! Namelijk in de Bay of Islands, in het uiterste noorden van het Noordereiland. Behalve dat het een prachtig gezicht is, valt hier ook veel te bleven. Ten eerste in de natuur: de wateren tussen de kleine eilandjes zijn namelijk een perfecte plek om dolfijnen te spotten. Die komen hier in grote getale voor, en je kunt ze in het kraakheldere water bovendien erg goed zien!

Je kunt ook prachtige wandelingen maken langs de verschillende schiereilanden. En alsof dat nog niet genoeg is, valt er ook op het culturele vlak wat te beleven. Deze eilanden waren namelijk de eerste plek waar Europeanen zich vestigden in Nieuw-Zeeland. Je vindt hier bijvoorbeeld het oudste stenen huis van Nieuw-Zeeland, gebouwd door pelgrims uit de 19e eeuw.

2. Tongariro National Park

Nieuw-Zeeland is vulkanisch erg actief, en nergens is dat duidelijker dan in het nationale park van Tongariro. Dit wordt gedomineerd door drie vulkanen: Ruapehu (2797 m), Ngauruhoe (2291 m) en de Tongariro (1967 m) waarnaar het park is vernoemd. Voor de filmliefhebbers is het mogelijk dat het landschap in het park wat bekend aanvoelt: veel scenes van The Lord of the Rings zijn namelijk hier opgenomen, met name beelden van Mordor – zoals de belangrijke Mount Doom, die in het echt ‘gewoon’ mount Ngauruhoe heet.

De omgeving rond deze drie vulkanen werd al in 1887 beschermd als nationaal park. Sindsdien zijn er honderden wandelpaden aangelegd, met daarin grote variatie in lengte. Voor ieder wat wils dus! Of je er nou voor kiest om een uur te wandelen, een vulkaan te beklimmen of om meerdere dagen te hiken (‘trampen’ zoals ze in Nieuw-Zeeland zeggen): alles is mogelijk. Tijdens het lopen zal je je verbazen over de wonderlijke planten die groeien in het vruchtbare vulkaanzand. Of om de meren, die vanwege de mineralen in de bodem felgekleurd zijn.

3. Fiordlands National Park

Met een grootte van 1.2 miljoen hectare, en vermelding door UNESCO als wereldnatuurerfgoed, is het Fiordland National Park misschien wel het beroemdste natuurgebied van Nieuw-Zeeland. En die reputatie is meer dan terecht. Zoals de naam van het park al enigszins verklapt, vind je in de Fiordlands met name heel veel grote fjorden, die hun water vaak krijgen uit de grote watervallen die vanuit de bergen de zee in storten. Een spectaculair gezicht!

Milford Sound en Doubtful Sound zijn de twee bekendste, en misschien ook wel de mooiste fjorden van het gebied. Je kunt ze perfect ontdekken met een boottocht. Je zult dan niet alleen genieten van alle natuurschoon om je heen, maar ook om de wilde dieren die hun thuis hebben in het park. Het komt geregeld voor dat er bijvoorbeeld dolfijnen meezwemmen met de boot, of dat je uitzicht hebt op één van de pinguïn- en zeehondenkolonies.

Benieuwd geworden naar de diverse natuur van Nieuw-Zeeland? Bekijk dan onze reizen naar dit fantastische land!