Bekijk de Rondreis Azerbeidzjan, Armenië en Georgië, 21 dagen van Djoser

Rondreis Azerbeidzjan, Armenië en Georgië 21 dagen

Reis van de Kaspische- tot de Zwarte Zee

Vanaf € 2.795,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Een complete reis door alle Kaukasuslanden: Azerbeidzjan, Georgië en Armenië, die zowel de Kaspische als de Zwarte Zee aandoet. Van rijke oliebaronnen, naar sobere monniken, van het rijk van de Perzische Shah Abbas in Azerbeidzjan naar de geboortegrond van Jozef Stalin in Georgië. Qua natuur is deze reis afwisselend, variërend van de woestijn in Azerbeidzjan tot de groene bergen van Georgië en Armenië. We bevinden ons hier op een deel van de historische Zijderoute: de bevolking is een mix van oost en west en op straat wisselen kerken, synagogen en moskeeën elkaar af. Het uiterste zuidoosten van Europa is een bezoek meer dan waard!

Daarom Djoser

 • Excursie naar het indrukwekkende David Gareja klooster
 • Van de Kaspische naar de Zwarte Zee
 • Excursie naar schiereiland Absheron inclusief
 • Excursies naar de Armeense kloosters Noravank, Sevanavank, Tatev inclusief
 • Rotstekeningen die 6000 jaar terug in de tijd gaan in Gobustan NP
 • Inclusief 3 diners
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Rondreis Azerbeidzjan, Armenië en Georgië, 21 dagen
 1. Amsterdam - Bakoe (Azerbeidzjan)
 2. Bakoe, excursie schiereiland Absheron
 3. Bakoe - Gobustan nationaal park - Shemaki - Sheki
 4. Sheki - Telavi (Georgië)
 5. Telavi - Signagi - Tbilisi
 6. Tbilisi, stadswandeling
 7. Tbilisi - Mtskheta - Kazbegi/Gergeti Kerk - Gudauri
 8. Gudauri - Gori - Kutaisi
 9. Kutaisi - Zwarte Zee - Batumi
 10. Batumi - Akhaltsikhe
 11. Akhaltsikhe - Varzia
 12. Varzia - Jerevan (Armenië)
 13. Jerevan, stadswandeling en excursie naar Echmiadzin
 14. Jerevan, excursie Garni tempel en Geghard klooster
 15. Jerevan, excursie kloosters Khor Virap & Noravank - Goris
 16. Goris, excursie Khdzoresk & Tatev klooster
 17. Goris - bezoek karavanserai Selimpas, Noratus - Sevanmeer
 18. Sevanmeer - Dilijan - Hagartsin - Alaverdi
 19. Alaverdi - Haphpat - Tbilisi (Georgië)
 20. Tbilisi, excursie David Gareja
 21. Tbilisi - Amsterdam

Reisbeschrijving

De oliehoofdstad Bakoe

Dag 1. Amsterdam - Bakoe
Dag 2. Bakoe, excursie schiereiland Absheron

Welkom in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, waar olie rijkelijker vloeit dan water. Aan het begin van de 20e eeuw vond er een heuse olieboom plaats in Azerbeidzjan en het land was voor even de grootste olieproducent ter wereld. De hoofdstad staat vandaag de dag dan ook bekend om de rijkdom die deze bron van inkomsten heeft gebracht. Moderne flats en torens strijden om de eer de hoogste te zijn en overal in de stad vind je rijke parken en aangename publieke ruimtes.

Oude stad Bakoe Azerbeidzjan DjoserBakoe kent ook nog een oude stadskern: hier vinden we een kleurrijke bazaar, moskeeën en minaretten. In een ver verleden lag Azerbeidzjan op de historische Zijderoute en was het onderdeel van het immense Perzische rijk. We kunnen heerlijk verdwalen in de bazaar van de oude binnenstad, waar de moskeeën en de vele karavanserais ons een mooi beeld geven van deze vergane tijd.

Zodra we Bakoe verlaten worden we omgeven door ja-knikkers en boortorens. De afgelopen 150 jaar hebben zij het landschap drastisch beïnvloed en ook heel wat vervuiling aangericht. Het schiereiland Absheron staat met name bekend om dit desolate olielandschap, maar we komen hier ook één van de eeuwenoude tempels tegen uit de tijd dat Zoroastrisme hier het heersende geloof was, ingevoerd door Cyrus de Grote, de beroemde Perzische keizer uit de 5e eeuw voor Christus.

Langs de pieken van de Kaukasus

Dag 3. Bakoe - Gobustan - Shemaki - Sheki
Dag 4. Sheki - Telavi
Dag 5. Telavi - Signagi - Tbilisi
Dag 6. Tbilisi, stadswandeling
Dag 7. Tbilisi - Mtskheta - Gergeti - Gudauri
Dag 8. Gudauri - Gori - Kutaisi

Landschap GeorgieWe laten Bakoe achter ons en brengen een bezoek aan de eeuwenoude rotstekeningen van Gobustan. In dit gelijknamige nationale park bevinden zich meer dan 6000 rotstekeningen die meer dan 4000 jaar oud zijn. We reizen door naar de Kaukasus. Shemaki en Sheki liggen in de groene uitlopers van deze indrukwekkende bergketen.

In Sheki vinden we karavanserais en moskeeën gebroederlijk naast de kerken van de apostolisch christelijke kerk. De rijkdom van de oude handel langs de zijderoute is goed zichtbaar in het paleis van Shaki Khan, versierd met sprookjesachtige glas-in-lood en rijkelijk gedecoreerde plafonds.

We steken de grens over naar Georgië waar we door de regio Kakheti rijden, die bekend staat om het mooie landschap en de wijngaarden. We overnachten in Telavi. Deze plaats ligt in het hart van de wijnregio en is een aangename plek met een mediterraan klimaat en een charmant centrum. De volgende dag rijden we naar Signagi waar veel Georgiërs komen om in het huwelijk te treden en om die reden wordt Signaghi ook wel “De stad van de Liefde” genoemd. Deze oude stad ligt prachtig op een hoge heuvel, ommuurd door een vesting uit de 10e eeuw. Overal in de stad vind je oude kerken en huizen uit die tijd. Wij zullen ook een bezoek brengen aan het nonnenklooster van Bodbe. Hier ligt de heilige Nino begraven, een evangeliste uit de 4e eeuw die grote delen van Georgië bekeerde tot het Christendom. Hierna rijden wij door naar Tbilisi voor onze overnachting.

In Tbilisi hebben we de tijd om rustig rond te lopen door de gezellige straatjes van de oude stad. Het straatbeeld van het oude centrum is een gezellige mix van oosterse en westerse invloeden en met name de overhangende balkonnetjes geven de stad zijn typische sfeer. Na het slenteren vind je overal terrassen en restaurants die je uitnodigen voor een aangename pauze. De indrukwekkende ‘Prospekt Rustaveli’ is een echte Sovjetboulevard, geflankeerd met imposante overheidsgebouwen en boeiende musea.

In Gudauri bevinden we ons middenin de indrukwekkende Kaukasus. Daar waar deze regio in de winter bekend staat als skigebied, kan je hier in de zomer mooie wandelingen maken. Via de fameuze Georgian Military Highway bereiken we de flanken van de Kazbek-berg, met hoog op een uitzichtpunt de kerk van Gergeti. Gori is de geboortestad van Jozef Stalin en alleen al om die reden bijzonder om te bezoeken. Daarnaast is het al eeuwenlang het administratieve centrum van de regio: het indrukwekkende fort op de nabij gelegen heuvel is hier een stil getuige van.

Ottomaanse sferen aan de Zwarte Zee

Dag 9. Kutaisi - Zwarte Zee, Batumi
Dag 10. Batumi - Achaltsiche
Dag 11. Achaltsiche - Vardzia

Batumi stond ten tijden van de Sovjet Unie behalve als belangrijke havenstad ook bekend als hét centrum voor zon, zee en strand. Ook nu is het nog een geroemd vakantieoord en zeker niet zonder reden. De kilometerslange boulevard biedt een goed aanbod van restaurantjes en cafés waar het heerlijk toeven is. Het centrum van de stad wordt gesierd door een aantal oude historische gebouwen zoals de Opera en het Adjara kunstmuseum.

Na de ontspanning aan de kust, verlaten we de Zwarte Zee om door te reizen naar Achaltsiche. Een administratief centrum van de Ottomanen en dit zien we terug in de archtectuur. In Vardzia bezoeken we de indrukwekkende grotwoningen die dateren uit de 12de eeuw. Een aantal indrukwekkende muurschilderingen van de koningin Thamar en koning Georg III dateren uit deze periode. Onderweg naar deze grottenstad rijden we door een groene vallei bezaaid met spectaulaire forten en kastelen, hoog gelegen op de heuvels en kliffen.

De kloosters van Armenië

Dag 12. Vardzia - Jerevan
Dag 13. Jerevan, oriënterende stadswandeling en bezoek Echmiadzin
Dag 14. Jerevan, bezoek Garni-tempel en Geghard-klooster

We steken de grens over naar Armenië. Het kleine land ligt ingeklemd tussen Georgië en Iran in het noorden en zuiden en Azerbeidzjan en Turkije in het oosten en westen. Armeniërs staan bekend als een intelligent en weerbarstig volk wiens diaspora zich over de hele wereld is uitgewaaierd. Het kleine land is de bakermat van het Christelijk geloof en biedt een uitzonderlijke afwisseling van landschappen.

We verblijven een paar nachten in de aangename stad Jerevan. Deze stad is geheel opgebouwd in de vroege Sovjet-Unie, maar door het gebruik van natuurlijk tufsteen doet de stad gezellig en knus aan. De kleur van dit steen is namelijk oranje-roze, waardoor de stad alles behalve een typische grijze Sovjetstad is. Daarnaast worden de brede boulevards omgeven door veel groen en overal in de stad vind je gezellige terrassen. Een bezoek aan het nationale cultuurmuseum Matenadaran is een aanrader. Hier vind je de grootste collectie Armeense manuscripten. Indrukwekkend is ook het museum en gedenkmonument voor de Armeense genocide in 1915. Tot op de dag van vandaag door verschillende landen nog niet erkend, geeft dit museum de gebeurtenissen weer die ertoe hebben geleid dat circa 1,5 miljoen mensen zijn gedood. Een indrukwekkend monument en een grote zwarte vlek op de bewogen geschiedenis van Armenië.

Het kleine Echmiadzin neemt een bijzondere plaats in in de Armeense geschiedenis. Al eeuwenlang worden hier de belangrijkste rituelen van de Armeense kerk uitgevoerd. De Armeniërs noemen het de oudste kerk van de christelijke wereld, ook al zijn er veel verbouwingen en restauraties geweest.

In Jerevan kunnen we al genieten van het uitzicht op de prachtige Ararat berg, maar vanaf het kloostercomplex van Khor Virap ziet deze er nog beter uit. Het klooster is extra bijzonder omdat Gregorius de Verlichter hier enige tijd gevangen heeft gezeten voordat hij in het jaar 301 de koning van Armenië tot het Christendom kon bekeren. Hiermee werd Armenië het eerste land dat het Christendom als staatsgodsdienst aannam.
 
De volgende dag bezoeken we de eeuwenoude Garni-tempel, die ooit door de Romeinen werd gebouwd op een hoog rotsplateau, ter ere van hun god Bacchus. In het christelijke Armenië wordt de tempel daarom ook wel 'de heidense tempel' genoemd, alhoewel het ook lang heeft gediend als koningklijk paleis. Verderop in de kloof van Garni ligt het rotsklooster van Geghard, waar volgens overlevering de speer werd bewaard die Jezus verwondde aan het kruis. Mede daarom is dit klooster een belangrijk bedevaartsoort voor de Armenen. Binnen in de gewelven verbazen we ons over prachtig steenhouwwerk.

Reizen langs de Zijderoute

Dag 15. Jerevan - Khor Virap - Noravank - Goris
Dag 16. Goris, excursie Tatev klooster
Dag 17. Goris - Karavanserai Selimpas - Noratus - Sevanmeer
Dag 18. Sevanmeer - Dilijan - Alaverdi

Tatev klooster Armenië DjoserNoravank is een ander kloostercomplex dat dateert uit de 13e eeuw. Het steekt spectaculair uit boven de omliggende rode kliffen en valleien. Goris ligt in een groene vallei en is de uitvalsbasis voor het grottencomplex van Khndzoresk. De historische huizen van Goris winnen het zeker in charme van de monotone Sovjetstijl. Dankzij het klimaat en de vele fruitbomen zijn de typisch Armeense fruitwodka’s hier volop te verkrijgen. Met de langste kabelbaan ter wereld, over twee diepe dalen, bezoeken we het Tatev klooster uit 9e eeuw. Het klooster was naast het religieuze centrum ook het politiek en economisch centrum van de zuidelijk regio, alhoewel het vooral bij zal blijven vanwege de weergaloze locatie.

Op weg naar het Sevanmeer rijden we over de Selimpass. Tussen de mooie uitzichten zien we hier vele herders met hun kuddes schapen. We stoppen bij een oude karavanserai. Ook Armenië lag aan de legendarische Zijderoute en veel handelaren uit alle windrichtingen kwamen hier hun waar verkopen en vervoeren. Een van de traditionele ambachten van Armenië is steenhouwwerk, met name zichtbaar in de vele rijkelijk versierde 'khachkars'. Veel van dit erfgoed is vernietigd in het roerige verleden, maar het kerkhof van Noratus vinden we nog honderden van deze zerken.

We rijden langs de volle lengte van het Sevanmeer: felblauw water gelegen op een hoogte van 1900 meter. De watertemperaturen in het voor- en najaar zijn dan ook fris, maar de moedigen kunnen zeker een duik maken in het heldere water. Het klooster Sevanavank biedt mooie uitzichten over het meer en de omringende kale bergen. Als we doorrijden naar het noorden zien we de omgeving van trots en kaal gebergte weer veranderen naar weelderige bossen. Vanwege de natuur en vele Sovjetresorts staat Dilijan in Armenie ook wel bekend “Klein Zwitserland”. De meeste resorts zijn nu gesloten vanwge renovaties, maar de omgeving is er niet minder mooi om geworden. Er zijn hier volop mogelijkheden om te wandelen, te fietsen of gewoon te relaxen. We rijden door naar Alaverdi van waar we een bezoek brengen aan de Hagpat-kerk, prachtig gelegen in de groene bergen op de grens met Georgië. We overnachten in de omgeving van Alaverdi.

Mediterraans genieten in Tbilisi

Dag 19. Alaverdi - Tbilisi
Dag 20. Tiblisi, excursie David Gareja
Dag 21. Tbilisi - Amsterdam

De laatste dagen van de reis brengen we door in Tbilisi. We bezoeken het bijzondere kloostercomplex van David Gareja. Gelegen in het semidroge Kacheti-regio. Het grote complex bevat een aantal kerken en kapellen versierd met kleurrijke fresco’s. Mocht de tijd het toelaten zullen we in Tbilisi de laatste souvenirs kopen en genieten we na van alle indrukken van deze bijzondere reis. In de vroege ochtend vliegen we terug naar Amsterdam.


Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. Het principe 'vrijheid-blijheid' houdt in, dat de reisdagen en enkele excursies die bij de reis zijn inbegrepen vastliggen, maar dat de resterende tijd vrij is in te vullen. Uiteraard ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief zodat je zelf kan bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Op die manier leer je een land immers het beste kennen.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
20 jul - 09 aug
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
1 plaats vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.195,-

Start - einde
24 aug - 13 sep
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

Korting

Incl. € 100,- korting

2.895,-

Start - einde
21 sep - 11 okt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.895,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
10 mei - 30 mei
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
24 mei - 13 jun
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
07 jun - 27 jun
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.895,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per comfortabele bussen
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Kamers met eigen douche en toilet
 • Excursie naar Absheron-schiereiland
 • Bezoek aan Gobustan nationaal park
 • Excursie naar Gergeti-kerk in Kazbegi
 • Overnachting bij zelfvoorzienende boerderij in Vardzia
 • Bezoek aan Garni-tempel en Geghard-klooster
 • Overnachting aan het Sevanmeer
 • Bezoek aan de oostelijke woestijn van Georgië: David Gareja
 • Diners: 1x in Gudauri en 1x in Vardzia
   

Exclusief

Overige maaltijden, e-visum Azerbeidzjan, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 595,-.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Verlenging met accommodatie in Tbilisi is bij te boeken. Je verblijft dan in ons centraal gelegen middenklasse hotel.

De prijs voor onze accomodatie is vanaf € 40,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs van een eenpersoonskamer is vanaf € 80,- in Tbilisi.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.395,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 22.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. Heb je via Djoser een verzekering bij VAB afgesloten, neem dan contact met ons op.

Reviews Azerbeidzjan, Armenië en Georgië, 21 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,8

 • Indrukwekkende reis langs schitterende moskeeen rijdend door een wijnlandschap. Kathedralen op hooggelegen plekken in de Kaukasus. Genieten en verwonderen in de metropolitane steden. Djoser en ihb de reisleider maakt van deze reis een belevenis om voor altijd in je hart mee te dragen.

  10,0

 • De groep WhatsApp (Djoser in de Kaukasus) laat zien dat de sfeer zeer goed was, vandaar de cijfer 9. Naar mijn mening lag het accent te veel op kerken/kloosters. De vele verlaten (Sovjet-Unie) fabriekcomplexen verdienen uitleg. Hoe is het zo gekomen? De "WOW" factoren waren: Stalinmuseum, basaltformaties

  9,0

 • Indrukwekkende reis met fijne reisbegeleider Jeroen. Drie bijzondere landen, met heel veel kloosters. Het programma zou iets afwisselender mogen zijn.

  8,0

 • Een interessante reis naar de Kaukasus regio met veel aandacht voor religie (kloosters en kerken), de geschiedenis en geopolitieke zaken. Veel in de bus en relatief weinig rustperiodes en/of bijv. zwemmogelijkheden.

  8,0

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in middenklasse hotels in kamers voorzien van eigen douche en toilet. Sommige hotels hebben een typisch authentiek Russische uitstraling, andere accommodaties zijn wat moderner. In de steden liggen de hotels vrijwel allemaal op loopafstand van het centrum. In Goris en Alaverdi verblijven we in kleinschalige rustieke hotels die perfect in de omgeving passen en goede service bieden, zeker een meerwaarde tijdens deze reis. In Gudauri overnachten we in een typische berghut waar je heerlijk tot rust kan komen.

In Sheki overnachten we in een eeuwenoude Caravanserai die al sinds de Zijderoute wordt gebruikt. Het monument heeft een officiele vermelding op de UNESCO-wereldergoedlijst! De kamers zijn door de monumentale bescherming niet zo nieuw als onze andere overnachtingen. Een overnachting hier is een unieke kans om een stuk van de geschiedenis van de Zijderoute te ervaren.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor
 

Baku Sapphire Bayil Hotel
Tbilisi Bridge boutique hotel
Batumi Hotel Chao
Akhaltsikhe Hotel Grand Palace
Jerevan Hotel Imperial Palace
Goris Hotel Christy
Sevanmeer Blue Sevan Resort
Haghpat Hotel Qefilyan

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 595,-.

 • Valodia cottages in Vardzia

  In Vardzia overnachten we bij een zelfvoorzienende boerderij

 • Armenie en Georgie hotel lobbyaccommodatie Djoser

  Sommige hotels komen uit de Sovjetperiode

 • Basement of hotel in Georgia

  In Gudauri genieten we van een echt Georgisch diner: een supra

 • Armenie Georgie hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser

  Veel van onze hotels zijn recent gerenoveerd, de kamers zijn van alle moderne gemakken voorzien

 • Armenie en Georgie hotel kamer accommodatie Djoser
 • Armenie en Georgie hotel lobby accommodatie Djoser
 • Armenie en Georgie hotel kamer accommodatie Djoser
 • Armenie en Georgie hotel kamer accommodatie Djoser
 • Carevanserai Sheki

  De Caravanserai van Sheki is een eeuwenoud hotel en een officieel UNESCO-monument

Vliegreis

Turkish airlines

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Amsterdam - Istanbul

  Vertrek

  18:30 - 22:50

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Istanbul - Bakoe

  Vertrek

  02:00 - 05:50

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Tbilisi - Istanbul

  Vertrek

  04:05 - 05:40

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Istanbul - Amsterdam

  Vertrek

  07:20 - 09:55


Tijdverschil: in alle drie Caucasus-landen is het drie uur later.

Turkish Airlines is dé nationale luchtvaarmaatschappij van Turkije, met de thuisbasis in Istanbul. Vanuit de gloednieuwe en hypermoderne luchthaven wordt er wereldwijd gevlogen. De luchtvaarmaatschappij maakt deel uit van de Star Alliance, waar ook Lufthansa bij is aangesloten. De vloot is zeer jong en modern. Turkish onderscheidt zich door de unieke gastronomische ervaring aan boord. Met het inflight entertainmentsysteem kom je niets te kort. Er is een ruim aanbod met onder andere spelletjes, muziek en films voor alle leeftijden. Kortom bij Turkish Airlines begint je reis goed en ontbreekt het je aan niets.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.395,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

Bij de rondreis reizen we met een eigen comfortabele bus die gewisseld wordt bij de grens. De bussen zijn beschikken over ventilatie en verwarming. Onderweg is vaak veel te zien en omdat de bus volledig tot onze beschikking staat, wordt er gestopt waar we maar willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of een markt onderweg te bezoeken.

 • Azerbeidzjan Turkish Airlines Djoser
 • tourbus in Armenië

  We maken gebruik van comfortabele, moderne bussen

 • tourbus Armenië interieur

  Vanuit de bus heb je een goed zicht op de omgeving

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per comfortabele bussen
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Kamers met eigen douche en toilet
 • Excursie naar Absheron-schiereiland
 • Bezoek aan Gobustan nationaal park
 • Excursie naar Gergeti-kerk in Kazbegi
 • Overnachting bij zelfvoorzienende boerderij in Vardzia
 • Bezoek aan Garni-tempel en Geghard-klooster
 • Overnachting aan het Sevanmeer
 • Bezoek aan de oostelijke woestijn van Georgië: David Gareja
 • Diners: 1x in Gudauri en 1x in Vardzia
   

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. Tijdens deze reis zijn er volop mogelijkheden om kloosters, kerken en forten te bezoeken. Daarnaast is het natuurlijk heerlijk om te voet de natuur in te trekken of gewoon door een van de dorpjes slenteren en contact te maken met de lokale bevolking. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies (vervoer) zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze 21-daagse reis door Azerbeidzjan, Georgië en Armenië zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:      

 • Oriënterende stadswandelingen door Bakoe, Tbilisi en Jerevan langs de mooiste en belangrijkste plekjes van de hoofdsteden
 • Excursie naar het schiereiland Absheron, bekend vanwege vuurtempels en moskeeën
 • Excursie naar Gobustan National Park, bekend om de duizenden millennia oude rotstekeningen
 • Excursie naar Mtskheta, de oude hoofdstad van Georgië en tegenwoordig de spirituele hoofdstad
 • Een rit over de beroemde Georgian Military Highway
 • Verblijf in skiresort van Gudauri
 • Bezoek aan de grottenstad Vardzia. Dit klooster is nog bewoond. Tegen een rotswand aangebouwd ligt deze stad met zijn grotten, gaten en spelonken
 • Spectaculaire wandeling door een kloof naar de heidense Garni tempel en het uit de rotsen gehakte Geghard klooster  
 • Areni, beroemd vanwege zijn lokaal geproduceerde droge rode wijn. We hebben de mogelijkheid om een glaasje te proeven. De wijn uit Areni wordt al geroemd vanaf de 5de eeuw
 • Tatev-klooster; de langste kabelbaan ter wereld gaat naar dit imposante en belangrijke klooster uit de 9de eeuw Tijdens de 11 minuten durende rit heb je uitzicht op een spectaculaire kloof.
 • Karavanserai van Selim die ten tijde van de Zijderoute gebruikt als overnachtingsplaats voor de handelaren
 • Excursie naar David Gareja, gelegen in de Georgische woestijn. Om dit complex te bereiken moet er een goede klim worden gemaakt, maar het uitzicht boven aan is adembenemend. Je kijkt uit over Georgië en in de diepte ligt Azerbeidzjan.
   

Onderweg stopt onze bus op een aantal plaatsen, waarvoor je uitsluitend nog eventuele entreegelden hoeft te betalen om naar binnen te mogen:

 • Stop bij het Armeens Alfabet, en bij de ruïnes van Zvartnots (UNESCO)
 • Zorats Karar, de Armeense Stonehenge. Deze plek is ouder dan de veel beroemdere Engelse Stonehenge
 • Het Stalin-museum in Goris, de geboorteplaats van deze Russische overheerser


Ter plaatse kunnen eventueel nog meer excursies geregeld worden, bijvoorbeeld een folkloreshow in Jerevan of Tbilisi, een wijnproeverij een van de drie landen of een picknick onderweg.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Internationale reispas die nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Tbilisi.
 • E-visum voor Azerbeidzjan. De kosten bedragen 20 dollar pp plus 3 dollar service kosten en dienen met een credit card te worden voldaan. Meer informatie hierover is te vinden op de volgende website.

Geldzaken

Op deze reis krijg je te maken met drie verschillende munten. In Azerbeidzjan wordt er betaald met de manar, in Georgië met de lari en in Armenië is de munteenheid de dram. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Hoewel op veel plaatsen kan worden geld afgehaald is het aan te raden om als zakgeld ook enkele contante euro’s mee te nemen. Creditcards zijn inmiddels ook op enkele plaatsen te gebruiken, zoals in restaurants.
 
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, overige entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 200,- per persoon per week. 
 
Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 35,-.
 

Maaltijden

Bij de reis zijn alle ontbijten inbegrepen. In een aantal hotels is er een ontbijtbuffet, bij andere staan de lekkernijen al op tafel uitgestald. Verder kun je zelf bepalen waar je wilt lunchen en 's avonds gaat eten. Er is in de grotere steden inmiddels een flink aantal restaurants gekomen. In de kleinere plaatsen is de keuze beperkt. De reisbegeleider kan je wel altijd aanraden waar het eten lekker en goed is.

In de keuken van Azerbeidzjan is de eeuwenoude invloed van de steppe nog altijd kenbaar: er wordt hier veel kaas gegeten, en net als in Centraal-Azië is de 'plov' (een gerecht van gebakken rijst) vaak het belangrijkste onderdeel van de maaltijd. Daaromheen worden vaak verse gerechtjes geserveerd, zoals fruit, salades en olijven.

De Armeense keuken laat zich het beste vergelijken met de Turkse keuken: er wordt hier vaak gegrild vlees gegeten, aangevuld met dolma (gevulde wijnbladeren), lavas (platbrood) en verschillende verse soepen. Er wordt ook veel yoghurt gegeten, bijvoorbeeld bij het ontbijt.

De Georgische keuken staat vooral bekend om zijn ingewikkelde stoofgerechten, met vaak unieke kruidenmengsels. Bijvoorbeeld rundvlees in een stoof van witte saus, op basis van venkelzaad, kurkuma en peterselie. Het is even wennen, maar het valt bij veel reizigers erg in de smaak. Lees meer over het eten in Georgië.

In alle twee de landen worden veel dumplings gegeten, die vaak met de Georgische naam Khinkali op de kaart staan. Deze grote noedels zijn gevuld met gehakt en bouillon, en de etiketten schrijven voor dat deze met de hand worden gegeten. Ook kaasbroden worden in beide landen veel verkocht: een lekkere snack voor onderweg!

In Georgië en Armenië kunnen we de lokale wijnen proeven bij de maaltijden. Georgië kent een wijnhistorie die zo'n 8000 jaar teruggaat in de tijd en is daarmee het oudste wijn producerende land ter wereld.

De grote hotels en restaurants serveren gewone Europese gerechten: soep, vlees/vis met rijst of aardappels. Yoghurt en salades zijn volop verkrijgbaar. Het dessert blijft meestal beperkt tot ijs of yoghurt, in ieder geval thee en koffie.

 

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden.

In de zomer kunnen er in de bergen muggen voorkomen. Het is aan te raden antimuggenspray mee te nemen op reis. We raden je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

Veel van de bezienswaardigheden in beide landen liggen prachtig en uniek, maar zijn vaak alleen maar te bereiken via een trap of een weg naar boven. Dat maakt dat deze reis niet geschikt is voor mensen die wat slechter ter been zijn.
 

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging met accommodatie in Tbilisi is bij te boeken. Je verblijft dan in ons centraal gelegen middenklasse hotel.

De prijs voor onze accomodatie is vanaf € 40,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs van een eenpersoonskamer is vanaf € 80,- in Tbilisi.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Azerbeidzjan, Armenië en Georgië horen bij de Kaukasuslanden. Het Kaukasusgebergte bestaat uit de Grote Kaukasus in het noorden en in het zuiden is de Kleine Kaukasus. Tevens bezit de Kaukasus na de val van het IJzeren Gordijn over de hoogste bergtoppen van Europa.

In de landen heerst over het algemeen een landklimaat, dat door de vaak grote hoogte niet tot te hoge temperaturen leidt. De gemiddelde temperaturen in de zomermaanden liggen tussen de 25 - 30° C. In het voor- en najaar moet je rekenen op temperaturen van gemiddeld 20° C. In de nachten koelt het, vooral in de bergen, uiteraard flink af.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Waar overnacht je met Djoser in Azerbeidzjan, Armenië en Georgië?

Djoser maakt gebruik van een goede, sfeervolle middenklasse hotels in zowel Azerbeidzjan,  Armenië als Georgië voorzien van eigen douche en wc. De locaties zijn centraal in de steden of op mooie plekken in de natuur.

Is het mogelijk een éénpersoons kamer te boeken?

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld op een tweepersoonskamer met een andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een éénpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze meerprijs is te vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS.

Hoe is het vervoer in Azerbeidzjan, Armenië en Georgië?

Bij de rondreis reizen we met een eigen comfortabele, geriefelijke bus. Ondanks de flinke afstanden zijn er geen lange ritten. Onderweg is vaak veel te zien en omdat de bus volledig tot onze beschikking staat kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje te bezoeken.
 

Is er Nederlandstalige begeleiding op de reis?

Ja, de gehele reis word je begeleid door Nederlandstalige reisbegeleiding. De reisbegeleiding geeft je tips over de bezienswaardigheden en restaurants en zorgt samen met onze deskundige lokale partner voor een soepel verloop van de reis.
 

Zijn er speciale kledingvoorschriften?

Er zijn geen speciale voorschriften, wel is het handig kleding mee te nemen dat gedragen kan worden tijdens de bezoeken aan heilige plaatsen/kerken/kloosters. Waarbij vrouwen worden aangeraden om benen en armen te bedekken met bijvoorbeeld een lange rok en mannen broeken te dragen die minstens tot over de knie komen.

Tevens is het in Georgië verplicht om een hoofddoek te dragen tijdens het bezoeken van religieuze gebouwen.
 

Vooral in de bergen koelt het 's avonds af. Neem daarom ook warme kleding mee.

Heb ik een visum nodig?

Alleen voor Azerbeidzjan heb je een visum nodig. Dit is een E-visum dat eenvoudig online kan worden aangevraagd. De kosten bedragen 20 dollar per persoon plus 3 dollar service kosten. Meer informatie hierover volgt na boeking.

Voor alle landen geldt dat het paspoort nog 6 maanden na thuiskomst geldig dient te zijn.

Wat is de beste reistijd?

De beste reistijd vanaf de lente tot en met de herfst.
Het kan in de winter namelijk erg koud zijn, daarnaast zijn sommige berggebieden in de winter onbereikbaar. In april kan het nog koud zijn, zeker in de berggebieden kan er nog sneeuw liggen. In mei regent het gemiddeld wat vaker maar de temperaturen zijn aangenaam. In de zomer is het erg warm en is de gemiddelde temperatuur aan zee 30 graden. In de bergen is het wat koeler met een gemiddelde temperatuur van rond de 27 graden. In september en oktober zijn er mildere temperaturen en soms wat neerslag, in de nachten koelt het flink af. . 

Wat is het tijdsverschil met Nederland?

Tijdens onze zomertijd is het in Azerbeidzjan, Armenië, Georgië  2 uur later en tijdens onze wintertijd is het 3 uur later.

Wat is het voltage in Azerbeidzjan, Armenië en Georgië?

In alle landen is het voltage 220 Volt, de Nederlandse stekkers passen in de stopcontacten.

Is er wifi aanwezig in de hotels?

In de meeste hotels is wifi aanwezig. Daarnaast kunt u vaak van wifi gebruik maken in restaurants en cafés.
In Gudauri waar we in een berghut overnachten is echter geen wifi aanwezig.

Hoe kan ik betalen tijdens de reis?

In Azerbeidzjan wordt er betaald met de Manar, in Georgië met de Lari en in Armenië is de munteenheid de Dram.

In de meeste plaatsen kunt u deze valuta pinnen tijdens de reis. Wel wordt het aangeraden om enkele contante euro's mee te nemen, deze zijn plaatselijk om te wisselen. Tevens kunt u op enkele plaatsen uw CreditCard gebruiken.

Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?

Het is belangrijk dat je bagage niet te groot is, vanwege de beperkte opslagruimte in de bussen. We verzoeken u om de bagage te beperken tot zo’n 12-15 kg per persoon. Daarnaast om een weekendtas of rugzak mee te nemen. Deze zijn gemakkelijker op te bergen in de bus.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video