Bekijk de Rondreis Servië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Montenegro & Kosovo, 15 dagen van Djoser

Rondreis Servië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Montenegro & Kosovo 15 dagen

Reis door de Balkan

Vanaf € 1.895,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Een reis door de ‘nieuwe landen’ op de Balkan is verrassend en interessant. Op de scheidslijn tussen oost en west is de culturele diversiteit groot. Naast een bezoek aan historische plaatsen als Sarajevo, Belgrado, Dubrovnik, Kotor en Mostar is er tijdens de reis aandacht voor de prachtige natuur. Begroeide bergen, mooie stranden, meren en baaien. De hartverwarmende gastvrijheid en het heerlijke eten maken het bezoek aan deze regio helemaal af.

Daarom Djoser

 • Afwisselende reis door vijf landen op de Balkan
 • Nederlandse enthousiaste reisbegeleiding
 • Goede balans van culturele bezienswaardigheden, bezoek historische steden en mooie natuur
 • Boottochten op Skadar-meer en de baai van Kotor inbegrepen
 • Bijzondere historische treinreis Sargan Eight
 • Voldoende tijd om Sarajevo, Dubrovnik en Mostar te verkennen
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Rondreis Servië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Montenegro & Kosovo, 15 dagen
 1. Amsterdam - Belgrado
 2. Belgrado - Valjevo
 3. Valjevo - Tara nationaal park - Mokra Gora, trein naar Sargan
 4. Mokra Gora - Visegrad - Sarajevo
 5. Sarajevo
 6. Sarajevo, bunker Tito - Mostar - Trebinje
 7. Trebinje - Dubrovnik - Kotor
 8. Kotor, boottocht Gospa od Skrpjela & Perast
 9. Kotor - Budva - Virpazar, boottocht Skadar meer
 10. Virpazar - Moraca - Kolasin - Biogradsa Gora nationaal park - Beijelo Polje
 11. Beijelo Polje - klooster Patriarchaat van Pec - Peja
 12. Peja - Pristina
 13. Pristina - Djavolja Varos - Nis
 14. Nis - Belgrado
 15. Belgrado - Amsterdam

Reisbeschrijving

Belgrado; mooi uitzicht op samenvloeiing Donau en Savarivier

Dag 1 Amsterdam - Belgrado
Dag 2 Belgrado - Valjevo

Sava kathedraal Belgrado ServieWe starten de reis in de oud-Joegoslavische hoofdstad Belgrado. Na de Balkanoorlog heeft de stad haar wat stoffige communistische verleden achter zich gelaten. Aantrekkelijke winkels en leuke terrasjes lokken de bezoeker. We maken ter introductie een korte stadswandeling met een gids, maar je kan natuurlijk ook je eigen plan trekken en de hoofdstad ontdekken. Vanaf de Kalegmedan-citadel heb je een mooi uitzicht op het oude centrum en de plek waar de Donau en de Savarivier samenvloeien.

In de middag rijden we naar Valjevo, een dorp dat een belangrijke rol speelde in de Servische onafhankelijkheidstrijd in de 19e-eeuw. In de heuvels is een stenen toren opgericht ter nagedachtenis aan Nenadovic, een van de belangrijkste opstandelingen. Wandel door het Tesjna-kwartier met zijn traditionele huizen en strijk neer op een terras om voorbijgangers gade te slaan. ’s Avonds kan je kennismaken met de Servische keuken die een mengeling is van westerse en oosterse invloeden.


Mooie wandelingen in Tara nationaal park

Dag 3 Valjevo - Tara nationaal park - Mokra Gora - trein naar Sargan

Uitzicht Banjska Tara berg ServieHet is niet ver rijden naar het oosten waar we stoppen in Mitrovac in het Tara nationaal park. Vanwege zijn bijzondere biodiversiteit, verschillende endemische bomen en planten en enkele archeologische sites werd deze regio in 1991 tot beschermd gebied verklaard. Hier kunnen mooie wandelingen worden gemaakt. Een aanrader is de wandeling naar het uitkijkpunt Banjska Stena, zo’n half uur wandelen verderop.

Na dit uitstapje pakken we in Mokra Gora de historische Sargan Eight smalspoortrein, die een steil traject door de bergen aflegt. De trein passeert 22 tunnels en stopt regelmatig zodat er gelegenheid is om van het uitzicht te genieten of een foto te maken. Eindbestemming is Sargan. We overnachten nabij het treinstation of in Mecavnik, een nagemaakt traditioneel Servisch dorp, dat gebaseerd is op de film 'Live is a Miracle' van filmmaker Emir Kusturica


Sarajevo, de plek waar meermalen geschiedenis werd geschreven

Dag 4 Mokra Gora - Visegrad - Sarajevo
Dag 5 Sarajevo

Markt Sarajevo BosnieOp weg naar Sarajevo maken we een stop in Visegrad. Hier bewonderen we de prachtige brug over de Drinarivier die Mehmet Pasa liet bouwen. In 1992 vormde de brug het gruwelijke decor van etnische zuiveringen uitgevoerd door de door Karadzic aangevoerde Bosnisch-Servische troepen. ’s Middags en de volgende dag is er gelegenheid om Sarajevo te bezoeken. In de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina komt Oost en West samen. Vanaf moskeeën klinkt op vaste tijden de oproep tot gebed. Orthodoxe kerken grenzen aan synagogen. We kennen de stad uit de geschiedenisboekjes. Het was hier dat de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand en zijn vrouw werden vermoord. Deze aanslag leidde tot de aanzet van de eerste wereldoorlog. Op de plek waar dit drama zich afspeelde vind je nog een klein plaquette. In het oude stadcentrum Bascarsija hangt nog een typisch oosterse sfeer met bazaars, typische winkels en moskeeën.

Het recente oorlogsverleden uit de jaren negentig heeft met name in de buitenwijken zijn sporen achtergelaten. De stad werd tussen 1992-1995 belegerd en zwaar onder vuur genomen uit de omringende bergen. Veel doden werden begraven in stadsparken. Het Tunnelmuseum, gevestigd in een gewoon woonhuis, geeft een eenzijdig beeld van deze periode. Vanuit dit woonhuis werd met de hand een 700 meter lange tunnel gegraven naar de luchthaven.

Gallery 11/07/95 toont de aangrijpende gevolgen van de inname van Sebrenica door Bosnisch Servische troepen. Een bataljon van Dutchbat die deze ‘veilige enclave’ diende te bewaken werd hier onder de voet gelopen, waardoor ruim 8000 mannen en jongens het leven verloren.


De beroemde brug van Mostar is in zijn oude glorie hersteld

Dag 6 Sarajevo - bunker Tito - Mostar - Trebinje

In begin jaren '50 liet Josip Tito, de latere leider van Joegoslavië, een ondergrondse bunker bouwen, die de elite diende te beschermen tijdens een nucleaire aanval. Het enorme complex gelegen in de nabijheid van Konjic is een tijdcapsule uit de tijd van de Koude Oorlog.

Mostar Bosnie en HerzegovinaDe historische stad Mostar is de grootste in de regio Herzegovina. De op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatste stad wordt doorsneden door de Neretva-rivier. De ene oever wordt bewoond door katholieke Kroaten, de andere door Bosnische moslims. De rivier wordt overspannen door de 'Stari Most', een spectaculaire stenen boogbrug, die de Ottomaanse heerser Süleyman de Grote in de 16e-eeuw liet bouwen. Tijdens de Balkanoorlog werd de brug verwoest, maar is inmiddels weer in haar oude glorie hersteld. De brug wordt vaak symbolisch gezien als de verbintenis tussen de beide bevolkingsgroepen en de eenheid van het land. Na ons bezoek aan de stad rijden we door naar Trebinje, mooi gelegen aan de oevers van de Trebisnjica-rivier.


Wandelen over de stadsmuren van Dubrovnik

Dag 7 Trebinje - Dubrovnik - Kotor
Dag 8 Kotor, boottocht naar Gospa od Skrpjela & Perast

Dubrovnik KroatiëHet is een half uur rijden naar ongetwijfeld de mooiste stad van Kroatië: Dubrovnik. Je krijgt hier ruimschoots de tijd om de stad te ontdekken. De middeleeuwse stad is prachtig gelegen aan de Adriatische zee. Slenterend door de straatjes vind je restanten uit de Griekse periode en panden uit de 14e-eeuw, de tijd dat de stad een onafhankelijke republiek vormde. Aan de Stradun, de hoofdstraat vind je het Franciscanerklooster, de Verlosserkerk en het Sponzapaleis. In de zijstraten zijn veel winkels, cafés en restaurants.

De oude binnenstad wordt omringd door hoge brede stadsmuren, die nog volledig intact zijn. Verschillende scenes van ‘Game of Thrones’ zijn hier opgenomen. Wandelend over deze muren kun je genieten van prachtige uitzichten over de oude binnenstad en de zee. Tevens geeft dit je toegang tot het Minceta fort. In de middag passeren we de grens met Montenegro en rijden we naar Kotor. Onderweg genieten we van mooie uitzichten op de spectaculaire kustlijn.

Baai Kotor MontenegroKotor wordt omringd door bergen en is spectaculair gelegen aan een fjord. Het middeleeuwse stadje wordt overdag druk bezocht door dagjesmensen. ’s Avonds nemen de bewoners de mooie pleinen en terrasjes weer over om de dag door te spreken. De klim naar de Ivan toren op de top van de heuvel is inspannend, maar wordt beloond met een spectaculair uitzicht over de stad en de baai. Via een ander pad naar beneden passeer je de kerk van St. Jovan.

In de middag maken we een boottocht op de fjord waarbij we het eilandje Gospa od Skrpjela, Onze Vrouwe van de Rots en het barokke plaatsje Perast bezoeken. Het mooie op de UNESCO-lijst geplaatste dorp speelde een spil in de handel in de 17e- en 18e-eeuw. Gezien het grote aantal kerken dat het kleine dorp kent speelde religie hier een belangrijke rol. In de namiddag keren we terug naar Kotor. Na zonsondergang wordt de stad mooi verlicht en keert de rust weer terug. 


Het Skadarmeer is het grootste meer van Zuid-Europa

Dag 9 Kotor - Budva - Virpazar, boottocht op het Skadarmeer

En route naar Virpazar maken we een stop in de mondaine badplaats Budva. Het autovrije centrum kent veel historische gebouwen uit de Venetiaanse periode. De rivièra van Budva trekt door zijn mooie stranden veel badgasten. Het kleine vissersdorp Virpazar kent een ander traditioneel karakter. In deze omgeving ontstond Oud Montenegro. Virpazar bevond zich op het kruispunt van de Ottomaanse en de orthodoxe westerse invloedsfeer. Het speelde een belangrijke rol in de handel. Haar belangrijke strategische ligging wordt benadrukt door het Ottomaanse fort Besac.

Skadar meer MontenegroHet Skadarmeer is het grootste meer van de Balkan en van heel Europa. Vanwege haar belangrijke functie voor migrerende vogels heeft het de status van nationaal park. Het zal je niet verrassen dat we, afhankelijk van het seizoen, veel vogels zien tijdens onze boottocht. Het park kent maar liefst 270 waargenomen soorten. Maar ook uit cultureel historisch oogpunt is het park interessant. Op enkele eilanden zijn overblijfselen van fortificaties en orthodoxe kloosters te zien. In de zomermaanden kunnen we na afloop een verfrissende duik nemen.


Kosovo; wapperende Albanese vlaggen

Dag 10 Virpazar - Moraca - Kolasin - Biogradsa Gora nationaal park - Beijelo Polje
Dag 11 Beijelo Polje - klooster Patriarchaat van Peć - Peja

Mensen KroatieWe verlaten de kuststreek op weg naar Beijelo Polje. Onderweg strekken we de benen tijdens een bezoek aan het 13e-eeuwse orthodoxe klooster bij Moraca. De omgeving is hier ruig en bergachtig. Tijdens lunchtijd bezoeken we Kolasin. Het mooie Biogradsa Gora park is een van de oudste beschermde natuur gebieden van Europa. Het wordt omgeven door de bergpieken van de ruim 2000 meter hoge Crna Glava, Zekova Clava en de Troglava. We parkeren bij het Biogradska-meer vanwaar een mooie wandeling je voert langs de oevers en door het 400 jaar oude oerbos. We overnachten in Beijelo Polje.

We passeren de grens met Kosovo, een voormalige Servische provincie die voornamelijk door Albanezen wordt bewoond. Overal wapperen de rode Albanese vlaggen met de tweekoppige draak. Het land verklaarde zich pas in 2008 onafhankelijk en wordt slechts door 110 landen erkend, niet genoeg voor een zetel bij de VN. De economische situatie in Kosovo is zorgwekkend en geen land in Europa heeft zo’n jonge populatie als deze nieuwe natie. Veel jonge Kosovaren zoeken hun heil daarom in het buitenland. Het 13e-eeuwse klooster patriarchaat van Peć is gelegen aan de voet van de Rugova-kloof. Het complex van kerken vormt de zetel en het mausoleum van de Servische aartsbisschoppen. Het klooster wordt bewoond door 24 nonnen die hun leven hebben gewijd aan God en het bewaken van deze heilige plek met haar kunstschatten. Zij bieden humanitaire hulp aan de naburige Servische enclaves Osojane en Budisavci. Na ons indrukwekkende bezoek rijden we door naar Peja.


De aan Moeder Teresa gewijde kathedraal in Prestina

Dag 12 Peja - Prestina

Gracanica kerk KosovoIn de Kosovaarse hoofdstad Prestina vind je allerlei verwijzingen naar de Albanese identiteit. Een standbeeld van de Albanese volksheld Skanderbeg en Nënë Tereza, de controversiële katholieke zuster, die zich inzette voor de allerarmsten. Prestina kent zelfs een aan Moeder Teresa gewijde kathedraal. Al wandelend door het centrum passeer je de Sulyan Mehmet Fatihmoskee en ten zuiden van de stad vind je het op de Werelderfgoed geplaatste klooster van Gracanica.

Het klooster heeft een aantal mooie fresco’s, waaronder die van de stichter Epiphanius van Salamis die aandachtig een papierrol lijkt te bestuderen. Als je moe begint te worden of de dorst zich aandringt, dan is er altijd wel een terras in de buurt. Onvermijdelijk raak je in gesprek met de vriendelijke Kosovaren, waarbij voetbal of de economie van het land een dankbaar gespreksonderwerp vormt.


Op de terrassen in Niš vloeit de raki rijkelijk

Dag 13 Prestina - Djavolja Varos - Niš
Dag 14 Niš - Belgrado
Dag 15 Belgrado - Amsterdam

Town of Devil Davolja Varos ServieDe volgende dag keren we terug naar Servië en maken we op weg naar Niš een stop in Djavolja Varos. Hier is door erosie een bizar landschap ontstaan van honderden pilaren, zogenaamde hoodoo’s. Het fascinerende landschap heeft verschillende kunstenaars geïnspireerd. Onze eindbestemming is het bruisende Niš. Op de terrassen vloeien het bier en de raki rijkelijk. En in de kafana’s, de eetcafés worden al vroeg de smakelijkste gerechten geserveerd.

Het Rode Kruis concentratiekamp is klein van omvang maar de taferelen die zich hier hebben afgespeeld in tweede wereldoorlog zijn vergelijkbaar met de grote vernietigingkampen. De Slag om Cegar, een Servische opstand tegen de Ottomanen, waarbij een Servische commandant het kruitdepot liet opblazen, resulteerde in honderden doden. Sultan Mahmut II liet de schedels en botten ter afschrikking in een toren inmetselen.

Voor nog oudere geschiedenis kun je in het hart van de stad blijven. De citadel van Nis is gefundeerd op de restanten van een Romeins kamp en Byzantijnse verdedigingswerken. Het enorme terrein is ommuurd met 8 meter hoge vestingwallen. Binnen de muren zijn de resten van een badhuis, een munitiedepot en een begraafplaats te vinden. Niš is tevens de vermeende geboorteplaats van Keizer Constantijn de Grote. Op de plek van zijn villa Mediana wordt op dit moment veel archeologisch onderzoek gedaan. Onze laatste busrit brengt ons terug naar Belgrado. Hier kan je ’s middags nog rondkijken, het museum van Nikolas Tesla bezoeken, winkelen of een leuk souvenir op de kop tikken. Of inmiddels ben je onthaast en drink je zoals iedere Serviër een sterk kopje koffie op het terras en ‘s avonds zet je dit voort met een drankje en een hapje in de uitgaanswijk Novi Beograd.


Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt elke dag wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.
 

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
26 mei - 09 jun
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.145,-

Start - einde
02 jun - 16 jun
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
1 plaats vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

Korting

Incl. € 100,- korting

2.195,-

Start - einde
09 jun - 23 jun
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.195,-

Start - einde
23 jun - 07 jul
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
6 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

Korting

Incl. € 100,- korting

2.095,-

Start - einde
14 jul - 28 jul
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.295,-

Start - einde
21 jul - 04 aug
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.295,-

Start - einde
28 jul - 11 aug
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.295,-

Start - einde
11 aug - 25 aug
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.195,-

Start - einde
01 sep - 15 sep
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
7 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.245,-

Start - einde
15 sep - 29 sep
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.195,-

Start - einde
22 sep - 06 okt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
7 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.095,-

Start - einde
29 sep - 13 okt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.895,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
20 apr - 04 mei
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.195,-

Start - einde
04 mei - 18 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.195,-

Start - einde
11 mei - 25 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.095,-

Start - einde
18 mei - 01 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.095,-

Start - einde
25 mei - 08 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.095,-

Start - einde
01 jun - 15 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.095,-

Start - einde
08 jun - 22 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.095,-

Start - einde
15 jun - 29 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.995,-

Start - einde
22 jun - 06 jul
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.095,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per bus
 • Hotelovernachtingen
 • Ontbijt op alle dagen
 • Boottocht Skadar meer
 • Boottocht Kotor baai
 • Treinrit met de Sargan Eight
 • Entreegelden van de nationale parken
 • Stadswandeling met gids in Belgrado
 • Nederlandse reisbegeleiding
   

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen een toeslag vanaf € 345,-.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Het is mogelijk een vervroeging of een verlenging te boeken in het hotel in het centrum van Belgrado. De prijs is v.a. € 40,- op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. € 60,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.745,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit een zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 14 deelnemers, het maximum is 18.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. Heb je via Djoser een verzekering bij VAB afgesloten, neem dan contact met ons op.

Reviews Servië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Montenegro & Kosovo, 15 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,5

 • Het was een geweldige, interessante en indrukwekkende reis. Veel afwisseling, leuke groep, super reisleidster. Kortom zeer goed.

  10,0

 • Zéér veelzijdige reis door de 5 Balkanlanden. We hebben genoten van natuur, cultuur in de verschillende landen. De uitstekende reisleider Arno heeft daar mee toe bijgedragen, alsook de plaatselijke chauffeur.

  9,0

 • Een mooie afwisselende reis. Meer inzicht gekregen in de complexiteit van de Balkan. Programma iets te vol en soms qua planning niet handig. (Aankomst Mostar) Dubrovnik eruit en reis langer maken. Zeer tevreden over Rosa, onze enthousiaste reisbegeleidster en Milan een goede betrokken chauffeur.

  8,0

 • Van historische steden tot prachtige natuur, de rondreis door de Balkan is erg mooi. De geschiedenis, cultuur en de adembenemende landschappen maakten het onvergetelijk. Met dank aan de chauffeur Mika die ons overal veilig naar toe bracht en enthousiaste reisleider Niels, is het mooie reis geweest!

  8,0

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in middenklasse hotels, waarbij de kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet. De meeste hotels liggen centraal ten opzichte van de bezienswaardigheden en/of zijn karakteristiek voor deze regio. Het verblijf is op basis van logies met ontbijt.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Belgrado Hotel Prag
Valjevo Villa Bonna Dea
Mokra Gora Mecavnik resort
Sarajevo Hotel Hecco
Trebinje Hotel Viv
Kotor Hotel Marija1
Virpazar Hotel Pelikan
Pristina Hotel Begolli
Nis Hotel New City

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen een toeslag vanaf € 345,-.

 • Hotel Kasina kamer Belgrado

  Alle kamers met eigen sanitair.

 • Hotel Omni kamer Valjevo

  Zowel double- als twin-kamers zijn mogelijk.

 • Hotel Omni receptie Valjevo
 • Hotel Omni zwembad Valjevo

  Soms is een zwembad aanwezig.

 • Hotel Mecavnik kamer Mokra Gora
 • Hotel Hecco Sarajevo

  Hotels liggen centraal of dicht bij het OV.

 • Hotel Hecco kamer Sarajevo
 • Villa Fortuna kamer Mostar
 • Villa Fortuna restaurant Mostar

  Enkele hotels hebben een eigen terras.

 • Hotel Marija kamer Kotor
 • Hotel Niski Cvet kamer Nis

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Amsterdam - Belgrado

  Vertrek

  09:30 - 11:55

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Belgrado - Amsterdam

  Vertrek

  12:30 - 15:10

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Kroatië, Bosnië & Herzegovina, Servië, Montenegro en Kosovo.

KLM, Nederlands nationale trots, bestaat al meer dan 100 jaar en is hiermee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De vloot is hypermodern. Zo zijn de Boeing 787-9 en 10  voorzien van de laatste technische hoogstandjes, zoals speciale moodlighting. De nieuwste generatie luchtfiltersystemen zorgt ervoor dat je minder vermoeid aankomt op de bestemming. Bovendien stoten deze nieuwe vliegtuigen minder broeikasgassen uit. Aan boord ontbreekt het je aan niets: op elke vlucht word je voorzien van een snack en een drankje en op intercontinentale vluchten krijg je uiteraard een warme maaltijd. KLM biedt (behalve in Europa) een persoonlijk in-flight entertainment systeem aan, voorzien van talloze films, series en games. Zo hoef je je niet te vervelen. Wil je tijdens de vlucht extra beenruimte, dan kun je tegen bijbetaling upgraden naar 'economy comfort'.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.745,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

Tijdens de rondreis beschikken we over eigen bussen voorzien van airconditioning, waarvan de grootte is aangepast aan het aantal deelnemers. Onderweg is veel te zien en op verschillende reisdagen bekijken we onderweg verschillende bezienswaardigheden. Aangezien het vervoer tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of markt onderweg te bezoeken. De reisafstanden in deze regio zijn niet erg groot, maar kunnen in berggebieden soms toch langer zijn dan verwacht.

 • KLM vliegtuig
 • Bus buitenkant reis

  Comfortabele privé transfers.

 • Bus binnenkant reis
 • Boot Dab

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per bus
 • Hotelovernachtingen
 • Ontbijt op alle dagen
 • Boottocht Skadar meer
 • Boottocht Kotor baai
 • Treinrit met de Sargan Eight
 • Entreegelden van de nationale parken
 • Stadswandeling met gids in Belgrado
 • Nederlandse reisbegeleiding
   

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De één wil graag een stad intensief verkennen, alle bezienswaardigheden bekijken en zo veel mogelijk leren over de turbulente geschiedenis van de regio. Een ander waant zich liever in een fatasiewereld en speelt in Dubrovnik haar of zijn favoriete scenes na. Op bijna alle plekken tijdens deze reis kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je echter niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Treinrit over Sargan Eight spoorlijn bij Mokra Gora
 • Boottocht door de Baai bij Kotor waarbij we de kleine eilandjes Gospa od Skrpjela, Onze Vrouwe van de Rots en Sveti Djordje, St. Joris én het barokke plaatsje Perast bezoeken
 • Boottocht op het meer van Skadar
 • Stadswandeling olv. lokale gids in Belgarado

Reisdocumenten

 

-Een Belgische identiteitskaart dat nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Belgrado.
-E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
-Voor geen van de te bezoeken landen is een visum vereist.

Servië erkent Kosovo niet, waardoor je geweigerd kan worden aan de grens wanneer er een Kosovaarse stempel in je internationale reispas staat. Wanneer je een identiteitskaart meeneemt, loop je geen risico, omdat deze kaart ook wordt geaccepteerd in Servië en de kaart niet gestempeld wordt.

 

Geldzaken

Alle te bezoeken landen hebben hun eigen munteenheid. In Servië betaal je met de Dinar, in Kroatië met de Kuna en Bosnië hanteert de Mark. In Montenegro en Kosovo is de euro officieel geen wettig betaalmiddel, maar je kunt daar eventueel op verschillende plaatsen wel mee betalen. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

 
Geld afhalen: is mogelijk in alle grote steden. 
Contant: euro’s. 
Creditcards: worden bijna overal geaccepteerd.
 
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 250,- per persoon per week. 
 
Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te  voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 35,-.

Maaltijden

Tijdens de reis zijn de ontbijten bij de hotelovernachtingen inbegrepen, meestal in de vorm van een buffet. Het ontbijt bestaat uit brood, een schotel met kaas en worst, honing, jam en een gebakken of gekookt ei. Soms is er vruchtensap en yoghurt. Er is altijd koffie en thee.

Eten ServieDe overige maaltijden, de lunch en het diner, zijn niet inbegrepen. Zo ben je in de gelegenheid om zelf of met je groepsgenoten er op uit te trekken en de lokale heerlijke keuken te ontdekken. De gerechten in de verschillende landen zijn een weerspiegeling van de variatie aan culturen, die deze regio in de loop van de geschiedenis heeft gekend. In de meeste landen staan vlees en visgerechten van de gril op het menu. De Kroatische keuken wordt beïnvloed door het nabij gelegen Italië. In Servië en Bosnië en Herzegovina  verraden dolma, borek en mierzoete desserts de Turkse invloed.

In al deze landen vind je terrasjes, waar je koffie, thee, frisdrank of bier kan bestellen. Bij de koffie wordt er meestal een glaasje water bij geserveerd. Bijna ieder land heeft zijn eigen specifieke biermerken. In Montenegro en Kosovo wordt volop wijn verbouwd. De lokale wijnen zijn zeker het proberen waard. 

Gezondheid

Voor deze reis wordt vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden.

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. Neem ook muggenmelk mee.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Het is mogelijk een vervroeging of een verlenging te boeken in het hotel in het centrum van Belgrado. De prijs is v.a. € 40,- op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. € 60,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Deze Balkanlanden kennen een aangenaam mild, door Adriatische zee, beïnvloedt mediterraan klimaat. Droge warme zomers en zachte winters. Hoe verder weg van de kust en met name in de bergen hoe lager de temperaturen. Hier heerst een typisch landklimaat. In juli en augustus kan het in de kuststreek warm worden, met temperaturen rond de 30 graden, terwijl het in het binnenland nog steeds aangenaam weer is. In de maanden mei, juni en september zijn de temperaturen over het algemeen prima, zowel overdag als ´s avonds.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Waarom met Djoser naar de Balkan?

 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Zeer complete reis met bezoek aan 5 verschillende landen
 • Goede balans tussen culturele historische bezienswaardigheden, natuur/landschappen en de recente geschiedenis van deze boeiende regio.
 • Verschillende excursies inbegrepen, zoals boottocht in de baai van Kotor, boottocht op Skadarmeer en historische treinrit Sagan Eight.
 • Entreegelden van de nationale parken in begrepen
   

Hoe is het vervoer geregeld op deze reis?

We reizen met een eigen bus die voorzien is van verwarming en airconditioning. De grootte van de bus wordt aangepast aan de groepsgrootte.
 

Waar wordt er overnacht?

We overnachten in middenklasse hotels, waarbij de kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet. De meeste hotels liggen centraal ten opzichte van de bezienswaardigheden en/of zijn karakteristiek voor deze regio. Het verblijf is op basis van logies met ontbijt.

Zijn er drie persoonskamers beschikbaar?

In slechts enkele accommodaties zijn 3-persoonskamers beschikbaar. Dit type kamer is meestal bestemd voor een familie met een kind. Het derde bed is meestal een simpel bijzet of opklapbed en niet geschikt voor een volwassene.
 

Is er WIFI aanwezig in de hotels?

Ja. In de meeste hotels is gratis WIFI aanwezig. Dit werkt in de meeste gevallen goed in de openbare ruimtes (receptie, lobby ed.) van het hotel, maar minder goed op je eigen kamer.
 

Is het mogelijk om de reis te vervroegen of te verlengen in Belgrado?

Het is mogelijk om tot uiterlijk 8 weken voor vertrek de reis te vervroegen of te verlengen in Belgrado. We kunnen je heen of terugvlucht bij de luchtvaartmaatschappij aanpassen. Dit is onder voorbehoud van beschikbaarheid op de gewenste vlucht. Wij brengen per persoon, per bevestigde aanvraag €50,- wijzigingskosten in rekening. Dit is exclusief eventuele meerkosten of afwijkende tarieven van de luchvaartmaatschappij. We kunnen tevens assisteren met de extra hotelovernachtingen Belgrado.  Afwijkende transfers zijn voor eigen organisatie en kosten.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video