Overzicht Tunesië rondreizen van Djoser

Olijfolie, het vloeibare goud

Het gaat goed met de productie van olijfolie in Tunesië. Sinds de afgelopen 50 jaar heeft Tunesië haar productie van olijfolie verdriedubbeld. De vraag naar olijfolie is wereldwijd gestegen en Tunesië heeft hier goed op ingespeeld.

Met maar liefst 56 miljoen olijfbomen is Tunesië het tweede grootste gebied ter wereld als het om geplante olijfbomen gaat. Op een derde van alle cultiveerbare grond in het land zijn olijfbomen gepland. Dit betreft een gebied van maar liefst 1,6 miljoen hectaren wat gelijk staat aan ongeveer 800.000 voetbalvelden.

Het is dan ook geen wonder dat Tunesië een van 's werelds grootste producenten en exporteurs van olijfolie is. De olijfbomen creëren werkgelegenheid voor 300.000 Tunesische boeren zorgen voor 1 miljoen inwoners direct of indirect een inkomen.

De olijfbomen groeien sinds de 8ste eeuw voor Christus in Tunesië. De persmachines, die gebruikt worden om de olie vrij te krijgen uit de bladeren, zijn ontwikkeld door de Romeinen. Deze persmachines zijn vandaag de dag nog te bewonderen in Sbeitla, de stad waar u met Djoser naartoe reist.