Georgië, een ongerept stukje Europa bij de Kaukasus

Georgië, een ongerept stukje Europa bij de Kaukasus

Georgië is populairder dan ooit! Dankzij de afleveringen van Wie is de Mol heeft heel Nederland kunnen genieten van de prachtige natuur en cultuur die het land rijk is. Dat wisten wij natuurlijk al lang en we organiseren dan ook al een tijdje rondreizen naar deze voormalige Sovjetstaat die sinds 1991 door het leven gaat als de republiek Georgië. De inwoners zelf noemen hun land overigens geen Georgië maar Sakartvelo. Omdat Georgië toch nog redelijk onbekend is, zijn we op zoek gegaan naar bijzondere weetjes over dit land.

De taal

Iets wat je snel zult horen nadat je geland bent is de Georgische taal. Een taal die je niet bekend in de oren zal klinken kunnen we alvast verklappen. Er zijn maar liefst 28 medeklinkers en 5 klinkers, waardoor er soms bijzondere woordcombinaties ontstaan, kijk bijvoorbeeld naar de namen Tbilisi en Mtkvari. Ook het woord ‘gvprtskvnic’ is voor ons niet uit te spreken, maar aangezien het betekent ‘iemands huid eraf pellen’ is de kans klein dat je dit hoeft te doen. Het Georgisch heeft zijn eigen alfabet en dateert uit de 5e eeuw na Christus. 


De hoofdstad 

De hoofdstad Tbilisi, wat vrij vertaald ‘warme locatie’ betekent, heeft iets meer dan 1 miljoen inwoners en heeft een aantal eigenaardigheden. Zo betaal je in sommige flatgebouwen voor de lift; je ziet dan in de cabine een box staan waar je munten in moet doen, anders gaat de lift niet omhoog. Je betaalt zo’n 3 tot 5 eurocent voor een ritje omhoog. En ook de zwavelbaden van Tbilisi zijn bekend, hieraan dankt de stad zelfs zijn naam. Volgens een legende ging koning Gorgasali jagen en viel zijn prooi, een fazant, in een van de zwavelbronnen. De fazant werd gekookt en al uit het water gevist en daarop besloot Gorgasali Tbilisi te stichten. De openbare baden zijn nog steeds erg populair bij de inwoners en het is zeker de moeite waard om naar een van de baden te gaan tijdens je reis. Je hoeft overigens niet meer bang te zijn dat je net als de fazant gekookt wordt. Het water is nu goed op temperatuur en zit vol zwavel en andere voedende mineralen. 


De wijn 

De alleroudste sporen ter wereld van wijnbouw zijn te herleiden naar Georgië. Archeologen ontdekten in een kleine nederzetting ten zuiden van Tbilisi druivenpitten die dateren uit 6000 voor Christus. En ook nu nog wordt er wijn verbouwd. Hoewel de wijnbouw de afgelopen eeuwen flink te lijden heeft gehad onder de verschillende oorlogen en in de vorige eeuw onder de anti-alcoholcampagne van Michail Gorbatsjov (hij liet zo’n 40 duizend hectare aan wijngaarden veranderen in meloenenvelden). Nu beslaat het wijngebied ongeveer 70 duizend hectare. Omdat er zoveel verschillende klimaatzones zijn in Georgië, zijn er ook behoorlijk wat verschillende soorten druivensoorten, en dus voor ons, genoeg te proeven! Ook moeten we even de qvevri noemen, een belangrijk Georgisch instrument om wijn te maken en tevens een belangrijk symbool voor Georgië. Qvevri zijn eivormige aardewerk kruiken, gemaakt van terracotta die permanent in de aarde geplant worden in wijnkelders binnen- en buitenhuis. De temperatuur van de aarde is constant en wordt als ideaal beschouwd voor zowel de fermentatie als voor de rijping van de wijn. Dit proces is door Unesco opgenomen op de Werelderfgoedlijst voor ontastbaar erfgoed. 

Ga mee op een van onze rondreizen door Georgië en proef de heerlijke wijn, luister naar de diepe keelklanken van het Georgisch en badder in een zwavelbad!