Wandelparadijs Madeira

Wandelparadijs Madeira

Door een Djoser reiziger

Het bloemeneiland in de Atlantische oceaan
Bloemen Madeira PortugalMadeira staat bekend als het bloemen eiland van Portugal. En niets minder is waar. Het hele lente- en zomerseizoen zijn hier bloeiende planten in de vrije natuur te zien. Ieder seizoen natuurlijk weer een andere schakering van kleuren. Vlakbij de hoofdstad Funchal hebben wij met de kabelbaan nog een bezoek kunnen brengen aan Monte (de heuvel boven de stad) waar je de Tropische tuin hebt en vervolgens verder met de kabel baan over een enorme vallei tot net buiten de stad naar de mooiste botanische tuin die ik ooit heb gezien.

Madeira is een echt wandelparadijs
Wandelen Pico Ruivo Madeira PortugalWij hebben met Djoser de wandelreis van 8 dagen gedaan en dat is heel goed bevallen. We waren met een leuke groep. Iedere dag maakten we een wandeling van tussen de 3 a 5 uur. Iedere morgen kwam de chauffeur ons met zijn busje ophalen en reed ons dan naar het beginpunt van de wandeltocht. Vervolgens liepen wij onze tocht en genoten van onze picknick onderweg. Aan het eind van de dag kwam hij ons weer bij het afgesproken punt ophalen. Meestal maakten we dan onderweg naar het volgende hotel nog ergens een stop in een klein dorpje waar we wat konden drinken zodat we het eiland ook beter leerde kennen. En dan stond de bagage al op ons te wachten als we in het hotel aankwamen. Goede service!

Iedere wandeling ging de reisleider met ons mee. We liepen meestal wandelroutes die goed aangegeven waren zodat we lekker ons eigen tempo konden lopen en dan op de afgesproken plaats weer verzamelden. Ronduit spectaculair was de landing op Funchal want de landingsbaan staat voor een deel op palen langs de kust in de oceaan.

Hoge bergen, vlakke paden
Wandelen Madeira PortugalMadeira is niet zo groot, ongeveer een Nederlandse provincie maar het is bijzonder heuvelachtig. Er is geen vlak stukje weg te bekennen. Met het wandelen heb je geen last van dit heuvelachtige terrein want in het verleden zijn er op het eiland vrijwel horizontale kanalen (levadas) aangelegd om het water van de ene kant naar de andere kant van het eiland te vervoeren. Langs deze aquaducten zijn smalle wandelpaden gecreëerd en deze gebruikten wij voor onze dagtochten. En zo kwamen we op plekken waar je over de weg niet kunt komen.

Het hoogste punt is de Pico Ruivo met de top op 1862 meter. Ook in dit gebied hebben wij een wandeling gemaakt. Op de dag dat wij er waren hing er wel bewolking maar op het hoogste punt aangekomen bevonden we ons boven de wolken. Een prachtig 360 graden uitzicht was de beloning voor een pittige wandeling. De laatste dag waren we lekker vrij om de stad te verkennen.

Lekker eten op leuke plekken
De Portugese keuken is misschien geen haute cuisine te noemen maar er wordt heerlijk gekookt op authentieke (grootmoeders?) wijze. Maar we hebben heerlijk gegeten in rustige lokale tentjes. De laatste avond hebben we in Funchal een traditioneel restaurant bezocht waar ook Fado muziek werd gespeeld. Na het eten namen we met de groep nog een borrel op een terrasje in een steegje. Een heerlijk afsluiting van een sportieve wandelreis.

Bekijk de Wandelreis Madeira.