Rondreis Japan met Shikoku & Hokkaido 22 dagen
Ervaar een ander Japan op drie verschillende eilanden
Vanaf € 4.695,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)
Reis over drie van de vier grootste eilanden van Japan: Honshu, Shikoku en Hokkaido. Elk eiland biedt een eigen ervaring. Op het grootste eiland, Honshu, vind je de metropolen van Japan, zoals Osaka, Kyoto en Tokyo en ook de bewogen geschiedenis van Hiroshima. Op het kleinste eiland Shikoku kan je een deel van de 1.200 kilometer lange pelgrimsroute, het 88-tempelpad, lopen en ook bezoeken we het kunsteiland Naoshima. Op Hokkaido ligt de nadruk op natuur en Japanse onsen: warmwaterbaden die allerlei kwalen zouden verhelpen, maar vooral heerlijk ontspannen zijn. Een unieke reis die je zowel de bekende, maar zeker ook minder bekende hoogtepunten van Japan laat zien.
Daarom Djoser
- Afwisselde reis over drie, verschillende, eilanden
- Bezoek aan bekende steden en het onbekendere Japan
- Tijd voor het atoombommuseum en Peace Park in Hiroshima
- Mogelijkheid om een stuk van de 88-tempelroute te lopen
- Inbegrepen excursie naar kunsteiland Naoshima
- Bezoek de culturele hoogtepunten in Kyoto en Tokyo
- Excursie naar Kawagoe, met warenhuizen uit de Edo-periode
- Ervaar de natuur op Hokkaido bij Hakodate en Shikotsu
- Ontspan in een Japanse onsen in Noboribetsu
- Goed geregeld vervoer met o.a. boot, bus en trein
- Nederlandse reisbegeleiding
- Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol
Alle reisinformatie
Route en kaart

- Amsterdam - Osaka
- aankomst Osaka
- Osaka - Hiroshima
- Hiroshima, excursie eiland Miyajima
- Hiroshima - ferry naar Matsuyama
- Matsuyama
- Matsuyama - Takamatsu
- Takamatsu, excursie eiland Naoshima
- Takamatsu - Kyoto
- Kyoto
- Kyoto
- Kyoto - Tokyo
- Tokyo, excursie Kawagoe
- Tokyo - Hakodate
- Hakodate
- Hakodate - Shikotsu Kohan
- Shikotsu Kohan
- Shikotsu Kohan - Noboribetsu
- Noboribetsu - Aomori
- Aomori - Tokyo
- Tokyo
- Tokyo - Amsterdam
Reisbeschrijving
Moderne geschiedenis in Osaka en Hiroshima
Dag 1: Amsterdam - Osaka
Dag 2: aankomst Osaka
Dag 3: Osaka - Hiroshima
Dag 4: Hiroshima, excursie per ferry naar Miyajima
Vanaf Amsterdam vliegen we naar Osaka, waar onze reis door Japan begint. Hier heb je de middag en avond om deze levendige stad te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld het kasteel of de mooie Sumiyoshi-tempel die in puur Japanse stijl is opgetrokken, zonder invloeden uit andere Aziatische landen. ’s Avonds is de Dotonbori-straat een must-see, met felverlichte neonreclame en tientallen restaurants.De volgende dag reizen we met de Shinkansen ‘bullit train’ naar Hiroshima, bekend van de tragische geschiedenis als eerste slachtoffer van de atoombom ooit. De bom werd geworpen boven het voormalig politiek en commercieel centrum van de stad, wat nu een groot park is geworden: het Hiroshima's Peace Memorial Park. Hier is ook het indrukwekkende atoombommuseum. Vanuit Hiroshima brengen we een bezoek aan Miyajima, een eiland in de baai van Hiroshima. Hier vind je prachtige tempels, zoals de Daisho-in, een kabelbaan naar de top van de Misen-berg, mooie wandelingen en de beroemde rode 'drijvende' torii.
De 88-tempelroute op Shikoku en kunsteiland Naoshima
Dag 5: Hiroshima - ferry naar Matsuyama
Dag 6: Matsuyama
Dag 7: Matsuyama - Takamatsu
Dag 8: Takamatsu, excursie per ferry naar NaoshimaWe pakken de boot naar de stad Matsuyama, dat op het eiland Shikoku ligt, het kleinste eiland van de vier grote eilanden van Japan. Het is een mooie tocht langs de kust en diverse eilanden. Op Shikoku ligt de 88-tempelroute, een pelgrimspad van 1.200 kilometer lang langs 88 boeddhistische tempels. Het pad loopt door Matsuyama en je kunt in de stad of in de omgeving een stuk van de route lopen. Zo kun je bijvoorbeeld de Ishite ji-tempel bezoeken die in de stad ligt, tempel nummer 51 op de route. Ga je liever niet wandelen? Ook dan heeft Matsuyama veel te bieden!
Het kasteel van Matsuyama is één van de 12 nog originele kastelen van Japan en is helemaal van hout. Het ligt op een heuvel met een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt naar boven en naar beneden wandelen of de kabelbaan nemen. Wil je ontspannen in een Japans warmwaterbad, een onsen, dan kan je terecht in de wijk Dogo Onsen. Hier zijn verschillende badhuizen te vinden, waaronder het prachtige Dogo Onsen Honkan dat uit 1894 stamt en de inspiratie zou zijn voor het badhuis in de animatiefilm 'Spirited Away' van Studio Ghibli.
Takamatsu is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het kunsteiland Naoshima. We nemen de ferry vanuit Takamatsu en zijn in ongeveer een uur op het eiland. Aan de rand van een pier, uitkijkend over de Japanse Binnenzee, staat hier bijvoorbeeld de wereldberoemde felgele pompoen met zwarte stippen. Dit iconische werk, gemaakt door Yayoi Kusama (geboren in Matsumoto), is een waar herkenningspunt geworden van kunsteiland Naoshima en staat symbool voor de verbinding tussen mens, natuur en kunst.
Op het eiland zijn daarnaast diverse musea en zijn er kleine kunstinstallaties verspreid over het eiland te vinden. Zelfs het badhuis 'I Love Yu' is een waar kunstobject. Yu betekent letterlijk 'heet water' en is het karakter dat vrijwel altijd op het gordijn staat bij de ingang van een badhuis. Het eiland heeft een mediterrane en landelijke sfeer en je kunt er ook heerlijk op het stand liggen of zwemmen. Je kan met de bus diverse bezienswaardigheden bezoeken, maar het is misschien nog leuker om een fiets te huren en op je eigen tempo het eiland te verkennen.In Takamatsu zelf ligt de Ritsurin Koen, een landschapstuin uit de Edo-periode die wordt gezien als één van de vier mooiste tuinen van heel Japan. Vergeet ook zeker niet een kom Sanuki Udon te nemen als je in Takamatsu bent. De stevige udon-noedels worden bereid met een specifieke tarwe en het gerecht is één van de drie beroemdste udon-gerechten in Japan. Je ziet; in Japan houden ze van lijstjes.
Ervaar de absolute culturele hoogtepunten van Japan
Dag 9: Takamatsu - Kyoto
Dag 10: Kyoto
Dag 11: Kyoto
Dag 12: Kyoto - Tokyo
Dag 13: Tokyo, excursie KawagoeIn Takamatsu pakken we de trein naar Okayama om daar over te stappen op de Shinkansen naar Kyoto, waar we in het begin van de middag aankomen. Kyoto was meer dan 1.000 jaar de hoofdstad van Japan en dat is onder andere zichtbaar door de enorme hoeveelheid tempels die de stad rijk is, waarvan de meeste aan de bosrijke randen van de stad liggen. Sfeervolle wijken als Higashiyama, Gion en Arashiyama lenen zich uitstekend voor een ontdekkingstocht te voet of op de fiets. Ook het filosofenpad, een route van 2 kilometer langs een smal kanaaltje, is zeker de moeite waard. Aan het begin of aan het eind hiervan word je getrakteerd op de mooie Zilveren Tempel genaamd Ginkakuji.
In het centrum van Kyoto vindt je gezellige straten als Pontocho, vol met leuke restaurantjes aan beide kanten. In Nishiki is een langgerekte markt waar je allerlei Japanse specialiteiten kunt proeven. Ook zijn er veel nijverheidswinkels te vinden en staat keramiek in hoog aanzien. Kyoto is een absoluut hoogtepunt van Japan.De Shinkansen brengt ons in iets meer dan twee uur in Tokyo, een rit van zo’n 500 kilometer. Vanuit Tokyo brengen we een bezoek aan Kawagoe, dat bekend staat als ‘Klein Edo’ door de vele warenhuizen die uit de Edo-periode (1603-1867) stammen. Deze warenhuizen zijn voornamelijk in de hoofdstraat te vinden en zijn bijzonder omdat de muren van klei zijn gemaakt in plaats van hout. Hierdoor waren ze beter bestand tegen brand en diefstal. Tegenwoordig worden de warenhuizen gebruikt als winkels en restaurants, maar krijg je nog steeds een goed idee van het Tokyo van vroeger.
Je kunt ook de Kitain-tempel bezoeken. Diverse hallen van de tempel zijn origineel van het kasteel van Tokyo. Ze zijn bewaard gebleven doordat ze in 1638 van Tokyo naar Kawagoe verhuisd werden, om de tempel na een brand te herbouwen. De rest van het kasteel is helaas in 1923 verwoest door een aardbeving. De sojasausfabriek van Kawagoe heeft een geschiedenis van meer dan 250 jaar. Met een beetje geluk is de fabriek open voor bezoek. Je kunt er sowieso de goede sojasaus kopen, een sakeproeverij doen of heerlijke ramen eten op basis van de in de fabriek gemaakte sojasaus.
Kerken, forten en meren bij Hakodate
Dag 14: Tokyo - Hakodate
Dag 15: HakodateWe pakken wederom de Shinkansen, dit keer voor een afstand van ruim 800 kilometer, die in ongeveer 4,5 uur wordt afgelegd. Hakodate is een van de eerste steden in Japan die openging voor westerse handel. Je ziet dit terug in de diverse westerse gebouwen zoals een Russisch-Orthodoxe kerk, een Brits consulaat en een Chinees evenementenhal. Ook heeft het een groot westers fort. Hier vond in 1869 een beslissend gevecht plaats tussen de troepen van de Tokugawa-shogun en de westers georiënteerde Meiji-overheid. Sinds 1914 is het een park met meer dan 1.000 kersenbomen, wat het een uitstekende plek maakt om de bloei van de kersenbloesem begin mei mee te maken.
Wil je liever even de stad uit, dan ben je in een half uur in het Onuma-park. In dit gebied liggen meerdere pittoreske meren en heb je uitzicht op verschillende eilandjes en op de Komagatake-vulkaan. Er zijn een paar korte wandelpaden en je kunt een fietsroute van 10 kilometer fietsen. De omgeving is extra mooi tijdens de herfstkleuren. Het is ook mogelijk om de 1.131 meter hoge Komagatake-vulkaan (deels) te beklimmen. Een redelijk eenvoudige trekking voor de geoefende wandelaar, met prachtige uitzichten.
Actief en ontspannen in de natuur van Hokkaido
Dag 16: Hakodate - Shikotsu Kohan
Dag 17: Shikotsu Kohan
Dag 18: Shikotsu Kohan - Noboribetsu OnsenMet de trein en bus reizen we naar het dorp Shikotsu Kohan dat aan het Shikotsu-meer ligt, één van de helderste meren van Japan. Het meer en de omgeving lenen zicht uitstekend voor buitenactiviteiten. Je kunt er mooie wandelingen maken, bijvoorbeeld op Mt. Monbetsu. Verder kan je er fietsen, snorkelen, kajakken en boottochten maken. In het bezoekerscentrum leer je meer over de geologie, flora en fauna. We verblijven hier in een ryokan, een traditioneel Japans hotel. De ryokan heeft een eigen onsen en een heerlijk en traditioneel Japanse diner en ontbijt is inbegrepen voor deze twee dagen.
Aan de noordkant van het meer vind je Marukoma Onsen, een ryokan met onsen die overdag ook open is voor niet-gasten. Vanuit de baden heb je uitzicht over het meer. Uniek aan deze locatie is dat de baden verbonden zijn met het meer zelf en beïnvloed worden door de waterstand.We reizen terug richting Hakodate en verblijven een nacht in Noboribetsu Onsen, de bekendste plek in Hokkaido om te genieten van de Japanse onsen. De baden hier staan in de top 10 van onsen in Japan. In het dorp zelf liggen verschillende onsen resorts waar Japanners tot rust komen in de verschillende warmwaterbaden. Het water van de onsen heeft vaak verschillende samenstellingen qua temperatuur, zuurgraad en mineralen en daarom zou het baden erin ook verschillende gezondheidsvoordelen hebben.
Je kunt ook de nabij liggende Jigokudani, oftewel de helvallei, bezoeken. Dit is de bron van het meeste bronwater van de Noboribetsu Onsen. Je ziet stoom uit de bergen komen, evenals pruttelende meren en modderpoelen. De dampende rivier die uit de vallei komt, is warm en je kunt er midden in de natuur een heerlijk voetbad in nemen.
Van verse vis en moderne kunst naar Tokyo
Dag 19: Noboribetsu Onsen - Aomori
Dag 20: Aomori - Tokyo
Dag 21: Tokyo
Dag 22: Tokyo - Amsterdam
De havenstad Aomori was vroeger de poort naar Hokkaido, maar sinds de opening van de Seikan-tunnel tussen Honshu en Hokkaido wordt de stad een stuk minder bezocht. Er zijn twee grote vismarkten in de stad en het is een aanrader om op de Furukawa-vismarkt een donbori samen te stellen. Je kiest zelf de vis en/of zeevruchten uit op de markt en dit wordt samen met de rijst gegeten. Verser wordt het niet!Ben je geïnteresseerd in moderne kunst dan is het Aomori-kunstmuseum een aanrader. Dit museum heeft een grote kunstcollectie, waaronder enorme schilderijen en sculpturen, maar ook wisselende tentoonstellingen over bijvoorbeeld anime. Het museum ligt naast het Sannai Maruyama-openluchtmuseum, waar informatie wordt gegeven over de Jomon-periode (13.000 tot 300 BC). Je ziet er nagebouwde huizen, kleding, gereedschappen en gebruiksvoorwerpen.
Vanuit Aomori reizen we terug naar Tokyo. Kyoto is een traditioneel hoogtepunt van Japan, maar Tokyo doet er zeker niet onder voor als het gaat om bezienswaardigheden. Tempels, tuinen, parken, musea, afwisselende wijken en een enorme hoeveelheid restaurants: je vindt het allemaal in dit grootste stedelijke gebied ter wereld. Of je nou de vismarkt op Odaiba wil bezoeken in het zuidoosten, een wandeling wil maken op Mt. Takao in het westen of één van de vele bezienswaardigheden zoals de Meji-tempel of de mooie Koishikawa Korakuen-tuin in het centrum wil bezoeken; dit alles kan met het uitgebreide openbaar vervoer in Tokyo. Vanuit Tokyo vliegen we terug naar Nederland.
Vertrekdata 2026
Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
€ 4.695,-
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
€ 4.695,-
Inclusief
- Internationale vluchten
- Alle vluchttoeslagen
- Vervoer volgens programma met Shinkansen, trein, bus en ferry
- Nederlandse reisbegeleiding
- Hotelkamers met goede voorzieningen
- Overnachting in een ryokan in Shikotsu Kohan
- Diner en ontbijt in Shikotsu Kohan
- Excursie Miyajima met de UNESCO Itsukushima-tempel
- Excursie kunsteiland Naoshima met de beroemde pompoen
- Excursie Kawagoe, oude handelshuizen nabij Tokyo
- Verblijf in Noboribetsu Onsen, met ontbijt
Exclusief
Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, gebruik bagagevervoersysteem, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-, etc. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.
Eenpersoonskamer
Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 595,-.
Uitzondering hierop vormt de overnachting in de ryokan in Shikotsu Kohan. Houd er rekening mee dat, ook als je een eenpersoonskamer hebt geboekt, je deze twee nachten een kamer deelt met een medereiziger van hetzelfde geslacht.
Vluchttoeslagen (inbegrepen)
Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.
Hotelverlenging
Het is mogelijk om de reis in Osaka te vervroegen of in Tokyo te verlengen.
Je kunt dit aangeven in stap 2 van het boekingsproces bij 'reis verlengen'. De kosten voor de extra overnachtingen zullen getoond worden in het reserveringsoverzicht. De kosten kunnen variëren per seizoen en op weekend- en feestdagen. Mocht dit het geval zijn dan wordt je hierover geïnformeerd.
Mocht er in het overzicht geen prijs getoond worden bij de extra hotelovernachting dan is de prijs op aanvraag. We zullen contact met je opnemen zodra de prijs bekend is.
Indien je een ander vluchtschema hebt dan de groep, dan kun je geen gebruik maken van de transfer van/naar de luchthaven.
Landarrangement
Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €3.675,-.
Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.
Groepssamenstelling en groepsgrootte
Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.
Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.
Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.
De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.
Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.
Vertrek informatie
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.
Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.
Praktische informatie
Accommodatie
De hotels waarin we tijdens de reis overnachten zijn comfortabele middenklasse hotels die centraal gelegen zijn. Ze beschikken over alle moderne voorzieningen en hebben een eigen badkamer. Het personeel is naar Japanse traditie uiterst servicebewust.
Tijdens het verblijf in Shikotsu Kohan is het ontbijt en diner inbegrepen. Bij deze meer traditionele Japanse accommodatie hebben de kamers wel een eigen toilet, maar geen eigen badkamer. De gemeenschappelijk voorzieningen zijn te vinden bij de onsen, warmwaterbaden, van de accommodatie.
Ook in Noboribetsu kun je in het hotel genieten van Japanse onsen.
Bekijk hotelreviews op
Osaka | Shin-Osaka Washington Hotel Plaza |
Hiroshima | Hiroshima Grand Intelligent Hotel |
Matsuyama | Daiwa Roynet Hotel Matsuyama |
Takamatsu | JR Hotel Clement Takamatsu |
Kyoto | Ala Hotel Kyoto |
Tokyo | Via Inn Prime Nihonbashi Ningyocho |
Hakodate | Route Inn Grantia Hakodate Ekimae |
Shikotsu Kohan | Kyukamura Shikotusko |
Noboribetsu Onsen | Noboribetsu Manseikaku |
Aomori | Daiwa Roynet Hotel Aomori |
Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.
Boek je met drie of vijf personen, bekijk dan de informatie over de kamerindeling.
Eenpersoonskamer
Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 595,-.
Uitzondering hierop vormt de overnachting in de ryokan in Shikotsu Kohan. Houd er rekening mee dat, ook als je een eenpersoonskamer hebt geboekt, je deze twee nachten een kamer deelt met een medereiziger van hetzelfde geslacht.
Vliegreis
Tijdsverschil: tijdens onze zomertijd is het in Japan 7 uur later, tijdens onze wintertijd 8 uur. Lees meer over het tijdsverschil.
Landarrangement
Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €3.675,-.
Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.
Hotelovernachting Schiphol
Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.
Vervoer
In Japan reizen we grotendeels per trein. Dankzij deze tijdsbesparende treinreizen blijft er meer tijd over voor de vele hoogtepunten die Japan te bieden heeft. De trein in Japan is zeer punctueel en rijdt normaal gesproken op de seconde nauwkeurig. Het reizen tussen de Japanners is een culturele ervaring op zich. Opvallend is de rust, in de trein wordt niet gebeld, en de vele slapende reizigers. In de steden reis je met het openbaar vervoer (trein, metro, tram, bus) en wordt er gelopen. Dankzij het uitgebreide openbare vervoer in Japan kun je eenvoudig de vele bezienswaardigheden bezoeken.
In de meeste steden kun je ook goed fietsen, vooral Kyoto leent zich hier uitstekend voor.
Op de trajecten Osaka - Hiroshima, Takamatsu - Kyoto (v.a. Okayama), Kyoto - Tokyo, Tokyo - Hakodate en Aomori - Tokyo maken we gebruik van de befaamde Shinkansen-kogeltrein. Deze zeer comfortabele treinen hebben een uitstekende service aan boord en de mooie wagons bieden ruimschoots de gelegenheid om de prachtige en afwisselende omgeving te bekijken.
Enkele trajecten worden (deels) per bus afgelegd, Matsuyama - Takamatsu, Chitose - Shikotsu Kohan (en vise versa) en Noboribetsu - Noboribetsu Onsen (en vise versa).
Voor de excursie naar Miyajima, de transfer van Hiroshima naar Matsuyama en voor de excursie naar Naoshima wordt er gebruik gemaakt van een ferry.
Om bij en vanaf de stations en de ferries te komen wordt er meestal ook van ander openbaarvervoer gebruik gemaakt.
Van trein- of busstation naar het hotel wordt (een kleine afstand) meestal gelopen.
Bagagevervoersysteem
Tijdens diverse trajecten op deze reis maak je gebruik van het bagagevervoersysteem 'Takkyubin'. Dit is een veel gebruikt systeem in Japan waarbij de grote bagage vooruit wordt gestuurd.
Bij de reis inbegrepen
- Internationale vluchten
- Alle vluchttoeslagen
- Vervoer volgens programma met Shinkansen, trein, bus en ferry
- Nederlandse reisbegeleiding
- Hotelkamers met goede voorzieningen
- Overnachting in een ryokan in Shikotsu Kohan
- Diner en ontbijt in Shikotsu Kohan
- Excursie Miyajima met de UNESCO Itsukushima-tempel
- Excursie kunsteiland Naoshima met de beroemde pompoen
- Excursie Kawagoe, oude handelshuizen nabij Tokyo
- Verblijf in Noboribetsu Onsen, met ontbijt
Excursies
Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een bezoekt graag de hippe kledingwinkels in Tokyo, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een shinto-tempel of wandelt graag door leuke wijkjes om het dagelijks leven te ervaren. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.
Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.
Tijdens deze reis door Japan zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
- Per boot gaan we vanuit Hiroshima naar het eiland Miyajima waar we de UNESCO Itsukushima-tempel bezoeken.
- Een excursie naar Naoshima, het bekende 'kunsteiland'. Hier staat o.a. de beroemde pompoen van kunstenares Yayoi Kusama.
- Bezoek in Tokyo aan Kawagoe waar nog veel warenhuizen uit de Edo-periode (1603-1867) te vinden zijn.
Daarnaast zijn er diverse andere bezienswaardigheden te bezoeken, waarvan sommige zelfs gratis zijn, zoals:
- In Matsuyama kun je een stuk lopen van de 88-tempel route.
- In Kyoto is een overvloed aan bijzondere tempels en tuinen waarvan je er enkele, zoals de Gouden en Zilveren tempel, zeker bezocht moet hebben.
- In Tokyo zijn er te veel mogelijkheden om op te noemen, maar twee (gratis) bezienswaardigheden die zeker het bezoeken waard zijn, zijn de boeddhistische Sensoji- en de shintoistische Meiji-tempel.
- Of bezoek vanuit Tokyo de heilige berg Mt. Takao, waar je mooie wandelingen kunt maken en uitzicht op Mt. Fuji hebt.
- Bij het Shikotsu-meer kun je een mooie fietstocht maken of de vulkaan beklimmen.
- In Noboribetsu Onsen kun je heerlijk genieten van de vele warmwaterbaden en de 'Hel vallei' bezoeken.
- In Aomori heb je een bijzonder kunstmuseum en vismarkten.
Kyoto ligt tussen de bergen, maar de stad zelf is grotendeels plat. Hierdoor kun je de stad uitstekend per fiets ontdekken. Een fiets huren kost nog geen € 10,- per dag.
Reisdocumenten
- E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek
- Een paspoort dat geldig is gedurende het verblijf in Japan
Geldzaken
In Japan wordt er betaald met de yen. Kijk voor de actuele koers op oanda.com.
Pinnen: is mogelijk bij de pinautomaten in de vele postkantoren, de 7-Eleven supermarkten en op de luchthaven (met het Cirrus- en/of Maestro symbool). Er zijn veel andere geldautomaten, maar deze accepteren vaak alleen passen die in Japan zijn uitgegeven.
Creditcards: te gebruiken om geld te pinnen en om te betalen in hotels, winkels en grotere restaurants.
Contant: euro’s. Contant geld wisselen gebeurt meestal in hotels, omdat het daar het snelst en gemakkelijkst is.
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 450,- per persoon per week.
Ondanks de (zeer) hoge serviceniveau in b.v. hotels, restaurants en taxi's, is het in Japan niet gebruikelijk om fooien te geven.
Maaltijden
Tijdens de reis kun je zelf bepalen waar, met wie en wat je wilt eten. De maaltijden zijn dan ook niet bij de reis inbegrepen, behalve het ontbijt in Noboribetsu Onsen en het diner en ontbijt in Shikatsu Kohan. Hier kun je kiezen uit seizoensgerechten, vaak lokale delicatessen uit de zee of de omliggende bergen. De reisbegeleiding geeft je tips voor een goed restaurant, een café of bakkertje.Japan is een paradijs voor liefhebbers van lekker eten en de diversiteit is enorm. Tokyo, Kyoto, Osaka en Kobe hebben samen meer dan 500 restaurants met één of meerdere Michelinsterren. Het eten in de vele minder sjieke restaurants is uiteraard ook heerlijk en van hoge kwaliteit, én heel betaalbaar! Tokyo alleen heeft meer dan 160.000 eetgelegenheden.
Houd je van vis, dan kom je in Japan zeker aan je trekken. Meestal krijg je een enorme schaal, rijkelijk gevuld met allerlei lekkernijen uit de oceaan voorgeschoteld. Je wordt in Japan verrast door het aantal sushibars met heerlijke verse sushi.
Ook in de vele grote warenhuizen kun je heerlijk verse sushi halen of een compleet Bento-pakket, typisch Japans lunchpakket met kleine vakjes met verschillende gerechten. Andere klassieke gerechten zijn Shabu-shabu, twee schalen met groenten en vlees die je zelf aan tafel bakt in hete olie en de Tempura-gerechten, gepaneerde en gefrituurde groenten en garnalen. Ook Yakitori kom je veel tegen; kip aan een spies gemarineerd in een zoete saus. Daarnaast vind je andere heerlijke gerechten zoals Udon, Ramen, Tonkatsu, Kobe-biefstuk, Sukiyaki, Okonomiyaki etc. etc. De Japanse keuken is één van de meest diverse ter wereld. Bij vrijwel iedere maaltijd wordt gratis groene thee en water geschonken. Lees hier meer over de diverse gerechten.
Ben je even toe aan een westerse hap dan is er in Japan ook keus genoeg. In elke stad zijn restaurants te vinden met bijvoorbeeld pizza, pasta, hamburgers of de Franse keuken. Ook zijn er op veel plaatsen bijvoorbeeld Chinese, Indiase en Mexicaanse restaurants te vinden.
Ook zijn er in Japan ontzettend veel, meer dan 50.000, kleine supermarkten, konbini's genoemd, die (vrijwel allemaal) 24 uur per dag open zijn. De drie grote ketens zijn de 7-Eleven, Lawsons en FamilyMart. Je kan hier terecht voor snacks, kant en klaar-maaltijden, fruit, drankjes en nog veel meer.
Gezondheid
Voor een rondreis door Japan heb je geen inentingen nodig. De hygiënische omstandigheden zijn vergelijkbaar met die in Nederland en er is dus geen verhoogd risico.
Japan is een hygiënisch land en het Japanse toilet neemt hier een speciaal plekje bij in.
Hotelverlenging
Het is mogelijk om de reis in Osaka te vervroegen of in Tokyo te verlengen.
Je kunt dit aangeven in stap 2 van het boekingsproces bij 'reis verlengen'. De kosten voor de extra overnachtingen zullen getoond worden in het reserveringsoverzicht. De kosten kunnen variëren per seizoen en op weekend- en feestdagen. Mocht dit het geval zijn dan wordt je hierover geïnformeerd.
Mocht er in het overzicht geen prijs getoond worden bij de extra hotelovernachting dan is de prijs op aanvraag. We zullen contact met je opnemen zodra de prijs bekend is.
Indien je een ander vluchtschema hebt dan de groep, dan kun je geen gebruik maken van de transfer van/naar de luchthaven.
Klimaat en geografie
Aangezien Japan, van het noorden naar het zuiden, ongeveer 3.000 km lang is, is het klimaat afhankelijk van de plaats waar je heen reist en van de tijd van het jaar. Japan kent net als Europa vier seizoenen en de seizoenen lopen gelijk aan die in Nederland.
De temperaturen van Honshu zijn te vergelijken met die van de Noord-Europese landen en de temperaturen van Hokkado is te vergelijken met Scandinavië.Eind maart, begin april is op Honshu en Shikoku de tijd van de kersenbloesem. Een periode van bezinning én feesten voor de Japanners. Tijdens het Hanami Matsuri 'bloemkijk festival' zitten Japanners met familie, vrienden en collega's op kleedjes of aan tafels onder de bloesembomen. Het zien van de kersenbloesem is lastig te plannen omdat de bloei sterk van de temperatuur afhankelijk is. Een vroege of late lente kan daardoor zorgvuldige gemaakte plannen makkelijk in de war gooien. In het voorjaar zijn april en mei de mooiste maanden; het weer begint aardig op te warmen, het is voornamelijk droog en er is vooral in april nog veel bloesem te zien.
In het najaar is de periode van half september tot half november de beste tijd om naar Japan af te reizen. De temperaturen zijn nog zeer aangenaam en vanaf ongeveer half oktober beginnen de bladeren al te verkleuren. Een prachtig schouwspel in de parken en bergen van Japan. Vooral de knalrode Japanse es is indrukwekkend. Juni, en in mindere mate (begin) september, is regenachtig. In juli en augustus is het warm en moet je rekening houden met kans op een hoge luchtvochtigheid.
In deze periode is het echter nog prima reizen als men met de temperatuur en een enkele bui rekening houdt.
Hokkaido ligt een stuk noordelijker en heeft ook lagere temperaturen. Dit geldt ook voor de zomer, de temperaturen zijn dan aangenamer dan op Honshu. De kersenbloesem is laat, rond begin, half mei. De herfstkleuren zijn echter eerder, normaal gesproken al rond eind september.
Reisbegeleiding en gidsen
Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers. Ze zijn verantwoordelijk voor de organisatorische en technische aspecten van de reis en zorgen ervoor dat de reis soepel verloopt. Ook zijn ze het aanspreekpunt voor vragen en wensen en delen zij relevante weetjes en informatie over het land. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.
Veelgestelde vragen
Welke maaltijden zijn bij de reissom inbegrepen?
Tijdens deze rondreis zijn het diner en het ontbijt in Shikotsu Kohan (twee nachten) en het ontbijt in Noboribetsu Onsen (één nacht) bij de reissom inbegrepen. Tijdens de overige dagen bepaal je zelf waar, wat en met wie je gaat eten. Zo kun je maximaal genieten van de heerlijke Japanse keuken.
Het is in (vrijwel) alle hotels mogelijk om te ontbijten. Het is ook mogelijk (en vaak leuker en goedkoper) om een lokaal restaurantje op te zoeken voor b.v. een Japans of westers ontbijt als er daar tijd voor is. Ook zijn er veel bakkertjes en supermarkten waar je o.a. verse broodjes kunt halen en op de iets grotere stations is er ook altijd eten te krijgen. Dit laatste is ook ideaal voor een meeneemlunch (bento) voor de momenten dat je tijdens lunchtijd onderweg bent.
Hoe is het vervoer geregeld op deze reis?
In Japan reizen we grotendeels per trein. Op diverse trajecten gebruiken we daarvoor de zeer moderne en vooral snelle Shinkansen-kogeltrein. Tijdens sommige trajecten moet er overgestapt worden waarbij er gelopen moet worden van perron naar perron. In de steden reizen we met de plaatselijke trein, metro of bus en wordt er vaak gewandeld. Taxi's zijn ruim beschikbaar.
Enkele trajecten worden (deels) per bus afgelegd, Matsuyama - Takamatsu, Chitose - Shikotsu Kohan (en vise versa) en Noboribetsu - Noboribetsu Onsen (en vise versa). Van trein- of busstation naar het hotel wordt (een kleine afstand) meestal gelopen.
Voor de excursie naar Miyajima, de transfer van Hiroshima naar Matsuyama en voor de excursie naar Naoshima wordt er gebruik gemaakt van een ferry.
Waar overnachten we?
We overnachten veelal in comfortabele middenklasse hotels, die centraal gelegen zijn. Ze beschikken over alle moderne voorzieningen en hebben een eigen badkamer. Het personeel is naar Japanse traditie uiterst servicebewust. In Shikotsu Kohan overnachten we in een ryokan, een meer traditioneel Japanse overnachting.
Kun je een driepersoonskamer boeken?
Tijdens deze reis zijn er geen driepersoonskamers beschikbaar. Er wordt overnacht in een- en tweepersoonskamers.
Boek je met drie (of vijf) personen, dan deelt één van de reizigers een kamer met een medereiziger van het zelfde geslacht. Wil je geen kamer op indeling, dan kun je voor de derde reiziger, tegen een meerprijs, een eenpersoonskamer boeken.
Wat houdt het bagagevervoersysteem 'Takkyubin' in?
Tijdens vijf trajecten op deze reis gebruik je het bagagevervoersysteem 'Takkyubin'. Dit is een zeer gebruikelijk systeem waarbij de grote bagage vooruit gestuurd wordt. Je reisbegeleider informeert en assisteert uiteraard ter plaatse en zal aan het begin van de reis ongeveer 15.000 yen per koffer inzamelen voor het gebruik van dit bagagevervoersysteem.
Wij adviseren om een dagrugzak / weekendtas / kleine rolkoffer mee te nemen, die je dan als handbagage meeneemt in de bus en/of trein met bagage voor eenmaal één nacht en vier keer twee nachten.
Is gebruik van het systeem verplicht?
Indien je weinig bagage meeneemt en deze dus beperkt blijft tot bijvoorbeeld één kleine reistas/handbagage, hoef je geen gebruik te maken van dit systeem. In de praktijk blijkt echter dat de meeste reizigers kiezen voor dit bagagevervoersysteem. De kosten zijn het comfort zeker waard.
Hoeveel bagage mag ik meenemen en in wat voor een tas?
Houd er rekening mee dat je tijdens de reis enkele keren een kleine afstand met de tas moet lopen. We raden aan om maximaal 15-17 kilo mee te nemen.
Je kunt zelf beslissen wat voor een tas je meeneemt. Dit kan een koffer zijn (hard of zacht), een rugzak of een duffel bag.
Kan ik pinnen in Japan?
Het is mogelijk om gebruik te maken van de pinautomaten in de postkantoren en op de luchthaven (met het Cirrus- en/of Maestro symbool). Ook kun je pinnen bij de vele 7-Eleven supermarkten.
Er zijn vele andere geldautomaten, maar deze accepteren vaak alleen passen die in Japan zijn uitgegeven. Wij adviseren om naast een pinpas ook een creditcard en contante euro’s mee te nemen. In restaurants en winkels wordt meestal alleen cash geaccepteerd. Soms is betalen met een creditcard wel mogelijk.
Belgische bankkaarten werken soms niet in Japan, een creditcard meenemen om mee te kunnen pinnen is daarom sterk aan te raden.
Geef je fooien in Japan?
In Japan worden in principe geen fooien gegeven, en zelfs vaak ook niet geaccepteerd! Ondanks het hoge serviceniveau in hotels, restaurants etc. zal men raar opkijken als je geld achterlaat en het zeer waarschijnlijk weigeren of zelfs achter je aanlopen om het terug te geven. De service hoort er gewoon bij en is één van de bijzondere aspecten van Japan.
Huur je een gids in voor bijvoorbeeld een rondleiding, dan is het wel geaccepteerd om een fooi te geven. Zelfs dan wordt het niet vanzelfsprekend verwacht.
Kan ik mobiel bellen in Japan?
Mobiel bellen is in Japan mogelijk met toestellen die gebruik kunnen maken van 4G/5G. Met de meeste moderne mobieletelefoons kun je daarom bellen in Japan. Vergeet dan niet om je dataroaming uit te zetten om hoge internetkosten te voorkomen en check de kosten voor het bellen in Japan bij je mobiele provider. In hotels, veel restaurants en winkels, grotere stations en stadscentra is vaak gratis wifi aanwezig.
Het is ook mogelijk om een (e-)sim te installeren of een wifirouter te bestellen, zodat je continue online kunt. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld via WhatsApp te bellen of Google Maps te raadplegen. Na boeking vind je hier meer informatie over op Mijn Djoser.
Wat is de beste reistijd?
In het voor- en najaar zijn de temperaturen het aangenaamst. In juli en augustus is het warm en moet je op Honshu rekening houden met een hoge luchtvochtigheid. Japan kent net als Europa vier seizoenen en de seizoenen lopen gelijk aan die in Nederland. De temperaturen van Honshu zijn te vergelijken met die van de Noord-Europese landen en de temperaturen van Hokkaido met Scandinavië.
Wanneer bloeit de kersenbloesem?
De bloei van de kersenbloesems, sakura, in Japan begint rond eind maart in Kyoto en Tokyo en begin / midden mei in Hokkaido.
Hoe is de elektriciteitsvoorziening in Japan?
In Japan gebruikt men de afwijkende netspanning van 100 volt, de stopcontacten zijn meestal van de Amerikaanse variant met twee platte polen. Europese apparatuur werkt normaal gesproken prima, maar een wereldstekker voor het stopcontact is noodzakelijk.
Je leest er hier meer over.
Stel je vraag
Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.
Foto's en video
-
Djoser albumJapan
-
-
-
-
-
-
-
Reizigers video15 dagen Japan in 4 minuten
-
Reizigers videoJapan 22 dagen, deel 1
-
Reizigers videoJapan 22 dagen
-
Reizigers videoVideo Japan met Hokkaido
-
Reizigers videoSfeerimpressie video Tokyo
-
Reizigers videoSfeerimpressie video Kyoto
-
Reizigers videoBijzondere video van Tokyo en Japan
-
Reizigers videoSfeerimpressie video Japan
-
Reizigers videoSchoonmaken Shinkansen in 7 minuten
Reisblog Japan
-
-
-
-
Mt. Takao: mooie wandelpaden en Mt. Fuji uitzicht
Op de berg, op slechts een uur met het openbaar vervoer vanaf het Shinjuku-station van Tokyo, ontsna...
-
-
Girlpower in Japan, de Geisha
Ik kijk ondertussen wel even goed hoe ze eruitzien; kleurrijke kimono’s met een grote strik en teens...
-
De Hie tempel, een stukje Kyoto in Tokyo
Hoewel je bij de rode torii al snel aan Kyoto denkt, is er in Tokyo ook een plek waar je hier onderd...
-
Wat is de tijd in Japan?
Hoeveel later is het in Japan dan in Nederland? Lees hier meer over het tijdsverschil en de actuele ...
-
Het Japanse toilet
Het is een dagelijks terugkerende bezigheid en na gedane zaken druk je gedachteloos op de spoelknop....
-
Geweldig om te zien hoe belangrijk reizen is voor Nederlanders
Geweldig om te zien hoe belangrijk reizen is voor Nederlanders. Een interview met de Japanse ambassa...