Bekijk de Rondreis Mexico, Guatemala & Honduras, 24 dagen van Djoser

Rondreis Mexico, Guatemala & Honduras 24 dagen

In de voetsporen van de Maya's

Vanaf € 3.195,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Complete rondreis langs de hoogtepunten van de Midden-Amerikaanse landen Mexico, Guatemala en Honduras. Onderweg van Mexico-Stad naar Yucatán zie je de belangrijkste overblijfselen van de Maya’s die hier jarenlang heersten. De tempels van Copán, Tikal, Chitzen Itzá en Palenque getuigen van een rijk verleden. In San Cristóbal ervaar je de kleurrijke markten. De reis eindigt met een paar ontspannen dagen in Playa del Carmen. Hier kun je heerlijk genieten van de prachtige palmenstranden, snorkelen, struinen door de gezellige straatjes of een dagtocht naar het vlakbij gelegen eiland Cozumel.

Daarom Djoser

 • Complete rondreis door Mexico, Guatemala én Honduras met natuur, cultuur en strand
 • Azteken tempels van Teotihuacán
 • Per boot door de Cañon del Sumidero (optioneel)
 • Verblijf Honduras met bezoek aan Maya vindplaats van Copán
 • Mayacultuur verborgen in de jungle in Tikal en Palenque
 • Bijzondere grensovergang deels per boot van Guatemala naar Palenque
 • Bezoek weinig bezochte mayacomplex Yaxchilán
 • Bezoek Chichén Itzá in Yucatán
 • Ontspannen op het strand van Playa del Carmen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Rondreis Mexico, Guatemala & Honduras, 24 dagen
 1. Amsterdam - Mexico-Stad
 2. Mexico-Stad
 3. Mexico-Stad, excursie Teotihuacan - Puebla
 4. Puebla - Oaxaca
 5. Oaxaca, excursie Monte Albán
 6. Oaxaca - Mitla - Tehuantepec
 7. Tehuantepec - Chiapa de Corzo - optionele boottocht Cañon del Sumidero - San Cristóbal
 8. San Cristóbal, excursie naar Chamula en Zinacantán
 9. San Cristóbal - Panajachel
 10. Panajachel
 11. Panajachel - Antigua
 12. Antigua
 13. Antigua - Copán (Honduras)
 14. Copán - Rio Dulce
 15. Rio Dulce - optionele boottocht naar Livingston - Flores
 16. Flores - Tikal - Corozal
 17. Corozal - boottocht en ruïnes Yaxchilán - Palenque
 18. Palenque
 19. Palenque - Uxmal - Mérida
 20. Mérida
 21. Mérida - Chichén Itzá - Playa del Carmen
 22. Playa del Carmen
 23. Playa del Carmen - Cancún - Amsterdam
 24. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Onderstaand vind je eerst de beschrijving van de reguliere route, daarna volgt een aangepaste route vanaf 12 december 2024

Stadswandeling door miljoenenstad Mexico City

Dag 1 Amsterdam - Mexico City
Dag 2 Mexico City, stadswandeling
Dag 3 Mexico City, excursie Teotihuacan - Puebla

Zocalo kerk Mexico CityIn het kloppende hart van de miljoenenstad Mexico City is van alles te zien en te beleven. Je kunt een stadswandeling maken langs een aantal belangrijke punten, zoals het Alameda-park, de Zócalo, het Paleis der Schone Kunsten en de Latin American Tower: bovenin heb je hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte stad. Aan de Zócalo, het centrale plein, staat het Nationaal Paleis, dat van binnen is versierd met muurschilderingen van de beroemde schilder Diego Rivera. Ze vertellen de hele geschiedenis van Mexico. Verderop staat de gigantische kathedraal, in de 16e eeuw gebouwd door Spanjaarden op de fundamenten van de Azteekse Templo Mayor. Een deel van de ruïnes is nog toegankelijk. Voor een beter beeld van de inheemse geschiedenis kun je een bezoek brengen aan het Antropologisch Museum, een museum van wereldklasse.

Teotihuacan MexicoNet buiten Mexico-Stad liggen de imposante piramides van Teotihuacán. Vooral de centrale piramides van de Zon en de Maan zijn meer dan indrukwekkend: deze zijn 65 meter hoog en compleet in lijn met de baan van de zon en de maan gebouwd. Het complex werd net na de jaartelling gebouwd en geldt als belangrijkste ruïne van centraal-Mexico. Het is makkelijk om voor te stellen waarom, als je wandelt tussen de talloze tempels en piramides.

We vervolgen onze weg en verruilen de pre-koloniale tempels voor de koloniale architectuur van Puebla. Onderweg maken we natuurlijk een fotostop bij de actieve vulkaan Popocatépetl. Deze is 5400 meter hoog en bij helder weer is het een geweldig gezicht. Puebla is één van de oudste Mexicaanse steden en vooral beroemd om zijn veelzijdige gastronomie. Onder andere de nationale saus 'mole', gemaakt van 30 verschillende kruiden (waaronder chocola), komt hier vandaan. Puebla is ook een feest voor zoetekauwen; er is een heel blok van de stad gevuld met snoepwinkeltjes.

In vergelijking met de hoofdstad van Mexico voelt het historisch centrum van Puebla haast als een dorp aan. Maar vergis je niet: Puebla telt nog altijd ruim anderhalf miljoen inwoners en is daarmee de vierde stad van het land. Je vindt er tientallen kerken, de meest imposante en grootste daarvan is de kathedraal, de op één na grootste van het land. Voor de kerk staan engelen opgesteld waaraan de stad de bijnaam Puebla de los Angeles (Volk van de Engelen) dankt. Maar het allermooist is zonder twijfel de binnenkant van de kerk, waar een adembenemende hoeveelheid goud de aandacht trekt.

Oaxaca en de ruïnes van Monte Albán

Dag 4 Puebla - Oaxaca
Dag 5 Oaxaca, excursie naar Monte Alban
Dag 6 Oaxaca - Mitla -Tehuantepec

Oaxaca kerk MexicoOnderweg naar Oaxaca werpen we ook nog een blik op de hoogste top van Mexico: de Pico de Orizaba. Ons hotel in Oaxaca ligt centraal en in de buurt van het sfeervolle Zócalo, met gezellige terrasjes waar je van de populaire tequila, margarita of de lokale specialiteit 'mezcal' kunt genieten. Wie durft hier een typisch Mexicaanse snack te proeven: gebakken sprinkhaan? Marimba-bandjes spelen hier vaak om het hardst om de gunst van het publiek.

Monte Alban Oaxaca MexicoMaak een stadswandeling door de sfeervolle oude straatjes. Bezoek onderweg het lokale museum en bekijk de koloniale gebouwen en kerken. De schitterende 17e eeuwse Santo Domingo-kerk moet je in elk geval gezien hebben! Deze is versierd met inheemse motieven, die overduidelijk niet Spaans zijn. De volgende dag brengen we een bezoek aan Monte Albán, een Zapoteekse ruïnestad die in haar bloeitijd 30.000 inwoners telde. De heuvel met de opgravingen biedt een weids vergezicht over vruchtbare akkertjes en kleine gehuchten, maar ook de stad Oaxaca. Voor wie 's avonds uit wil gaan is het folkloristisch ballet van Oaxaca een echte aanrader.

Tule BoomOp weg naar Tehuantepec stoppen we in Tule eerst bij de beroemdste en dikste Mexicaanse boom. Daarna bezoeken we Mitla, waar de resten liggen van een Zapoteekse stad. Een metershoge cactushaag omgeeft de dorpskerk, die op eeuwenoude fundamenten rust. Fraaie reliëfs sieren de muren van de paleisruïne. We overnachten een nacht in Tehuantepec voordat we doorreizen naar één van de volgende hoogtepunten van Mexico.

De gezellige zócalo van San Cristóbal

Dag 7 Tehuantepec - Chiapa de Corzo - Cañon del Sumidero (boottocht facultatief) - San Cristóbal
Dag 8 San Cristóbal

Cañon del Sumidero, San Cristobal Chiapas. Djoser rondreisOp onze route richting San Cristóbal passeren we de gigantische Cañon del Sumidero. We kunnen een motorboot huren om de ruim 25 kilometer lange kloof in te varen. Je voelt je ontzettend klein onder de soms 1000 meter hoge kliffen. Af en toe leggen we de boot stil om de talloze vogels of één van de  grotten te bekijken. En wie weet spotten we een krokodil van dichtbij!

Na deze mooie ervaring vervolgen we onze reis richting San Cristóbal de las Casas. We zijn van ongeveer 500 naar 2150 meter hoogte gestegen. Het sfeervolle stadje ligt in een landelijke omgeving te midden van akkers en pijnboombossen. Marktverkopers verhandelen hun landbouw- en ambachtsproducten op de markt bij de Santo Domingo-kerk, waar elke bevolkingsgroep zijn eigen, kenmerkende klederdracht draagt, met aparte kleuren en patronen. Op deze lokale markt kom je echt oren en ogen te kort. Het is een gezellige drukte met een overdosis aan vormen en kleuren. Het is ook dé plek om prachtig weef- en borduurwerk, amber, zilver en houtsnijwerken te kopen. Bijvoorbeeld van 'Sna Jolobil', een speciale coöperatie waar lokale vrouwen traditionele textiel weven en verkopen.

Kerk San Cristóbal MexicoSan Cristóbal is een perfect stadje om in te slenteren, en om af en toe een terrasje te pakken voor een lokaal kopje koffie. Bezoek zeker ook het Na Bolom-museum: een onderzoekscentrum opgericht om de Maya-cultuur te bestuderen en vooral ook te conserveren. Die cultuur is springlevend in de nabijgelegen dorpjes San Juan Chamula en Zinacantán. San Juan Chamula staat bekend om het kerkje waar de lokale bevolking cola, honing en drank offert aan de goden, terwijl het officieel een katholieke kerk is. Er zijn geen kerkbanken; in plaats daarvan is de vloer bedekt met dennennaalden. Dit stadje is een autonoom gebied binnen Mexico, wat betekent dat de landelijke politie en leger hier geen zeggenschap hebben. ’s Avonds heb je in de straatjes rond de Zócalo van San Cristóbal een ruime keus aan sfeervolle eetgelegenheden.

Panajachel is mooi gelegen aan het Atitlánmeer

Dag 9   San Cristóbal - Panajachel
Dag 10 Panajachel

Atitlan meer GuatemalaEen mooie, groene en bergachtige route brengt ons naar Panajachel. Aan het eind van de ochtend passeren we de grens van Guatemala. Het is een heel spektakel om de grens over te gaan: eerst Mexico verlaten, denk aan je eerste stempeltje, een stukje te voet naar de grens van Guatemala, wederom stempeltjes regelen en... dan weer instappen in de bus! Onze bestemming, Panajachel, ligt aan het mooie Atitlán meer en is omgeven door bergen en vulkanen. Het meer van Atitlán is een kratermeer met helder blauw water en ligt op 1500 meter. Door velen wordt het het mooiste meer ter wereld genoemd. Het is de perfecte plek om even tot rust te komen. Een aanrader is een boottochtje over het meer, met onderweg prachtig uitzicht op de drie omringende vulkanen, waarbij je aanlegt om in een van de dorpjes aan de oevers een kijkje te nemen. Rond het meer liggen 12 dorpjes die de namen dragen van de apostelen, zoals San Pedro, San Juan La Laguna en Santiago Atitlán.  

Antigua wordt in oude glorie hersteld

Dag 11 Panajachel -Antigua
Dag 12 Antigua

Antigua GuatemalaVan de kleurige markten begeven we ons naar de oude stad Antigua die bol staat van koloniale geschiedenis. Aardbevingen hebben de voormalige hoofdstad de afgelopen eeuwen regelmatig verwoest. Na 1773 bouwde men daarom een nieuwe hoofdstad, Guatemala City. Onder auspiciën van UNESCO wordt Antigua nu langzaam maar zeker weer in glorie hersteld. Er resteren nog tientallen kerken en kloosters, welvarende landgoederen en andere monumenten uit de Spaans koloniale tijd. Achter de fraai besneden houten poortjes van de huizen liggen idyllische tuinen met colonnades en bougainvillea.Je kunt een stadswandeling maken langs bijvoorbeeld het stadhuis, het koloniaal museum, de San José-kathedraal en het Santa Clara-klooster. Er is ook een jadefabriek, die zeker een bezoek waard is. Met een collectivo, een openbaar minibusje, zijn de schilderachtige stadjes San Juan del Obispo en het op de helling van de Agua-vulkaan gelegen Santa Maria de Jesús bereikbaar. Let hier ook op de felgekleurde bussen van het openbaar vervoer.

Bijzondere archeologische vindplaats van Copán

Dag 13 Antigua - Copán, bezoek Mayasite Copán
Dag 14 Copán - Rio Dulce

TACopan2Het vulkanische landschap rondom Panajachel en Antigua zie je in tropisch begroeide vlakten veranderen wanneer we de lange Pan Atlantico Highway naar de Caribische kust volgen. We steken de grens met Honduras over. Vlak daarna ligt het plaatsje Copán, bekend van de archeologische vindplaats met dezelfde naam. Bij aankomst bezoeken we de site. Portretten van de heersers van Copán, reusachtige zoömorfe altaren en hiërogliefen maken dit uitstapje naar één van de grootste voormalige Maya steden in Honduras onvergetelijk. We overnachten een nacht in Copán.

Een mooie route langs bananenplantages in een idyllische gelegen omgeving, brengt ons naar Rio Dulce. We logeren in een comfortabel hotel dat pal aan de rivier ligt. Aan de rand van het zwembad is het hier goed vertoeven.

Ruïnes van Tikal midden in oerwoud

Dag 15 Rio Dulce, facultatieve boottocht naar Livingston - Flores
Dag 16 Flores - Tikal - Corozal
Dag 17 Corozal, excursie Yaxchilán - Palenque

Pagina-visualPer boot kun je een excursie maken door het tropische natuurreservaat rond de Rio Dulce. Langs de rivier zijn vele vogelsoorten te spotten. Einddoel is het aan de Caribische Zee gelegen en uitsluitend per boot bereikbare Livingston, dat ooit de belangrijkste koffie- en bananenexporthaven van Centraal-Amerika was. De lokale bevolking, die afstamt van de Afrikaanse slaven, handhaaft een heel eigen cultuur. Probeer vooral het lokale gerecht ‘tapado’, een soort maaltijdsoep op basis van kokosmelk, banaan en vis. In de middag brengt een rit van vijf uur door het Petén-gebied ons naar de regionale hoofdstad Flores, dat op een klein eilandje in een meer ligt.

Tikal GuatemalaTikal was ooit de grootste en belangrijkste van de klassieke Mayasteden. De stad werd rond het begin van de jaartelling gebouwd, maar 900 jaar later was het alweer verlaten. De Petén was in die periode het meest dichtbevolkte gebied van Guatemala, terwijl er nu amper mensen wonen. Slechts een heel klein deel van de stad is gerestaureerd en bevrijd van het oerwoud; de rest spreekt tot de verbeelding. Door de piramides te beklimmen krijg je een goede indruk van hoe groot de stad en het omliggende Peten-gebied is.

We overnachten in de grensplaats Corozal. Per 'lancha' varen we over de Usumacinta-rivier en stoppen bij de ruïnes van Yaxchilán, dat ten tijde van de antieke Maya's de grens aangaf tussen twee koninkrijken.

Palenque, Uxmal en Mérida

Dag 18 Palenque
Dag 19 Palenque - Uxmal - Mérida
Dag 20 Mérida

Palenque MexicoIn Palenque kun je de dag naar eigen inzicht indelen. Per bus is het ruïnecomplex van Palenque makkelijk bereikbaar. De tempel der Inscripties, het graf van de priesterkoning Pakal en het koninklijk complex zijn echte hoogtepunten en behoren tot de mooiste bezienswaardigheden van Mexico. Wil je hier wat meer tijd besteden, loop dan het oerwoud in om de nog gedeeltelijk verscholen ruïnes te ontdekken. Dat maakt Palenque zo bijzonder - misschien hoor of zie je wel brulapen! De volgende dag rijden we over een rechte weg door het vlakke landschap van Yucatan naar de in de 7e eeuw gestichte Maya-stad Uxmal. Hier kan je de ellipsvormige piramide en de resten van het ceremoniële centrum bewonderen. We eindigen de dag in de koloniale stad Mérida. Het is bekend om zijn authentieke hangmatten. Wil je er een kopen, vergeet dan vooral niet af te dingen.

Prachtige palmenstranden van Playa del Carmen

Dag 21 Mérida - Chichen Itzá - Playa del Carmen
Dag 22 Playa del Carmen
Dag 23 Playa del Carmen - Cancún - Amsterdam
Dag 24 aankomst Amsterdam

Playa del Carmen, Caribisch strand, Yucatan, Mexico, Djoser rondreisUiteraard brengen we een bezoek aan de site van Chichen Itzá, het beroemde Maya-complex. Hier kun je op je gemak dit interessante geheel bekijken met een piramide, tempels, paleizen en een balspelveld.

Daarna leggen we het laatste traject af: in een paar uur rijden wij naar het gezellige Playa del Carmen. Playa del Carmen is van oorsprong een sfeervol vissersplaatsje, waar genoeg te doen is. Heerlijk genieten van de prachtige palmenstranden, snorkelen, struinen door de straatjes of een dagtocht naar het vlakbij gelegen eiland Cozumel. In de hoofdstraat vind je talrijke restaurantjes. Vanaf Cancún vlieg je tenslotte terug naar Amsterdam.

Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleider biedt een interessant programma aan facultatieve excursies aan, waardoor je niets van de hoogtepunten van Mexico en Guatemala hoeft te missen. Een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Dit is de reisbeschrijving hoe we de reis gaan uitvoeren vanaf 12-12-2024

Stadswandeling door miljoenenstad Mexico City

Dag 1 Amsterdam - Mexico City
Dag 2 Mexico City, excursie Teotihuacan
Dag 3 Mexico City, stadswandeling 

Zocalo kerk Mexico CityIn het kloppende hart van de miljoenenstad Mexico City is van alles te zien en te beleven. Je kunt een stadswandeling maken langs een aantal belangrijke punten, zoals het Alameda-park, de Zócalo, het Paleis der Schone Kunsten en de Latin American Tower: bovenin heb je hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte stad. Aan de Zócalo, het centrale plein, staat het Nationaal Paleis, dat van binnen is versierd met muurschilderingen van de beroemde schilder Diego Rivera. Ze vertellen de hele geschiedenis van Mexico. Verderop staat de gigantische kathedraal, in de 16e eeuw gebouwd door Spanjaarden op de fundamenten van de Azteekse Templo Mayor. Een deel van de ruïnes is nog toegankelijk. Voor een beter beeld van de inheemse geschiedenis kun je een bezoek brengen aan het Antropologisch Museum, een museum van wereldklasse.

Teotihuacan MexicoNet buiten Mexico-Stad liggen de imposante piramides van Teotihuacán. Vooral de centrale piramides van de Zon en de Maan zijn meer dan indrukwekkend: deze zijn 65 meter hoog en compleet in lijn met de baan van de zon en de maan gebouwd. Het complex werd net na de jaartelling gebouwd en geldt als belangrijkste ruïne van centraal-Mexico. Het is makkelijk om voor te stellen waarom, als je wandelt tussen de talloze tempels en piramides.

Na drie nachten in het indrukwekkende Mexico City vervolgen onze weg.

Oaxaca en de ruïnes van Monte Albán

Dag 4 Mexico City - Oaxaca
Dag 5 Oaxaca, excursie naar Monte Alban
Dag 6 Oaxaca - Mitla -Tehuantepec

Oaxaca kerk MexicoOnderweg naar Oaxaca werpen we ook nog een blik op de hoogste top van Mexico: de Pico de Orizaba. Ons hotel in Oaxaca ligt centraal en in de buurt van het sfeervolle Zócalo, met gezellige terrasjes waar je van de populaire tequila, margarita of de lokale specialiteit 'mezcal' kunt genieten. Wie durft hier een typisch Mexicaanse snack te proeven: gebakken sprinkhaan? Marimba-bandjes spelen hier vaak om het hardst om de gunst van het publiek.

Monte Alban Oaxaca MexicoMaak een stadswandeling door de sfeervolle oude straatjes. Bezoek onderweg het lokale museum en bekijk de koloniale gebouwen en kerken. De schitterende 17e eeuwse Santo Domingo-kerk moet je in elk geval gezien hebben! Deze is versierd met inheemse motieven, die overduidelijk niet Spaans zijn. De volgende dag brengen we een bezoek aan Monte Albán, een Zapoteekse ruïnestad die in haar bloeitijd 30.000 inwoners telde. De heuvel met de opgravingen biedt een weids vergezicht over vruchtbare akkertjes en kleine gehuchten, maar ook de stad Oaxaca. Voor wie 's avonds uit wil gaan is het folkloristisch ballet van Oaxaca een echte aanrader.

Tule BoomOp weg naar Tehuantepec stoppen we in Tule eerst bij de beroemdste en dikste Mexicaanse boom. Daarna bezoeken we Mitla, waar de resten liggen van een Zapoteekse stad. Een metershoge cactushaag omgeeft de dorpskerk, die op eeuwenoude fundamenten rust. Fraaie reliëfs sieren de muren van de paleisruïne. We overnachten een nacht in Tehuantepec voordat we doorreizen naar één van de volgende hoogtepunten van Mexico.

De gezellige zócalo van San Cristóbal

Dag 7 Tehuantepec - Chiapa de Corzo - Cañon del Sumidero (boottocht facultatief) - San Cristóbal
Dag 8 San Cristóbal

Cañon del Sumidero, San Cristobal Chiapas. Djoser rondreisOp onze route richting San Cristóbal passeren we de gigantische Cañon del Sumidero. We kunnen een motorboot huren om de ruim 25 kilometer lange kloof in te varen. Je voelt je ontzettend klein onder de soms 1000 meter hoge kliffen. Af en toe leggen we de boot stil om de talloze vogels of één van de  grotten te bekijken. En wie weet spotten we een krokodil van dichtbij!

Na deze mooie ervaring vervolgen we onze reis richting San Cristóbal de las Casas. We zijn van ongeveer 500 naar 2150 meter hoogte gestegen. Het sfeervolle stadje ligt in een landelijke omgeving te midden van akkers en pijnboombossen. Marktverkopers verhandelen hun landbouw- en ambachtsproducten op de markt bij de Santo Domingo-kerk, waar elke bevolkingsgroep zijn eigen, kenmerkende klederdracht draagt, met aparte kleuren en patronen. Op deze lokale markt kom je echt oren en ogen te kort. Het is een gezellige drukte met een overdosis aan vormen en kleuren. Het is ook dé plek om prachtig weef- en borduurwerk, amber, zilver en houtsnijwerken te kopen. Bijvoorbeeld van 'Sna Jolobil', een speciale coöperatie waar lokale vrouwen traditionele textiel weven en verkopen.

Kerk San Cristóbal MexicoSan Cristóbal is een perfect stadje om in te slenteren, en om af en toe een terrasje te pakken voor een lokaal kopje koffie. Bezoek zeker ook het Na Bolom-museum: een onderzoekscentrum opgericht om de Maya-cultuur te bestuderen en vooral ook te conserveren. Die cultuur is springlevend in de nabijgelegen dorpjes San Juan Chamula en Zinacantán. San Juan Chamula staat bekend om het kerkje waar de lokale bevolking cola, honing en drank offert aan de goden, terwijl het officieel een katholieke kerk is. Er zijn geen kerkbanken; in plaats daarvan is de vloer bedekt met dennennaalden. Dit stadje is een autonoom gebied binnen Mexico, wat betekent dat de landelijke politie en leger hier geen zeggenschap hebben. ’s Avonds heb je in de straatjes rond de Zócalo van San Cristóbal een ruime keus aan sfeervolle eetgelegenheden.

Panajachel is mooi gelegen aan het Atitlánmeer

Dag 9   San Cristóbal - Panajachel
Dag 10 Panajachel

Atitlan meer GuatemalaEen mooie, groene en bergachtige route brengt ons naar Panajachel. Aan het eind van de ochtend passeren we de grens van Guatemala. Het is een heel spektakel om de grens over te gaan: eerst Mexico verlaten, denk aan je eerste stempeltje, een stukje te voet naar de grens van Guatemala, wederom stempeltjes regelen en... dan weer instappen in de bus! Onze bestemming, Panajachel, ligt aan het mooie Atitlán meer en is omgeven door bergen en vulkanen. Het meer van Atitlán is een kratermeer met helder blauw water en ligt op 1500 meter. Door velen wordt het het mooiste meer ter wereld genoemd. Het is de perfecte plek om even tot rust te komen. Een aanrader is een boottochtje over het meer, met onderweg prachtig uitzicht op de drie omringende vulkanen, waarbij je aanlegt om in een van de dorpjes aan de oevers een kijkje te nemen. Rond het meer liggen 12 dorpjes die de namen dragen van de apostelen, zoals San Pedro, San Juan La Laguna en Santiago Atitlán.  

Antigua wordt in oude glorie hersteld

Dag 11 Panajachel - zondagsmarkt in Chichicastenango - Antigua
Dag 12 Antigua, Optineel vulkaan beklimmen of koffietour

Antigua GuatemalaVanuit Panajachel gaan we naar de kleurige zondagsmarkt in Chichicastenango om vervolgens door te rijden naar de oude stad Antigua die bol staat van koloniale geschiedenis. Aardbevingen hebben de voormalige hoofdstad de afgelopen eeuwen regelmatig verwoest. Na 1773 bouwde men daarom een nieuwe hoofdstad, Guatemala City. Onder auspiciën van UNESCO wordt Antigua nu langzaam maar zeker weer in glorie hersteld. Er resteren nog tientallen kerken en kloosters, welvarende landgoederen en andere monumenten uit de Spaans koloniale tijd. Achter de fraai besneden houten poortjes van de huizen liggen idyllische tuinen met colonnades en bougainvillea. Je kunt een stadswandeling maken langs bijvoorbeeld het stadhuis, het koloniaal museum, de San José-kathedraal en het Santa Clara-klooster. Er is ook een jadefabriek, die zeker een bezoek waard is. Met een collectivo, een openbaar minibusje, zijn de schilderachtige stadjes San Juan del Obispo en het op de helling van de Agua-vulkaan gelegen Santa Maria de Jesús bereikbaar. Let hier ook op de felgekleurde bussen van het openbaar vervoer.

Bijzondere archeologische vindplaats van Copán

Dag 13 Antigua - Copán
Dag 14 Copán, bezoek Mayasite

TACopan2Het vulkanische landschap rondom Panajachel en Antigua zie je in tropisch begroeide vlakten veranderen wanneer we de lange Pan Atlantico Highway naar de Caribische kust volgen. We steken de grens met Honduras over. Na een schilderachtige rit komen we aan in Copan, waar we twee nachten zullen verblijven. Dit historische stadje staat bekend om zijn indrukwekkende ruïnes, die getuigen van de oude Maya-beschaving. Tijdens ons verblijf hebben we voldoende tijd om deze fascinerende overblijfselen te verkennen, terwijl we ons laten onderdompelen in de rijke geschiedenis en cultuur van de regio.

Als optionele activiteit biedt Copan ook de mogelijkheid om het Macaw Mountain Bird Park te bezoeken. Hier kunnen we genieten van de kleurrijke pracht van diverse vogelsoorten, waaronder de majestueuze ara's, die symbool staan voor de biodiversiteit van dit gebied.

Copan betovert bezoekers met zijn pittoreske straatjes, levendige markten en warme gastvrijheid. Het is een plek waar geschiedenis tot leven komt, waar elke steen een verhaal vertelt en elke hoek een nieuw avontuur belooft. Laat je betoveren door de magie van Copan terwijl we ons onderdompelen in de pracht van het verleden en genieten van de gastvrijheid van het heden.

Ruïnes van Tikal midden in oerwoud

Dag 15 Copan - Rio Dulce
Dag 16 Rio Dulce, facultatieve boottocht naar Livingston - Flores
Dag 17 Flores, excursie Tikal

Pagina-visualDe volgende dag maken we een mooie route langs bananenplantages in een idyllische gelegen omgeving, wat ons brengt naar Rio Dulce. Per boot kun je een excursie maken door het tropische natuurreservaat rond de Rio Dulce. Langs de rivier zijn vele vogelsoorten te spotten. Einddoel is het aan de Caribische Zee gelegen en uitsluitend per boot bereikbare Livingston, dat ooit de belangrijkste koffie- en bananenexporthaven van Centraal-Amerika was. De lokale bevolking, die afstamt van de Afrikaanse slaven, handhaaft een heel eigen cultuur. Probeer vooral het lokale gerecht ‘tapado’, een soort maaltijdsoep op basis van kokosmelk, banaan en vis. In de middag brengt een rit van vijf uur door het Petén-gebied ons naar de regionale hoofdstad Flores, dat op een klein eilandje in een meer ligt.

Tikal GuatemalaTikal was ooit de grootste en belangrijkste van de klassieke Mayasteden. De stad werd rond het begin van de jaartelling gebouwd, maar 900 jaar later was het alweer verlaten. De Petén was in die periode het meest dichtbevolkte gebied van Guatemala, terwijl er nu amper mensen wonen. Slechts een heel klein deel van de stad is gerestaureerd en bevrijd van het oerwoud; de rest spreekt tot de verbeelding. Door de piramides te beklimmen krijg je een goede indruk van hoe groot de stad en het omliggende Peten-gebied is. We verblijven nog een nacht in Flores om de volgende dag vroeg te vertrekken voor de grensovergang weer terug naar Mexico.

Ondenk de Mysteries van Palenque en Chichén Itzá

Dag 18 Flores - Ceibos grensovergang - Palenque
Dag 19 Palenque, bezoek aan de ruines van Palenque - Campeche
Dag 20 Campeche, facultatief cenote bezoek - Chichen Itza
Dag 21 Mérida - Chichen Itzá - Playa del Carmen

Palenque MexicoIn Palenque kun je de ochtend naar eigen inzicht indelen. Per bus is het ruïnecomplex van Palenque makkelijk bereikbaar. De tempel der Inscripties, het graf van de priesterkoning Pakal en het koninklijk complex zijn echte hoogtepunten en behoren tot de mooiste bezienswaardigheden van Mexico. Wil je hier wat meer tijd besteden, loop dan het oerwoud in om de nog gedeeltelijk verscholen ruïnes te ontdekken. Dat maakt Palenque zo bijzonder - misschien hoor of zie je wel brulapen! In de middag rijden we over een rechte weg door het vlakke landschap van Yucatan naar Campeche. De koloniale architectuur van Campeche begroet ons bij aankomst, terwijl we de volgende dag vroeg vertrekken om het Chichen Itza Hotel te bereiken

De volgende ochtend rijden we naar het Chichen Itza Hotel. Onderweg overwegen we een stop bij Cenote Hacienda Mucuyche om even te zwemmen en te ontspannen.

Chichén Itza MexicoUiteraard brengen we een bezoek aan de site van Chichen Itzá, het beroemde Maya-complex. Een bezoek aan Chichén Itzá is als een reis terug in de tijd naar de glorie van de oude Maya-beschaving. Bij aankomst word je verwelkomd door de imposante piramide van Kukulcán, die oprijst uit het weelderige groen van het omliggende bos. Terwijl je het terrein verkent, ontdek je fascinerende structuren zoals de Tempel van de Krijgers, de Grote Balspelzaal en de Observatoriumtoren. 

Prachtige palmenstranden van Playa del Carmen


Dag 22 Playa del Carmen
Dag 23 Playa del Carmen - Cancún - Amsterdam
Dag 24 aankomst Amsterdam

Playa del Carmen Mexico strandDaarna leggen we het laatste traject af: in een paar uur rijden wij naar het gezellige Playa del Carmen. Playa del Carmen is van oorsprong een sfeervol vissersplaatsje, waar genoeg te doen is. Heerlijk genieten van de prachtige palmenstranden, snorkelen, struinen door de straatjes of een dagtocht naar het vlakbij gelegen eiland Cozumel. In de hoofdstraat vind je talrijke restaurantjes.

Vanaf Cancún vlieg je tenslotte terug naar Amsterdam.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
10 jul - 02 aug
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.995,-

Start - einde
24 jul - 16 aug
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.695,-

Start - einde
21 aug - 13 sep
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.195,-

Start - einde
11 sep - 04 okt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.195,-

Start - einde
02 okt - 25 okt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.245,-

Start - einde
09 okt - 01 nov
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.395,-

Start - einde
24 okt - 16 nov
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.595,-

Start - einde
31 okt - 23 nov
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
8 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.595,-

Start - einde
07 nov - 30 nov
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.495,-

Start - einde
14 nov - 07 dec
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.295,-

Start - einde
28 nov - 21 dec
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.395,-

Start - einde
12 dec - 04 jan
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.745,-

Start - einde
19 dec - 11 jan
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Vlucht is met KLM / Air France

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.795,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
16 jan - 08 feb
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.295,-

Start - einde
06 feb - 01 mrt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.295,-

Start - einde
13 feb - 08 mrt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.295,-

Start - einde
20 feb - 15 mrt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.295,-

Start - einde
06 mrt - 29 mrt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.295,-

Start - einde
20 mrt - 12 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.295,-

Start - einde
07 apr - 30 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.345,-

Start - einde
01 mei - 24 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.295,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per airconitioned bus in Mexico
 • Vervoer per lancha tussen Bethel in Guatemala en Corozal in Mexico
 • Sfeervolle hotelovernachtingen met eigen douche en toilet
 • Vervoer van en naar de luchthaven
 • Bezoek aan de Zapoteekse ruïnestad van Monte Albán
 • Bezoek aan Sumidero Canyon
 • Bezoek aan kleurrijke markt van Chichicastenango (mits wij hier op donderdag of zondag zijn)
 • Excursie naar de Copán ruïnes
 • Bezoek aan een van de grootste Mayasteden Tikal
 • Excursie naar Yaxchilán per lancha
 • Bezoek aan Uxmal
 • Excursie naar het grootste en best bewaarde pyramidencomplex Chichén Itzá

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 595,-.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Verlenging met hotel bij te boeken: Hotel in Playa del Carmen. De prijs is vanaf € 45,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 90,- per nacht.

Het is ook mogelijk om eerder naar Mexico af te reizen. De prijzen van het verlengingshotel in Mexico Stad zijn € 32,50 voor een tweepersoonskamer en € 65,- voor een eenpersoonskamer.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.295,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het komt bij deze reis soms voor dat ook enkele Duitstalige reizigers zich hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. Heb je via Djoser een verzekering bij VAB afgesloten, neem dan contact met ons op.

Reviews Mexico, Guatemala & Honduras, 24 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,8

 • Hele fijne reisbegeleidster, Sophie! Beschikbare tijd bij excursies was krap. In Djoser gids staat verouderde info (het bezoeken van bepaalde sites wat niet gebeurt, dat je tempels kan beklimmen wat niet kan) wat zorgde voor teleurstelling. Genoten van de boottochten, apen, vogels, cenotes, opgravingen!

  7,0

 • Een prachtige, intense reis langs de highlights van Mexico, Guatemala en Honduras. Kleurrijke steden, indrukwekkende ruïnes en prachtige, gevarieerde natuur (bergen, jungle, meren, rivieren, vulkanen). Elke dag keek ik mijn ogen uit! Ook heel veel dank aan onze fantastische reisbegeleidster Sophie.

  9,0

 • Ik vond de reis uitermate interessant omdat het de mogelijkheid bood de vele aspecten van verschillende delen, steden en bevolkingsgroepen van zowel Mexico als Guatemala te bekijken. Daar ik vele jaren in Spanje heb gewoond kon ik ook met de bevolking communiceren. Zo werd het nog leuker !!

  10,0

 • De reis geeft een compleet beeld van Mexico en Guatamala. Vooral Guatamala heeft ons positief verrast! Daar zijn we bij mooie plekjes in de natuur geweest. Mexico bestaat vooral uit het bezoeken van plaatsen en opgravingen. Wel lange reisdagen. Al met al een complete reis met goede reisbegeleiding.

  7,0

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in sfeervolle hotels met eigen douche en toilet op de kamer. De hotels zijn zorgvuldig geselecteerd op hun ligging, karakter en uitstraling. Sommige hotels zijn in koloniale stijl gebouwd, andere hotels zijn moderner. In Rio Dulce overnachten we in een geweldige natuurlijke groene omgeving aan een rivier. Het hotel in Mérida ligt dicht bij het levendige Plaza Central. Diverse hotels hebben een zwembad.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Puebla Hotel Colonial
Oaxaca Hotel Oaxaca Real
Panajachel Hotel Kakchiquel
Rio Dulce Hotel Catamaran
Flores Hotel Peten
Corozal Escudo Jaguar
Palenque La Aldea de Halach
Mérida Hotel Colonial
Playa del Carmen Hotel Haciende del Caribe

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 595,-.

 • Hotel Oaxaca Real Mexico
 • Hotel Oaxaca Real kamer Mexico

  De hotelkamers hebben een eigen douche en toilet

 • Hotel Oaxaca Real zwembad Mexico
 • Hotel Kakchiquel kamer Panajachel Guatemala
 • Hotel Catamaran Rio Dulce Guatemala
 • Hotel Catamaran huisjes Rio Dulce Guatemala

  Het hotel Rio Dulce ligt aan een rivier midden in de natuur

 • Hotel Catamaran kamer Rio Dulce Guatemala
 • Hotel Catamaran zwembad Rio Dulce Guatemala
 • Escudo Jaguar kamer Corozal Mexico
 • Hotel La Aldea de Halach huisjes Palenque Mexico
 • Hotel La Aldea de Halach kamer Palenque Mexico
 • Hotel La Aldea de Halach zwembad Palenque Mexico

  Diverse hotels hebben een zwembad voor een verkoelende duik

 • Hotel Colonial Mérida Mexico
 • Hotel Colonial kamer Mérida Mexico
 • Hotel Colonial terras Mérida Mexico
 • Hotel Colonial zwembad Mérida Mexico

Vliegreis

Lufthansa

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Amsterdam - Frankfurt

  Vertrek

  10:55 - 12:00

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Frankfurt - Mexico City

  Vertrek

  13:35 - 19:00

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Cancun - Frankfurt

  Vertrek

  19:55 - 11:50*

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Frankfurt - Amsterdam

  Vertrek

  12:20 - 13:35

* aankomst volgende dag

Tijdsverschil: in Mexico en Guatemala is het in de winter 7 uur vroeger, en in de  zomer 8 uur.

De vluchten worden verzorg door Lufthansa of haar partner Eurowings. Lufthansa is dé nationale luchtvaartmaatschappij van Duitsland. Het is de enige Europese luchtvaartmaatschappij die behoort tot de exclusieve selectie van ‘5-Star Airlines’. Lufthansa heeft al jaren een zeer goede reputatie op gebied van service, kwaliteit en veiligheid. Samen met Swiss- en Austrian Airlines maakt het deel uit van de Lufthansa Group. De vloot is zeer modern, bestaande uit onder andere de A350 en de B747-8. Deze toestellen zijn milieuvriendelijker door hun lagere CO2-uitstoot. Op lange afstandsvluchten is een entertainment systeem aan boord met persoonlijk scherm aanwezig. Je kunt kiezen uit verschillende films, televisieseries/programma’s, muziek en spelletjes. Tijdens de vlucht kun je een uitgebreide keuze aan warme en koude dranken verwachten - plus een kleine snack of een warme maaltijd , afhankelijk van de route. De maaltijden/snacks die worden aangeboden passen bij de vertrektijd en de bestemming. Kortom: bij Lufthansa begint je reis pas goed! Eurowings is de prijs-kwaliteitsverhouding luchtvaartmaatschappij van het Lufthansa-concern en is gespecialiseerd in voordelige rechtstreekse vluchten binnen en buiten Europa.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.295,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

Voor deze reizen door Mexico en Guatemala zijn eigen, lokale bussen ingehuurd. Ze worden bestuurd door ervaren chauffeurs. De bus in Mexico heeft airconditioning. De kwaliteit van de wegen in Mexico is goed. Natuurlijk wordt tijdens de ritten gestopt bij restaurantjes, om even de benen te strekken of om op een leuke plek rond te kijken. De route voert deels door een bergachtig gebied met kronkelige wegen en schitterende vergezichten, deels door een jungle en bananenplantages.

De tocht vanuit Corozal wordt deels per lancha (een lange, smalle boot) afgelegd. In dit deel van het Petén oerwoud is de rivier de enige mogelijkheid voor vervoer.

Tijdens de reis zijn veschillende facultatieve boottochten mogelijk. Zeker aan te raden zijn de boottocht door de Cañon del Sumidero, een boottochtje over Lago Atitlán bij Panajachel of over de Rio Dulce naar Livingston.

 • Lufthansa Dreamliner
 • Mexcio en guatamala bus vervoersmiddel rondreis Djoser
 • Mexico en guatamala rondreis binnenkant bus Djoser
 • Guatamala en mexico Buitenkant bus rondreis Djoser

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per airconitioned bus in Mexico
 • Vervoer per lancha tussen Bethel in Guatemala en Corozal in Mexico
 • Sfeervolle hotelovernachtingen met eigen douche en toilet
 • Vervoer van en naar de luchthaven
 • Bezoek aan de Zapoteekse ruïnestad van Monte Albán
 • Bezoek aan Sumidero Canyon
 • Bezoek aan kleurrijke markt van Chichicastenango (mits wij hier op donderdag of zondag zijn)
 • Excursie naar de Copán ruïnes
 • Bezoek aan een van de grootste Mayasteden Tikal
 • Excursie naar Yaxchilán per lancha
 • Bezoek aan Uxmal
 • Excursie naar het grootste en best bewaarde pyramidencomplex Chichén Itzá

Excursies

Kerk Hermano Pedro Antigua GuatemalaBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. In Mexico-Stad gaat de een liever naar het indrukwekkende Palacio de Bellas Artes, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij het Antropologisch Museum. Ieder dorp en stad in zowel Mexico als Guatemala heeft een centraal plein waar de bevolking bij elkaar komt. Bij deze pleinen vindt het dagelijks leven plaats; een genot voor het oog. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies (vervoer) zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Mexico en Guatemala zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Vanuit Oaxaca bezoeken we de Zapoteekse ruïnestad van Monte Alban. In haar bloeitijd van 500-750 na Christus telde deze stad 30.000 inwoners. Monte Alban is de naam die de Spanjaarden de berg gaven waarop de stad lag. Deze biedt tegenwoordig met alle mooie opgravingen een weids uitzicht over vruchtbare akkertjes en kleine dorpjes.
 • In Honduras bezoeken we de Copán ruïnes. De portretten van de heersers van Copán zijn in steen uitgehakt en maken de ruïnes tot een onvergetelijke beleving.
 • Een bezoek aan Tikal. Tikal was ooit de grootste van de klassieke Mayasteden. Slechts een klein deel van de stad is bevrijd van de oerwoudvegetatie en gerestaureerd. Pas als je een van de piramides beklimt, zie je de grootsheid van het gebied!
 • Een bezoek aan Yaxchilán. Per lancha varen we naar de ruïnes van Yaxchilán, die op de grens van Mexico en Guatemala liggen. Yaxchilán betekent letterlijk ‘groene stenen’ in de Mayataal.
 • Tussen Palenque en Mérida bezoeken we Uxmal. Uxmal staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bezoek de ‘Piramide van de tovenaar’ of de ‘Grote piramide’.
 • Een bezoek aan Chichén Itzá. Tempels, paleizen en sportvelden van de Maya’s zijn op deze beroemde site allemaal te bewonderen. De Maya’s hebben tijdens hun lange overheersing zeer indrukwekkende en grootse bouwwerken gemaakt!


Ter plaatse zijn er nog meer excursies mogelijk, zoals:

 • Chiapa de Corzo: Boottocht Sumidero Canyon. Deze boottocht vaart door de cañon richting de Arbol de Navidad tot aan de stuwdam. Soms rijzen de wanden meer dan 1000 meter hoog. Een indrukkende omgeving! Van de bootman krijg je alles te horen over de bijzondere klif en de mooie natuur.
 • Rio Dulce: Boottocht naar Livingston. Livingston is uitsluitend per boot bereikbaar en ligt schitterend aan de kust. Ooit was het daardoor de belangrijkste exporthaven van bananen en koffie. De bevolking, die afstamt van de vroegere slaven, heeft een geheel eigen cultuur.
 • Mérida: flamingokolonie in Celestún
 • Playa Del Carmen: Snorkelen en duiken, neem een kijkje in de prachtige onderwaterwereld van Mexico.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Internationale reispas die na thuiskomst nog minimaal zes maanden geldig is.
 • Visum voor Honduras, kosten circa $ 2,50. Het visum wordt ter plaatse geregeld.

Geldzaken

In Mexico wordt er betaald met Mexicaanse pesos, in Guatemala met de quetzal in Guatemala en in Honduras met de lempira. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

 
Geld afhalen: in Mexico en Guatemala zijn veel geldautomaten, waar je soms zowel lokale valuta als dollars kunt afhalen.
Contant: dollars.
Creditcards worden in de grotere winkels en restaurants vaak geaccepteerd en in een aantal plaatsen kun je er contant geld mee opnemen.
 
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 350,- per persoon per week.
 
Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 50,-.
 
 

Maaltijden

De maaltijden tijdens de reis zijn niet inbegrepen. Dit heeft als voordeel dat je vrij bent om te bepalen waar je, al dan niet met anderen, gaat eten. In de meeste hotels heb je ontbijtgelegenheid. De reisbegeleid(st)er kan je uiteraard tips voor leuke restaurantjes voor lunch en diner geven. De eenvoudige, en meestal wat hygiëne betreft betrouwbare restaurantjes doen vaak in kwaliteit niet onder voor de meer luxe restaurants. De kosten van de maaltijden liggen veelal tussen € 5,- en € 15,-.

Cochinita eten MexicoDoor de vele Mexicaanse restaurantjes in ons land heeft bijna iedereen wel enige indruk van de lokale keuken. Eenmaal in Mexico ontdek je de enorme variëteit aan meestal pittige, gekruide (streek)gerechten. Als ontbijt kun je kiezen uit toast met jam en allerlei eiergerechten, eventueel uitgebreid met spek of worst en frijoles (op diverse manieren klaargemaakte bonen), cornflakes of muesli met yoghurt. El almeurzo, het meest uitgebreide maal van de dag, wordt tussen 1 en 4 uur geserveerd en is vergelijkbaar met ons avondeten, met een keuze uit (maaltijd)soepen, vlees of vis, rijst en groenten. In Mérida is het traditionele gerecht van gekruide kip, de pollo pibil, zeer zeker de moeite waard!

La cena, het avondeten is een zeer bescheiden versie van het middagmaal. Daarnaast bestaan er natuurlijk (de ons meest bekende) kleine gerechten, zoals taco’s en tortilla’s (knapperige of zachte pannenkoekjes) gevuld met een pittig bereide combinatie van bonen, kaas, vlees of kip. Probeer ook eens enchiladas, vergelijkbaar met een gevulde tortilla maar dan gebakken in een saus, en quesadillas, een tortilla bedekt of gevuld met gesmolten kaas.

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A en malariatabletten aangeraden.

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. 

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging met hotel bij te boeken: Hotel in Playa del Carmen. De prijs is vanaf € 45,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 90,- per nacht.

Het is ook mogelijk om eerder naar Mexico af te reizen. De prijzen van het verlengingshotel in Mexico Stad zijn € 32,50 voor een tweepersoonskamer en € 65,- voor een eenpersoonskamer.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Het klimaat in Guatemala en Mexico wisselt nogal per gebied. Door invloed van twee oceanen en de gebergtes kunnen zich op korte afstand van elkaar grote verschillen voordoen. Op de hoogvlaktes, waar o.a. Mexico City en Oaxaca liggen, heerst een gematigd klimaat met aangename warme temperaturen en koele nachten. Het landschap vanaf Mexico City richting San Cristóbal is heuvelachtig. Rond San Cristóbal liggen uitgestrekte bosgebieden en in de streek rond Palenque vind je veel jungle. Het Petén gebied is een uitgestrekt, zeer dunbevolkt junglegebied met een tropisch, vochtig klimaat. De streek van Panajachel en Antigua kenmerkt zich door vulkanisch gebergte en kent warme dagen en koele nachten. De vlakke streek Yucatán, waar Uxmal, Chichen Itzá en Mérida liggen, is een gebied met tropische savannes en een lekker tropisch klimaat. Aan de kusten waait een frisse zeewind.

De regentijd is van juni tot en met september. Deze periode vormt geenszins een belemmering voor het reizen, want in deze periode vallen er meestal alleen aan het einde van de dag en ‘s nachts korte en hevige buien. De natuur is dan juist op haar mooist.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Een lokale gids vertelt uitgebreid over het land; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt er gereisd?

We vliegen met  United heen naar Mexico City en terug vanaf Cancun.  Op onze website, bij ‘praktische info’ en dan ‘vervoer’, vindt u meer informatie over het vluchtschema. Tijdens de reis over land door Guatemala en Mexico maken we gebruik van eigen, comfortabele bussen die door ervaren lokale chauffeurs worden bestuurd. Een eigen bus biedt ons de mogelijkheid om te stoppen op de plaatsen waar we willen; b.v. voor een fotostop, een mooi dorp of een sanitaire onderbreking.

Wat is het verschil tussen de twee Mexico reizen?

De 24-daagse reis door Mexico en Guatemala bezoekt naast de highlights van Mexico ook de highlights van Guatamala. We bezoeken op de 24-daagse reis zowel het hoog- als het laagland van Guatemala. Behalve de bekende plaatsen bezoek je ook mooie, minder bekende indianendorpjes. Vooral de grensovergang van Guatemala naar Mexico is een bijzondere toevoeging. Tijdens de 16-daagse reis door Mexico brengen we vooral een bezoek aan Yucatan. We bezoeken tijdens de 24-daagse reis een veel groter gedeelte van Mexico en krijgen daarbij een completer beeld van dit immens grote land.

Wat kan ik van de reisdagen verwachten?

Als je je afvraagt wat je kunt verwachten van de reisdagen tijdens onze Maya-route, dan hebben we een avontuurlijk antwoord voor je! Bereid je voor op een mix van ontdekkingen, avonturen en onvergetelijke ervaringen terwijl we bijna 4000 km afleggen door prachtige landschappen en fascinerende culturele locaties.

Tijdens onze reisdagen zul je merken dat de gemiddelde duur tussen de 4 en 6 uur ligt, afhankelijk van het verkeer en grensovergangen. Er zitten een paar voledige reisdagen tussen, maar maak je geen zorgen! Deze dagen zijn allemaal deel van het avontuur en geven ons de mogelijkheid om heel veel verschillende dingen te zien en te beleven langs de Maya-route.

Wie begeleidt de reis?

Naast de lokale chauffeur wordt de reis begeleid door een Nederlandse reisbegeleider. De reisbegeleiding geeft je tips over bezienswaardigheden, restaurants en zorgt samen met onze deskundige lokale partner voor een soepel verloop van de reis. Ook kan de reisbegeleider helpen bij het organiseren van een excursie of bijvoorbeeld een salsa-les.

Hoe zijn de overnachtingen tijdens de reis?

We overnachten in Mexico en Guatemala in goede middenklasse hotels waarbij de kamers zijn voorzien van een douche en toilet. Waar nodig zijn de kamers voorzien van airconditioning of een ventilator. Sommige hotels zijn gevestigd in authentiek oude koloniale huizen. In Playa del Carmen bevindt het hotel zich op loopafstand van het strand.

Werken jullie samen met duurzame projecten in Mexico?

Chocolade niet gezond? In het chocolademuseum in Uxmal denken ze daar heel anders over. In dit museum wordt verteld over de historie van cacao, de belangrijke invloed van de Maya’s en over de gezondheidsaspecten van cacao. Tijdens een rondleiding over de cacaoplantage zie je hoe cacao duurzaam wordt geproduceerd en zijn er ook verschillende dieren te zien. De opbrengsten gaan naar het duurzaam produceren van cacao.

Moet ik vooraf een visum regelen ?

Nee, je krijgt in het vliegtuig naar Mexico een formulier uitgereikt dat je moet invullen om Mexico binnen te mogen. Het is verstandig dit papier, in het paspoort, bij je te houden tijdens de reis. Voor het bezoek aan Honduras wordt het visum ter plaatse bij de grensovergang afgegeven. Het paspoort dient nog 6 maanden na thuiskomst geldig te zijn.

Boek je het volledige pakket bij Djoser, inclusief de vluchten, dan heb je wel een speciale ESTA-verklaring nodig om zonder visum via de Verenigde Staten te mogen reizen. Je kan de autorisatie aanvragen via deze website.

Mag ik op deze reis koffers meenemen?

Wij raden je aan geen koffers mee te nemen, omdat de bagageruimte in de bus beperkt is. Het gebruik van koffers kan het inladen van de bus bemoeilijken. Een rugzak of reistas is voor deze bestemming het handigst.

Wat is het voltage in Mexico en Guatemala?

De netspanning is in Mexico en Guatemala 115-125 Volt, men gebruikt stopcontacten voor platte Amerikaanse stekkers. In sommige plaatsen wordt het ecotoerisme gepromoot en hier is slechts enkele uren per dag stroom beschikbaar. Dit is bijvoorbeeld in Tulum. Hier brengen we echter niet de nacht door tijdens deze reis en we zouden de gevolgen alleen kunnen ondervinden tijdens een dagtocht naar deze plaats.

Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of emailen?

Bellen is vrijwel overal mogelijk. Mobiel bellen is sterk afhankelijk van je Nederlandse provider, dus informeer daar even naar hun contracten. Er is over het algemeen een uitgebreide dekking, maar in de bergen en kleine dorpen kan het bereik beperkt zijn. In iedere stad of plaats van enige betekenis zijn internetcafés aanwezig en in de meeste hotels is tegenwoordig ook wifi.

Hoe groot zijn de groepen?

De gemiddelde groepsgrootte op onze reizen bedraagt 16 personen, de maximale groepsgrootte is 20 personen.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Mexico & Guatemala

Bekijk alle reisblogs over Mexico & Guatemala