De smakelijke Vietnamese keuken

De smakelijke Vietnamese keuken

Hoewel je in de meeste Aziatische landen heerlijk kunt eten, zijn er een paar landen die bekend staan om hun verrassend lekkere keuken. Vietnam is zo’n land. Of je nu bij een straattentje een bahn mi eet of in een luxe restaurant gegrilde zalm met peper bestelt, je smaakpapillen worden overal positief verrast. Vietnamezen zijn de hele dag door bezig met eten; boodschappen doen op een van de vele marktjes, koken, eten, verkopen... Voedsel is het allerbelangrijkste in het dagelijks leven van de Vietnamees.

De Vietnamese lekkernijen die je moet proberen
Lokale market VietnamMaak je een rondreis door Vietnam, dan zal je merken dat de keuken per regio verschilt. Zo heb je in het noorden Chinese invloeden zoals het roerbakken, noedels en het gebruik van de eetstokjes, terwijl je in het zuiden weer Cambodjaanse en Franse invloeden vindt. In het noorden kan het bovendien koud worden tijdens de wintermaanden waardoor men warme, gekruide bouillon met groenten en vlees serveert. Ook is het gebruikelijk om een kleine grill met houtskool op tafel te hebben waarop je met de hele familie kan koken en die je tegelijk warm houdt. 

Elke regio zijn eigen specialiteit dus. Maar, wat moet je nu echt proeven als je in Vietnam bent?

Pho
Pho VietnamPho is in Vietnam, wat brood is in Nederland. Een dagelijks maaltje en voor velen onmisbaar. Pho is een soep met bouillon, rijstnoedels en kruiden die vaak met rundvlees (pho bo) of met kip (pho ga) wordt klaargemaakt. Ook ’s middags wordt het vaak gegeten. Je kunt pho overal krijgen, maar van origine is het iets wat je bij straatverkopers eet in het stalletje. Aan de hand van een restaurants ‘pho’  kun je inschatten hoe goed een restaurant is. Het belangrijkste van de pho is de bouillon, zolang deze goed op smaak is, is de pho geslaagd. Je spreekt pho trouwens uit als ‘Fuh’ en Hanoi wordt gezien als hoofdstad van deze culinaire traditie.

Goi cuon (springrolls / lenterollen)
Springrols VietnamOp aanraden van de reisleider ging ik in Hoi An op zoek naar Bale Well, een restaurant waar maar 1 menu wordt geserveerd. Het openlucht restaurant bleek verstopt te zitten in een klein steegje, en er was nog precies 1 tafeltje beschikbaar. Nadat we plaatsnamen, werd er direct van alles op onze tafel gezet; gegrild varkensvlees, rijstpapier, rijstpannekoeken (bánh xèo, iets wat overigens ook wordt beschouwd als het typische streetfood van Hoi An), een mandje met munt, koriander basilicum, pindausaus en dipsaus. De serveerster kwam gelukkig met een uitleg hoe we zelf onze spring rolls konden maken van deze ingrediënten. En hoewel mijn spring rolls eruit zagen alsof ze drie keer waren overreden door een brommer, waren ze ontzettend lekker.

Banh mi
Banh Mi Vietnam Waar Hanoi de absolute ‘pho’-titel in ere houdt, doet Saigon dat voor de banh mi. De banh mi (verbasterd van het Franse pain de mie) is een belegd stokbroodje dat ooit door de Fransen geïntroduceerd werd. De Franse en Vietnamese culinaire tradities werden echter altijd strikt gescheiden gehouden. Een baguette stond symbool voor de decadente Franse manier van leven in Indochina. Pas in de jaren ’50 van de vorige eeuw begonnen de Vietnamezen in het westerse zuiden hun versie van de baguette te verkopen. Zodat de luxe broodjes ook beschikbaar waren voor het ‘gewone volk’. Ze maakten de baguettes natuurlijk wel klaar met een Aziatische twist zoals koriander en witte radijs. Er zijn in Saigon – en trouwens ook op andere plaatsen – genoeg banh mi-adressen te vinden. Kijk bijvoorbeeld op TripAdvisor voor de smakelijkste plekken om banh mi te eten!

Bekijk hier onze reizen naar Vietnam.