Cappadocië, de populairste excursie van Turkije

Cappadocië, de populairste excursie van Turkije

Ontvoerd door de feeën
Als Antoni Gaudí een landschap ontworpen zou hebben, dan zou dit Cappadocië zijn. Wie voet zet op dit surrealistische gedeelte van Centraal-Anatolië, heeft het idee op een andere planeet te zijn beland. Het landschap is waarschijnlijk ooit ontstaan door een paar vulkaanuitbarstingen van de inmiddels uitgedoofde vulkanen Erciyes Dağ en Hassan Dağ. De combinatie van tufsteen, lava, as en de eeuwenlange erosie door regen en wind, hebben ervoor gezorgd dat het landschap vol valleien, kloven en rotsen een aparte vorm heeft gekregen. Bekend zijn bijvoorbeeld de zogenaamde feeënschoorstenen; pilaren van tufsteen die een soort ‘hoedje’ hebben van donker lavagesteente. Een uniek verschijnsel met een bijzondere naam. Volgens een oude legende werd je namelijk door feeën ontvoerd op het moment dat je je in de grotten waagde.  

Katpatuka
Cappadocie TurkijeEn niet alleen de geologie is buitengewoon, ook cultuurhistorisch gezien is Cappadocië interessant.  Van ca. 1700 tot 1200 voor Christus was Cappadocië zelfs de bakermat van de geheimzinnige Hettitische beschaving. Daarna werden de Hettieten verdreven en werd Cappadocië bezet door achtereenvolgens de relatief onbekende Phrygiërs en de Cimmeriërs tot het in de 6e eeuw voor Christus onder Perzisch gezag kwam. Zij noemden het ‘Katpatuka’ waar de naam Cappadocië van is afgeleid. De volgende die het gebied claimde was Alexander de Grote. Na zijn dood werd het gebied geregeerd door de Romeinsgezinde afgezanten van Alexander, waardoor het de eeuwen erna als Romeinse provincie beschouwd werd. 

 

Vroegchristelijke kunst in grotkerken
Cappadocie Turkije grotkerkNa de teloorgang van het Romeinse rijk, ging Cappadocië over in Byzantijnse handen. Constantijn de Grote - die Constantinopel tot hoofdstad maakte - had de christenen eerder al meer vrijheid van geloof gegeven waardoor er al een vroegchristelijke beweging op gang was gekomen.    
Deze eerste christenen werden echter vaak vervolgd en maakten ter bescherming grotten in het tufstenen landschap. Een makkelijk te graven schuilplaats die bovendien erg warm was in de winter, en koud in de zomer. En zo ontstonden er ondergrondse steden, kerken, scholen en hele kloostergemeenschappen. De grotkerken werden vaak uitbundig versierd met fresco's, die je ook nu nog kunt bekijken in de opengestelde kerken. 
 


Highlights tijdens de Djoserrondreis
Op onze 16-daagse rondreis bezoeken we o.a. het openluchtmuseum van Göreme waar verschillende rotskerkjes met fresco’s te zien zijn, de ondergrondse steden Derinkuyu en Kaymakli, de groene Ihlara-vallei en de Zelve-vallei. En niet alleen Cappadocië is de moeite waard, er is nog veel meer bijzonder cultureel erfgoed te vinden in Turkije! De belangrijkste bezienswaardigheden doen we aan tijdens deze reis die begint in Istanbul en eindigt in Ankara. 
 

Bekijk hier onze reis naar Turkije.