Als de zon opkomt bij de Borobudur op Java

Als de zon opkomt bij de Borobudur op Java

De opkomende zon tovert de lucht om in een kleurenpalet van helderblauw, goudgeel en lichtroze. Stroken mist trekken langzaam weg en onthullen een bergachtig landschap. Rijstterrassen strekken voor je uit, vulkanen rijzen mysterieus op uit de horizon. Een zachte gloed raakt de tientallen stoepa’s om je heen, waar pelgrims in lage tonen hun ochtendgebeden uitvoeren. En een koor van fluitende vogels vergezelt deze mystieke ontwaking van je dag.

Borobudur tempel Indonesië DjoserJe staat op de Borobudur, de grootste boeddhistische  tempel ter wereld. Dit massieve bouwwerk steekt trots boven de Kedu-vallei uit, op zo’n veertig kilometer afstand van Yogyakarta op Java. Rond de achtste eeuw is de Borobudur gebouwd in de vorm van een stoepa met negen etages, waarvan de basis maar liefst 123 meter bij 123 meter groot is. Vanaf deze laag loop je met de klok mee omhoog. Zo bestudeer je de meer dan 1500 reliëfs die de onderste zes etages versieren en achterhaal je het levensverhaal van Boeddha.

Borobudur en de kosmos
De Borobudur bestaat uit drie delen die gezamenlijk als symbool staan voor het boeddhistische beeld van de kosmos. De onderste zes vierkante etages van de Borobudur vertegenwoordigen de menselijke driften. Als je de treden beklimt, kom je aan bij drie ronde lagen die een controle over de driften moeten uitbeelden. En op de bovenste etage begeleiden 72 kleine kerkklokachtige stoepa’s en Boeddha’s je naar een grote egale stoepa in het midden. Die staat voor Nirwana, een spirituele staat waarin je gelooft te verkeren tijdens een zonsopkomst bij de gigantische en vooral indrukwekkende Borobudur.

Bekijk onze reizen in Indonesië.