Bekijk de Rondreis Sulawesi, 22 dagen van Djoser

Rondreis Sulawesi 22 dagen

Vanaf € 3.295,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Op Sulawesi, het vroegere Celebes, zijn prachtige natuurverschijnselen te zien. Van majestueuze vulkanen tot hagelwitte stranden en ongerepte oerwouden. De onderwaterwereld is van zeldzame schoonheid met schitterende koraalriffen en gekleurde tropische vissen. In Torajaland maak je kennis met in bamboehagen verscholen dorpjes waar de geheimzinnige Toraja’s wonen met hun fascinerende dodencultuur. Tijdens deze reis trekken we van het hoge noorden door de weelderige jungle, via de Togian-eilanden waar je heerlijk kunt luieren, naar het zuidelijke gedeelte van het land. Vanuit Makassar, een voormalige VOC vesting, vliegen we terug naar Amsterdam.

Daarom Djoser

 • Maaltijden Torajaland en Togianeilanden twv € 125,- inbegrepen
 • Nederlandstalige reisbegeleiding en lokale gids
 • Excursie naar Tangkoko NP en Nani Wartebone NP
 • Heerlijk verblijf op de Togian-eilanden inclusief maaltijden
 • Tweedaagse trekking door Torajaland met een gids
 • Bezoek aan het Posomeer, het grootste meer van Sulawesi
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Rondreis Sulawesi, 22 dagen
 1. Amsterdam - Jakarta
 2. Jakarta - Manado
 3. Manado - excursie Tangkoko nationaal park - Tomohon
 4. Tomohon
 5. Tomohon - Gorontalo
 6. Gorontalo, excursie Nani Wartebone - Marissa
 7. Marissa - boot naar Togian eilanden
 8. Togian eiland
 9. Togian eiland
 10. Togian eiland - boot naar Ampana - Tentena
 11. Tentena
 12. Tentena - boot naar Pendolo
 13. Pendolo - Rantepao (Torajaland)
 14. Rantepao
 15. Torajaland - trekking
 16. Torajaland - trekking
 17. Rantepao - Watangsoppeng - Sengkang
 18. Sengkang - Watampone -Tanjung Bira
 19. Tanjung Bira
 20. Tanjung Bira - Makassar
 21. Makassar - Amsterdam
 22. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Spookjesapen in de jungle van Tangkoko


Dag 1 Amsterdam - Jakarta
Dag 2 Jakarta - Manado
Dag 3 Manado – excursie Tangkoko nationaal park – Tomohon

Sulawesi Tangkoko nationaal park regenwoud Djoser Vanuit Amsterdam vliegen we Jakarta, en vervolgens door naar Manado, de hoofdstad van Sulawesi. In deze aangename kuststad kunnen we de reis rustig starten en genieten van uitzichten over zee en het brede culinaire aanbod aan Indonesische restaurants. De dag na aankomst maken we een excursie naar Tangkoko nationaal park. Dit bijzondere reservaat met tropisch regenwoud heeft een grootte van 4250 hectare. Het ligt tussen de bergtoppen van de Dua Saudara en de Tangkoko en de zee. Je kunt hier op de zwarte lavastranden een wandelingetje maken naar een vissersdorpje.

In de middag verkennen we het park onder leiding van een ervaren gids. In de imposante jungle kom je verschillende apensoorten tegen, waaronder de zwarte makaak en het spookaapje (Tarsier). Deze aapjes zijn even groot als een handpalm, dus die laten zich niet snel vinden! Ook voor vogelaars heeft het reservaat genoeg te bieden: de roodknobbelige neushoornvogel is slechts één van de vele bijzondere vogelsoorten die alleen in Sulawesi voorkomt. Aan het eind van de dag rijden we door naar Tomohon.

Bijzondere markten en vulkanen


Dag 4 Tomohon
Dag 5 Tomohon – Gorontalo
Dag 6 Gorontalo, excursie Nani Wartebone nationaal park – Marissa

Rijstvelden Indonesie Djoser Tomohon Sulawesi Tomohon staat bekend als de bloemenstad, vanwege de vele bloemkwekerijen aan huis. Op de lokale markt kijk je je ogen uit: slangen en vleermuizen worden hier verkocht voor consumptie. Ook in de omgeving is genoeg te zien en te beleven. Beklim bijvoorbeeld de Mahawuvulkaan waar vandaan je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving, of maak een fietstocht door het heuvelachtige landschap. In het restaurant bij het Tomohonmeer, dat op palen staat midden in de rivier, eet je de lekkerste verse vis. In het kristalheldere meer kun je een frisse duik nemen tussen de goudvissen die hier nog in het wild leven.

We reizen verder naar Gorontalo, de op een na grootste stad van Noord-Sulawesi. De bevolking doet er alles aan om de stad schoon te houden, het is daardoor een van de aantrekkelijkste steden in de provincie. De stad staat bekend om hun speciale borduurwerk Krawang en de fraaie villa’s uit de koloniale periode waarvan er nog een aantal goed bewaard is gebleven. Je kunt de stad eenvoudig verkennen in een dokar, een koetsje met paard. We maken een excursie naar het Wartebone nationaal park waar we op een avontuurlijke tocht door de jungle worden vergezeld door de vriendelijke lokale bevolking. Na afloop kun je afkoelen onder een waterval of je vermoeide spieren tot rust laten komen in de warmwaterbronnen van Lombongo. We rijden verder naar Marissa voor de overnachting.

Schildpadden en zeesterren op de Togian-eilanden


Dag 7 Marissa – Togian-eilanden
Dag 8 Togian-eilanden
Dag 9 Togian-eilanden

Sulawesi Togian eiland zigeuners Djoser Vanuit Marissa maken we in een boot de oversteek naar één van de Togian-eilanden in de Golf van Tomini. Op deze eilanden wonen zigeuners die hun houten huizen hebben gebouwd op palen van gedroogd koraal. Op de spierwitte stranden, omgeven door de groene jungle, krijgt je het gevoel volledig aan de bewoonde wereld te zijn ontsnapt. Je kunt hier eindeloos liggen luieren, zwemmen of een wandeling maken. Onder water gaat er een wereld voor je open; al duikend of snorkelend zie je schildpadden, bont gekleurde vissen, blauwe zeesterren die zich vastkleven aan de kleurrijke koraalriffen en zelfs oude scheepswrakken.

Het glasheldere Posomeer


Dag 10 Togian-eiland – Ampana – Tentena
Dag 11 Tentena
Dag 12 Tentena – Pendolo

We reizen verder, via het vissersdorpje Ampana, naar Tentena, een klein stadje aan de noordkant van het Posomeer. In de omgeving vind je kleine houten huisjes waar je heerlijk kunt wandelen tussen de plantages. Ook bezoeken we de twaalftrapswaterval in Saluopa waar het glasheldere water over reusachtige rotsbollen stroomt.

Onze volgende bestemming is Pendolo, gelegen aan de zuidkant van het Posomeer. Het heldere turquoise water ziet er uitnodigend uit, maar pas op, volgens de legende woont in het meer een 30 meter lange drakenslang! We verblijven in een eenvoudig hotel, prachtig gelegen aan het meer.

Dodencultuur in Torajaland


Dag 13 Pendolo – Rantepao
Dag 14 Rantepao
Dag 15 Rantepao, trekking Torajaland
Dag 16 Torajaland trekking – Rantepao

Suwalesi Rantepao land van Toraja's rondreis Djoser Door sawahs en tabaksplantages trekken we de heuvels in naar Rantepao, het land van de Toraja’s. We overnachten in een comfortabel hotel met zwembad. Een bezoekje aan de lokale markt is een absolute aanrader. Hier wordt fruit, groenten en kleding verhandeld, maar je vindt er ook lokale specialiteiten zoals palmwijn, waterbuffels en varkens. Vanuit Rantepao maken we een trekking door Torajaland waar je de typische woningen op palen ziet met prachtig gedecoreerd houtsnijwerk en hoge daken als een omgekeerd zadel. De Toraja’s hebben hun eigen tradities en rituelen die je goed terugziet in hun voorouderverering en wonderlijke dodencultuur. Met een beetje geluk ben je getuige van een bruiloft of begrafenis. Bijzonder zijn ook de Toraja-graven in rotsen en grotten versierd met tau tau, levensgrote houten dodenbeelden.Tijdens de tweedaagse trekking overnachten we in een typische Toraja-woning. Na de tweedaagse trekking door het Torajaland gaan we weer terug naar Rantepao. Indien je wenst om niet deel te nemen aan de trekking, dan kun je met lokaal vervoer zelf naar de overnachtingsplek komen, of een extra nacht in Rantepao verblijven. Hier kun je eventueel een busje met chauffeur huren om zo nog enkele bezienswaardigheden in de omgeving te bekijken. Dit kan de reisbegeleider ter plaatse voor je regelen.

Wuivende palmen en parelwitte stranden


Dag 17 Rantepao – Sengkang
Dag 18 Sengkang – Bira
Dag 19 Bira
Dag 20 Bira – Makassar
Dag 21 Makassar, vlucht naar Amsterdam
Dag 22 aankomst Amsterdam

Suwalesi MakassarFort Rotterdam Djoser De volgende bestemming is Sengkang waar je met een bootje op het Tempemeer de typisch Buginese drijvende huizen, de zijdekwekerijen en visakkers kunt bezoeken. In het vissersstadje Bira kun je heerlijk relaxen op de ongerepte stranden aan de turquoise zee. De zandstranden zijn hier prachtig wit; een prima locatie dus voor een vrije dag en zo kun je even bijkomen van de indrukken tijdens de reis.

Onze reis eindigt in Makassar. De herinnering aan de VOC-periode komt hier tot leven tijdens een bezoek aan het intact gebleven Fort Rotterdam. Wie nog een tastbare herinnering aan deze bijzondere reis op de kop wil tikken kan terecht op de Jl Somba Opu Shopping Strip. Vanuit Makassar vliegen we terug naar Jakarta en vervolgens terug naar Amsterdam.


Op weg met Djoser
Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. Het principe 'vrijheid-blijheid' houdt in, dat enkele excursies die bij de reis zijn inbegrepen vastliggen, maar dat de resterende tijd vrij is in te vullen. Uiteraard ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief zodat je zelf kan bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Op die manier leer je Sulawesi immers het beste kennen. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 20 personen.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
09 sep - 30 sep
Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.295,-

Start - einde
07 okt - 28 okt
Beschikbaarheid
4 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.495,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
12 mei - 02 jun
Beschikbaarheid
nog 2 deelnemers nodig

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.595,-

Inclusief

 • Vluchten met Garuda Indonesia of Etihad
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vevoer per bus
 • Bootovertochten
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Engelssprekende gids tijdens trekking in Torajaland
 • Excursie Tangkoko nationaal park met lunch
 • Excursie Nani Wartebone nationaal park
 • Alle maaltijden tijdens het verblijf op de Togian-eilanden
 • Tweedaagse trekking in Torajaland onder leiding van een gids inclusief maaltijden

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, alle entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Wijzigingen voorbehouden.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Het is mogelijk een eenpersoonskamer te boeken voor deze reis. De toeslag hiervoor is vanaf € 675,-.

In de maanden juli en augustus is het niet mogelijk om een eenpersoonskamer te boeken op de Togian-eilanden.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.445,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 9.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Reviews Sulawesi, 22 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,0

 • Een prachtige rondreis door een vrijwel onbekend en mooi Sulawesi met als hoogtepunt Toradjaland met z'n indrukwekkende cultuur. Prima reisbegeleidster Petra met een uitstekende Indonesische gids die van alles regelde. Een aanrader!!

  9,0

 • De rondreis over Sulawesi van Noord naar Zuid heeft geheel aan onze verwachtingen voldaan. De reis laat je de verschillende culturen en natuur van dit eiland in de Indonesische archipel zien. Hoogtepunten waren de Togian Islands en de tweedaagse trekking door Torajaland. Begeleiding was uitstekend.

  8,0

 • Een mooie rondreis door een eiland van Indonesië wat nog niet zo toeristisch is. Leuk voor mensen die houden van afwisseling tussen cultuur, natuur en sportieve elementen. De onderwaterwereld bij Togian en Bira is ongekend mooi!

  8,0

 • Noord en Centraal Sulawesi zijn nog niet erg toeristisch. De bevolking is erg vriendelijk. Wegen zijn smal en niet overal goed. Redelijk wat lange reisdagen. De hoogtepunten waren Togian eilanden en Toraja land. Ipv trekking 2 dg excursies met minibus gedaan. Goede bus/chauffeur, reisbegeleiders.

  7,0

Praktische informatie

Accommodatie

Tijdens je reis door Sulawesi overnacht je in comfortabele en sfeervolle hotels, waarvan de kamers zijn voorzien van douche, toilet en airco of van. Het toerisme op Sulawesi is nog niet erg ontwikkeld, daarom zijn op een aantal locaties de accommodatiemogelijkheden beperkt en maken we gebruik van eenvoudige hotels. Een aantal hotels beschikt bovendien niet over warm water. We boeken zoveel mogelijk hotels die centraal gelegen zijn, zodat je te voet veel kunt bekijken. Een enkele keer maak je gebruik van een taxi om in het centrum te komen. Een deel van de hotels beschikt over een zwembad voor een verfrissende duik.

Tijdens de tweedaagse trekking verblijven we in een lokaal gerund eenvoudig 'guesthouse'. Dit is eenvoudiger dan het verblijf in de hotels en hier zijn gedeelde faciliteiten. Het is een unieke kans om van dichtbij een kijkje te nemen in het dagelijkse leven van de Toraja's.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Manado Minahasa Hotel
Tomohon Villa Emitta Tomohon
Gorontalo Hotel Grand Q Gorontalo
Marisa Marina Beach Resort
Togian Kadidiri Paradise Resort
Tentena Hotel Danau Poso
Rantepao Hotel Indra
Sengkang BBC hotel
Bira Anda Beach Bungalows
Makassar Hotel Best Western

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Het is mogelijk een eenpersoonskamer te boeken voor deze reis. De toeslag hiervoor is vanaf € 675,-.

In de maanden juli en augustus is het niet mogelijk om een eenpersoonskamer te boeken op de Togian-eilanden.

 • Suwalesi indonesie logde accommodatie overnachting Djoser

  Het verblijf op de Togian eilanden is een paradijsje

 • Suwalesi Indonesie witte stranden accommodatie overnachting Djoser
 • Enkele hotels (in de steden) hebben een zwembad, waar je verkoeling kunt zoeken

 • Suwalesi Indonesie hotel accommodatie restaurant rondreis overnachting Djoser

  Bij alle accomodaties is het ontbijt inbegrepen

Vliegreis

Garuda Indonesia

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Garuda Indonesia

  Traject

  Amsterdam - Jakarta

  Vertrek

  12:05 - 06:55*

 • Vlucht met

  Garuda Indonesia

  Traject

  Jakarta - Manado

  Vertrek

  09:20 - 13:45

 • Vlucht met

  Garuda Indonesia

  Traject

  Makassar - Jakarta

  Vertrek

  18:05 - 19:30

 • Vlucht met

  Garuda Indonesia

  Traject

  Jakarta - Amsterdam

  Vertrek

  02:25 - 11:00*

* aankomst volgende dag


In Sulawesi is het in onze zomertijd 6 uur later. In onze wintertijd is het 7 uur later.
 

Garuda Indonesia is de nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië en vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Jakarta. Vanuit Jakarta vliegt Garuda door naar de vele andere Indonesische eilanden. Aan boord van de Boeing 777-300ER ontbreekt het je aan niets. De drankjes en maaltijden zijn een weerspiegeling van de rijke Indonesische cultuur. Daarnaast beschik je over een eigen in-flight entertainment system en er is zelfs WiFi.  Sinds 2014 behoort Garuda tot de exclusieve selectie van '5-Star Airlines'. Je bent dus gegarandeerd van goede service.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.445,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

Tijdens de reis door Sulawesi maken we gebruik van onze eigen bus. Omdat de infrastructuur op Sulawesi beter geschikt is voor kleinere bussen, wordt hiermee gereisd. We kunnen onderweg stoppen wanneer we willen. Het vervoer van en naar de Togian-eilanden wordt met eigen gehuurde charterboot afgelegd. De boot is voorzien van zwemvesten en een radio.

 • Suwalesi bus vervoersmiddel rondreis Djoser
 • Suwalesi boot vervoersmidden rondreis Djoser

Bij de reis inbegrepen

 • Vluchten met Garuda Indonesia of Etihad
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vevoer per bus
 • Bootovertochten
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Engelssprekende gids tijdens trekking in Torajaland
 • Excursie Tangkoko nationaal park met lunch
 • Excursie Nani Wartebone nationaal park
 • Alle maaltijden tijdens het verblijf op de Togian-eilanden
 • Tweedaagse trekking in Torajaland onder leiding van een gids inclusief maaltijden

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt in Makassar op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak de onderwaterwereld bekijken tijdens een snorkeltocht of strijkt neer op het terras, om onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Sulawesi zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Excursie Tangkoko nationaal park. We gaan op verkenning onder leiding van een ervaren gids. In de imposante jungle kom je verschillende apensoorten tegen, waaronder de zwarte makaak en het spookaapje (exclusief entree park)
 • Excursie Nani Wartebone nationaal park. Op een avontuurlijke tocht door de jungle worden vergezeld door de vriendelijke lokale bevolking (exclusief entree park).
 • We maken een 2-daagse trekking door Torajaland onder leiding van een gids, waarbij de maaltijden zijn inbegrepen, we overnachten in een typische Toraja-woning.
   

In onderling overweg kan er ook hier en daar een extra stop worden ingelast. Zo kunnen we op weg van Sengkang naar Bira een stop maken bij het Andi Mappasis museum in Watampone, of onderweg naar Makassar kun je een zoutboederij bezoeken in Jeneponto.

Ter plaatse kunnen nog meer excursies geregeld worden, zoals een fietstocht in Tomohon, een boottocht op het Posomeer en Tempemeer of een becak-tour in Makassar. Absolute aanrader is een dagtocht langs de Torajadorpen, waar een bezoek aan de Torajagraven centraal staat.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Internationale reispas die bij aankomst in Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Voor Nederlandse en Belgische reizigers is het nodig om voor IDR 500.000 (+- € 35,-) bij aankomst een visum te kopen. Indien je langer dan 30 dagen verblijft, dien je het visum voor vertrek bij de ambassade in België aan te vragen.


 

Geldzaken

In Indonesië wordt er betaald met de Indonesische Rupiah (IDR). De koersen fluctueren constant, kijk voor een actuele koers op oanda.com.

Geld afhalen: in de grote plaatsen op Sulawesi, zoals in Makassar en Manado zijn bankautomaten, maar er zijn regelmatig storingen. Houd er daarnaast rekening mee dat het maximale bedrag dat per dag kan worden opgenomen veel lager kan liggen dan in België. Inmiddels is het in steeds meer plaatsen mogelijk om af te halen, maar niet alle bankkaarten worden even gemakkelijk geaccepteerd.

Contant: Hoewel het wel mogelijk is om ter plaatse geld op te nemen, adviseren we u om ook een bedrag aan contanten mee te nemen in lokale valuta. Tevens adviseren we een bedrag van € 50,- tot € 100,- te reserveren voor noodgevallen.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 225,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 35,-.

Maaltijden

De Indonesische keuken is een van de bekendste van Azië en is buitengewoon gevarieerd. Voor de liefhebbers kan de reis een ware culinaire ontdekkingstocht worden. Indonesië bestaat uit duizenden eilanden, waarvan velen hun eigen recepten en specifieke kruiden hebben. Zo zijn de gerechten op Sumatra in het algemeen veel pittiger dan op Java. De gerechten van Oost-Java zijn doorgaans wat zoeter van smaak. Daar wordt onder andere ook meer gebruikgemaakt van palmsuiker. De Indonesische keuken heeft onder invloed gestaan van de Chinese, Indiase, Arabische en ook de Nederlandse keuken. Elk heeft zijn bijdrage geleverd aan de grote verscheidenheid aan gerechten. In Sulawesi, Tana Toraja, maakt men bij de bereiding van de gerechten veel gebruik van bamboe, oftewel de pa'piong. De gerechten zijn over het algemeen sterk gekruid. De Minahassa keuken in Noord Sulawesi is weer geheel anders, met gerechten als soep van vliegende hond (soto kalong) of gebakken bosrat (kawaok).

In Indonesië gebruikt men veel kruiden, zoals laos, djintan (komijn), djahé (gemberwortel), koenjit (kurkuma, geelwortel) en ketoembar (korianderzaad). In vrijwel ieder gerecht wordt gebruikgemaakt van uien, knoflook en sambal en vaak wordt er kokosmelk toegevoegd voor de speciale, zachte smaak. Ook het gebruik van ketjap (sojasaus) is algemeen. Als bijgerecht is er vaak kroepoek, atjar en sambal.

Het ontbijt is bij de reissom inbegrepen. Er wordt een continentaal ontbijt geserveerd, maar wie dit prefereert kan veelal ook een Indonesisch ontbijt krijgen. Op de Togian-eilanden en tijdens de trekking zijn de maaltijden inclusief. Verder zijn lunch en diner niet bij de reissom inbegrepen, waardoor je op vrije dagen alle vrijheid hebt te bepalen waar, wat en met wie je gaat eten. De reisbegeleiding kan je adviseren over het Indonesische eten en geschikte eetgelegenheden. Er is een scala aan mogelijkheden, variërend van restaurants tot kleine warungs langs de weg. Overigens bieden verschillende restaurants ook een keuze aan westerse gerechten.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht, maar voor deze reis worden wel aangeraden:

 • vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A
 • malariatabletten


Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. De hygiënische omstandigheden in het land zijn redelijk tot goed. Uiteraard is het handig om een middel tegen darmstoornissen mee te nemen. De reisbegeleiding is in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Klimaat en geografie

Sulawesi ligt op de scheidslijn van de moessons en heeft in Zuid-Sulawesi een tegenovergesteld seizoen dan in Noord-Sulawesi. De regentijd duurt er van oktober tot maart, maar in de berggebieden kan er in de zomer ook een bui vallen, doordat de bergen de bewolking vasthoudt. De temperatuur van Sulawesi ligt tussen de 25 en 34 graden. Omdat het eiland op de evenaar ligt schijnt de zon precies 12 uur per dag.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. Een lokale Engelssprekende gids vertelt uitgebreid over het land; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.

Veelgestelde vragen

Waar overnacht je met Djoser in Indonesië?

Djoser maakt in Sulawesi gebruik van eenvoudige hotels. Het toerisme in Sulawesi is beperkt ontwikkeld en dat zie je terug in de accommodaties, die erg eenvoudig zijn, maar vaak wel sfeervol en kleinschalig. Het type accommodatie is erg afwisselend: van typisch Indonesische bouwstijl met een mooie tropische tuin, tot kleine hotels beheerd door een familie en moderne, wat luxere hotels. In veel gevallen zijn de accommodaties voorzien van een zwembad voor een verkoelende duik of ligt het strand op loopafstand. Er zijn 2- en meerpersoonskamers, met gedeelde faciliteiten.

Hoe is het vervoer in Indonesië?

In Indonesië wordt er gebruik gemaakt van comfortabele bussen met airconditioning. De wegen in Sulawesi zijn niet overal even goed en vaak smal. Om die reden reizen we met kleinere bussen. Meer informatie over het vervoer is te vinden bij de praktische informatie.

Is er Nederlandstalige begeleiding op de reis?

Ja, de gehele reis word je begeleid door Nederlandstalige reisbegeleiding. De reisbegeleiding geeft je tips over de bezienswaardigheden en restaurants en zorgt samen met onze deskundige lokale partner voor een soepel verloop van de reis.

Welke maaltijden zijn er tijdens de reis inbegrepen?

Het ontbijt is bij alle accommodaties inbegrepen. Tijdens het verblijf op Togian eiland en tijdens de trekking door Torajaland zijn lunch en diner ook inbegrepen.

Hoe groot zijn de groepen naar Indonesië?

Deze reis naar Indonesië gaat met 10 personen gegarandeerd door. De groep heeft maximaal 20 deelnemers.

Wat is het voltage in Indonesië?

De netspanning is 220 Volt, men gebruikt stopcontacten van het Europese type.

Is het mogelijk de reis te verlengen?

Het is mogelijk de datum van je heen- of terugvlucht te wijzigen, bijvoorbeeld om langer in Indonesië te verblijven en later dan de groep terug te vliegen. Dit dien je bij boeking op te geven en Djoser vraagt dit dan aan bij de luchtvaartmaatschappij. Zo’n verlenging is altijd onder voorbehoud van beschikbare plaatsen op de vlucht. Komt de vlucht akkoord, dan rekent Djoser hier € 50,- per persoon aan wijzigingskosten voor. Ook sommige luchtvaartmaatschappijen rekenen wijzigingskosten.

Hou er echter wel rekening mee dat je bij aankomst op de luchthaven van Indonesië alleen mogelijk is een visum voor 30 dagen te kopen. Indien je door je verlenging langer dan 30 dagen in Indonesië verblijft, dien je voor vertrek in Nederland bij de ambassade een 60 daags visum aan te vragen.

Is een visum voor Indonesië noodzakelijk?

Ja. Bij aankomst in Indonesië kun je een visum kopen voor omgerekend zo'n 35 euro. Hou er echter wel rekening mee dit visum voor maximaal 30 dagen geldig is. Indien je door je verlenging langer dan 30 dagen in Indonesië verblijft, dien je voor vertrek in Nederland bij de ambassade een 60 daags visum aan te vragen.

Heb ik een klamboe nodig?

Nee, voor deze reis is het niet noodzakelijk om een klamboe mee te nemen. Deze is, daar waar nodig, aanwezig. De hotelkamers zijn verder voorzien van een airco of fan om muggen op afstand te houden. Wel raden we aan een goed muggenmiddel met DEET mee te nemen.

Is het mogelijk een eenpersoonskamer te boeken voor deze reis?

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen een toeslag. In juli en augustus is het niet mogelijk om een 1-persoonskamer te boeken op de Togian Islands.

Is het mogelijk om af te wijken van de Djoser-route?

Individueel is het mogelijk om van de oorspronkelijke route af te wijken. Je dient dit echter zelf ter plaatse te regelen, waarbij de reisbegeleider je eventueel kan ondersteunen bij het boeken van hotels en/of transport. De bijkomende kosten zijn voor eigen rekening.

Zijn er mogelijkheden om te duiken tijdens de reis?

Tijdens de reis kom je op verschillende plekken die geweldig zijn om te duiken. Bijvoorbeeld de Togian eilanden waar we twee volle dagen verblijven en je alle tijd hebt om verschillende duiken te maken. Een andere mooie plek om te duiken is het eiland Bunaken wat even voor de kust van Manado ligt. In Manado hebben we al een redelijk vol programma en mocht je extra tijd willen hebben om te duiken dan kun je de reis vooraf verlengen.

Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of e-mailen?

Mobiel bellen is sterk afhankelijk van je Nederlandse provider, dus informeer daar naar hun contracten. Er is niet overal (even goede) dekking, dus je zult niet altijd bereik hebben met je mobiel. Bellen met een vaste telefoon gaat in de meeste hotels.

Internetcafés zijn aanwezig in de grote plaatsen op Java en Bali. Daarnaast hebben de meeste hotels tegenwoordig WiFi, eventueel tegen betaling.

Hoe zwaar is de trekking door Torajaland?

De trekking is goed te doen voor ieder met een gemiddelde conditie en een normale gezondheid. Het wandeltempo wordt aangepast aan de langzaamste van de groep. Neem schoenen met goede grip mee, waarop je makkelijk kunt lopen.

Op de eerste dag wordt er ca. 12 km gewandeld, deze tocht neemt een hele dag in beslag. De gids kiest de route aan de hand van de omstandigheden. Deze voert deels door de natte sawah's. Op de tweede dag loop je in ca. 2 uur via de normale weg terug naar de bus.

Ter plaatse kun je nog besluiten of je wel of niet deelneemt aan de trekking. Je kunt de overnachtingsplek ook met lokaal vervoer bereiken.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Indonesië

Bekijk alle reisblogs over Indonesië