Bekijk de Rondreis Marokko, 21 dagen van Djoser

Rondreis Marokko 21 dagen

Koningssteden, kasbahs, sahara en strand

Vanaf € 1.795,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Een reis langs de kleurrijke koningssteden Rabat, Fès, Meknès en Marrakech. Ervaar de oude medina's, de drukte en de gezelligheid van de smalle straatjes. We maken een tocht door de woestijn en verkennen in de Atlas een paar Berberdorpjes, waar we kennis maken met de vriendelijke bewoners. We eindigen de reis in het vissersplaatsje Essaouria, met talloze koffiehuizen en gezellige terrasjes aan het strand.

Daarom Djoser

 • Verblijf in het sfeervolle en fotogenieke Chefchaouen
 • Bezoek aan de koningssteden Rabat, Fès, Marrakech en Meknès
 • Bezoek aan de middeleeuwse Berberse verstevigde stad: Aït Benhaddou met vele kasba's
 • Woestijnovernachting in bedoeïenentent inclusief diner en ontbijt
 • Overnachtingen inclusief ontbijt
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Rondreis Marokko, 21 dagen
 • 26-07-2024 Amsterdam - Casablanca
 • 27-07-2024 Casablanca - Rabat
 • 28-07-2024 Rabat - Chefchaouen
 • 29-07-2024 Chefchaouen
 • 30-07-2024 Chefchaouen - Volubilis - Meknès - Fès
 • 31-07-2024 Fès
 • 01-08-2024 Fès
 • 02-08-2024 Fès - Azrou - Midelt - Erfoud
 • 03-08-2024 Erfoud, woestijnsafari in landrovers - Merzouga, woestijnovernachting bij bedoeïenen
 • 04-08-2024 Merzouga - Erfoud - Tinghir - Dadèskloof
 • 05-08-2024 Dadèskloof
 • 06-08-2024 Dadèskloof - El Keela M'Gouna - Ouarzazate - Zagora
 • 07-08-2024 Zagora
 • 08-08-2024 Zagora - Aït Benhaddou
 • 09-08-2024 Aït Benhaddou - Marrakech
 • 10-08-2024 Marrakech
 • 11-08-2024 Marrakech - Essaouira
 • 12-08-2024 Essaouira
 • 13-08-2024 Essaouira
 • 14-08-2024 Essaouira - El Jadida
 • 15-08-2024 El Jadida - Casablanca - Amsterdam

Reisbeschrijving

De handelsstad Rabat

Dag 1 Amsterdam - Casablanca
Dag 2 Casablanca - Rabat

Hassan II Moskee Casablanca Marokko DjoserVanuit Amsterdam vliegen we naar de havenstad Casablanca. De volgende ochtend maken we, voordat we Casablanca verlaten, een stop bij Hassan II moskee: één van de grootste moskeeën ter wereld. 'Casa', zoals de Marokkanen Casablanca noemen, is geen oude stad. Toch komen we langs veel mooie winkelstraten, met goede restaurants en statige panden.

We rijden in twee uur naar de hoofdstad van het land. Rabat is één van de vier oude koningssteden. In de medina kun je ronddwalen in kronkelige steegjes met veel goud-, zilver- en kruidenwinkeltjes, of onderhandelen in de mellah, de gezellige joodse wijk. Wil je eens op jacht naar leuke hebbedingetjes, dan mag je de Rue des Consuls niet overslaan. Ook kun je in kleine groepjes een bezoek brengen aan Chellah, een oude Romeinse nederzetting. De ruïne wordt nu alleen nog bewoond door ooievaars en ibissen, die hun nest hebben gemaakt op de minaretten van de oude moskee.

Rabat kasbah

Ter nagedachtenis aan koning Mohammed V werd in Rabat een groots mausoleum gebouwd. Het wisselen van de wacht trekt hier altijd veel bekijks. Biologen mogen zeker de botanische 'Jardins d'Essai' niet missen.

De blauwe stad Chefchaouen

Dag 3 Rabat - Chefchaouen
Dag 4 Chefchaouen

Chefchaouen Marokko smalle steegjes kleurrijkTijdens de rit naar Chefchaouen kun je genieten van prachtige vergezichten. Dit kleine, blauwe stadje heeft een duidelijke Spaanse uitstraling. Niet verrassend: dit gebied was vroeger een protectoraat van Spanje. De geschiedenis van Chefchaouen gaat terug tot 15e eeuw, toen moslims en joden hier de bergen invluchten. Zo heeft het niet alleen een prachtige ligging gekregen, maar is de stad ook lang afgezonderd gebleven van de buitenwereld. Dat verklaart de unieke sfeer.

Marokko chefchaouen Djoser In de oude medina kun je nog altijd de multiculturele oorsprong terugzien: er is een Marokkaans, een Andalusisch, een Berbers en een Joods gedeelte, hoewel de verschillen tegenwoordig steeds kleiner worden. Liefhebbers van cultuur kunnen eindeloos ronddwalen door de blauwe steegjes, die trouwens bezaaid zijn met kleine ateliers en sfeervolle restaurants en café's. Ook natuurliefhebbers kunnen hier aan hun trekken komen: je kunt onder begeleiding van een gids mooie wandelingen maken door de omliggende bergen.

Fès, stad met stoffen, kruiden en badhuizen

Dag 5 Chefchaouen - Volubilis - Meknès - Fès
Dag 6 Fès
Dag 7 Fès

Fes Leerlooierij Marokko DjoserEen busrit door het Rifgebergte brengt ons via Volubilis, Moulay Idriss en Meknès naar Fès. De Romeinse ruïnes van Volubilis lagen vroeger in het centrum van een vruchtbaar landbouwgebied, waar veel graan en olijven werden verbouwd en gehandeld werd in wilde dieren, bestemd voor de gladiatoren in Rome. Een aantal van de oude villa’s zijn versierd met prachtige mozaïeken.

Moulay Idriss is de heiligste plaats van Marokko. Tot 1912 was het zelfs voor niet-moslims niet toegestaan om Moulay Idriss te betreden. Een houten balk over de straat laat weten waar 'christenen en lastdieren' niet verder mochten. In Meknès is het prachtige mausoleum van sultan Moulay Ismael de belangrijkste bezienswaardigheid. Het binnenhof heeft in het midden een fontein en de wanden en vloeren zijn bedekt met prachtige mozaïeken.

Fès is de oudste koningsstad van Marokko en het religieuze centrum van het land. De medina van de stad is gebouwd op een grote heuvel. In het hoogst gelegen deel is de wijk van de pottenbakkers, lager liggen woon- en werkplaatsen van de leerlooiers en wolververs. Die geven hun wijk letterlijk een kleurrijk aanzien: nadat ze de strengen wol in enorme aardewerken kruiken geverfd hebben, hangen ze in de straten te drogen.

Marokko markt fes Djoser groente en fruitDe medina in Fès is heel druk en gevarieerd. Je kunt er van alles kopen: van stoffen en kruiden tot bijvoorbeeld amuletten tegen het boze oog. Om het doolhof van straatjes en steegjes beter te leren kennen kun je een wandeling doen met een gids. Hij brengt je naar plaatsen waar je normaal niet komt, zoals een prachtige oude koranschool of een mooie vervallen moskee. Na afloop zou je een hammam (badhuis) kunnen bezoeken, voor een grondige schoonmaakbeurt en de nodige ontspanning.

Van stad naar bedoeïentent in woestijn

Dag 8 Fès - Azrou - Midelt - Erfoud
Dag 9 Erfoud, woestijnsafari in landrovers - Merzouga, woestijnovernachting bij bedoeïenen

De dagreis van Fès naar Erfoud is een schitterende tocht over de Midden-Atlas. Je ziet goed hoe deze bergrug het klimaat aan beide zijden beïnvloedt: van een overwegend groene streek rijden we aan de andere kant van de kam een woestijnachtig gebied binnen.

Onderweg kunnen we lunchen in Midelt, een pleisterplaats met veel eetgelegenheden. Misschien kom je onderweg nomadententen tegen en krijg je een uitnodiging voor de thee. De route die blijft ondertussen prachtig. Ruige rotsformaties worden afgewisseld door groene valleien met lemen kasbahs en dorpen.

Kamelenrit zonsondergang woestijn MarokkoTegen de avond komen we aan in Erfoud, waar we overnachten in een hotel met zwembad. We zijn nu aan de rand van de woestijn: de volgende dag maken we een onvergetelijke woestijnsafari. Met landrovers gaan we een stuk dieper de Erg Chebbi, de kleine woestijn, in. Bij aankomst in het kamp kunnen we een kamelentocht maken, waarbij we de zonsondergang bekijken vanaf de hoge zandduinen. Terug in het kamp volgt een typisch Berber-diner in een bedoeïenentent. Ook de nacht breng je daar door, zodat je in de vroege ochtend de zon weer boven de zandduinen kunt zien oprijzen. Bedden, lakens, toiletten en douches zijn aanwezig. Na het ontbijt rijd je terug naar Erfoud.

Het ruige landschap bij de Dadèskloof

Dag 10 Merzouga - Erfoud - Tinghir - Dadèskloof
Dag 11 Dadèskloof

We rijden in een paar uur van Erfoud naar Tinghir, waar we een stop maken bij de beroemde Gorge du Todra. Het inslijtende water van een beekje heeft hier een indrukwekkende kloof gevormd. We rijden naar een ander natuurgebied, de Dadèskloof, waar we aan het begin van de avond aankomen. 

Hier heb je een hele dag de tijd om het ruige landschap te verkennen. Er zijn verschillende wandelingen mogelijk, van een uur tot bijna een dag.

Bezoek de palmentuin bij Zagora

Dag 12 Dadèskloof - El Kelaa M'Gouna - Ouarzazate - Zagora
Dag 13 Zagora

Op weg naar het zuidelijk gelegen Zagora rijden we via El Kelaa M'Gouna, bekend vanwege het jaarlijkse rozenfestival, door de Vallei van de Duizend Kashba’s. In deze kilometerslange vallei staan talloze burchten, waar we af en toe kunnen stoppen. Sommige zijn nog bewoond, bij andere herinnert alleen een ruïne aan wat er ooit stond. Na een uur of vier onderbreken we de reis voor een lunch in Ouarzazate. Aan het eind van de middag komen we in Zagora aan.

Uitzich op Zagora MarokkoHier overnacht je in een mooi hotel in een palmoase, met restaurant en zwembad. Karakteristiek voor dit kleine dorpje zijn de lemen huizen en het grote dorpsplein, waar iedereen samenkomt. In traditionele 'jalabiya' gehulde mannen zitten hier in groepjes bij elkaar: je hoort onophoudelijk de dominostenen kletteren. Zagora ligt in een woestijnachtige streek en is een rustige plaats van waaruit je een wandeling kunt maken in de palmentuin of een bezoek kunt brengen aan Tamegroute.


Het bruisende Marrakech vol met prachtige handelswaren

Dag 14 Zagora - Aït Benhaddou
Dag 15 Aït Benhaddou - Marrakech
Dag 16 Marrakech

De tocht uit Zagora begint met een rit door de groene Vallei van de Draa waar tientallen kashba’s te zien zijn. Dit is Marokko's belangrijkste gebied voor de dadelteelt. We onderbreken de reis richting Marrakech voor een overnachting in Aït Benhaddou. De vele torens van deze kasba zijn versierd met ruitmotieven. Waarschijnlijk werd de vesting al in 750 gesticht onder leiding van Benhaddou, die volgens geruchten ergens binnen de kasba begraven ligt. Aït Benhaddou, waar nog ongeveer 150 mensen wonen, staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en heeft als achtergrond gediend voor talloze woestijnfilms, zoals 'Jewel of the Nile', 'Jezus of Nazareth', 'The Gladiator' en 'Lawrence of Arabia'.

We passeren de volgende dag op 2260 de hoogste pas van het Atlas-gebergte, waar je een fenomenaal uitzicht hebt over de omgeving. Marrakech is onze laatste koningsstad. Het Djemaa el-Fna-plein is het hart van de stad: 's avonds verandert het plein in één grote attractie. Goochelaars, slangenbezweerders, waarzeggers en bedelaars mengen zich tussen de kooplui en eetstalletjes voor een fascinerend schouwspel. Dichtbij het plein staat de markante Koutoubia-moskee met zijn typische vierkante toren.

Net als Fès heeft Marrakech een gigantische medina, waarin je uren kunt ronddwalen. Elk wijkje heeft zijn eigen specialiteit: van tapijtwevers tot koperslagers en lampenmakers. Verder kun je in Marrakech je hart ophalen aan de prachtige bouwkunst van de vele riads: grote stadspaleizen met een binnentuin. Voor nog meer 'groen' kun je ook naar één van de vele parken, zoals de Jardin de Majorelle.Bezoek het vissersplaatsje Essaouira

Dag 17 Marrakech - Essaouira
Dag 18 Essaouira
Dag 19 Essaouira

Marokko Essaouira haven bootjes Djoser

Vanuit Marrakech rijden we naar het vissersplaatsje Essaouira waar we drie dagen overnachten in een centraal gelegen hotel. De bijna permanente wind zorgt hier voor een aangename verkoeling. Met zijn witgeverfde huizen, talloze koffiehuisjes en terrasjes doet dit stadje soms meer Portugees dan Marrokaans aan. De stad is grotendeels autovrij.

Essaouira is één van de vele vestingsteden aan de kust van Marokko. Door speciale belastingregels was het vroeger bloeiende handelsplaats. Maar met het verloop van de tijd veranderde het in een slaperig vissersdorp. De dagelijkse binnenkomst van de vloot, ronds zonsopgang, is een spektakel dat je dan ook eigenlijk niet mag missen. Overdag kun je mooie strandwandelingen maken, bijvoorbeeld naar het dorpje Diabat: de uitgelezen plek voor een lunch met verse vis. Winkelaars kunnen hun hart ophalen in de medina. Houd daarbij vooral je ogen open voor het karakteristieke houtsnijwerk: dat is typisch voor de regio.

Via El Jadida naar Casablanca

Dag 20 Essaouira - El Jadida 
Dag 21 El Jadida - Casablanca - Amsterdam

De laatste nacht overnachten we in El Jadida, waar in je een mooie wandeling over de stadswallen kunt maken of een bezoek kunt brengen aan de Portugese cisterne. De volgende dag vliegen we vanaf de luchthaven van Casablanca naar Amsterdam.

Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. De gemiddelde groepsgrootte is 15 personen, de maximale groepsgrootte bedraagt 20 personen.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
19 jul - 08 aug
i

Vluchten worden uitgevoerd door Royal Air Maroc

Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.095,-

Start - einde
26 jul - 15 aug
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

i

Vluchten worden uitgevoerd door Royal Air Maroc

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.195,-

Start - einde
06 sep - 26 sep
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
6 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

Korting

Incl. € 100,- korting

1.795,-

Start - einde
13 sep - 03 okt
i

Vluchten worden uitgevoerd door Royal Air Maroc

Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.895,-

Start - einde
27 sep - 17 okt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
1 plaats vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.895,-

Start - einde
04 okt - 24 okt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
4 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.945,-

Start - einde
09 okt - 29 okt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
nog 1 deelnemer nodig

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.095,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
01 apr - 21 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.995,-

Start - einde
22 apr - 12 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.945,-

Start - einde
06 mei - 26 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.945,-

Start - einde
13 mei - 02 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.945,-

Start - einde
03 jun - 23 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.945,-

Start - einde
10 jun - 30 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.945,-

Inclusief

 • Internationale vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen volgens programma
 • Overnachting in bedoeïenenkamp
 • Alle ontbijten
 • Vervoer per bus
 • Vervoer per landrovers vanuit Erfoud naar de Erg Chebbi-woestijn
 • Overnachting in bedoeïenentent inclusief diner en ontbijt
 • Bezoek aan de Hassan II moskee in Casablanca
 • Bezoek aan de romeinse archeologische opgravingen in Volubilis
 • Bezoek aan koningsstad Meknès
 • Bezoek met gids aan de souks van Fès
 • Bezoek aan Azrou
 • Kamelentocht in de zandduinen nabij Erg Chebbi
 • Bezoek aan de beroemde Gorge du Todra
 • Bezoek aan de Dadèskloof
 • Bezoek aan kasbah Aït Benhaddou, een beroemde filmlocatie
 • Oriënterende stadwandeling door Marrakech met o.a. het beroemde Djemaa-el-Fna-plein
 • Nederlandse reisbegeleiding

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer en eenpersoonstent boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 375,-.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Vervroeging/verlenging mét accommodatie is in Casablanca, Essaouira en Marrakech bij te boeken.

Het hotel in Casablanca is centraal gelegen. De prijs is vanaf € 30,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 45,- per nacht.

In de vissersplaats Essaouira is het heerlijk om te verlengen. De prijs is vanaf € 45,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 60,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.495,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 9.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. Heb je via Djoser een verzekering bij VAB afgesloten, neem dan contact met ons op.

Reviews Marokko, 21 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,6

 • Fantastische reiservaring door een prachtig land met veel verschillende landschappen, lekker eten en boeiende cultuur. Reisbegeleidster Diana kon haar enthousiasme voor Marokko heel goed overbrengen op onze groep en was zeer behulpzaam en toegankelijk. Echte aanrader voor wie Marokko wil ontdekken

  9,0

 • Een mooie reis met een afwisselend programma van natuur en cultuur. Helaas waren de eerste dagen vrij heftig door de lange reisdagen met daarin mooie bezichtigen en in de steden drukke programma's maar met onze geweldige en zorgzame reisbegeleidster Diana is het een onvergetelijke reis geworden.

  8,0

 • De reis zat heel goed in elkaar. Afwisselend met steden en natuur. Accommodaties goed en gezellig. Een schitterende tent in de woestijn. Reisleider betrokken en gaf goede informatie en stond open voor suggesties. Kortom ik heb zeer genoten!

  9,0

 • Een zeer gevarieerd land met prachtige plekjes, moskeeën of koranscholen met uitgehakte muren, reliëfs en mooi tegelwerk. Niet alle hotels lagen op loopafstand van de stad, dus gebruik maken van een taxi. Conditie is wel belangrijk wil je veel zien. Geweldige fietstocht in Marrakech.

  8,0

Praktische informatie

Accommodatie

In Marokko verblijven we in sfeervolle en comfortabele hotels met Wifi. Een aantal hotels hebben een zwembad. Overal is een douche en toilet en in de meeste hotels is airconditioning aanwezig. We gebruiken hotels die geselecteerd zijn op ligging, faciliteiten en bezienswaardigheden in de omgeving. Het ontbijt is inbegrepen.

In de Sahara overnachten we één nacht in een bedoeïenentent onder de sterren. Je slaapt hier in een bed, met lakens en warme dekens. Tijdens dit verblijf is het diner en ontbijt inbegrepen.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Casablanca Moroccan House Hotel
Chefchaouen Hotel Madrid
Fès Hotel Batha
Erfoud Hotel Riad Salam
Zagora Ksar Tinsouline
Aït Benhaddou Riad Maktoub
Marrakech Moroccan House Hotel
Essaouira Hotel Souiri

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer en eenpersoonstent boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 375,-.

 • Marokko hotel Mahd Salam accommodatie Djoser Erfoud

  Ontspan in de binnentuin van ons hotel in Erfoud.

 • Marokko zwembad hotel Gomassine Marrakech djoser accommodatie
 • Marokko hotelkamer Hotel Gomassine Marrakech djoser

  De hotelkamers hebben een eigen douche en toilet.

 • Zwembad Hotel Erfoud Marokko
 • Hotel Erfoud Marokko Sfeervol terras
 • Marokko Marrakech hotel Opera Mogador accommodatie Djoser

  Veel accommodaties waarin we overnachten hebben een typisch Marokkaans uiterlijk.

 • Marokko djoser hotel Rabat accommodatie
 • Marokko bedoeïnen kamp Djoser Erg Chebbi Merzouga

  In de Erg Chebbi woestijn overnachten we in een bedoeïenenkamp.

 • Marokko hotel Ait Oudinar overnachting Djoser Dadesvallei
 • Zwembad Hotel Zagora Marokko

  We overnachten in sfeervolle hotels.

 • Hotelkamer accommodatie Djoser
 • Marokko Djoser hotel accommodatie zwembad
 • Marokko djoser hotel lobby accommodatie

  Veel hotels hebben een typisch Marokkaanse uitstraling.

 • Djoser marokko hotel lobby ontvangst
 • Hotel marokko Djoser zwembad uitzicht accommodatie

  Diverse hotels hebben een zwembad voor een verkoelende duik

 • Binnentuin Marokko djoser accommodatie Fes Hotel Batha
 • Djoser marokko hotel kamer accommodatie
 • Hotel marokko Djoser accommodatie ontvangst
 • Marokko djoser hotel restaurant ontvangst

  Het ontbijt is inbegrepen tijdens de reis

 • Marokko djoser zwembad hotel accommodatie Zagora
 • Djoser Marokko accommodatie kamer

Vliegreis

Lufthansa

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vertrekdatum

  26-07-2024

  Vlucht met

  Royal Air Maroc

  Traject

  Amsterdam - Casablanca

  Vertrek

  18:00 - 20:35

 • Vertrekdatum

  15-08-2024

  Vlucht met

  Royal Air Maroc

  Traject

  Casablanca - Amsterdam

  Vertrek

  12:30 - 17:00


Tijdsverschil: Tijdens onze zomertijd is het in Marokko 1 uur vroeger, tijdens onze wintertijd is er geen tijdsverschil.

De vluchten worden verzorg door Lufthansa of haar partner Eurowings. Lufthansa is dé nationale luchtvaartmaatschappij van Duitsland. Het is de enige Europese luchtvaartmaatschappij die behoort tot de exclusieve selectie van ‘5-Star Airlines’. Lufthansa heeft al jaren een zeer goede reputatie op gebied van service, kwaliteit en veiligheid. Samen met Swiss- en Austrian Airlines maakt het deel uit van de Lufthansa Group. De vloot is zeer modern, bestaande uit onder andere de A350 en de B747-8. Deze toestellen zijn milieuvriendelijker door hun lagere CO2-uitstoot. Op lange afstandsvluchten is een entertainment systeem aan boord met persoonlijk scherm aanwezig. Je kunt kiezen uit verschillende films, televisieseries/programma’s, muziek en spelletjes. Tijdens de vlucht kun je een uitgebreide keuze aan warme en koude dranken verwachten - plus een kleine snack of een warme maaltijd , afhankelijk van de route. De maaltijden/snacks die worden aangeboden passen bij de vertrektijd en de bestemming. Kortom: bij Lufthansa begint je reis pas goed! Eurowings is de prijs-kwaliteitsverhouding luchtvaartmaatschappij van het Lufthansa-concern en is gespecialiseerd in voordelige rechtstreekse vluchten binnen en buiten Europa.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.495,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

We rijden met een comfortabele bus met eigen chauffeur. Omdat we ons eigen vervoer hebben is het altijd mogelijk om onderweg te stoppen voor een foto, een bezoek aan een markt of om uit te stappen bij een mooi stukje natuur. Een aantal reisdagen duurt de gehele dag, zoals de dag dat je van Fès naar Erfoud reist. Je komt dan aan het eind van de dag op de plaats van bestemming aan, omdat je onderweg een aantal bezienswaardigheden bekijkt. In de 'medina's' verken je te voet de wirwar van kleine straatjes.

Van Erfoud naar het bedoeïenkamp in Merzouga reizen we met landrovers. Ter plaatse kun je een kamelenrit maken, die is opgenomen in het programma.

 • Royal Air Maroc vliegtuig
 • Air France vliegtuig
 • Bus Marokko vervoer
 • Marokko busvervoer Djoser

  Met onze eigen comfortabele bus kunnen we onderweg stoppen waar we willen.

 • Bus Marokko binnenkant
 • Marokko Landrover woestijn

  We reizen met landrovers naar het bedoeïenkamp in de Erg Chebbi woestijn.

 • Marokko kamelentoch Erg Chebbi

  In de woestijn maken we een kamelentocht en genieten we van de prachtige zonsondergang.

Bij de reis inbegrepen

 • Internationale vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen volgens programma
 • Overnachting in bedoeïenenkamp
 • Alle ontbijten
 • Vervoer per bus
 • Vervoer per landrovers vanuit Erfoud naar de Erg Chebbi-woestijn
 • Overnachting in bedoeïenentent inclusief diner en ontbijt
 • Bezoek aan de Hassan II moskee in Casablanca
 • Bezoek aan de romeinse archeologische opgravingen in Volubilis
 • Bezoek aan koningsstad Meknès
 • Bezoek met gids aan de souks van Fès
 • Bezoek aan Azrou
 • Kamelentocht in de zandduinen nabij Erg Chebbi
 • Bezoek aan de beroemde Gorge du Todra
 • Bezoek aan de Dadèskloof
 • Bezoek aan kasbah Aït Benhaddou, een beroemde filmlocatie
 • Oriënterende stadwandeling door Marrakech met o.a. het beroemde Djemaa-el-Fna-plein
 • Nederlandse reisbegeleiding

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag door de medina op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of lekker op een terrasje genieten van het dagelijkse leven. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer op uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Bezoek Hassan II moskee in Casablanca, één van de grootste moskeeën ter wereld.
 • Bezoek aan de Romeinse archeologische opgravingen in Volubilis. De Romeinse ruïnes van Volubilis lagen vroeger in het centrum van een vruchtbaar landbouwgebied.
 • Bezoek aan koningsstad Meknès, met het prachtige mausoleum van sultan Moulay Ismael. Het binnenhof heeft in het midden een fontein en de wanden en vloeren zijn bedekt met prachtige mozaïeken.
 • Een stop in het karakteristieke berberdorpje Azrou, gelegen tussen cederbossen waar aapjes in de bomen leven.
 • Woestijnsafari naar Merzouga per landrover. Vanuit het bedoeïenkamp maken we in de avond een kamelentocht richting de zandduinen en genieten we van de zonsondergang.
 • Een bezoek aan de Todrakloof in Tinghir, het inslijtende water van een beekje heeft hier een indrukwekkende kloof gevormd.
 • Een bezoek aan Ouarzazate, waar bekende Hollywoodfilms zijn opgenomen.
 • Bezoek indrukwekkende kasba Aït Benhaddou, waar nog ongeveer 150 mensen wonen. Het staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en heeft als achtergrond gediend voor talloze woestijnfilms.
 • Oriënterende stadwandeling door Marrakech met o.a. een bezoek aan het beroemde Djemaa-el-Fna-plein.


Overige excursies zijn ter plaatse optioneel bij te boeken:

 • In Chefchaouen kun je onder begeleiding van een gids mooie wandelingen maken door de omliggende bergen.
 • Maak in Fès een stadstour onder leiding van een gids, waarbij je onder andere een mooi uitzichtpunt, de souks en meerdere leerlooierijen bezoekt en daarnaast veel leert over de geschiedenis van deze stad.
 • In de Dadèsvallei kun je onder begeleiding van een gids prachtige wandelingen maken, onder meer naar de indrukwekkende Dadèskloof.
 • Je kunt in Marrakech naast een bezoek aan het Djemaa-el-Fna-plein en de souks, ook kiezen voor een wandeling door een van de prachtige parken en tuinen. Ook is het mogelijk om de stad te verkennen per fiets. 

Reisdocumenten

 • Internationale reispas, dat nog minimaal 3 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko.
 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 

Geldzaken

In Marokko kun je betalen met de Dirham. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

 
Geld afhalen: bijna overal zijn bankautomaten.
Contant: enkele euro’s voor noodgevallen (zoals niet werkende bankautomaten) is altijd handig.
Creditcards: worden al op veel plaatsen geaccepteerd.
 
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 250,- per persoon per week.
 
Afdingen hoort bij het normale leven en gaat gepaard met veel humor. Heb je eenmaal een overeengekomen prijs, dan kun je niet meer terug. Kom je niet tot een overeenkomst, dan gaat de koop niet door, maar ben je even goede vrienden!
 
Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 40,-.
 

Maaltijden

Marokko Tajine etenHet ontbijt is bij de reissom inbegrepen en bestaat meestal uit (stok-)brood, boter, jam, honing en fruit. Het eten in Marokko is gevarieerd, goed en niet duur. Je betaalt tussen € 10,- en € 20,- voor een maaltijd. Tijdens de woestijnovernachting is het diner en ontbijt inbegrepen.

Beroemd is de Marokkaanse tajine, een stoofschotel van vlees en groente; je kunt het voor weinig geld in ieder restaurant en op ieder terras eten. Ook couscous kom je in alle variëteiten en prijsklassen tegen. Daarnaast heeft de Franse koloniale overheersing haar sporen nagelaten in het menu. Naast stokbrood bij het ontbijt wordt de 'Salade Niçoise' veel geserveerd.

Aan de kust kun je veel perfect bereide vissoorten eten: met name in Essaouira is dat mogelijk. Typisch Arabisch zijn de vele salades, die vaak als bijgerecht geserveerd worden. Populair zijn ook spiesjes met vlees, een soort Marokkaanse saté.

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aanbevolen.

De hygiënische omstandigheden in het land zijn redelijk. Het is wel verstandig goed te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Vervroeging/verlenging mét accommodatie is in Casablanca, Essaouira en Marrakech bij te boeken.

Het hotel in Casablanca is centraal gelegen. De prijs is vanaf € 30,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 45,- per nacht.

In de vissersplaats Essaouira is het heerlijk om te verlengen. De prijs is vanaf € 45,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 60,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Marokko heeft een gematigd klimaat met koele winters en warme zomers. In de bergen en aan zee verschilt de temperatuur van die in het binnenland: in de bergen is het koeler en aan zee is het klimaat zachter.

In voor- en najaar kan het in de bergen fris zijn en heb je een trui of jas nodig. De zomers in Marokko zijn warm, maar ook droog, waardoor de hitte beter te verdragen is. In de bergen en aan zee is het ook in de zomer koel, waardoor je een trui nodig hebt. Houd er rekening mee dat de temperaturen tussen november en maart flink af kunnen koelen. In het Atlasgebergte kan er ook sneeuw vallen. Het is belangrijk om in deze periode warme kleding mee te nemen, aangezien de temperaturen tussen overdag en 's nachts flink kunnen verschillen. 

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Hoe is het vervoer in Marokko?

Tijdens de hele reis staat ons een comfortabele bus en een eigen chauffeur ter beschikking. Omdat we ons eigen vervoer hebben is het altijd mogelijk om onderweg te stoppen voor een foto, een markt te bezoeken, of uit te stappen in een mooi stukje natuur. Een aantal reisdagen duurt de gehele dag, zoals de dag dat je van Fès naar Erfoud reist. Je komt dan aan het eind van de dag op de plaats van bestemming aan, omdat je onderweg een aantal bezienswaardigheden bekijkt. In de 'medina's' verken je te voet de wirwar van kleine straatjes.

Hoe zijn de hotels in Marokko?

We overnachten in schone, comfortabele hotels. Overal is een douche en toilet op de kamer en in de meeste hotels is airconditioning aanwezig. We gebruiken hotels met een eigen karakter en met een centrale ligging. In de Sahara overnachten we één nacht in een bedoeïenentent onder de sterren. Je slaapt hier in een bed, met lakens en warme dekens.

Maak je een Marokko-reis in de zomer, dan is het heerlijk verkoeling te zoeken bij het zwembad. Een aantal hotels waar we tijdens deze reis gebruik van maken hebben een zwembad. In Essaouira kun je ook een frisse duik in zee nemen. 

Is het ontbijt inclusief?

Tijdens deze reis is het ontbijt inclusief. Tijdens de woestijnovernachting is het diner ook inbegrepen.

Wanneer valt de Ramadan in 2024?

De Ramadan begint in 2024 rond 10 maart en eindigt rond 9 april. Echter is het begin van de Ramadan afhankelijk van de stand van de maan. Tijdens de Ramadan zie je 's avonds families met elkaar genieten van uitgebreide maaltijden. Overdag dien je er rekening mee te houden dat restaurants of musea eerder dicht kunnen gaan of gesloten zijn.

Welk klimaat heeft Marokko?

Marokko heeft een gematigd klimaat met koele winters en warme zomers. In de bergen en aan zee verschilt de temperatuur van die in het binnenland: in de bergen is het koeler en aan zee is het klimaat zachter.

In voor- en najaar kan het in de bergen fris zijn en heb je een trui of jas nodig. De zomers in Marokko zijn warm, maar ook droog, waardoor de hitte beter te verdragen is dan de vochtige warmte in Nederland. In de bergen en aan zee is het ook in de zomer koel, waardoor je een trui nodig hebt. Houd er rekening mee dat de temperaturen tussen november en maart flink af kunnen koelen. In het Atlasgebergte kan er ook sneeuw vallen. Het is belangrijk om in deze periode warme kleding mee te nemen, aangezien de temperaturen tussen overdag en 's nachts flink kunnen verschillen.

Zijn er speciale kledingvoorschriften?

Marokko is uiteraard een islamitisch land en zeker op het platteland wordt gepaste kleding op prijs gesteld. Dit betekent voor zowel mannen als vrouwen: kleding die de schouders, bovenarmen en knieën bedekt. Religieuze bezienswaardigheden dienen altijd met bedekkende kleding bezocht te worden, anders wordt de toegang geweigerd.

Kun je mooie wandelingen maken in Marokko?

Op de 21-daagse reis loont het zeker de moeite om goede wandelschoenen mee te nemen. Comfortabele sportieve schoenen met een goed profiel zijn ook prima. In het Rifgebergte rond Chefchaouen kun je schitterende wandelingen maken in de bergen. In de Dadèskloof is een hele dag gereserveerd voor een prachtige wandeling.

Is er wifi aanwezig in de hotels?

In de meeste hotels kun je van wifi gebruik maken, dan wel tegen betaling. Ook is het vaak mogelijk bij restaurantjes in de grotere steden wifi te ontvangen.

Hoe groot zijn de groepen?

De groepen bestaan uit maximaal 20 personen.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Marokko

Bekijk alle reisblogs over Marokko