Bekijk de Rondreis Costa Rica & Panama, 21 dagen van Djoser

Rondreis Costa Rica & Panama 21 dagen

Een paradijselijke reis door Costa Rica en Panama

Vanaf € 3.595,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Ontdek de magie van Costa Rica en Panama tijdens deze betoverende rondreis! De reis begint met het bewonderen van het wereldberoemde Panamakanaal, gevolgd door een duik in de kleurrijke onderwaterwereld van Bocas del Toro. We steken de grens over en ontspannen op de paradijselijke stranden van Cahuita. We reizen dan per motorboot naar het Tortuguero National Park om twee nachten in het ondoordringbare regenwoud te verblijven. Vanuit Quepos kun je een bezoek brengen aan Manuel Antonio Nationaal Park met haar vele dieren, zoals apen, leguanen, luiaards en vogels. Bewonder hier gigantische kliffen, witte stranden en het dichtbegroeide regenwoud. De reis eindigt in San José, waar we alle ervaringen kunnen laten bezinken.

Daarom Djoser

 • Bezoek het unieke Panamakanaal
 • Tijdbesparende vlucht van Panama Stad naar Bocas del Toro
 • Dieren spotten in Tortuguero nationaal park
 • Caribische Zee en Grote Oceaan in één reis
 • Uitstekende snorkelmogelijkheden op paradijselijk Bocas del Toro
 • Zeer gevarieerd programma met grote diversiteit aan nationale parken, flora en fauna
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Rondreis Costa Rica & Panama, 21 dagen
 1. Amsterdam - Panama-Stad
 2. Panama-Stad, optioneel bezoek Panama Kanaal
 3. Panama-Stad - vlucht naar Bocas del Toro
 4. Bocas del Toro
 5. Bocas del Toro - Cahuita
 6. Cahuita
 7. Cahuita - Tortuguero
 8. Tortuguero
 9. Tortuguero - La Fortuna
 10. La Fortuna
 11. La Fortuna - Rincón de la Vieja
 12. Rincón de la Vieja
 13. Rincón de la Vieja - Monteverde
 14. Monteverde, bezoek Monteverde nationaal park
 15. Monteverde - Quepos
 16. Quepos, optioneel bezoek Manuel Antonio NP
 17. Quepos - Dominical
 18. Dominical
 19. Dominical - San José
 20. San José - Panama - Amsterdam
 21. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Panama-stad, een stad vol tegenstellingen

Dag 1 Amsterdam - Panama-stad
Dag 2 Panama-Stad

Panama Kanaal Djoser We starten deze reis in het levendige Panama-Stad. Het is een bijzondere plek waarin er interessante contrasten te zien zijn. Zo wordt een monumentale binnenstad afgewisseld met hoge wolkenkrabbers. Vanaf één van de omliggende heuvels is ook goed te zien dat de stad omringt is door prachtig groen. Naast de indrukwekkende moderne skyline heeft Panama-Stad een charmant oud centrum; Caso Viejo wat door Unesco is uitgeroepen tot Werelderfgoed. Je kunt er een bezoek brengen aan het museum of een kijkje nemen bij het presidentiële paleis waar naast de president ook een paar reigers wonen.

We bezoeken het bekende Panamakanaal. De Grote Oceaan en de Caraïbische Zee worden door deze 81 kilometer lange kunstmatige waterweg met elkaar verbonden. Het is de enige plek waar het continent via water doorkruist kan worden. Hierdoor is het een belangrijke ader in het intercontinentale transport. Het hier aanwezige museum vertelt de bewogen geschiedenis van de aanleg van het kanaal en is zeker een bezoekje waard. Een bezoek aan de Mirafloressluizen behoort ook tot de mogelijkheden. Deze technische hoogstandjes spelen een belangrijke rol in het wereldwijde maritieme transport, waarbij enorme schepen met scherpe precisie worden doorgevoerd. Met een verval van 18 meter, zijn de sluizen een spectaculair gezicht.

Bijzondere fauna in Bocas del Toro

Dag 3 Panama-Stad - binnenlandse vlucht Bocas del Toro (Islan Colon)
Dag 4 Bocas del Toro
Dag 5 Bocas del Toro - Cahuita
Dag 6 Cahuita


Cahuita Strand, DjoserMet een binnenlandse vlucht begeven we ons naar Bocas del Toro. Deze eilandengroep wordt gekenmerkt door kristalhelder water en weelderige mangroven. Een uitstekende omgeving voor wandel- en natuurliefhebbers. Het eiland Isla Colon, het middelpunt van een archipel, spreekt zeker tot de verbeelding van menig bioloog. Door de geïsoleerde ligging leven hier veel zeldzame dieren en planten, waaronder vissen, kikkers en taxussen. Snorkelaars kunnen een frisse duik nemen en de kleurrijke koraalriffen voor de kust opzoeken.

We steken de grens over en reizen verder naar Cahuita, een creools kustdorpje vol Caribische sfeer. De meerderheid van de plaatselijke bevolking is van Jamaicaanse afkomst. Authentieke reggaemuziek voert dan ook de boventoon en het rastakapsel is erg populair. Bij het dorp zijn witte zandstranden met een helderblauwe zee om heerlijk te zwemmen. Verkoeling kan gevonden worden in de schaduwen van de mooie bomen. Wie weet zie je tussen de takken de luiaards genieten van de koelte.

Het aangrenzende gelijknamige nationale park met tropisch regenwoud en witte stranden. Tijdens een wandeling over het pad door het park kom je vast allerlei dieren tegen zoals felgekleurde slangen, aapjes of wasberen. In de jungle hoor je naast het geritsel van de balderen, vast ook het gebrul van de apen en de roep van allerlei tropische vogels. Vroeg in de ochtend, wanneer er nog niet zoveel mensen zijn, heb je vooral kans om de dieren in het park te spotten.

Doorkruis de jungle met de motorboot

Dag 7 Cahuita - Tortuguero
Dag 8 Tortuguero

Tortueguero, Costa Rica, DjoserLangs bananenplantages reizen we naar het nationale park Tortuguero. Het park heeft een oppervlakte van zo’n 77 duizend hectare en is sinds 1975 een beschermd gebied. Aan de rand van het park ligt de motorboot klaar die ons naar de lodge in de jungle brengt. Over smalle waterwegen doorkruisen we het schijnbaar ondoordringbaar regenwoud. Kaaimannen liggen loerend aan de waterkant, zonnebadende schildpadden duiken weg en op de dichtbegroeide oevers zie je apen en allerlei felgekleurde vogels. Zo zijn er meer dan 400 vogelsoorten en 150 zoogdieren gedocumenteerd in Tortuguero. Het park is biedt een thuis aan slingerapen, brulapen en witschoudercapucijnapen. Daarnaast zijn er luiaarden te bewonderen.

Zijn naam en faam dankt dit park aan de groene zeeschildpadden die er van juli tot en met oktober komen broeden; ze begraven hun eieren in het warme zand op het strand. In november en december komen de eieren uit en kan je de kleintjes zien op hun tocht naar de zee. Ook in de overige maanden is er in dit moerasgebied met zijn vele waterwegen en bijzondere dieren veel te zien.

La Fortuna aan de voet van de vulkaan

Dag 9 Tortuguero - La Fortuna
Dag 10 La Fortuna
Dag 11 La Fortuna - Rincon de la Vieja
Dag 12 Rincon de la Vieja

La Fortuna, Costa Rica, DjoserVanuit Tortuguero vertrek je naar La Fortuna, een dorpje aan de voet van een van de imposantste vulkanen van Latijns-Amerika: de Arenal In de buurt van het dorpje vind je verschillende warmwaterbronnen maar pas op want deze zijn echt warm. De vulkaan ligt vlakbij het dorpje La Fortuna, van waaruit je van alles kunt doen. Maak bijvoorbeeld een boottocht op het meer of bezoek een waterval Dierenliefhebbers kunnen gaan paardrijden of sluiten zich aan bij een dagexcursie naar Caño Negro, een zeer vogelrijk gebied aan de grens met Nicaragua. Hier vind je ook kaaimannen, rivierschildpadden, enorme leguanen, apen en de Jezus Christushagedis, een knalgroene hagedissoort die over water kan rennen.

We vervolgen de reis en rijden richting het ruige en weinig bezochte park Rincón de la Vieja. De laatste uitbarsting van de gelijknamige vulkaan die het park domineert is alweer enige tijd geleden, maar je ziet hier nog genoeg vulkanische activiteit, zoals warmwaterbronnen, dampende zwavelbaden en kokende modderpoelen.

Over hangbruggen door de nevelwouden van Monteverde

Dag 13 Rincon de la Vieja - Monteverde
Dag 14 Monteverde

Quetzal Vogel Cost RicaZo droog en warm als Rincon de la Vieja is, zo nat, vochtig en groen zijn de ‘nevelwouden’ van Monteverde. In dit natuurreservaat zie je mistflarden tussen de toppen van de woudreuzen en door de hoge luchtvochtigheid zijn de takken hier begroeid met een dikke laag mos. Door de constante wolken en het gebrek aan zonlicht, groeien de planten zeer dicht op elkaar. Tropische vogels zoeken tussen de orchideeën en bromelia’s naar voedsel. Reizigers van over de hele wereld komen naar Monteverde voor de quetzal vogel. Dit zijn felgekleurde vogels met staartveren die wel een meter lang kunnen zijn. Daarnaast is Monteverde de thuisbasis voor tapirs en meer dan 25 soorten kikkers.

Het gebied leent zich uitstekend voor een ‘canopy tour’, waarbij je aan lianen veilig tussen de toppen van de jungle doorslingert. Of wandel via een boomkroonpad over hangbruggen door het nationaal park. Sportieve reizigers kunnen hier bovendien ook het zipline-avontuur aangaan.


Via de 'Krokodillenbrug' naar Quepos

Dag 15 Monteverde - Quepos
Dag 16 Quepos,
facultatieve excursie Manuel Antonio

Vanuit Santa Elena nemen we de Pan American Highway richting Quepos. De reis brengt je in een paar uur, over een brug die de bijnaam ‘Krokodillenburg’ heeft als gevolg van de grote krokodillen die eronder liggen te zonnebaden, naar de Stille Oceaan. Quepos is een oud vissersstadje vernoemd naar de inheemse bevolking.

Bovendien is Quepos de uitvalsbasis voor een bezoek aan het nationale park Manuel Antonio, het kleinste park van Costa Rica maar ook het meest geliefde onder de Costa Ricanen. Tussen de hoge kliffen zie je stille, witte stranden liggen. Vlak daarachter begint het dichte regenwoud waar apen van boom naar boom slingeren en leguanen voor je voeten wegschieten. Met een beetje geluk ontdek je een slapende luiaard verscholen in een boomtop of kruisen grote leguanen je pad.


Het relaxte surfdorp Dominical

Dag 17 Quepos - Dominical
Dag 18 Dominical, facultatieve excursie Corcovado NP
Dag 19 Dominical
- San José
Dag 20 San José
- Panama - Amsterdam
Dag 21 aankomst Amsterdam

Dominical Costa RicaDe reis voert uiteindelijk naar het kleurrijke kustplaatsje Dominical. Dit plek is wereldwijs bekend onder surffans die de golven proberen te temmen. Naast het surfen lenen de stranden zich uitstekend voor het bewonderen van zonsondergangen. Een bezoekje aan de Nauyaca Watervallen is het absoluut waard tijdens een bezoek aan Dominical. Na een korte wandeling zijn de twee adembenemende watervallen te zien in het berglandschap.

Wie wil kan een dagexcursie maken naar het nationale park Corcovado, maar je kunt ook heerlijk nagenieten van alle ervaringen in de hoteltuin met zwembad. Tijdens de reis er naar toe maak je onder meer gebruik van een motorboot die behoorlijk over de golven kan stuiteren, maar heb je geluk dan spot je ook vanuit deze boot walvissen. De laatste overnachting brengen we door in San Jose, waar het nog lekker vertoeven is in een van de vele restaurantjes en waar je de laatste souvenirtjes nog kan inslaan.


Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan. Je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
21 sep - 11 okt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.695,-

Start - einde
12 okt - 01 nov
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.595,-

Start - einde
09 nov - 29 nov
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.795,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
18 jan - 07 feb
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.695,-

Start - einde
08 feb - 28 feb
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.745,-

Start - einde
01 mrt - 21 mrt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.695,-

Start - einde
19 apr - 09 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.695,-

Start - einde
10 mei - 30 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.595,-

Inclusief

 • Vluchten met KLM
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Panama Stad - Bocas del Toro
 • Vlucht van San Jose naar Panama
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Eigen bus ter plaatse
 • Hotelovernachtingen tijdens de reis
 • Excursie naar Monteverde National Park o.l.v. een gids
 • Excursie naar Rincon de la Vieja National Park
 • Excursie naar Tortuguero National Park
 • Ontbijt in Tortuguero
 • Boottocht naar en van de accommodatie in Tortuguero op dag van aankomst en vertrek

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 795,-.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in een centraal gelegen hotel is in San José en/of Dominical bij te boeken. De prijs voor een verlenging in San José is vanaf € 48,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 82,- per nacht.

De prijs voor een verlenging in Dominical is vanaf € 55,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 110,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven. Deze dien je zelf ter plaatse te regelen. Voor de transfer vanuit Dominical moet je rekenen op een reistijd van ruim 3 uur of meer, afhankelijk van het seizoen.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.695,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. Heb je via Djoser een verzekering bij VAB afgesloten, neem dan contact met ons op.

Reviews Costa Rica & Panama, 21 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,5

 • Het was een fantastische reis, veel gezien. Een geweldige reisbegeleidster en een prima chauffeur. En een heel leuke groep. Wat wil je nog meer? Genoten.

  9,0

 • Van Costa Rica hadden we wel goede berichten gehoord, maar dat de werkelijkheid zo mooi zou zin, dat hadden we niet kunnen dromen. Het wordt nog een enorme klus om een fotoboek te maken, want de mooiste vogels, vlinders en bloemen zijn er echt overal. Fantastische begeleiding en geweldige groep.

  9,0

 • 21 dagen rondlopen in een dierentuin, maar dan zonder kooi, tralies of hekken. ben wel wat gewend, maar zelden zo veel prachtig, rare, mooie indrukwekkende - met en zonder grote tanden of snavels - dieren gezien. heerlijk relaxed land ook. absolute aanrader voor de flora- en faunaliefhebber.

  9,0

 • Mooie reis met zeer veel natuur. Sommige plekken helaas erg nat. Qua opbouw zat de reis goed in elkaar, waarbij het steeds mooier werd. Hotels zeer wisselend in kwaliteit maar gemiddeld genomen ruim voldoende!

  8,0

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in middenklasse hotels. Indien we in een stad of dorp overnachten, dan ligt het hotel centraal. De tweepersoonskamers zijn voorzien van een eigen badkamer met warm water. Bij de keuze van de hotels is gelet op het karakter en de uitstraling. Ons hotel in Tortuguero ligt midden in het waterrijke natuurgebied en is alleen per boot bereikbaar. In Dominical, aan het eind van je reis, kun je heerlijk bijkomen in de tuinen van ons hotel aan de rand van het zwembad. Heb je behoefte aan een potje tennis, dan kunnen enthousiastelingen je vanuit hun ligstoelen aanmoedigen. Ons hotel in San Jose ligt op loopafstand van het Centrale plein en de Mercado Central. 

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Panama Stad Tower House Suites
Bocas del Toro Hotel Los Delfines
Cahuita Cahuita National Park Hotel
Tortuguero La Baula Lodge
La Fortuna Hotel Las Colinas
Monteverde Monteverde Country Lodge
Quepos Hotel Villa Romantica
Dominical Villas Rio Mar

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we tijdens deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 795,-.

 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel zwembad
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Amsterdam - Panama City

  Vertrek

  12:55 - 16:50

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Panama City - Amsterdam

  Vertrek

  18:50 - 12:10*

* aankomst volgende dag


Tijdsverschil: in Costa Rica is het ’s zomers 8 uur vroeger, in Panama is het verschil 7 uur.

KLM, Nederlands nationale trots, bestaat al meer dan 100 jaar en is hiermee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De vloot is hypermodern. Zo zijn de Boeing 787-9 en 10  voorzien van de laatste technische hoogstandjes, zoals speciale moodlighting. De nieuwste generatie luchtfiltersystemen zorgt ervoor dat je minder vermoeid aankomt op de bestemming. Bovendien stoten deze nieuwe vliegtuigen minder broeikasgassen uit. Aan boord ontbreekt het je aan niets: op elke vlucht word je voorzien van een snack en een drankje en op intercontinentale vluchten krijg je uiteraard een warme maaltijd. KLM biedt (behalve in Europa) een persoonlijk in-flight entertainment systeem aan, voorzien van talloze films, series en games. Zo hoef je je niet te vervelen. Wil je tijdens de vlucht extra beenruimte, dan kun je tegen bijbetaling upgraden naar 'economy comfort'.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.695,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Hotelovernachting Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

Tijdens de reizen maken we gebruik van een eigen bus, aangepast aan de groepsgrootte. Van Panama Stad naar Bocas del Toro maken we gebruik van een lokale vlucht. Het traject van Bocas del Toro naar het vaste land wordt per boot afgelegd. Bij het uitstappen in de haven van Almirante ervaar je die gezellige chaos die Midden Amerika maakt tot een sfeervolle en kleurrijke bestemming. Ook het laatste gedeelte van het traject naar Tortuguero wordt per motorboot afgelegd. Tijdens deze boottocht krijgt u al een voorproefje van wat het gebied te bieden heeft.

Tijdens het reizen met de bus wordt de bagage bovenop het dak gebonden worden. Voordeel van de eigen bus is dat we kunnen stoppen wanneer we willen. Costa Rica is een klein land, dus de reisafstanden en -tijden zijn reis niet groot.

 • KLM vliegtuig
 • Costa Rica Panama bus vervoer Djoser
 • Costa Rica panama bus vervoer Djoser
 • Costa Rica panama Djoser

Bij de reis inbegrepen

 • Vluchten met KLM
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Panama Stad - Bocas del Toro
 • Vlucht van San Jose naar Panama
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Eigen bus ter plaatse
 • Hotelovernachtingen tijdens de reis
 • Excursie naar Monteverde National Park o.l.v. een gids
 • Excursie naar Rincon de la Vieja National Park
 • Excursie naar Tortuguero National Park
 • Ontbijt in Tortuguero
 • Boottocht naar en van de accommodatie in Tortuguero op dag van aankomst en vertrek

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een gaat graag op pad met een lokale gids en geniet er van om alle ins-en-outs te zien, terwijl de ander er graag zelf op uit trekt of op het terras neerstrijkt. In bijvoorbeeld Monteverde of Tortuguero National Park kan je op pad met een lokale gids. Het strand in Dominical biedt de geledenheid voor een drankje. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden, zoals een bezoek aan het vulkanische nationaal park Rincon de la Vieja, mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij deze excursies zijn de entreegelden exclusief.

Tijdens deze reis door Costa Rica & Panama zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Een bezoek aan Monteverde National Park. Je kunt hier o.l.v. een gids prachtige wandelingen maken door het nationale park, waarbij je alles komt te weten over de dieren, bomen en de planten. Dit is de uitgelezen kans om een quetzal te spotten, een vogel met een heel bijzondere staart! Of ga lekker op eigen gelegenheid op pad om het park te ontdekken.
 • Een bezoek aan Rincon de la Vieja National Park. Je kunt hier een 3 uur durende wandeling maken langs de watervalletjes, kratermeertjes en de kokende modderpoelen. Vergeet vooral je camera niet, want je kunt hier prachtige foto’s maken van minivulkanen tot borrelende modderpoelen. Maar houdt je neus dicht, want die rotte eierenlucht vanuit de zwavelmeren ruik je al op afstand!
 • Een bezoek aan Tortuguero National Park. Als je naar je accommodatie vaart, vaar je via prachtige kanalen en rivieren van het nationale park. Onderweg zal je verschillende soorten vogels, moerasschildpadden, kaaimannen en krokodillen zien.


In Costa Rica zijn er nog vele andere excursies of bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Hieronder enkele voorbeelden:

 • Tijdens de Canopy Tour in Monteverde glijd je via de kabels van de ene boomtop naar de andere. Je overbrugt diepe valleien en ziet het nevelwoud eens vanuit een hoger perspectief. Zeer zeker een actieve excursie die de moeite waard is.
 • Ook een Skywalk kan je in Monteverde doen. Je loopt, dan op 40 tot 100 meter hoogte, over hangbruggen door het regenwoud heen op zoek naar wildlife. Een lokale gids kan je over veel verschillende plantensoorten van alles vertellen.
 • Paardrijden kan in La Fortuna, Rincon de la Viaje, Samara. Verken de prachtige omgeving per paard. Ervaar Guanacaste (Rincon de la Vieja), dat bekend staat om zijn landbouwactiviteiten, als een echte lokale ‘cowboy’.
 • Caño Negro kan per boot ontdekt worden. Tijdens deze boottocht vaar je door het moerasgebied aan de grens met Nicaragua. Je zult hier verschillende diersoorten tegenkomen zoals watervogels, kaaimannen, schildpadden, apen, vleermuizen en luiaards. Aan boord zal er een Engelse gids aanwezig zijn die alles over het gebied zal vertellen.
 • Op Bocas del Torro kan je erop uit per catamaran om een snorkeltrip te maken. Je vaart naar de ‘dolfijnenbaai’ waar je wordt begroet door de dolfijnen. Hebben ze een keer geen zin om zichzelf te laten zien, dan doet de schipper er alles aan om een andere plek te vinden waar ze wel zin hebben om op te foto te gaan. Na het maken van vele foto’s vaart de catamaran door en maak je 2 snorkelstops waar je de prachtige onderwaterwereld zult zien. Tijdens deze tocht zijn er voldoende drankjes aan boord en sfeervolle muziek.
 • Corcovado National Park kan je alleen tijdens een dagtrip bezoeken vanuit Dominical. In de baai die je doorkruist voordat je aankomt in het nationale park zwemmen geregeld walvissen! Corcovado is een dichtbegroeid park en door zijn moeilijke bereikbaarheid zijn er nog veel bijzondere dieren te spotten.
 • Manuel Antonio National Park is het kleinste NP van Costa Rica, maar favoriet bij veel Costa Ricanen vanwege de garantie dat je dieren ziet!

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Internationale reispas die bij vertrek uit Panamá minimaal nog 6 maanden geldig is
 • Toestemming om zonder visum via de Verenigde Staten te reizen, de zgn ESTA-verklaring*. Hierover ontvangt u ongeveer 1 week na boeking meer informatie over. Meer informatie hierover is te vinden op deze website.
* Voor reizigers die sinds 1 maart 2011 in o.a. Iran, Soedan, Irak, Jemen, Libie, Somalie of Syrie zijn geweest, is het niet mogelijk een ESTA-verklaring aanvragen. In dat geval dient er een regulier toeristenvisum te worden aangevraagd.
 

Geldzaken

In Costa Rica wordt er betaald met de Costa Ricaanse colon. In Panama wordt er betaald met de balboa. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Geld afhalen: bijna overal zijn bankautomaten.
Contant: dollars.
Creditcards: op veel plaatsen geaccepteerd.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 300,- tot € 350,- per persoon per week. Dit bedrag is exclusief de entreegelden van de nationale parken in Costa Rica, die bij elkaar ongeveer $ 75,- tot $ 100,- bedragen. Het prijsniveau in Costa Rica ligt bijna even hoog als in bijvoorbeeld Amerika. In Panama ligt dat iets lager. Wanneer je Costa Rica over land binnengaat, op het moment dat we afreizen naar Cahuita, wordt $ 5 uitreisbelasting gevraagd.
 
Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 30,-.

Maaltijden

Tijdens de reis kun je zelf bepalen waar, wat en met wie je wilt eten. Je kunt uiteraard met (een deel van) de groep eten, maar je bent ook vrij om zelf ergens een restaurantje op te zoeken. De maaltijden tijdens ons verblijf in Tortuguero zijn inbegrepen.

In veel hotels kun je, naast een goed ontbijt, ook vaak voor het avondeten terecht. De reisbegeleiding kan je tips voor een goed restaurant of een leuk café geven. De te bezoeken landen hebben elk een eigen nationale keuken. Over het algemeen is de Midden-Amerikaanse keuken eenvoudig en verrassend smakelijk. Als ontbijt kun je naast de traditionele 'gallo pinto' (rijst en bonen) in de meeste gelegenheden ook een westers ontbijt bestellen, bestaande uit vers fruit, sap en toast met jam en eieren.

Rond het middaguur kun je in veel lokale gelegenheden een goedkoop menu, 'casado' of ‘menu del dia’ bestellen. Deze bestaat over het algemeen uit soep, brood, een hoofdgerecht, koffie of thee en vaak een simpel nagerecht. De warme maaltijd bestaat uit tortilla's, rijst, bonen en worden in verschillende combinaties met kip of vlees geserveerd. Een gewild nagerecht is gefrituurde bananen. Aan de kust treft men voornamelijk verse vis op het avondmenu, ook vegetarisch eten op deze reis is heel goed mogelijk. Het zijn misschien niet altijd culinaire hoogstandjes, maar het is een leuke manier om met de plaatselijke bevolking in contact te komen.

Vanwege de goede toeristische infrastructuur en de westerse invloed kun je bijna overal ook Europese gerechten bestellen zoals pizza's, hamburgers, soepen en vleesgerechten met frites. En natuurlijk is de kwaliteit van het fruit in deze tropische omgeving niet te versmaden!

Gezondheid

Voor deze reizen wordt aangeraden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A.

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in een centraal gelegen hotel is in San José en/of Dominical bij te boeken. De prijs voor een verlenging in San José is vanaf € 48,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 82,- per nacht.

De prijs voor een verlenging in Dominical is vanaf € 55,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 110,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven. Deze dien je zelf ter plaatse te regelen. Voor de transfer vanuit Dominical moet je rekenen op een reistijd van ruim 3 uur of meer, afhankelijk van het seizoen.

Klimaat en geografie

In het tropische Midden-Amerika komen de verschillen in klimaat voornamelijk voort uit de hoogteverschillen. De temperaturen wisselen op zichzelf door het jaar heen weinig. In de laaggelegen gebieden is de gemiddelde dagtemperatuur 30°C en nachttemperatuur 21°C. In de berggebieden liggen de temperaturen iets lager en lijken op het Europees voorjaar. In de avonden kan het frisjes zijn. Temperaturen komen echter nauwelijks onder 15°C.

Panama en Costa Rica kennen geen echte winter en zomer. Wanneer men het heeft over de winter duidt men de regenperiode aan die van april tot november loopt. De zomer is de droge periode van eind december tot midden april. In de regentijd regent het in fikse maar voorspelbare buien. Dagen zonder zonneschijn zijn echter het gehele jaar schaars. Tijdens het regenseizoen is de natuur op zijn mooist. In Midden-Amerika kan het gehele jaar door gereisd worden.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Een lokale gids vertelt uitgebreid over het land; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.

Veelgestelde vragen

Cultuur of natuur?

De natuur is de grootste schoonheid van Costa Rica. Natuurliefhebbers zullen tijdens deze reis zeker aan hun trekken komen. Om de verscheidenheid aan flora en fauna te zien, maken we veel bijzondere wandeltochten door de nationale parken. De Costa Ricaanse overheid is zeer natuurbewust en stelt de natuur zelfs centraal in het beleid. Dat betekent dat, ondanks dat het land vrij klein is, Costa Rica één van de meeste Nationale parken ter wereld heeft. Ook Bocas del Toro in Panama biedt een zeer mooie natuur, zowel boven als onder water.

Welke diersoorten kun je onderweg zien?

Costa Rica heeft zijn naam te danken aan zijn mooie en veelzijdige flora en fauna. In de vele Nationale Parken en aan de stranden leven toekans, papegaaien, slangen, spinnen, brulapen, schildpadden, luiaards, neusberen, kaaimannen, leguanen, kikkers, vlinders……….En, misschien zie je wel de uitzonderlijke quetzal vogel met zijn fraaie lange staart. In de zeeën rondom Bocas del Toro leven dolfijnen en in de baai in de buurt van Dominical komen walvissen voor. Een boottocht om deze bijzondere dieren te spotten behoort natuurlijk tot de mogelijkheden.

Wanneer zwemmen er voor de kust van Costa Rica bultrugwalvissen?

In Costa Rica kun je tussen december en april bultrugwalvissen in het natuurpark Marino Ballena zien. De walvissen komen daar om te paren en hun jongen te baren. Vanuit Dominical is het eventueel mogelijk om een boottocht te maken om deze walvissen te spotten.

Zijn er ook zwem-, snorkel- en duikmogelijkheden tijdens de reis?

In Costa Rica en Panama heb je verschillende mogelijkheden om te zwemmen. We verblijven aan diverse tropische stranden. In het binnenland kun je ook tijdens wandelingen een frisse duik nemen in een waterval. Tijdens het verblijf op Bocas del Toro in Panama kun je de fantastische onderwaterwereld al snorkelend of duikend ontdekken. Snorkelen kan ook in Cahuita. Bij Dominical is snorkelen wel mogelijk, maar doordat de zee veel meer stroming heeft niet echt aan te raden. Het zicht is er ook minder dan aan de Caribische kust.

Heb ik wandelschoenen nodig tijdens deze reis?

Tijdens de reis heb je diverse wandelmogelijkheden. In de Nationaal Parken kun je onder begeleiding van een gids de flora en fauna ontdekken. Natuurlijk kun je ook op eigen gelegenheid mooi weg wandelen in de omgeving waar we verblijven. Het is aan te raden om prettig zittende schoenen met een goed profiel mee te nemen. Dit hoeven niet per definitie professionele wandelschoenen te zijn.

Wat is het grootste verschil met de 21-daagse rondreis door Costa Rica?

Tijdens de rondreis door Costa Rica en Panama begint uw reis in Panama Stad. Een van de grootste bezienswaardigheden is natuurlijk het Panama Kanaal. Een bezoek aan de Mirafloressluizen behoort tot de mogelijkheden. Het verval in de sluizen is wel 18 meter. Tijdens de 21-daagse rondreis door alleen Costa Rica heeft u juist weer wat meer tijd om San Jose te ontdekken. Daarnaast doen we in Panam ook het tropische Bocal del Torro aan, waar de onderwaterwereld centraal staat.

Is er een Nederlandstalige reisbegeleider aanwezig?

Ja. Tijdens de reis is er een Nederlandstalige reisbegeleider aanwezig die samen met onze lokale agent verantwoordelijk is voor een soepel verloop van de reis. Je kunt bij de reisbegeleider terecht voor advies en hij of zij wijst je de mooiste plaatsen en eethuisjes. In Costa Rica en Panama is het geven van rondleidingen in Nationale parken voorbehouden aan de lokale bevolking.

Wat is het voltage in Costa Rica en Panama?

De netspanning is 110 volt. Stopcontacten: tweepolige platte stekkers van het Amerikaanse type.

Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of e-mailen?

Mobiel bellen is sterk afhankelijk van je Nederlandse provider, dus informeer daar even naar hun contracten. Een telefoonkaart is makkelijk verkrijgbaar en handig in gebruik. In veel plaatsen is een telefooncel en je kunt in een aantal hotels zelfs vanuit je kamer met deze kaart bellen.

Welk betaalmiddel kan ik het beste meenemen naar Costa Rica en Panama. Kan ik geld pinnen?

Op een groot aantal plaatsen tijdens de reis is er de mogelijkheid om te pinnen. Daarnaast is het handig een Creditcard mee te nemen. Een bedrag aan US dollars in contanten is ideaal, aangezien veel entreegelden van de Nationaal Parken en excursies met dollars betaald kunnen worden.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Costa Rica & Panama

Bekijk alle reisblogs over Costa Rica & Panama