Bekijk de Van Rio de Janeiro naar Lima, 24 dagen van Djoser

Van Rio de Janeiro naar Lima 24 dagen

Vanaf € 4.195,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Al reizend dwars door Zuid-Amerika zien we uiteenlopende natuurlandschappen; van jungle tot besneeuwde Andes-toppen en culturen variërend van indiaanse beschavingen tot moderne wereldsteden. De reis begint in Rio de Janeiro. In Brazilië genieten we van de indrukwekkende natuur in de beroemde Campo Grande, Pantanal en Santa Cruz. In Bolivia staat, de zoutvlakte van Sucre, Potosí, Uyuni en La Paz op het programma. Vanuit daar reizen we door naar het Titicacameer, het hoogste meer van Zuid-Amerika. We eindigen de reis in de oude Incahoofdstad Cusco, uitvalsbasis voor Machu Picchu.

Daarom Djoser

 • Citytour met gids door Rio de Janeiro, inclusief bezoek aan de Corcovado met het Christusbeeld
 • Bezoek aan het Pantanal
 • Citytour met gids door Sucre
 • Stadswandeling met gids door Potosí
 • Excursie over de zoutvlakte Salar de Uyuni
 • Bezoek aan de Tarabuco markt
 • Stadswandeling door La Paz
 • Een tour over Isle de la Luna, het maaneiland
 • Bezoek aan Machu Picchu
 • Inclusief binnenlandse vluchten
 • Inclusief ontbijt
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Voordelig overnachten en parkeren bij Schiphol

Route en kaart

Routekaart Van Rio de Janeiro naar Lima, 24 dagen
 1. Amsterdam - Rio de Janeiro
 2. Rio de Janeiro
 3. Rio de Janeiro - Campo Grande - Pantanal
 4. Pantanal NP
 5. Pantanal NP
 6. Pantanal - Corumba - grensovergang - nachtbus Puerto Quijarro - Santa Cruz
 7. aankomst Santa Cruz - vlucht Santa Cruz - Sucre
 8. Sucre
 9. Sucre, Tarabuco markt
 10. Sucre - Potosí
 11. Potosí - Uyuni
 12. Uyuni, zoutvlakte - nachtbus La Paz
 13. aankomst La Paz
 14. La Paz
 15. La Paz - Copacabana, Isla del Sol
 16. Isla del Sol - Copacabana - Puno
 17. Puno - Cusco
 18. Cusco
 19. Cusco - Valle Sagrado - Ollantaytambo - Aguas Calientes
 20. Aguas Calientes, Machu Picchu - Cusco
 21. Cusco
 22. Cusco - Lima
 23. Lima - Amsterdam
 24. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Rio de Janeiro

DAG 1  Amsterdam - Rio de Janeiro
DAG 2  Rio de Janeiro

Christus beeld Rio de JaneiroRio de Janeiro is de stad van de samba, carnaval, voetbal, het Christusbeeld en de suikerbroodberg. Op het strand en de boulevard zijn de altijd ijdele Cariocas (de inwoners van Rio) aan het sporten, vooral hardlopen, fitness, volleybal en natuurlijk futebol! In deze stad mag een bezoekje aan de beroemde Suikerbroodberg (Pão de Açucar) en de Corcovado met het Christusbeeld niet ontbreken. Beide bieden een prachtig uitzicht over de stad.

In het centrum staan enkele oude monumenten zoals het vroegere keizerlijk paleis, de opera, de nationale bibliotheek, maar ook de futuristische ronde kathedraal. Je kunt ook het beroemde trammetje nemen naar de mooie wijk Santa Teresa.

Een interessante, optionele excursie is een begeleid bezoek aan de ‘favela’ Rocinha, met 200.000 inwoners de grootste sloppenwijk van Brazilië, waar je het andere gezicht van de stad te zien krijgt. Misschien is er gelegenheid om een voetbalwedstrijd bij te wonen in het grootste voetbalstadion ter wereld, het Maracanã.

Het nachtleven van Rio is beroemd en eigenlijk is een bezoek aan Brazilië niet compleet zonder een indruk van hoe de Brazilianen carnaval vieren. Die kun je bijvoorbeeld opdoen tijdens een bezoek aan een oefenavond van een sambaschool.


Pantanal

DAG 3  Rio de Janeiro - Campo Grande - Pantanal, Corumbá
DAG 4  Pantanal NP
DAG 5  Pantanal NP
DAG 6  Pantanal - Corumba - grensovergang - nachtbus Puerto Quijarro - Santa Cruz

PantanalNa een vlucht van Rio de Janeiro naar Campo Grande maak je voor het eerst kennis met het Pantanal Nationaal park. Het is van Campo Grande zo’n 5 uur rijden naar Corumbá. De Pantanal is een van de grootste natuurparken ter wereld. We overnachten midden in het natuurgebied in een leuke ‘fazenda’. Volgens biologen komen in dit ongerepte natuurgebied 600 vogelsoorten voor, zoals ibissen, papegaaien, ijsvogels, ooievaars en de tuiuiu, een indrukwekkende vogel van ruim een meter hoog met een zwarte kop en rode hals. Dit is dé plek om allerlei soorten dieren in hun natuurlijke omgeving te zien. Hoewel ‘pantanal’ het Portugese woord is voor moeras, is de Pantanal geen echt moeras. Het gebied overstroomt wel regelmatig waardoor het een uniek ecosysteem heeft. Om zoveel mogelijk van de flora en fauna te zien, gaan we er op uit in kano’s, te voet en te paard. 

Pantanal kaaimannenTijdens deze tochten zie je kaaimannen zonnen op de rivierbeddingen, apenfamilies in de bomen, otters, slangen en misschien kom je een Capibara tegen. Neem een verrekijker mee, zodat je alle vogels en andere dieren goed kunt bekijken. Ook een zaklamp mag in je bagage niet ontbreken, we kunnen er ook ’s avonds op uit trekken op zoek naar weer andere beesten. Je kunt hier proberen je eigen avondmaal te vangen: verse piranha! Behalve het ontbijt worden in dit afgelegen gebied ook de lunches en diners verzorgd. Verder kun je bij de fazenda heerlijk luieren in een hangmat en genieten van de natuur om je heen. Door de Pantanal loopt de spectaculaire Estrada Parque.

Met de lokale openbare bus gaan we de grens over naar Bolivia. Daar zullen we in een comfortabele nachtbus naar Santa Cruz rijden. De semi-cama-bus, zo genoemd omdat er van de stoelen ‘halve bedden’ te maken zijn, biedt voldoende beenruimte.

Sucre

DAG 7  aankomst Santa Cruz - vlucht Santa Cruz - Sucre
DAG 8  Sucre
DAG 9  Sucre, Tarabuco markt

In de ochtend komen we aan in Santa Cruz. Voordat we doorreizen naar Sucre zullen we hier ontbijten en een kleine wandeling maken door het centrum. Zo kun je de eerste indrukken opdoen van Bolivia.

Sucre is volgens de Bolivianen hun mooiste stad en vanwege het lekkere klimaat een prima plek om uit te rusten van de lange reis. Hier heb je tevens de tijd om te wennen aan de hoogte.

Sucre Bolivia De gezellige, witgeverfde stad met zijn vele kerken, universiteiten en musea heeft een ongedwongen sfeer. Loop eens door de vele typisch Spaans aandoende straatjes of bezoek het klooster La Recoleta (dat vroeger ook als gevangenis dienst deed). Ook het Casa de la Libertad en het antropologisch museum van de San Francisco Xavier-universiteit, een van de oudste universiteiten in Zuid-Amerika, zijn de moeite waard. Niet voor niets heeft Unesco Sucre uitgeroepen tot historisch en cultureel werelderfgoed.

In het nabijgelegen plaatsje Tarabuco bezoeken we de beroemde zondagsmarkt, die bekend staat om zijn traditionele handgeweven kleding en handwerk. De uiterst vriendelijke bevolking is kleurrijk gekleed en komt uit de wijde omtrek om hier hun koopwaar aan te bieden. Het is een goed idee om een warma lama-wollen poncho te kopen voordat we doorreizen naar het vaak koude Potosí en Uyuni.

Potosí

DAG 10  Sucre - Potosí
DAG 11  Potosí - Uyuni

Potsi BoliviaVanuit Sucre reizen we in ongeveer 4 uur naar de hoogste stad (4070 m.) ter wereld: Potosí. De ontdekking van goud en zilver in de Cerro Rico, de rijke heuvel, heeft een beslissende rol gespeeld in de historie van Potosí. Potosí is al eeuwenlang het centrum van de Boliviaanse zilvermijnbouw. Hoewel de zilvervoorraad in de loop van de tijd behoorlijk is geslonken en ook de mijnen intussen in handen van de staat of van mijnbouwcoöperaties zijn gekomen, is er in de situatie van de mijnwerkers maar weinig veranderd.

Onder leiding van een oud-mijnwerker is hier een indrukwekkende excursie mogelijk. Ook het Casa Real de la Moneda is een bezoekje waard. In 1545, vlak na de ontdekking van de rijkdommen in de bodem, stichtten de Spanjaarden de stad aan de voet van de berg Cerro Rico. Vier eeuwen lang vloeiden alle inkomsten naar Spanje om paleizen en kerken te versieren en om oorlogen te financieren. Potosí is vanwege de monumentale architectuur en rijkversierde kerken, tot cultureel erfgoed benoemd.


Uyuni

DAG 12  Uyuni, zoutvlakte - nachtbus La Paz

Uyuni autoDe stad Uyuni staat bekend om zijn letterlijk oogverblindende zoutvlakte van 12.000 km². Het is een van de indrukwekkendste natuurverschijnselen van Bolivia. In dit ‘Alaska van Bolivia’ kun je een prachtige tocht maken. Midden in het zoutmeer ligt het kleine vulkanische Isla Pescado - genoemd naar de visachtige vorm van het eiland - waar talloze torenhoge cactussen in alle vormen en maten groeien. Onderweg heb je de kans om te zien hoe de bewoners het zout met zware bijlen uithakken. Het kan hier flink koud worden: ‘s nachts zijn temperaturen van ver onder nul geen uitzondering.

Als je ervoor kiest een tocht over de vlakte te maken, zorg dan dat je een goede zonnebril bij je hebt; het licht is erg fel en de weerkaatsing op het witte zout is oogverblindend. Ook een goede zonnebrandcrème is geen overbodige luxe. In de avond rijden we met de semi-cama- nachtbus naar La Paz.

La Paz

DAG 13  aankomst La Paz
DAG 14  La Paz
DAG 15  La Paz - Copacabana, Isla del Sol

La Paz heksenketel BoliviaIn de ochtend kom je met de bus aan in La Paz, de bekendste stad van Bolivia. De stad heeft een schitterende ligging in een canyon op ca. 4.000 meter en wordt gedomineerd door de besneeuwde top van de Illimani. Hoewel Sucre officieel de hoofdstad is, is La Paz met zijn bijna 1 miljoen inwoners het regerings- en handelscentrum van het land. Het is haast onmogelijk om te verdwalen in La Paz. Vanaf de heuvels kom je namelijk altijd weer terecht op de Prado, de lange straat die onder een steeds andere naam door de stad heen loopt. De vele marktjes zijn een lust voor het oog.

Het meest bizarre is de 'heksenmarkt' in de Calle Linares, waar veel kruiden en bergen gedroogde lama-foetussen in een mandje als koopwaar aangeboden worden. Ook de kleine 'Mercado de Flores' is met al zijn bloemen een vrolijke happening. Verder zijn de Plaza San Francisco en de historische Plaza Murillo perfecte plekken om het Boliviaanse dagelijkse leven aan je voorbij te laten trekken.

Een bezoek aan de vier bij elkaar gelegen musea op de Calle Jaén in het meest Spaanse deel van de stad geeft een goed inzicht in de geschiedenis van La Paz. In La Paz kun je ook een letterlijk hoogtepunt van de reis beleven: een excursie naar het 5.200 m hoge Chacaltaya, de hoogstgelegen skipiste ter wereld.

Titicacameer

DAG 16  Isla del Sol - Copacabana - Puno
DAG 17  Puno - Cusco

Uros Titicaca PeruJe bent aangekomen bij het beroemde Titicacameer. Het Titicacameer heeft al eeuwenlang een magische betekenis voor zowel de Aymara’s als de Inca’s. Je kent het meer, gelegen op 3.700 meter, misschien nog uit de aardrijkskundeboeken als het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld. Doordat het boven de boomgrens ligt bouwen de bewoners al eeuwen lang hun boten van riet. De Noorse wetenschapper Thor Heyerdahl heeft hier met behulp van de Aymara’s van het eiland Suriqui zijn beroemde boot ‘Ra II’ gebouwd. We verblijven op het eiland Isla del sol, eiland van de zon. De indianen zijn ervan overtuigd dat de zon hier geboren is.

De volgende dag varen we weer terug naar Copacabana om vervolgens met de bus de grens van Peru over te steken. We overnachten in Puno, gelegen aan de Peruaanse kant van het Titicacameer. 

Cusco

DAG 18  Cusco
DAG 19  Cusco - Valle Sagrado - Ollantaytambo - Aguas Calientes

Cusco plaza de armas Peru (We vertrekken in de ochtend met de bus naar Cusco. We hebben de volgende dag de tijd om de voormalige Inca-hoofdstad te bekijken. De Inca’s beschouwden deze oudste bewoonde stad van Latijns Amerika als de ‘navel’ van de wereld. Je vindt er niet alleen Incaruïnes met massieve, stenen muren, maar ook veel Spaans-koloniale gebouwen, ontelbare kerken en musea vol Inca-artefacten en mummies. Bovendien heeft Cusco veel leuke en prachtig verlichte pleinen en een grote verscheidenheid aan restaurants en bars. We pakken onze spullen voor de volgende nacht. De grote bagage laten we achter in Cusco, want we komen hier na een nacht weer terug.

Vanuit Cusco reizen we naar het schitterende plaatsje Ollantaytambo in de Valle Sagrado, de Heilige Vallei van de Inca’s. Je vindt hier vele ruïnes, dorpjes, indianenmarkten en kunstig aangelegde akkers. Per trein dalen we af naar het subtropische Aguas Calientes. Als dorp gebouwd langs de spoorlijn heeft Aguas Calientes een bijzondere sfeer en je kunt er een mooie wandeling maken. Aansluitend kun je heerlijk ontspannen in een natuurlijke warmwaterbron.


Machu Picchu

DAG 20  Aguas Calientes, Machu Picchu - Cusco
DAG 21  Cusco

Machu Picchu PeruWe staan vroeg op om Machu Picchu te bezoeken, de best bewaarde stad van het oude Incarijk. Het pas in 1911 ontdekte Machu Picchu is verreweg de indrukwekkendste van alle Incaruïnes. Niet alleen door wat er aan resten is overgebleven, vooral ook door de adembenemende locatie hoog in de bergen. Door die ligging wist men eeuwenlang zelfs niet van het bestaan. De volgende dag reizen we terug naar Cusco en vliegen we vanuit daar naar Lima.  


Lima

DAG 22  Cusco - Lima
DAG 23  Lima - Amsterdam
DAG 24  aankomst Amsterdam

Plaza Mayor plein Lima PeruDe reis eindigt in Lima, de hoofdstad van Peru. We hebben een dag de tijd om deze mooie stad te verkennen. Vooral het oude koloniale gedeelte van Lima is interessant vanwege de vele prachtige kerken, pleinen en gebouwen. De laatste jaren zijn kosten noch moeite gespaard om de oude stad haar glorie van weleer terug te geven. Lima kent daarnaast een aantal musea die een bezoek waard zijn, zoals het Museo de Oro, waar een indrukwekkende wapencollectie met harnassen van de conquistadores en zelfs het zwaard van Pizarro te zien is. Ook is het leuk om in Parque Kennedy in de wijk Miraflores rond te kijken, waar de rijken van Peru wonen. Hier vind je de gezelligste restaurantjes van de stad. We vliegen in de avond terug naar Amsterdam.


Op weg met Djoser:

Op onze reizen hanteren we geen strak van dag tot dag gepland excursieschema. De reisdagen staan uiteraard vast, maar iedereen is vrij om de overige dagen naar eigen inzicht in te vullen. Onze reisbegeleiders hebben altijd ideeën en doen gewoonlijk een voorstel voor de besteding van de dag. Trek je er liever zelf op uit dan zal de reisbegeleider je met alle plezier van tips en adviezen voorzien. Houd er wel rekening mee dat zich, door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden, onverwachte situaties kunnen voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde excursie of activiteit niet kan doorgaan of aangepast moet worden. De groepen bestaan uit gemiddeld 16 deelnemers, de maximale groepsgrootte is 20 personen.

 

KLM

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
06 apr - 29 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.195,-

Start - einde
14 jul - 06 aug
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 4.495,-

Start - einde
18 jul - 10 aug
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 4.495,-

Start - einde
14 sep - 07 okt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 4.395,-

Start - einde
06 okt - 29 okt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 4.495,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
05 apr - 28 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 4.295,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Rio de Janeiro - Campo Grande
 • Binnenlandse vlucht Santa Cruz de la Sierra - Sucre
 • Binnenlandse vlucht Cusco - Lima
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Vervoer per semi-cama-bus
 • Maaltijden tijdens verblijf in Pantanal
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Ontbijt bij de accomodaties
 • Excursie naar Machu Picchu (excl. entreegeld)

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, gebruik bagagevervoersysteem, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-, etc. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 645,-.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in Rio de Janeiro bij te boeken. Je verblijft in een centraal gelegen middenklasse hotel vlakbij de Copacabana. De prijs is vanaf € 60,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 115,- per nacht. In december is prijs op aanvraag i.v.m. het hoogseizoen.

De genoemde prijzen zijn exclusief wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €3.345,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in comfortabele, centraal gelegen middenklasse hotels. Het ontbijt is bij alle hotelovernachtingen inbegrepen. De kamers beschikken over eigen douche en toilet en warm/heet water. Houd er in Peru en Bolivia - waar het vooral 's avonds koud kan worden - rekening mee dat er niet altijd verwarming aanwezig is op de kamer. Dat is in deze arme landen nog een relatieve luxe. 

We zoeken zoveel mogelijk hotels uit met een sfeervol en soms koloniaal karakter. In de Pantanal overnachten we in een leuke ‘fazenda’, een prachtig gelegen landhuis in de natuur. Hier worden alle maaltijden verzorgd. In Rio de Janeiro ligt ons hotel vlak bij het strand van Copacabana. 

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Rio de Janeiro Copa Sul Hotel
Sucre Hotel Paola
Potosí Hotel Colonial
La Paz Incas Rooms
Puno Hotel El Búho
Cusco Amaru Colonial
Lima Hotel Mariel

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 645,-.

Vliegreis

KLM

In Bolivia is het in onze zomer 6 uur vroeger en in Peru is het verschil dan 7 uur. In de winter is het resp. 5 en 6 uur vroeger. Gedurende onze wintertijd is het in Rio de Janeiro drie uur vroeger dan in Nederland. In de zomer is het verschil één uur meer.

KLM, Nederlands nationale trots, bestaat al meer dan 100 jaar en is hiermee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De vloot is hypermodern. Zo zijn de Boeing 787-9 en 10  voorzien van de laatste technische hoogstandjes, zoals speciale moodlighting. De nieuwste generatie luchtfiltersystemen zorgt ervoor dat je minder vermoeid aankomt op de bestemming. Bovendien stoten deze nieuwe vliegtuigen minder broeikasgassen uit. Aan boord ontbreekt het je aan niets: op elke vlucht word je voorzien van een snack en een drankje en op intercontinentale vluchten krijg je uiteraard een warme maaltijd. KLM biedt (behalve in Europa) een persoonlijk in-flight entertainment systeem aan, voorzien van talloze films, series en games. Zo hoef je je niet te vervelen. Wil je tijdens de vlucht extra beenruimte, dan kun je tegen bijbetaling upgraden naar 'economy comfort'.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €3.345,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Hotelovernachtiging Schiphol

Djoser biedt Belgische reizigers aan om voor een aantrekkelijk tarief in het Ibis Hotel vlak bij de luchthaven Schiphol te overnachten. Vooral bij vluchten die vroeg vertrekken of ’s avonds laat aankomen is dit handig. Je vertrekt uitgerust of geniet nog na van een extra nachtje vakantie. Bovendien parkeer je je wagen gratis. Lees hier meer.

Vervoer

We maken tijdens deze reis gebruik van meerdere vervoermiddelen. Vaak reizen we met onze eigen bus. Voor de rit van Cusco naar Puno kan het voorkomen dat we het traject per lijnbus afleggen.

Op de ritten Puno - Copacabana, Copacabana - La Paz en La Paz - Uyuni maken we gebruik van een tussenvorm van privé en regulier vervoer. Deze zogenaamde toeristenbus rijdt op vaste tijden en tracjecten en biedt voldoende comfort op de langere afstanden. Voor de nachtrit naar Uyuni is het een 'semi-cama'-bus, wat betekent dat de stoelen verstelbaar zijn tot een 'half bed'. Ook is er een toilet aanwezig.

Tussen Santa Cruz de la Sierra en Puerto Quijarro aan de Braziliaanse grens reizen we met de trein en ook tussen Ollantaytambo en Aguas Calientes nemen we de trein door de Heilige vallei en de Urubambakloof waar je kunt genieten van spectaculaire uitzichten.
 • KLM vliegtuig

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Rio de Janeiro - Campo Grande
 • Binnenlandse vlucht Santa Cruz de la Sierra - Sucre
 • Binnenlandse vlucht Cusco - Lima
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Vervoer per semi-cama-bus
 • Maaltijden tijdens verblijf in Pantanal
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Ontbijt bij de accomodaties
 • Excursie naar Machu Picchu (excl. entreegeld)

Excursies

Lokale vrouwen in Bolivia met bolhoedjesBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de lokale markt of verdwaalt in de kleine straatjes, terwijl de ander liever een museum bezoekt. Ieder dorp of stad in Latijns-Amerika heeft een centraal plein waar altijd wel iets gebeurt, de perfecte plek om even te gaan zitten en het dagelijks leven te bekijken. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer op uit trekken. Toegangsgelden zijn ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen.

Tijdens deze reis door Brazilië, Bolivia en Peru zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Excursie over de zoutvlakte van Uyuni. We nemen o.a. een kijkje bij een zoutfabriekje, stoppen bij de grappig gevormde zoutbergjes, een vulkanisch gevormd 'eilandje' vol met enorme cactussen. 
 • Met de trein reizen we naar Aguas Calientes. Na een overnachting nemen we ’s morgens vroeg een van de eerste bussen naar Machu Picchu en vertelt de lokale gids je over deze indrukwekkende Inca-ruïnes. Een rondleiding van ongeveer 2 uur op één van de aangewezen routes. 
 • Citytour door Rio de Janeiro, met bezoek aan het Christus de Verlosser beeld of de suikerbroodberg (naar keuze van de groep) en het befaamde Copacabana strand (exclusief entreegelden)
 • Tijdens het verblijf in de Pantanal zijn de boottochten en wandelingen onder begeleiding van een lokale gids opgenomen.
 • Stadswandeling met Gids door Potosí
 • Stadswandeling met gids door Cusco
 • Stadswandeling met gids door La Paz
 • Excursie naar het maaneiland
 • Excursie naar de Tarabuco market in Sucre

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat na vertrek uit Brazilië nog 6 maanden geldig is.

Geldzaken

In Peru betaal je met de Nuevo Sol, die een waarde heeft van ongeveer € 0,25. Voor een euro krijg je 4 soles. Voor de actuele koersen kijk op oanda.com.

In Bolivia is de boliviano ongeveer € 0,10 waard, voor een euro krijg je 10 bolivianos.

De Braziliaanse real is € 0,40 waard, voor een euro ontvang je ongeveer 2,54 reais.

Pinnen: bij de vele geldautomaten kun je zowel dollars als lokale valuta opnemen.
Contant: dollars en euro’s.
Creditcards: worden alleen in de grotere steden in winkels en restaurants geaccepteerd; eventueel in combinatie met je met paspoort te gebruiken om geld op te nemen bij de bank.
Reischeques: in euro’s of US-dollars (dan van American Express), maar in kleine plaatsen niet makkelijk in te wisselen en veelal tegen een slechte koers.

Het leven in Bolivia is goedkoper dan in Peru en Brazilië. Brazilië is het duurste van de drie landen die we bezoeken.

Per week moet je rekenen op minimaal € 200,- aan uitgaven voor maaltijden, drankjes, entreegelden, souvenirs en dergelijke.

Het is in deze landen gebruikelijk om fooien te geven, bij de meeste mensen vormen fooien vaak een niet onbelangrijk deel van het maandinkomen. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald.

Als je op vakantie gaat buiten de eurozone, is het handig om alvast wat lokale valuta mee te nemen zodat je bij aankomst niet direct hoeft te pinnen. Bij GWK Travelex bestel je makkelijk en snel je buitenlands geld tegen 0% provisie en een goede koers.
 

Maaltijden

In Peru en Bolivia kun je rond het middaguur in veel lokale gelegenheden een goedkoop menu, 'almuerzo' bestellen. Dit bestaat over het algemeen uit soep, brood, een hoofdgerecht, koffie of thee en vaak een eenvoudig nagerecht. Het zijn misschien niet altijd culinaire hoogstandjes, maar het is een leuke manier om met de plaatselijke bevolking in contact te komen.

's Avonds is de peña een leuke plek om te vertoeven. Hier worden bij live muziekoptredens vaak hapjes of maaltijden geserveerd. Probeer ook eens de bekende coca-thee; deze is niet alleen goed tegen hoogteziekte maar ook gewoon lekker.

In Brazilië maak je ongetwijfeld kennis met de ‘kilorestaurants’, waar je zelf opschept en het gewicht afrekent dat op je bord ligt. De nationale schotel van Brazilië is ‘feijoada’, een gerecht van bonen met vlees en, naargelang de streek, diverse andere ingrediënten. Visliefhebbers kunnen in de kuststreek hun hart ophalen. Voor de lunch heb je legio mogelijkheden, van sandwiches en salades tot warme maaltijden.

De maaltijden tijdens het verblijf in de Pantanal zijn bij de prijs inbegrepen. Het ontbijt is bij alle hotelovernachtingen ook inclusief. Bij de overige maaltijden bepaal je zelf waar en wat je wilt eten. De reisbegeleiding kan je vaak tips geven voor een goed restaurant of een leuk café.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • Vaccinaties tegen DTP, hepatitis A en gele koorts
 • Voor de Pantanal wordt soms malaria –profylaxe aangeraden

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in Rio de Janeiro bij te boeken. Je verblijft in een centraal gelegen middenklasse hotel vlakbij de Copacabana. De prijs is vanaf € 60,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 115,- per nacht. In december is prijs op aanvraag i.v.m. het hoogseizoen.

De genoemde prijzen zijn exclusief wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

We doorkruisen een verscheidenheid aan klimaten.

Het klimaat in Bolivia en Peru is nogal wisselend per gebied. Maar ondanks de ligging nabij de evenaar ligt de gemiddelde temperatuur over het algemeen lager dan men zou verwachten. Bolivia wordt wel het ‘dak van de Nieuwe Wereld’ of het ‘Tibet van Zuid-Amerika’ genoemd en niet voor niets. Afgezien van het wat mildere klimaat van Santa Cruz en Sucre bezoeken we in Bolivia vooral de 3000 tot 4000 meter hoge Altiplano. Op deze hoogvlakte kan het kwik vooral ‘s nachts en in onze zomermaanden flink dalen. Vooral de zoutvlakte bij Uyuni staat bekend om de bijna Siberische nachttemperaturen.

In de wintermaanden (onze zomer) vriest het 's nachts meestal, maar overdag is het normaliter zonnig en erg helder. De temperatuur loopt in de wintermaanden overdag op tot ongeveer 12-18°C en met de stralingswarmte van de felle zon is het 's middags in de zon wat aangenamer. Zodra de zon laag staat, dus vooral in de ochtend en namiddag, daalt de temperatuur weer sterk en is warme kleding noodzakelijk. Vooral kleding in laagjes is handig, zodat je in de loop van de dag wat kunt uittrekken. Ook binnen in de gebouwen en in de hotels kan het 's avonds laat fris zijn. De regentijd in de Andes loopt ongeveer van december tot en met maart. Het is er dan zomer en er is dan meer bewolking. De regentijd hoeft echter geen belemmering voor het reizen te zijn; de natuur is dan juist erg mooi en de temperaturen zijn veel aangenamer.

De seizoenen in Brazilië zijn tegengesteld aan die in Nederland, maar zelfs in onze zomermaanden kun je in Rio en omgeving zonnige, warme dagen verwachten van zo’n 25°C. In voor- en najaar is het nog een stukje warmer en kun je bij onze zomertemperaturen ongeveer 5° optellen. In onze winter is het overal echt zomers weer, met overdag temperaturen boven de 30°. In de Pantanal is de temperatuur het  hele jaar door erg aangenaam, 25 tot 30 graden. De warmste periode is van december tot maart, wanneer de temperatuur vaak boven de 30 graden kan stijgen, terwijl het van juni tot september ’s avonds aardig kan afkoelen.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. 

Foto's en video

Reisblog Van Rio naar Lima

Bekijk alle reisblogs over Van Rio naar Lima